প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী সুপ্রিম কোর্ততা সংবিধান নুমিৎ থৌরম শরুক য়াখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়ান জুদিসিয়ারি ২০২৩-২৪ গী চহিগী রিপোর্ত ফোঙখ্রে
ঐখোয়গী সংবিধান অসি ইচম চম্বা আইনগী লাইরিক অমা নত্তে, মসি লেপ্তনা চেন্থরিবা, অহিংবা ঈচেলনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী সংবিধান অসি ঐখোয়গী হৌজিক অমসুং ঐখোয়গী তুংলমচৎগী লমজিংবনি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিদি মীওই খুদিংমক্কী পান্দম অমা লৈরে, বিকসিত ভারত অমা শেমগৎপা: প্রধান মন্ত্রী
য়াংনা ৱায়েন চৎথবা ঙম্নবা অনৌবা জুদিসিয়েল কোদ অমা চৎনরে, চৈরাক পীবদা য়ুম্ফম ওইবা অসি হৌজিক অচুম্বদা য়ুম্ফম ওইবদা হোঙদোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
26 NOV 2024 8:01PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী নিউ দিল্লিগী সুপ্রিম কোর্ততা পাংথোকপা সংবিধান নুমিৎ থৌরম শরুক য়াখ্রে। থৌরম অদুদা ভারতকী চীফ জজতিস শ্রী সঞ্জিব খন্না, সুপ্রিম কোর্তকী জজশিং শ্রী জজতিস বি.আর গাভাই অমসুং শ্রী জজতিস সুর্য়াকান্ত, লোল অমসুং জজতিস মিনিস্তর শ্রী অর্জুন রাম মেঘাৱাল, ভারতকী এত্তোর্নি জেনেরেল অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবশিং শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা সংবিধান নুমিৎ থৌরমদা শক্নাইরবশিং, দেলিগেতশিং অমসুং মীয়াম তরাম্না ওকখ্রে। মহাক্না হায়খি ভারতকী সংবিধান চহি ৭৫ মপুংফারকপা অসি য়াম্না চাউথোকচনবগী মচাক অমনি। মহাক্না থৌরম অসিদা কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিগী মেম্বরশিং অমসুং কন্সতিতুসনদা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি ঐখোয়না সংবিধান নুমিৎ থৌরম পাংথোক্লি, ঙসিগী নুমিৎ অসি মুম্বাই তেরর এত্তেক্কী কুমওন তাবনা নুমি অসি কাউবা ঙম্লরোই। মহাক্না তেরর এত্তেক অদুদা লৈখিদ্রবশিংগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎখি। শ্রী মোদীনা হায়খি ভারতকী সেকুরিতি অমসুং ঙমখৈগী অপুনবা শক্তমদা শিংনরকপা তেরর ওর্গনাইজেসন খুদিংমক ভারতনা মতিক চাবা পাউখুম অমা পীগনি।
ভারতকী সংবিধানগী মরমদা কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিদা মরৈ য়েৎনখিবা অমসুং খন্নখিবা কয়া অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা বাবাসাহেব অম্বেদকারগী ৱারোল পল্লদুনা হায়খি: “সংবিধান অসি ইচম চম্বা উকিলশিংগী চে-চাং অমা নত্তে, মসি থৌনানি, মসি মতম পুম্নমক্ত চহি কয়াগী থৌনানি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসিগী থৌনা অসি য়াম্না মরুওই। লৈবাক্কী, মতম অমসুং ফিবমগী মতুংইন্না চুনবা ৱারেপশিং লৌদুনা মতম মতমগী ওইনা সংবিধান ৱাহন্থোক পীনবা সংবিধান শেম্লম্বশিংনা ঐখোয়না মনিংতম্বা পীরে।
মহাক্না মখা তানা হায়খি মতমগী মতুংইন্না ভারতকী মঙলানশিং অমসুং অনিংবশিং অনৌবা থাকশিং য়ৌরক্কনি হায়বা সংবিধান শেম্লম্বশিংনা মপুংফানা খঙখি অমসুং খুদোংচাদবা কয়াগা লোয়ননা নিংতম্লবা ভারতকী মীয়ামগী দরকার ওইবশিংশু হেনগৎলক্লি। মরম অদুনা, সংবিধান শেম্বশিংনা সংবিধান অসি ইচম চম্বা চে অমা ওইনা শেমখিদে, মসি অহিংবা, লেপ্তনা চেন্থরিবা ঈচেল অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী সংবিধান অসি ঐখোয়গী হৌজিক অমসুং ঐখোয়গী তুংলমচৎগী লমজিংবনি। হৌখিবা চহি ৭৫ দা লৈবাক অসিনা থেংনবা তোঙান-তোঙানবা খুদোংচাদবশিং থেংননবা অচুম্বা লম্বী হায়রিবা সংবিধান অসিনা ঐখোয়দা তাক্লে। সংবিধান ফাওবা ইমর্জেন্সি মতমগী খুদোংথিবা কয়া মায়োক্নখি। লৈবাক