Ministry of Tourism
Union Minister of Tourism and Culture Shri Gajendra Singh Shekhawat Inaugurates 12th Edition of International Tourism Mart in Kaziranga
Shri Shekhawat Highlights the Rich Cultural Legacy and Tourism Potential of Northeast India
Tourism Mart to Showcase Northeast's Potential with a Focus on Promoting Sustainable Tourism
27 NOV 2024 4:49PM by PIB Delhi
The 12th Edition of the International Tourism Mart (ITM), in Kaziranga in Assam was inaugurated today by Union Minister for Tourism and Culture Shri Gajendra Singh Shekhawat in presence of Chief Minister of Assam Dr. Himanta Biswa Sharma and Chief Minister of Arunachal Pradesh Shri Pema Khandu.
Union Minister Shri Shekhawat in his address underscored the Northeast’s legacy, cultural diversity, and natural wealth emphasizing its rich cuisine, crafts and biodiversity.
This ITM is a remarkable opportunity for Northeast India to showcase its rich culture and diversity to the world and also offers a platform for people from across the globe to witness the extraordinary heritage of this region, he said.
He further highlighted the significance of hosting the ITM in Kaziranga, stating that it reflects the increasing importance of the Northeast on the national stage. Mentioning the event in Kaziranga as special, the minister said that over the past decade, development in the region has accelerated.
The Minister noted that hosting ITM in Kaziranga aligns with the celebration of the 50th anniversary of Kaziranga being declared a national park. He acknowledged the park's remarkable growth, with its area expanding from 400 sq. km to 1,300 sq. km in the last 10 years.
This event not only celebrates Kaziranga’s legacy but also provides a platform to explore the vast tourism potential of the Northeast. The region holds immense potential and this Mart serves as a gateway to enhance it, Shri Shekhawat stated.
The minister also added that the tourism potential of India is set to grow more in the coming years, with the Northeast playing a pivotal role in this growth.
Chief Minister of Assam Dr. Himanta Biswa Sarma in his address said that this mart offers the international students and global influencers an immersive opportunity to explore the region's natural beauty and cultural richness. This event will highlight the vast potential of tourism in NE not just as industry but as a transformative force for cultural exchange, ecological preservation and economic development, he added.
From November 26th to 29th, 2024, in Kaziranga, Assam, the ITM takes place in Northeast region renowned for its diverse topography, rich flora and fauna, vibrant ethnic communities, ancient traditions, festivals, and abundant arts and crafts. Kaziranga National Park, a UNESCO World Heritage site and home to the majestic one-horned rhino, adds to the allure of this event.
A Coffee Table Book on Assam “Guwahati and Around” published by Assam Tourism Development Corporation Limited was also launched. The book takes a comprehensive look at the rich heritage, culture and diversity of Guwahati and its picturesque surroundings. The book is a visual tapestry in words capturing the true essence of the region.
This ITM celebrates multiple achievements of North-east India’s tourism & cultural prowess. In July this year, ‘Moidams of Charaideo’ were declared as the 43rd UNESCO World Heritage Site from India. As cultural heritage from the times of the great Ahom dynasty, their declaration as World Heritage is a testament to the immense tourism & cultural significance of Assam and North-east India. Celebrations are also for being 50 years of Kaziranga being declared as a National Park.
This year’s Mart featured a variety of activities, including presentations by State Governments, B2B meetings, panel discussions on Employment, Innovation, Digitalization, Youth entrepreneurship, Vocal for Local, Women Empowerment, Case studies on Advancing Adventure Tourism, Conservation and promotion of Wildlife, Homestay, Wine Tourism, curated food demonstrations, cultural evenings, live music, a Northeast Bazaar, and technical visits to Charaideo Moidams, Rangghar, Kaziranga National Park, Hathikuli Tea Estate, and the Orchid and Biodiversity Park. Post Event FAM tours of various destinations in North East.
ITM will exemplify a strong commitment to sustainability, aligning with the Travel for Life initiative of Ministry of Tourism. The event is being organized with a focus on minimizing environmental impact, employing energy-efficient practices.
This Mart also serves as a platform to further discuss the new tourism products of the region and provide an opportunity for the tourism stakeholders from this region to interact and engage in productive B2B and B2G sessions during dedicated sessions and otherwise, so that we may collectively work together in playing each of our roles in ensuring that tourism in Northeast India reaches greater heights.
This event also engages with international students who are studying in the North Eastern region and influencers all across the globe providing them with first hand insights into the area and rich culture.
