অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
কম্ম্যুনিকেসন্স অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জোতিরাদিত্য এম. সিন্ধিয়ানা অস্তালক্ষ্মী মহোৎসবকী কর্তেন রাইজরগী থৌরমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
অস্তালক্ষ্মী মহোৎসব 2024 অসি দিসেম্বর 6তা দিল্লীগী প্রগতি মৈদানদা লৈবা ভারত মন্দপমদা হৌগনি
মহোৎসব অসি ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা দিসেম্বর 6, 2024দা হৌদোক্কনি
শ্রী সিন্ধিয়ানা হায়, “মহোৎসব অসিনা লমদম অসিগী দাইনামিক তেক্সতাইল সেক্তর, তুরিজমগী খুদোংচাবশিং, নাৎকী ওইবা খুৎশা-হৈবশিং, অমসুং অখন্নবা জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেসন (GI) তেগ প্রদক্তশিং উৎকনি”
29 NOV 2024 7:51PM by PIB Imphal
অস্তালক্ষ্মী মহোৎসবকীদমক ঙসি কম্ম্যুনিকেসন অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রী শ্রী জ্যোতিরাদিত্য সিন্ধিয়ানা প্রেস মীত অমা পাংথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা দোনর মন্ত্রালয়না অহানবা অস্তালক্ষ্মী মহোৎসব পাংথোক্কনি হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীগী ভিজনগা চুনবা, ভারতকী তুংগী চাউখৎ থৌরাংদা অৱাং নোংপোক্কী মরুওইবা অদু মহাক্না ফোংদোকখি। “অৱাং-নোংপোক লমদম অসি ভারতকী গ্রোথকী ইঞ্জিন অমা ওইগদবনি হায়বসি প্রধান মন্ত্রীগী ভিজননি। লক্ষ্মীগী অভাতর তরেৎ - প্রোস্পরিতী, ওপ্যুলেন্স, প্যুরিতী, ৱেল্থ, নোলেজ, দ্যুতী, এগ্রিকলচর অমসুং এনিমেল হসবেন্দ্রী - অসিনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী মগুন অদু উৎলি”, হায়না মহাক্কী ৱারোলদা ফোংদোকখি।
থৌরম অদুদা এজুকেসন অমসুং দোনরগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. সুকান্তা মজুমদার, সেক্রেতরী, দোনর, শ্রী চঞ্চল কুমার, অমসুং মন্ত্রালয় অসিগী অতোপ্পা মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি।
অস্তালক্ষ্মী মহোৎসব, অৱাং-নোংপোক ভারতকী কলচরেল ৱেল্থ পালন তৌরিবা, নুমিৎ হুমনিগী কলচরেল ফেস্তিবেল অসি দিসেম্বর 6দগী 8 ফাওবা ন্যু দিল্লীগী প্রগতি মৈদানদা লৈবা ভারত মন্দপমদা পাংথোক্কনি। থৌরম অসি অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়না শিল্লি অমদি মাগী CPSE, নোর্থ ইস্তর্ন হেন্দিক্রাফ্স অমসুং হেন্দলুমস দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন লিমিতেদ (NEHHDC)না য়েংশিল্লি।
মহোৎসবকী মাস্কোৎ, "পুর্ভি" অসি কর্তেন রাইজরগী থৌরম অদুদা হৌদোকখি। পর্ভি অসি অৱাং নোংপোক ভারতকী রাজ্য নিপানগী মহুৎ শিন্দুনা লাকপা নহা ওইরিবা নুপীমচা অমনি। থৌরম অসিগী মতমগী মতুংদসু মাস্কোট অসিনা অৱাং নোংপোক লমদমগী মশক তাক্তুনা লৈহৌরগনি হায়না পানরি।