অসিগী অনিংবা অমসুং দরকার ওইবশিং সংবিধান্না ফংহল্লে। সংবিধান্না পীবা শক্তি খক্তনা দোক্তর ভিমরাও অম্বেদকারনা শেম্লম্বা সংবিধান ঙসি জম্মু অমসুং কাস্মিরদা চৎনরে। ঙসিদি অহানবা ওইনা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা সংবিধান নুমিৎ থৌরম পাংথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা অহোংবগী মরুওইবা তাঙ্কক কয়া ফাউদুনা চৎলি। লমজিং মৈরা অমা ওইনা সংবিধান্না ঐখোয়দা অচুম্বা লম্বী তাক্লি। হৌজিক ভারতকী তুংলমচৎকী লম্বীদি অচৌবা মঙলানশিং অমসুং অচৌবা ৱারেপশিং থবক ওইনা পাংথোকপনি। ঙসিদি মীওই খুদিংমক্কী পান্দম অমা লৈরে, বিকসিত ভারত অমা শেমগৎপা। বিকসিত ভারত হায়বদি মীওই খুদিংমক অফবা মগুন লৈবা পুন্সি অমা অমসুং ইকায়খুম্নবা পুন্সি অমা ফংবা মফম অমা অদুবুনি। মসি খুন্নাইগী অচুম্বা পুরক্নবা অমসুং সংবিধানগী থৌনা হাপ্নবা খ্বাইদগী চাউবা পাম্বৈ অমনি। মরম অদুনা, হৌখিবা চহি ১০ অসিদা বেঙ্কগা শম্নদ্রিবা মীয়ামগী বেঙ্ক একাউন্ত করোর ৫৩ হেন্না হাংদোক্তুনা হৌখিবা চহি খর অসিদা খুন্নাই অমসুং শেন-থুমগী অচুম্বশিং পুরক্নবা থবক কয়া পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ১০ দা, মীওই করোর ৪ পাক্কাগী য়ুমদা লৈবা ফংলে, নুপীশিংদা গ্যাস সিলিন্দর কন্নেক্সন করোর ১০ ফংহনখ্রে। নিংতম্বা ফংলবা চহি ৭৫ গী মতুংদা ভারতকী য়ুমথোং করোর ৩ খক তোতি ঈশিং ফংলমখি। হৌখিবা চহি ৫-৬ অসিদা মহাক্কী সরকারনা ইমুং করোর ১২ হেন্না তোতি ঈশিং ফংহন্দুনা মীয়াম অমসুং মরুওইনা নুপীশিং হিংবদা লাইহল্লে। মসিনা সংবিধানগী থৌনা মপাঙ্গল হেনগৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত সংবিধানগী ওরিজিনেল কপিদা ভগবান রাম, লাইরেম্বী সিতা, ভগবান হনুমান, ভতবান বুদ্ধা, ভগবান মহাবির অমসুং গুরু গোবিন্দগী শক্তমশিং য়াওরি। মসিনা ঐখোয়দা মীওইবগী গুনশিংগী মতাংদা ৱাখল তাহন্নবা অমসুং ৱাখল খলহন্নবা সংবিধানদা মফম অমা পীরিবা ভারতকী নাত অমসুং চৎনবীশিংগী খুদমশিংনি। ঙসিগী ভারতকী থৌশিলশিং অমসুং ৱারেপশিং অসি মীওইবগী গুনশিংদা য়ুম্ফম ওইবনি। মীয়ামদা অচুম্বা ৱায়েন খোঙজেল য়াংনা ফংহন্নবা ভারতিয় ন্যায় সনহিতা চৎনরে। চৈরাক পীবদা য়ুম্ফম ওইবা অসি হৌজিক অচুম্বদা য়ুম্ফম ওইবদা হোঙদোক্লে। নুপীশিং রাজনিতিদা শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা পুৱারি ওইরবা ৱুমেন্স রিজার্বেসন বিল পুথোক্লে। থার্দ জেন্দর মীওইশিংগী শক্তম অমসুং হকশিং ঙাক্নবা অমসুং দিবয়াং মীওইশিং হিংবদা লাইহন্নবা থবক কয়া পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীয়াম হিংবদা লাইনবা থবক কয়া ঙসি ভারতনা পায়খৎলে। অহলশিং মখোয়গী থোংজিলদা দিজিতেল লাইফ সর্তফিগেতশিং ফংহল্লে অমসুং হৌজিক ফাওবদা অহল করোর ১.৫ রোম কান্নবা ফংলে। ভারত অসি লায়রবা ইমুং খুদিংমক্ত লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা পীবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমনি অমসুং চহি ৭০ গী মথক্ত লৈবা অহলশিং লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা পীবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারত অমনি। ভারত্ত জন ঔশাধি কেন্দ্র লিশিং কয়া হাংদোক্তুনা হিদাক-লাংথকশিং মমল চাদা ৮০ তানা ফংহল্লে। হৌখিবা মতমদা চাদা ৬০ তিকা থারম্বা অদুগী মথক্ত মিসন ইন্দ্রধনুসকী মখাদা হৌজিক অঙাং চাদা ১০০ তিকা থারে। ঙসি মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংগী অঙাংশিং ফাওবা তিকা থারে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা লায়রবশিং অমসুং মিদল ক্লাস ইমুংশিংগী অৱাবশিং হন্থহল্লে।
