প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সংসদৰ শীতকালীন অধিৱেশনৰ আৰম্ভণিতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
25 NOV 2024 11:25AM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ বন্ধুসকল,
এয়া শীতকালীন অধিৱেশন আৰু পৰিবেশটোও ঠাণ্ডা হৈ থাকিব। আমি ২০২৪ৰ অন্তিম ক্ষণত উপনীত হৈছোঁহি আৰু দেশে পৰম আগ্ৰহ আৰু উৎসাহেৰে ২০২৫ক আদৰিবলৈ প্ৰস্তুতি চলাইছে।
বন্ধুসকল,
সংসদৰ এই অধিৱেশন বহু দিশত বিশেষ, ইয়াৰ আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য দিশটো হ’ল আমাৰ সংবিধানৰ ৭৫ বছৰীয়া যাত্ৰা, যিহেতু ই ৭৫ বছৰত ভৰি দিছে। গণতন্ত্ৰৰ বাবে এয়া এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপলক্ষ। কাইলৈ ​​আমি সামূহিকভাৱে সংবিধান হলত আমাৰ সংবিধানৰ ৭৫ বছৰ উদযাপনৰ কাৰ্য্যসূচী আৰম্ভ কৰিম। সংবিধান প্ৰণয়নকাৰীসকলে সংবিধানৰ খচৰা প্ৰস্তুতৰ সময়ত প্ৰতিটো কথাতে অতি বিশদভাৱে বিতৰ্ক কৰিছিল, যাৰ ফলশ্ৰুতিত এই উৎকৃষ্ট নথিখন পোৱা গৈছিল। ইয়াৰ এটা উল্লেখযোগ্য স্তম্ভ হৈছে আমাৰ সংসদ আৰু ইয়াৰ সদস্যসকল। সংসদে সুস্থ আলোচনাত লিপ্ত হোৱাটো অতিশয় প্ৰয়োজনীয় য’ত যিমান পাৰি সিমান সাংসদে অৰিহণা যোগায়। কিন্তু দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে ৰাইজে প্ৰত্যাখ্যান কৰা একাংশ ব্যক্তিয়ে নিজৰ ৰাজনৈতিক লাভালাভৰ বাবে বিঘ্নিতকাৰী কৌশলৰ জৰিয়তে সংসদক নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ অহৰহ চেষ্টা চলাই আহিছে। সংসদীয় কাৰ্য্যবিধি স্তব্ধকৰণৰ তেওঁলোকৰ প্ৰধান লক্ষ্য খুব কমেইহে সফল হয় আৰু জনসাধাৰণে তেওঁলোকৰ কাৰ্য্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখে, প্ৰায়ে সময় আহিলে শাস্তি দিয়ে।
কিন্তু আটাইতকৈ আমনিদায়ক দিশটো হ’ল এনে আচৰণে নতুন সাংসদসকলৰ অধিকাৰ খৰ্ব কৰে— যিসকলে সকলো দলৰপৰা সতেজ ধাৰণা আৰু শক্তি কঢ়িয়াই আনে। এই নতুন সদস্যসকলক সদনত ভাষণ প্ৰদানৰ সুযোগৰপৰা প্ৰায়ে বঞ্চিত কৰা হয়। গণতান্ত্ৰিক পৰম্পৰাত পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মক সাজু কৰাৰ দায়িত্ব প্ৰতিটো প্ৰজন্মৰ ওপৰত ন্যস্ত হৈছে। কিন্তু যিসকলক ৰাইজে বাৰে-বাৰে নাকচ কৰিছে— ৮০, ৯০ বাৰ— তেওঁলোকে সংসদত আলোচনা নিবিচাৰে, গণতান্ত্ৰিক নীতি বা জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষাকো সন্মান নকৰে। জনসাধাৰণৰ প্ৰতি নিজৰ দায়িত্ব উপলব্ধি নকৰে। ফলত তেওঁলোকে জনসাধাৰণৰ আশা পূৰণ কৰাত ধাৰাবাহিকভাৱে ব্যৰ্থ হয়, যাৰ ফলত ভোটাৰসকলে বাৰে-বাৰে প্ৰত্যাখ্যান কৰে।
বন্ধুসকল,
এই সদন গণতন্ত্ৰৰ সাক্ষ্য। ২০২৪ৰ সংসদীয় নিৰ্বাচনৰ পিছত দেশৰ জনসাধাৰণে নিজ-নিজ ৰাজ্যত নিজৰ চিন্তা, মতামত, আশা প্ৰকাশৰ সুযোগ লাভ কৰিছে। ৰাজ্যসমূহৰ এই নিৰ্বাচনৰ ফলাফলে ২০২৪ৰ লোকসভা নিৰ্বাচনৰ ফলাফলক অধিক সুদৃঢ় কৰি তুলিছে, সমৰ্থনৰ ভিত্তি বহল কৰিছে আৰু গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াৰ প্ৰতি আস্থা বৃদ্ধি কৰিছে। গণতন্ত্ৰত জনসাধাৰণৰ আৱেগক সন্মান জনাই তেওঁলোকৰ আশা আৰু আকাংক্ষাৰাজি পৰিপূৰণৰ বাবে অক্লান্তভাৱে কাম কৰাটো আমাৰ বাবে অতিশয় প্ৰয়োজনীয়। মই বাৰে-বাৰে বিৰোধী পক্ষক আহ্বান জনাইছোঁ আৰু বিৰোধীৰো একাংশ সদস্যই অতিশয় দায়িত্বশীলভাৱে কাম কৰে। সদনৰ মসৃণ কাম-কাজো কামনা কৰে। কিন্তু ৰাইজে প্ৰত্যাখ্যান কৰাসকলে আনকি সতীৰ্থসকলৰ মাতকো দমন কৰে, তেওঁলোকৰ অনুভৱক অসন্মান কৰে, গণতন্ত্ৰৰ মনোভাৱক ভেঙুচালি কৰে।
আশাকৰোঁ সকলো দলৰে আমাৰ নতুন সদস্যসকলে সুযোগ লাভ কৰিব। তেওঁলোকে ভাৰতক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে সতেজ ধাৰণা আৰু উদ্ভাৱনী দৃষ্টিভংগী বেকত কৰিব। আজি বিশ্বই বৰ আশাৰে চাইছে ভাৰতলৈ। সাংসদ হিচাপে আমি আমাৰ সময়খিনি ভাৰতৰ বৈশ্বিক সন্মান আৰু আকৰ্ষণ অধিক বৃদ্ধিৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব। আজি ভাৰতত যি সুযোগ আছে তাৰ দৰে সুযোগ বিশ্ব মঞ্চত বিৰল। ভাৰতৰ সংসদৰপৰা যোৱা বাৰ্তাই গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি ভোটাৰৰ সমৰ্পণ, সংবিধানৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ দায়বদ্ধতা, সংসদীয় প্ৰথাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ আস্থা প্ৰতিফলিত কৰিব লাগে। আমি তেওঁলোকৰ প্ৰতিনিধি হিচাপে এই আৱেগসমূহৰ সৈতে খাপ খাব লাগিব। আমি এতিয়ালৈকে হেৰুৱা সময়খিনিৰ ওপৰত চিন্তা-চৰ্চা কৰাৰ সময় আৰু সদনত ভিন্ন বিষয়ৰ ওপৰত পুংখানুপুংখভাৱে বিতৰ্ক কৰি ক্ষতিপূৰণৰ সংকল্প গ্ৰহণৰ সময় আহি পৰিছে। ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মই এই আলোচনাবোৰ পঢ়ি প্ৰেৰণা ল’ব। আশাকৰোঁ এই অধিৱেশন অধিক ফলপ্ৰসূ হ’ব, সংবিধানৰ ৭৫ সংখ্যক বৰ্ষৰ প্ৰতিপত্তি বৃদ্ধি কৰিব, ভাৰতৰ বৈশ্বিক গৰিমা বৃদ্ধি কৰিব, নতুন সাংসদসকলক সুযোগ প্ৰদান কৰিব আৰু নতুন ধাৰণাক আদৰি ল’ব। এই মনোভাৱেৰে মই পুনৰবাৰ সকলো সন্মানীয় সাংসদক এই অধিৱেশনলৈ উৎসাহেৰে আমন্ত্ৰণ আৰু আদৰণি জনাইছোঁ। সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ।
