Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 116th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 24.11.2024
24 NOV 2024 11:44AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. 'Mann Ki Baat' means touching upon the collective efforts of the country; referring to the achievements of the country; discussing the strength of the people. 'Mann Ki Baat' means touching upon the dreams of the youth, the aspirations of the citizens of the country. I wait for 'Mann Ki Baat' throughout the month, so that I can communicate with you directly. There are innumerable messages! My earnest endeavour is to read as many messages as possible; to brainstorm on your suggestions.
Friends, today is a very special day - it is NCC Day. As soon as the name of NCC comes up, we remember our school-college days. I myself have been an NCC Cadet, so I can say with full confidence that the experience gained from it is invaluable for me. 'NCC' instills a spirit of discipline, leadership and service in the youth. You must have seen around you that whenever there is a disaster; be it a flood, an earthquake or an accident, NCC cadets unfailingly make themselves available there to help. Today, efforts are being undertaken continuously to strengthen NCC in the country. In 2014, about 14 lakh youth were associated with NCC. Now in 2024, more than 20 lakh youth are associated with NCC.
Compared to earlier times, provision for NCC has been made in five thousand new schools and colleges… and the biggest aspect is that earlier the number of girl cadets in NCC was just around 25% (percent). Now the number of girl cadets in NCC has risen to almost 40% (percent). The campaign to connect more and more youth residing along the border with NCC is also going on continuously. I would urge the youth to join NCC in maximum numbers. You will notice that no matter what career you choose, NCC will help you a lot in personality development. Friends, the role of the youth in building a developed India is very significant. When young minds come together and deliberate upon the country's future journey, positively, concrete paths emerge. You know that on the 12th of January, on the birth anniversary of Swami Vivekananda, the country celebrates 'Youth Day'. Next year is Swami Vivekananda's 162nd birth anniversary. This time it will be celebrated in a very special way. On this occasion, a Maha Kumbh of young minds is going to be held at Bharat Mandapam in Delhi on 11-12 January, and the name of this initiative is 'Vikasit Bharat Young Leaders Dialogue'. Crores of youth from all over India will participate in it. 2 thousand such youth selected from villages, blocks, districts, states will gather at Bharat Mandapam for the 'Vikasit Bharat Young Leaders Dialogue'. You might remember that from the ramparts of the Red Fort, I have urged such youths to join politics, none of whose family members or even the entire family have had a political background.
To connect 1 lakh such youths, new youths, to politics, many special campaigns will be run in the country. 'Vikasit Bharat Young Leaders Dialogue' is also one such effort. Experts from the country and abroad will grace this. Many national and international personalities would also be there. I will also be present in it for as much time as possible. The youth will get an opportunity to present their ideas directly before us. How can the country take these ideas forward? How can a solid roadmap be made? A blueprint will be prepared for this. So you too get ready; this is a great opportunity for those who are going to build the future of India, who are the future generation of the country. Come, let us build the country together, make the country developed.
My dear countrymen, in Mann ki Baat, we often talk about such youth. There are many youths who are working selflessly for the society and are engaged in finding solutions to numerous minor problems of the people. If we look around us, we see so many people who need some kind of help or information. I am happy to know that some youths have formed groups and addressed such issues as well. For example, Virendra, who lives in Lucknow, helps the elderly in the matter of Digital Life Certificate. As you know as per rules, all pensioners have to submit Life Certificate once a year. Till 2014, the process was such that the elderly had to go to the banks and submit it themselves. You can imagine how much inconvenience it used to cause to our elderly. Now this system has changed.
Now, by enabling the Digital Life Certificate, things have become very simple; the elderly do not have to go to the bank. Youths like Virendra have a major role in ensuring that the elderly do not face any problem on account of technology. They keep making the elderly of their neighbourhood aware about it. Not just that, they are also making the elderly tech savvy. Today, with such efforts, the number of people receiving Digital Life certificates has crossed the 80 lakh mark. Among these, more than 2 lakh are such elderly people whose age has crossed even 80.
Friends, in many cities, the youth are also coming forward to make the elderly a part of the digital revolution. Mahesh from Bhopal has taught many elderly people of his locality to make payments through mobile. These elderly people had smart phones, but there was no one to tell them their correct usage. The youth have also come forward to save the elderly from the risk of Digital Arrest. Rajiv from Ahmedabad warns people about the risk of Digital Arrest. I had discussed Digital Arrest in the last episode of 'Mann Ki Baat'. The elderly are the most common victims of such crimes. In such a situation, it is our responsibility to make them aware and help them stay safe from cyber fraud. We have to explain to people again and again that there is no provision of digital arrest in the government; this is a blatant lie, a conspiracy to trap people. I am happy that our young friends are participating in this work with full sensitivity and are motivating others as well.
My dear countrymen, these days many experiments are being conducted for the education of children. The effort is to enhance the creativity of our children and their love for books. It is said that 'books' are humans’ best friend and what better place than the library to strengthen this friendship. I want to share one such example from Chennai with you. Here one such library has been set up for children, which has become a hub of creativity and learning. It is known as Prakrith Arivagam. The idea of ​​this library is the brainchild of Shriram Gopalan ji, who is associated with the world of technology. During his work abroad, he remained connected with the world of latest technology. But, he also kept thinking about developing the habit of reading and learning in children. After returning to India, he established Prakrith Arivagam. It has more than three thousand books, which children eagerly wait to read. Apart from books, different types of activities being organized in this library also attract children. Be it Story Telling sessions, Art Workshops, Memory Training Classes, Robotics Lessons or Public Speaking, there is something or the other, to the liking of everyone.
Friends, The Food for Thought Foundation has also established many wonderful libraries in Hyderabad. It’s their endeavor as well, to ensure that children get books to read with solid information on as many topics as possible. The Prayog library of Gopalganj in Bihar has started being talked about in many cities in the neighbourhood.
Apart from youths of around 12 villages getting the facility to read books from this library, this library is also providing other important facilities to the people. Some libraries are such that they are very useful for students in preparing for competitive examinations. It is indeed very heartening to note that the library is being used in the best possible way to strengthen the society. You too should develop friendship with books and see how it brings a change in your life.
My dear countrymen, I have returned from Guyana, a country in South America, the night before yesterday. Thousands of kilometres away from India, a ‘Mini India’ dwells in Guyana too. Around 180 years ago, people from India were taken to Guyana to work in the fields and for other tasks. Today, people of Indian origin in Guyana are leading the country in every field… be it politics, business, education or culture. The President of Guyana, Dr. Irfan Ali, is also of Indian origin and is proud of his Indian heritage. When I was in Guyana, a thought struck my mind which I am sharing with you in ‘Mann Ki Baat’. Just like Guyana, there are lakhs of Indians in dozens of countries across the world. Their ancestors have their own stories of decades; even those over 200-300 years ago. Can you be on the lookout for such stories of how Indian immigrants made their mark in different countries! How they took part in their freedom struggle! How they kept their Indian heritage alive! I want you to find out such true stories, and share them with me. You can also share these stories on the NaMo App or on MyGov with #IndianDiasporaStories.
Friends, you will also find an extraordinary project going on in Oman very interesting. Numerous Indian families have been living in Oman for many centuries. Most of them who have settled there are from Kutch in Gujarat. These people had created important trade links. Even today they have Omani citizenship, but Indianness is ingrained in their personae. With the support of the Indian Embassy in Oman and the National Archives of India, a team has started the work of preserving the history of these families. Thousands of documents have been collected under this campaign so far. These include diaries, account books, ledgers, letters and telegrams. Some of these documents even date back to the year 1838. These documents are full of sentiments. When they reached Oman years ago, what kind of life they lived, what kind of joys and sorrows they faced, and, how their relations with the people of Oman progressed. All of this is a part of these documents. The ‘Oral History Project’ is also an important basis of this mission. In this mission, senior people from there have shared their experiences. People have expressed in detail about their lifestyle there.
Friends, a similar ‘Oral History Project’ is being carried out in India as well. Under this project, history enthusiasts are collating the experiences of the victims during the period of partition of the country. Now, there are very few people left in the country who have witnessed the horrors of Partition. In such a situation, this effort has become even more significant.
Friends, the country, the place that preserves it’s history, its future is also secure. With this very thought in mind, an effort has been made in which a directory has been created to preserve the history of villages. A campaign is also going on in the country to preserve evidences related to India's ancient maritime capability. Under this series, a very big museum is also being built in Lothal. Apart from that, if you are aware of any manuscript, any historical document, any handwritten copy, you can preserve it with the help of National Archives of India.
Friends, I have come to know about another such effort being undertaken in Slovakia which is related to conserving and promoting our culture. Here, for the first time, our Upanishads have been translated into the Slovak language. These efforts also underscore the global influence of Indian culture. It is a matter of pride for all of us that there are crores of people across the world who cherish India in their hearts.
My dear countrymen, I now want to share with you one such achievement of the country which will make you happy and proud, and if you have not done it, you will probably regret it. A few months ago, we started the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign. People from all over the country participated in this campaign with great enthusiasm. I am very happy to tell you that this campaign has crossed the important milestone of planting 100 crore trees. A 100 crore trees, that too, in just 5 months.
This has been possible only due to the tireless efforts of our countrymen. You will be proud to know one more fact related to this. The 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign is now spreading to other countries of the world as well. When I was in Guyana, I witnessed this campaign there as well. There, Guyana's President Dr. Irfan Ali, his mother in law, and other family members joined me in the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign.
Friends, this campaign is going on continuously in different parts of the country. A record of tree planting was made in Indore, Madhya Pradesh under the campaign 'Ek Ped Maa Ke Naam' - more than 12 lakh trees were planted here in 24 hours. On account of this campaign, the barren area of Revati Hills of Indore will now turn into a green zone. A unique record was made through this campaign in Jaisalmer, Rajasthan - here a team of women planted 25 thousand trees in one hour. Mothers planted trees in the name of their mothers and inspired others too. Here, more than 5 thousand people planted trees at one location.
This too is a record in itself. Under the campaign 'Ek Ped Maa Ke Naam', many social organizations are planting trees according to local needs. Their effort is that wherever trees are planted, a complete eco system should develop in an environment friendly manner. Therefore, these organizations are planting medicinal plants at some places, and at other places, they are planting trees to facilitate nesting for birds. In Bihar, the women of 'Jeevika Self Help Group' are running a campaign to plant 75 lakh trees. The focus of these women is on fruit trees, so that income could also be generated in the future.
Friends, by joining this campaign, any person can plant a tree in the name of his mother. If the mother is with you, you can plant the tree along with her, otherwise you can become a part of this campaign by carrying her photograph with you. You can also post a selfie with the tree on mygov.in. We can never repay the debt of what our mother does for all of us, but by planting a tree in her name, we can keep her presence alive forever.
My dear countrymen, all of you must have seen sparrows chirping on roof tops or trees during your childhood. Sparrows are known as Kuruvi in ​​Tamil and Malayalam, Pichhuka in Telugu and Gubbi in Kannada. Stories about sparrows are told in every language and culture. Sparrows play a very important role in maintaining bio-diversity around us, but today sparrows are hardly visible in cities. Due to increasing urbanization, sparrows have gone away from us. There are many children of today's generation who have seen sparrows only in pictures or videos. Some unique efforts are being made to bring back this lovely bird in the lives of such children. Chennai's Kudugal Trust has involved school children in its campaign to increase the sparrow population. The people of the organisation go to schools and tell the children how important sparrows are in everyday life. This organisation trains children to make sparrow nests. For this, the people of the organisation taught the children to make a small wooden house. In that, arrangements for food and shelter were made for the sparrows. These are homes that can be placed on the outer wall of any building or on a tree.
Children participated in this campaign with enthusiasm and started making nests for sparrows in large numbers. In the last 4 years, the organization has prepared ten thousand such nests for sparrows. With this initiative of the Kudugal Trust, the sparrow population has started rising in the surrounding areas. If you too make such efforts in your surroundings, sparrows will certainly again become a part of our lives. Friends, an organization in Mysuru, Karnataka has started a campaign called 'Early Bird' for children. This organization runs a special kind of library to tell children about birds. Not only this, it has prepared a 'Nature Education Kit' to create a sense of responsibility towards nature in children. This kit contains story books, games, activity sheets and jig-saw puzzles for children. This organization takes children from cities to villages and introduces them to birds. On account of the efforts of this organization, children have started recognizing many species of birds. The listeners of 'Mann Ki Baat' can also develop a different perspective in children to see and understand their surroundings through such efforts.
My dear countrymen, you must have noticed that as soon as someone mentions a 'government office', a picture of a pile of files emerges in your mind. You must have seen something similar in films too. So many jokes are made on these piles of files in government offices; so many stories have been written. These files used to gather dust after lying in offices for years and years, and would start accumulating dirt.
A special Swachhata Abhiyan was launched to remove such decades-old files and scrap. You will be happy to know that this campaign has brought amazing results in government departments. Cleanliness has freed up a lot of space in offices. This has also brought in a sense of ownership among the people working in the offices. They have also become serious about keeping their work place clean.
Friends, you must have often heard elders say that where there is cleanliness, Goddess Lakshmi resides there. The concept of ​​'waste to wealth' is very old in our country. In many parts of the country, the 'youth' are transforming items considered useless, that is waste, to wealth. They are innovating in different ways. They are earning money from that; generating avenues of employment. These youth are also promoting a sustainable lifestyle through their efforts. The effort of two daughters of Mumbai is really very inspiring. These two daughters named Akshara and Prakriti are creating fashion items through fabric scraps. You also know that the scraps that come out during cutting and stitching of clothes are considered useless and thrown away. Akshara and Prakriti's team transforms the same fabric scraps into fashion products. Caps and bags made from cuttings are literally flying off the shelves.
Friends, a good initiative is on in Kanpur, UP as well, pertaining to cleanliness. Here some people go for daily morning walks picking up plastic and other garbage spread on the banks of the Ganga. This group has been named the 'Kanpur Ploggers Group'.
This campaign was started by a few friends collectively. Gradually, it became a big campaign of public participation. Many people of the city have joined this campaign. Its members have now started collecting garbage from shops and houses as well. Tree guards are made from this garbage in the Recycle Plant, i.e., people of this group also protect the plants with tree guards made from garbage.
Friends, Iitisha from Assam too is an example of how tiny efforts can lead to big success. Iitisha has studied in Delhi and Pune. Iitisha has left the glitz and glamour of the corporate world and is engaged in cleaning the Sangti Valley of Arunachal. A lot of plastic waste had started accumulating there because of tourists. The river there, which was once pristine, had become polluted because of the plastic waste. Iitisha is working with the local people to clean it. People of her group spread awareness among the tourists there and put up bamboo dustbins all over the valley to collect plastic waste.
Friends, such efforts lend momentum to India's Swachhata Abhiyan. This is a perpetual campaign. This must certainly be happening around you as well. Do keep writing to me about such efforts.
Friends, that is all for this episode of Mann Ki Baat. I eagerly await your feedback, letters and suggestions throughout the month. Your messages every month inspire me to do even better. We will meet again next month in another episode of Mann Ki Baat with new achievements of the country and countrymen. Until then, my best wishes to all the countrymen. Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
24.11.2024দা শন্দোকখিবা 116শুবা ‘মন কী বাত’কী তাঙ্কক্তা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
24 NOV 2024 11:44AM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, খুরুমজরি। 'মন কী বাত' হায়বসিনা লৈবাক অসিগী অপুনবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা পাউদম্বা; লৈবাক অসিগী মায়পাকপশিং অদু পাউদম্বা; মীয়ামগী মপাঙ্গলগী মতাংদা নৈনবনি। 'মন কী বাত' হায়বসিনা নহারোলশিংগী মঙলানশিং, লৈবাক অসিগী প্রজাশিংগী অপাম্বশিংগী মতাংদা পাউদম্বনি। ঐহাক্না নখোয়গা হকথেংননা পাউ ফাওননবগীদমক্তা থা অসিগী মন কী বাতকীদমক ঙাইরি। মেসেজ মশিং থিঙমদ্রবা কয়া অমা লৈ! ঐহাক্না অদোম্না পীরকপা মেসেজ কয়া য়ারিবা মখৈ পাবা ঙম্নবা; অদোমগী সজেসনশিং অদুগী মতাংদা ঐহাক্না খন্ন-নৈন্নবা থম্মোয় শেংনা হোৎনৈ।
মরুপশিং, ঙসি অসি য়াম্না অখন্নবা নুমিৎ অমনি - মসি NCC নুমিৎনি। NCCগী মমিং হেক তাবা মতমদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী স্কুল-কোলেজগী মতমশিং নীংশিংলি। ঐহাক ইশামকসু NCC কেদেত অমা ওইরম্মি, মরম অদুনা মদুদগী ফংলকপা এক্সপরিয়েন্স অদু ঐহাক্কীদমক মমল য়াম্লবা অমনি হায়না ঐহাক্না মপুং ফানা থাজবগা লোয়ননা হায়বা ঙমগনি। ‘NCC'না নহারোলশিংদা দিসিপ্লিন, লুচিংবা অমসুং শেবাগী ৱাখল্লোন পোকহল্লি। খুদোংথীবা অমা থোকপা মতমদা, ঈশিং-ঈচাউ অমা ওইরবসু, য়ুহার হাবা ওইরবসু নৎত্রগা এক্সিদেন্ত অমা ওইরবসু, NCCগী কেদেতশিংনা মতেং পাংনবা মফম অদুদা শোইদনা লাকই হায়বসি অদোম্না অদোমগী অকোইবদা উবা ফংলমগনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিদা NCCবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা কন্না হোৎনরি। 2014দা চাউরাক্না নহারোল লাখ 14না NCC য়াওখ্রে। হৌজিক 2024দা, নহা লাখ 20 হেনবনা NCC য়াওখ্রে।
মমাংগী মতমশিংগা চাংদম্নবদা, অনৌবা স্কুল অমসুং কোলেজ লিশিং মঙাদা NCCগী প্রোভিজন শেম্লে... অমসুং খ্বাইদগী চাউবা এস্পেক্ত অসিদি মমাংদা NCCদা নুপী কেদেতশিংগী মশিং অসি চাদা 25 রোমখক্তনি। হৌজিক NCCদা নুপী কেদেতশিংগী মশিং অসি চাদা 40 রোমদা হেনগৎখ্রে। ঙমখৈদা লৈবা নহাশিংবু হেন্না হেন্না NCCগা শম্নহন্নবা কেম্পেনসু লেপ্তনা চত্থরি। ঐহাক্না নহারোলশিংদা NCCদা মশিং য়াম্না য়াওশিন্নবা হায়জরি। নহাক্না খননীংবা কেরিয়র খল্লবসু NCCনা নহাক্কী পর্সনেলিতী দিবেলপমেন্তদা য়াম্না মতেং পাংবা উবা ফংগনি। মরুপশিং, চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা নহাশিংগী থৌদাং অসি য়াম্না মরু ওই। নহা ওইরিবা ৱাখল্লোনশিং পুনশিল্লকপা মতমদা অমসুং লৈবাক অসিগী তুংলমচৎকী খোঙচৎকী মতাংদা খন্ন-নৈনরকপা মতমদা, পোজিতিব ওইবা, কংক্রিৎ ওইবা লম্বীশিং থোরকই। জনুৱারীগী 12দা স্বামী বিবেকানন্দগী মপোক কুমওন্দা লৈবাক অসিনা 'য়ুথ দে' পাংথোকই হায়বসি অদোম্না খঙই। মথংগী চহি অসি স্বামী বিবেকানন্দগী 162শুবা মপোক কুমওননি। হন্দক্তি মসিগী থৌরম অসি য়াম্না অখন্নবা মওংদা পাংথোক্কনি। থৌরম অসিদা, জনুৱারী 11-12দা দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা নহাশিংগী মহা কুম্ভ অমা পাংথোক্লগনি। থৌরম অসিগী মমিংদি 'ভিকসিৎ ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগ'নি। ভারত শিনবা থুংবদগী নহা করোর কয়ানা শরুক য়াগনি। খুঙ্গং, ব্লোক, জিলা, রাজ্যশিংদগী খনগৎলবা অসিগুম্বা নহা লিশিং অনিনা 'ভিকসিৎ ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগ'কীদমক ভারত মন্দপমদা পুনগনি। অদোম্না নীংশিংলমগনি মদুদি লাল কিলাগী লানবনদগী মখোয়গী ইমুংগী মীওই অমত্তা নৎত্রগা ইমুং পুম্নমক্না রাজনিতীগী মরী লৈনদবা অদুগুম্বা নহাশিংবু রাজনিতীদা য়াওনবা ঐহাক্না হায়জখি।