সরকারগী এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক্স প্রোগ্রামগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খ্বাইদগী লায়রবা জিলা ১০০ হেন্না খনগৎলে অমসুং হিরম খুদিংমক্ত চাউখৎহন্নবা থবকশিং পায়খৎলে। ঙসিদি এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক কয়া অতোপ্পা জিলাশিংদগী হেন্না ফরে। এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক্স প্রোগ্রামগী নমুনাদা য়ুম্ফম ওইদুনা হৌজিক সরকারনা এস্পিরেসনেল ব্লোগ প্রোগ্রাম হৌদোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়াম্না মায়োক্নরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা সরকারনা পায়খৎপা য়াবা থবক খুদিংমক পায়খৎলি। চহি খরগী মমাঙদা ইলেক্ত্রিসিতি ফংলমদবা য়ুমথোংশিং লেম্না মৈ ফংহন্নবা স্কিমগী মখাদা ইমুং করোর ২.৫ হেন্না মৈ ফংহল্লে। ৪-জি অমসুং ৫-জিগী খুৎথাংদা মীয়ামদা মোবাইল কন্নেক্তিবিতি ফংহন্নবা মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা মোবাইল তৱারশিং খিল্লে। সমুদ্র মনুংদা ওপ্তিকেল ফাইবর কেবলশিং তিংদুনা হৌজিক অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং অমসুং লক্ষদ্বিপতা য়াম্না য়াংবা ব্রোদবেন্দ ফংহল্লে। ভারত্তা য়ুমশিং অমসুং লৌবুকশিংগী লেন্দ রেকোর্দশিং ফংহনবদা ভারতনা চাউখৎলবা লৈবাকশিংদগী মাংজিল থারে। পি.এম শ্বামিতভা য়োজনাগী মখাদা, খুঙ্গংগী লম অমসুং য়ুমশিং দ্রোন মেপ্পিং পাংথোক্লে অমসুং মসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা আইনগী ওইবা চে-চাংশিং ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসি চাউখৎনবা য়াম্না য়াংনা অনৌবা মতমগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা দরকার ওই। মতম চানা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিং লোইশিনবা অসিনা শেন চঙহন্দে অমসুং প্রোজেক অদু মতম চানা শীজিন্নবা ফংহল্লে। প্রধান মন্ত্রী মশামক্না লুচিংবা প্রাগাতি প্লেতফোর্ম শীজিন্নদুনা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিংগী ফিবম চাংনাইনা য়েংশিল্লি অমসুং লুপা করোর লাখ ১৮ হেনবগী প্রোজেকশিং হন্না য়েংশিনখ্রে অমসুং মখোয়না মায়োক্নবা খুদোংচাদবশিং কোকহনখ্রে। ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিং মতম চানা লোইশিনবা অসিনা মীয়ামগী পুন্সিদা অচৌবা কান্নবা কয়া ফংহল্লে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা লৈবাক অসি চাউখৎহনবগা লোয়ননা সংবিধানগী মপাঙ্গলশু কনখৎহল্লে।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা নবেম্বর ২৬, ১৯৪৯ দা পীখিবা দোক্তর রাজেন্দ্র প্রাসাদকী ৱারোলদগী ৱাহৈ খর লৌখৎখি অমসুং হায়খি “ঙসি ভারতনা দরকার ওইরিবা অসি পুকচেল শেংবা মীওই কাংবু অমনা মখোয়গী মশাগী খনবগী মহুত্তা লৈবাক্কী য়াইফনবা খনবা অদুনি”। লৈবাক্কী থবক্না হান্না পাংথোকপা হায়বা ৱাখল্লোন অসিনা লাক্কদৌরিবা চহিচা কয়াদা ভারতকী সংবিধান হিংদুনা লৈহনগনি।
নুঙগীৱারোল
ভারতকী সংবিধান চৎনবা হৌখিবা চহি ৭৫ মপুংফারকপগী থৌরমদা, সুপ্রিম কোর্তকী এদমিনিস্ত্রেতিপ বিল্দিং কমপ্লেক্সতা লৈবা ওদিওতোরিয়মদা পাংথোকপা সংবিধান নুমিৎ থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী শরুক য়াখ্রে। থৌরম অসি ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনা শীনবনি। ভারতকী চীফ জজতিস অমসুং সুপ্রিম কোর্তকী অতোপ্পা জজশিং থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in Constitution Day program at Supreme Court
PM releases the Annual Report of the Indian Judiciary 2023-24
Our constitution is not merely a Book of Law, its a continuously ever- flowing, living stream: PM
Our Constitution is the guide to our present and our future: PM
Today every citizen has only one goal, to build a Viksit Bharat: PM
A new judicial code has been implemented to ensure speedy justice, the punishment based system has now changed into a justice based system: PM
26 NOV 2024 8:01PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the Constitution Day program at the Supreme Court in New Delhi today. The Chief Justice of India, Shri Sanjiv Khanna, Judges of the Supreme Court Justice Shri B.R. Gavai and Justice Shri Suryakant, Minister for Law and Justice Shri Arjun Ram Meghwal, Attorney General of India and other dignitaries were present at the event.
Addressing the gathering, Shri Modi greeted all the dignitaries, the delegates and the citizens on the occasion of Constitution day. He remarked that it was a matter of immense pride of the 75th year of Indian Constitution. He paid tributes to the members of the Constituent Assembly and the Constitution on the occasion.
The Prime Minister remarked that today when we were celebrating the Constitution Day, it cannot be forgotten that today was the anniversary of Mumbai Terror attacks as well. He paid tribute to the victims of the terror attack. Shri Modi reiterated that India will give a befitting reply to every terror organization which threatens the security and integrity of India.
Recalling the elaborate debates and discussions of the Constituent Assembly regarding the Constitution of India, Shri Modi quoted Babasaheb Ambedkar and said: “Constitution is not a mere Lawyer’s document, it is a spirit, it's always the spirit of age”. Adding that this spirit was imperative, Shri Modi said the framers of the Constitution had provided us with the liberty to interpret the Constitution from time to time by taking appropriate decisions according to the country, time and situation. He added that the makers of the Constitution were well aware that the dreams and aspirations of India will scale new heights with time and the needs of the people of Independent India will also evolve along with the challenges. Therefore, he said, the constitution makers did not make the Constitution as a mere document, but a living, continuously flowing stream.
“Our Constitution is a guide to our present and our future”, exclaimed Shri Modi and added that the Constitution had shown the right path to tackle the various challenges that have cropped up in the last 75 years of its existence. He further noted that the Constitution even encountered the dangerous times of Emergency faced by Indian Democracy. The Prime Minister underscored that the Constitution had met every need and expectation of the Country. He added that it was only by the power granted by the Constitution that the Constitution framed by Dr. Bhimrao Ambedkar was in force even in Jammu and Kashmir today. He further added that today for the first time the Constitution Day was celebrated in J&K.
