Ministry of Culture
National Mission on Cultural Mapping and Roadmap (NMCMR)
Preserving India’s Rich Heritage and Revitalizing Rural Economies
10 DEC 2024 12:18PM by PIB Delhi
Introduction
In the heart of Manipur, the village of Thongjao is known as the 'Land of Pottery.' Here, the legacy of Neelamani Devi, a master craftswoman who earned the prestigious Padma Shri award, continues to inspire the preservation of this ancient art. Neelamani’s exceptional skills have not only earned her national recognition but have also played a pivotal role in keeping the village’s pottery tradition alive. Today, the villagers, skilled in making everything from utilitarian pots to intricate masterpieces, pass down their craft to the next generation, maintaining a deep connection to their cultural heritage.
This rich tradition is now part of India's larger mission to preserve and promote rural cultural practices. Through the Mera Gaon Meri Dharohar (MGMD) platform under the National Mission on Cultural Mapping and Roadmap (NMCMR), Thongjao's pottery, along with the stories of its artisans, has found a global stage, helping revitalize rural economies and promote cultural diversity.
Thongjao naorem neelamani pottery
Cultural Mapping for a Revitalized Future
The National Mission on Cultural Mapping (NMCM), launched by the Ministry of Culture and executed by the Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA), aims to document and catalogue India’s diverse cultural assets. By focusing on rural heritage, the mission ensures that local traditions like Thongjao's pottery are preserved and promoted. With 4.5 lakh villages now featured on the MGMD portal, this initiative bridges the gap between rural artisans and a wider audience, creating new opportunities for cultural recognition and economic growth.
Aims and Objectives of the Mission:
1. To create awareness about the strengths of cultural heritage and its interface with development and cultural identity.
2. Cultural Mapping of 6.5 Lakh villages along with their geographical, demographic profiles, and creative capitals.
3. Creation of National Registers of Artists and Art practices.
4. Development of a web portal and mobile app to function as a National Cultural Work Place.
The above-mentioned objectives will be carried out with the help of three interlinked programmes:
Three Interlinked Programmes
Sanskritik Pratibha khoj
National Cultural Awareness Campaign, talent hunt, and revitalization of folk and tribal heritage.
Mera Gaon Meri Dharohar (MGMD)
Cultural Mapping of art practices and identifying artists and crafts persons.
National Cultural Workplace (NCWP)
NCWP will be an interactive Web portal for artists and crafts persons, culminating in an online platform for cultural Service Provider.
Mera Gaon Meri Dharohar (MGMD):
1. Mera Gaon Meri Dharohar (MGMD) is a component of NMCM undertaken as a part of Azadi Ka Amrit Mahotsav (AKAM).
1. The MGMD initiative is undertaking a comprehensive cultural mapping of 6.5 lakh villages across 29 States and 7 Union Territories, with 4.5 lakh villages already mapped and featured on the National Cultural Work Place portal, which serves as a dedicated platform for the mission.
1. The cultural mapping covers several domains covering geographic, developmental and cultural profile including village stories, traditional knowledge and wisdom traditions, customs, ornaments, food, fairs and festivals, rituals, village gods and goddesses, physical and historical landmarks, architecture, places of worship, art forms – oral, visual, performed and crafted (folk songs, folk dances, folk tales, legends, epics, folk theatre, handlooms, handicrafts).
1. 360-degree angle video shoots of 750 villages have been done under the project.
1. A dedicated web portal has been created under MGMD, functioning as the National Cultural Work Place, to provide a unified online platform for culture service providers, facilitating easy access and engagement.
Villages with Interesting Stories!
1. Shani Shingnapur, Ahmednagar, Maharastra.
They believe that Lord Shani will keep them safe from burglaries and theft, reason none of the houses in the village have doors. There is also a well-known Shani Temple in the area.
1. Thiruchigadi, Nilgiri, Tamilnadu.
This village is noted for its colony of female potters in the Nilgiri Mountains in southern India. Pottery has always been done by women from the Kota tribe.
1. Khonoma, Kohima, Nagaland.
Khonoma is India’s first green village. Khonoma is an Angami Naga village situated near the Indo-Myanmar border.
Sirmaur - Himachal Tourism Official Website
1. Suketi, Sirmaur, Himachal Pradesh
Asias oldest fossil park and also associated with the Pajhota agitation.
Conclusion:
Culture plays a crucial role in shaping a nation’s identity. In a country as diverse as India, initiatives like the National Mission on Cultural Mapping help preserve and promote the rich tapestry of rural traditions. Through the Mera Gaon Meri Dharohar platform, the pottery of Thongjao and countless other cultural practices are finding recognition, ensuring that India’s heritage remains vibrant for generations to come.
References:
Click here to see in PDF:

কল্চর মন্ত্রালয়
নেস্নেল মিসন ওন কল্চরেল মেপ্পিং এন্দ রোদমেপ (NMCMR)
ভারতকী ইনাক খুল্লবা পারী পুরীগী লন য়োকখৎপা অমদি খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন হিঙ্গৎহন্বা
10 DEC 2024 12:18PM by PIB Imphal
ৱাহৌদোক
মনিপুরগী ময়ায়দা লৈরিবা থোংজাউ খুঙ্গং ‘চফু শাফম’ অমা ওইনা খঙনৈ‍। মফমসিদা, লেমজনিংঙাই ওইরবা পদ্ম শ্রী মনা ফংখ্রবা মাস্তর ক্রাফ্তসৱুমেন নীলমনি দেবীগী লিগেসীনা অরিবা মতমগী আর্ত অসিবু য়োকখত্তুনা থম্নবা লেপ্তনা পুক্নিং থৌগৎলি‍। নীলমনীগী তোপ তোপ্পা হৈ-শিংবনা মহাকপু লৈবাক্কী থাক্তা শকখঙনহন্বতা নত্তনা খুঙ্গং অসিগী চফু শাবগী চৎনবীবু হিংদুনা লৈহন্বদা মরুওইবা থৌদাংসু লৌরি‍। ঙসি, শীজিন্ননবা চফুদগী হৌরবা খুৎ চঙবা মাস্তরপীসশিং ফাওবা শাবগী লমদা হৈথোই শিংথোইরবা খুঞ্জাশিংনা মখোয়গী ক্রাফ্ত অদু মথঙগী মীরোলদা খুৎশিন্নরমদুনা, নাৎকী ওইবা পীরী পুরীগী লনগা অচেৎপা মরী শাগৎলি‍।
ইনাক খুল্লবা চৎনবী অসি হৌজিক্তি খুঙ্গংগী কল্চরেল প্রেক্তিস ঙাক শেন্দুনা থম্নবা অমদি য়োকখৎনবা ভারতকী মপুং ওইবা মিসনগী শরুক অমা ওইরে‍। নেস্নেল মিসন এন কল্চরেল মেপ্পিং এন্দ রোদমেপ (NMCMR) কী মখাদা লৈবা মেরা গাও মারী ধরোহর (MGMD) প্লেতফোর্মগী খুত্থাঙদা, থোংজাউগী চফু শাবগী থৌওং অসিনা, খুৎহৈবশিংগী ৱারীশিংগা লোয়ননা, মালেমগী ফম্পাক অমা ফংদুনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন হিঙ্গৎহন্বদা অমদি কল্চরেল দাইভর্সিতী য়োকখৎপদা মতেঙ ওইরি‍।
Thongjao naorem neelamani pottery
নৌনা মতিং হাপ্লবা তুংলমচৎ অমগী কলচরেল মেপ্পিং