অসিগুম্বা নহারোল লাখ অমা, অনৌবা নহারোলশিং অসি রাজনিতীগা শম্নহন্নবা, লৈবাক অসিদা অখন্নবা কেম্পেন কয়া অমা চত্থগনি। 'ভিকসিৎ ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগ' অসিসু অসিগুম্বা খোঙথাং অমনি। লৈবাক অসিগী অমসুং মপানগী এক্সপর্তশিংনা মসিদা শরুক য়াগনি। নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেলগী শক্নাইরবা মীওই কয়াসু মসিদা শরুক য়াগনি। ঐহাকসু মদুদা য়ারিবমখৈ মতম শাংনা শরুক য়ানবা হোৎনগনি। নহারোলশিংনা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং হকথেংননা ঐখোয়গী মমাংদা ফোংদোক্নবগী খুদোংচাবা ফংলগনি। লৈবাক অসিনা ৱাখল্লোনশিং অসিবু মতৌ করম্না মাংলোমদা পুখৎকদগে? মতৌ করম্না মপাঙ্গল কনবা রোদমেপ অমা শেম্বা য়াগনি? মসিগীদমক ব্লুপ্রিন্ত অমা শেমগনি। মরম অদুনা, অদোমসু শেম-শাবিরো; মসি ভারতকী তুংলমচৎ শেমগদবা, লৈবাক অসিগী তুংলমচৎকী মীরোলশিংগীদমক অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। লাক্লো, ঐখোয় পুন্না লৈবাক অসিবু শেমগৎলসি, লৈবাক অসিবু চাউখৎহল্লসি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, 'মন কী বাত'তা ঐখোয়না অসিগুম্বা নহারোলশিংগী মরমদা তোয়না ৱারী শাই। খুন্নাইগীদমক মশানা মশাবু কত্থোক্তুনা থবক তৌরিবা অমসুং মীয়ামগী অপীকপা সমস্যা কয়াগী সোলুসন পুথোকপদা য়াওরিবা নহা কয়া অমা লৈরি। ঐখোয়না ঐখোয়গী অকোইবদা য়েংলবদি, মখল খরগী মতেং নত্ত্রগা ই-পাউ মথৌ তারিবা মীওই কয়া ঐখোয়না উবা ফংই। নহারোল খরনা লুপ শেমদুনা অসিগুম্বা ৱাফমশিং অসি খন্ন-নৈনরকপা অসি খঙবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। খুদম ওইনা, লখনৌদা লৈবা বীরেন্দ্রনা অহল ওইরবা মীওইশিংদা দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎকী মতাংদা মতেং পাংলি। নিয়মগী মতুং ইন্না, পেন্সনর পুম্নমক্না চহিদা অমুক্তি লাইফ সর্তিফিকেৎ পীশিনগদবনি। 2014 ফাওবদা, প্রোসেস অসি চহি য়াম্লবা মীওইশিংনা বেঙ্কশিংদা চত্তুনা মখোয় মশা-মশানা পীশিনবগী থৌওং ওইরম্মি। মসিনা ঐখোয়গী অহল ওইরবা মীওইশিংদা কয়া য়াম্না খুদোংচাদবা পীবগে হায়বদু অদোম্না খনবীয়ু। হৌজিক্তি সিস্তেম অসি হোংখ্রে।
হৌজিক্তি দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎকী খুত্থাংদা থবকশিং অসি য়াম্না লায়থোক্লে; চহি য়াম্লবা মীওইশিংনা বেঙ্কতা চৎপগী মথৌ তাদ্রে। তেক্নোলোজীনা মরম ওইদুনা অহল ওইরবা মীওইশিংনা খুদোংচাদবা অমত্তা মায়োক্নদনবা হোৎনবদা বীরেন্দ্রগুম্বা নহারোলশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌরি। মখোয়না মখোয়গী য়ুম্লোন্নবদা লৈরিবা অহল ওইরবা মীওইশিংবু মসিগী মতাংদা খঙহনখি। মসি খক্তা নত্তনা, মখোয়না চহি য়াম্লবা মীওইশিংবু তেক্নোলোজীগী লমদা খুমাং চাউশিলহল্লি। ঙসিদি, অসিগুম্লবা খোঙথাংশিং অসিগা লোয়ননা, দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ ফংলবা মীওইশিংগী মশিং অসি লাখ 80 হেনখ্রে। মসিগী মনুংদা, চহি 80গী মথক্তা লৈবা চহি য়াম্লবা মীওই লাখ 2 হেন্না য়াওরি।
মরুপশিং, শহর কয়াদা নহারোলশিংনা অহল ওইরবা মীওইশিংবু দিজিতেল রিভোলুসনগী শরুক অমা ওইহন্নবা হোৎনরি। ভোপালদগী মহেশনা মহাক্কী লৈকাই অদুগী চহি য়াম্লবা মীওই কয়াদা মোবাইলগী খুত্থাংদা শেল থাবা তম্বীখ্রে। চহি য়াম্লবা মীওইশিং অসি স্মার্ত ফোনশিং লৈ, অদুবু মখোয়বু মখোয়না মতৌ করম্না শিজিন্নগদগে হায়বদু তাকপীনবা মীওই অমত্তা লৈখিদে। দিজিতেল এরেস্তকী খুদোংথীবদগী চহি য়াম্লবা মীওইশিংবু কন্নবা নহারোলশিংসু মাং থানা থোরক্লি। অহমদাবাদতগী রাজীবনা দিজিতেল এরেস্তকী রিস্ককী মতাংদা মীয়ামদা খঙহল্লি। ঐহাক্না দিজিতেল এরেস্তকী মতাংদা 'মন কী বাত'কী অরোইবা তাঙ্কক্তা খন্ন-নৈনখি। চহি য়াম্লবা মীওইশিং অসি অসিগুম্বা ক্রাইমশিংগী খ্বাইদগী কম্মন ওইবা ভিক্তিমশিংনি। অসিগুম্বা ফিভম অমদা, মখোয়বু খঙহনবা অমসুং সাইবর ফ্রোদতগী ঙাকথোক্নবা মতেং পাংবীবা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। ঐখোয়না মীয়ামদা হন্না হন্না তাকপীগদবনি মদুদি সরকার অসিদা দিজিতেল এরেস্তকী প্রোভিজন অমত্তা লৈতে; মসি নমথাক্নি, মীওইশিংবু লাংদা থুহন্নবা থৌশিল অমনি। ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরুপশিংনা থবক অসিদা মপুং ফানা শরুক য়াবদা অমসুং অতোপ্পশিংবু পুক্নিং থৌগৎপদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, ঙসিদি অঙাংশিংগী এজুকেসনগীদমক চাংয়েং কয়া অমা পাংথোক্লি। ঐখোয়গী অঙাংশিংগী ক্রিএতিবিতী অমসুং লাইরিক পাম্বা হেনগৎহন্নবা হোৎনরি। হায়নৈ মদুদি 'বুকশিং' অসি মীওইবগী খ্বাইদগী ফবা মরুপনি অমসুং মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লাইব্রেরীদগী হেন্না ফবা মফম করি লৈবগে। ঐহাক্না চেন্নাইদগী অদোমদা অসিগুম্বা খুদম অমা পীবা পাম্মি। মফম অসিদা অঙাংশিংগীদমক্তা অসিগুম্বা লাইব্রেরী অমা লিংখৎলে, মসি ক্রিএতিবিতী অমসুং লর্নিংগী হব অমা ওইরে। মসিবু প্রাকৃৎ অরিবাগম হায়না খঙনৈ। লাইব্রেরী অসিগী ৱাখল্লোন অসি তেক্নোলোজীগী লমগা মরী লৈনবা শ্রীরাম গোপালানজীগী ৱাখল্লোননি। মপান্দা থবক তৌরিঙৈ মতমদা, মহাক্না খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীগী লমগা শম্নদুনা লৈখি। অদুবু, মহাক্না অঙাংশিংদা লাইরিক পাবগী অমসুং তম্বগী হৈনবী শাগৎপগী মতাংদসু খন্নখি। ভারত্তা হল্লক্লবা মতুংদা মহাক্না প্রাকৃৎ অরিবাগম লিংখৎখি। মসিদা লাইরিক লিশিং অহুমদগী হেন্না লৈরি, মসি অঙাংশিংনা য়াম্না খৌরাংনা পানবা ঙাইরি। লাইব্রেরী অসিদা লাইরিকশিং নত্তনা তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিং পাঙথোকপনসু অঙাংশিংবু পুক্নিং চিংশিল্লি। ৱারী লীবগী সেসনশিং, মেমোরী ত্রেনিং ক্লাসশিং, রোবোতিক্স লেসন নৎত্রগা পব্লিক স্পিকিং ওইরবসু, মীপুম খুদিংমক্কী অপাম্বা মতুং ইন্না করিগুম্বা অমদি লৈ।
মরূপশিং, ফুদ ফোর থোৎ ফাউন্দেসন্না হায়দ্রাবাদতা অঙকপা লাইব্রেরী কয়া অমসু লিংখৎলে। অঙাংশিংনা য়ারিবা মখৈ হীরম কয়াদা মরিক চুম্বা ই-পাউগা লোয়ননা লাইরিকশিং পাবা ফংহন্নবা মখোয়না হোৎনরি। বিহারগী গোপালগঞ্জকী প্রয়াগ লাইব্রেরী অসি য়ুম্লোন্নরিবা শহর কয়াদা মসিগী মতাংদা ঙাংনবা হৌরে।
খুঙ্গং 12 রোমগী নহারোলশিংনা লাইব্রেরী অসিদগী লাইরিকশিং পাবগী খুদোংচাবা ফংবতা নত্তনা, লাইব্রেরী অসিনা মীয়ামদা অতোপ্পা মরুওইবা খুদোংচাবশিংসু ফংহল্লি। লাইব্রেরী খরদি মহৈরোইশিংনা কম্পিতিতিব একজামিনেসনগীদমক শেম-শারিঙৈদা য়াম্না কান্নবা ওই। খুন্নাই অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লাইব্রেরী অসি খ্বাইদগী ফবা মওংদা শীজিন্নরি হায়বসি উবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। অদোমসু লাইরিকশিংগা মরুপ-মপাং ওইনবা হোৎনগদবনি অমসুং মসিনা অদোমগী পুন্সিদা করম্না অহোংবা পুরকপগে হায়বদু য়েংবীয়ু।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, ঐহাক ঙরাং নুমিদাংৱাইরমদা খা অমেরিকাগী লৈবাক অমা ওইরিবা গুয়ানাদগী হল্লকখি। ভারতদগী কিলোমিতর লিশিং কয়া লাপ্না লৈবা গুয়ানাদসু 'মিনি ইন্দিয়া' অমা লৈরি। চাউরাক্না চহি 180গী মমাংদা, ভারতকী মীওইশিংবু গুয়ানাদা লৌবুকশিংদা থবক তৌনবা অমসুং অতৈ থবকশিং তৌনবা পুখি। ঙসি, গুয়ানাদা লৈরিবা ভারত মচাশিংনা রাজনিতী, ললোন-ইতিক, এজুকেসন নৎত্রগা কলচর ওইগেরা, লম খুদিংমক্তা লৈবাক অসিবু লুচিংলি। গুয়ানাগী রাস্ত্রপতি দাক্তর ইরফান অলি অসিসু ভারত মচা অমনি অমসুং মহাক্কী ইন্দিয়ন হেরিতেজকীদমক চাউথোকচৈ। ঐহাক গুয়ানাদা লৈরিঙৈদা, ঐহাক্কী ৱাখলদা ৱাখল অমা লাকখি অমসুং মদু ঐহাক্না 'মন কী বাত'তা নখোয়দা পাউদম্বা পাম্মি। গুয়ানাগুম্না, মালেমগী লৈবাক কয়াদা ভারত মচা লাখ কয়া লৈরি। মখোয়গী মপা-মপুশিংগী চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মখোয়গী মশাগী ৱারীশিং লৈ; চহি 200-300গী মমাংগী ৱারীশিং ফাওবা লৈ। ভারতকী ইমিগ্রেন্তশিংনা তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদা মখোয়গী মমিং লৈহনখিবগী অসিগুম্বা ৱারীশিং অসি অদোম্না য়েংবা পাম্বিব্রা? মখোয়না মখোয়গী নীংতম লান্থেংদা মতৌ করম্না শরুক য়াখিবগে! মখোয়না মখোয়গী ইন্দিয়ন হেরিতেজবু হিংহন্দুনা করম্না থমখিবা! অদোম্না অসিগুম্বা অশেংবা ৱারীশিং অসি থিজিল্লু অমসুং ঐঙোন্দা শিয়র তৌবা ঐহাক্না পাম্মি। নহাক্না হায়রিবা ৱারীশিং অসি নমো এপ নৎত্রগা মাইগোবতা #IndianDiasporaStoriesগা লোয়ননা শিয়র তৌবসু য়াগনি।