Highlighting that India was going through an important phase of change, the Prime Minister said that the Constitution was showing us the right path as a guiding light. Emphasizing that now the path of India's future was of achieving big dreams and big resolutions, Shri Modi remarked that today the goal of every citizen was to build a Viksit Bharat. Explaining further, he said that a Developed India meant a place where each and every citizen was ensured of getting a quality of life and dignity of life. This, he said, was a great medium of ensuring Social Justice and was the spirit of the Constitution as well. Therefore, the Prime Minister stressed, many steps were undertaken to ensure socio-economic justice in the past few years like opening more than 53 crore bank accounts of the people, in the last decade, who did not have access to the banks. He added that in the past decade, four crore people were ensured of pucca houses, 10 crore gas cylinder connections were given to women of the household. Shri Modi underscored that there were only 3 crore houses in India which had household tap connections even after 75 years of Independence. He added that he was pleased that his Government had given more than 12 crore household tap water connections in the last 5-6 years which had eased the living of citizens and women in particular. He added that this has strengthened the spirit of the Constitution.
Shri Modi remarked that the Original copy of the Indian Constitution had pictures of Lord Ram, Goddess Sita, Lord Hanuman, Bhagwan Buddha, Bhagwan Mahavira and Guru Govind Singh. He added that these symbols of Indian culture were given place in the Constitution to ensure that it constantly keeps us aware and mindful of human values. “Human Values are the basis of today's Indian policies and decisions”, exclaimed the Prime Minister. He added that the Bharatiya Nyay Sanhita was enforced to ensure speedy delivery of justice to the citizens. He further said that the punishment based system has now changed to a justice based system. The Prime Minister stressed that the historic Women's Reservation Bill was introduced to increase the political participation of women. He added that steps were undertaken to ensure the identity and rights of the third gender people and facilities to ease the living of Divyang people.
Underlining that today India was laying a lot of emphasis on the ease of living of citizens, Shri Modi remarked that Digital Life Certificates were given to Senior citizens at their doorstep, the benefit of which was availed by around 1.5 crore Senior citizens till date. He added that India was one of the countries which gave free medical treatment upto Rs 5 lakh to every poor family and India was one such country which gave free healthcare facilities to senior citizens over 70 years of age. He noted that across thousands of Jan Aushadi Kendras in India, the medicines were being sold at a discount of 80% of prices. Shri Modi said he was pleased that today the immunization coverage among children was nearing 100% through the Mission Indradhanush as against less than 60% coverage in the past. He added that the children in the remotest villages were being immunized today. These efforts, he said, had reduced a lot of the woes of poor and middle class families.
Touching upon the Aspirational Districts program of the Government, Shri Modi said more than 100 most backward districts were chosen and pace has been intensified in every developmental parameter. He added that today many aspirational districts had fared better than many other districts. The Prime Minister remarked that the Government had now started the Aspirational Block program based on the model of Aspirational Districts Program.
The Prime Minister exhorted that the Government was leaving no stone unturned to remove the difficulties in the lives of citizens. He noted that more than 2.5 crore households were electrified through the Free Electricity scheme which had no electric connection until a few years ago. He also noted that the Mobile towers were installed in the remotest areas to ensure mobile connectivity to the people through 4G and 5G technologies. He further added that high speed broadband connection was now available in the islands of Andaman & Nicobar and Lakshadweep through Underwater Optical Fiber connections. The Prime Minister remarked that India had taken a lead over the developed nations in ensuring land records of houses and agricultural lands in India. He added that under the PM Swamitva Yojana, drone mapping of the land and houses of the village and legal documents were issued on its basis.
Shri Modi remarked that rapid development of modern infrastructure was a great necessity for the development of the country. He added that the completion of infrastructure projects on time ensured saving of money as well as ensuring the utility of the project itself. He added that infrastructure projects were regularly reviewed using the PRAGATI platform, chaired by the Prime Minister himself, and more than Rs 18 lakh crore worth of projects were reviewed and the obstacles facing them were removed. Shri Modi said that the timely completion of the infrastructure projects had a multitude of positive effects on the lives of the people. He added that these efforts were ensuring the progress of the country as well as strengthening the basic spirit of the Constitution.
Concluding the address, Shri Modi quoted the lines from speech of Dr Rajendra Prasad on 26th November 1949 and said “What India needs today is nothing more than a group of honest people who will put the nation's interests ahead of their own”. He added that this spirit of Nation First will keep the Constitution of India alive for centuries to come.
Background
On the momentous occasion of completion of 75 years of adoption of the Constitution of India, Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the Constitution Day celebrations at the Auditorium, Administrative Building Complex of the Supreme Court. The programme was organised by the Supreme Court of India. The Chief Justice of India and other Judges of the Supreme Court were present.