ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়
ফুদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজশিংদা মাইক্রো এসিস্তেন্স পীবা
28 NOV 2024 1:49PM by PIB Imphal
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রিজ মন্ত্রালয় (MoFPI) না লৈবাকসিগী মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজশিং অপগ্রেদ তৌনবা শেলগী, তেক্নিকেল, অমদি বিজিনেস সপ্পোর্তকী তেংবাং পীননবা “প্রধান মন্ত্রী ফোর্মেলাইজেসন ওফ মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজেজ (PMFME) স্কীম” কৌবা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কীম অমা পায়খৎলি‍। স্কীম অসি লুপা করোর ১০,০০০ গী আউতলেগা লোয়ননা ২০২০-২১ দগী ২০২৫-২৬ ফাওবা চহি মঙা চৎনগনি‍। স্কীম অসিনা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগী অনওর্গনাইজ সেক্তরদা হান্নদগী লৈরবা মাইক্রো-এন্তরপ্রাইজশিংগী মরক্তা হিদান্নবা হেনগৎহন্নবা অমদি সেক্তর অসিবু ফোর্মেলাইজ তৌবগী থৌওং য়োকখৎনবা পান্দম থম্লি‍। স্কীম অসিনা ইনপুৎ লৌশিন্বা, কম্মন সর্ভিসশিং ফংবা অমসুং পোত্থোকশিং মার্কেতিং তৌবগী লমদা পাক চৌনা থবক পায়খৎপগী কান্নবা লৌননবা মপুং ওইনা ৱন দিস্ত্রিক্ত ৱন প্রদক্ত (ODOP) এপ্রোচতা চঙশিল্লি‍। মসিনা ভেল্যু চেন শেমগৎপা অমসুং সপ্পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী ফ্রেমৱর্ক পীরি‍। ODOP শিং অসি স্তেত/ য়ু.তি.শিংনা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক, রো মেতরিএল ফংবা, পোত্থোকশিং পত্থ-পুমথখিবগী মওং মতৌশিং য়েংলগা মশক খঙদোকপনি‍। মতিং লৈবা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংদা PMFME স্কীমগী মখাদা ODOP য়োকখৎনবা পীরিবা শেলগী তেংবাং এনেক্সচরদা পীরি‍।
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রিজ মন্ত্রালয় (MoFPI) না প্রদক্ত অমদি প্রোসেস দিভেলপমেন্ত, দিজাইন অমদি ইকুইপমেন্ত শেমগৎপা, স্তোরেজ, সেল্ফ লাইন, পেকেজিং ফগৎহন্বনচিংবগী থবক পায়খৎনবা ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা দিমান্দ দ্রিভন R&D গী থবক য়োকখৎনবা অমসুং পায়খৎনবা পব্লিক অমসুং প্রাইভেত সেক্তর অনিমক্তা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা ইন্সতিত্যুসনশিং/ য়ুনিভর্সিতীশিং, পব্লিক ফন্দেদ ওর্গনাইজেসনশিং, অমসুং শকখঙলবা R&D লেবোরেতরীশিংদা গ্রান্ত-ইন-এদ ওইনা শেলগী তেংবাং ফংহল্লি‍।
স্কীম অসিগী মখাদা, প্রদক্ত অমদি প্রোসেস দিভেলপমেন্ত, দিজাইন অমদি ইকুইপমেন্ত শেমগৎপা, স্তোরেজ, সেল্ফ লাইন, পেকেজিং ফগৎহন্বনচিংবগী থবক পায়খৎনবা ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা দিমান্দ দ্রিভন R&D গী থবক য়োকখৎনবা অমসুং পায়খৎনবা প্রাইবেভ সেক্তরদা লৈরিবা প্রাইভেত ওর্গনাইজেসন/ য়ুনিভর্সিতীশিং/ ইন্সতিত্যুসনশিং/ R&D লেবোরেতরীশিং অমসুং কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিছর্চ (CSIR), শকখঙলবা R&D য়ুনিতশিংদা ইকুইপমেন্ত কোস্তকী জেনেরেল এরিয়াদা ৫০% ফাওবা অদুগা দিফিকল্ত এরিয়াশিংদা ৭০% ফাওবা, অমদি তোঙান তোঙানবা য়ুনি্রভসিদীশিং, ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজী (IITs), কেন্দ্র/স্তেত লৈঙাক্কী ইন্সতিত্যুসনশিং, লৈঙাক্না শেল থাদবা ওর্গনাইজেসনশিংদা গ্রান্ত-ইন-এদ ওইনা শেলগী তেংবাং ফংহল্লি‍। লৈঙাক্কী ওর্গনাইজেসনশিং/ ইন্সতিত্যুসনশিংগী R&D প্রোজেক্তশিংদা খুৎশু খুৎলাই, কঞ্জ্যুমেবলশিং অমদি রিছর্চ ফেলোনচিংবশিংগা মরী লৈনবা এক্সপেন্দিচরশিংগী ১০০% গ্রান্ত-ইন-এদ ফংবা য়াই‍। R&D পোর্তেল নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফুদ তেক্নোলোজী, ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ এন্দ মেনেজমেন্ত (NIFTEM), কুন্দলী, সোনেপত, হরিয়ানাগী খুত্থাঙদা, আউতকমশিং, শেমগৎলবা তেক্নোলোজীশিং য়াওনা MoFPI স্কীম্না ঙাক্লৌ পীবা রিছর্চ অমদি দিভেলপমেন্তকী থবকশিংগা মরী লৈনবা ইনফোর্মেসন খঙহন্নবা শেম্লে‍। পোর্তেল অসিনা ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা অতোপ্পা মন্ত্রালয়/ইন্সতিত্যুসনশিংনা পায়খৎলিবা R&D থবক্কী রিপোজিতরী অমসু ওইগনি‍।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রিজকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী চিরাগ পাসৱান্না অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।