মরুপশিং, অদোম্না ওমানদা চত্থরিবা অখন্নবা প্রোজেক্ত অমনা য়াম্না পুক্নিং চীংশিনবসু থেংনগনি। ভারতকী ইমুং কয়া অমা ওমানদা চহি চা কয়া লৈরকখি। মফম অদুদা লৈরিবা অয়াম্বদি গুজরাতকী কচ্ছতগীনি। হায়রিবা মীওইশিং অসিনা মরু ওইবা ললোন-ইতিক্কী মরীশিং শেমগৎলকখি। ঙসি ফাওবদা মখোয়না ওমানগী প্রজা ওইরি, অদুবু ভারতকী মগুন অসি মখোয়গী মগুনদা য়াওরি। ওমানদা লৈরিবা ভারতকী এম্বেসী অমসুং নেস্নেল আর্কাইব ওফ ইন্দিয়াগী মতেংগা লোয়ননা, তীম অমনা ইমুংশিং অসিগী পুৱারী ঙাক-শেন্নবা থবক হৌরে।.কেম্পেন অসিগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা দোক্যুমেন্ত লিশিং কয়া খোমজিনখ্রে। মসিগী মনুংদা দাইরীশিং, একাউন্ত বুকশিং, লিদজরশিং, চিথীশিং অমসুং তেলেগ্রামশিং য়াওরি। মসিগী দোক্যুমেন্ত খরদি 1838গী মতমগীনি। হায়রিবা দোক্যুমেন্তশিং অসি সেন্তিমেন্তশিংনা থল্লি। চহি কয়াগী মমাংদা মখোয়না ওমানদা য়ৌরকপা মতমদা, মখোয়না করম্বা পুন্সি মহিং হিংলম্বগে, করম্বা নুংঙাইবা অমসুং অৱাবা কয়া থেংনখিবা, অমসুং ওমানগী মীয়ামগা মখোয়গী মরী করম্না খুমাং চাউশিল্লকখি হায়বা য়াওরি। মসি পুম্নমক অসি দোক্যুমেন্তশিং অসিগী শরুক অমনি। ওরেল হিস্তরী প্রোজেক্ত’ অসিসু মিসন অসিগী মরুওইবা য়ুম্ফম অমনি। মিসন অসিদা, মফম অদুগী সেনিয়রশিংনা মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং শিয়র তৌখি। মফম অদুদা লৈরিবা মীওইশিংনা মখোয়গী পুন্সি মহিংগী মতাংদা কুপ্পা ৱারোল ফোংদোকখি।
মরুপশিং, ভারত্তা অসিগুম্লবা "ওরেল হিস্তরী প্রোজেক্ত" অমা পায়খৎলি। প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা, হিস্তরী পামজবা মীওইশিংনা লৈবাক অসিগী পার্তিসনগী মতমগী ভিক্তিমশিংগী এক্সপরিয়েন্সশিং খোমজিল্লি। হৌজিক, লৈবাক অসিদা পার্তিসনগী অকিবা কয়া উখিবা মীওই খরা খক্তমক ঙাইরে। অসিগুম্বা ফিভম অমদা, মসিগী খোঙথাং অসি হেন্না মরু ওইরক্লি।
মরুপশিং, লৈবাক অমা, মফম অমা, মদুগী পুৱারীবু ঙাক্তুনা থম্বনা মদুগী তুংলমচৎসু ঙাকশেনগনি। হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা খুঙ্গংশিংগী পুৱারীবু ঙাক-শেন্নবা দাইরেক্তরী অমা শেম্নবা হোৎনরি। লৈবাক অসিদা ভারতকী অরিবা মতমগী সমুদ্রগী পাঙ্গলগা মরী লৈনবা খুদম-চাংদমশিং ঙাক-শেন্নবা কেম্পেন অমসু চত্থরি। মসিগী পরিং অসিগী মখাদা লোথালদা য়াম্না চাউবা ম্যুজিয়ম অমা শাগৎলি। মদুগী মথক্তা, করিগুম্বা অদোম্না মেনুস্ক্রিপ্ত অমা, পুৱারীগী ওইবা দোক্যুমেন্ত অমা, খুৎনা ইবা কোপি অমা লৈ হায়বা খঙলবদি, অদোম্না মদু নেস্নেল আর্কাইব ওফ ইন্দিয়াগী মতেংগা লোয়ননা ঙাকশেন্দুনা থম্বা য়াই।
মরুপশিং, স্লোভাকিয়াদা ঐখোয়গী চৎনবী অসি ঙাক-শেন্দুনা থম্বগা মরী লৈনবা অসিগুম্লবা খোঙথাং অমগী মতাংদা ঐহাক্না খঙবা ঙমখি। মফম অসিদা, অহানবা ওইনা, ঐখোয়গী উপনিশদশিং অসি স্লোবেক লোলদা হন্দোক্লে। মসিগী খোঙথাং অসিনা মালেমগী মফম কয়াদা ভারতকী চৎনবীগী ইথিল অদু উৎলি। মালেম শিনবা থুংনা ভারতপু নুংশিজবা মীওই করোর কয়া অমা লৈরি হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্কীদমক চাউথোকচনীংঙাইনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, লৈবাক অসিনা ফংলকপা অসিগুম্লবা, নখোয়বু নুংঙাইবা অমসুং চাউথোকচবা পোকহনগদবা, অমসুং করিগুম্বা নখোয়না মসি পাংথোক্ত্রবদি, নখোয়না মদুগীদমক নীংঙমদবা পোকহনগদবা অমা ঐহাক্না নখোয়দা হৌজিক শিয়র তৌবা পাম্মি। থা খরগী মমাংদা ঐখোয়না 'এক পের মা কে নম' কেম্পেন হৌদোকখি। লৈবাক শিনবা থুংবদগী মীওইশিংনা মসিগী কেম্পেন অসিদা য়াম্না থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি। মসিগী কেম্পেন অসিনা মরুওইবা মাইলস্তোন অমা হায়বদি উ পাম্বী করোর 100 থাবা ঙমবগী মায়পাকপা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। থা মঙা খক্তগী মনুংদা, উ-চারা করোর 100 থাখ্রে।
মসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীওইশিংগী চোকথবা লৈতবা হোৎনবনা ওইথোকপা ঙমখি। মসিগা মরী লৈনবা অতোপ্পা ৱাফম অমা খঙবদা নহাক্না চাউথোকচবা পোক্কনি। 'এক পের মম কে নম' কেম্পেন অসি হৌজিক মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংদা শন্দোরক্লি। ঐহাক গুয়ানাদা লৈরিঙৈদা, মফম অদুদসু কেম্পেন অসি উবা ফংখি। মফম অদুদা, গুয়ানাগী রাস্ত্রপতি দাক্তর ইরফান অলি, মহাক্কী মনেম অমসুং অতোপ্পা ইমুংগী মীওইশিংগা লোয়ননা ঐহাক্না 'এক পের মা কে নাম' কেম্পেন অসিদা শরুক য়াখি।
মরুপশিং, মসিগী কেম্পেন অসি লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা লেপ্পা লৈতনা চত্থরি। 'এক পের মা কে নম' কেম্পেনগী মখাদা ইন্দোর, মধ্য প্রদেশতা উ থাবগী রেকোর্দ অমা থমখি - মফম অসিদা পুং 24গী মনুংদা উ পাম্বী লাখ 12 হেন্না থাবগী থবক পায়খৎখি। মসিগী কেম্পেন অসিনা মরম ওইদুনা, ইন্দোরগী রেবতী হিল্সকী লৈহাও চেন্দ্রবা মফম অসি গ্রীন জোন অমা ওইহল্লগনি। কেম্পেন অসিগী খুত্থাংদা রাজস্থানগী জয়সলমরদা অখন্নবা রেকোর্দ অমা থমখি। মফম অসিদা নুপীগী তীম অমনা পুং অমা খক্তদা উ পাম্বী লিশিং 25 থাবগী থবক পাংথোকখি। মমাশিংনা মখোয়গী মমাশিংগী মিংদা পাম্বী থাখি অমসুং অতোপ্পশিংদসু ইথিল পীখি। মফম অসিদা, মীওই লিশিং মঙাদগী হেনবনা মফম অমদা উ পাম্বী থাখি।
