Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in Constitution Day program at Supreme Court
PM releases the Annual Report of the Indian Judiciary 2023-24
Our constitution is not merely a Book of Law, its a continuously ever- flowing, living stream: PM
Our Constitution is the guide to our present and our future: PM
Today every citizen has only one goal, to build a Viksit Bharat: PM
A new judicial code has been implemented to ensure speedy justice, the punishment based system has now changed into a justice based system: PM
26 NOV 2024 8:01PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the Constitution Day program at the Supreme Court in New Delhi today. The Chief Justice of India, Shri Sanjiv Khanna, Judges of the Supreme Court Justice Shri B.R. Gavai and Justice Shri Suryakant, Minister for Law and Justice Shri Arjun Ram Meghwal, Attorney General of India and other dignitaries were present at the event.
Addressing the gathering, Shri Modi greeted all the dignitaries, the delegates and the citizens on the occasion of Constitution day. He remarked that it was a matter of immense pride of the 75th year of Indian Constitution. He paid tributes to the members of the Constituent Assembly and the Constitution on the occasion.
The Prime Minister remarked that today when we were celebrating the Constitution Day, it cannot be forgotten that today was the anniversary of Mumbai Terror attacks as well. He paid tribute to the victims of the terror attack. Shri Modi reiterated that India will give a befitting reply to every terror organization which threatens the security and integrity of India.
Recalling the elaborate debates and discussions of the Constituent Assembly regarding the Constitution of India, Shri Modi quoted Babasaheb Ambedkar and said: “Constitution is not a mere Lawyer’s document, it is a spirit, it's always the spirit of age”. Adding that this spirit was imperative, Shri Modi said the framers of the Constitution had provided us with the liberty to interpret the Constitution from time to time by taking appropriate decisions according to the country, time and situation. He added that the makers of the Constitution were well aware that the dreams and aspirations of India will scale new heights with time and the needs of the people of Independent India will also evolve along with the challenges. Therefore, he said, the constitution makers did not make the Constitution as a mere document, but a living, continuously flowing stream.
“Our Constitution is a guide to our present and our future”, exclaimed Shri Modi and added that the Constitution had shown the right path to tackle the various challenges that have cropped up in the last 75 years of its existence. He further noted that the Constitution even encountered the dangerous times of Emergency faced by Indian Democracy. The Prime Minister underscored that the Constitution had met every need and expectation of the Country. He added that it was only by the power granted by the Constitution that the Constitution framed by Dr. Bhimrao Ambedkar was in force even in Jammu and Kashmir today. He further added that today for the first time the Constitution Day was celebrated in J&K.
Highlighting that India was going through an important phase of change, the Prime Minister said that the Constitution was showing us the right path as a guiding light. Emphasizing that now the path of India's future was of achieving big dreams and big resolutions, Shri Modi remarked that today the goal of every citizen was to build a Viksit Bharat. Explaining further, he said that a Developed India meant a place where each and every citizen was ensured of getting a quality of life and dignity of life. This, he said, was a great medium of ensuring Social Justice and was the spirit of the Constitution as well. Therefore, the Prime Minister stressed, many steps were undertaken to ensure socio-economic justice in the past few years like opening more than 53 crore bank accounts of the people, in the last decade, who did not have access to the banks. He added that in the past decade, four crore people were ensured of pucca houses, 10 crore gas cylinder connections were given to women of the household. Shri Modi underscored that there were only 3 crore houses in India which had household tap connections even after 75 years of Independence. He added that he was pleased that his Government had given more than 12 crore household tap water connections in the last 5-6 years which had eased the living of citizens and women in particular. He added that this has strengthened the spirit of the Constitution.