নমস্কাৰ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the beginning of Winter Session of Parliament
25 NOV 2024 11:25AM by PIB Delhi
Namaskar friends,
It is the winter session, and the atmosphere will also remain cool. We are in the final phase of 2024, and the country is enthusiastically preparing to welcome 2025 with great energy and excitement.
Friends,
This session of Parliament is special in many ways, with the most significant aspect being the 75-year journey of our Constitution, as it steps into its 75th year. This is a momentous occasion for democracy. Tomorrow, we will collectively begin the celebration of the 75th year of our Constitution in the Constitution Hall. The Constitution framers debated every point in great detail while drafting the Constitution, resulting in this excellent document. A significant pillar of this is our Parliament and its members. It is essential for Parliament to engage in healthy discussions where as many people as possible contribute. Unfortunately, some individuals rejected by the people are continuously attempting to control Parliament through disruptive tactics for their political gains. Their primary goal of halting parliamentary proceedings rarely succeeds, and the people take note of their actions, often punishing them when the time comes.
The most troubling aspect, however, is that such behaviour stifles the rights of new MPs—those who bring fresh ideas and energy from all parties. These new members are often denied opportunities to speak in the House. In a democratic tradition, every generation has the responsibility to prepare the next generations. But those who have been repeatedly rejected by the people —80, 90 times—neither allow discussions in Parliament nor respect democratic principles or the aspirations of the people. They don’t realise their responsibility towards the people. As a result, they consistently fail to meet public expectations, leading to repeated rejection by the electorate.
Friends,
This House is a testament to democracy. After the 2024 Parliamentary elections, the people of the country have had opportunities in their respective states to express their thoughts, views, and expectations. The results of these elections in the states have further strengthened the outcomes of the 2024 Lok Sabha elections, broadening the support base and increasing trust in democratic processes. In democracy, it is imperative for us to respect the sentiments of the people and work tirelessly to meet their hopes and expectations. I have repeatedly urged the Opposition, and some opposition members act very responsibly. They also desire smooth functioning of the House. However, those rejected by the people suppress even their colleagues’ voices, disrespect their feelings, and undermine the spirit of democracy.
I hope our new members, from all parties, get opportunities. They bring fresh ideas and innovative visions to advance Bharat. Today, the world looks at Bharat with great hope. As Members of Parliament, we must use our time to further enhance Bharat’s global respect and attraction. Opportunities like the one Bharat has today are rare on the world stage. The message from Bharat’s Parliament should reflect the voters' dedication to democracy, their commitment to the Constitution, and their trust in parliamentary practices. We, as their representatives, must live up to these sentiments. It is time to reflect on the time we have lost so far and resolve to compensate by thoroughly debating various issues in the House. Future generations will read and draw inspiration from these discussions. I hope this session will be highly productive, enhance the prestige of the Constitution’s 75th year, strengthen Bharat’s global stature, provide opportunities to new MPs, and welcome new ideas. With this spirit, I once again invite and welcome all esteemed Members of Parliament to approach this session with enthusiasm and vigour. Thank you all very much.
Namaskar!