মহোৎসবকী মতাংদা ভাবোক্তা NEHHDCগী MD, ব্রিগেদর রাজীব কুমার সিংহ (রিতায়র্দ) না পাউদমখি। অস্তালক্ষ্মী মহোৎসবকী অহানবা ইদিসন অসি অৱাং-নোংপোক ভারতকী পাক চাউরবা কলচরেল তেপেস্ত্রীবু ময়েক শেংহন্নবা দিজাইন তৌখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি, মসিদা চৎনবীগী ওইবা আর্ত, ক্রাফ্ত, অমসুং কলচরেল প্রেক্তিস কয়া অমা পুনশিন্নদুনা এক্তিব ওইবা শক্তম অমদা উৎলি। ফেস্তিবেল অসিগী পান্দমদি লমদম অসিগী শেন্মিৎলোনগী খুমাং চাউশিনবা অমসুং খুমাং চাউশিনবা অমা ওইহন্নবা ত্রেদিস্নেল হেন্দিক্রাফ্ত, হেন্দলুম, লৌউ-শিংউগী পোত্থোক অমসুং তুরিজমগুম্বা লমশিংদা ইন্তরেক্সন অমসুং শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবশিং প্রমোৎ তৌবা অসিনি।
মহোৎসব অসিদা থৌরম কয়ামরুম য়াওগনি, মসিদা য়াওরিবশিং অদুদি:
1. আর্তিসান একজিবিসনশিংদা অৱাং-নোংপোক লমদমগী আর্তিসান অমসুং ওন্ত্রপ্রিনোর 250 হেনবনা হন্দিক্রাফ্ত, হেন্দলুম অমসুং এগ্রি-হোর্তি প্রদক্তশিং অমসুং GI তেগ তৌরবা পোত্থোক 34 - অৱাং-নোংপোক ভারতকী লমদমসিগী মহৈ-মরোংশিং অমসুং ওর্গানিক প্রদক্তশিং উৎলি। স্তেত-স্পেসিফিক পেভিলিয়নশিং, ইরি অমসুং মুগা সিল্ক গেল্লরী অসিসু থৌরম অসিগী মরুওইবা হাইলাইত অমা ওইগনি।
• ii. অৱাং-নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক মরুওইবা হিরমশিং হায়বদি নুপীশিংগী লুচিংবা, ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী, ইনর্জী, হেল্থকেয়র, স্পোর্তস, আর্তস অমসুং কলচরদা তেক্নিকেল সেসনশিং। মহোৎসব অসিগী মনুংদা লৈবাক অসিবু চাউখৎপগী মায়কৈদা পুখৎপদা লমদম অসিনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অদু শন্দোক্না তাক্নবা পান্দম থমদুনা "তুৱার্দস প্রোস্পরিতী: কেতালাইজিং নোর্থ ইস্ত'স প্রগ্রেস তুৱার্দস ভিক্সিত ভারত" হায়না মিংথোনবা মরু ওইবা সেসন অমসু পাংথোক্কনি।
1. ইনভেস্তরশিংগী রাউন্দতেবল অসি নেৎৱার্কশিং, পার্তনরশিপশিং অমসুং জোইন্ত ইনিসিএতিবশিং শেমগৎনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমত্তা ঙাইরবা খুদোংচাবা অমা ওইনবা দিজাইন তৌখি। মসিদা অৱাং নোংপোক লমদমদা বিজিনেস চাউখৎনবা অমসুং অনৌবা ইনভেস্তমেন্তশিংগী খুদোংচাবশিং মমুৎ তানা য়েংনবা খুদোংচাবা পীখি।
2. হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফ্তস, এগ্রিকলচর অমসুং হোর্তিকলচর, জেমস অমসুং জ্বেলরী, অমসুং তুরিজম হায়রিবা সেক্তরশিংদা অখন্ননা মীৎয়েং থম্লিবা বায়র সেলর মীতশিং। শরুক য়ারিবশিংনা ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবশিং থিদোক্কনি অমসুং ইকোনোমিক কোলাবোরেসন অমসুং গ্রোথ মখা তানা হেনগৎহন্দুনা মরুওইবা সেক্তরশিং অসিগী মনুংদা কান্নরবা মরীশিং থম্নবা হোৎনগনি।
• v. দিজাইন কনক্লেব অমসুং ফেসন শো, অৱাং-নোংপোক ভারতকী শেন-থুম অমসুং খুৎ-শা হৈবগী চৎনবীশিং নেস্নেল স্তেজতা উৎনবা শেমখি। দিজাইন কনক্লেব অসি দিজাইনগী মহৈরোইশিং অমসুং এফিসিওদোশিংগীদমক লৌশিং তানবগী প্লেৎফোর্ম অমা ওইনবা পান্দম থম্লি। মসিনা দিজাইন কম্ম্যুনিতীগী মনুংদা এজুকেসন, ইন্সপিরেশন অমসুং এম্পাৱরমেন্ত পুক্নিং থৌগৎলি। ফেশন শো অসি লমদম অসিগী আর্তিসানশিং অমসুং মশক থোকপা দিজাইনরশিংগী মরক্তা অফবা কোলাবোরেসন অমা ওইনবা শেম-শারি।
