|
কোওপরেসন মন্ত্রালয়
কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী নেস্নেল লেভেল দেতাবেজ
03 DEC 2024 3:43PM by PIB Imphal
মপুং ফাবা নেস্নেল কোওপরেতিব দেতাবেজ (NCD) অমা স্তেত/য়ু.তি. লৈঙাকশিংগী মতেঙগা লোয়ননা ভারত লৈঙাক্কী কোওপরেসন মন্ত্রালয়না শেম্লে‍। তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা লৈরিবা কোওপরেতিব সোসাইতী পুম্নমক্কী দেতাশিং হীরম অসিগীদমক্তা সস্তেত/য়ু.তি.শিংনা হাপ্পা নোদেল ওফিসরশিংনা হাপকৎপনি‍।
NCD অসি ফেজ অহুম থোক্না তাঙ্কক নাইনা শেমগৎখিবনি‍। ফেব্রুৱারী ২০২৩ দা লোইশিনখিবা ফেজ-১ দা, দিস্ত্রিক্ত রেজিস্ত্রার ওফিসশিং অমদি AICTE দগী লোকেল ইন্তর্ন ৫০০ গী মতেঙগা লোয়ননা লৌউ-শিংউ, শঙ্গোম অমদি ঙা য়োকপগী লমদা লৈবা প্রাইমারী কোওপরেতিব সোসাইতী লাখ ২.৬৪ রোম মেপ তৌখি‍। ফেজ-২ দা নেস্নেল কোওপরেতিব সোসাইতী/ফেদরেসনশিং অমদি স্তেত অমদি দিস্ত্রিক্তকী থাক্তা লৈরিবা মখোয়গী লিঙ্কেজশিং মেপ্পিং তৌবা, তোঙান তোঙানবা কোওপরেতিব বেঙ্ক অমদি ফেদরেসনশিংদগগী দেতা খোমজিন্বগী থবক পায়খৎখি‍। মে ২০২৩ দগী হৌখিবা ফেজ-৩ দা, দেতাবেজ অসি অতোপ্পা সেক্তরদা লৈরিবা কোওপরেতিব সোসাইতী লাখ ৫.৩ দা পাকথোক চাউথোকহন্দুনা, স্তেত/য়ু.তি. অয়াম্বনা মখোয় মখোয়গী RCSs ওফিসশিংগী খুত্থাঙদা দেতা এন্ত্রী তৌবা লোইশিল্লে‍।
NCD পোর্তেলগী মতুং ইন্না, ২৮.১১.২০২৪ দা লৈখিবা স্তেত-স্তেতকী অমদি সেক্তর-সেক্তরগী ওইবা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী অকুপ্পা ৱারোল মথঙশিৎনা এনেক্সচর-১ অমদি এনেক্সচর-২ দা হাপ্লি‍।
দেতাবেজ অসি হৌজিক URL অসিদা ওপরেস্নেল ওইরে: https://কোওপরেতিবs.gov.in.
এনেক্সচর-১
NCD পোর্তেলগী মখাদা লৈরবা লৈবাকসিগী স্তেত-স্তেতকী ওইবা কোওপরেতিবশিংগী অকুপ্পা ৱারোল
(২৮.১১.২০২৪ ফাওবদা)
সেরিএল মশিং
স্তেত/য়ু.তি.
সোসাইতী মশিং
১
অন্দমান অমদি নিকোবার ঈথৎশিং
২,২২৩
২
অন্ধ্র প্রদেশ
১৭,৬২৮
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১,২৭৬
৪
অসাম
১০,৯৮৪
৫
বিহার
২৫,৫৮০
৬
চান্দিগর
৪৭৬
৭
ছত্তিসগর
১০,৬১২
৮
দিল্লী
৫,৯৪৪
৯
গোৱা
৫,৪৯২
১০
গুজরাত
৮২,৮২৯
১১
হরিয়ানা
৩২,৯৩৬
১২
হিমাচল প্রদেশ
৫,২৯৩
১৩
জম্মু অমসুং কাস্মির
৯,৮৮৩
১৪
ঝার্খন্দ
১১,৪৮৮
১৫
কর্নাতকা
৪৫,১৬৯
১৬
কেরলা
৭,৮৮২
১৭
লদাখ
২৭০
১৮
লক্সদ্বীপ
৪২
১৯
মধ্য প্রদেশ
৫৩,৫৬৬
২০
মহারাস্ত্র
২,২২,৬৪৭
২১
মনিপুর
১১,৪৩৯
২২
মেঘালয়
৩,০৫৩
২৩
মিজোরম
১,২৬২
২৪
নাগালেন্দ
৮,০৭৩
২৫
ওরিসা
৭,৫৬৬
২৬
পুদুচেরী
৪৬১
২৭
পঞ্জাব
১৯,০৮৯
২৮
রাজস্থান
৩৯,৩০৫
২৯
সিক্কিম
৩,৭৯৯
৩০
তামিল নাদু
২২,১২৪
৩১
তেলঙ্গনা
৬০,৩৯৭
৩২
দদ্রা অমসুং নগর হবেলী অমদি দামন অমসুং দিউ
৫৫০
৩৩
ত্রিপুরা
৩,১৪২
৩৪
উত্তর প্রদেশ
৪৪,৬০৬
৩৫
উত্তরাখন্দ
৫,৪২৩
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
৩১,৫৪৩
অপুন্বা
৮,১৪,০৫২
এনেক্সচর-২
NCD পোর্তেলগী মখাদা লৈরবা লৈবাকসিগী সেক্তর-সেক্তরগী ওইবা কোওপরেতিবশিংগী অকুপ্পা ৱারোল
(২৮.১১.২০২৪ ফাওবদা)
সেরিএল মশিং
সেক্তর মমিং
সোসাইতী মশিং
১
এগ্রিকলচর & এলাইদ কোওপরেতিব
২৭,৩৩৫
২
এগ্রো প্রোসেসিং / ইন্দস্ত্রিএল কোওপরেতিব
২৩,২১৮
৩
বী ফার্মিং কোওপরেতিব
৩৩৭
৪
কঞ্জ্যুমর কোওপরেতিব
২২,১৩৬
৫
ক্রেদিৎ & থ্রিফ্ত সোসাইতী
৮১,১৫৭
৬
দেরী কোওপরেতিব
১,৪৪,৩৭৬
৭
এজুকেস্নেল & ত্রেনিং কোওপরেতিব
৪৯৯
৮
ফিসরী কোওপরেতিব
২৫,৬৭১
৯
হেন্দিক্রাফ্ত কোওপরেতিব
৫,১৮৬
১০
হেন্দলুম তেক্সতাইল & ৱীভর্স কোওপরেতিব
১৯,৬৪৬
১১
হাউজিং কোওপরেতিব সোসাইতী
১,৯৩,০৫৪
১২
জুত এন্দ কোইর কোওপরেতিব
৬৪
১৩
লেবর কোওপরেতিব
৪৫,২৩০
১৪
লাইবস্তোক & পোল্ত্রী কোওপরেতিব
১৬,৭৮৫
১৫
মার্কেতিং কোওপরেতিব সোসাইতী
৯,৩২৪
১৬
মিসেলেনস ক্রেদিৎ কোওপরেতিব সোসাইতী
৬,০৬৬
১৭
মিসেলেনস নন-ক্রেদিৎ
৩১,২৮৫
১৮
মল্তিপর্পজ কোওপরেতিব
২০,৫৮১
১৯
প্রাইমারী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতী (PACS)
১,০৬,১৬২
২০
সেরিকলচর কোওপরেতিব
৫০০
২১
সোসিএল ৱেলফ্যার & কলচরেল কোওপরেতিব
২,১০৫
২২
সুগর মিল্স কোওপরেতিব
২৮৫
২৩
তুরিজম কোওপরেতিব
৪৮৫
২৪
ত্রান্সপোর্ত কোওপরেতিব
৪,১৮১
২৫
ত্রাইবেল-SC/ST কোওপরেতিব
১,৫৬৬
২৬
অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্ক (UCB)
১,৪২৩
২৭
ৱুমেন ৱেলফ্যার কোওপরেতিব সোসাইতী
২৫,৩৯৫
অপুন্বা
৮,১৪,০৫২
ৱাফম অসি লোক সভাদা হংলকপা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত সাহনা ফোঙদোকখিবনি‍।

Ministry of Cooperation
National Level Database for Cooperative Societies
03 DEC 2024 3:43PM by PIB Delhi
A comprehensive National Cooperative Database (NCD) has been developed by Ministry of Cooperation, Government of India, with the support of State/UT Governments. The data of all the Cooperative Societies from various sectors has been entered in the database by nodal officers appointed by the States/ UTs for this purpose.
The NCD has been developed in a phased manner consisting of three phases. In Phase-I, completed in February 2023, about 2.64 lakh primary cooperative societies in agriculture, dairy, and fisheries were mapped, with help from district registrar offices and 500 local interns from AICTE. Phase-II involved mapping National Cooperative Societies/Federations and their linkages with state and district levels, gathering data from various cooperative banks and federations. In Phase-III, initiated in May 2023, the database was extended to over 5.3 lakh cooperative societies in other sectors, with data entries completed by almost all States/UTs through their respective RCSs offices.
As per NCD portal, the details of cooperative societies, state-wise and sector-wise, as on date 28.11.2024 is attached at Annexure-I and Annexure-II, respectively.
The database is now operational at URL: https://cooperatives.gov.in.
Annexure-I
State-wise details of Co-operatives in the country under NCD portal
(as on 28.11.2024)
Sr. No.
States/UTs
Number of Societies
1
Andaman and Nicobar Islands
2,223
2
Andhra Pradesh
17,628
3
Arunachal Pradesh
1,276
4
Assam
10,984
5
Bihar
25,580
6
Chandigarh
476
7
Chhattisgarh
10,612
8
Delhi
5,944
9
Goa
5,492
10
Gujarat
82,829
11
Haryana
32,936
12
Himachal Pradesh
5,293
13
Jammu and Kashmir
9,883
14
Jharkhand
11,488
15
Karnataka
45,169
16
Kerala
7,882
17
Ladakh
270
18
Lakshadweep
42
19
Madhya Pradesh
53,566
20
Maharashtra
2,22,647
21
Manipur
11,439
22
Meghalaya
3,053
23
Mizoram
1,262
24
Nagaland
8,073
25
Odisha
7,566
26
Puducherry
461
27
Punjab
19,089
28
Rajasthan
39,305
29
Sikkim
3,799
30
Tamil Nadu
22,124
31
Telangana
60,397
32
The Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
550
33
Tripura
3,142
34
Uttar Pradesh
44,606
35
Uttarakhand
5,423
36
West Bengal
31,543
Total
8,14,052
Annexure-II
Sector-wise details of Co-operatives in the country under NCD portal
(as on 28.11.2024)
Sr. No.
Sector Name
Number of Societies
1
Agriculture & Allied Cooperative
27,335
2
Agro Processing / Industrial Cooperative
23,218
3
Bee Farming Cooperative
337
4
Consumer Cooperative
22,136
5
Credit & Thrift Society
81,157
6
Dairy Cooperative
1,44,376
7
Educational & Training Cooperatives
499
8
Fishery Cooperative
25,671
9
Handicraft Cooperative
5,186
10
Handloom Textile & Weavers Cooperative
19,646
11
Housing Cooperative Society
1,93,054
12
Jute and Coir Cooperative
64
13
Labour Cooperative
45,230
14
Livestock & Poultry Cooperative
16,785
15
Marketing Cooperative Society
9,324
16
Miscellaneous Credit Cooperative Society
6,066
17
Miscellaneous Non-Credit
31,285
18
Multipurpose Cooperative
20,581
19
Primary Agricultural Credit Society (PACS)
1,06,162
20
Sericulture Cooperative
500
21
Social Welfare & Cultural Cooperative
2,105
22
Sugar Mills Cooperative
285
23
Tourism Cooperative
485
24
Transport Cooperative
4,181
25
Tribal-SC/ST Cooperative
1,566
26
Urban Cooperative Bank (UCB)
1,423
27
Women Welfare Cooperative Society
25,395
Total
8,14,052
This was stated by the Minister of Cooperation, Shri Amit Shah in a written reply to a question in the Lok Sabha.