প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৪.১১.২০২৪ত ‘মন কী বাত’ৰ ১১৬সংখ্যক খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
24 NOV 2024 11:44AM by PIB Guwahati
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, নমস্কাৰ। ‘মন কী বাত’ মানে দেশৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টা, দেশৰ সাফল্য, জনসাধাৰণৰ সামৰ্থ্যৰ কথা, ‘মন কী বাত’ মানে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সপোন আৰু দেশৰ নাগৰিকৰ আকাংক্ষাৰ কথা। গোটেই মাহটো 'মন কী বাত'লৈ অপেক্ষা কৰি থাকোঁ, যাতে আপোনালোকৰ লগত পোনপটীয়াকৈ যোগাযোগ কৰিব পাৰো। আপোনালোকে ইমানবোৰ বাৰ্তা পঠাইছে! যিমান পাৰো বাৰ্তাবোৰ পঢ়ি আপোনালোকৰ পৰামৰ্শৰ বিষয়ে চিন্তা কৰিবলৈ যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰো।
বন্ধুসকল, আজি এটা অতি বিশেষ দিন– আজি এনচিচি দিৱস। এনচিচিৰ নামটো ওলোৱাৰ লগে লগে আমাৰ স্কুল-কলেজৰ দিনবোৰলৈ মনত পৰে। মই নিজেই এজন এনচিচি কেডেট আছিলো, সেয়েহে, মই সম্পূৰ্ণ আত্মবিশ্বাসেৰে ক’ব পাৰো যে ইয়াৰ পৰা লাভ কৰা অভিজ্ঞতা মোৰ বাবে অমূল্য। ‘এনচিচি’য়ে যুৱ প্ৰজন্মৰ মাজত অনুশাসন, নেতৃত্ব আৰু সেৱাৰ মনোভাৱৰ সঞ্চাৰ কৰে। আপোনালোকে নিশ্চয় আপোনাৰ চৌপাশে দেখিছে, যেতিয়াই কোনো দুৰ্যোগ হয়, সেয়া বান পৰিস্থিতিয়েই হওক, ভূমিকম্পই হওক, যিকোনো দুৰ্ঘটনাই হওক, সহায় কৰিবলৈ এনচিচি কেডেট নিশ্চিতভাৱে উপস্থিত থাকে। আজি দেশত এনচিচি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে নিৰন্তৰ কাম চলি আছে। ২০১৪ চনত প্ৰায় ১৪ লাখ যুৱকে এনচিচিত যোগদান কৰিছিল। এতিয়া ২০২৪ চনত ২০ লাখৰো অধিক যুৱকে এনচিচিত যোগদান কৰিছে। এতিয়া আগৰ তুলনাত আৰু পাঁচ হাজাৰ নতুন বিদ্যালয়-মহাবিদ্যালয়ত এনচিচিৰ সুবিধা আছে আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল আগতে এনচিচিত ছোৱালী কেডেটৰ সংখ্যা আছিল মাত্ৰ প্ৰায় ২৫%। এতিয়া এনচিচিত ছোৱালী কেডেটৰ সংখ্যা প্ৰায় ৪০% লৈ বৃদ্ধি পাইছে। সীমান্তত বসবাস কৰা অধিক সংখ্যক যুৱক-যুৱতীক এনচিচিৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ অভিযানো অবিৰতভাৱে চলি আছে। যুৱ প্ৰজন্মক সৰ্বাধিক সংখ্যক এনচিচিত যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনাম। আপোনালোকে দেখিব যে আপোনালোকে যি কেৰিয়াৰতেই নাথাকক কিয়, এনচিচিয়ে আপোনাৰ ব্যক্তিত্ব গঢ়ি তোলাত যথেষ্ট সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
উন্নত ভাৰত গঢ়াত যুৱক-যুৱতীৰ যথেষ্ট ভূমিকা আছে। যুৱ মনবোৰ যেতিয়া একত্ৰিত হৈ ব্ৰেইনষ্টৰ্মিঙে দেশৰ ভৱিষ্যত যাত্ৰাৰ কথা চিন্তা কৰে, তেতিয়া নিশ্চিতভাৱে সুদৃঢ় পথৰ উন্মেষ ঘটে। আপোনালোকে জানে যে স্বামী বিবেকানন্দৰ জন্মদিনটো ১২ জানুৱাৰীত দেশত ‘যুৱ দিৱস’ পালন কৰা হয়। অহা বছৰ স্বামী বিবেকানন্দৰ ১৬২সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী। এইবাৰ অতি বিশেষ ধৰণেৰে উদযাপন কৰা হ’ব। এই উপলক্ষে অহা ১১-১২ জানুৱাৰীত দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপামত যুৱ ধাৰণাৰে এক মহাকুম্ভ অনুষ্ঠিত হ’ব আৰু এই পদক্ষেপৰ নাম হৈছে ‘বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতাসকলৰ আলোচনা’। সমগ্ৰ ভাৰতৰ কোটি কোটি যুৱকে ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিব। গাঁও, ব্লক, জিলা, ৰাজ্য আৰু সংশ্লিষ্ট ঠাইৰ পৰা নিৰ্বাচিত এনে দুই হাজাৰ যুৱকে ভাৰত মণ্ডপমত ‘বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতাসকলৰ আলোচনা’ৰ বাবে সমবেত হ’ব। আপোনালোকে মনত ৰাখিব, লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা মই এনে যুৱক-যুৱতীক ৰাজনীতিত যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো, যাৰ কোনো এজনৰ পৰিয়াল বা সমগ্ৰ পৰিয়ালৰ কোনো ৰাজনৈতিক পটভূমি নাই, এনে এক লাখ যুৱক, নতুন যুৱকক ৰাজনীতিৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ ইয়াৰ বাবে দেশত বহু ধৰণৰ বিশেষ অভিযান চলোৱা হ’ব। ‘বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতাসকলৰ আলোচনা’ও তেনে এক প্ৰচেষ্টা। ইয়াত ভাৰত আৰু বিদেশৰ পৰা বিশেষজ্ঞ আহিব। লগতে বহু ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চেলিব্ৰিটিও উপস্থিত থাকিব। মইও ইয়াত যিমান পাৰো উপস্থিত থাকিম। যুৱক-যুৱতীসকলে তেওঁলোকৰ ধাৰণাসমূহ পোনপটীয়াকৈ আমাৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰাৰ সুযোগ পাব। এই ধাৰণাবোৰ দেশে কেনেকৈ আগুৱাই নিব পাৰি? কেনেকৈ এটা সুনিৰ্দিষ্ট ৰোডমেপ তৈয়াৰ কৰিব পাৰি? ইয়াৰ বাবে এটা ব্লুপ্ৰিণ্ট প্ৰস্তুত কৰা হ’ব, গতিকে যিসকল দেশৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্ম, তেওঁলোক সাজু হওক, ভাৰতৰ ভৱিষ্যত গঢ়িবলৈ যোৱাসকলৰ বাবে এইটো এটা ডাঙৰ সুযোগ। আহক আমি সকলোৱে মিলি দেশ গঢ়া আৰু দেশৰ বিকাশ কৰো।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
‘মন কী বাত’ত আমি প্ৰায়ে এনে যুৱক-যুৱতীৰ বিষয়ে আলোচনা কৰোঁ। এনে একাংশ যুৱকে সমাজৰ বাবে নিস্বাৰ্থভাৱে কাম কৰি ৰাইজৰ সৰু সৰু সমস্যাৰ সমাধানৰ সন্ধানত ব্যস্ত হৈ পৰিছে। আমাৰ চাৰিওফালে চালে আমি ইমানবোৰ মানুহ দেখিবলৈ পাওঁ যাক কিবা এটা সহায় বা তথ্যৰ প্ৰয়োজন। মই জানিবলৈ পাই সুখী হৈছো যে একাংশ যুৱকে এই সমস্যা সমাধানৰ বাবে গোট গঠন কৰিছে, যেনে লক্ষ্ণৌৰ বাসিন্দা বীৰেন্দ্ৰই বৃদ্ধসকলক ডিজিটেল লাইফ চাৰ্টিফিকেটৰ কামত সহায় কৰে। আপোনালোকে জানে যে নিয়ম অনুসৰি সকলো পেঞ্চনাৰেই বছৰত এবাৰ জীৱন প্ৰমাণ পত্ৰ জমা দিব লাগে। ২০১৪ চনলৈকে ইয়াৰ প্ৰক্ৰিয়া আছিল যে বৃদ্ধসকলে বেংকত গৈ নিজেই জমা কৰিবলগীয়া হৈছিল ইয়াৰ ফলত আমাৰ বয়োজ্যেষ্ঠসকলৰ কিমান অসুবিধাৰ সৃষ্টি হৈছিল। এতিয়া এই ব্যৱস্থাটো সলনি হৈছে। এতিয়া ডিজিটেল লাইফ চাৰ্টিফিকেট দাখিল কৰি কথাবোৰ অতি সহজ হৈ পৰিছে, বৃদ্ধসকলে বেংকলৈ যাব নালাগে। বীৰেন্দ্ৰৰ দৰে যুৱক-যুৱতীসকলে যাতে বয়োজ্যেষ্ঠসকলে প্ৰযুক্তিৰ বাবে কোনো সমস্যাৰ সন্মুখীন নহয় তাৰ বাবে ডাঙৰ ভূমিকা আছে। এই বিষয়ে তেওঁ নিজৰ অঞ্চলৰ বয়োজ্যেষ্ঠসকলক সজাগ কৰি আহিছে। কেৱল ইমানেই নহয়, তেওঁলোকে বৃদ্ধসকলকো টেক চেভি কৰি তুলিছে এনে প্ৰচেষ্টাৰ বাবে আজি ডিজিটেল লাইফ চাৰ্টিফিকেট লাভ কৰা লোকৰ সংখ্যাই ৮০ লাখৰ সংখ্যা অতিক্ৰম কৰিছে। ইয়াৰে দুই লক্ষাধিক লোকৰ বয়স ৮০ বছৰ অতিক্ৰম কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বহু চহৰত ‘যুৱক’সকলেও ডিজিটেল বিপ্লৱৰ বয়োজ্যেষ্ঠসকলক অংশীদাৰ কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিছে। ভূপালৰ মহেশে নিজৰ স্থানীয় বহু বয়োজ্যেষ্ঠক মোবাইলৰ জৰিয়তে ধন পৰিশোধ কৰিবলৈ শিকাইছে। এই বয়োজ্যেষ্ঠসকলৰ হাতত স্মাৰ্ট ফোন আছিল যদিও সঠিক ব্যৱহাৰৰ কথা কোৱা কোনো নাছিল। ডিজিটেল গ্ৰেপ্তাৰৰ বিপদৰ পৰা বৃদ্ধসকলক বচাবলৈও আগবাঢ়ি আহিছে যুৱক-যুৱতীসকল। আহমেদাবাদৰ ৰাজীৱে ডিজিটেল গ্ৰেপ্তাৰৰ বিপদৰ বিষয়ে মানুহক সকীয়াই দিয়ে। ‘মন কী বাত’ৰ শেষৰ খণ্ডটোত ডিজিটেল গ্ৰেপ্তাৰৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছিলোঁ। এই ধৰণৰ অপৰাধৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বলি হৈ পৰে বৃদ্ধসকল। এনে পৰিস্থিতিত তেওঁলোকক সজাগ কৰা আৰু চাইবাৰ জালিয়াতিৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ সহায় কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব। আমি বাৰে বাৰে ৰাইজক বুজাব লগা হৈছে যে চৰকাৰত ডিজিটেল গ্ৰেপ্তাৰ বুলি কোনো ব্যৱস্থা নাই-এয়া এক গোকাট মিছা, মানুহক ফান্দত পেলোৱাৰ ষড়যন্ত্ৰ মই সুখী যে আমাৰ যুৱ বন্ধুসকলে সম্পূৰ্ণ সংবেদনশীলতা আৰু প্ৰেৰণাদায়কতাৰে এই কামত অংশ লৈছে আন কিছুমানেও।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আজিকালি শিশুৰ শিক্ষাৰ সন্দৰ্ভত বহু ধৰণৰ পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰা হৈছে। আমাৰ ল’ৰা-ছোৱালীৰ সৃষ্টিশীলতা বৃদ্ধি আৰু কিতাপৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰেম বৃদ্ধিৰ প্ৰচেষ্টা-‘কিতাপ’ মানুহৰ প্ৰিয় বন্ধু বুলিও কোৱা হয় আৰু এতিয়া এই বন্ধুত্বক মজবুত কৰিবলৈ পুথিভঁৰালতকৈ ভাল ঠাই কি হ’ব? চেন্নাইৰ পৰা এটা উদাহৰণ আপোনালোকৰ লগত শ্বেয়াৰ কৰিব বিচাৰিছো। ইয়াত শিশুসকলৰ বাবে এটা পুথিভঁৰাল প্ৰস্তুত কৰা হৈছে, যিটো সৃষ্টিশীলতা আৰু শিক্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে। ইয়াক প্ৰাকৃত অৰিভাগম বুলি জনা যায়। এই পুথিভঁৰালটোৰ ভেটি হৈছে প্ৰযুক্তি জগতৰ সৈতে জড়িত শ্ৰীৰাম গোপালন জীৰ অৱদান। বিদেশত কাম কৰাৰ সময়ছোৱাত তেওঁ শেহতীয়া প্ৰযুক্তিৰ জগতখনৰ সৈতে জড়িত হৈ থাকিল। কিন্তু, শিশুৰ পঢ়া-শুনাৰ অভ্যাস গঢ়ি তোলাৰ কথাও তেওঁ ভাবি থাকিল। ভাৰতলৈ উভতি অহাৰ পিছত তেওঁ প্ৰাকৃত অৰিভাগম প্ৰস্তুত কৰে। ইয়াত তিনি হাজাৰতকৈও অধিক কিতাপ আছে, যিবোৰ পঢ়িবলৈ শিশুসকলে প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰে। কিতাপৰ উপৰিও এই পুথিভঁৰালত ঘটি থকা বহু ধৰণৰ কাম-কাজেও শিশুসকলক আকৰ্ষণ কৰে। গল্প কোৱাৰ অধিবেশন হওক, কলা কৰ্মশালা হওক, স্মৃতিশক্তি প্ৰশিক্ষণ ক্লাছ হওক, ৰবটিক্স পাঠ হওক বা ৰাজহুৱা ভাষণ হওক, সকলোৱে উপভোগ কৰিব পৰা কিবা এটা আছে।
বন্ধুসকল, ‘ফুড ফৰ থ’ট’ ফাউণ্ডেচনেও হায়দৰাবাদত বহুতো আচৰিত পুথিভঁৰাল গঢ়ি তুলিছে। শিশুসকলে যাতে যিমান পাৰি সিমান বিষয়ৰ কঠিন তথ্য থকা কিতাপ পঢ়িবলৈ পোৱাটোও তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টা। বিহাৰত গোপালগঞ্জৰ ‘প্ৰয়োগ পুথিভঁৰাল’ৰ বিষয়ে ওচৰৰ বহু চহৰত চৰ্চা আৰম্ভ হৈছে। এই পুথিভঁৰালটোৰ পৰাই প্ৰায় ১২খন গাঁৱৰ যুৱক-যুৱতীসকলে কিতাপ পঢ়াৰ সুবিধা লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে, তদুপৰি, এই পুথিভঁৰালটোৱে অধ্যয়নত সহায়ক হোৱাকৈ অন্যান্য প্ৰয়োজনীয় সা-সুবিধাও আগবঢ়াইছে। কিছুমান পুথিভঁৰাল আছে যিবোৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে প্ৰতিযোগিতামূলক পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতিৰ ক্ষেত্ৰত অতি উপযোগী। সঁচাকৈয়ে এইটো দেখি বৰ ভাল লাগিছে যে আজি পুথিভঁৰালটো সমাজখনক সবলীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত অতি সুন্দৰভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। আপোনালোকেও কিতাপৰ সৈতে বন্ধুত্ব গঢ়ি তোলক আৰু চাওক আপোনালোকৰ জীৱন কেনেকৈ সলনি হয়।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, মই এইমাত্ৰ দক্ষিণ আমেৰিকাৰ এখন দেশ গায়ানাৰ পৰা কালি আগনিশা উভতি আহিছো। ভাৰতৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ কিলোমিটাৰ দূৰত্বত, গায়ানাত এটা ‘মিনি ইণ্ডিয়া’ বাস কৰে। প্ৰায় ১৮০ বছৰ আগতে ভাৰতৰ পৰা মানুহক পথাৰত কাম কৰিবলৈ আৰু অন্যান্য কামৰ বাবে গায়ানালৈ লৈ যোৱা হৈছিল। আজি গায়ানাত ভাৰতীয় মূলৰ লোকসকলে ৰাজনীতি, ব্যৱসায়, শিক্ষা আৰু সংস্কৃতিৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে গায়ানাক আগুৱাই লৈ গৈছে। গায়ানাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ড ইৰফান আলীও ভাৰতীয় মূলৰ আৰু ভাৰতীয় ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ অনুভৱ কৰে। গায়ানাত থাকোঁতে মোৰ মনলৈ এটা চিন্তা আহিছিল – যিটো মই আপোনালোকৰ সৈতে ‘মন কী বাত’ত শ্বেয়াৰ কৰিছো। গায়ানাৰ দৰে বিশ্বৰ কেইবা ডজন দেশত লাখ লাখ ভাৰতীয় আছে। বিগত দশকবোৰৰ অৰ্থাৎ ২০০-৩০০ বছৰৰ আগৰ তেওঁলোকৰ পূৰ্বপুৰুষৰ নিজস্ব কাহিনী আছে। ভাৰতীয় অনুপ্ৰৱেশকাৰীয়ে কেনেকৈ বিভিন্ন দেশত নিজৰ নাম উজলাইছিল তাৰ কাহিনী বিচাৰি পাবনে! তাত স্বাধীনতা সংগ্ৰামত তেওঁ কেনেকৈ অংশ লৈছিল! কেনেকৈ তেওঁলোকে নিজৰ ভাৰতীয় ঐতিহ্যক জীয়াই ৰাখিলে? মই বিচাৰো আপোনালোকে এনে সত্য কাহিনী বিচাৰি উলিয়াওক আৰু মোৰ লগত শ্বেয়াৰ কৰক। এই কাহিনীসমূহ আপোনালোকে নমো এপ বা মাইগভত #IndianDiasporaStoriesৰ সৈতেও শ্বেয়াৰ কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
ওমানত চলি থকা এটা অসাধাৰণ প্ৰকল্পও আপোনালোকে অতি আকৰ্ষণীয় বুলি বিবেচনা কৰিব। বহু ভাৰতীয় পৰিয়ালে যুগ যুগ ধৰি ওমানত বসবাস কৰি আহিছে। ইয়াৰে অধিকাংশই গুজৰাটৰ কচ্চৰ পৰা বসতি স্থাপন কৰিছে। এই লোকসকলে বাণিজ্যৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সংযোগৰ সৃষ্টি কৰিছিল। আজিও তেওঁৰ ওমানীয়া নাগৰিকত্ব আছে, কিন্তু ভাৰতীয়ত্ব তেওঁৰ প্ৰতিটো আঁহতে আছে। ওমানত থকা ভাৰতীয় দূতাবাস আৰু ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰ্কাইভৰ সহযোগত এটা দলে এই পৰিয়ালসমূহৰ ইতিহাস সংৰক্ষণৰ কাম আৰম্ভ কৰিছে। এই অভিযানৰ অধীনত এতিয়ালৈকে হাজাৰ হাজাৰ নথি-পত্ৰ সংগ্ৰহ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত ডায়েৰী, একাউণ্ট বুক, লেজাৰ, চিঠি আৰু টেলিগ্ৰাম আদি। ইয়াৰে কিছুমান নথিও ১৮৩৮ চনৰ। এই নথি-পত্ৰ আৱেগেৰে ভৰা। বছৰ বছৰ আগতে যেতিয়া তেওঁ ওমানত উপস্থিত হৈছিল, তেতিয়া তেওঁ কেনেকুৱা জীৱন কটালে, কেনেধৰণৰ আনন্দ-দুখৰ সন্মুখীন হৈছিল আৰু ওমান জনসাধাৰণৰ সৈতে তেওঁৰ সম্পৰ্ক কেনেকৈ আগবাঢ়িছিল-এই সকলোবোৰ এই নথি-পত্ৰৰ অংশ। ‘মৌখিক ইতিহাস প্ৰকল্প’ও এই অভিযানৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভিত্তি। তাত থকা জ্যেষ্ঠ লোকসকলে এই অভিযানত নিজৰ অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰিছে। মানুহে তাত থকা বসবাসৰ লগত জড়িত কথাবোৰ বিতংভাৱে বুজাই দিছে।
বন্ধুসকল, ভাৰততো একেধৰণৰ ‘মৌখিক ইতিহাস প্ৰকল্প’ চলি আছে। এই প্ৰকল্পৰ অধীনত ইতিহাসপ্ৰেমীসকলে দেশ বিভাজনৰ সময়ছোৱাত ভুক্তভোগীসকলৰ অভিজ্ঞতা সংগ্ৰহ কৰি আছে। এতিয়া দেশত বিভাজনৰ ভয়াবহতা দেখা মানুহ খুব কম। এনে পৰিস্থিতিত এই প্ৰচেষ্টা অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
দেশখন, ঠাইখন, যিয়ে নিজৰ ইতিহাসক লালন-পালন কৰে, ইয়াৰ ভৱিষ্যতেও সুৰক্ষিত হৈ থাকে। ইয়াৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিয়েই এনে এক প্ৰয়াস কৰা হৈছে য’ত গাঁৱৰ ইতিহাস সংৰক্ষণ কৰি এখন ডাইৰেক্টৰী তৈয়াৰ কৰা হৈছে। ভাৰতৰ প্ৰাচীন সাগৰীয় ভ্ৰমণৰ সামৰ্থ্যৰ সৈতে জড়িত প্ৰমাণ ৰক্ষাৰ অভিযানো দেশত চলি আছে। এই সন্দৰ্ভত লোথালত এটা বিশাল সংগ্ৰহালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে ইয়াৰ বাহিৰেও যদি আপোনাৰ জ্ঞাত কোনো পাণ্ডুলিপি, যিকোনো ঐতিহাসিক নথি, যিকোনো হাতে লিখা প্ৰতিলিপি আছে, তেন্তে আপোনালোকে ইয়াক National Archives of Areৰ সহায়ত সংৰক্ষণ কৰিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
শ্লোভাকিয়াত চলি থকা এনে আন এক প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে মই জানিব পাৰিছো যিটো আমাৰ সংস্কৃতি সংৰক্ষণ আৰু প্ৰচাৰৰ সৈতে জড়িত। ইয়াত প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমাৰ উপনিষদসমূহ শ্লোভাক ভাষালৈ অনুবাদ কৰা হৈছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ বৈশ্বিক প্ৰভাৱো উন্মোচন কৰে। আমাৰ সকলোৰে বাবে গৌৰৱৰ বিষয় যে সমগ্ৰ বিশ্বতে কোটি কোটি মানুহ আছে যাৰ মাজত ভাৰত তেওঁলোকৰ অন্তৰত বাস কৰে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
এতিয়া মই আপোনালোকৰ লগত দেশৰ এনে এক কৃতিত্ব ভাগ কৰিব বিচাৰিছো যিটো শুনি আপোনালোকে সুখী আৰু গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব আৰু যদি আপোনালোকে তেনে কৰা নাই, তেন্তে হয়তো আপোনালোকেও অনুশোচনা কৰিব। কেইমাহমানৰ আগতে আমি ‘এক পেড় মা কে নাম’ অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলো। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা জনসাধাৰণে অতি উৎসাহেৰে এই অভিযানত অংশগ্ৰহণ কৰে। এই অভিযানে ১০০ কোটি গছপুলি ৰোপণৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰিছে বুলি ক’বলৈ পাই মই অতি সুখী হৈছো। এশ কোটি গছ, কেৱল মাত্ৰ পাঁচ মাহত– এইটো সম্ভৱ হৈছে কেৱল আমাৰ দেশবাসীৰ অক্লান্ত পৰিশ্ৰমৰ বাবে। ইয়াৰ সৈতে জড়িত আৰু এটা কথা জানিলে আপোনালোকে গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব। ‘এক পেড় মা কে নাম’ অভিযান এতিয়া বিশ্বৰ আন আন দেশতো বিয়পি পৰিছে। গায়ানাত থাকোঁতে তাতো এই অভিযানৰ সাক্ষী হৈছিলোঁ। তাত মোৰ লগত গায়ানাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ড ইৰফান আলী, তেওঁৰ শাহু আৰু পৰিয়ালৰ বাকীসকলেও ‘এক পেড় মাকে নাম’ অভিযানত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত এই অভিযান অবিৰতভাৱে চলি আছে। ‘এক পেড় মা কে নাম’ অভিযানৰ অধীনত মধ্যপ্ৰদেশৰ ইন্দোৰত গছপুলি ৰোপণৰ অভিলেখ সৃষ্টি উঠিছে। ২৪ ঘণ্টাত ইয়াত ১২ লাখৰো অধিক গছ ৰোপণ কৰা হৈছে। এই অভিযানৰ বাবেই এতিয়া ইন্দোৰৰ ৰেৱতী পাহাৰৰ বন্যাৰ্ত অঞ্চলসমূহ গ্ৰীণ জ’নলৈ পৰিণত হ’ব। এই অভিযানৰ জৰিয়তে ৰাজস্থানৰ জয়ছালমেৰত এক অনন্য অভিলেখ সৃষ্টি হ’ল-ইয়াত মহিলাৰ এটা দলে এঘণ্টাত ২৫ হাজাৰ গছপুলি ৰোপণ কৰিলে। মাতৃসকলে মাতৃৰ নামত গছপুলি ৰোপণ কৰি আনকো অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। ইয়াত পাঁচ হাজাৰতকৈ অধিক লোকে একেলগে এটা ঠাইত গছপুলি ৰোপণ কৰিছিল-এইটোও নিজৰ বাবে এক অভিলেখ। 'মাতৃৰ নামত এজোপা গছ' অভিযানৰ অধীনত বহু সামাজিক সংগঠনে স্থানীয় প্ৰয়োজন অনুযায়ী গছপুলি ৰোপণ কৰি আছে। তেওঁৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে য’ত গছপুলি ৰোপণ কৰা হয়, সেই ঠাইত সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰই পৰিৱেশ অনুকূলভাৱে বিকশিত হোৱাটো নিশ্চিত কৰা। সেইবাবেই এই সংগঠনসমূহে কোনো কোনো ঠাইত ঔষধি উদ্ভিদ আৰু আন ঠাইত চৰাইৰ বাবে বাহ সৃষ্টি কৰিবলৈ গছ ৰোপণ কৰিছে। বিহাৰত ‘জীৱিকা আত্মসহায়ক গোট’ৰ মহিলাসকলে ৭৫ লাখ গছপুলি ৰোপণৰ অভিযান চলাইছে। এই মহিলাসকলৰ মনোযোগ ফলমূলৰ গছৰ ওপৰত, যাতে তেওঁলোকে ভৱিষ্যতে উপাৰ্জন কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
এই অভিযানত যোগদান কৰি যিকোনো ব্যক্তিয়ে মাতৃৰ নামত এজোপা গছ ৰোপণ কৰিব পাৰিব। যদি আপোনালোকৰ মাক আপোনালোকৰ লগত থাকে তেন্তে আপোনালোকে তেওঁক লগত লৈ গছ ৰোপণ কৰিব পাৰে, অন্যথা আপোনালোকে তেওঁৰ ফটো লগত লৈ এই অভিযানৰ অংশ হ’ব পাৰে। আপোনালোকেও mygov.in ত গছজোপাৰ সৈতে আপোনাৰ চেলফি পোষ্ট কৰিব পাৰে। মাতৃয়ে আমাৰ বাবে কৰা সকলো কামৰ বাবে আমি কেতিয়াও মাতৃৰ ওচৰত আমাৰ ঋণ পৰিশোধ কৰিব নোৱাৰো, কিন্তু তেওঁৰ নামত এজোপা গছ ৰোপণ কৰি আমি তেওঁৰ উপস্থিতি চিৰদিনৰ বাবে জীয়াই ৰাখিব পাৰো।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আপোনালোক সকলোৱে শৈশৱত চাগে ঘৰৰ চাদত বা গছত চৰাইৰ চিঞৰ-বাখৰ কৰা দেখিছে। এই চৰাইটোক তামিল আৰু মালয়ালম ভাষাত কুৰুভি, তেলেগু ভাষাত পিচুকা আৰু কানাড়া ভাষাত গুব্বি বুলি জনা যায়। প্ৰতিটো ভাষা-সংস্কৃতিত চৰাইৰ বিষয়ে কাহিনী কোৱা হয়। আমাৰ চৌপাশৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য বজাই ৰখাত চৰাইৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ যদিও আজি চহৰত চৰাই খুব কমেইহে দেখা যায়। বৰ্ধিত নগৰায়নৰ বাবে চৰাইটো আমাৰ পৰা আঁতৰি গৈছে। আজিৰ প্ৰজন্মৰ বহু শিশুৱে কেৱল ছবি বা ভিডিঅ’ত চৰাই দেখিছে। এনে শিশুৰ জীৱনলৈ এই মৰমলগা চৰাইটোক ঘূৰাই অনাৰ বাবে কিছু অনন্য প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। চেন্নাইৰ কুডুগাল ট্ৰাষ্টে চৰাইৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ অভিযানত স্কুলীয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে। ইনষ্টিটিউটৰ মানুহবোৰে স্কুললৈ গৈ ল’ৰা-ছোৱালীক কয় যে দৈনন্দিন জীৱনত চৰাই কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ।
এই শিক্ষানুষ্ঠানসমূহে শিশুসকলক চৰাইৰ বাহ বনাবলৈ প্ৰশিক্ষণ দিয়ে। ইয়াৰ বাবে প্ৰতিষ্ঠানৰ ৰাইজে শিশুসকলক এটা সৰু কাঠৰ ঘৰ বনাবলৈ শিকাইছিল। ইয়াত চৰাইবোৰ থাকিবলৈ আৰু খোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ল। যিকোনো অট্টালিকাৰ বাহিৰৰ বেৰত বা গছত স্থাপন কৰিব পৰা ঘৰ। এই অভিযানত শিশুসকলে উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰি বৃহৎ সংখ্যক চৰাইৰ বাবে বাহ সাজিবলৈ আৰম্ভ কৰে। যোৱা চাৰি বছৰত এই সংস্থাটোৱে চৰাইৰ বাবে দহ হাজাৰ এনে বাহ সাজু কৰি তুলিছে। কুডুগাল ট্ৰাষ্টৰ এই পদক্ষেপৰ বাবেই চাৰিওফালৰ অঞ্চলত চৰাইৰ জনসংখ্যা বৃদ্ধি পাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। যদি আপোনালোকেও আপোনাৰ চৌপাশে এনে প্ৰচেষ্টা চলায় তেন্তে নিশ্চয়কৈ চৰাইবোৰ আমাৰ জীৱনৰ এক অংশ হৈ পৰিব।
কৰ্ণাটকৰ মহীশূৰত থকা ফ্ৰেণ্ডছ নামৰ সংস্থাটোৱে শিশুসকলৰ বাবে ‘আৰ্লি বাৰ্ড’ নামেৰে এক অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। এই সংস্থাটোৱে শিশুসকলক চৰাইৰ বিষয়ে জনাবলৈ এক বিশেষ ধৰণৰ পুথিভঁৰাল চলায়। কেৱল ইমানেই নহয়, শিশুৰ মাজত প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি দায়িত্ববোধ জগাই তুলিবলৈ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে ‘নেচাৰ এডুকেচন কিট’। এই কিটত শিশুৰ বাবে গল্পৰ কিতাপ, গেম, এক্টিভিটি শ্বীট আৰু জিগ-চ’ পাজল আছে। এই সংস্থাটোৱে চহৰৰ ল’ৰা-ছোৱালীক গাঁৱে-ভূঞে লৈ গৈ চৰাইৰ কথা কয়। এই সংস্থাৰ প্ৰচেষ্টাত শিশুসকলে বহু প্ৰজাতিৰ চৰাই চিনি পাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। এনে প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে ‘মন কী বাত’ৰ শ্ৰোতাসকলেও শিশুৰ চৌপাশৰ দৃশ্য আৰু বুজাৰ এক সুকীয়া ধৰণ গঢ়ি তুলিব পাৰে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আপোনালোকে নিশ্চয় মন কৰিছে যে কোনোবাই ‘চৰকাৰী কাৰ্যালয়’ বুলি কোৱাৰ লগে লগে ফাইলৰ থোপা এটা ছবি আপোনাৰ মনলৈ আহে। আপোনালোকে হয়তো ছবিতো একেধৰণৰ কিবা এটা দেখিছে। ইমানবোৰ কৌতুক কৰা হৈছে আৰু চৰকাৰী কাৰ্যালয়ত এই ফাইলবোৰৰ স্তূপত ইমানবোৰ কাহিনী লিখা হৈছে। বছৰ বছৰ ধৰি এই ফাইলবোৰ অফিচত পৰি আছিল আৰু ধূলিৰে ভৰি আছিল, তাত লেতেৰা হ’বলৈ ধৰিলে-এনে দশক পুৰণি ফাইল আৰু স্ক্ৰেপ আঁতৰোৱাৰ বাবে এক বিশেষ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছিল। আপোনালোকে জানি আনন্দিত হ’ব যে এই অভিযানে চৰকাৰী বিভাগসমূহত আচৰিত ধৰণৰ ফল দিছে। পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে কাৰ্যালয়সমূহত বহু ঠাই মুকলি কৰি দিয়া হৈছে। ইয়াৰ ফলত কাৰ্যালয়ত কাম কৰাসকলৰ মাজতো মালিকীস্বত্বৰ ভাৱ আহি পৰিছে। নিজৰ কৰ্মস্থলী পৰিষ্কাৰ কৰি ৰখাৰ গুৰুত্বও গঢ় লৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে নিশ্চয় প্ৰায়ে বয়োজ্যেষ্ঠসকলে কোৱা শুনিছে যে য’ত পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আছে তাতেই দেৱী লক্ষ্মী বাস কৰে। ‘আৱৰ্জনাৰ পৰা কাঞ্চন’ৰ ধাৰণাটো ইয়াত বহুত পুৰণি। দেশৰ বহু ঠাইত ‘যুৱক’ই অসাৰ বুলি গণ্য কৰা বস্তু ব্যৱহাৰ কৰি আৱৰ্জনাৰে ‘কাঞ্চন’ বনাইছে। বিভিন্ন ধৰণৰ নতুনত্বৰ কাম চলি আছে। ইয়াৰ পৰা তেওঁলোকে ধন উপাৰ্জন কৰি কৰ্মসংস্থাপনৰ উপায় গঢ়ি তুলিছে। এই যুৱক-যুৱতীসকলেও নিজৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে বহনক্ষম জীৱনশৈলীৰ প্ৰসাৰ ঘটাইছে। মুম্বাইৰ দুগৰাকী কন্যাৰ এই প্ৰচেষ্টা সঁচাকৈয়ে অতি প্ৰেৰণাদায়ক। অক্ষৰা আৰু প্ৰকৃতি নামৰ এই দুগৰাকী কন্যাই কাটিঙৰ পৰা ফেশ্বন আইটেম তৈয়াৰ কৰি আছে। আপোনালোকে এইটোও জানে যে কাপোৰ কাটি চিলাই কৰাৰ সময়ত ওলোৱা টুকুৰাবোৰ অদৰকাৰী বুলি গণ্য কৰি পেলাই দিয়া হয়। একেখিনি কাপোৰৰ আৱৰ্জনাকে ফেশ্বন প্ৰডাক্টলৈ ৰূপান্তৰিত কৰে অক্ষৰ আৰু প্ৰকৃতিৰ দলটোৱে। কাটিঙৰ পৰা তৈয়াৰী কেপ আৰু বেগো বিক্ৰী কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল, চাফ-চিকুণতাৰ সন্দৰ্ভত উত্তৰপ্ৰদেশৰ কানপুৰতো ভাল পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ইয়াত কিছুমান মানুহে প্ৰতিদিনে পুৱা মৰ্নিং ৱাকত ওলাই যায় আৰু গংগাৰ ঘাটত সিঁচৰিত হৈ থকা প্লাষ্টিক আৰু অন্যান্য আৱৰ্জনা সংগ্ৰহ কৰে। এই গোটটোক ‘কানপুৰ প্লগাৰছ গ্ৰুপ’ নামেৰে নামাকৰণ কৰা হৈছে। এই অভিযান কেইজনমান বন্ধুৱে একেলগে আৰম্ভ কৰিছিল। লাহে লাহে এইটো জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ এক ডাঙৰ অভিযানত পৰিণত হ’ল। মহানগৰীৰ বহু লোকে ইয়াত যোগদান কৰিছে। ইয়াৰ সদস্যসকলে, এতিয়া, দোকান আৰু ঘৰৰ পৰাও জাবৰ সংগ্ৰহ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। এই আৱৰ্জনাবোৰৰ পৰাই ৰিচাইকেল প্লাণ্টত গছৰ ৰক্ষক প্ৰস্তুত কৰা হয়, অৰ্থাৎ এই গোটৰ লোকসকলেও আৱৰ্জনাৰে নিৰ্মিত গছৰ ৰক্ষকেৰে গছবোৰক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰে।
বন্ধুসকল,
সৰু সৰু প্ৰচেষ্টাৰে কিমান ডাঙৰ সফলতা লাভ কৰিব পাৰি তাৰ নিদৰ্শন অসমৰ ইতিশা। ইতিশাই দিল্লী আৰু পুনেত শিক্ষা গ্ৰহণ কৰিছিল। কৰ্পৰেট জগতৰ লোভনীয় চাকৰি আৰু গ্লেমাৰ এৰি ইতিশা অৰুণাচলৰ সংগতি উপত্যকা চাফা কৰাত ব্যস্ত হৈ আছে। বিভিন্ন পৰ্যটকে য’তে-ত’তে পেলোৱা প্লাষ্টিকৰ আৱৰ্জনা জমা হ’বলৈ ধৰিলে। এসময়ত পৰিষ্কাৰ হৈ থকা নদীখন প্লাষ্টিকৰ আৱৰ্জনাত প্ৰদূষিত হৈ পৰিছিল। ইতিশাই স্থানীয় ৰাইজৰ সৈতে মিলি ইয়াক চাফা কৰিবলৈ কাম কৰি আছে। তেওঁৰ দলৰ মানুহে তালৈ অহা পৰ্যটকক সজাগ কৰি প্লাষ্টিকৰ আৱৰ্জনা সংগ্ৰহৰ বাবে সমগ্ৰ উপত্যকাত বাঁহেৰে নিৰ্মিত ডাষ্টবিন স্থাপন কৰে।
বন্ধুসকল, এনে প্ৰচেষ্টাই ভাৰতৰ স্বচ্ছতা অভিযানক গতি প্ৰদান কৰে। এয়া নিৰন্তৰ চলি থকা অভিযান। আপোনাৰ আশে-পাশেও নিশ্চয় এনেকুৱা হৈ আছে। এনে প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে আপোনালোকে মোলৈ লিখি থাকিব লাগিব।
বন্ধুসকল, 'মন কী বাত'ৰ আজি খণ্ডটো ইমানেই। গোটেই মাহটো আপোনালোকৰ সঁহাৰি, চিঠি আৰু পৰামৰ্শৰ বাবে আগ্ৰহী হৈ ৰ’লো। প্ৰতিমাহে অহা আপোনালোকৰ বাৰ্তাই মোক আৰু ভাল কাম কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। মন কী বাত'ৰ আন এটা সংখ্যাত আমি অহা মাহত পুনৰ লগ হ'ম, '- দেশ আৰু দেশবাসীৰ নতুন কৃতিত্বৰ সৈতে, তেতিয়ালৈকে আপোনালোক সকলোলৈকে মোৰ শুভেচ্ছা থাকিল। আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 116th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 24.11.2024
24 NOV 2024 11:44AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. 'Mann Ki Baat' means touching upon the collective efforts of the country; referring to the achievements of the country; discussing the strength of the people. 'Mann Ki Baat' means touching upon the dreams of the youth, the aspirations of the citizens of the country. I wait for 'Mann Ki Baat' throughout the month, so that I can communicate with you directly. There are innumerable messages! My earnest endeavour is to read as many messages as possible; to brainstorm on your suggestions.
Friends, today is a very special day - it is NCC Day. As soon as the name of NCC comes up, we remember our school-college days. I myself have been an NCC Cadet, so I can say with full confidence that the experience gained from it is invaluable for me. 'NCC' instills a spirit of discipline, leadership and service in the youth. You must have seen around you that whenever there is a disaster; be it a flood, an earthquake or an accident, NCC cadets unfailingly make themselves available there to help. Today, efforts are being undertaken continuously to strengthen NCC in the country. In 2014, about 14 lakh youth were associated with NCC. Now in 2024, more than 20 lakh youth are associated with NCC.
Compared to earlier times, provision for NCC has been made in five thousand new schools and colleges… and the biggest aspect is that earlier the number of girl cadets in NCC was just around 25% (percent). Now the number of girl cadets in NCC has risen to almost 40% (percent). The campaign to connect more and more youth residing along the border with NCC is also going on continuously. I would urge the youth to join NCC in maximum numbers. You will notice that no matter what career you choose, NCC will help you a lot in personality development. Friends, the role of the youth in building a developed India is very significant. When young minds come together and deliberate upon the country's future journey, positively, concrete paths emerge. You know that on the 12th of January, on the birth anniversary of Swami Vivekananda, the country celebrates 'Youth Day'. Next year is Swami Vivekananda's 162nd birth anniversary. This time it will be celebrated in a very special way. On this occasion, a Maha Kumbh of young minds is going to be held at Bharat Mandapam in Delhi on 11-12 January, and the name of this initiative is 'Vikasit Bharat Young Leaders Dialogue'. Crores of youth from all over India will participate in it. 2 thousand such youth selected from villages, blocks, districts, states will gather at Bharat Mandapam for the 'Vikasit Bharat Young Leaders Dialogue'. You might remember that from the ramparts of the Red Fort, I have urged such youths to join politics, none of whose family members or even the entire family have had a political background.
To connect 1 lakh such youths, new youths, to politics, many special campaigns will be run in the country. 'Vikasit Bharat Young Leaders Dialogue' is also one such effort. Experts from the country and abroad will grace this. Many national and international personalities would also be there. I will also be present in it for as much time as possible. The youth will get an opportunity to present their ideas directly before us. How can the country take these ideas forward? How can a solid roadmap be made? A blueprint will be prepared for this. So you too get ready; this is a great opportunity for those who are going to build the future of India, who are the future generation of the country. Come, let us build the country together, make the country developed.
My dear countrymen, in Mann ki Baat, we often talk about such youth. There are many youths who are working selflessly for the society and are engaged in finding solutions to numerous minor problems of the people. If we look around us, we see so many people who need some kind of help or information. I am happy to know that some youths have formed groups and addressed such issues as well. For example, Virendra, who lives in Lucknow, helps the elderly in the matter of Digital Life Certificate. As you know as per rules, all pensioners have to submit Life Certificate once a year. Till 2014, the process was such that the elderly had to go to the banks and submit it themselves. You can imagine how much inconvenience it used to cause to our elderly. Now this system has changed.
Now, by enabling the Digital Life Certificate, things have become very simple; the elderly do not have to go to the bank. Youths like Virendra have a major role in ensuring that the elderly do not face any problem on account of technology. They keep making the elderly of their neighbourhood aware about it. Not just that, they are also making the elderly tech savvy. Today, with such efforts, the number of people receiving Digital Life certificates has crossed the 80 lakh mark. Among these, more than 2 lakh are such elderly people whose age has crossed even 80.
Friends, in many cities, the youth are also coming forward to make the elderly a part of the digital revolution. Mahesh from Bhopal has taught many elderly people of his locality to make payments through mobile. These elderly people had smart phones, but there was no one to tell them their correct usage. The youth have also come forward to save the elderly from the risk of Digital Arrest. Rajiv from Ahmedabad warns people about the risk of Digital Arrest. I had discussed Digital Arrest in the last episode of 'Mann Ki Baat'. The elderly are the most common victims of such crimes. In such a situation, it is our responsibility to make them aware and help them stay safe from cyber fraud. We have to explain to people again and again that there is no provision of digital arrest in the government; this is a blatant lie, a conspiracy to trap people. I am happy that our young friends are participating in this work with full sensitivity and are motivating others as well.
My dear countrymen, these days many experiments are being conducted for the education of children. The effort is to enhance the creativity of our children and their love for books. It is said that 'books' are humans’ best friend and what better place than the library to strengthen this friendship. I want to share one such example from Chennai with you. Here one such library has been set up for children, which has become a hub of creativity and learning. It is known as Prakrith Arivagam. The idea of ​​this library is the brainchild of Shriram Gopalan ji, who is associated with the world of technology. During his work abroad, he remained connected with the world of latest technology. But, he also kept thinking about developing the habit of reading and learning in children. After returning to India, he established Prakrith Arivagam. It has more than three thousand books, which children eagerly wait to read. Apart from books, different types of activities being organized in this library also attract children. Be it Story Telling sessions, Art Workshops, Memory Training Classes, Robotics Lessons or Public Speaking, there is something or the other, to the liking of everyone.
Friends, The Food for Thought Foundation has also established many wonderful libraries in Hyderabad. It’s their endeavor as well, to ensure that children get books to read with solid information on as many topics as possible. The Prayog library of Gopalganj in Bihar has started being talked about in many cities in the neighbourhood.
Apart from youths of around 12 villages getting the facility to read books from this library, this library is also providing other important facilities to the people. Some libraries are such that they are very useful for students in preparing for competitive examinations. It is indeed very heartening to note that the library is being used in the best possible way to strengthen the society. You too should develop friendship with books and see how it brings a change in your life.
My dear countrymen, I have returned from Guyana, a country in South America, the night before yesterday. Thousands of kilometres away from India, a ‘Mini India’ dwells in Guyana too. Around 180 years ago, people from India were taken to Guyana to work in the fields and for other tasks. Today, people of Indian origin in Guyana are leading the country in every field… be it politics, business, education or culture. The President of Guyana, Dr. Irfan Ali, is also of Indian origin and is proud of his Indian heritage. When I was in Guyana, a thought struck my mind which I am sharing with you in ‘Mann Ki Baat’. Just like Guyana, there are lakhs of Indians in dozens of countries across the world. Their ancestors have their own stories of decades; even those over 200-300 years ago. Can you be on the lookout for such stories of how Indian immigrants made their mark in different countries! How they took part in their freedom struggle! How they kept their Indian heritage alive! I want you to find out such true stories, and share them with me. You can also share these stories on the NaMo App or on MyGov with #IndianDiasporaStories.
Friends, you will also find an extraordinary project going on in Oman very interesting. Numerous Indian families have been living in Oman for many centuries. Most of them who have settled there are from Kutch in Gujarat. These people had created important trade links. Even today they have Omani citizenship, but Indianness is ingrained in their personae. With the support of the Indian Embassy in Oman and the National Archives of India, a team has started the work of preserving the history of these families. Thousands of documents have been collected under this campaign so far. These include diaries, account books, ledgers, letters and telegrams. Some of these documents even date back to the year 1838. These documents are full of sentiments. When they reached Oman years ago, what kind of life they lived, what kind of joys and sorrows they faced, and, how their relations with the people of Oman progressed. All of this is a part of these documents. The ‘Oral History Project’ is also an important basis of this mission. In this mission, senior people from there have shared their experiences. People have expressed in detail about their lifestyle there.
Friends, a similar ‘Oral History Project’ is being carried out in India as well. Under this project, history enthusiasts are collating the experiences of the victims during the period of partition of the country. Now, there are very few people left in the country who have witnessed the horrors of Partition. In such a situation, this effort has become even more significant.
Friends, the country, the place that preserves it’s history, its future is also secure. With this very thought in mind, an effort has been made in which a directory has been created to preserve the history of villages. A campaign is also going on in the country to preserve evidences related to India's ancient maritime capability. Under this series, a very big museum is also being built in Lothal. Apart from that, if you are aware of any manuscript, any historical document, any handwritten copy, you can preserve it with the help of National Archives of India.
Friends, I have come to know about another such effort being undertaken in Slovakia which is related to conserving and promoting our culture. Here, for the first time, our Upanishads have been translated into the Slovak language. These efforts also underscore the global influence of Indian culture. It is a matter of pride for all of us that there are crores of people across the world who cherish India in their hearts.
My dear countrymen, I now want to share with you one such achievement of the country which will make you happy and proud, and if you have not done it, you will probably regret it. A few months ago, we started the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign. People from all over the country participated in this campaign with great enthusiasm. I am very happy to tell you that this campaign has crossed the important milestone of planting 100 crore trees. A 100 crore trees, that too, in just 5 months.
This has been possible only due to the tireless efforts of our countrymen. You will be proud to know one more fact related to this. The 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign is now spreading to other countries of the world as well. When I was in Guyana, I witnessed this campaign there as well. There, Guyana's President Dr. Irfan Ali, his mother in law, and other family members joined me in the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign.
Friends, this campaign is going on continuously in different parts of the country. A record of tree planting was made in Indore, Madhya Pradesh under the campaign 'Ek Ped Maa Ke Naam' - more than 12 lakh trees were planted here in 24 hours. On account of this campaign, the barren area of Revati Hills of Indore will now turn into a green zone. A unique record was made through this campaign in Jaisalmer, Rajasthan - here a team of women planted 25 thousand trees in one hour. Mothers planted trees in the name of their mothers and inspired others too. Here, more than 5 thousand people planted trees at one location.
This too is a record in itself. Under the campaign 'Ek Ped Maa Ke Naam', many social organizations are planting trees according to local needs. Their effort is that wherever trees are planted, a complete eco system should develop in an environment friendly manner. Therefore, these organizations are planting medicinal plants at some places, and at other places, they are planting trees to facilitate nesting for birds. In Bihar, the women of 'Jeevika Self Help Group' are running a campaign to plant 75 lakh trees. The focus of these women is on fruit trees, so that income could also be generated in the future.
Friends, by joining this campaign, any person can plant a tree in the name of his mother. If the mother is with you, you can plant the tree along with her, otherwise you can become a part of this campaign by carrying her photograph with you. You can also post a selfie with the tree on mygov.in. We can never repay the debt of what our mother does for all of us, but by planting a tree in her name, we can keep her presence alive forever.
My dear countrymen, all of you must have seen sparrows chirping on roof tops or trees during your childhood. Sparrows are known as Kuruvi in ​​Tamil and Malayalam, Pichhuka in Telugu and Gubbi in Kannada. Stories about sparrows are told in every language and culture. Sparrows play a very important role in maintaining bio-diversity around us, but today sparrows are hardly visible in cities. Due to increasing urbanization, sparrows have gone away from us. There are many children of today's generation who have seen sparrows only in pictures or videos. Some unique efforts are being made to bring back this lovely bird in the lives of such children. Chennai's Kudugal Trust has involved school children in its campaign to increase the sparrow population. The people of the organisation go to schools and tell the children how important sparrows are in everyday life. This organisation trains children to make sparrow nests. For this, the people of the organisation taught the children to make a small wooden house. In that, arrangements for food and shelter were made for the sparrows. These are homes that can be placed on the outer wall of any building or on a tree.
Children participated in this campaign with enthusiasm and started making nests for sparrows in large numbers. In the last 4 years, the organization has prepared ten thousand such nests for sparrows. With this initiative of the Kudugal Trust, the sparrow population has started rising in the surrounding areas. If you too make such efforts in your surroundings, sparrows will certainly again become a part of our lives. Friends, an organization in Mysuru, Karnataka has started a campaign called 'Early Bird' for children. This organization runs a special kind of library to tell children about birds. Not only this, it has prepared a 'Nature Education Kit' to create a sense of responsibility towards nature in children. This kit contains story books, games, activity sheets and jig-saw puzzles for children. This organization takes children from cities to villages and introduces them to birds. On account of the efforts of this organization, children have started recognizing many species of birds. The listeners of 'Mann Ki Baat' can also develop a different perspective in children to see and understand their surroundings through such efforts.
My dear countrymen, you must have noticed that as soon as someone mentions a 'government office', a picture of a pile of files emerges in your mind. You must have seen something similar in films too. So many jokes are made on these piles of files in government offices; so many stories have been written. These files used to gather dust after lying in offices for years and years, and would start accumulating dirt.
A special Swachhata Abhiyan was launched to remove such decades-old files and scrap. You will be happy to know that this campaign has brought amazing results in government departments. Cleanliness has freed up a lot of space in offices. This has also brought in a sense of ownership among the people working in the offices. They have also become serious about keeping their work place clean.
Friends, you must have often heard elders say that where there is cleanliness, Goddess Lakshmi resides there. The concept of ​​'waste to wealth' is very old in our country. In many parts of the country, the 'youth' are transforming items considered useless, that is waste, to wealth. They are innovating in different ways. They are earning money from that; generating avenues of employment. These youth are also promoting a sustainable lifestyle through their efforts. The effort of two daughters of Mumbai is really very inspiring. These two daughters named Akshara and Prakriti are creating fashion items through fabric scraps. You also know that the scraps that come out during cutting and stitching of clothes are considered useless and thrown away. Akshara and Prakriti's team transforms the same fabric scraps into fashion products. Caps and bags made from cuttings are literally flying off the shelves.
Friends, a good initiative is on in Kanpur, UP as well, pertaining to cleanliness. Here some people go for daily morning walks picking up plastic and other garbage spread on the banks of the Ganga. This group has been named the 'Kanpur Ploggers Group'.
This campaign was started by a few friends collectively. Gradually, it became a big campaign of public participation. Many people of the city have joined this campaign. Its members have now started collecting garbage from shops and houses as well. Tree guards are made from this garbage in the Recycle Plant, i.e., people of this group also protect the plants with tree guards made from garbage.
Friends, Iitisha from Assam too is an example of how tiny efforts can lead to big success. Iitisha has studied in Delhi and Pune. Iitisha has left the glitz and glamour of the corporate world and is engaged in cleaning the Sangti Valley of Arunachal. A lot of plastic waste had started accumulating there because of tourists. The river there, which was once pristine, had become polluted because of the plastic waste. Iitisha is working with the local people to clean it. People of her group spread awareness among the tourists there and put up bamboo dustbins all over the valley to collect plastic waste.
Friends, such efforts lend momentum to India's Swachhata Abhiyan. This is a perpetual campaign. This must certainly be happening around you as well. Do keep writing to me about such efforts.
Friends, that is all for this episode of Mann Ki Baat. I eagerly await your feedback, letters and suggestions throughout the month. Your messages every month inspire me to do even better. We will meet again next month in another episode of Mann Ki Baat with new achievements of the country and countrymen. Until then, my best wishes to all the countrymen. Thank you very much.