মসিসু রেকোর্দ অমনি। 'এক পের মা কে নম' কেম্পেনগী মখাদা, খুন্নাইগী ওইবা ওর্গানাইজেসন কয়ানা মফম অদুগী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না উ পাম্বীশিং থাবগী থবক পায়খৎলি। মখোয়না খোঙথাংশিং অদুদি উ পাম্বী থাবা মফম খুদিংদা, অকোইবগী ফিভমদা নুংঙাইবা মওংদা মপুং ফাবা ইকো সিস্তেম অমা শেমগৎকপনি। মরম অদুনা, হায়রিবা ওর্গনাইজেসনশিং অসিনা মফম খরদা হিদাক-লাংথক্তা কান্নবা পাম্বীশিং থারি, অমসুং অতোপ্পা মফম খরদা, মখোয়না উচেকশিংনা মকোন শানবগীদমক পাম্বীশিং থারি। বিহারদা, 'জীবিকা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ'কী নুপীশিংনা উ পাম্বী লাখ 75 থাবগী কেম্পেন অমা চত্থরি। নুপীশিং অসিনা মখোয়গী মীৎয়েং অসি উ-হৈশিংদনি, মসিনা তুংলমচৎতা শেল তানবগী খুদোংচাবা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং, মসিগী কেম্পেন অসিদা শরুক য়াদুনা মীওই খুদিংমক্না মহাক্কী মমাগী মিংদা পাম্বী অমা থাবা য়াই। করিগুম্বা মমা অদু অদোমগা লোয়ননা লৈরবদি, নহাক্না মহাক্কা লোয়ননা উ অসি থাবা য়াই, নৎত্রবদি নহাক্না মহাক্কী ফোতো অমা পুদুনা কেম্পেন অসিগী শরুক অমা ওইবা য়াই। নহাক্না উ-পাম্বী অদুগা লোয়ননা সেল্ফি অমা mygov.inদা থাগৎপা য়াই। ঐখোয় পুম্নমক্কীদমক ঐখোয়গী ইমানা তৌবীরিবা অদুগী লমন ঐখোয়না কৈদৌনুংদা শীংবা ঙম্লোই, অদুবু মহাক্কী মিংদা পাম্বী অমা থাদুনা, ঐখোয়না মহাকপু মতম চুপ্পগী ওইনা হিংহন্দুনা থম্বা ঙমগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, অঙাং ওইরিঙৈদা নখোয় পুম্নমক্না সেন্দ্রাংশিংবু য়ুমথক্তা নৎত্রগা উদা খোঙবা উবা ফংলমগনি। শেন্দ্রাংশিং অসি তামিল অমসুং মালায়ালমদা কুরুভি, তেলুগুদা পিচুকা অমসুং কন্নরাদা গুব্বি হায়না খঙনৈ। সেন্দ্রাংগী ৱারীশিং অসি লোল অমসুং চৎনবী খুদিংমক্তা লীনরি। সেন্দ্রাংশিংনা ঐখোয়গী অকোয়বদা লৈরিবা বাইও-দাইবর্সিতী ঙাকপদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি, অদুবু ঙসিদি সেন্দ্রাংশিং অসি শহরশিংদা পাক্না উবা ফংখিদ্রে। অর্বানাইজেসন হেনগৎলকপনা মরম ওইদুনা, উচেকশিং অসি ঐখোয়দগী লাপ্না লৈখ্রে। সেন্দ্রাংশিং অসি পিকচর নৎত্রগা ভিদিওদা খক্তদা উবা ফংবা ঙসিগী মীরোলগী অঙাং কয়া অমা লৈরি। অসিগুম্বা অঙাংশিংগী পুন্সিদা অহিংবা উচেক অসিবু অমুক হন্না পুরক্নবা অখন্নবা খোঙথাংশিং পায়খৎলি। চেন্নাইগী কুদুগল ত্রস্তনা স্কুলগী অঙাংশিংবু সেন্দ্রাংগী পোপুলেসন হেনগৎহন্নবা কেম্পেনদা শরুক য়াহনখ্রে। ওর্গানাইজেসন অসিগী মীওইশিংনা স্কুলশিংদা চৎলি অমসুং অঙাংশিংদা নোংমগী পুন্সিদা সেন্দ্রাংশিং কয়া য়াম্না মরুওইবগে হায়বদু পাউদম্লি। ওর্গনাইজেসন অসিনা অঙাংশিংদা সেন্দ্রাংগী মকোন শাবগী ত্রেনিং পীরি। মসিগীদমক্তা, ওর্গনাইজেসনগী মীওইশিংনা অঙাংশিংদা উগী য়ুম মচা অমা শেম্বা তম্বীখি। মদুদা, উচেকশিং অদুগীদমক চানবা অমসুং লৈফম পীবগী থৌরাং তৌই। মসি বিলদিং অমগী মপান থংবা ফক্লাং নত্ত্রগা উ অমদা থম্বা য়াবা য়ুমশিংনি।
অঙাংশিংনা থৌনা ফনা কেম্পেন অসিদা শরুক য়াখি অমসুং মশিং য়াম্লবা সেন্দ্রাংগীদমক মকোন শাবা হৌখি। হৌখিবা চহি 4 অসিদা, ওর্গনাইজেসন্না সেন্দ্রাংশিংগীদমক্তা অসিগুম্বা ময়ুম লিশিং 10 শাখ্রে। কুদুগল ত্রস্তকী থৌরাং অসিনা মরম ওইদুনা অকোয়বগী মফমশিংদা সেন্দ্রাংগী মীশিং হেনগৎলকপা হৌরে। করিগুম্বা অদোমসু অদোমগী অকোয়বদা অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসি পাংথোক্লবদি, সেন্দ্রাংশিং অসি অমুক হন্না ঐখোয়গী পুন্সিগী শরুক অমা ওইরক্কনি। মরুপশিং, কর্নাতকাগী মৈসুরুদা লৈবা ওর্গনাইজেসন অমনা অঙাংশিংগীদমক ‘আর্লী বর্দ' কৌবা কেম্পেন অমা হৌদোক্লে। ওর্গনাইজেসন অসিনা অঙাংশিংদা উচেকশিংগী মরমদা তাক্নবগীদমক্তা অখন্নবা লাইব্রেরি অমা চলাইরি। মসি খক্তা নত্তনা, অঙাংশিংদা মহৌশাগী মায়কৈদা থৌদাং লৌবগী ৱাখল্লোন অমা পোকহন্নবা 'নেচর এজুকেসন কিৎ' অমা শেমখ্রে। মসিগী কিৎ অসিদা অঙাংশিংগীদমক্তা ৱারীগী লাইরিকশিং, গেমশিং, এক্তিবিতী শীতশিং অমসুং জিগ-সো পাজলশিং য়াওরি। ওর্গনাইজেসন অসিনা শহরদগী অঙাংশিংবু খুঙ্গংশিংদা পুরকই অমসুং মখোয়বু উচেকশিংগা উন্নহল্লি। ওর্গনাইজেসন অসিনা হোৎনরিবশিং অসিনা মরম ওইদুনা, অঙাংশিংনা উচেক মখল কয়া মশক খঙবা হৌরক্লি। 'মন কী বাত' তারিবা মীওইশিংনসু অসিগুম্বা থৌওংশিং অসিগী খুত্থাংদা অঙাংশিংদা মখোয়গী অকোয়বগী ফিভম অদু য়েংনবা অমসুং খঙনবা তোঙানবা মীৎয়েং অমা শেমগৎপা ঙমগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, কনাগুম্বা অমনা 'সরকারগী ওফিস' হায়রকপগা লোয়ননা অদোমগী ৱাখলদা ফাইল মপৈ পৈদুনা লৈবা উরকই। অদোম্না ফিল্মদসু মসিগা মান্নবা অমা উবা ফংলমগনি। লৈঙাক্কী ওফিসশিংদা লৈরিবা ফাইল ময়ামসিদা ফাগী কয়া শেম্বা লৈখ্রে; ৱারী কয়া অমা ইখ্রে। হায়রিবা ফাইলশিং অসি ওফিসশিংদা চহি কয়া নমদুনা লৈবনা উফুল থাংলি, অমসুং অমোৎ-অকাই চেনবা হৌরকই।