Senior officials from Ministry of Tourism and North-eastern state Governments, Heads and representatives of tourism & hospitality industry associations, international and domestic tour operators, hoteliers and homestay owners, tourism service providers, influencers and opinion makers, students, young friends, press, media, Local Administration and many others gathered for collectively recognizing the immense potential of tourism in India’s Asthalakshmi - Northeast.
The ITM 2024 has seen a maximum participation from 30 Countries, Which includes 15 International Influencers from 11 Countries(Spain, Myanmar, Thailand, Bhutan, Italy, Vietnam, Russia, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia and France), 24 International Tour operators from 16 Countries(France, UK, Spain, Netherland, Russia, Thailand, Vietnam, Brunei, Laos, Philippines, Malaysia, Nepal, Myanmar, Bhutan, Sri Lanka, Denmark), 20 International Students from 17 Countries (Korea, Netherlands, Seychelles, Kenya, Zambia, Botswana, Uganda, Tanzania, Ethiopia, Nigeria, Turkmenistan, Laos, Syria, Myanmar, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh)
46 Domestic Buyers, 7 Domestic Influencers and 101 Domestic sellers also attending the event.
The International Tourism Mart (ITM) is an annual event organized by the Ministry of Tourism, Government of India, designed to highlight the tourism potential of the North Eastern region for both domestic and international audiences. This event serves as a vital platform, bringing together tourism businesses and entrepreneurs from the eight North Eastern States—Assam, Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Tripura, and Sikkim—to foster collaboration and interactions among buyers, sellers, media, government agencies, and other stakeholders.

তুরিজম মন্ত্রালয়
তুরিজম অমসুং কলচরগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী গাজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাতনা কাঝিরঙ্গাদা ১২শুবা ইন্তরনেসনেল তুরিজম মার্ত হৌদোকখ্রে
শ্রী সেখাৱাতনা হায়খি ভারতকী অৱাং-নোংপোক্কী ইনাকখুল্লবা নাত অমসুং চৎনবীশিং অমসুং তুরিজমগী খুদোংচাবগী মতাংদা ফোঙদোকখ্রে
তুংকোইনা চৎনবা য়াবা তুরিজম য়োকখৎনবা মীৎয়েং অমা থম্বগা লোয়ননা তুরিজম মার্ত অসিদা অৱাং-নোংপোক্কী খুদোংচাবশিং উৎকনি
27 NOV 2024 4:49PM by PIB Imphal
ঙসি তুরিজম অমসুং কলচরগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী গাজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাতনা অসামগী কাঝিরঙ্গাদা ১২শুবা ইন্তরনেসনেল তুরিজম মার্ত (আই তি এম) হৌদোকখ্রে অমসুং থৌরম অদুদা অসামগী চীফ মিনিস্তর দোক্তর হিমান্ত বিশ্বা শর্মা অমসুং অরুনাচল প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী পেমা খান্দু শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সেখাৱাতনা হায়খি অৱাং-নোংপোক্কী ইনাক খুল্লবা নাত অমসুং চৎনবীশিং, মহৌশাগী লন-থুমশিং, ইন্সাং-মথেল কয়া, ক্রাফশিং অমসুং থৱায় পানবা কয়া লৈরি। ইন্তরনেসনেল তুরিজম মার্ত অসি অৱাং-নোংপোক্কী নাত অমসুং খেন্নবশিং মালেমদা মশক তাক্নবা খুদোংচাবা অমনি অমসুং মসিনা মালেম শীনবা থুংবগী মীয়াম লমদম অসিগী তোপ-তোপ্পা হেরিতেচ য়েংবা লাক্নবা মফম অমা পীরে।
মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি কাঝিরঙ্গাদা ইন্তরনেসনেল তুরিজম মার্ত শীনবা অসি মরুওই অমসুং মসিদা জাতিগী থাক্তা অৱাং-নোংপোক্কী মরুওইবা হেনগৎলক্লিবা অসি মমি তারে। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা লমদম অসি চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংখৎলে। কাঝিরঙ্গা নেসনেল পার্ক অমা ওইনা লাউথোকখিবা চহি ৫০ মপুংফারকপগী থৌরম পাংথোকপগা মপা চান্ননা কাঝিরঙ্গাদা ইন্তরনেসনেল তুরিজম মার্ত পাংথোক্লি। হৌখিবা চহি ১০ দা পার্ক অসি ইসক্বার কিমি ৪০০ দগী ইসক্বার কিমি ১,৩০০ দা পাকথোক-চাউথোক্লে।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি কাঝিরঙ্গাগী ফজবা উৎপা খক নত্তনা মসিনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী পাক-চাউরবা তুরিজমগী ফজবশিং মশক খঙদোক্নবা মফম অমা পীরে। লমদম অসিদা খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা ফংলি অমসুং মসিগী মার্ত অসিনা তুরিজম চাউখৎনবা থোঙ্গাল অমা ওইরে। লাক্লিবা চহিশিংদা ভারত্ত তুরিজম হেন্না চাউখৎলক্কনি অমসুং মসিগী চাউৎলকপা অসিদা অৱাং-নোংপোক্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
অসামগী চীফ মিনিস্তর শ্রী হিমান্ত বিশ্বা শর্মনা হায়খি মার্ত অসিনা মালেমগী মহৈরোয়শিং অমসুং মালেমগী ইনফ্লুয়েন্সরশিং লমদম অসিগী মহৌশাগী ফজবা অমসুং নাত মশক খঙনবগী অচৌবা খুদোংচাবা অমা পীরে। থৌরম অসিনা উদ্যোগ অমা ওইনা তুরিজমগী খুদোংচাবশিং উৎপা খক নত্তনা কলচরেল একচেঞ্জ, মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবা অমসুং শেন-থুম চাউখৎনবগী অওনবা পুরক্নবা শাফু অমা ওইরে।
লমদম অসিগী মখল কয়াগী লম্মিৎ-তুমিৎ, ইনাক খুল্লবা পাম্বী অমসুং শা-উচেকশিং, কাংলুপ-ফুরুপ কয়া, অরিবা চৎনবীশিং, কুহ্মৈশিং, মরাংকাইনা লৈরিবা কলা অমসুং ক্রাফশিংগী মমিং চৎলিবা অৱাং-নোংপোক্কী অসামদা লৈবা কাঝিরঙ্গাদা নবেম্বর ২৬ দগী নবেম্বর ২৯,২০২৪ ফাওবা ইন্তরনেসনেল তুরিজম মার্ত পাংথোক্লি। কাঝিরঙ্গা নেসনেল পার্ক অসি য়ুনেস্কো ৱার্ল্দ হেরিতেচ সাইত অমনি অমসুং মসিদা ফজরবা মচি অমা খক পানবা শামু গন্দাগী লৈফম ওইবনা থৌরম অসি অমুক্কা হেন্না মশক থোকহল্লে।
অসাম তুরিজম দিবলপমেন্ত কোর্পোরেসন্না পুথোকপা কোফি তেবল বুক অমা “গুৱাহাতি এন্দ এরাউন্দ”শু ফোঙখ্রে। লাইরিক অসিদা গুৱাহাতিগী হেরিতেচ, নাত অমসুং খেন্নবা কয়া অমসুং মসিগী ফজরবা অকোয়বগী শক্তমশিং য়াওরি। লাইরিক অসি লমদম অশিগী অশেংবা মশক ৱাহৈশিংনা তাকপা শক্তমশিংগী লৈচল অমনি।
ইন্তরনেসনেল তুরিজম মার্ত অসিদা ভারতকী অৱাং-নোংপোক্কী তুরিজম অমসুং কলচরগী শক্তি কয়া হরাওবা ফোঙদোকপনি। চহি অসিগী জুলাইদা, চারাইদিওগী মোইদামশিং ভারতকী ৪৩শুবা য়ুনেস্কো ৱার্ল্দ হেরিতেচ সাইত ওইনা লাউথোকখ্রে। অহোম শাগৈগী মতমগী নাতকী লন অসি ৱার্ল্দ হেরিতেচ ওইনা লাউথোকপা অসি অসাম অমসুং ভারতকী অৱাং-নোংপোক্কী তুরিজম অমসুং নাতকী মরুওইবগী খুদম অমনি।
