Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the 91st General Council Meeting of the National Cooperative Development Corporation (NCDC) in New Delhi
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Central Government is committed to improve the standard of life of crores of farmers through Cooperative sector
Modi govt. is working to make the country self-reliant through cooperation and NCDC has an important role in this direction
Shri Amit Shah lays special emphasis on promoting Milk Cooperative Unions in the Northeastern States with the help of NDDB and NCDC
National Cooperative Database has a critical role in integrating cooperative societies
Shri Amit Shah proposes comprehensive five-year plan to boost financial capacity of sugar mills and increase funding to ₹ 25,000 crores
23 NOV 2024 3:20PM by PIB Delhi
Union Home and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed 91st General Council meeting of National Cooperative Development Corporation (NCDC) in New Delhi.
On this occasion, Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Central Government is committed to improve the standard of life of crores of farmers through Cooperative sector. He said that the Government is committed to bringing a positive change in the lives of citizens of the country through the cooperative movement. Shri Shah said Modi govt. is working to make the country self-reliant through cooperation and NCDC has an important role in this direction.
Union Cooperation Minister lauded NCDC’s contributions to the cooperative movement, emphasizing its pivotal role in transforming the lives of millions of cooperatives. He said that the success of NCDC is reflected not only in its disbursement crossing ₹60,000 crore but, in its ability, to positively impact the rural economy and the cooperative sector at large, as well.
Emphasizing the importance of White Revolution 2.0, Shri Amit Shah said that special focus should be on promoting Milk Cooperative Unions in the North Eastern States. He highlighted the need for collaboration between NDDB and NCDC to establish milk producers’ associations. Shri Shah said that these organizations should work together to provide financial assistance with the initial phase of milk production being overseen by NDDB. The initiative, he stated, would not only drive the White Revolution forward but also play a significant role in empowering tribal communities and women.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that there is a need to establish an app-based Cab Cooperative Society Service, which will ensure that profits are directly distributed to the drivers. He also emphasized the critical role of the National Cooperative Database in integrating cooperative societies and highlighted the need to strengthen Primary Agricultural Credit Societies (PACS). Union Minister of Cooperation said that the NCDC and Ministry of Cooperation will play a pivotal role in driving these efforts.
Shri Amit Shah also proposed the formulation of a comprehensive five-year plan aimed at boosting the financial capacity of sugar mills, with a target of increasing their funding to 25,000 crores. This strategic initiative is expected to enhance the growth and sustainability of the sugar industry, ensuring improved financial stability and supporting the sector's long-term development. He also asked to explore deep sea trawler in coastal states like Odisha, Andhra Pradesh and Kerala.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that Ministry of Cooperation has introduced Cooperative Intern scheme with NCDC as the implementing agency. The scheme aims to help State and District cooperative banks in aligning with schemes of central government and strengthening of PACS. The Cooperative Intern Scheme helps participants gain invaluable hands-on experience, preparing them to drive forward the principles of cooperation and support the development of rural communities. Shri Amit Shah called for the creation of a Cooperative University to further strengthen the cooperative sector nationwide and underscored the importance of the capability development program for cooperatives, highlighting its role in advancing the vision of Sahakar Se Samriddhi (Prosperity through Cooperation).

ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବିକାଶ ନିଗମ (ଏନସିଡିସି)ର ୯୧ତମ ସାଧାରଣ ପରିଷଦ ବୈଠକକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଜରିଆରେ କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଲାଗି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ
ମୋଦୀ ସରକାର ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ଏନସିଡିସିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି
ଏନଡିଡିବି ଏବଂ ଏନସିଡିସି ସହଯୋଗରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କଲେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଡାଟାବେସର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି
ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ପରିମାଣକୁ ୨୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ଏକ ବ୍ୟାପକ ପଞ୍ଚବର୍ଷୀୟ ଯୋଜନାର ପରାମର୍ଶ ଦେଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ
23 NOV 2024 3:20PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବିକାଶ ନିଗମ (ଏନସିଡିସି)ର ୯୧ତମ ସାଧାରଣ ପରିଷଦ ବୈଠକକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ନିଜ ସମ୍ବୋଧନରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ବରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଜରିଆରେ କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଲାଗି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ଜରିଆରେ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଲାଗି ସରକାର ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ଅଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ଏନସିଡିସିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି।
ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଏନସିଡିସିର ଯୋଗଦାନକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସମବାୟ ସମିତିର ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ଏହାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏନସିଡିସିର ସଫଳତା କେବଳ ଏହାର ଆବଣ୍ଟନ ୬୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିବା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇନାହିଁ, ବରଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବାର କ୍ଷମତା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିପାଦିତ ହେଉଛି।
ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ-2.0ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ। ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ସଂଘ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଏନଡିଡିବି ଏବଂ ଏନସିଡିସି ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ଏହି ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ, ଯେଉଁଥିରେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଏନଡିଡିବି ଦ୍ୱାରା ତଦାରଖ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କେବଳ ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବକୁ ଆଗେଇ ନେବ ନାହିଁ, ବରଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ଆପ୍ ଆଧାରିତ କ୍ୟାବ୍ ସମବାୟ ସମିତି ସେବା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବା ଉଚିତ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହାର ଲାଭ ସିଧାସଳଖ ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ। ସମବାୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଡାଟାବେସର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ପିଏସିଏସ୍) ଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ନେବାରେ ଏନସିଡିସି ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ପଞ୍ଚବାର୍ଷିକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏଗୁଡ଼ିକର ପାଣ୍ଠିକୁ ୨୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଚିନି ଶିଳ୍ପର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଉନ୍ନତ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ। ଓଡ଼ିଶା, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ କେରଳ ଭଳି ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ରରେ ଟ୍ରଲର ଚଳାଚଳ କରିବାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସେ କହିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏନସିଡିସିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଭାବେ ନେଇ ସମବାୟ ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ ପ୍ୟାକ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା। ସମବାୟ ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନା ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଅମୂଲ୍ୟ ବ୍ୟବହାରିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏଥିସହିତ ସମବାୟ ସମିତିର ନୀତିକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ସମାଜର ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସାରା ଦେଶରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଏକ ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ସମବାୟ ପାଇଁ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ‘ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ସମୃଦ୍ଧିର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ।