প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গয়ানাদা লৈবা ভারতমচাশিংদা ৱা ঙাংখ্রে
গয়ানাদা লৈবা ভারতমচাশিংনা হিরম কয়াদা ইথিল অমা পীরে অমসুং গুয়ানাগী চাউখৎ-থৌরাংদা থৌদাং লৌরে: প্রধান মন্ত্রী
অদোম্না ভারত্তগী ভারতমচা অমা পুখিবা ঙমগনি, অদুবু অদোম্না ভারতমচা অমদগী ভারত লৌথোকখিবা ঙম্লোই: প্রধান মন্ত্রী
পোৎশক অহুমনা, নাত, ইন্সাং মথেলশিং অমসুং ক্রিকেতনা ভারত অমসুং গয়ানা অচেৎপা মরী লৈনহল্লি: প্রধান মন্ত্রী
হৌখিবা চহি ১০ দা ভারতকী খোঙচৎ অসি পাক-চাউবা, খোঙজেল য়াংবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়ারগদবা অমনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী চাউখৎপা অসি ইথিল পীবা খক নত্তনা খুদিংমক কোনশিনবনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐনা মতম পুম্নমক্তা মপান লৈবাক্তা লৈরিবা ভারতমচাশিং রাস্ত্রাদুতশিংনি হায়রি, মখোয় ভারতকী নাত অমসুং গুনশিংগী এম্বেসেদরশিংনি: প্রধান মন্ত্রী
22 NOV 2024 5:12AM by PIB Imphal
ঙসি গয়ানাগী জর্জতাউন্দা পাংথোকপা থৌরম অমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতমচাশিংদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা গয়ানাগী রাস্ত্রপতি দোক্তর ইরফান অলি, প্রধান মন্ত্রী মার্ক ফিলিপস, উপ-রাস্ত্রপতি ভারত জগদিও, হান্নগী রাস্ত্রপতি দোনাল্দ রামোতার শরুক য়াখি। থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, মহাক থুংলবদা মহাক তরাম্না ওকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা রাস্ত্রপতি থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। মখোয়গী মীনুংশি অমসুং থৌজালগীদমক মহাক্না মখা তানা রাস্ত্রপতি অমসুং মহাক্কী ইমুং-মনুং থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তরাম্না ওকপগী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী নাতকী মরুনি। ভারত সরকারগী এক পের মা কে নাম খোঙজংগী শরুক অমা ওইনা রাস্ত্রপতি অমসুং মহাক্কী মবোক্কা লোয়ননা মহাক্না উ পাম্বী অমা থারে। মসি মহাক্না মতম পুম্নমক্ত নিংশিংদুনা লৈহৌরগদবা তাঞ্জা অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গয়ানাগী খ্বাইদগী ৱাংবা জাতিগী মনা ওর্দর ওফ এক্সলেন্স ফংবদা মহাক হরাওই। মনা অসিগীদমক গয়ানাগী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকচরি। শ্রী মোদীনা মনা অসি ভারতমচা বিল্লিয়ন ১.৪ অমসুং গয়ানাদা লৈবা ভারতমচা লাখ ৩ অমসুং গয়ানানা চাউখৎনবা মখোয়না পাংথোক্লিবা থবকশিংদা কৎথোকখ্রে।
লমকোয়বা মীওই অমা ওইনা চহি ২০ গী মমাঙদা মহাক্না গয়ানাদা চৎখিবগী নুংঙাইরবা থৌদোকশিং নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী প্রধান মন্ত্রী ওইনা তুরেল কয়াগী লৈবাক অসিদা মহাক অমুক লাক্লে। মতম অদুদগী হৌজিক ফাওবদা অহোংবা কয়া উবা ফংলে। অদুবু গয়ানাগী মীয়ামগী নুংশিবা অমসুং থৌজালদি লেংদনা লৈরি। অদোম্না ভারত্তগী ভারতমচা অমা পুখিবা ঙমগনি, অদুবু অদোম্না ভারতমচা অমদগী ভারত লৌথোকখিবা ঙম্লোই। মহাক্কী খোঙচৎ অসিনা মসি অমুক হেন্না থাজবা ঙমহল্লে।
