সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ভিকসিৎ ভারতকী ৱারী অসি সাইন্সকী ময়েক্তা ইরগনি – দা. জিতেন্দ্র সিংহ
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা ভারতকী সাইন্সকী তৌবা ঙম্বশিং উৎলিবা IISF 2024 হৌদোকখ্রে
পি.এম. মোদীগী অহুমশুবা তর্মগী অহানবা থা মঙাগী মরু ওইবা ৱারেপ তরুক্না ভারতকী সাইন্সকী লমদা খুমাং চাউশিল্লিবা অসি খোঙজেল য়াংশিলহল্লি
IISF 2024না একজিবিতরশিংগা পুন্দুনা অমসুং ইন্তরেক্তিব ইভেন্তশিংগা লোয়ননা ভারতকী সাইন্তিফিক্কী মায়পাকপশিং উৎলি
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা IISF 2024দা অৱাং নোংপোক্কী অওনবা অসিবু নুংঙাইবা ফোংদোক্লি, ভারতকী শাহৌদা মাগী মরু ওইবা থৌদাং উৎলি
ভারত শিনবা থুংবদগী মহৈরোয় 10,000 হেনবনা IISF 2024দা শরুক য়াখ্রে, মসিনা থৌরম অসিদা চাউনা শরুক য়াবা অমসুং নহারোলগা পুন্না থবক তৌরি উৎলি
30 NOV 2024 4:17PM by PIB Imphal
ভিকসিৎ ভারতকী ৱারী অসি সাইন্সকী ময়েক্তা ইগনি হায়না কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা গুৱাহাতিদা পাংথোক্কদৌরিবা ইন্দিয়া ইন্তর্নেস্নেল সাইন্স ফেস্তিবেল (IISF) 2024গী 10শুবা ইদিসন হৌদোকপদা ফোংদোকখ্রে।
মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইবগী ভারতকী লম্বী অসি সাইন্তিফিক এদভান্স অমসুং ইনোবেসনগীদমক মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপগা য়াম্না মরী লৈনৈ। দা. জিতেন্দ্র সিংহনা সাইন্সনা চাউখৎপা পুরকপা, তেক্নোলোজী অমসুং রিসর্চনা হকশেলদগী হৌরগা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফাওবা খুন্নাইগী শরুক খুদিংমক্তা মতেং পাংলিবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা কলচর অমা শেমগৎপগী মরুওইবা অদু পনখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ভিকসিৎ ভারতকী মঙলানবু মঙফাওনহনবদা সাইন্সকী অহোংবা পুরকপা ঙম্বগী মতিক অদু মহাক্কী ৱাহৈশিংনা পুক্নিং থৌগৎখি।
মহাক্কী ৱারোলগী মনুংদা, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা মোদী সরকারগী অহুমশুবা তর্মদা হৌজিক ফাওবদা অহানবা থা মঙাগী মনুংদা লৌখিবা মরুওইবা ৱারেপ তরুক পনখি। মসিনা সাইন্তিফিক এদভান্সমেন্তগীদমক ভারতনা কত্থোকপা অদু উৎলি। মসিগী মনুংদা লুপা করোর লাখ 1গী নেস্নেল রিসর্চ ফাউন্দেসন, স্পেস স্তার্তঅপশিংগীদমক লুপা করোর 1,000গী ভেঞ্চর ফন্দ, অমসুং ৱেদর ফোরকাস্তিং হেনগৎহন্নবা মিসন মৌসাম হৌদোকপা য়াওরি। মহাক্না বাইও-E3 ইনিসিএতিবকী মতাংদসু খন্নখি, মসি বাইওতেক্নোলোজীবু অকোয়বগী ফীভম, শেন্মিৎলোন অমসুং থবক ফংহনবদা মতেং পাংনবা অমসুং মহৈরোয় করোর 2 হেনবদা একাদমিক জর্নেলশিংদা য়ুনিভর্সেল এক্সেস ফংহন্নবা 'ৱান নেসন, ৱান সবস্ক্রাইব' পোলিসী হৌদোকপগী মতাংদা খন্নখি। মসিগী মথক্তা, অনৌবা পুথোকপবু পুক্নিং থৌগৎপদা মালেমগী ওইনা শকখঙনরবা অতল ইন্নোবেসন মিসন অসি মখা তানা কান্নবা পীনবা পাকথোক চাউথোকহনখি।
