প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.গী পার্লিয়ামেন্তগী নীংথম মীফম হৌবদা থমখিবা ৱারোল
25 NOV 2024 11:25AM by PIB Imphal
খুরুমজরি মরুপশিং,
মসি নীংথম মীফমনি, অমসুং নুংশিৎকী ফীভমসু ইংলগনি। ঐখোয়না 2024গী অরোইবা তাঙ্কক য়ৌরে, অমসুং লৈবাক অসিনা চাউনা থৱায় য়াওবা অমদি নুংঙাইবগা লোয়ননা 2025বু তরাম্না ওক্নবা থৌরাং তৌরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সম্বিধান অসিনা চহি 75শুদুনা মাগী চহি 75গী খোঙচৎ চংশিল্লকপগী খ্বাইদগী মরু ওইবা তাঙ্কক অসিগা লোয়ননা পার্লিয়ামেন্তকী মীফম অসি মওং কয়াদা অখন্নবা ওইরি। মসি দেমোক্রেসীগীদমক য়াম্না মরু ওইবা থৌরম অমনি। ঙরাং, ঐখোয় পুন্না কন্সতিত্যুসন হোলদা ঐখোয়গী সম্বিধানগী 75শুবা চহিগী থৌরম পাংথোকপা হৌরগনি। সম্বিধান শেম্বা মীওইশিংনা সম্বিধান শেম্বা মতমদা পোইন্ত খুদিংমক কুপ্না খন্নখি, মসিনা মসিগী অফবা দোক্যুমেন্ত অসিদা ওইহল্লকখি। মসিগী মরুওইবা য়ুম্বী অসি ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্ত অমসুং মসিগী মীহুৎশিংনি। পার্লিয়ামেন্ত অসিনা মীওই কয়া অমা শরুক য়াবা য়াবা মওংদা অফবা খন্ন-নৈনবা অমা পাংথোকপা হায়বসি তঙাইফদবা অমনি। নুংঙাইতবা ৱাফমদি, মীয়ামনা য়াখিদবা মীওই খরনা মখোয়গী পোলিতিকেল কান্নবশিং ফংনবগীদমক্তা অপনবা পীরকপা পাম্বৈশিং শিজিন্নদুনা পার্লিয়ামেন্ত কন্ত্রোল তৌনবা লেপ্তনা হোৎনরি। মখোয়গী মরুওইবা পান্দমদি পার্লিয়ামেন্তকী থবকশিং থিংজিনবনি, অমসুং মীয়াম্না মখোয়গী থবকশিং অদু খঙই অমসুং মতম লাকপদা মখোয়বু চৈরাক পীরি।
অদুম ওইনমক, খ্বাইদগী নুংঙাইতবা ৱাফমদি, অসিগুম্বা লমচৎ অসিনা - পার্তীদগী অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং ইনর্জী পুরক্লিবা - অনৌবা এম.পি.শিংগী হকশিং অদু মাংহল্লি। অনৌবা মেম্বরশিং অসি হাউস অসিদা ৱা ঙাংবগী খুদোংচাবা কয়া ফংহন্দে। দেমোক্রেসীগী চৎনবী অমদা, মীরোল খুদিংমক্না মথংগী মীরোলশিং শেমগৎপগী থৌদাং লৈ। অদুবু মীয়ামনা - 80, 90 রক য়াখিদ্রবা মীওইশিং অসিনা পার্লিয়ামেন্ততা খন্ন-নৈনবগী অয়াবা পীদে, দিমোক্রেসীগী কাংলোনশিং নৎত্রগা মীয়ামগী অপাম্বশিংবু ইকায় খুম্নদে। মখোয়না মীয়ামগী মায়কৈদা মখোয়গী থৌদাংশিং অদু খঙদে। মসিনা মরম ওইদুনা, মখোয়না মীয়ামগী অপাম্বশিং লেপ্পা লৈতনা থুংহনবা ঙমখিদে, মসিনা ইলেক্তোরেৎনা হন্না হন্না য়ানিংদবা ফোঙদোক্নবগী মরম ওইরি।
মরুপশিং,
হাউস অসিনা দেমোক্রেসীগী খুদম অমনি। 2024গী পার্লিয়ামেন্তরী ইলেক্সন মতুংদা, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং, মীৎয়েংশিং অমসুং অপাম্বশিং ফোঙদোক্নবগী খুদোংচাবা মখোয়গী রাজ্যশিংদা ফংখি। রাজ্যশিং অসিদা পাংথোকখিবা মীখলশিং অসিগী ফলনা 2024গী লোক সভা মীখলগী ফলশিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে, মতেং পীনবগী য়ুম্ফম পাকথোক চাউথোকহল্লে অমসুং দেমোক্রেতিক্কী থৌওংশিংদা থাজবা হেনগৎহল্লে। দেমোক্রেসীদা, ঐখোয়না মীয়ামগী সেন্তিমেন্তশিংবু ইকাই খুম্নবা অমসুং মখোয়গী আশাশিং অমসুং অপাম্বশিং ফংনবা কন্না হোৎনগদবনি। ঐনা ওপোজিসনবু হন্না হন্না তকশিনখি, অমসুং ওপোজিসনগী মেম্বর খরনা য়াম্না থৌনা লৈনা থবক তৌরি। মখোয়না হাউস অসি নীংথিনা মথৌ তৌহনবা পাম্মি। অদুম ওইনমক, মীয়াম্না য়াখিদবা মীওইশিংনা মখোয়গী মরুপ-মপাংশিংগী খোঞ্জেলশিং ফাওবা নমথখি, মখোয়গী ৱাখল্লোনশিংবু ইকাই খুম্নদে, অমসুং দেমোক্রেসীগী ৱাখল্লোনবু হন্থনা খল্লি।
পার্তী পুম্নমক্কী ঐখোয়গী অনৌবা মেম্বরশিংনা খুদোংচাবা ফংগনি হায়না ঐনা থাজৈ। মখোয়না ভারতপু মাংলোমদা পুখৎনবা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং অনৌবা মীৎয়েংশিং পুরক্লি। ঙসিদি মালেম অসিনা ভারতপু অচৌবা আশাগা লোয়ননা মীৎয়েং থম্মি। পার্লিয়ামেন্তকী মীহুৎশিং ওইনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী মতম অসি ভারতকী মালেমগী ওইবা ইকায় খুম্নবা অমসুং পুক্নিং চিংশিনবা হেনগৎহন্নবা শীজিন্নগদবনি। ঙসি ভারতনা ফংলিবা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং অসি মালেমগী থাক্তা য়াম্না তাঙনা থোকই। ভারতকী পার্লিয়ামেন্তকী পাউজেল অসিনা ভোতরশিংনা দেমোক্রেসীদা থাজবা থম্লিবা, সম্বিধানগীদমক মখোয়গী অচেৎপা থাজবা অমসুং পার্লিয়ামেন্তরীগী থবকশিংদা মখোয়গী থাজবা অদু উৎকদবনি। ঐখোয়না মখোয়গী মীহুৎশিং ওইনা, মসিগী ৱাখল্লোনশিং অসি থুংহন্নবা হোৎনগদবনি। হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়না মাংখিবা মতম অদুগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী মতম ওইরে অমসুং হীরম কয়া অমা কুপ্না খন্ন-নৈনদুনা মদু কম্পেন্সেৎ তৌনবা ৱারেপ লৌবগী মতম ওইরে। তুংগী চারোন-শুরোনশিংনদি হায়রিবা খন্ন-নৈনবশিং অসিদগী পাগনি অমসুং মসিদগী ইথিল লৌগনি। ঐহাক্না আশা তৌরি মদুদি সেসন অসি য়াম্না মহৈ য়ানবা ওইরগনি, সম্বিধানগী 75শুবা চহিগী মগুন হেনগৎহনগনি, ভারতকী মালেমগী থাকপু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, অনৌবা এম.পি.শিংদা খুদোংচাবা ফংহল্লগনি অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনশিংবু তরাম্না ওক্লগনি। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না পার্লিয়ামেন্তকী ইকাই খুম্নরবা মেম্বর পুম্নমকপু থৱায় য়াওনা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপগা লোয়ননা মীফম অসিদা শরুক য়ানবা কৌজরি অমসুং তরাম্না ওকচরি। ময়াম পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি।
খুরুমজরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the beginning of Winter Session of Parliament
25 NOV 2024 11:25AM by PIB Delhi
Namaskar friends,
It is the winter session, and the atmosphere will also remain cool. We are in the final phase of 2024, and the country is enthusiastically preparing to welcome 2025 with great energy and excitement.
Friends,
This session of Parliament is special in many ways, with the most significant aspect being the 75-year journey of our Constitution, as it steps into its 75th year. This is a momentous occasion for democracy. Tomorrow, we will collectively begin the celebration of the 75th year of our Constitution in the Constitution Hall. The Constitution framers debated every point in great detail while drafting the Constitution, resulting in this excellent document. A significant pillar of this is our Parliament and its members. It is essential for Parliament to engage in healthy discussions where as many people as possible contribute. Unfortunately, some individuals rejected by the people are continuously attempting to control Parliament through disruptive tactics for their political gains. Their primary goal of halting parliamentary proceedings rarely succeeds, and the people take note of their actions, often punishing them when the time comes.
The most troubling aspect, however, is that such behaviour stifles the rights of new MPs—those who bring fresh ideas and energy from all parties. These new members are often denied opportunities to speak in the House. In a democratic tradition, every generation has the responsibility to prepare the next generations. But those who have been repeatedly rejected by the people —80, 90 times—neither allow discussions in Parliament nor respect democratic principles or the aspirations of the people. They don’t realise their responsibility towards the people. As a result, they consistently fail to meet public expectations, leading to repeated rejection by the electorate.
Friends,
This House is a testament to democracy. After the 2024 Parliamentary elections, the people of the country have had opportunities in their respective states to express their thoughts, views, and expectations. The results of these elections in the states have further strengthened the outcomes of the 2024 Lok Sabha elections, broadening the support base and increasing trust in democratic processes. In democracy, it is imperative for us to respect the sentiments of the people and work tirelessly to meet their hopes and expectations. I have repeatedly urged the Opposition, and some opposition members act very responsibly. They also desire smooth functioning of the House. However, those rejected by the people suppress even their colleagues’ voices, disrespect their feelings, and undermine the spirit of democracy.
I hope our new members, from all parties, get opportunities. They bring fresh ideas and innovative visions to advance Bharat. Today, the world looks at Bharat with great hope. As Members of Parliament, we must use our time to further enhance Bharat’s global respect and attraction. Opportunities like the one Bharat has today are rare on the world stage. The message from Bharat’s Parliament should reflect the voters' dedication to democracy, their commitment to the Constitution, and their trust in parliamentary practices. We, as their representatives, must live up to these sentiments. It is time to reflect on the time we have lost so far and resolve to compensate by thoroughly debating various issues in the House. Future generations will read and draw inspiration from these discussions. I hope this session will be highly productive, enhance the prestige of the Constitution’s 75th year, strengthen Bharat’s global stature, provide opportunities to new MPs, and welcome new ideas. With this spirit, I once again invite and welcome all esteemed Members of Parliament to approach this session with enthusiasm and vigour. Thank you all very much.
Namaskar!