Ministry of Environment, Forest and Climate Change
PARLIAMENT QUESTION:- Forest Cover in the Country
02 DEC 2024 4:09PM by PIB Delhi
Forest Survey of India (FSI), Dehradun, an organization under the Ministry carries out the assessment of forest cover biennially. As per the latest India State of Forest Report (ISFR) 2021, the total forest cover of the country is 7,13,789 square kilometer which is 21.71% of the geographical area of the country. The State/UT wise details of forest cover in the country during the last five years are given in Annexure.
The forest and tree cover has increased by 7449 square kilometer as per the assessment in ISFR 2021 in comparison to assessment in ISFR 2017. As there is no loss of forest and tree cover, the question of increase in emission of carbon dioxide due to loss of forest & tree cover does not arise.
The contradiction between India State of Forest Report 2021 and Global Forest Watch data may be due to difference in the definition of forest cover and tree cover adopted in these two reports.
The Forest (Conservation) Act, 1980, was amended through a gazette notification dated 4th August, 2023 and the revised provisions came into effect from 1st December, 2023.The amendments are being implemented to promote the conservation, management and restoration of forests, support ecologically sustainable development, ensure ecological security, preserve cultural and traditional values related to forests and address economic needs while advancing carbon neutrality.
Annexure
State/UT wise details of Forest Cover from ISFR 2017 to ISFR 2021
(Area in square kilometre)
State/UT
Geographical Area
ISFR 2017
ISFR 2019
ISFR 2021
Andhra Pradesh
1,62,968
28,147
29,137
29,784
Arunachal Pradesh
83,743
66,964
66,688
66,431
Assam
78,438
28,105
28,327
28,312
Bihar
94,163
7,299
7,306
7,381
Chhattisgarh
1,35,192
55,547
55,611
55,717
Delhi
1,483
192.41
195.44
195
Goa
3,702
2,229
2,237
2,244
Gujarat
1,96,244
14,757
14,857
14,926
Haryana
44,212
1,588
1,602
1,603
Himachal Pradesh
55,673
15,100
15,434
15,443
Jharkhand
79,716
23,553
23,611
23,721
Karnataka
1,91,791
37,550
38,575
38,730
Kerala
38,852
20,321
21,144
21,253
Madhya Pradesh
3,08,252
77,414
77,482
77,493
Maharashtra
3,07,713
50,682
50,778
50,798
Manipur
22,327
17,346
16,847
16,598
Meghalaya
22,429
17,146
17,119
17,046
Mizoram
21,081
18,186
18,006
17,820
Nagaland
16,579
12,489
12,486
12,251
Odisha
1,55,707
51,345
51,619
52,156
Punjab
50,362
1,837
1,849
1,847
Rajasthan
3,42,239
16,572
16,630
16,655
Sikkim
7,096
3,344
3,342
3,341
Tamil Nadu
1,30,060
26,281
26,364
26,419
Telangana
1,12,077
20,419
20,582
21,214
Tripura
10,486
7,726
7,726
7,722
Uttar Pradesh
2,40,928
14,679
14,806
14,818
Uttarakhand
53,483
24,295
24,303
24,305
West Bengal
88,752
16,847
16,902
16,832
A & N Islands
8,249
6,742
6,743
6,744
Chandigarh
114
21.56
22.03
22.88
Dadra & Nagar Haveli and Daman& Diu
602
227.49
227.49
227.75
Jammu & Kashmir **
2,22,236
23,241
21,358
21,287
Ladakh
2,254
2,272
Lakshadweep
30
27.10
27.10
27.10
Puducherry
490
53.67
52.41
53.30
Grand Total
3,287,469
7,08,273
7,12,249
713,789
** From ISFR 2019 onwards Jammu & Kashmir was divided into two UTs viz. Jammu & Kashmir and Ladakh.
This information was given by Union Minister of State for Environment, Forest and Climate Change Shri Kirti Vardhan Singh in a written reply in the Lok Sabha today.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
সংসদকী ৱাহং : লৈবাক অসিগী উমংগী শরুক
02 DEC 2024 4:09PM by PIB Imphal
মিনিস্ত্রিগী মখাদা লৈবা ফোরেস্ত সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (এফ এস আই), দেহরাদুন্না চহি অনি খুদিংগী উমংগী ফিবম য়েংশিল্লি। খ্বাইদগী নৌবা ইন্দিয়া স্তেৎ ওফ ফোরেস্ত রিপোর্ত (আই এস এফ আর) ২০২১ গী মতুংইন্না, লৈবাক অসিগী অপুনবা লমগী চাদা 21.71 ওইদুনা লৈবাক অসিগী অপুনবা উমংগী শরুক অসি ইসক্বার কিলোমিতর 7,13,789 নি। হৌখিবা চহি মঙাদা লৈবাক অসিগী রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী উমংগী শরুক্কী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সরদা পীরি।
ইন্দিয়া স্তেৎ ওফ ফোরেস্ত রিপোর্ত 2017 গা চাংদম্নবদা ইন্দিয়া স্তেৎ ওফ ফোরেস্ত রিপোর্ত 2021 গী মতুংইন্না লৈবাক অসিদা উমং অমসুং উ হৌবা লমগী শরুক অসি ইসক্বার কিলোমিতর 7449 হেনগৎলে। উমং অমসুং উ হৌবা লম মাঙশিল্লকপা লৈতে, উমং অমসুং উ হৌবা লম মাঙশিল্লকপদগী কার্বোন দাইওক্সাইদ থাদোকপা হেনগৎলকপগী ৱাফম লৈতে।
রিপোর্ত অনি অসিদা উমং অমসুং উ হৌবা মফমগী মতাংদা তোঙান-তোঙানবা ৱাহন্থোকশিং লৈবদগী ইন্দিয়া স্তেৎ ওফ ফোরেস্ত রিপোর্ত 2021 অমসুং গ্লোবেল ফোরেস্ত ৱাতচ দেগী মরক্ত খেন্নবা লৈবনি।
ওগস্ত 4, 2023 গী গেজেত নোতিফিকেসন অমগী খুৎথাংদা ফোরেস্ত(কঞ্জর্বেসন) এক্ত, 1980 শেমদোক্লে অমসুং নৌনা শেমদোক্লবা প্রোবিজনশিং অসি দিশেম্বর 1,2023 দগী চৎনবা হৌখ্রে। এমেন্দমেন্তশিং অসিনা উমং ঙাক-শেনবা, য়েংশিনবা অমসুং অমুক হন্না উমং শেমগৎপা, তুংকোইনা চৎনবা য়ানবা থবকশিং শৌগৎপা, ইকোলোজিগী সেকুরিতি পীবা, উমংগা মরী লৈনবা নাত অমসুং চৎনবীশিং য়োকখৎপা অমসুং কার্বোন থাদোকপা হন্থহনবগা লোয়ননা শেন-থুম চাউখৎহনবা শৌগৎলি।
এন্নেক্সর
ইন্দিয়া স্তেৎ ওফ ফোরেস্ত রিপোর্ত 2017 দগী ইন্দিয়া স্তেৎ ওফ ফোরেস্ত রিপোর্ত 2021 ফাওবদা রাজ্য/য়ু.তিশিংদা লৈখিবা উমংগী শরুক
(লম ইসক্বার কিলোমিতর)
রাজ্য/য়ু.তি
লমগী পাক-চাউবা
আই.এস.এফ.আর 2017
আই.এস.এফ.আর 2019
আই.এস.এফ.আর 2021
অন্ধ্র প্রদেস
1,62,968
28,147
29,137
29,784
অরুনাচল প্রদেস
83,743
66,964
66,688
66,431
অসাম
78,438
28,105
28,327
28,312
বিহার
94,163
7,299
7,306
7,381
ছতিসগর
1,35,192
55,547
55,611
55,717
দেল্লি
1,483
192.41
195.44
195
গৱা
3,702
2,229
2,237
2,244
গুজরাত
1,96,244
14,757
14,857
14,926
হরিয়ানা
44,212
1,588
1,602
1,603
হিমাচল প্রদেস
55,673
15,100
15,434
15,443
ঝারখন্দ
79,716
23,553
23,611
23,721
কর্নাতকা
1,91,791
37,550
38,575
38,730
কেরলা
38,852
20,321
21,144
21,253
মধ্য প্রদেস
3,08,252
77,414
77,482
77,493
মহারাস্ত্রা
3,07,713
50,682
50,778
50,798
মনিপুর
22,327
17,346
16,847
16,598
মেঘালয়
22,429
17,146
17,119
17,046
মিজোরম
21,081
18,186
18,006
17,820
নাগালেন্দ
16,579
12,489
12,486
12,251
ওরিসা
1,55,707
51,345
51,619
52,156
পঞ্জাব
50,362
1,837
1,849
1,847
রাজস্থান
3,42,239
16,572
16,630
16,655
সিক্কিম
7,096
3,344
3,342
3,341
তামিল নাদু
1,30,060
26,281
26,364
26,419
তেলঙ্গানা
1,12,077
20,419
20,582
21,214
ত্রিপুরা
10,486
7,726
7,726
7,722
উত্তর প্রদেস
2,40,928
14,679
14,806
14,818
উত্তরখন্দ
53,483
24,295
24,303
24,305
নোংচুপ বেঙ্গল
88,752
16,847
16,902
16,832
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
8,249
6,742
6,743
6,744
চান্দিগর
114
21.56
22.03
22.88
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
602
227.49
227.49
227.75
জম্মু অমসুং কাস্মির **
2,22,236
23,241
21,358
21,287
লাদাখ
2,254
2,272
লক্ষদ্বিপ
30
27.10
27.10
27.10
পুদুচেরি
490
53.67
52.41
53.30
অপুনবা
3,287,469
7,08,273
7,12,249
713,789
** আই.এস.এফ.আর 2019 দগী হৌনা জম্মু অমসুং কাস্মির অসি জম্মু অমসুং কাস্মির অমসুং লাদাখ হায়না য়ু.তি অনি থোক্না খায়দোক্লে।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী কর্তি ভর্ধন সিংহনা ফোঙদোকখিবনি।