ফেস্তিবেল অসিগী থিম, ভারত অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগীদমক গ্লোবেল মেনুফেকচরিং হব ওইহনবা অসি বাইও-মেনুফেকচরিং, সেমিকন্দক্তর অমসুং মেদিকেল ইন্সত্রুমেন্তশিংদা লমজিংনবা লৈবাক অসিগী এস্পিরেসনগা চান্নৈ। দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি ভারতনা ক্বান্তম মিসন অমসুং সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিংগুম্বা এদভান্সমেন্তশিংদা মতেং পাংনবা মশক থোকপা ইনভেস্তমেন্ত অমসুং পোলিসী ফ্রেমৱার্কশিংগা লোয়ননা হিরমশিং অসিদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি। ভারত অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইহন্নবা সরকারগী পান্দম লৈ হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
মন্ত্রীগী ৱারোলগী মনুংদা সাইন্স কম্ম্যুনিকেসন অসি মরুওইবা মীৎয়েং অমা ওইনা থোক্লকখি। মহাক্না লৈবাক শিনবা থুংনা নহা ওইরিবা মীওইশিংদা ইথিল পীনবগী তঙাইফদবা অদু পনখি। দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি বাইওতেক্নোলোজী, স্পেস অমসুং এগ্রিতেকতা স্তার্তঅপশিং অসি বেঙ্গলুরু অমসুং পুনেগুম্বা শহরশিংদগী লাক্লি। মহাক্না অপীকপা শহরশিং অমসুং খুঙ্গংগী লমশিংদা য়ৌহন্নবগী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি, “হয়েংগী স্তার্ত-অপশিং অসি লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তগী থোরক্কদবনি।" মহাক্না হায়খি মদুদি নহা ওইরিবা ইন্নোবেতরশিংগীদমক্তা আউতরীচ অমসুং এক্সেসিবিলিতী হেন্না লৈহনগদবনি।
IISF 2024না শরুক য়ারিবশিংবু এক্তিবিতী কয়া মরুমদা শরুক য়াহল্লি অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা ভারতকী মায়পাকপশিং উৎলি। মরুওইবা মফমশিংগী মরক্তা ম্যুজিয়ম ওফ মুনগী একজিবিসন, 3D লেজর শো, রিইমজিনিং ভারত একজিবিসন অমসুং য়ং সাইন্তিস্ত কনক্লেব য়াওরি। সাইন্স দিফেন্স এক্সপো অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী সাইন্তিফিক রিসোর্সশিং থিজিন হুমজিনবদা কত্থোকপা এক্সক্লুসিব সাইন্স ওদিসী অসিনা ইভেন্ত অসিগী মিসন অসি ক্যুরিওসিতী অমসুং ইন্নোবেসন পুক্নিং থৌগৎপনি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা মোদী সরকারগী মখাদা চাউনা অহোংবা লাক্লিবা অৱাং নোংপোক লমদমদা থৌরম অসি পাংথোক্নবগী মরুওইবা অদুসু পনখি। 2014গী মমাংদা অৱাং-নোংপোক্কী মফম অয়াম্বদা মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈরমদে, অদুবু ঙসিদি রেলৱেজ, ৱাতরৱেজ অমসুং রোদ নেৎৱার্ক পাকথোক চাউথোক্লে হায়না মহাক্না নিংশিংখি। লমদম অসি লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা মরু ওইবা কন্ত্রিব্যুতর অমা ওইরি হায়রদুনা মহাক্না “অৱাং-নোংপোক অসি হৌজিক্তি পেরিফেরীদা লৈতে অদুবু ভারতকী চাউখৎপগী ৱারীগী মরুওইবা শরুক অমা ওইরে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি”।
IISF 2024গী তোপ-তোপ্পা মগুন অমা হায়রগদি মসিগী কোলাবোরেতিব "হোল ওফ সাইন্স" এপ্রোচনি, মসিনা সাইন্স মন্ত্রালয়শিং অমসুং পোলিসীমেকরশিংবু অমত্তা ওইনা পুনশিল্লি। মসিগী মোদেল অসিনা ফেস্তিবেল অসি মায় পাক্না পাংথোক্নবা কেন্দ্র সরকার অমসুং অসামগী লৈঙাক্না অমত্তা ওইনা থবক তৌমিন্নদুনা "হোল ওফ গবর্নমেন্ত" স্ত্রেতেজী অমা চৎনহল্লি। দা. জিতেন্দ্র সিংহনা 2047 ফাওবদা সাইন্তিফিকেল্লী এদভান্স ওইবা ভারত অমগী পান্দম ফংনবগীদমক নাগরিকশিং, স্তার্তঅপশিং অমসুং পোলিসী মেকরশিং পুনশিন্নদুনা 'হোল ওফ নেসন'কী খোঙথাং অমগী পাক চাউবা মীৎয়েং অদুসু পনখি।
