ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମିଳିତ ବିବୃତି: ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଦ୍ଵିତୀୟ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ
19 NOV 2024 11:22PM by PIB Bhubaneswar
୧୯ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ରିଓ ଡି ଜେନେରିଓ ଠାରେ ଗ୍ରୁପ୍ ଅଫ୍ ୨୦ (ଜି-୨୦) ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନ୍ଥୋନି ଆଲବାନିସଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ୨୦୨୫ରେଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ପଞ୍ଚମ ବାର୍ଷିକୀ ପୂର୍ବରୁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣା,ଦକ୍ଷତା, ଗତିଶୀଳତା, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂବହୁପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଭଳି ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।ସାମାଜିକ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ସମେତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାଦିଗରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇ ଦେଶର ସାଧାରଣ ସ୍ୱାର୍ଥ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଘନିଷ୍ଠ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ଉଭୟ ଦେଶ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଲାଭ ଆଣିଥିବାରୁ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଭାରତ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ମଧ୍ୟରେ ଜାରି ରହିଥିବା ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଯୋଗାଯୋଗ କୁ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ଥାୟୀ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭ ତଥା ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ।
ଅର୍ଥନୀତି,ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନିବେଶ
ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି (ଇସିଟିଏ) ଅଧୀନରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ, ବାଣିଜ୍ୟ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବାର ବଜାର ପ୍ରବେଶ କୁ ନେଇ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଲବ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉଚ୍ଚାକାଂକ୍ଷୀ,ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ବ୍ୟାପକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ ଚୁକ୍ତି (ସିଇସିଏ) ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ଦେଶର ନେତା କହିଛନ୍ତି ଯେ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ'ଏବଂ'ଫ୍ୟୁଚର ମେଡ୍ ଇନ୍ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ'ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଏବଂ ସହ ଯୋଗାତ୍ମକ କ୍ଷମତା ଯୋଗୀ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବିଶ୍ୱରେ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ । ଉଭୟ ନେତା ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ଅଧିକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସମନ୍ୱୟ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ର ଉପାୟ ଖୋଜିବାକୁ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ । ଜୁଲାଇ ୨୦୨୪ରୁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ-ଭାରତ ବିଜନେସ୍ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ (ଏଆଇବିଏକ୍ସ) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆସନ୍ତା ୪ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଏଆଇବିଏକ୍ସ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଜାରି ରଖିଛି ।
ଶକ୍ତି,ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା,ମହାକାଶ
ଜଳବାୟୁ ଅଭିଯାନକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ଭାରତ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆଆଗକୁ ବଢ଼ିବା, ଏକାଠି କାମ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପରିପୂରକ ଶକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ଆକାଂକ୍ଷା ରଖିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଭାଗିଦାରୀ (ଆରଇପି)ର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସୌର ପିଭି, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ, ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ପରି ଅଗ୍ରାଧିକାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବହାରିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହା ଭବିଷ୍ୟତର ନବିକରଣୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଭାରତର ଖଣିଜ ବିଦେଶ ଲିମିଟେଡ୍ (KABIL) ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଅଧୀନରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ବିବିଧତା ସ୍ୱାର୍ଥ ହାସଲ କରିବାର ଏକ ସୁଯୋଗ ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଦୁଇ ଦେଶର ନେତା ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ବିନିମୟ ର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସମର୍ଥନ କରି ପ୍ରମୁଖ ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ପରସ୍ପରର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା। ଏଥିରେ ବ୍ୟାଟେରୀ ଏବଂ ରୁଫ୍ ଟପ୍ ସୌର ଶକ୍ତି ଭଳି ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଉଭୟ ମହାକାଶ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ମହାକାଶ ଶିଳ୍ପ ସ୍ତରରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବଢୁଥିବା ମହାକାଶ ଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଗଗନଯାନ ଅଭିଯାନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ,୨୦୨୬ରେ ଭାରତୀୟ ଉତକ୍ଷେପଣ ଯାନରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲୀୟ ଉପଗ୍ରହର ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ଉତକ୍ଷେପଣ ଏବଂ ଆମର ସମ୍ପୃକ୍ତ ମହାକାଶ ଉଦ୍ୟୋଗ ମଧ୍ୟରେ ମିଳିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହି ସ୍ଥାୟୀ ସହଯୋଗର ଉଦାହରଣ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ
ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ସ୍ତମ୍ଭ ଅଧୀନରେ କ୍ରମାଗତ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ସହଯୋଗ ଉପରେ ମିଳିତ ଘୋଷଣାନାମାକୁ ନବୀକରଣ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି,ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ଭାଗିଦାରୀ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି, ଉଭୟ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାରେ ଯୋଗଦାନ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଶାନ୍ତି ଓ ନିରାପତ୍ତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ସହଯୋଗର ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପାଇଁ ସେମାନେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଆଦାନ-ପ୍ରଦାନର ବଢୁଥିବା ଆବୃତ୍ତି ଏବଂ ଜଟିଳତା ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ମାଧ୍ୟମରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଆନ୍ତରିକତାକୁ ଦୁଇ ଦେଶର ନେତା ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଚେତନତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ପରିଚାଳନାଗତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି, ସାଧାରଣ ଚିନ୍ତା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ଏବଂ ଏକ ଖୋଲା, ସମାବେଶୀ, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ, ସ୍ଥିର ଏବଂସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଏକ ମିଳିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ନିରାପତ୍ତା ସହଯୋଗ ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଅପରେସନ୍ ପରିଚାଳନା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପରସ୍ପର ଅଞ୍ଚଳରୁ ବିମାନ ମୁତୟନ ଜାରି ରଖିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ସାମୁଦ୍ରିକ ଶିଳ୍ପ ସମେତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀକ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପର୍ଥରେ ଭାରତ ମହାସାଗର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ୨୦୨୪ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ମେଲବର୍ଣ୍ଣରେ ସ୍ଥଳସେନା ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଭାରତ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପକରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ପରସ୍ପରର ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଥିଲା । ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳ ଗସ୍ତ କରି ଭାଗିଦାରୀ ସୁଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ାରୋପ କରି ଆଗକୁ ବଢୁଥିବା ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆହୁରି ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାକୁ ସେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ।
ଆନ୍ତଃ ସଂସଦୀୟ ସହଯୋଗ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ଏବଂ ସେମାନେ ନିରନ୍ତର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ଶିକ୍ଷା,କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗର ଶକ୍ତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ବନ୍ଧନକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ନୂତନ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲୀୟ ଦୂତାବାସ ଏବଂ ବ୍ରିସବେନରେ ନୂତନ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ଖୋଲିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଏହା ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନିବେଶ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ।
ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଗତିଶୀଳତାର ସୁଯୋଗ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚାଳକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେମାନେଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ରେ ଭାରତ ପାଇଁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହଲିଡେ ମେକର ଭିସା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ମୋବିଲିଟି ଆରେଞ୍ଜମେଣ୍ଟ ଫର ଟ୍ୟାଲେଣ୍ଟେଡ୍ ଆର୍ଲି ପ୍ରଫେସନାଲ ସ୍କିମ୍ (MATES) ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲେ,ଯାହା ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ଗତିଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆଶିଳ୍ପକୁ ଭାରତର କିଛି ପ୍ରତିଭାଶାଳୀ STEM (ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଧନ୍ଦାମୂଳକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ) ଯୋଜନାରେ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଅଷ୍ଟ୍ରେଲୀୟ। ଶିଳ୍ପକୁ ଗ୍ରାଜୁଏଟ୍ (ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ଗଣିତ)ଙ୍କ ପାଇଁ ଆକସେସ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବା । ଏକ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଶିକ୍ଷାଗତ ଭାଗିଦାରୀର ମୂଲ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା କ୍ୟାମ୍ପସ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ନେଇ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଦ୍ୱିତୀୟ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ-ଭାରତ ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା ପରିଷଦ ବୈଠକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ, ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି,ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଓ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ବିକାଶ, କ୍ରୀଡ଼ା ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଔଷଧ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ କ୍ରୀଡ଼ା ଆଦି ଆୟୋଜନ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ସେମାନେ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ଆଞ୍ଚଳିକ ଓ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ
ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଥିବା ଏକ ମୁକ୍ତ,ସମାବେଶୀ, ସ୍ଥିର, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ, ବିଶେଷ କରି ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ର ସମୁଦ୍ର ଆଇନ ସମ୍ମିଳନୀ (ୟୁଏନସିଏଲଓଏସ୍) ଅନୁଯାୟୀ ସମସ୍ତ ସମୁଦ୍ର ଓ ମହାସାଗରରେ ନାଭିଗେସନ୍ ଏବଂ ଓଭରଫ୍ଲାଇଟର ସ୍ୱାଧୀନତା ସମେତ ଅଧିକାର ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ବ୍ୟବହାର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବା ଉପରେ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପାଇଁ ବାସ୍ତବ, ସକାରାତ୍ମକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ କ୍ୱାଡ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ, ଯାହା ଏକ ମୁକ୍ତ, ଅବାଧ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଅଂଶୀଦାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ । ସମାବେଶୀ ଓ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଅନ୍ତୁ। ମହାମାରୀ ଏବଂ ରୋଗର ମୁକାବିଲାରେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚାକାଂକ୍ଷୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନେବା ପାଇଁ କ୍ୱାଡ ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଏଥିସହ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ମୁକାବିଲା; ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ସଚେତନତା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା; ଉଚ୍ଚମାନର ଭୌତିକ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ନିର୍ମାଣ କରିବା;ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ଉପଯୋଗ;ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ବିପଦର ମୁକାବିଲା; ସାଇବର ନିରାପତ୍ତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଲିଡର୍ସ ବିକଶିତ କରିବା । ୨୦୨୫ରେ ଭାରତରେ ହେବାକୁ ଥିବା କ୍ୱାଡ୍ ଲିଡର୍ସ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆକୁ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଗ୍ରହୀ ଅଛନ୍ତି।
ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ (ଇଏଏସ୍), ଆସିଆନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଫୋରମ୍ ଏବଂ ଆସିଆନ୍ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ ସମେତ ଆସିଆନ୍ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ଆସିଆନ୍ କେନ୍ଦ୍ରୀୟତା ପ୍ରତି ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ଆସିଆନ୍ ଆଉଟଲୁକ୍ (ଏଓଆଇପି)ର ବ୍ୟବହାରିକ ରୂପାୟନ ପାଇଁ ସେମାନେ ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ସେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଇନିସିଏଟିଭ୍ (ଆଇପିଓଆଇ)ର ଅଧୀନରେ ଚାଲିଥିବା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା, ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରଦୂଷଣର ପ୍ରଭାବହ୍ରାସ, ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ପଦର ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବହାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଦିଗରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ପର୍ଥରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଏବଂ ଭାରତର ମିଳିତ ଆୟୋଜନରେ ଆୟୋଜିତ ୨୦୨୪ ଭାରତ ମହାସାଗର ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳତା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଭାରତ ମହାସାଗରରେ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତ ମହାସାଗରୀୟ ରିମ୍ ଆସୋସିଏସନ (ଆଇଓଆରଏ)କୁ ସେମାନେ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ୨୦୨୫ରେ ଭାରତ ଆଇଓଆରଏ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ହେବା ପରେ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ହୋଇଥିଲେ
ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦ୍ୱୀପ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୃଢ଼ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ । ଜଳବାୟୁ ଅଭିଯାନ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସମେତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଦୁଇ ଦେଶର ନିରନ୍ତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଏଥିରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି। ଆଞ୍ଚଳିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦ୍ୱୀପ ଫୋରମର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭୂମିକା ଏବଂ ବ୍ଲୁ ପ୍ୟାସିଫିକ୍ ମହାଦେଶ ପାଇଁ ଏହାର ୨୦୫୦ ରଣନୀତିକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅବ୍ଲନୀଜ ଫୋରମ ଫର ଇଣ୍ଡିଆ-ପାସିଫିକ୍ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ସହଯୋଗ (ଫିପିକ୍) ଢାଞ୍ଚା ସମେତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦ୍ୱୀପ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ବିକାଶ ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି ରେ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ଦେଶ ଭାରତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ।
ସମସାମୟିକ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ବିକାଶ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ । ଆଲୋଚନା ଓ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଲିଥିବା ବିବାଦର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସେମାନେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ଫାଇନାନ୍ସିଆଲଆକ୍ସନ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସମେତ ଆତଙ୍କବାଦର ବିପଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଦେଶର ମହତ୍ଵ ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ନେତା ଆତଙ୍କବାଦ ଓ ହିଂସାତ୍ମକ ଉଗ୍ରବାଦକୁ ସବୁ ପ୍ରକାର ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କର ସକାରାତ୍ମକ ଭାବନା ଆକଳନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପାରସ୍ପରିକ ହିତ ଏବଂ ଲାଭ ପାଇଁ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ସ୍ଥିର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ପଞ୍ଚମ ବାର୍ଷିକୀର ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ୨୦୨୫ରେ ଏହି ଐତିହାସିକ ଘଟଣାକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଢଙ୍ଗରେ ପାଳନ କରିବାର ସୁଯୋଗକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ୨୦୨୫ରେ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ କୁ ନେଇ ଉଭୟ ଦେଶ ଉତ୍ସାହିତ ଅଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
Joint Statement: 2nd India-Australia Annual Summit
19 NOV 2024 11:22PM by PIB Delhi
The Hon’ble Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, and the Prime Minister of Australia, the Hon Anthony Albanese MP, held the second India-Australia Annual Summit on the sidelines of the Group of 20 (G20) Summit in Rio de Janeiro on 19 November 2024.
Ahead of the fifth anniversary of the India-Australia Comprehensive Strategic Partnership in 2025, the Prime Ministers noted the significant progress made in strengthening bilateral ties across a range of important sectors – including climate change and renewable energy, trade and investment, defence and security, education and research, skills, mobility, science and technology, regional and multilateral cooperation, community and cultural links, and people-to-people ties.
Both Prime Ministers reflected on the shared interests of our region, noting with satisfaction that closer bilateral engagement has benefited both nations and the broader region. They welcomed sustained high-level contact and ministerial engagement between India and Australia. Looking forward, the Prime Ministers reaffirmed commitment to deepening cooperation and announced initiatives to focus and accelerate efforts for mutual benefit, as well as to promote the peace, stability and prosperity of our shared region.
Economy, Trade and Investments
The Prime Ministers expressed satisfaction at the increasing two-way trade, business engagements and market access for goods and services enabled under the landmark India-Australia Economic Cooperation and Trade Agreement (ECTA). They welcomed further work towards an ambitious, balanced and mutually beneficial Comprehensive Economic Cooperation Agreement (CECA), to realise the full potential of the bilateral economic relationship.
The Prime Ministers observed that ‘Make in India’ and ‘Future Made in Australia’ have complementarity and collaborative potential and could help create new jobs, unlock economic growth and secure our future prosperity in a changing world. The leaders called for greater two-way investments reflective of the Comprehensive Strategic Partnership and instructed officials to explore ways to realise greater synergies between the economies of both the countries and promote mutually beneficial investments in both directions.
The Prime Ministers welcomed the extension of the Australia-India Business Exchange (AIBX) programme for another four years from July 2024. The AIBX continues to boost the confidence and capabilities of Australian and India businesses to connect and develop mutually beneficial partnerships.
Energy, Science and Technology, Space
India and Australia have shared ambition to move faster, work together and deploy our complementary capabilities to drive climate action. The Prime Ministers welcomed the launch of the India-Australia Renewable Energy Partnership (REP) which would provide the framework for practical cooperation in priority areas such as solar PV, green hydrogen, energy storage, two-way investment in renewable energy projects and allied areas; and upgraded skills training for the renewables workforce of the future.
The Prime Ministers noted progress under the Memorandum of Understanding between India’s Khanij Bidesh Ltd. (KABIL) and Australia’s Critical Minerals Office as an opportunity to grow commercial links and advance supply chain diversification interests. The leaders underlined the role of research and innovation, skills development, and professional exchange, including participation in each other’s conferences; and sustainable practices in developing the critical minerals sector in support of the global clean energy transition, including as inputs to technologies such as batteries and roof top solar.
The Prime Ministers welcomed the growing space partnership between the two countries, both at space agency and space industry levels. Cooperation to support the Gaganyaan missions, the planned launch of Australian satellites on-board an Indian launch vehicle in 2026 and joint projects between our respective space industries exemplify this deepening collaboration.
Defence and Security Cooperation
The Prime Ministers welcomed sustained progress under the defence and security pillar of the Comprehensive Strategic Partnership. They expressed intent to renew and strengthen the Joint Declaration on Defence and Security Cooperation in 2025, to reflect ambition in both countries’ elevated defence and security partnership and strategic convergence. The Prime Ministers looked forward to a long-term vision of defence and security collaboration between the two countries to enhance collective strength, contribute to both countries’ security and make an important contribution to regional peace and security.
The leaders appreciated the growing frequency and complexity of defence exercises and exchanges and the increasing interoperability through implementation of the Mutual Logistics Support Arrangement.
The Prime Ministers welcomed arrangements for enhancing maritime domain awareness, and increased and reciprocal defence information-sharing to deepen operational defence cooperation, address shared concerns and challenges, and work towards an open, inclusive, peaceful, stable and prosperous Indo-Pacific. They agreed to develop a joint maritime security collaboration road map. The Prime Ministers agreed to continue aircraft deployments from each other’s territories to build operational familiarity.
The Prime Ministers highlighted the significance of defence industry, research and material cooperation, including in the maritime industry, and noted the first-ever participation of Indian defence industries in the Indian Ocean Defence & Security 2024 Conference in Perth and in the Land Forces Exposition in Melbourne. They underscored the need for boosting connections between Indian and Australian defence industrial bases and defence start-ups, including by opportunities for participation in each other’s major defence trade expositions. They also looked forward to the defence industry delegation visits between India and Australia in the near future to take forward the constructive discussions and delineate further steps.
Parliamentary cooperation
The Prime Ministers reiterated that inter-parliamentary cooperation is an important component of the Comprehensive Strategic Partnership and looked forward to continued exchanges.
Education, Sports and People-to-People Ties
Recognising the strength of growing people-to-people linkages which continue to enrich our bilateral ties, the two leaders welcomed the significant contribution of Australians of Indian heritage and agreed to further strengthen this ‘living bridge’.
The Prime Ministers welcomed the opening of the new Consulate-General of Australia in Bengaluru and the new Consulate-General of India in Brisbane. They expressed confidence that these will further strengthen trade and investment relations and deepen cultural links.
The Prime Ministers recognised that mobility opportunities between Australia and India were a key driver of economic growth. They welcomed the launch of Australia’s Working Holiday Maker visa programme for India in October 2024, and looked forward to the commencement of Australia’s Mobility Arrangement for Talented Early-professionals Scheme (MATES), which will promote mobility of early professionals and provide Australian industry access to some of India’s most talented STEM graduates.
Recognising the value of a strong and growing educational partnership, the Prime Ministers expressed satisfaction at Australian universities establishing their campuses in India. The Prime Ministers noted that the second Australia India Education and Skills Council meeting held in October 2024 helped in advancing educational and skills cooperation.
The Prime Ministers underlined that Sport offers significant opportunities to foster bilateral ties, enhance people-to-people links and cultural exchanges. They agreed to engage on capacity building, focusing inter alia on training and workforce development, sports science and medicine, and major sporting event management.
Regional and Multilateral Cooperation
The Prime Ministers reiterated their commitment to supporting an open, inclusive, stable, peaceful and prosperous Indo-Pacific where sovereignty and territorial integrity are respected. The Prime Ministers underlined the importance of being able to exercise rights and freedoms in all seas and oceans consistent with international law, particularly the UN Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), including freedom of navigation and overflight.
The Prime Ministers reiterated their commitment to strengthening cooperation through the Quad as a force for global good which delivers real, positive and enduring impact for the Indo-Pacific, to advance their shared vision for a region that is free, open, inclusive and resilient. They appreciated the Quad’s ongoing efforts to undertake ambitious projects to help partners address pandemics and disease; respond to natural disasters; strengthen maritime domain awareness and maritime security; mobilise and build high-standard physical and digital infrastructure; invest in and benefit from critical and emerging technologies; confront the threat of climate change; bolster cyber-security; and cultivate the next generation of technology leaders. Prime Minister Modi looked forward to hosting Australia at the Quad Leaders’ Summit in India in 2025.
The Prime Ministers reaffirmed their commitment to ASEAN centrality and the ASEAN-led regional architecture including the East Asia Summit (EAS), the ASEAN Regional Forum and the ASEAN Defence Ministers’ Meeting Plus. They expressed ongoing support for the practical implementation of the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP). They noted the ongoing bilateral cooperation under the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI), and called for enhanced cooperation in preserving maritime ecology, reducing the impact of marine pollution, ensuring sustainable use of marine resources, and reducing the impact of climate change. The Prime Ministers reflected on the success of the 2024 Indian Ocean Conference, co-hosted by Australia and India in Perth, Australia’s Indian Ocean capital. They reiterated their strong support for the Indian Ocean Rim Association (IORA) as the Indian Ocean region’s premier forum for addressing the region’s challenges and looked forward to working closely together when India assumes the IORA Chair in 2025.
The Prime Ministers agreed on the importance of strengthened cooperation in the Pacific to support the needs and priorities of Pacific island countries and noted both countries’ ongoing commitment to supporting Pacific priorities, including climate action, health and education. They affirmed the central role played by the Pacific Islands Forum and its 2050 Strategy for the Blue Pacific Continent in addressing regional challenges. Prime Minister Albanese recognised India’s role in extending development partnership to Pacific island countries, including through the Forum for India-Pacific Islands Cooperation (FIPIC) framework. Both countries also looked forward to support development activities in the Indian Ocean region.
The Prime Ministers exchanged views on contemporary regional and global developments. They reiterated the call for resolution of ongoing conflicts through dialogue and diplomacy. They also emphasised the importance of all countries combating the threat of terrorism, including by bolstering cooperation in the Financial Action Task Force, as the global standard setter and international body for countering terrorism financing, and exploring other initiatives to tackle terrorism financing. Both leaders unequivocally condemned terrorism and violent extremism in all its forms.
The Prime Ministers shared their positive assessment of the progress of bilateral engagements and affirmed their commitment to further and deepen ties for mutual benefit and for the benefit of the region. Acknowledging the significance of the approaching fifth anniversary of the Comprehensive Strategic Partnership, the Prime Ministers welcomed opportunities to commemorate this milestone in 2025in a befitting manner. They looked forward to the next India-Australia Annual Summit in 2025.