কলচর মন্ত্রালয়না হৌদোকখিবা অদুগা ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল সেন্তর ফোর তি আর্তস (IGNCA) না পায়খৎপা নেস্নেল মিসন ওন কলচরেল মেপ্পিং (NMCM) অসিনা ভভারতকী খেন্নবা নাৎকী লনশিং দোকুমেন্ত অমসুং কেতলোগ তৌনবা পান্দম থম্লি‍। খুঙ্গংগী পারী পুরীগী লন্দা মীৎয়েঙ থমদুনা, মিসন অসিনা থোংজাউগী চফু গুম্বা লম লমগী চৎনবীশিং ঙাক শেন্দুনা অমদি য়োকখত্তুনা থম্বা ঙমহল্লি‍। খুঙ্গং লাখ ৪.৫ MGMD পোর্তেলদা হাপ্লে, থৌশিল অসিনা খুঙ্গংগী খুৎহৈবশিং অমদি হেন্না পাক চাউবা ওদিয়েন্সশিংগগী মরক্তা লৈরিবা অহোবা মেনশিন্দুনা কলচরবু শকখঙনবা অমদি শেন্মিৎলোন চাওখৎহন্নবা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলি‍।
মিসন অসিগী পান্দমশিং:
১. কলচরেল হেরিতেজকী মপাঙ্গল অমদি মসিগা চাওখৎপা অমসুং নাৎকী শক্তমগা লৈনরিবা মরীগী মরমদা মীয়ামদা পাক শন্না খঙহন্বা‍।
২. খুঙ্গং লাখ ৬.৫ মখোয়গী লৈফম, দিমোগ্রাফিক প্রোফাইল, অমসুং ক্রিএতিব কেপিতেলশিংগা লোয়ননা কলচরেল মেপ্পিং তৌবা‍।
৩. আর্তিস্ত অমসুং আর্ত প্রেক্তিসশিংগী নেস্নেল রেজিস্তরশিংউ শেম্বা‍।
৪. নেস্নেল কলচরেল ৱর্ক প্লেস ওইনা মথৌ তৌগদবা ৱেব পোর্তেল অমদি মোবাইল এপ অমা শেম্বা‍।
মথক্তা পল্লিবা পান্দমশিং অসি অমগা অমগা মরী লৈনবা প্রোগ্রাম অহুমগী খুত্থাঙদা থবক ওইনা পায়খৎকনি:
অমগা অমগা মরী লৈনবা প্রোগ্রাম অহুম
সংস্কৃতিক প্রতিভা খোজ
ফোল্ক অমসুং ত্রাইবেল হেরিতেজকী নেস্নেল কলচরেল এৱ্যারনেস কেম্পেন, তেলেন্ত হন্ত, অমসুং রিভাইতেলাইজেসন‍।
মেরা গাও মেরী ধরোহর (MGMD)
আর্ত প্রেক্তিসশিংগী কলচরেল মেপ্পিং অমসুং আর্তিস্ত অমদি ক্রাফ্ত পর্সনশিং মশক খঙদোকপা‍।
নেস্নেল কলচরেল ৱর্কপ্লেস (NCWP)
NCWP অসি আর্তিস্ত অমদি ক্রাফ্ত পর্সনশিংগী ইন্তরেক্তিব ৱেব পোর্তেল অমা ওইদুনা, কল্চরেল সর্ভিস প্রোভাইদর অমা ওইরক্কনি‍।
মেরা গাও মেরী ধরোহর (MGMD):
১. মেরা গাও মারী ধরোহর (MGMD) অসি অজাদী কা অমৃৎ মহোতসব (AKAM) গী মনুং চন্না পায়খৎপা NMCM গী কম্পোনেন্ত অমনি‍।
২. MGMD ইনিসিএতিব অসিনা স্তেত ২৯ অমদি য়ুনিয়ন তেরিতরী ৭ তা খুঙ্গং লাখ ৬.৫ গী মপুং ফবা কলচরেল মেপ্পিংগী থবক পায়খৎলি, মসিদা খুঙ্গং লাখ ৪.৫ দি হান্না মেপ্পিং তৌবা লোইখ্রে অমদি মিসন অসিগী অখন্নবা প্লেতফোর্ম অমা ওইরিবা নেস্নেল কলচরেল ৱর্ক প্লেস পোর্তেলদা হাপখ্রে‍।
