উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱ ২০২৪
উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক সম্পদ আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ উদযাপন
05 DEC 2024 1:09PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ সংস্কৃতি হৈছে শতিকাজুৰি চলি অহা পৰম্পৰা, বৈচিত্ৰময় ভাষা, চহকী লোককথা, আৰু অনন্য প্ৰাকৃতিক দৃশ্যৰে বোৱা এক সজীৱ টেপেষ্ট্ৰী। ই এনে এক অঞ্চল যিয়ে নিজৰ মাজত প্ৰাচীন ৰীতি-নীতি আৰু আধুনিক প্ৰগতিৰ এক অসাধাৰণ মিশ্ৰণ ধৰি ৰাখিছে, য’ত প্ৰতিটো সম্প্ৰদায়, প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ নিজস্ব স্বকীয় পৰিচয় আছে। অসমৰ ৰসাল চাহ বাগিচাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মিজোৰামৰ পাহাৰলৈকে, মণিপুৰৰ প্ৰাচীন নদীৰ পৰা নগালেণ্ডৰ জীপাল উৎসৱলৈকে উত্তৰ-পূব জীৱন, শিল্প, ঐতিহ্যৰে স্পন্দন কৰা এখন ভূমি।
এই উল্লেখযোগ্য সংস্কৃতিক উদযাপন কৰি প্ৰথমবাৰৰ বাবে অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱ ২০২৪ চনৰ ৬ ডিচেম্বৰৰ পৰা ৮ ডিচেম্বৰলৈ, দিল্লীৰ প্ৰগতি ময়দানৰ ভাৰত মাণ্ডপমত উদযাপন কৰা হ’ব। ৬ ডিচেম্বৰত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়াই উদ্বোধন কৰিবলগীয়া এই মহোৎসৱৰ উদ্দেশ্য হৈছে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ আঠখন ৰাজ্য—অসম, অৰুণাচল প্ৰদেশ, মেঘালয়, মণিপুৰ, নাগালেণ্ড, মিজোৰাম, ত্ৰিপুৰা, আৰু ছিকিমৰ সৌন্দৰ্য্য, বৈচিত্ৰ্য, আৰু প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদৰ্শন কৰা। ‘অষ্টলক্ষ্মী’ নামেৰে পৰিচিত এই ৰাজ্যসমূহে লক্ষ্মী দেৱীৰ মূৰ্ত সমৃদ্ধিৰ আঠটা ৰূপক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে: সমৃদ্ধি, সৌভাগ্য, বিশুদ্ধতা, ধন, জ্ঞান, কৰ্তব্য, কৃষি, আৰু পশুপালন।
এই ৰাজ্যসমূহৰ প্ৰতিখনেই ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ বহল টেপেষ্ট্ৰীত অৰিহণা যোগাই নিজৰ নিজৰ চহকী সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাক আগস্থানলৈ আনিব। এই বৈচিত্ৰ্যৰ উদযাপন, বিশ্বই অঞ্চলটোৰ কলা, শিল্প, সংগীত, আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ বাবে মহোৎসৱে প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে। উত্তৰ-পূবৰ বাবে ই এক মুহূৰ্ত হ’ব, য’ত কেৱল সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰ হিচাপেই নহয়, বৰঞ্চ অধিক অৰ্থনৈতিক উন্নয়ন আৰু ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ সৈতে একত্ৰীকৰণৰ বাবে সাজু অঞ্চল হিচাপেও উজলিব পাৰিব।
উদ্দেশ্য আৰু তাৎপৰ্য্য
প্ৰথমবাৰৰ বাবে আয়োজন কৰা অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱৰ লক্ষ্য হৈছে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ সজীৱ বস্ত্ৰ খণ্ড, পৰ্যটনৰ সুযোগ, পৰম্পৰাগত কাৰুকাৰ্য্য, আৰু স্বকীয় ভৌগোলিক সূচক (জিআই) টেগ কৰা সামগ্ৰী প্ৰদৰ্শনৰ বাবে এক গতিশীল মঞ্চ আগবঢ়োৱা। ভাৰতৰ ভৱিষ্যত উন্নয়নত ইয়াৰ কৌশলগত প্ৰণিধানযোগ্যতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ লগতে ই অঞ্চলটোৰ সাংস্কৃতিক সম্পদৰ উদযাপনৰ কাম কৰিব। এই উৎসৱটোক বাৰ্ষিক অনুষ্ঠান হিচাপে ধাৰণা কৰা হৈছে যিয়ে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধিক সন্মান জনাব আৰু অঞ্চলটোক অধিক অৰ্থনৈতিক উন্নতিৰ দিশত আগুৱাই নিব।
মহোৎসৱত উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ তাৎপৰ্য আৰু ইয়াৰ ৰূপান্তৰশীল প্ৰভাৱৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব। অঞ্চলটোৰ উন্নত সংযোগ, ঔদ্যোগিক বৃদ্ধি, আৰু পৰিবহণ, শক্তি, আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ দৰে খণ্ডত চলি থকা উন্নয়নে ভাৰতৰ সম্বৃদ্ধিৰ কাহিনীত ইয়াৰ কৌশলগত ভূমিকা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সাজু হৈছে আৰু বাণিজ্য আৰু ব্যৱসায়ৰ বাবে নতুন সুযোগ মুকলি কৰিবলৈ সাজু হৈছে।
উৎসৱৰ শুভঙ্কৰ: পূৰৱী
অনুষ্ঠানত অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱৰ মাস্কট পূৰৱীক চিনাকি কৰাই দিয়া হয়। পূৰৱী নামৰ এগৰাকী কণমানি ছোৱালীয়ে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ আটাইকেইখন ৰাজ্যকে প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে। ঐক্য আৰু বৈচিত্ৰ্যৰ প্ৰতীক হিচাপে পূৰৱীয়ে অনুষ্ঠানৰ সময়ছোৱাতো অঞ্চলটোৰ ঐতিহ্য, সংস্কৃতি, আৰু আকাংক্ষাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰি যাব।
Ashtalakshmi Mahotsav 2024 | Celebrating Northeast India's Art & Culture
পূৰৱী, শুভঙ্কৰ
অনুষ্ঠানৰ বৈশিষ্টসমূহ
অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱত উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক আৰু অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধি প্ৰদৰ্শন কৰা এক বিস্তৃত অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হ’ব। ২৫০ জনতকৈ অধিক শিল্পীয়ে ৩৪টা জিআই টেগ কৰা সামগ্ৰীকে ধৰি অনন্য হস্তশিল্প, হস্ততাঁত, আৰু কৃষি-হৰ্টী সামগ্ৰী প্ৰদৰ্শন কৰিব।
কাৰিকৰী অধিবেশনত মহিলা নেতৃত্ব, আইটি, শক্তি, স্বাস্থ্যসেৱা, আদি মূল উন্নয়নমূলক ক্ষেত্ৰসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব। বিনিয়োগকাৰীৰ ঘূৰণীয়া মেজমেল এখনে হস্তশিল্প, কৃষি, আৰু পৰ্যটনৰ দৰে খণ্ডৰ সুযোগসমূহ অন্বেষণ কৰিব, আনহাতে ক্ৰেতা-বিক্ৰেতা সন্মিলনে ব্যৱসায়িক সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰিব। ডিজাইন কনক্লেভ আৰু ফেশ্বন শ্ব’ত পৰম্পৰাগত আৰু আধুনিক ফেশ্বনৰ মিশ্ৰণ ঘটিব। অষ্টলক্ষ্মী গ্ৰামীণ হাটে বজাৰৰ পৰম্পৰাগত পৰিৱেশ পুনৰ সৃষ্টি কৰিব, আৰু অষ্টলক্ষ্মী চিম্ফনী, শ্বিলং চেম্বাৰ কৱেৰ, পৰম্পৰাগত নৃত্যকে ধৰি সজীৱ সাংস্কৃতিক পৰিবেশনে উপস্থিত ৰাইজক মোহিত কৰিব। উল্লেখযোগ্য যে পাংপাৰী বেণ্ড, ছফিউম, প্ৰসাদ বিদাপাৰ ফেশ্বন শ্ব’, আৰু সামৰণি দিনবোৰত হৃদয়স্পৰ্শী বাছাভ, ফেদাৰহেডছ হাওকুই, আৰু টাই খামতি নৃত্যৰ পৰিবেশনো উল্লেখযোগ্য।
উত্তৰ-পূব ভাৰতত বিনিয়োগৰ সুযোগ
উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তনশীল যাত্ৰাৰ আভাস দি অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱে প্ৰগতি আৰু পৰম্পৰা উভয়ৰে সাৰমৰ্ম সুন্দৰভাৱে ধৰি ৰাখিছে। অঞ্চলটোৰ বিকাশ অব্যাহত থকাৰ লগে লগে চলি থকা আন্তঃগাঁথনিমূলক উন্নয়নে বিভিন্ন খণ্ডত বিনিয়োগৰ সুযোগৰ এক জগত নিৰৱে মুকলি কৰি দিছে। কেইবাটাও মূল ক্ষেত্ৰ উত্থান ঘটিছে, প্ৰত্যেকেই অঞ্চলটোৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে। এই ক্ষেত্ৰসমূহৰ ভিতৰত আছে:
আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন: পথ, দলং, আৰু ৰেল নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণে নিৰ্মাণ আৰু উন্নয়ন খণ্ডত বিনিয়োগৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে।
হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্প: হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্প খণ্ডত বিনিয়োগে পৰম্পৰাগত কলাক প্ৰসাৰিত কৰিব পাৰে, নিয়োগ সৃষ্টি কৰিব পাৰে, আৰু ৰপ্তানি বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
কৃষি আৰু কৃষিভিত্তিক উদ্যোগ: উৰ্বৰ সমভূমি আৰু শক্তিশালী জৈৱিক কৃষি পৰম্পৰাৰ সৈতে খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগ, শীতল সংৰক্ষণ, আৰু কৃষি-ভিত্তিক উদ্যোগত বিনিয়োগৰ সুযোগ আছে।
পৰ্যটন আৰু আতিথ্য: উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্য আৰু সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্যই পৰিৱেশ পৰ্যটন, দুঃসাহসিক পৰ্যটন, আৰু আতিথ্য আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য সুযোগ উপস্থাপন কৰে।
আইটি আৰু আইটিইএছ: অঞ্চলটোৰ ক্ৰমবৰ্ধমান আইটি উদ্যোগৰ লগতে ইয়াৰ উচ্চ সাক্ষৰতাৰ হাৰ আৰু ইংৰাজী ভাষী জনসংখ্যাই ইয়াক আইটি কোম্পানী আৰু ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে এক আকৰ্ষণীয় গন্তব্যস্থান কৰি তুলিছে।
তেল আৱিষ্কাৰ আৰু ৰেলৱেৰ উত্তৰাধিকাৰ: ১৯ শতিকাৰ শেষৰ ফালে অসমত তেলৰ আৱিষ্কাৰৰ ফলত ডিগবৈত ভাৰতৰ প্ৰথমটো তেল শোধনাগাৰ প্ৰতিষ্ঠা হোৱাৰ লগতে অঞ্চলটোৰ প্ৰথম ৰেলপথ নিৰ্মাণ কৰা হয়।
এই উন্নয়নে ঔদ্যোগিক বৃদ্ধিৰ সূচনা কৰিছিল, সংযোগৰ উন্নতি সাধন কৰিছিল, আৰু উত্তৰ-পূব ভাৰতক এক মূল অৰ্থনৈতিক খেলুৱৈ হিচাপে স্থান দিছিল। আজিও অঞ্চলটোৱে আন্তঃগাঁথনি আৰু উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য উন্নতিৰে এই উত্তৰাধিকাৰৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰি আহিছে।
উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ কৌশলগত গুৰুত্ব: উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ কৌশলগত অৱস্থান, চহকী প্ৰাকৃতিক সম্পদ, আৰু উন্নত আন্তঃগাঁথনিয়ে অঞ্চলটোক দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপে স্থান দিছে। আন্তঃগাঁথনিৰ বৃহৎ পদক্ষেপ চলি থকাৰ সময়তে বাণিজ্য, পৰ্যটন, আৰু উদ্যোগৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰি এই অঞ্চলটোৱে ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ মূল খেলুৱৈ হ’বলৈ সাজু হৈছে। অঞ্চলটোৰ অগ্ৰগতি প্ৰদৰ্শন, সাংস্কৃতিক সম্পদ উদযাপন, ভৱিষ্যত উন্নয়নৰ বাবে নতুন বিনিয়োগক আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ ক্ষেত্ৰত অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱ এক অপৰিহাৰ্য অনুষ্ঠান।
উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধি উদযাপন কৰাৰ লগতে ইয়াৰ অবিৰত বিকাশ আৰু উন্নয়নত সহায় কৰিবলৈ নতুন বিনিয়োগক আমন্ত্ৰণ জনাই এই সজীৱ অগ্ৰগতি প্ৰদৰ্শনৰ বাবে মহোৎসৱে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মুহূৰ্ত হিচাপে কাম কৰে।
সামৰণি
এইদৰে অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ আঞ্চলিক শক্তিকেন্দ্ৰ হিচাপে আশাব্যঞ্জক ভৱিষ্যতৰ আভাস দি সাংস্কৃতিক আৰু অৰ্থনৈতিক উভয় ক্ষেত্ৰতে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠান হিচাপে কাম কৰিব। পৰম্পৰা, সংস্কৃতি, আৰু অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এই উৎসৱে ভাৰতৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নত স্থায়ী প্ৰভাৱ পেলোৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে।