চহি অসিগী ইন্তরনেসনেল তুরিজম মার্তদা পাংথোক্লিবা তোঙান-তোঙানবা থৌরমশিংগী মনুংদা রাজ্য সরকারনা মীয়ামদা খঙহনবশিং, বি২বি মীফমশিং, থবক পীবা, ইন্নোবেসন, দিজিতাইজেসন, ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ, লমদম অসিগী পোৎথোকশিং শীজিন্নবা, নুপীশিংদা শক্তি পীবগী খন্ন-নৈনবা, এদভেঞ্জর তুরিজমগী কেস স্তিদিসশিং, লম্লক্কী শা-উচেকশিং ঙাক-শেনবা অমসুং য়োকখৎপা, হোমস্তে, ৱাইন তুরিজম, চীঞ্জাকশিং উৎপা, নাতকী থৌরমশিং, ঈশৈগী থৌরম, নোর্থ ইস্ত বাজার অমসুং চারাইদিও মোইদামশিং, রঙ্গঘর, কাঝিরঙ্গা নেসনেল পার্ক, হাথিকুলি তি ইস্তেৎ অমসুং ওর্কিদ অমসুং বাইওদাইভর্সিতি পার্ক য়েংবা য়াওরি।
তুরিজম মিনিস্ত্রিগী ত্রাবেল ফোর লাইফ থৌরাংগা চুন্না অফবা থবক অমা ইন্তরনেসনেল তুরিজম মার্তনা উৎকনি। মহৌশাগী অকোয়বদা চৈথেং পীবা হন্থহন্নবা, ইনর্জ য়াম্না শীজিন্নদবা থবকশিং পায়খৎনবা পান্দম অমগা লোয়ননা থৌরম অসি শীনবনি।
বি২বি অমসুং বি২জি সেসনশিং পাংথোক্তুনা লমদম অসিগী অনৌবা তুরিজমগী মফমশিংগী মখা তানা খন্ননবা অমসুং লমদম অসিগী তুরিজমগী মরী লৈনবশিংগী উন্নবগী খুদোংচাব অমা ইন্তরনেসনেল তুরিজম মার্ত অসিনা পীরি। থবক অসিদগী মখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা অৱাং-নোংপোক ভারতকী তুরিজম অনৌবা থাকশিং পুখৎনবা হোৎনগনি।
থৌরম অসিদা অৱাং-নোংপোক্ত লাইরিক তম্লিবা মপান লৈবাকশিংগী মহৈরোয়শিং অমসুং মালেমগী ইনফ্লুয়েন্সরশিংগা উনদুনা লমদম অসিগী মহৌশাগী ফজবা অমসুং নাত মশক খঙনবগী অচৌবা খুদোংচাবা অমা পীরে।
তুরিজম মিনিস্ত্রি অমসুং অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী সরকারশিংগী সেনিয়ার ওফিসিএলশিং, তুরিজম অমসুং হোস্পিতেলিতি এসোসিএসনশিংগী লুচিংবশিং অমসুং মীহুৎশিং, মালেমগী অমসুং লৈবাক মনুংগী তুর ওপরেতরশিং, হোতেলিয়রশিং অমসুং হোমস্তে মপুশিং, তুরিজম সর্বিস প্রোভাইদরশিং, ইনফ্লুয়েন্সরশিং অমসুং ওপিনিয়ন মেকরশিং, মহৈরোয়শিং, নহারোলশিং, প্রেস, মেদিয়া অমসুং অতোপ্পা কয়া থৌরম অসিদা পুনখি।
ইন্তরনেসনেল তুরিজম মার্ত ২০২৪ অসিদা লৈবাক ৩০ শরুক য়ারি। মসিগী মনুংদা লৈবাক ১১ (স্পেন, ম্যন্মার, থাইলেন্দ, ভুতান, ইতালি, ভিয়েতনাম, রুসিয়া, শ্রী লঙ্কা, ইন্দোনেসিয়া, মালেসিয়া অমসুং ফ্রান্স) গী ইন্তরনেসনেল ইনফ্লুয়েন্সর ১৫, লৈবাক ১৬ গী ইন্তরনেসনেল তুর ওপরেতর ২৪, লৈবাক ১৭ গী মহৈরোয় ২০, দোমেস্তিক বয়র ৪৬, দোমেস্তিক ইনফ্লুয়েন্সর ৭ অমসুং দোমেস্তিক সেল্লর ১০১ শরুক য়াখি।
ইন্তরনেসনেল তুরিজম মার্ত অসি লৈবাক মনুং অমসুং মালেমগী মীয়ামদা অৱাং-নোংপোক্কী তুরিজমগী ফজবশিং উৎনবা ভারত সরকারগী তুরিজম মিনিস্ত্রিনা শীনবা চহিগী থৌরম অমনি। থৌরম অসিনা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য নিপাল- অসাম, অরুনাচল প্রদেস, মনিপুর, মেঘালয়, মিজোরম, নাগালেন্দ, ত্রিপুরা অমসুং সিক্কিমগী তুরিজম ব্যুজিনেস পুনশিন্নবা অমসুং বয়রশিং, সেল্লরশিং, মেদিয়া, সরকারগী এজেন্সিশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিং পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎনবা মফম অমনি।