৩. কলচরেল মেপ্পিং অসিনা খুঙ্গংগী ৱারীশিং, মহৌশাগী ৱাখল লৌশিং অমদি লৌশিংগী চৎনবী, ফিজোল, লৈতেংগী পোৎলমশিং, চীঞ্জাক, কুমহৈ ফিয়োং, লাইথৌ, খুঙ্গংগী লাইরেম্বা অমদি লাইরেম্বীশিং, ফীজিকেল অমদি হিস্তোরেকেল লেন্দমার্কশিং, আর্কিতেকচর, লাই খুরুম্ফম, আর্ত ফোর্মশিং – ওরেল, ভিজুএল, পর্ফোর্ম অমসুং ক্রাফ্তেদ (ফোল্ক ঈশৈ, ফোল্ক জগোয়, লিজেন্দ, ইপিক, ফোল্ক থিএতর, হেন্দলুম, হেন্দিক্রাফ্ত) য়াওনা জিওগ্রাফিক, দিভেলপমেন্তেল অমসুং কলচরেল প্রোফাইলশিং কোনশিন্দুনা দোমেন কয়াবু কোনশিল্লি‍।
৪. প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা খুঙ্গং ৭৫০ গী ৩৬০-দিগ্রী এঙ্গল ভিদিও নম্বা লোইরে‍।
৫. নেস্নেল কলচরেল ৱর্ক প্লেস ওইনা মথৌ তৌদুনা, কলচর সর্ভিস প্রোভাইদরশিংগী অপুন্বা ওনলাইন প্লেতফোর্ম অমা ফংহন্নবা, লায়না এক্সেস অমদি এঙ্গেজমেন্ত তৌবা য়াহন্নবা অখন্নবা ৱেব পোর্তেল অমা MGMD গী মখাদা শেম্লে‍।
নুংঙাইবা ৱারীশিং লৈবা খুঙ্গংশিং!
১. শনি শিঙ্গনাপুর, অহমদনগর, মহারাস্ত্র
প্রবু শনিনা মখোয়বু হুরান চিন্থীদগী ঙাকথোকপিগনি হায়না মখোয়না থাজৈ, মরম অদুনা খুঙ্গংসিদা লৈববা য়ুম অমত্তা থোঙ পান্নদে‍। মফমসিদা মমিং লৈরবা শনিগী লাইশঙ অমসু লৈ‍।
২. থিরুচিগদী, নিলগিরি, তামিল নাদু
খুঙ্গং অসি খা ভারতকী নিলগিরী চীংশাং পরেংদা নুপী চফু শাবা কোল্লুপ লৈবগীদমক মমিং চৎলি‍। মফমসিদা কোতা ত্রাইবকী নুপীশিংখক্তনা চফু শাবগী থবক তৌই‍।
৩. খোনোমা, কোহিমা, নগালেন্দ
খোনোমা অসি ভারতকী অহান্বা গ্রীন ভিএলজনি‍। খোনোমা ভারত-ম্যান্বারগী ঙমখৈ মনাক্তা লৈবা অঙ্গামি নাগা খুল অমনি‍।
Sirmaur - Himachal Tourism Official Website
৪. সুকেতি, সিরমৌর, হিমাচল প্রদেশ
এসিয়াগী খ্বায়দগী লিরবা ফোসিল পার্ক লৈবা অমসুং পঝোতা ঈহৌগসু মরী লৈনবা মফম্নি‍।
নাৎনা লৈবাক অমগী শক্তম শাগৎপদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি‍। ভারতকুম্বা খেন্নবতনা থন্বা লৈবাক অমদদি, নেস্নেল মিসন ওন কলচরেল মেপ্পিং গুম্বা থৌশিলশিংনা খুঙ্গংগী চৎনবীশিং ঙাক্তুনা থম্বা অমসুং য়োকখৎপদা মতেঙ পাংই‍। মেরা গাও মেরী ধরোহর প্লেতফোর্মগী খুত্থাঙদা, থোংজাউগী চফু অমদি মশিং থিঙমদ্রবা অতৈ কলচরেল থৌওংশিং শকখঙনবা হেল্লক্তুনা ভারতকী পারী পুরীগী লনশিং অসি তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোল কয়াগীদমক তরং তরং লৈহন্বা ঙম্লি‍।
রিফরেন্সশিং:
PDF য়েংনবা মসিদা নম্বিয়ু: