ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় উন্নয়ন নিগমৰ ৯১সংখ্যক সাধাৰণ পৰিষদৰ বৈঠকত ভাষণ কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ সমবায় খণ্ডৰ জৰিয়তে কোটি কোটি কৃষকৰ জীৱন ধাৰণৰ মান উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ
মোদী চৰকাৰৰ সমবায়ৰ জৰিয়তে দেশখনক স্বাৱলম্বী কৰি তুলিবলৈ কাম কৰি আছে আৰু এই দিশত এনচিডিচিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে
শ্ৰী অমিত শ্বাহে এনডিডিবি আৰু এনচিডিচিৰ সহায়ত উত্তৰ-পূব ৰাজ্যসমূহত দুগ্ধ সমবায় সংঘৰ প্ৰসাৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
সমবায় সমিতিসমূহক একত্ৰিত কৰাত ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় তথ্যকোষৰ এক জটিল ভূমিকা আছে
শ্ৰী অমিত শ্বাহে চেনি কলৰ বিত্তীয় সামৰ্থ্য বৃদ্ধি আৰু ২৫,০০০ কোটি টকালৈ পুঁজি বৃদ্ধিৰ বাবে বিস্তৃত পাঁচ বছৰীয়া পৰিকল্পনাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে
23 NOV 2024 3:20PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় উন্নয়ন নিগমৰ ৯১ সংখ্যক সাধাৰণ পৰিষদৰ বৈঠকত ভাষণ আগবঢ়ায়।
এই উপলক্ষে শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ সমবায় খণ্ডৰ জৰিয়তে কোটি কোটি কৃষকৰ জীৱন ধাৰণৰ মান উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। তেওঁ কয় যে সমবায় আন্দোলনৰ জৰিয়তে দেশৰ নাগৰিকৰ জীৱনলৈ ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰে সমবায়ৰ জৰিয়তে দেশখনক স্বাৱলম্বী কৰি তুলিবলৈ কাম কৰি আছে আৰু এই দিশত এনচিডিচিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সমবায় আন্দোলনলৈ এনচিডিচিৰ অৱদানৰ প্ৰশংসা কৰি লাখ লাখ সমবায়ৰ জীৱন ৰূপান্তৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এনচিডিচিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে এনচিডিচিৰ সফলতা কেৱল ৬০,০০০ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰা ইয়াৰ বিতৰণতেই নহয়, গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি আৰু সামগ্ৰিকভাৱে সমবায় খণ্ডতো ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলোৱাৰ ক্ষমতাত প্ৰতিফলিত হৈছে।
শ্বেত বিপ্লৱ ২.০ৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহত দুগ্ধ সমবায় সংঘৰ প্ৰসাৰৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া উচিত। তেওঁ দুগ্ধ উৎপাদক সংস্থা স্থাপনৰ বাবে এনডিডিবি আৰু এনচিডিচিৰ মাজত সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই সংস্থাসমূহে একেলগে কাম কৰি এনডিডিবিৰ তত্বাৱধানত থকা দুগ্ধ উৎপাদনৰ প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ৰ ক্ষেত্ৰত আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে এই পদক্ষেপে শ্বেত বিপ্লৱক আগুৱাই নিয়াই নহয়, জনজাতীয় সম্প্ৰদায় আৰু মহিলাসকলক সবলীকৰণৰ ক্ষেত্ৰতো উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এপ ভিত্তিক কেব সমবায় সমিতি সেৱা স্থাপনৰ প্ৰয়োজন আছে, যাৰ ফলত লাভ প্ৰত্যক্ষভাৱে চালকসকলক বিতৰণ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব। তেওঁ সমবায় সমিতিসমূহক একত্ৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় তথ্যকোষৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতিসমূহ (পিএচিএছ) শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই প্ৰচেষ্টাসমূহক আগুৱাই নিয়াত এন চি ডি চি আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰালয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে চেনি কলৰ বিত্তীয় ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে পাঁচ বছৰীয়া এক বিস্তৃত পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰাৰ প্ৰস্তাৱো আগবঢ়ায়, যাৰ লক্ষ্য আছিল তেওঁলোকৰ পুঁজি ২৫,০০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা। এই কৌশলগত পদক্ষেপে চেনি উদ্যোগৰ বৃদ্ধি আৰু বহনক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব, উন্নত বিত্তীয় সুস্থিৰতা নিশ্চিত কৰিব আৰু খণ্ডটোৰ দীৰ্ঘম্যাদী উন্নয়নত সহায় কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। লগতে তেওঁ ওড়িশা, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ আৰু কেৰালাৰ দৰে উপকূলীয় ৰাজ্যসমূহত গভীৰ সাগৰীয় ট্ৰলাৰৰ সন্ধান কৰিবলৈ কয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সমবায় মন্ত্ৰালয়ে এনচিডিচিক ৰূপায়ণকাৰী সংস্থা হিচাপে লৈ সমবায় ইণ্টাৰ্ণ আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। ৰাজ্যিক আৰু জিলা সমবায় বেংকসমূহক কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ আঁচনিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি পিএচিএছ শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰাই এই আঁচনিৰ লক্ষ্য। সমবায় ইণ্টাৰ্ণ আঁচনিয়ে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক হাতে কামে অভিজ্ঞতা লাভ কৰাত সহায় কৰে, তেওঁলোকক সহযোগিতাৰ নীতিসমূহ আগুৱাই নিবলৈ আৰু গ্ৰাম্য সম্প্ৰদায়ৰ উন্নয়নত সহায় কৰিবলৈ প্ৰস্তুত কৰে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে দেশজুৰি সমবায় খণ্ডক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এখন সমবায় বিশ্ববিদ্যালয় গঠনৰ আহ্বান জনায় আৰু সমবায়সমূহৰ বাবে সামৰ্থ্য বিকাশ কাৰ্যসূচীৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি সহকৰ ছে সমৃদ্ধি (সহযোগিতাৰ জৰিয়তে সমৃদ্ধি)ৰ দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই নিয়াত ইয়াৰ ভূমিকাক আলোকপাত কৰে।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the 91st General Council Meeting of the National Cooperative Development Corporation (NCDC) in New Delhi