ভারত শিনবা থুংবদগী মহৈরোয় 10,000 হেন্না শরুক য়াদুনা, IISF 2024দা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা শরুক য়াখি। মসিনা সাইন্তিস্তশিং অমসুং ইন্নোবেতরশিংগী মথংগী মীরোলগীদমক্তা থৌনা পীনবগী প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা মসিগী মরুওইবা অদু ময়েক শেংলে। অসিগুম্বা অচৌবা শরুক য়াবা অসিনা ফেস্তিবেল অসিগী অপাম্বা অমসুং নহারোলশিংগী মরক্তা ক্যুরিওসিতী অমসুং সাইন্তিফিক এক্সপ্লোরেসনগী কলচর অমা পুক্নিং থৌগৎপদা মাগী থৌদাং অদু উৎলি। থৌরম অসিনা নহা ওইরিবা মীওইশিংবু শম্নহন্নবা, তমহন্নবা অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনা ভারতকী মীংচৎ হেনগৎহনবদা মতেং পাংনবা থৌরাং অমা ওইনা মথৌ তৌরি।
ফেস্তিবেল অসিদা ভারতকী সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীগী মমিং লৈরবা মীওইশিং ওইরিবা দনীতি আয়োগকী দা. ভি.কে. সরস্বত, প্রোফেসর এ.কে. সুদ, ভারত সরকারগী প্রিন্সিপল সাইন্তিফিক এদভাইজর, CSIR অহানবা নুপী লুচিংবী, দা. এন. কালাইসেলভি, বাইওতেক্নোলোজীগী সেক্রেতরী দা. রাজেশ গোখলে অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী দিপার্তমেন্তকী সেক্রেতরী প্রোফেসর অভায় কারান্দিকর য়াওরি। মখোয়গী শরুক য়াবা অসিনা সাইন্তিফিক ইন্নোবেসন অমসুং কোলাবোরেসনগী প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা ফেস্তিবেল অসিগী থৌদাং অদু তাক্লি।
সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রীএল রিসর্চ কাউন্সিল (CSIR) না IISF 2024পাংথোক্লি, মসিনা ভারত্তা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী থৌগৎপগী ফিরেপ অদু উৎলি। কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা CSIRগী দাইরেক্তর জেনরেল, দা. এন. কালাইসেলভিবু অসিগুম্বা পাক-চাউবা অমসুং ইম্পেক্ত লৈবা থৌরম অমা মহাক্না লুচিংদুনা পাংথোকপগীদমক থাগৎখি।
মহাক্কী লোইশিনবগী ৱারোলদা, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ভারতকী সাইন্তিফিক ফ্যুচরগী মতাংদা অপেনবা ফোংদোকখি। লৈবাক অসিগী ইন্নোবেসন, কোলাবোরেসন অমসুং প্রোগ্রসকী ফিরেপ অদু ফোংদোক্লদুনা “ঐখোয়না 2047 ফাওবগী মায়কৈদা চংশিল্লকপদা, নহাশিং, মরুওইনা ঐখোয়গী স্তার্ত-অপশিং অসিনা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনা ঐখোয়বু লমজিংগনি" হায়না মহাক্না হায়খি।

Ministry of Science & Technology
The Story of Viksit Bharat Will Be Written in the Alphabet of Science - Dr. Jitendra Singh
Union Minister Inaugurates IISF 2024 Showcasing India’s Scientific Prowess
Six Landmark Decisions in First Five Months of PM Modi’s Third Term, Accelerating India’s Scientific Progress
IISF 2024 Showcases India’s Scientific Achievements with Engaging Exhibits and Interactive Events
Dr. Jitendra Singh Celebrates Northeast’s Transformation at IISF 2024, Highlights Its Central Role in India’s Growth
Over 10,000 Students from Across India Join IISF 2024, Highlighting the Event’s Massive Participation and Youth Engagement
30 NOV 2024 4:17PM by PIB Delhi
The story of Viksit Bharat will be written in the alphabet of science,” declared Union Minister Dr. Jitendra Singh as he inaugurated the 10th edition of India International Science Festival (IISF) 2024 in Guwahati.
Addressing the audience, the emphasized that India’s path to becoming a developed nation is deeply intertwined with its commitment to scientific advancement and innovation. Dr. Jitendra Singh underscored the importance of fostering a culture where science drives progress, shaping a future where technology and research contribute to every facet of society, from healthcare to infrastructure. His words served as a powerful reminder of the transformative power of science in realizing Prime Minister Narendra Modi’s vision of a Viksit Bharat.
During his address, Dr. Jitendra Singh spotlighted six key decisions made by the Modi government in its third term just within first five months so far, which underscore India’s commitment to scientific advancement. Among these were the establishment of the ₹1 lakh crore National Research Foundation, a ₹1,000 crore Venture Fund for space startups, and the launch of Mission Mausam to enhance weather forecasting. He also discussed the Bio-E3 initiative, designed to leverage biotechnology for environmental, economic, and employment growth, and the introduction of the “One Nation, One Subscription” policy to provide universal access to academic journals for over 2 crore students. Additionally, the Atal Innovation Mission, which has garnered global recognition for fostering innovation, was further extended to expand its impact.
The festival’s theme, India as the Global Manufacturing Hub for Science and Technology, aligns with the nation’s aspirations to lead in bio-manufacturing, semiconductors, and medical instruments. Dr. Jitendra Singh highlighted that India is making rapid strides in these fields, with significant investments and policy frameworks supporting advancements like the quantum mission and semiconductor manufacturing. He emphasized that the government’s vision is to position India as a global leader in science and technology.
Science communication emerged as a key focus during the Minister’s address, as he emphasized the need to inspire young minds across the country. Dr. Jitendra Singh noted that startups in biotechnology, space, and agritech have predominantly emerged from cities like Bengaluru and Pune and stressed the importance of reaching smaller towns and rural areas. “The startups of tomorrow must emerge from every corner of the nation,” he said, urging enhanced outreach and accessibility for young innovators.
The IISF 2024 offers a diverse range of activities to engage participants and showcase India’s achievements in science and technology. Among the highlights are the Museum of Moon exhibit, a 3D laser show, the Reimagining Bharat Exhibition, and the Young Scientist Conclave. A Science Defence Expo and an exclusive science odyssey dedicated to exploring the Northeast’s scientific resources further underscore the event’s mission to foster curiosity and innovation.
Dr. Jitendra Singh also highlighted the significance of hosting the event in the Northeast, a region that has undergone remarkable transformation under the Modi government. He recalled how, prior to 2014, much of the Northeast lacked basic infrastructure, but today boasts expanded railways, waterways, and road networks. “The Northeast is no longer on the periphery but is central to India’s growth story,” he remarked, celebrating the region as a vital contributor to the country’s development.
A unique feature of IISF 2024 is its collaborative “Whole of Science” approach, which unites all science ministries and policymakers under one roof. This model extends to a “Whole of Government” strategy, with the central government and Assam’s administration working in harmony to ensure the festival’s success. Dr. Jitendra Singh also emphasized the broader vision of a “Whole of Nation” effort, bringing together citizens, startups, and policymakers to achieve the goal of a scientifically advanced India by 2047.
With over 10,000 students from across India participating, IISF 2024 has witnessed unprecedented engagement, underscoring its significance as a platform for inspiring the next generation of scientists and innovators. This massive participation reflects the festival\u2019s appeal and its role in fostering a culture of curiosity and scientific exploration among youth. The event serves as a catalyst for young minds to connect, learn, and contribute to India’s growing reputation as a global leader in science and technology.
The festival drew luminaries from India’s scientific community, including Dr. VK Saraswat of NITI Aayog, Professor A.K. Sood, Principal Scientific Advisor to the Government of India, Dr. N. Kalaiselvi, the first woman to lead CSIR, Dr. Rajesh Gokhale, Secretary of Biotechnology, and Professor Abhay Karandikar, Secretary of the Department of Science and Technology. Their presence highlighted the festival’s role as a platform for scientific innovation and collaboration.
The Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) is organising IISF 2024, highlighting its commitment to promoting science and technology in India. Union Minister Dr. Jitendra Singh lauded Dr. N. Kalaiselvi, the Director General of CSIR, for her leadership in executing such a large-scale and impactful event.
In his closing remarks, Dr. Jitendra Singh expressed optimism about India’s scientific future. As we march towards 2047, the youth, especially our startups, will lead us to our destiny as a global leader,” he declared, affirming the nation’s commitment to innovation, collaboration, and progress.