অসিগুম্বা চহি কয়াগী মমাংগী ফাইলশিং অমসুং স্ক্রেপশিং লৌথোক্নবা অখন্নবা স্বচ্ছতা অভিয়ান অমা হৌদোকখি। মসিগী কেম্পেন অসিনা সরকারগী দিপার্তমেন্তশিংদা অঙকপা ফলশিং পুরকপা ঙমখি হায়বা খঙবদা অদোম নুংঙাইগনি। শেংদোকপা অসিনা ওফিসশিংদা অহাংবা মফম কয়া অমা ফংহল্লে। মসিনা ওফিসশিংদা থবক তৌরিবা মীওইশিংগী মরক্তা মপু ওইবগী ৱাখল্লোনসু পোকহল্লি। মখোয়না থবক মফম অদু মশা-মউ ফনা থম্নবগী মতাংদসু হকচিন্না লৌরি।
মরুপশিং, লুনান্না লৈবা মফমদা লাইরেম্বী লক্ষ্মী লৈ হায়না অহলশিংনা হায়রকপা অদোম্না তোয়না তারমগনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা 'ৱেস্ত তু ৱেল্থ' হায়বা ৱাখল্লোন অসি য়াম্না লিরবনি। লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা, ‘নহারোল’শিংনা কান্নদ্রবা পোৎলমশিং, হায়বদি অমোৎ-অকাইনি হায়না লৌনরিবা পোৎলমশিংবু লন ওন্থোক্লি। মখোয়না তোঙান তোঙানবা মওংদা অনৌবা পুথোক্লি। মখোয়না মসিদগী শেল তানরি; থবক ফংহন্নবগী লম্বীশিং শেমগৎলি। নহাশিং অসিনা মখোয়গী হোৎনবশিংগী খুত্থাংদা তুং কোইনা চৎনবা য়াবা পুন্সি মহিং অমা পুক্নিং থৌগৎলি। মুম্বাইগী ইচানুপী অনিগী হোৎনরিবশিং অসি তশেংনা পুক্নিং থৌগৎনীংঙাইনি। অক্ষরা অমসুং প্রক্রিতী কৌবা ইচানুপী অনি অসিনা ফেব্রিক্কী অখন্নবা পোৎলমশিংদগী ফেসনগী পোৎলমশিং শারি। অদোম্না মসিসু খঙই মদুদি ফী ককপা অমসুং তুবা মতমদা থোক্লকপা অরেম-অপাশিং অসি স্ক্রেপশিংনি হায়না লৌনৈ অমসুং হুন্দোক্নৈ। অক্ষরা অমসুং প্রক্রিতীগী তীম্না ফেব্রিক্কী চপ মান্নবা পোৎলমশিং অসি ফেশন প্রদক্তশিংদা ওন্থোকই। অরেম্বদগী তুবা তুপীশিং অমসুং বেগশিং অসি য়োনবা হৌরে।
মরুপশিং, স্বচ্ছতাগী মতাংদা কানপুর, য়ু.পি.দসু অফবা খোঙথাং অমা পায়খৎলি। মফম অসিদা মীওই খরদি গঙ্গাগী তুরেল তোর্বানদা চাইরিবা প্লাস্তিক অমসুং অতৈ অমোৎ-অকাই খোমজিন্নবা নুমিৎ খুদিংগী অয়ুক্কী ৱাকিং চৎলি। হায়রিবা গ্রুপ অসিবু 'কানপুর প্লোগর্স গ্রুপ' হায়না মমিং থোল্লি।
কেম্পেন অসি মরুপ খরনা পুন্না হৌদোকখি। তপ্না তপ্না, মসি মীয়ামগী শরুক য়াবদগী অচৌবা কেম্পেন অমা ওইরকখি। শহর অসিগী মীওই কয়া অমা কেম্পেন অসিদা শরুক য়াখ্রে। মসিগী মীহুৎশিংনা হৌজিক দুকানশিং অমসুং য়ুমশিংদগীসু অমোৎ-অকাইশিং খোমজিনবা হৌরে। রিসাইকল প্লান্তদা গার্বেজ অসিদগী ত্রী গার্দশিং শেম্মী, হায়বদি, গার্বেজ অসিগী অসিদগী শেম্বা ত্রী গার্দশিংগা লোয়ননা গ্রুপ অসিগী মীওইশিংনা পাম্বীশিংবুসু ঙাক-শেল্লি।
মরুপশিং, অসামগী ইতিশা অসিসু অপীকপা খোঙথাংশিংনা অচৌবা মাইপাকপা অমা পুরকপা ঙম্বগী খুদম অমনি। ইতিশা দিল্লী অমসুং পুনেদা মহৈ তমখি। ইতিশানা কোর্পোরেৎ ৱার্ল্দগী ফজবা অমসুং নুংঙাইবা থাদোকখ্রে অমসুং মহাক্না অরুনাচলগী সাংতি ভেলী শেংদোকপগী থবক তৌখি। তুরিস্তশিংনা মরম ওইদুনা মফম অসিদা প্লাস্তিক্কী অমোৎ-অকাই পৈশিনবা হৌখি। মতম অমদদি লুরম্বা তুরেল অদু প্লাস্তিক্কী অমোৎপশিংনা মরম ওইদুনা মোৎশিল্লকখি। ইতিশানা মফম অদুগী মীওইশিংগা লোয়ননা মসি শেংদোক্নবা হোৎনরি। মহাক্কী লুপকী মীওইশিংনা মফম অদুদা লাকপা তুরিস্তশিংগী মরক্তা এৱেরনেস শন্দোকখি অমসুং প্লাস্তিক্কী অমোৎ-অকাইশিং খোমজিন্নবা ভেলী অদুগী মফম পুম্নমক্তা বেম্বুগী দস্তবিনশিং থমখি।
মরুপশিং, অসিগুম্বা থৌওংশিং অসিনা ভারতকী স্বচ্ছতা অভিয়ানবু খোঙজেল য়াংখৎহল্লি। মসি পর্পিচুএল কেম্পেন অমনি। মসি অদোমগী অকোইবদা শোইদনা চত্থহনগদবনি। অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিগী মতাংদা ঐঙোন্দা মখা তানা ইবীরকখো।
মরুপশিং, 'মন কী বাত'কী তাঙ্কক অসিগীদমক্তা মসিদা লোইরে। ঐহাক্না থা অসি চুপ্না অদোমগী ফিদবেক, চিথীশিং অমসুং সজেসনশিং খৌরাংনা ঙাইখি। থা খুদিংগী অদোমগী মেসেজশিংনা ঐঙোন্দা হেন্না ফবা থবক তৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি। লৈবাক অসিগী অমসুং লৈবাক মীয়ামগী অনৌবা মায়পাকপশিংগা লোয়ননা লাক্কদৌরিবা থাদা ঐখোয় অমুক হন্না 'মন কী বাত'কী তাঙ্কক অমদা উনরসি। মদু ফাওবদা, লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি।