কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রনা ‘তোমেতো গ্রান্দ চেলেঞ্জ’কী ইন্নোভেতর 28দা শেন্থং পীথখ্রে
তোমেতো গ্রান্দ চেলেঞ্জনা খামেন-অশিনবগী সপ্লাই চেন স্তেবিলাইজ তৌনবা অনৌবা অমসুং পাকথোক-চাউথোকপা য়াবা সোল্যুসনশিং পুথোক্নবা পান্দম থম্মি
22 NOV 2024 2:31PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স দিপার্তমেন্তনা এজুকেসন মন্ত্রালয়গী ইন্নোভেসন সেলগা খুৎশম্নদুনা খামেন অশিনবগী ভেল্যু চেনগী তোঙান তোঙানবা থাকশিংদা ইন্নোভেতিব আইদিয়াশিং কৌদুনা তোমেতো গ্রান্দ চেলেঞ্জ (TGC) কৌবা হেক্কাথোন অমা হৌদোকখ্রে। 30.06.2023দা হৌদোকখিবা তোমেতো গ্রান্দ চেলেঞ্জ (TGC) অসি মহৈরোইশিং, রিসর্চ স্কোলরশিং, ফেকল্তী মেম্বরশিং, ইন্দস্ত্রীগী মীওইশিং, স্তার্ত-অপশিং অমসুং প্রোফেস্নেলশিংনা থৱায় য়াওবা উবা ফংখি।
ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা ইন্নোভেতরশিংদগী অপুনবা আইদিয়া 1,376 লাকখি। অকনবা মওংদা য়েংশিল্লবা মতুংদা আইদিয়া 28দা প্রোতোতাইপ দিবেলপমেন্ত অমসুং মেন্তরশিপকীদমক ফন্দিং ফংহনখ্রে হায়না শ্রীমতি নিধি খারেনা ঙসি মফম অসিদা পাউমীশিংদা পাউদমখি।।
মালেমগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা খামেন অশিনবা পুথোক্লিবা ভারতনা চহিদা খামেন অশিনবা মিলিয়ন মেত্রিক তন 20 পুথোকই। অদুম ওইনমক, নোং য়াম্না চুবা নৎত্রগা নুংশা খঙহৌদনা য়াংক্না শাবা অসিনচিংবা অইং-অশাগী ফিভমশিংনা পোত্থোক পুথোকপা অমসুং ফংহনবদা অকায়বা পীরি। মসিনা মমলদা য়াম্না চাউনা অহোংবা লাকহল্লি। হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অসিনা লৌমীশিংগী শেল-থুমদা হকথেংননা অকায়বা পীরি, সপ্লাই চেনশিং থিংহল্লি, অমসুং মরুওইবা শেল মাংহনবগী মরম ওইরি। মরুওইবা ইসুশিং অসি থেংননবা অমসুং খামেন অশিনবগীসপ্লাই চেন স্তেবিলাইজ তৌনবা ইন্নোভেতিব অমসুং স্কেল তৌবা ঙম্বা সোল্যুসনশিং পুথোক্নবা তোমেতো গ্রান্দ চেলেঞ্জ (TGC) হৌদোকখ্রে।
গ্রান্দ চেলেঞ্জ অসিনা খামেন অশিনবা পুথোকপা, প্রোসেসিং তৌবা অমসুং য়েন্থোকপদা লৈরিবা সিস্তেমিক ওইবা শীংনবশিং কোকহন্নবা ভারতকী নহা ওইরিবা ইন্নোভেতরশিং অমসুং রিসর্চরশিংগী তেলেন্তশিং শীজিন্ননবা পান্দম থম্লি। হায়রিবা শীংনবশিং অদুদি:
• প্রি-প্রদক্সন: ক্লাইমেৎ রেসিলেন্ত সীদশিং অমসুং অফবা এগ্রোনোমিক প্রেক্তিসশিং ফংবগী চাং নেম্মি।
• পোস্ত-হার্ভেস্তকী অমাংবা: কোল্দ স্তোরেজ ফেসিলিতীশিং লৈতবা অমসুং নীংথিনা হেন্দল তৌদবনা অমাং-অতা থোকহল্লি।
• প্রোসেসিং অমসুং ভেল্যু এদিসন: অহেনবা খামেন অশিনবা প্রোসেসিং তৌনবগীদমক মতিক চাবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈতে।
• সপ্লাই চেন: সপ্লাই চেন মচেৎ-চেৎ ওইরকপা অমসুং মিদলমেনশিংগী দোমিনেন্সীনা ইনইফিসিএন্সী অমসুং মমল তাংহল্লি।
• মার্কেত এক্সেস অমসুং দিমান্দ ফোর্কাস্তিং: কন্সিস্তেন্ত ওইদনা এক্সেস তৌবা অমসুং দিমান্দ ফোরকাস্ত তৌবগী খুৎলাইশিং লৈতবা মমল হন্থরকপা অমসুং মাং-তাকপা থোকহল্লি।
• তেক্নোলোজি এদোপ্তেসন: প্রিসিজন ফার্মিং অমসুং IoTদা য়ুম্ফম ওইবা মোনিতরিংগুম্বা মোদর্ন এগ্রিকলচরেল তেক্নোলোজিশিংগী এৱেরনেস অমসুং শীজিন্নবা ৱাৎপা।
• পেক্কেজিং অমসুং ত্রান্সপোর্তেসন: সেল্ফ লাইফ ফগৎহন্নবা অমসুং মাংখিবা হন্থহন্নবা ইন্নোভেতিব, কোস্ত ইফেক্তিব সোল্যুসনশিং মথৌ তাবা।
ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা ইন্নোভেতরশিংদগী অপুনবা আইদিয়া1,376 লাকখি। আইদিয়া 423 অসি অকনবা মওংদা য়েংশিল্লবা মতুংদা রাউন্দ 1দা শোর্তলিস্ততা তৌখি। আইদিয়া 29না রাউন্দ 2দা চংখি। প্রোজেক্ত 28না ফন্দিং অমসুং মেন্তরশিপ ফংখি। প্রোজেক্তশিং অসি AICTE অমসুং DoCAগী TGC ইভালুএসন কম্মিতীনা মতম মতমগী ওইনা য়েংশিনবা, অতেনবা ভিজিৎশিং অমসুং রিভিয়ু তৌখি। এক্সপর্তশিংগী পেনেলনা ইভালুএসন তৌবগী রাউন্দ কয়া অমা পাংথোক্তুনা 2024গী ওক্তোবর 14-15দা ফাইনেল ইভালুএসন তৌখি। প্রোজেক্তশিং অসি মখোয়গী মরী লৈনবা, স্কেল তৌবা ঙম্বা অমসুং ইন্নোভেসনগী মতুং ইন্না য়েংশিনখি।
তোমেতো গ্রান্দ চেলেঞ্জনা মরুওইবা ইম্পেক্ত অমা লৈহনখি। মসিগী মনুংদা পেতেন্ত 14, দিজাইন রেজিস্ত্রেসন 4/ ত্রেদমার্ক 10 অমসুং পব্লিকেসন 10 য়াওনা ফাইল তৌবগী প্রোসেসতা লৈবা IP কয়া অমা লৈরে। মরুওইবা ফলশিং অদুদি:
• শেলফ লাইফ হেনগৎহন্নবা অমসুং পোস্ত-হার্ভেস্তকী অমাংবা হন্থহন্নবা ইন্নোভেতিব পেকেজিং অমসুং ত্রান্সপোর্তেসন সোল্যুসনশিং শেমগৎপা।
• শিজিন্নবা য়াবা হেনগৎহনবা, মাং-তাকপা হন্থহনবা অমসুং চহি চুপ্পগী ওইনা ফংহনবা প্রোসেস তৌরবা পোত্থোকশিং শেম্বা।
তোমেতো গ্রান্দ চেলেঞ্জকী সোল্যুসনশিংনা খামেন অশিনবগী ভেল্যু চেনদা অহোংবা পুরক্নবা, রেসিলিয়েন্স হেনগৎহন্নবা, মাংবা হন্থহন্নবা অমসুং স্তেকহোল্দরশিংগীদমক্তা শেন্দোং হেনগৎহন্নবা ৱাশক্লি। মসিগী খোঙথাং অসিনা ভারত্তা অতোপ্পা লৌউ-শিংউগী পোৎলমশিংদা থেংনবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবগীদমক বেঞ্চমার্ক অমা শেম্লে।
তোমেতো গ্রান্দ চেলেঞ্জ অসি কোল্লাবোরেসন অমসুং ইন্নোভেসনগী শক্তিগী খুদম অমনি। একাদেমিয়া, ইন্দস্ত্রী অমসুং সরকারবু পুনশিন্নদুনা, মসিনা ভারতকী লৌউ-শিংউগী শীংনবশিংদা তুংকোইনা চৎকদবা, ইম্পেক্ত পীবা সোল্যুসনশিংগী লম্বী য়াৎলি। থৌরাং অসিনা লৌমীশিং অমসুং তোমেতো কঞ্জ্যুমর অনিমক্তা কান্নবা পীগনি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre provides funding to 28 innovators of ‘Tomato Grand Challenge’
Tomato Grand Challenge aims at finding innovative and scalable solutions to stabilize tomato supply chain
22 NOV 2024 2:31PM by PIB Delhi
The Department of Consumer Affairs, Government of India, in collaboration with Innovation Cell, Ministry of Education had initiated a hackathon titled Tomato Grand Challenge (TGC) by inviting innovative ideas at various levels of the tomato value chain. The Tomato Grand Challenge (TGC) launched on 30.06.2023 was met with enthusiastic response from students, research scholars, faculty members, industry individuals, start-ups and professionals.
A total of 1,376 ideas were received from innovators across India. After rigorous rounds of evaluation, 28 ideas have been provided funding for prototype development and mentorship, said Smt. Nidhi Khare, Secretary Department of Consumer Affairs while interacting with media persons here today.
India, the second-largest producer of tomatoes globally, produces an impressive 20 million metric tons annually. However, adverse weather conditions like excessive rains or sudden heat spells etc. impact productions and availability resulting in extreme price fluctuations. These challenges directly affect farmers' incomes, disrupt supply chains, and lead to significant wastage. The Tomato Grand Challenge (TGC) has been initiated to find innovative and scalable solutions to address these critical issues and stabilize the tomato supply chain.
