লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
ফাস্ত-ত্রেক কোর্তশিং
05 DEC 2024 4:11PM by PIB Imphal
ফাস্ত-ত্রেক কোর্তশিং (এফ তি সি) য়াওনা সর্বোদিনেত কোর্তশিং লিংখৎপা অমসুং মখোয় মথৌ পাংথোকপা অসি মরী লৈনবা হয় কোর্তশিংগা তান্নরগা রাজ্য/য়ু.তি সরকারশিংনা পাংথোক্কদবনি। মখোয়গী দরকার ওইবগী মতুংইন্না হায়রিবা কোর্তশিং অসিগী শেনফমশিং রাজ্য সরকারশিংনা পীগদবনি। তমথিরবা অখন্নবা কেসশিং, নুপীশিং, অঙাংশিং, অহলশিং, হকচাংগী ফিবম চাদ্রবশিং, অরুবা অনাবগা লোয়ননা হিংলিবা মীওইশিংগা মরী লৈনবা কেসশিং অমসুং চহি 5 হেন্না পন্দুনা লৈরক্লবা লন-থুমগা মরী লৈনবা কেসশিং য়াম্না য়াংনা ৱায়েল চৎথনবা 2015-2020 মনুংদা এফ.তি.সি 1800 লিংখৎনবা ভারত সরকারনা লিংখৎপা 14শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না খঙহনখিবনি। থবক অসিগীদমক তেক্সতগী লাকপা শেনফমশিং মতিক চানা থাদনবা ফাইনান্স কম্মিসন্না রাজ্য সরকারশিংদা তকশিনখ্রে। শেনবা চহি 2015-16 দগী হৌনা ফাস্ত-ত্রেক কোর্তশিং লিংখৎনবা ফন্দশিং কাইথোক্নবা কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য/য়ু.তি সরকারশিংদা তকশিনখ্রে। মসিদগী, রাজ্য/য়ু.তি সরকারশিংনা 31.10.2024 ফাওবা ফাস্ত-ত্রেক কোর্ত 863 লিংখৎলে। ওক্তোবর 2024 ফাওবদা লৈখিবা রাজ্য/য়ু.তিশিংনা লিংখৎখিবা অমসুং থবক তৌরিবা এফ.তি.সি মশিং এন্নেক্সরদা পীরি। পান্দম ফংনবা অহেনবা ফাস্ত-ত্রেক কোর্তশিং লিংখৎনবা 2015-16 দগী কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য/য়ু.তি সরকারশিংদা তকশিন্দুনা লাক্লি। চীফ মিনিস্তরশিং অমসুং চীফ জজতিসশিংগী অপুনবা মীফমদা ফাস্ত-ত্রেক কোর্তশিং মশিং য়াম্না লিংখৎপা অসি এজেন্দাশিংগী মনুংদা অমা ওইখি।
ক্রিমিনেল লো (এমেন্দমেন্ত) এক্ত, 2018 চৎনহন্নবা অমসুং পোক্সো কেসশিং পায়নবা অখন্নবা কোর্তশিং লিংখৎনবা সুপ্রিম কোর্তকী য়াথং অদু থবক ওইনা পাংথোক্নবা, সরকারনা ওগস্ত 2019 দা কেন্দ্রনা শেন পুথোকপা স্কিম অমা পায়খৎলে। স্কিম অসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা রেপ অমসুং পোক্সো কেসশিং য়াম্না য়াংনা লোইশিন্নবা অখন্নবা পোক্সো কেসশিং য়াওনা ফাস্ত-ত্রেক কোর্তশিং লিংখৎনবা পান্দম থম্লি।
শেনবা চহি অনি হায়বদি 2019-20 অমসুং 2020-21 মনুংদা কেন্দ্রগী লুপা করোর 474 গী সিয়ারগা লোয়ননা অপুনবা লুপা করোর 767.25 কাইথোক্তুনা অহানবগী ওইনা 02.10.2019 দগী এফ.তি.এস.সি হৌদোক্লে। 04.08.2021 দা পাংথোকখিবা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম্না স্কিম অসি শেনবা চহি অনি ( 2021-22 অমসুং 2022-23) হায়বদি 31.03.2023 ফাওবা মখা চৎথনবা কেন্দ্রগী লুপা করোর 971.70 গী সিয়ারগা লোয়ননা পুন্না লুপা করোর 1572.86 কাইথোকপদা অয়াবা পীখ্রে। কেন্দ্রগী লুপা করোর 1207.24 গী সিয়ারগা লোয়ননা অপুনবা ওইনা লুপা করোর 1952.23 কাইথোক্তুনা অতোপ্পা চহি অহুম হায়বদি 01.04.2023 দগী 31.03.2026 ফাওবা চহি অহুম স্কিম অসি শাংদোক্লে।
কেন্দ্রগী সিয়ার অসি নিরভ্যা ফন্দদগী পুথোক্কনি। স্কিম অসিগী ফন্দ পুথোকপগী মওং অসি 60:40 (কেন্দ্র:রাজ্য) অমসুং অৱাং-নোংপোক অমসুং হিমালয়গী রাজ্য অহুমগী 90:10 অমসুং লেজিসলেচর লৈতবা য়ু.তিশিংগী চাদা 100 ওইগনি। হয় কোর্তশিংদগী ফংবা পাউশিংগী মতুংইন্না, 31.10.2024 ফাওবদা এফ.তি.সি 750 য়াওনা পোক্সো কোর্ত 408 রাজ্য/য়ু.তি 30 দা মথৌ পাংথোক্লি। হায়রিবা কোর্তশিং অসিনা 31.10.2024 ফাওবদা কেস 2,87,000 লোইশিনখ্রে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা লো অমসুং জজতিসকী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা) শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱালনা ফোঙদোকখিবনি।
***
ওক্তোবর 2024 ফাওবদা লৈখিবা রাজ্য/য়ু.তিশিংগী এফ.তি.সিশিং অমসুং মথৌ পাংথোক্লিবশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি মমিং
লিংখৎকদবা এফ.তি.সি মশিং
থবক তৌরিবা এফ.তি.সি মশিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
0
0
2
অন্ধ্র প্রদেস
47
21
3
অরুনাচল প্রদেস
0
0
4
অসাম
36
15
5
বিহার
147
0
6
চান্দিগর
2
0
7
ছতিসগর
28
27
8
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
1
0
9
দিল্লি
63
26
10
গৱা
5
4
11
গুজরাত
174
54
12
হরিয়ানা
48
6
13
হিমাচল প্রদেস
13
3
14
জম্মু অমসুং কাস্মির
21
8
15
ঝারখন্দ
50
41
16
কর্নাতকা
95
0
17
কেরলা
41
0
18
লাদাখ
0
0
19
লক্ষদ্বিপ
0
0
20
মধ্য প্রদেস
133
0
21
মহারাস্ত্রা
203
101
22
মনিপুর
3
6
23
মেঘালয়
4
0
24
মিজোরম
7
2
25
নাগালেন্দ
3
0
26
ওরিসা
63
0
27
পুদুচেরি
2
0
28
পঞ্জাব
50
7
29
রাজস্থান
93
0
30
সিক্কিম
1
2
31
তামিল নাদু
87
72
32
তেলঙ্গানা
37
0
33
ত্রিপুরা
9
3
34
উত্তর প্রদেস
212
373
35
উত্তরখন্দ
28
4
36
নোংচুপ বেঙ্গল
94
88
অপুনবা
1800
863

Ministry of Law and Justice
FAST-TRACK COURTS
05 DEC 2024 4:11PM by PIB Delhi
Setting up of subordinate courts including Fast Track Courts (FTCs) and their functioning falls within the domain of the State/UT Governments in consultation with their respective High Courts. Allocation of funds for such courts is required to be done by the State Governments as per their need and resources.The 14th Finance Commission set up by the Government of India had recommended the setting up of 1800 FTCs during 2015-2020 for speedy trial of specific cases of heinous nature, civil cases related to women, children, senior citizen, disabled persons, persons infected with terminal ailments etc. and property related cases pending for more than 5 years. The Finance Commission had urged upon the State Governments to utilize enhanced fiscal space available through tax devolution for this purpose. The Union Government has also urged the State Governments/UTs to allocate funds for the setting up of FTCs from the Financial Year 2015-16 onward. In this regard, the State Governments/ UTs have set up 863 FTCs as on 31.10.2024. The State/UT-wise details of number of FTCs to be set up and made functional as of October, 2024 is given at Annexure. The Union Government has repeatedly urged the State/UT Governments since 2015-16 onwards to set up more FTCs to achieve the target. The setting up of more FTCs has also featured as one of the agenda items in the Joint Conference of Chief Ministers and Chief Justices.
To implement the Criminal Law (Amendment) Act, 2018 and comply with the directives of the Supreme Court to establish Special Courts exclusively dealing with POCSO Act cases, the Government devised a Centrally Sponsored Scheme in August 2019. This Scheme aimed to establish Fast Track Special Courts (FTSCs), including exclusive POCSO Courts nationwide for expeditious disposal of rape and POCSO Act cases.
The FTSC Scheme was launched initially for one-year w.e.f. 02.10.2019 spread over two Financial Years 2019-20 and 2020-21 at a total outlay of ₹ 767.25 Cr. with₹ 474 Cr. as Central Share. The Cabinet in its meeting held on 04.08.2021 further approved the continuation of the Scheme for two more financial years (FY 2021-22 and FY 2022-23) up to 31.03.2023 at a total outlay of ₹ 1572.86 Cr. with ₹ 971.70 Cr. as central share.The Union Cabinet has now extended the Scheme for another three years i.e. from 01.04.2023 to 31.03.2026 at a total outlay of Rs. 1952.23 cr. with Rs. 1207.24 cr. as Central Share.
The Central share is to be met from the Nirbhaya Fund. The fund-sharing pattern of the Scheme is 60:40 (Centre: State) and 90:10 for the North Eastern and 3 Himalayan States/UTs. However, 100% Central fund is provided for Union Territories without legislature.As per the inputs received from the High Courts, as on 31.10.2024, 750 FTSCs including 408 exclusive POCSO Courts are functional in 30 States/UTs. These courts have disposed more than 2,87,000 cases as on 31.10.2024.
This information was given by the Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Law & Justice, Shri Arjun Ram Meghwal in a written reply in Rajya Sabha today.
***
SB/DP/ARJ
State/UT-wise status of allocated and functional FTCs as of October, 2024
Sl. No.
Name of State/UT
No. of FTCs to be established
No. of Functional FTCs
1
Andaman and Nicobar Island
0
0
2
Andhra Pradesh
47
21
3
Arunachal Pradesh
0
0
4
Assam
36
15
5
Bihar
147
0
6
Chandigarh
2
0
7
Chhattisgarh
28
27
8
Dadra & Nagar Haveli and Diu & Daman
1
0
9
Delhi
63
26
10
Goa
5
4
11
Gujarat
174
54
12
Haryana
48
6
13
Himachal Pradesh
13
3
14
Jammu & Kashmir
21
8
15
Jharkhand
50
41
16
Karnataka
95
0
17
Kerala
41
0
18
Ladakh
0
0
19
Lakshadweep
0
0
20
Madhya Pradesh
133
0
21
Maharashtra
203
101
22
Manipur
3
6
23
Meghalaya
4
0
24
Mizoram
7
2
25
Nagaland
3
0
26
Odisha
63
0
27
Puducherry
2
0
28
Punjab
50
7
29
Rajasthan
93
0
30
Sikkim
1
2
31
Tamil Nadu
87
72
32
Telangana
37
0
33
Tripura
9
3
34
Uttar Pradesh
212
373
35
Uttarakhand
28
4
36
West Bengal
94
88
TOTAL
1800
863