কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
রাজ্য অমসুং চহিগী মতুং ইন্না ভারত নেৎ প্রোজেক্তকী মখাদা ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল/সেতলাইৎ লিঙ্কনা শম্নহনখবা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগী অপুনবা মশিং
ভারতনেৎ প্রোজেক্ত
27 NOV 2024 3:32PM by PIB Imphal
রাজ্য অমসুং চহিগী মতুং ইন্না ভারত নেৎ প্রোজেক্তকী মখাদা ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল (OFC)/সেতলাইৎ লিঙ্কনা শম্নহনখবা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিং(GPশিং)গী অপুনবা মশিং এনেক্সর-Iদা পীরি।
ভারতনেৎ প্রোজেক্ত অসি লৈবাক অসিগী গ্রাম পঞ্চায়ৎ পুম্নমক্তা (চাউরাক্না লাখ 2.64)দা ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতী ফংহন্নবা তাঙ্কক নাইনা পায়খৎলি। ভারতনেৎ ফেজ-I অমসুং ফেজ-IIগী মখাদা ওক্তোবর, 2024গী অরোইবা ফাওবদা, GP 2,14,283গী ওইনা সর্ভিস পীনবা শেম-শাবা লোইদুনা লৈরে। মসিনা ফেজ-I অমসুং ফেজ-IIদা GP 2,22,343গী থৌরাং তৌরিবা নেৎৱার্ক অদুদগী হেনখি।
খুঙ্গং অমসুং অরাপ্পা মফমশিংদা তেলিকম্ম্যুনিকেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকহনবদা থেংনখিবা শীংনবশিং অদুদি:
1. খুদোংচাদবা তেরেনশিং (চীং/নুংগী মফম য়াওনা) অমসুং মরু ওইনা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা পাক শন্না শন্দোক্লিবা খুঙ্গংশিং
2. অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা অকক্নবা ৱার্কিং সিজন লৈবা
3. তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা রাইৎ ওফ ৱে (RoW) ইসুশিং ফংবদা অৱাবা মায়োক্নবা
4. GPশিংদা স্তেবল ওইবা পাৱর সপ্লাই লৈতবা
(d) খুঙ্গংগী মফমশিংদা ইন্তর্নেত সর্ভিসশিংগী ক্বালিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং অর্বান-রুরেল দিভাইদ কোকহন্নবা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিং:
1. কভরেজ তৌদবা খুঙ্গংশিংদা 4G সেচুরেসন তৌবা অমসুং 2G/3G মোবাইল কভরেজবু 4Gদা অপগ্রেদ তৌবা।
2. লক্ষদ্বীপ অমসুং অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংদা সবমেরিন কেবল কন্নেক্তিবিতী ফংহনবা
3. হৌজিক লৈরিবা ভারতনেৎ নেৎৱার্ক ফেজ I/IIগী ফাইবর কতকী ইসু অসি য়েংশিন্নবা এজেন্সীশিং থম্বা
4. লৈবাক অসিগী মী তাবা খুঙ্গং খুদিংমক্তা হাই স্পীদ ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতী ফংহন্নবা এমেন্দেদ ভারতনেৎ প্রোগ্রামগী অয়াবা পীখ্রে। এমেন্দেদ ভারতনেৎ প্রোগ্রামদা লুপা করোর 1,39,579 চঙদুনা দিজাইন ফগৎহনখিবা অসিনা হান্নগী ভারতনেৎকী মখাদা পীরিবা অশোয়বা কয়া কোকহল্লি:
1. রিং তোপোলোজিদা ব্লোকতগী GPদা ওপ্তিকেল ফাইবর কন্নেক্তিবিতী ফংহনবা
2. রুতরশিং য়াওবা IP- MPLS নেৎৱার্ক অসি ব্লোকশিং অমসুং GPশিংদা লৈহনবা।
3. দিমান্দগী মতুং ইন্না নন-GP খুঙ্গংশিংদা ওপ্তিকেল ফাইবর কন্নেক্তিবিতী ফংহনবা।
4. সেন্ত্রেলাইজ নেৎৱার্ক ওপরেতিং সেন্তর (CNOC) গী খুত্থাংদা নেৎৱার্ক অপতাইম য়েংশিনবা অমসুং সর্ভিস লেভেল এগ্রীমেন্ত (SLA) গী মতুং ইন্না প্রোজেক্ত ইমপ্লিমেন্তেসন এজেন্সী (PIA) দা শেল পীবা য়াওনা চহি 10গী ওইনা ওপরেসন অমসুং মেইন্তেনন্সকী প্রোভিজন
5. GPশিং অমসুং ব্লোকশিংদা মতিক চাবা থাক্কী পাৱর বেকঅপ ফংহনবা
6. ফাইবর মোনিতরিংগীদমক্তা ব্লোকতা রিমোৎ ফাইবর মোনিতরিং সিস্তেম (RFMS) পীবা
ই-পাউ অসি কম্ম্যুনিকেসনগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. পেমসানি চন্দ্র সেখরনা ঙসি লোক সভাদা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
****
SB/DP/ARJ
এনেক্সর-I
রাজ্য অমসুং চহিগী মতুং ইন্না ভারত নেৎ প্রোজেক্তকী মখাদা শম্নহনখবা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিং(GPশিং)
সিরিএল মশিং
রাজ্যশিংগী মমিং
মার্চ-13
মার্চ-14
মার্চ-15
মার্চ-16
মার্চ-17
মার্চ-18
মার্চ-19
মার্চ-20
মার্চ-21
মার্চ-22
মার্চ-23
মার্চ-24
ওক্তোবর-24গী অরোইবা ফাওবদা
1
অন্দামান অমসুং নিকোবর
0
0
0
0
0
0
0
7
23
29
72
72
72
2
অন্ধ্র প্রদেশ
13
13
13
13
13
13
1398
1639
1700
1716
5209
12955
12955
3
অরুনাচল প্রদেশ
0
0
0
0
0
13
105
327
657
769
964
1104
1123
4
অসাম
0
0
0
88
329
1397
1496
1496
1497
1511
1511
1511
1507
5
বিহার
0
0
0
204
416
4692
5525
7961
8293
8307
8316
8340
8340
6
চান্দিগর
0
0
0
12
12
12
12
12
12
12
12
12
12
7
ছত্তিসগর
0
0
0
495
1250
3533
4017
4773
7534
8971
9584
9695
9695
8
দাদরা অমসুং নগর হভেলি
0
0
0
0
0
14
20
20
20
20
20
20
20
9
দামন অমসুং দিয়ু
0
0
0
0
0
0
15
16
16
18
18
18
18
10
গুজরাত
0
0
0
116
491
4764
5375
11680
13303
14144
14260
14316
14316
11
হরিয়ানা
0
0
0
149
640
5757
6069
6071
6081
6082
6082
6082
6082
12
হিমালচ প্রদেশ
0
0
0
0
0
164
222
275
365
406
408
409
410
13
জম্মু অমসুং কাশ্মির
0
0
0
0
0
168
646
863
997
1078
1092
1099
1101
14
ঝারখন্দ
0
0
0
121
356
1455
2261
2427
3522
4279
4357
4384
4390
15
কর্নাতকা
0
0
32
2864
4825
6069
6080
6080
6080
6083
6084
6084
6084
16
কেরালা
0
0
295
977
977
977
977
977
977
978
978
978
978
17
লদাখ
0
0
0
0
0
0
50
167
184
190
192
193
193
18
লক্ষদ্বীপ
0
0
0
0
0
0
0
0
0
9
9
9
9
19
মধ্য প্রদেশ
0
0
0
145
2559
11560
12547
12942
15169
17652
17837
17850
17850
20
মহারাস্ত্র
0
0
0
127
1597
13572
14976
15644
18955
22124
23951
24253
24575
21
মনিপুর
0
0
0
0
24
121
316
947
1423
1436
1467
1469
1469
22
মেঘালয়
0
0
0
0
0
122
187
256
580
652
682
695
697
23
মিজোরাম
0
0
0
0
0
18
32
235
422
452
452
507
532
24
নাগালেন্দ
0
0
0
0
0
61
98
129
222
232
232
232
236
25
ওরিশা
0
0
0
104
462
2482
3524
4021
5818
6672
6782
6785
6785
26
পুদুচেরী
0
0
0
98
98
98
98
98
98
98
98
98
98
27
পঞ্জাব
0
0
0
0
237
6758
7887
12539
12664
12668
12668
12668
12668
28
রাজস্থান
30
30
30
282
1188
8014
8352
8598
8759
8770
8770
8776
8776
29
সিক্কিম
0
0
0
0
0
4
13
22
22
24
35
35
35
30
তামিল নাদু
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
1922
8405
10295
31
তেলেঙ্গানা
0
0
0
105
125
1996
1996
1996
3647
7260
9410
10800
10825
32
ত্রিপুরা
15
15
15
73
75
477
506
665
711
726
731
740
740
33
উত্তর প্রদেশ
0
0
0
186
1392
27082
27859
28759
31069
36911
41780
46408
46729
34
উত্তরাখন্দ
0
0
0
183
284
1365
1480
1502
1537
1653
1863
1983
1991
35
ৱেস্ত বেঙ্গল
0
0
0
0
205
1990
2039
2187
2262
2350
2593
2676
2677
36
অপুনবা
58
58
385
6342
17555
104748
116178
135331