1. অস্তালক্ষ্মী গ্রামীন হাৎ অসি অৱাং নোংপোক ভারতকী ত্রেদিস্নেল রুরেল মার্কেতশিংগী নুংঙাইবা ফীভম অদু নৌহৌননা শেমগৎনবা দিজাইন তৌখিবা অস্তালক্ষ্মী মহোৎসবকী মরুওইবা শরুক অমা ওইগদৌরি। ক্যুরেৎ তৌরবা কৈথেল অসিদা মখল কয়াগী স্তোলশিং লৈগনি। মসিদা আর্তিসান 300 হেনবা, ওর্গানিক প্রদক্তরশিং অমসুং লৌমীশিংনা মখল কয়াগী লমদমসিগী পোত্থোকশিং উৎকনি।
2. কলচরেল পর্ফোর্মেন্সশিং: ফেস্তিবেল অসিনা চৎনবীগী ওইবা জগোইশিং, নুংঙাইবা পর্ফোর্মেন্সশিং অমসুং লমদম অসিগী কলচরেল হেরিতেজগী শক্তমশিং উৎপদা নুংঙাইবা খোঙচৎ অমা পীরগনি হায়নসু থাজবা পীরি।
2024গী দিসেম্বর 6তা, "অস্তালক্ষ্মী সিম্ফোনি", ফেস্তিবেলগী স্পিরিত অসি উৎলিবা পর্ফোমেন্স অমগা লোয়ননা পুক্নিং শুমহৎনীংঙাই ওইবা কলচরেল এক্সপরিয়েন্স অমা ফংহনগনি। মসিগী মথক্তা, শক্নাইরবা শিলোং চেম্বর কোয়রনা নুংথিলগী মতমদা মখোয়গী খোইথুমনরবা খোঞ্জেলগা লোয়ননা থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি।
মহোৎসবকী অনিশুবা নুমিৎ, দিসেম্বর 7, 2024দা, পর্ফোর্মেন্স কয়া উৎকনি। মিজোরামগী পঙ্গপারীগী ফজরবা তান্থা অমসুং অখন্নবা ঈশৈশিংনা মীয়াম্বু পুক্নিং চিংশিনগনি। মসিগী মতুংদা সিক্কিমগী সোফিয়ুমগী বেন্দনা নুংঙাইরবা বেন্দ পর্ফোর্মেন্স উৎকনি। কলচরেল এক্সত্রাভেগেঞ্জা অসি প্রসাদ বিদাপাগী ফেশন শো অমা উৎতুনা মখা চত্থগনি, মসিদা অৱাং নোংপোক লমদমগী হৈথোই-শিংথোইরবা দিজাইনরশিংগী কল্লেক্সনশিং উৎকনি অমসুং ভারতকী মকোক থোংবা দিজাইনরশিংগী গ্রান্দ ফিনালে অমা উৎকনি।
2024গী দিসেম্বর 8দা, মহোৎসব অসি মনিপুরদগী লাকপা বাসাভকী ঈশৈশিংনা নিলহনগনি। মসিদা থোইদোক হেন্দোক্না নুংঙাইবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা ম্যুজিকেল পর্ফোমেন্স অমা উৎকনি। নুমিৎ অসিগী নুংঙাইবা অদুদা, ফীথরহেদস হাওকুই বেন্দনা ফজরবা পার্ফোমেন্স অমা পীগনি, অদুগা ফজরবা তাই খামতি দান্সনা লমদম অসিগী কলচরগী ওইবা চৎনবীশিংবু ময়েক শেংনা উৎকনি। মসিগী মথক্তা, তেলেন্ত লৈরবা গিতরিস্ত ইমনানলা জমিরনা মহাক্কী স্কিলশিংগা লোয়ননা মীয়ামবু শুমহৎপগা লোয়ননা তোঙান-তোঙানবা আর্তিস্তিক এক্সপ্রেসনশিংগা লোয়ননা থৌরম অসি লোইশিনগনি।
অস্তালক্ষ্মী মহোৎসবনা শরুক য়ারিবশিংদা হেরিতেজনা মোদর্নিতীগা থেংনগদবা তোপ তোপ্পা খোঙচৎ অমা পীগনি। মসিনা লমদম অসিগী তোঙান তোঙানবা তেপেস্ত্রীশিংবু সেলেব্রেৎ তৌবতা নত্তনা চাউখৎনবা পুক্নিং থৌগৎকদবা মফম অমা শেমগনি।
অৱাং-নোংপোক লমদম অসি চাউখৎপগী মায়কৈদা ভারতকী খোঙচৎপু খুমাং চাউশিনহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌগদৌরিবনি। অৱাং-নোংপোক লমদমগী কলচরেল ৱেল্থ অমসুং দাইভর্সিতীবু ইকাই খুম্ননবা অমসুং উৎনবা দোনর মন্ত্রালয়গী থৌরাং 'অস্তালক্ষ্মী মহোৎসব' অসি কেলেন্দরগী থৌরম অমা ওইগনি।
অস্তালক্ষ্মী মহোৎসবকা মরী লৈনবা অহেনবা ই-পাউ মখাগী লিঙ্কশিং অসিদা ফংগনি:
ৱেবসাইৎ: https://www.ashtalakshmimahotsav.com/
ফেসবুক: https://www.facebook.com/profile.php?id=61567815593724&mibextid=ZbWKwL
ইনস্তাগ্রাম: https://www.instagram.com/ashtalakshmi_mahotsav/

Ministry of Development of North-East Region
Union Minister of Communications Development of Northeastern region Shri Jyotiraditya M. Scindia chairs the curtain raiser event for the Ashtalakshmi Mahotsav
Ashtalakshmi Mahotsav 2024 to start in Bharat Mandapam, Pragati Maidan, Delhi on 6th of December
The Mahotsav is set to be inaugurated by the Hon’ble PM on 6th December 2024
Shri Scindia said “The Mahotsav will offer an unparalleled stage for displaying the region's dynamic textile sector, tourism opportunities, traditional craftsmanship, and distinctive Geographical Indication (GI) tagged products”
29 NOV 2024 7:51PM by PIB Delhi
The Minister of Communications and Development of Northeastern region, Shri Jyotiraditya Scindia chaired a press meet for the Ashtalakshmi Mahotsav today. He highlighted that the DoNER Ministry will host the first-ever Ashtalakshmi Mahotsav, under the guidance of Prime Minister Narendra Modi. He emphasized the importance of the Northeast in India’s future development, aligning with Prime Minister’s vision. “It is the Prime Minister's vision that the Northeast should serve as the engine of India's growth. The eight avatars of Lakshmi—Prosperity, Opulence, Purity, Wealth, Knowledge, Duty, Agriculture, and Animal Husbandry—symbolize the essence of the Northeast”, he stated in his address.
Minister of State for Education & DoNER, Dr.Sukanta Majumdar, Secretary, Shri Chanchal Kumar, Secretary, MDoNER, and other senior officials of the Ministry were present at the event.
Ashtalakshmi Mahotsav, celebration of the Northeast India's cultural wealth, a three-day cultural festival, will take place at Bharat Mandapam in Pragati Maidan, New Delhi, from December 6th to 8th , 2024. The event is being organised by Ministry of Development of North Eastern Region managed through its CPSE, North Eastern Handicrafts & Handlooms Development Corporation Limited (NEHHDC).
‘Purvi’, the mascot of the Mahotsav was introduced during the curtain raiser event. Purvi is a young girl representing all eight states of Northeast India. The mascot is envisioned to continue symbolizing the North East region, going forward, beyond the duration of the event.
Brig. Rajiv Kumar Singh (Retd.), MD, NEHHDC briefed the audience about the Mahotsav. He informed that the first edition of Ashtalakshmi Mahotsav has been designed to highlight the vast cultural tapestry of Northeast India, bringing together an array of traditional arts, crafts, and cultural practices in one dynamic showcase. The festival's goal is to promote interaction and economic opportunities in areas such as traditional handicrafts, handlooms, agricultural products, and tourism, thereby acting as an impetus for the region's economic advancement and progress.
The Mahotsav will feature a variety of events, including:
1. Artisan exhibitions where more than 250 artisans and entrepreneurs from the north eastern region will display Handicrafts, Handlooms and Agri-Horti produce, and an exquisite collection of 34 GI tagged products - indigenous fruits and organic products of Northeast India. State specific pavilions, Eri and Muga Silk Gallery will also be a key highlight of the event.
2. Technical Sessions on key areas crucial to the development of the northeastern region, such as women's leadership, information technology, energy, healthcare, sports, arts, and culture. An overarching session titled "Towards Prosperity: Catalysing North East's Progress Towards a Viksit Bharat" aimed at highlighting the crucial part the region plays in driving the country towards advancement will also be conducted during the Mahotsav.
3. Investors Roundtable designed to be a unique opportunity to build and strengthen networks, partnerships, and joint initiatives, while providing an in-depth look at the numerous opportunities for business growth and new investments in the northeast.
4. Buyer Seller Meets specifically focussing on sectors, viz. Handlooms and handicrafts, Agriculture and Horticulture, Gems & Jewellery, and Tourism. Participants will explore business opportunities, and establish meaningful connections within these key sectors, further enhancing economic collaboration and growth.
5. Design Conclave and Fashion Show , dedicated towards displaying the rich handloom and handicraft traditions of North East India at a national stage. The Design Conclave aims to be a knowledge platform for design students and aficionados, fostering education, inspiration, and empowerment within the design community. The Fashion Show is poised to be a beautiful collaboration between the region's artisans and distinguished designers.
6. Ashtalakshmi Grameen Haat is poised to be a highlight of the Ashtalakshmi Mahotsav, designed to recreate the vibrant atmosphere of Northeast India's traditional rural markets. This curated marketplace will feature a diverse collection of stalls, with more than 300 artisans, organic producers, and farmers set to display an extensive variety of indigenous products.
(vii) Cultural Performances: The festival also promises an enchanting journey through traditional dances, mesmerizing performances, and a showcase of the region's rich cultural heritage.
On December 6th, 2024, the audience will be treated to a captivating cultural experience with the "Ashtalakshmi Symphony," a performance that will celebrates the festival's spirit. In addition, the renowned Shillong Chamber Choir will grace the event with their melodious presence later in the evening.
The second day of the Mahotsav, December 7th, 2024, promises an enthralling lineup of performances. The vibrant rhythms and unique melodies of PANGPARI from Mizoram will captivate the audience, followed by the electrifying band performance by SOFIYUM from Sikkim. The cultural extravaganza will continue with a Fashion Show by Prasad Bidapa, featuring collections from talented designers of the north eastern region and a grand finale by some of the top Indian designers would be displayed.
On December 8th, 2024, the Mahotsav will resonate with the sounds of BASAV from Manipur, offering a musical performance that promises to be both soulful and stirring. Adding to the day's excitement, the FEATHERHEADS HAOKUI band will deliver a powerful performance, while the elegant Tai Khamti Dance will provide a glimpse into the rich cultural traditions of the region. Furthermore, the talented guitarist Imnanla Jamir will enchant the audience with her virtuosic skills, concluding a day filled with diverse and captivating artistic expressions.
The Ashtalakshmi Mahotsav will offer the attendees a distinctive voyage where heritage will meet modernity, creating a space where the region's diverse tapestry will not only be celebrated but will also be encouraged to prosper.
The northeastern region is set to be a key player in propelling India's journey towards development. This initiative of MDoNER ‘Ashtalakshmi Mahotsav’ will become a calendar event herein after continuing to honour and showcase the cultural wealth and diversity of the northeastern region.
Further information related to Ashtalakshmi Mahotsav can be accessed at following links:
Website: https://www.ashtalakshmimahotsav.com/
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61567815593724&mibextid=ZbWKwL
Instagram: https://www.instagram.com/ashtalakshmi_mahotsav/