Shri Modi remarked that the Original copy of the Indian Constitution had pictures of Lord Ram, Goddess Sita, Lord Hanuman, Bhagwan Buddha, Bhagwan Mahavira and Guru Govind Singh. He added that these symbols of Indian culture were given place in the Constitution to ensure that it constantly keeps us aware and mindful of human values. “Human Values are the basis of today's Indian policies and decisions”, exclaimed the Prime Minister. He added that the Bharatiya Nyay Sanhita was enforced to ensure speedy delivery of justice to the citizens. He further said that the punishment based system has now changed to a justice based system. The Prime Minister stressed that the historic Women's Reservation Bill was introduced to increase the political participation of women. He added that steps were undertaken to ensure the identity and rights of the third gender people and facilities to ease the living of Divyang people.
Underlining that today India was laying a lot of emphasis on the ease of living of citizens, Shri Modi remarked that Digital Life Certificates were given to Senior citizens at their doorstep, the benefit of which was availed by around 1.5 crore Senior citizens till date. He added that India was one of the countries which gave free medical treatment upto Rs 5 lakh to every poor family and India was one such country which gave free healthcare facilities to senior citizens over 70 years of age. He noted that across thousands of Jan Aushadi Kendras in India, the medicines were being sold at a discount of 80% of prices. Shri Modi said he was pleased that today the immunization coverage among children was nearing 100% through the Mission Indradhanush as against less than 60% coverage in the past. He added that the children in the remotest villages were being immunized today. These efforts, he said, had reduced a lot of the woes of poor and middle class families.
Touching upon the Aspirational Districts program of the Government, Shri Modi said more than 100 most backward districts were chosen and pace has been intensified in every developmental parameter. He added that today many aspirational districts had fared better than many other districts. The Prime Minister remarked that the Government had now started the Aspirational Block program based on the model of Aspirational Districts Program.
The Prime Minister exhorted that the Government was leaving no stone unturned to remove the difficulties in the lives of citizens. He noted that more than 2.5 crore households were electrified through the Free Electricity scheme which had no electric connection until a few years ago. He also noted that the Mobile towers were installed in the remotest areas to ensure mobile connectivity to the people through 4G and 5G technologies. He further added that high speed broadband connection was now available in the islands of Andaman & Nicobar and Lakshadweep through Underwater Optical Fiber connections. The Prime Minister remarked that India had taken a lead over the developed nations in ensuring land records of houses and agricultural lands in India. He added that under the PM Swamitva Yojana, drone mapping of the land and houses of the village and legal documents were issued on its basis.
Shri Modi remarked that rapid development of modern infrastructure was a great necessity for the development of the country. He added that the completion of infrastructure projects on time ensured saving of money as well as ensuring the utility of the project itself. He added that infrastructure projects were regularly reviewed using the PRAGATI platform, chaired by the Prime Minister himself, and more than Rs 18 lakh crore worth of projects were reviewed and the obstacles facing them were removed. Shri Modi said that the timely completion of the infrastructure projects had a multitude of positive effects on the lives of the people. He added that these efforts were ensuring the progress of the country as well as strengthening the basic spirit of the Constitution.
Concluding the address, Shri Modi quoted the lines from speech of Dr Rajendra Prasad on 26th November 1949 and said “What India needs today is nothing more than a group of honest people who will put the nation's interests ahead of their own”. He added that this spirit of Nation First will keep the Constitution of India alive for centuries to come.