The Grand Challenge aimed to harness the talent of India’s young innovators and researchers to address systemic challenges in tomato production, processing and distribution. These challenges are:
• Pre-Production: Limited access to climate-resilient seeds and poor agronomic practices.
• Post-Harvest Loss: Lack of cold storage facilities and improper handling resulting in spoilage.
• Processing & Value Addition: Inadequate infrastructure for processing surplus tomatoes.
• Supply Chain: Fragmented supply chains and middlemen dominance causing inefficiencies and price volatility.
• Market Access & Demand Forecasting: Inconsistent access and lack of demand forecasting tools leading to price crashes and wastage.
• Technological Adoption: Limited awareness and use of modern agricultural technologies like precision farming and IoT-based monitoring.
• Packaging and Transportation: The need for innovative, cost-effective solutions to improve shelf life and reduce losses.
A total of 1,376 ideas were received from innovators across India. 423 ideas were shortlisted in Round 1 after rigorous evaluation. 29 ideas progressed to Round 2, with 28 projects receiving funding and mentorship. The projects underwent periodic monitoring, short visits, and reviews by TGC Evaluation Committee of AICTE and DoCA. Multiple rounds of evaluation by panel of experts culminated in final evaluations on 14th-15th October 2024, where projects were judged on their relevance, scalability, and innovation.
The Tomato Grand Challenge has created a significant impact, leading to many IP in process of filing, including 14 patents, 4 design registrations/ Trademark and 10 publications. Some of the key outcomes were:
• The development of innovative packaging and transportation solutions to enhance shelf life and minimize post-harvest losses.
• Creation of processed products that extend usability, reducing wastage and ensuring year-round availability.
The solutions from the Tomato Grand Challenge promise to revolutionize the tomato value chain, enhancing resilience, reducing wastage, and increasing profitability for stakeholders. This initiative sets a benchmark for addressing challenges across other agricultural commodities in India.
The Tomato Grand Challenge stands as a testament to the power of collaboration and innovation. By bringing together academia, industry, and government, it has paved the way for sustainable, impactful solutions to India’s agricultural challenges. The outcomes of this initiative will benefit both the farmers and consumers of tomato.