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Central Government is committed to improve the standard of life of crores of farmers through Cooperative sector
Modi govt. is working to make the country self-reliant through cooperation and NCDC has an important role in this direction
Shri Amit Shah lays special emphasis on promoting Milk Cooperative Unions in the Northeastern States with the help of NDDB and NCDC
National Cooperative Database has a critical role in integrating cooperative societies
Shri Amit Shah proposes comprehensive five-year plan to boost financial capacity of sugar mills and increase funding to ₹ 25,000 crores
23 NOV 2024 3:20PM by PIB Delhi
Union Home and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed 91st General Council meeting of National Cooperative Development Corporation (NCDC) in New Delhi.
On this occasion, Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Central Government is committed to improve the standard of life of crores of farmers through Cooperative sector. He said that the Government is committed to bringing a positive change in the lives of citizens of the country through the cooperative movement. Shri Shah said Modi govt. is working to make the country self-reliant through cooperation and NCDC has an important role in this direction.
Union Cooperation Minister lauded NCDC’s contributions to the cooperative movement, emphasizing its pivotal role in transforming the lives of millions of cooperatives. He said that the success of NCDC is reflected not only in its disbursement crossing ₹60,000 crore but, in its ability, to positively impact the rural economy and the cooperative sector at large, as well.
Emphasizing the importance of White Revolution 2.0, Shri Amit Shah said that special focus should be on promoting Milk Cooperative Unions in the North Eastern States. He highlighted the need for collaboration between NDDB and NCDC to establish milk producers’ associations. Shri Shah said that these organizations should work together to provide financial assistance with the initial phase of milk production being overseen by NDDB. The initiative, he stated, would not only drive the White Revolution forward but also play a significant role in empowering tribal communities and women.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that there is a need to establish an app-based Cab Cooperative Society Service, which will ensure that profits are directly distributed to the drivers. He also emphasized the critical role of the National Cooperative Database in integrating cooperative societies and highlighted the need to strengthen Primary Agricultural Credit Societies (PACS). Union Minister of Cooperation said that the NCDC and Ministry of Cooperation will play a pivotal role in driving these efforts.
Shri Amit Shah also proposed the formulation of a comprehensive five-year plan aimed at boosting the financial capacity of sugar mills, with a target of increasing their funding to 25,000 crores. This strategic initiative is expected to enhance the growth and sustainability of the sugar industry, ensuring improved financial stability and supporting the sector's long-term development. He also asked to explore deep sea trawler in coastal states like Odisha, Andhra Pradesh and Kerala.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that Ministry of Cooperation has introduced Cooperative Intern scheme with NCDC as the implementing agency. The scheme aims to help State and District cooperative banks in aligning with schemes of central government and strengthening of PACS. The Cooperative Intern Scheme helps participants gain invaluable hands-on experience, preparing them to drive forward the principles of cooperation and support the development of rural communities. Shri Amit Shah called for the creation of a Cooperative University to further strengthen the cooperative sector nationwide and underscored the importance of the capability development program for cooperatives, highlighting its role in advancing the vision of Sahakar Se Samriddhi (Prosperity through Cooperation).