Background
On the momentous occasion of completion of 75 years of adoption of the Constitution of India, Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the Constitution Day celebrations at the Auditorium, Administrative Building Complex of the Supreme Court. The programme was organised by the Supreme Court of India. The Chief Justice of India and other Judges of the Supreme Court were present.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উচ্চতম ন্যায়ালয়ত সংবিধান দিৱসৰ কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুকলি কৰিলে ভাৰতীয় ন্যায়পালিকাৰ ২০২৩-২৪ বৰ্ষৰ বাৰ্ষিক প্ৰতিবেদন
আমাৰ সংবিধানখন কেৱল এখন আইনৰ পুথি নহয়, ই এটা অবিৰত চিৰপ্ৰবাহিত জীৱন্ত ধাৰা: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ সংবিধান আমাৰ বৰ্তমান আৰু আমাৰ ভৱিষ্যতৰ পথ প্ৰদৰ্শক: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি প্ৰতিজন নাগৰিকৰ এটাই লক্ষ্য, বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তোলা: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ক্ষিপ্ৰ ন্যায় নিশ্চিত কৰিবলৈ নতুন ন্যায়িক সংহিতা ৰূপায়ণ কৰা হৈছে, শাস্তি ভিত্তিক ব্যৱস্থা এতিয়া ন্যায় ভিত্তিক ব্যৱস্থালৈ সলনি কৰা হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
26 NOV 2024 8:01PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ত সংবিধান দিৱস অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে। এই অনুষ্ঠানত ভাৰতৰ মুখ্য ন্যায়াধীশ শ্ৰী সঞ্জীৱ খান্নাৰ লগতে উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ন্যায়াধীশ ন্যায়াধীশ শ্ৰীযুত বি.আৰ. গাৱৈ আৰু ন্যায়াধীশ শ্ৰী সূৰ্য্যকান্ত। লগতে উপস্থিত থাকে আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অৰ্জুন ৰাম মেঘৱাল, ভাৰতৰ এটৰ্নী জেনেৰেল, আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল।
সভাত দিয়া ভাষণত শ্ৰী মোদীয়ে সংবিধান দিৱস উপলক্ষে সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি, প্ৰতিনিধি, নাগৰিকলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ প্ৰকাশ কৰে যে ভাৰতীয় সংবিধানৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ বাবে এয়া এক অতি গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত। এই উপলক্ষে তেওঁ সংবিধান সভাৰ সদস্যসকলক আৰু সংবিধানখনকে আন্তৰিক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি আমি সংবিধান দিৱস উদযাপন কৰোঁতে মুম্বাইত সংঘটিত হোৱা বৰ্বৰ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ বৰ্ষপূৰ্তিও। তেওঁ আক্ৰমণৰ বলি হোৱা লোকসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে দেশৰ সুৰক্ষা আৰু অখণ্ডতাৰ প্ৰতি ভাবুকি কঢ়িয়াই অনা প্ৰতিটো সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠনৰ প্ৰতি ভাৰতে কঠোৰ প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰকাশ কৰিব।