এনেক্সচর
প্রধান মন্ত্রী ফোর্মেলাইজেসন ওফ মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজেজ (PMFME) স্কীমগী মখাদা পীরিবা শেলগী তেংবাংগী অকুউপ্পা ৱারোল মখাদা পীরি:
(১). সপ্পোর্ত তু ইন্দিভিজুএল / গ্রুপ কেতগরী মাইক্রো এন্তরপ্রাইজেজ: ইলিজিবল ওইবা প্রোজেক্ত কোস্ততা য়াম্লবদা য়ুনিৎ অমদা লুপা লাখ ১০ ফাওবগী ক্রেদিত লিঙ্ক কেপিতেল সবসিতী @৩৫%;
(২). সপ্পোর্ত তু SHGs ফোর সীদ কেপিতেল: ৱর্কিং কেপিতেল অমদি অপীকপা খুৎশু খুৎলায়শিং লৈনবা, ফুদ প্রোসেসিংদা থবক তৌরিবা SHG গী মেম্বর অমমমদা লুপা ৪০,০০০/- ফাওবগী সীদ কেপিতেল, SHG ফেদরেসন অমদা য়াম্লবদা লুপা লাখ ৪ ফাওবগী চাংদা;
(৩). সপ্পোর্ত ফোর কম্মন ইনফ্রাস্ত্রকচর: কম্মন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা FPOs, SHGs, কোওপরেতিব অমসুং লৈঙাক্কী এজেন্সীশিংদা য়াম্লবদা লুপা করোর ৩ ফাওবগী ক্রেদিত লিঙ্ক কেপিতেল সবসিদী @৩৫% ফংহল্লি‍। কম্মন ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি কেপাসিতীগী য়াম্লবা শরুক অমা অতোপ্পা য়ুনিত অমদি মীয়াম্না ৱায়দুনা শীজিন্নবসু য়াগনি‍।
(৪). ব্রান্দিং এন্দ মার্কেতিং সপ্পোর্ত: upto 50% for Branding and Marketing to groups of FPOs/ SHGs/ কোওপরেতিব নৎত্রগা মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজশিংগী অমদা ব্রান্দিং অমদি মার্কেতিংগী ৫০% ফাওবগী ক্রেদিত‍।
(৫). কেপাসিতী বিল্দিং: স্কীম অসিনা ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ দিভেলপমেন্ত স্কিল্লিং (EDP+) গী ত্রেনিং পীনবা মীৎয়েঙ থম্লি‍: প্রোগ্রাম অসি ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রী অমদি প্রদক্ত স্পেসিফিক স্কিল্লিংগী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা শেমদোক্লে‍।

Ministry of Food Processing Industries
Financial Assistance to Micro Food Processing Enterprises
28 NOV 2024 1:49PM by PIB Delhi
Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) is implementing a Centrally Sponsored- "Pradhan Mantri Formalisation of Micro Food Processing Enterprises (PMFME) Scheme" for providing financial, technical and business support for upgradation of micro food processing enterprises in the country. The scheme is operational for a period of five years from 2020-21 to 2025-26 with an outlay of Rs. 10,000 Crore. The scheme aims to enhance the competitiveness of existing individual micro-enterprises in the unorganized segment of the food processing industry and promote formalization of the sector. The Scheme primarily adopts One District One Product (ODOP) approach to reap the benefit of scale in terms of procurement of inputs, availing common services and marketing of products. It provides the framework for value chain development and alignment of support infrastructure. The ODOP are identified by States / UTs based on the agriculture production, raw material availability, perishability of the product etc. The details of financial assistance offered to the prospective entrepreneurs under PMFME Scheme to promote ODOP are at Annexure.
Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) extends financial assistance as grant-in-aid to various institutions/ universities, Public funded organizations and recognized R&D laboratories both in public and private sector, to promote and undertake demand driven R&D work in the Food Processing Sector for product and process development, design and development of equipment, improved storage, shelf-life, packaging etc.
Under the scheme, financial assistance as grant-in-aid is given to Private organizations/ Universities/institutions/R&D laboratories and Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) recognized R&D units in private sector to the tune of 50% of equipment cost in general areas and 70% in difficult areas and to various Universities, Indian Institute of Technology (IITs), Central/ State Government Institutions, Government funded organizations to promote and undertake demand driven R&D work in food processing sector for product & process development, design and development of equipment, improved storage, shelf-life, packaging etc. R&D projects of Government organizations/ Institutions are eligible for 100% grant-in-aid for the cost of equipment, consumables and expenditure related to Research Fellows, etc. R&D portal had been developed through the National Institute of Food Technology, Entrepreneurship & Management (NIFTEM), Kundli, Sonepat, Haryana to disseminate information relating to research & development work supported by MoFPI scheme, including outcomes, technologies developed, etc. The portal will also be a repository of R&D work by other Ministries/Institutions in the food processing sector.
This information was given by Union Minister of Food Processing Industries Shri Chirag Paswan in a written reply in Lok Sabha today.
ANNEXURE
The details of financial assistance offered to the enterprises under Pradhan Mantri Formalisation of Micro Food Processing Enterprises (PMFME) Scheme are as under:
(i). Support to Individual / Group Category Micro Enterprises: Credit-linked capital subsidy @35% of the eligible project cost, maximum ceiling Rs.10 lakh per unit;
(ii). Support to SHGs for seed capital: Seed capital @ Rs. 40,000/- per member of SHG engaged in food processing for working capital and purchase of small tools subject to maximum of Rs. 4 lakh per SHG Federation.
(iii). Support for Common Infrastructure: Credit linked capital subsidy @35% subject to maximum of Rs. 3 crore to support FPOs, SHGs, Cooperatives and any Government agency for setting up of common infrastructure. The common infrastructure will also be available for other units and public to utilize on hiring basis for substantial part of the capacity.
(iv). Branding and Marketing Support: Grant upto 50% for Branding and Marketing to groups of FPOs/ SHGs/ Cooperatives or an SPV of micro food processing enterprises.
(v). Capacity Building: The scheme envisages training for Entrepreneurship Development Skilling (EDP+): program modified to meet the requirement of food processing industry and product specific skilling.