154619
174282
190441
211661
214283
খঙজিনগদবা: দিল্লীদা GP অমত্তা লৈতবনা ভারতনেৎ প্রোজেক্ত পায়খৎতে। গোৱাদা মশাগী ব্রোদবেন্দ নেৎৱার্ক লৈজৈ অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ভারতনেৎ প্রোজেক্তকী ফেজ-I অমসুং ফেজ-IIগী মখাদা লৌখৎখিদে।

Ministry of Communications
State-wise and Year-wise total number of Gram Panchayats connected by Optical Fibre Cable/Satellite link under the Bharat Net Project
Bharatnet Project
27 NOV 2024 3:32PM by PIB Delhi
State-wise and Year-wise total number of Gram Panchayats (GPs) connected by Optical Fibre Cable (OFC)/Satellite link under the Bharat Net Project is given in Annexure-I.
BharatNet project is being implemented in a phased manner to provide broadband connectivity to all the Gram Panchayats (around 2.64 lakh) in the country. Till Oct end, 2024, under BharatNet Phase-I and Phase-II; 2,14,283 GPs are service ready. This is against the planned network of 2,22,343 GPs in Phase-I and Phase-II.
Challenges were faced in expansion of telecommunications infrastructure in rural and remote areas, such as:
1. Difficult terrains (including Hilly/ Rocky) and widely dispersed villages, especially in northeastern states
2. Limited working season specially in northeastern states
3. Difficulty in getting Right of Way (RoW) issues in various states
4. Non-availability of stable power supply in GPs
Steps undertaken to improve quality of internet services in rural regions and to bridge the urban-rural divide:
1. 4G Saturation of uncovered Villages and upgrade of 2G/3G Mobile coverage to 4G.
2. Providing submarine cable connectivity to Lakshadweep and Andaman and Nicobar Islands
3. Engaging agencies to address the issue of fibre cut for existing BharatNet network Phase I/II
4. Approval of Amended BharatNet Program to provide high speed broadband connectivity to all inhabited villages in the country. The design improvement, at a cost of Rs. 1,39,579 crore, in Amended BharatNet Program addresses several shortcomings of earlier BharatNet which is as follows:
1. Optical fiber connectivity from Block to GP in Ring topology
2. IP- MPLS network with Routers at Blocks and GPs
3. Provision of optical fiber connectivity to non-GP villages on demand basis
4. Provision for Operation and maintenance for 10 years, including monitoring of network uptime through Centralized Network Operating Centre (CNOC) and payment to Project Implementation Agency (PIA) as per Service Level Agreement (SLA)
5. Provision of Power backup of adequate level at GPs and Blocks
6. Provision of Remote Fibre Monitoring System (RFMS) at Block for fibre monitoring
This information was given by the Minister of State for Communications, Dr. Pemmasani Chandra Sekhar in a written reply to a question in Lok Sabha today.
****
SB/DP/ARJ
Annexure-I
State-wise and Year-wise total number of Gram Panchayats connected under the BharatNet Project
S. No.
Name of States
Mar-13
Mar-14
Mar-15
Mar-16
Mar-17
Mar-18
Mar-19
Mar-20
Mar-21
Mar-22
Mar-23
Mar-24
Till end of Oct-24
1
Andaman & Nicobar
0
0
0
0
0
0
0
7
23
29
72
72
72
2
Andhra Pradesh
13
13
13
13
13
13
1398
1639
1700
1716
5209
12955
12955
3
Arunachal Pradesh
0
0
0
0
0
13
105
327
657
769
964
1104
1123
4
Assam
0
0
0
88
329
1397
1496
1496
1497
1511
1511
1511
1507
5
Bihar
0
0
0
204
416
4692
5525
7961
8293
8307
8316
8340
8340
6
Chandigarh
0
0
0
12
12
12
12
12
12
12
12
12
12
7
Chhattisgarh
0
0
0
495
1250
3533
4017
4773
7534
8971
9584
9695
9695
8
Dadra & Nagar Haveli
0
0
0
0
0
14
20
20
20
20
20
20
20
9
Daman & Diu
0
0
0
0
0
0
15
16
16
18
18
18
18
10
Gujarat
0
0
0
116
491
4764
5375
11680
13303
14144
14260
14316
14316
11
Haryana
0
0
0
149
640
5757
6069
6071
6081
6082
6082
6082
6082
12
Himachal Pradesh
0
0
0
0
0
164
222
275
365
406
408
409
410
13
Jammu & Kashmir
0
0
0
0
0
168
646
863
997
1078
1092
1099
1101
14
Jharkhand
0
0
0
121
356
1455
2261
2427
3522
4279
4357
4384
4390
15
Karnataka
0
0
32
2864
4825
6069
6080
6080
6080
6083
6084
6084
6084
16
Kerala
0
0
295
977
977
977
977
977
977
978
978
978
978
17
Ladakh
0
0
0
0
0
0
50
167
184
190
192
193
193
18
Lakshadweep
0
0
0
0
0
0
0
0
0
9
9
9
9
19
Madhya Pradesh
0
0
0
145
2559
11560
12547
12942
15169
17652
17837
17850
17850
20
Maharashtra
0
0
0
127
1597
13572
14976
15644
18955
22124
23951
24253
24575
21
Manipur
0
0
0
0
24
121
316
947
1423
1436
1467
1469
1469
22
Meghalaya
0
0
0
0
0
122
187
256
580
652
682
695
697
23
Mizoram
0
0
0
0
0
18
32
235
422
452
452
507
532
24
Nagaland
0
0
0
0
0
61
98
129
222
232
232
232
236
25
Odisha
0
0
0
104
462
2482
3524
4021
5818
6672
6782
6785
6785
26
Puducherry
0
0
0
98
98
98
98
98
98
98
98
98
98
27
Punjab
0
0
0
0
237
6758
7887
12539
12664
12668
12668
12668
12668
28
Rajasthan
30
30
30
282
1188
8014
8352
8598
8759
8770
8770
8776
8776
29
Sikkim
0
0
0
0
0
4
13
22
22
24
35
35
35
30
Tamil Nadu
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
1922
8405
10295
31
Telangana
0
0
0
105
125
1996
1996
1996
3647
7260
9410
10800
10825
32
Tripura
15
15
15
73
75
477
506
665
711
726
731
740
740
33
Uttar Pradesh
0
0
0
186
1392
27082
27859
28759
31069
36911
41780
46408
46729
34
Uttarakhand
0
0
0
183
284
1365
1480
1502
1537
1653
1863
1983
1991
35
West Bengal
0
0
0
0
205
1990
2039
2187
2262
2350
2593
2676
2677
36
Total
58
58
385
6342
17555
104748
116178
135331
154619
174282
190441
211661
214283
Note: Delhi has no GPs and thus not taken up under BharatNet Project. Goa had its own similar broadband network and thus not taken up under Phase-I and Phase-II of BharatNet Project.