ভাৰতীয় সংবিধান সন্দৰ্ভত সংবিধানসভাত হোৱা বিস্তৃত বিতৰ্ক আৰু আলোচনাৰ কথা মনত পেলাই শ্ৰী মোদীয়ে বাবাছাহেব আম্বেদকাৰৰ উদ্ধৃতি দি কয়, "সংবিধান কেৱল উকীলৰ নথি নহয়; ই এক আত্মা, সদায় যুগৰ আত্মা।" তেওঁ এই মনোভাৱটো গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি জোৰ দি বুজাই দিলে যে সংবিধানৰ প্ৰণয়কসকলে আমাক সময়ৰ লগে লগে ইয়াৰ ব্যাখ্যা কৰাৰ স্বাধীনতা দিছে, দেশৰ প্ৰয়োজন, পৰিস্থিতি আৰু বিকশিত প্ৰত্যাহ্বানৰ অনুকূল সিদ্ধান্ত লৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে সংবিধানৰ স্থপতিসকলে বুজি পাইছিল যে বৃদ্ধি পোৱা ভাৰতৰ সপোন আৰু আকাংক্ষা নতুন উচ্চতাত উপনীত হ’ব, আৰু সময়ৰ লগে লগে স্বাধীন জাতিৰ প্ৰয়োজনীয়তা সলনি হ’ব। এইদৰে সংবিধানখনক স্থিৰ নথি হিচাপে নহয় বৰঞ্চ জাতিৰ যাত্ৰাৰ লগত অহৰহ খাপ খুৱাই থকা এক জীৱন্ত, গতিশীল সত্তা হিচাপেহে উদ্দেশ্য কৰা হৈছিল।
বিগত ৭৫ বছৰত দেশখনে সন্মুখীন হোৱা অসংখ্য প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ ই সঠিক দিশ প্ৰদান কৰা বুলি জোৰ দি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘আমাৰ সংবিধান আমাৰ বৰ্তমান আৰু আমাৰ ভৱিষ্যতৰ পথ প্ৰদৰ্শক। তেওঁ আৰু স্বীকাৰ কৰে যে সংবিধানে ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰক পৰীক্ষা কৰা জৰুৰীকালীন অশান্ত সময়কো সহ্য কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে সংবিধানে জাতিটোৰ প্ৰতিটো প্ৰয়োজন আৰু আশা পূৰণ কৰিছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে সংবিধানে প্ৰদান কৰা ক্ষমতাৰ জৰিয়তেহে ড° ভীমৰাও আম্বেদকাৰৰ দৃষ্টিভংগীয়ে জম্মু-কাশ্মীৰকে ধৰি দেশখনক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আছে, য’ত সংবিধান এতিয়া সম্পূৰ্ণৰূপে বলবৎ হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰত সংবিধান দিৱস পালন কৰা হৈছে।
ভাৰতে পৰিৱৰ্তনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যায় অতিক্ৰম কৰি আছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে সংবিধানে পোহৰৰ বিকন হিচাপে জাতিটোক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে ভাৰতৰ ভৱিষ্যত পথ এতিয়া অভিলাষী সপোন আৰু সংকল্প সাধনৰ ওপৰত কেন্দ্ৰিত, *বিক্ষিত ভাৰত* (উন্নত ভাৰত) গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যৰে। শ্ৰী মোদীয়ে বুজাই দিলে যে উন্নত ভাৰত হ’ল এনে এখন য’ত প্ৰতিজন নাগৰিকক গুণগত আৰু মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱন নিশ্চিত কৰা হয়, যিটো সামাজিক ন্যায় নিশ্চিত কৰাৰ বাবে অপৰিহাৰ্য—সংবিধানৰ এক মূল আত্মা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰু উল্লেখ কৰে যে আৰ্থ-সামাজিক ন্যায়ৰ প্ৰসাৰৰ বাবে শেহতীয়া বছৰবোৰত উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে, যেনে পূৰ্বতে বেংকিং সেৱাৰ সুবিধা নথকা লোকসকলৰ বাবে ৫৩ কোটিৰো অধিক বেংক একাউণ্ট মুকলি কৰা। বিগত দশকত চাৰি কোটি লোকক স্থায়ী ঘৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, আৰু ঘৰে ঘৰে মহিলালৈ ১০ কোটি গেছ চিলিণ্ডাৰ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সত্ত্বেও ভাৰতৰ মাত্ৰ ৩ কোটি ঘৰতে নলৰ পানীৰ সংযোগ আছিল। কিন্তু তেওঁ গৌৰৱেৰে কয় যে যোৱা ৫-৬ বছৰত তেওঁৰ চৰকাৰে ১২ কোটিৰো অধিক পৰিয়ালক টেপৰ পানীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰি নাগৰিক বিশেষকৈ মহিলাসকলৰ জীৱন বহুখিনি উন্নত কৰিছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে সংবিধানৰ আত্মাক শক্তিশালী কৰে বুলি তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰতীয় সংবিধানৰ মূল প্ৰতিলিপিত ভগৱান ৰাম, দেৱী সীতা, ভগৱান হনুমান, ভগৱান বুদ্ধ, ভগৱান মহাবীৰা, আৰু গুৰু গোবিন্দ সিঙৰ প্ৰতিমূৰ্তি আছে। তেওঁ বুজাই দিলে যে ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ এই প্ৰতীকসমূহ সংবিধানত সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছিল যাতে আমাক মানৱীয় মূল্যবোধৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে অহৰহ সোঁৱৰাই দিয়া হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে মানৱীয় মূল্যবোধেই হৈছে আজিৰ ভাৰতীয় নীতি আৰু সিদ্ধান্তৰ ভেটি। তেওঁ আৰু আলোকপাত কৰে যে ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা (ভাৰতীয় দণ্ডবিধি) নাগৰিকসকলক ন্যায় ক্ষিপ্ৰতাৰে প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰণয়ন কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত শাস্তিভিত্তিক ব্যৱস্থাৰ পৰা ন্যায়ভিত্তিক ব্যৱস্থালৈ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। শ্ৰী মোদীয়ে এই কথাও জোৰ দি কয় যে ঐতিহাসিক মহিলা সংৰক্ষণ বিধেয়কখন মহিলাসকলৰ ৰাজনৈতিক অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ বাবে উত্থাপন কৰা হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ তৃতীয় লিংগৰ পৰিচয় আৰু অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে আৰু দিব্যাং (বিভিন্নভাৱে সক্ষম) ব্যক্তিৰ জীৱন উন্নত কৰা সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়েও আঙুলিয়াই দিয়ে।
ভাৰতে নিজৰ নাগৰিকসকলৰ জীৱন-যাপনৰ সহজতা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰা বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে জ্যেষ্ঠ নাগৰিকসকলক তেওঁলোকৰ দুৱাৰমুখতে ডিজিটেল লাইফ চাৰ্টিফিকেট প্ৰদান কৰা হৈছে, যাৰ ফলত এতিয়ালৈকে প্ৰায় ১.৫ কোটি জ্যেষ্ঠ লোক উপকৃত হৈছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰত প্ৰতিটো দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ বাবে ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা, আৰু ৭০ বছৰৰ ওপৰৰ জ্যেষ্ঠ নাগৰিকৰ বাবে বিনামূলীয়া স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান কৰা কেইখনমান দেশৰ ভিতৰত অন্যতম হিচাপে থিয় দিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰু উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ ভাৰততে হাজাৰ হাজাৰ জন আউষাদি কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে ৮০% পৰ্যন্ত ৰেহাইত ঔষধ বিক্ৰী কৰা হৈছে, যাৰ ফলত স্বাস্থ্যসেৱা অধিক সুলভ হৈ পৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে মিছন ইন্দ্ৰধনুশৰ জৰিয়তে শিশুৰ প্ৰতিষেধক কভাৰেজ ১০০%ৰ কাষ চাপিছে, যিটো পূৰ্বতে ৬০%তকৈ কম কভাৰেজৰ তুলনাত যথেষ্ট উন্নতি হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে আজি অতি দুৰ্গম গাঁৱৰ শিশুসকলক প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰা হৈছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহে সন্মুখীন হোৱা বহু প্ৰত্যাহ্বানৰ পৰা উপশম ঘটাইছে বুলি তেওঁ কয়।
চৰকাৰৰ আকাংক্ষিত জিলা কাৰ্যসূচীৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে শ্বেয়াৰ কৰে যে ১০০ খনতকৈও অধিক পিছপৰা জিলাক কেন্দ্ৰীভূত উন্নয়নৰ বাবে নিৰ্বাচিত কৰা হৈছে, বিভিন্ন পৰিমাপৰ মাজেৰে প্ৰচেষ্টা তীব্ৰতৰ কৰা হৈছে। তেওঁ গৌৰৱেৰে উল্লেখ কৰে যে এই আকাংক্ষিত জিলাসমূহৰ বহুতেই অগ্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত অনবদ্য প্ৰদৰ্শন আগবঢ়াইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰু আলোকপাত কৰে যে চৰকাৰে এতিয়া এই পদক্ষেপক সম্প্ৰসাৰিত কৰি সফল আকাংক্ষিত জিলা কাৰ্যসূচীৰ আৰ্হিত আকাংক্ষিত ব্লক কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰি ব্লক পৰ্যায়ত উন্নয়নক আগুৱাই লৈ গৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে চৰকাৰে নাগৰিকৰ জীৱনৰ সকলো বাধা দূৰ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে কেইবছৰমান আগলৈকে বিদ্যুৎ সংযোগ নথকা ২.৫ কোটিৰো অধিক পৰিয়াল এতিয়া বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনিৰ অধীনত বিদ্যুৎ সংযোগ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে আঙুলিয়াই দিয়ে যে অতি দুৰ্গম অঞ্চলত মোবাইল টাৱাৰ স্থাপন কৰা হৈছে, যাৰ ফলত মানুহৰ বাবে ৪জি আৰু ৫জি সংযোগ নিশ্চিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ আৰু লক্ষদ্বীপত এতিয়া পানীৰ তলৰ অপটিকেল ফাইবাৰ সংযোগৰ জৰিয়তে দ্ৰুতবেগী ব্ৰডবেণ্ড সেৱা উপলব্ধ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰু মন্তব্য কৰে যে আৱাসিক আৰু কৃষি সম্পত্তি উভয়ৰে ভূমিৰ অভিলেখ ডিজিটেলাইজ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত উন্নত ৰাষ্ট্ৰৰ ওপৰত ভাৰতে আগভাগ লৈছে। তেওঁ বুজাই দিলে যে পি এম স্বামীত্ব যোজনাৰ অধীনত গাঁৱৰ মাটি আৰু ঘৰৰ ড্ৰ’ন মেপিং কৰা হৈছে, আৰু এই তথ্যৰ ভিত্তিত আইনী নথি-পত্ৰ জাৰি কৰা হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত বিকাশ দেশৰ প্ৰগতিৰ বাবে অপৰিহাৰ্য। তেওঁ বুজাই দিলে যে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহ সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰিলে ধন ৰাহি হোৱাই নহয়, প্ৰকল্পসমূহে নিজৰ উদ্দেশ্যপ্ৰণোদিত উদ্দেশ্য ফলপ্ৰসূভাৱে পূৰণ কৰাটোও নিশ্চিত কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অধ্যক্ষতাত প্ৰাগতি মঞ্চৰ জৰিয়তে নিয়মিতভাৱে পৰ্যালোচনা কৰা হয়, য’ত ১৮ লাখ কোটি টকাৰো অধিক প্ৰকল্পৰ মূল্যায়ন কৰা হয়, আৰু ইয়াৰ সম্পূৰ্ণতাত থকা বাধাসমূহৰ সমাধান কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই প্ৰকল্পসমূহ সময়মতে সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ ফলত নাগৰিকৰ জীৱনত অসংখ্য ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিছে। তেওঁ এই সিদ্ধান্তত উপনীত হয় যে এই প্ৰচেষ্টাসমূহে দেশৰ প্ৰগতিৰ দিশত আগুৱাই নিয়াৰ লগতে সংবিধানৰ মূল মনোভাৱকো শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
ভাষণৰ সামৰণিত শ্ৰী মোদীয়ে ১৯৪৯ চনৰ ২৬ নৱেম্বৰত ড° ৰাজেন্দ্ৰ প্ৰসাদৰ ভাষণৰ শাৰী উদ্ধৃত কৰি কয় যে, "আজি ভাৰতক যিটো লাগে সেয়া হৈছে নিজৰ স্বাৰ্থতকৈ জাতিৰ স্বাৰ্থক আগুৱাই নিব পৰা সৎ লোকৰ এটা দলৰ বাহিৰে আন একো নহয়।" তেওঁ জোৰ দি কয় যে "ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম"ৰ এই মনোভাৱে ভাৰতৰ সংবিধান যাতে আগন্তুক শতিকাজুৰি জীয়াই থাকিব আৰু প্ৰাসংগিক হৈ থাকে।
পৃষ্ঠভূমি
ভাৰতৰ সংবিধান গৃহীত হোৱাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ উল্লেখযোগ্য উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ প্ৰশাসনিক ভৱন কমপ্লেক্সৰ প্ৰেক্ষাগৃহত অনুষ্ঠিত সংবিধান দিৱস উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰে। ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ উদ্যোগত, ভাৰতৰ মুখ্য ন্যায়াধীশ আৰু অন্যান্য উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ন্যায়াধীশসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।