উৎসসমূহ:
https://www.ashtalakshmimahotsav.com/
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2079183#:~:text=Ashtalakshmi%20Mahotsav%2C%20celebration%20of%20the,th%20to%208th%20%2C%202024.
Kindly find the pdf file

Ministry of Development of North-East Region
Ashtalakshmi Mahotsav 2024
Celebrating the Cultural Wealth and Economic Growth of Northeast India
05 DEC 2024 1:09PM by PIB Delhi
The culture of Northeast India is a vibrant tapestry woven with centuries of traditions, diverse languages, rich folklore, and breathtaking landscapes. It is a region that holds within its embrace an extraordinary blend of ancient customs and modern progress, where every community, every state has its own unique identity. From the lush tea gardens of Assam to the rolling hills of Mizoram, from the pristine rivers of Manipur to the vibrant festivals of Nagaland, the Northeast is a land that pulses with life, art, and heritage.
Celebrating this remarkable culture, the first-ever Ashtalakshmi Mahotsav will be celebrated from December 6th to 8th, 2024, at Bharat Mandapam, Pragati Maidan, Delhi. This grand festival will be inaugurated by the Hon’ble Prime Minister on December 6th, aims to showcase the beauty, diversity, and promise of the eight states of Northeast India—Assam, Arunachal Pradesh, Meghalaya, Manipur, Nagaland, Mizoram, Tripura, and Sikkim. Known as the ‘Ashtalakshmi,’ these states represent the eight forms of prosperity as embodied by the goddess Lakshmi: Prosperity, Opulence, Purity, Wealth, Knowledge, Duty, Agriculture, and Animal Husbandry.
Each of these states will bring its own rich culture and traditions to the fore, contributing to the broader tapestry of India’s cultural heritage. The Mahotsav promises to be a celebration of this diversity, a chance for the world to experience the region’s arts, crafts, music, and economic growth. It will be a moment for the Northeast to shine, not only as a cultural hub but also as a region poised for further economic development and integration into India’s future.
Purpose and Significance
The first ever Ashtalakshmi Mahotsav aims to offer a dynamic stage for showcasing Northeast India’s vibrant textile sector, tourism opportunities, traditional craftsmanship, and distinctive Geographical Indication (GI) tagged products. It will serve as a celebration of the region’s cultural wealth while focusing on its strategic importance in India’s future development. The festival has been conceptualized as an annual event that will continue to honor the diversity and cultural richness of Northeast India, propelling the region towards further economic advancement.
The Mahotsav will also emphasize the significance of infrastructure development in Northeast India and its transformative impact. The region’s improved connectivity, industrial growth, and ongoing development in sectors like transport, energy, and digital infrastructure are poised to enhance its strategic role in India's growth story and open new opportunities for trade and business.
Mascot of the Mahotsav: Purvi
The event introduced Purvi, the mascot of the Ashtalakshmi Mahotsav. Purvi, a young girl, represents all eight states of Northeast India. Symbolizing unity and diversity, Purvi will continue to represent the region’s heritage, culture, and aspirations beyond the duration of the event.
Ashtalakshmi Mahotsav 2024 | Celebrating Northeast India's Art & Culture
Purvi, the Mascot
Event Highlights
The Ashtalakshmi Mahotsav will feature a wide array of events showcasing the cultural and economic richness of Northeast India. Over 250 artisans will display unique handicrafts, handlooms, and agri-horti products, including 34 GI-tagged items.
Technical sessions will focus on key development areas like women’s leadership, IT, energy, healthcare, and more. An Investors Roundtable will explore opportunities in sectors like handicrafts, agriculture, and tourism, while Buyer-Seller Meets will promote business collaborations. The Design Conclave and Fashion Show will blend traditional and modern fashion. The Ashtalakshmi Grameen Haat will recreate a traditional market atmosphere, and vibrant cultural performances, including the Ashtalakshmi Symphony, Shillong Chamber Choir, and traditional dances, will captivate attendees. Highlights also include performances by the PANGPARI band, SOFIYUM, Prasad Bidapa’s fashion show, and the soulful BASAV, Featherheads Haokui, and Tai Khamti Dance on the concluding days.
Investment Opportunities in Northeast India
The Ashtalakshmi Mahotsav beautifully captures the essence of both progress and tradition, offering a glimpse into the transformative journey of Northeast India. As the region continues to evolve, the ongoing infrastructure development is quietly unlocking a world of investment opportunities across various sectors. Several key areas of growth are emerging, each holding the promise of shaping the region's future. These areas include:
Infrastructure Development: The expansion of roads, bridges, and rail networks provides opportunities for investments in the construction and development sectors.
Handloom and Handicrafts: Investment in the handloom and handicraft sectors can promote traditional arts, generate employment, and boost exports.
Agriculture and Agro-Based Industries: With fertile plains and a strong organic farming tradition, there are opportunities for investment in food processing industries, cold storage, and agro-based ventures.
Tourism and Hospitality: The natural beauty and cultural diversity of Northeast India present significant opportunities in eco-tourism, adventure tourism, and the development of hospitality infrastructure.
IT and ITES: The region’s growing IT industry, combined with its high literacy rate and English-speaking population, makes it an attractive destination for IT companies and startups.
Legacy of Oil Discovery and Railways: The d iscovery of oil in Assam in the late 19th century led to the establishment of India's first oil refinery in Digboi and the construction of the region's first railways.
This development spurred industrial growth, improved connectivity, and positioned Northeast India as a key economic player. Today, the region continues to build on this legacy with significant advancements in infrastructure and industry.
Strategic Importance of Northeast India: Northeast India’s strategic location, rich natural resources, and improving infrastructure are positioning the region as a vital gateway to Southeast Asia. With major infrastructure initiatives underway, the region is poised to become a key player in India's economic growth, acting as a hub for trade, tourism, and industry. The Ashtalakshmi Mahotsav is an essential event in showcasing the region's progress, celebrating its cultural wealth, and inviting new investments for future development.
The Mahotsav serves as an important moment to showcase this vibrant progress, celebrating the cultural richness of Northeast India while inviting new investments to support its continued growth and development.
Conclusion
The Ashtalakshmi Mahotsav will thus serve as a key event in both cultural and economic spheres, offering a glimpse into Northeast India's promising future as a regional powerhouse. With its focus on tradition, culture, and economic potential, the festival promises to make a lasting impact on India’s overall development.
References:
https://www.ashtalakshmimahotsav.com/
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2079183#:~:text=Ashtalakshmi%20Mahotsav%2C%20celebration%20of%20the,th%20to%208th%20%2C%202024.
Kindly find the pdf file