ভারতমচাশিং থুংলখিবগী নিংশিংনবা মফম অদুদা মহাক্না চৎখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি ২০০ গী মমাঙদা গয়ানাদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগী ইপা-ইপুশিংগী শাংবা খোঙচৎ অমনা লৈবাক অসিদা পুরকখিবনি। ভারতকী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী লাকখিবা মীওইশিং অদুনা মখোয়গী তোঙান-তোঙানবা নাতশিং,লোলশিং অমসুং চৎনবীশিং পুরকখি অমসুং মতমগী মতুংইন্না গুয়ানা মখোয়গী য়ুম ওইখি। হায়রিবা লোলশিং, ৱারিশিং অমসুং চৎনবীশিং অসি ঙসিদি গয়ানাগী নাতকী শরুক অমা ওইরে। নিংতম্বা অমসুং গনতন্ত্রগীদমক মখোয়না লান্থেংনখিবগী গয়ানাদা লৈবা ভারতমচাশিংগী থৌনা অদু থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মখোয়না গয়ানা য়াম্না য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইনোমি অমা ওইহন্নবা থবক তৌরি। শ্রী চেদদি জগনগী থবকশিং থাগৎলদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি শ্রী জগন শীন্মীশিংগী অচম্বা ইমুং অমদগী হৌরক্তুনা মালেমগী মশক থোকপা লুচিংবা অমা ওইরকখি। রাস্ত্রপতি ইরফান অলি, উপ-রাস্ত্রপতি ভারত জগদিও, হান্নগী রাস্ত্রপতি দোনাল্দ রামোতার গয়ানাদা লৈবা ভারতমচাশিংগী এম্বেসেদরশিংনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জোসেফ রোমানগুম্বা ইন্দো-গয়ানিস কয়া, অঙনবা মতমগী ইন্দো-গয়ানিস ইন্তেলেচুএলশিংগী মনুংদা অমনি, সানা য়ারদান অঙনবা মতমগী ইন্দো-গয়ানিস কবিশিংগী মনুংদা মমিং লৈরবা নুপী কবি অমনি অমসুং অতোপ্পা কয়ানা কলা, লাইরিক-লাইশু, ঈশৈ অমসুং মেদিসিন্দা অকনবা ইথিল অমা পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী মরক্ত লৈরিবা মান্নবা কয়ানা ভারত-গয়ানাগী মরীশিংগী অকনবা য়ু্ম্ফম অমা থোল্লি। পোৎশক অহুমনা, নাত, ইন্সাং মথেলশিং অমসুং ক্রিকেতনা ভারত অমসুং গয়ানা অচেৎপা মরী লৈনহল্লি। চহি ৫০০ গী মতুংদা শ্রী রাম লাল্লা অয়োধ্যাদা হল্লকপগা লোয়ননা চহি অসিগী দিৱালি অসি অখন্নবনি। অয়োধ্যাদা রাম মন্দির শানবা গয়ানাদগী অশেংবা ঈশিং অমসুং সিলাশিং থারকখিবা অদু ভারতকী মীয়াম্না নিংশিংলি। সমুদ্র কয়া লান্না লৈরবশু, ইমা ভারতকা মখোয়গা নাতকী অচেৎপা মরী লৈনরি অমসুং ঙসি মহাক্না অর্য়া সমাজ মোনুমেন্ত অমসুং সরশ্বতি বিদ্য নিকেতন স্কুলদা চৎলুবদা মহাক্না মসি খঙবা ঙমখি। ভারত অমসুং গয়ানা অনিমক্না ঐখোয়গী ইনাকখুল্লবা অমসুং মখল কয়াগী নাতগীদমক চাউথোকচরি অমসুং করিগুম্বা খর পাংথোক্নবা খেন্নবশিং উবা ফংলে। কমদৌনা নাতকী খেন্নবশিং অসিনা মখোয়গী মপাঙ্গল ওইবগে হায়বা লৈবাক অনিমক্না উৎলে।
ইন্সাং মথেলশিংগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গয়ানাদা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা ভারত অমসুং গয়ানা অনিমক্কী মচাকশিং য়াওবা অঙকপা চীঞ্জাক্কী চৎনবী অমা লৈরি। ক্রিকেত পামজবা অসিনা ঐখোয়গী লৈবাকশিং অচেৎপা মরী লৈনহল্লে। মসি শুপ্নগী শান্নবা খক নত্তে, মসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী মশক তাকপা পুন্সিগী লম্বী অমনি। গয়ানাগী প্রোভিদেন্স নেসনেল ক্রিকেত স্তদিয়ম অসি ঐখোয়গী মরুপ-মপাং ওইবগী খুদম অমনি। কনহাই, কালিচরন, চন্দরপাউল ভারত্তা পাক-শন্না খঙনবা মিংশিংনি। ক্লাইব লোইদ অমসুং মহাক্কী কাংবু মীরোল কয়াগী পামজবা অমনি। গয়ানাগী নহা ওইরিবা শান্নরোয় কয়াগী মশিং য়াম্লবা ফেনশিং ভারত্তা লৈরি। চহি অসিগী অঙনবা শরুক্ত লৈবাক অসিদা পাংথোকখিবা তি-২০ ৱার্ল্দ কপ ভারতমচা কয়ানা পাম্না য়েংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি মহাক্না গয়ানা পর্লিয়ামেন্তদা ৱা ঙাংবগী খুদোংচাবা অমা ফংলে। গনতন্ত্রগী মমাগী লৈবাক্তগী লাকপা ওইনা করিব্বিয়ান লমদমদা খ্বাইদগী ফবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা গয়ানাগা মহাক্কা থম্মোয়গী ওইবা মরী অমা লৈনরি। লোয়লম লৈঙাক্কী মায়োক্ত লান্থেংনখিবা, গনতন্ত্রগী গুনশিং নুংশিজবা অমসুং খেন্নবা কয়া ইকাইখুম্নবা অসিগুম্বা মান্নবশিং অসিনা ঐখোয় পুনশিন্দুনা ভারত অমসুং গয়ানাগী মান্নবা পুৱারি অমা লৈরি। ঐখোয়না শেম্বা পাম্বা মান্নবা তুংলমচৎ অমা ঐখোয়গী লৈরি। চাউখৎনিংবগী অপাম্বশিং, ইকোনোমি অমসুং ইকোলোজিগী থবকশিং অমসুং অপুনবা মালেমগী চৎন-কাংলোন অমদা থাজবা থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ দা ভারতকী খোঙচৎ অসি পাক-চাউবা, খোঙজেল য়াংবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়ারগদবা অমনি। চহি ১০ অসিদা, ভারতনা ১০শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরম্বদগী অথুবা মতমদা ভারত মালেমদা ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরে। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা মালেমদা ৩শুবা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্দ-অপকী থবকশিং পায়খৎলে। ভারত অসি ই-কম্মর্স, এ.আই, ফিনতেক, লৌউ-শিংউ, তেক্নোলোজি অমসুং অতৈ কয়াগী মালেমগী মফম অমা ওইরে। ভারতকী মার্সতগী থা ফাওবগী স্পেসন মিসনশিং পাংথোক্লে। হায়ৱেজশিংদগী আই-ৱেজশিং, এয়রৱেজশিংদগী রেলৱেজ ফাওবগী, অৱাংবা থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং ঐখোয়না শেমগৎলে। ভারতকী অকনবা সর্বিস সেক্তর অমা লৈরে অমসুং হৌজিক ভারত মেনুফেকচরিংদা মপাঙ্গল কনখৎলক্লে অমসুং ভারত মালেমদা মোবাইল শাবা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী চাউখৎপা অসি ইথিল পীবা খক নত্তনা খুদিংমক কোনশিনবনি। ভারতকী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা লায়রবশিংদা থৌনা পীরে অমসুং সরকারনা মীয়ামগী বেঙ্ক একাউন্ত মিল্লিয়ন ৫০০ হেন্না হাংদোক্লে অমসুং হায়রিবা বেঙ্ক একাউন্তশিং অসিগা দিজিতেল আইদেন্তিতি অমসুং মোবাইলশিংগা শম্নরে। মসিনা মীয়াম্না মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা সরকারগী শেন্থং ফংবদা মতেং পাংলে। মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা শেন তিংদবা হেল্থ ইন্সুরেন্স স্কিম ওইরিবা অয়ু্স্মান ভারত স্কিম্না মীওই মিল্লিয়ন ৫০০ হেন্না কান্নবা পীরে। সরকারনা লায়রবশিং য়ুম মিল্লিয়ন ৩০ হেন্না শাখ্রে। শুপ্নগী চহি ১০ দা, মীওই মিল্লিয়ন ২৫০ ঐখোয়না লায়রবা কোকহল্লে। স্কিমশিং অসিগী কান্নবশিং নুপীশিংনা হেন্না ফংলে অমসুং নুপী মিল্লিয়ন কয়া ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং ওইরে, থবকশিং অমসুং খুদোংচাবশিং ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত চাউখৎলকপগা লোয়ননা স্তেনেবিলিতিদশু মীৎয়েং চঙলে। চহি ১০ গী মনুংদা, ভারতনা নুমিৎ মঙালদগী ইনর্জি পুথোকপা শরুক ৩০ হেনগৎলে অমসুং পেত্রোলদা ইথানোল চাদা ২০ য়ানশীন্দুনা মৈখু থাংহন্দবা চৎথোক-চৎশিনগী মাইকৈদা চঙশিল্লি। অইং-অশাগী খল হোংলকপা থেংননবা থবক কয়াদা, মালেমগী থাক্তা ভারতনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্স, গ্লোবেল বাইওফুয়েল এল্লাইন্স, কোলিএসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং অতোপ্পা থবকশিংনা গ্লোবেল সাউথ শক্তি পীনবা অখন্নবা মীৎয়েং অমা থম্লি। ভারতনা ইন্তরনেসনেল বিগ কেত এল্লাইন্সকী মাঙজিল থারি অমসুং গয়ানাগী ফজরবা জেগুৱারশিংগীদমক মসিদগী কান্নবা লৌগদবনি।
হৌখিবা চহিদা পাংথোকখিবা প্রাভাসি ভারতিয় দিবসতা চীফ গেস্ত ওইনা রাস্ত্রপতি ইরফান অলি ভারতনা তরাম্না ওকখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা প্রধান মন্ত্রী মার্ক ফিলিপস অমসুং উপ-রাস্ত্রপতি ভারত জগদিওশু ভারত্তা তরাম্না ওকখি। মখোয়না চহি কয়া লৈবাক অনিগী মরী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক তৌখি। ঙসিদি লৈবাক অনিনা হিরম কয়াদা হায়বদি-ইনর্জি, ইন্তরপ্রাইজশিং, অয়ুর্বেদ, লৌউ-শিংউ, ইনফ্রাস্ত্রকর, ইন্নোবেসন, হকশেল, হুমেন রিছোর্স, দেতাদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা হায়না য়ানরে। ঙরাং পাংথোকখিবা ২শুবা ভারত-করিকোম মীফম অদু মসিগী খুদম অমনি। য়ু.এনগী মেম্বরশিং ওইনা, মালেমগী লুপশিং অমুক হন্না শেমদোকপদা লৈবাক অনিনা থাজবা থম্লি অমসুং চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিং ওইনা মখোয়না গ্লোবেল সাউথকী শক্তি মশক খঙলে। মখোয়না স্ত্রাতেজিক ওতোনোমি থিরি অমসুং অপুনবা ওইনা চাউখৎমিন্নবা পুরক্নবদা শৌগৎলি। স্তেনেবল দিবলপমেন্ত অমসুং ক্লাইমেত জসতিস্ততা লৈবাক অনিমক্না মরুওইনা লৌরি অমসুং মালেমগী মুক্নবশিং ৱারোইশিন পুরক্নবা মখা তানা ৱারি শানবা অমসুং কুতনিতিগী থবকশিং চৎথনবা তকশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐনা মতম পুম্নমক্তা মপান লৈবাক্তা লৈরিবা ভারতমচাশিং রাস্ত্রাদুতশিংনি হায়রি, মখোয় ভারতকী নাত অমসুং গুনশিংগী এম্বেসেদরশিংনি। গয়ানা অসি মখোয়গী মমা লৈবাক ওইনা অমসুং ভারত মাতা অসি মখোয়গী মপা-মপুশিংগী লমদম অমা ওইনা গয়ানাদা লৈরিবা ভারতমচাশিং অসি খুদোংচাবা অনি ফংলে। ঙসি ভারত অসি খুদোংচাবশিংগী লমদম অমা ওইরকপা অসিদা, মখোয় অমমমনা ঐখোয়গী লৈবাকশিং শম্নহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি। মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা হন্দক হৌদোকখিবা ভারত কো জনিয়ে কুইজ শরুক য়াগদবনি। কুইজ অসি ভারতকী গুনশিং, নাত অমসুং খেন্নবশিং মশক খঙনবা অফবা খুদোংচাবা অমনি। মসিদা শরুক য়ানবা মীয়াম্না মখোয়গী মরুপশিংদা হায়গদবনি।
মথং চহিগী জনুৱারি ১৩ দগী ফেব্রুৱারি ২৬ ফাওবা প্রায়াগ্রাজদা পাংথোক্কদৌরিবা মহা কুম্ভ শরুক য়ানবা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অদুদা লৈরিবা ভারতমচাশিং, মখোয়গী ইমুং-মনুংশিং অমসুং মরুপশিংদা চেবাউ পীখ্রে। মখোয়না অয়োধ্যাদা লৈবা রাম মন্দিরশু য়েংনবা মহাক্না খঙহনখি।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, জনুৱারিদা ভুবনেশ্বরদা পাংথোক্কদৌরিবা প্রাভাসি ভারতিয় দিবস শরুক য়ানবা অমসুং পুরিদা মহাপ্রভু জগনাথগী থৌজাল ফংনবা মহাক্না লৈবাক অদুদা লৈরিবা ভারতমচাশিংদা খঙহনখ্রে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Indian Community of Guyana
The Indian diaspora in Guyana has made an impact across many sectors and contributed to Guyana’s development: PM
You can take an Indian out of India, but you cannot take India out of an Indian: PM
Three things, in particular, connect India and Guyana deeply,Culture, cuisine and cricket: PM
India's journey over the past decade has been one of scale, speed and sustainability: PM
India’s growth has not only been inspirational but also inclusive: PM
I always call our diaspora the Rashtradoots,They are Ambassadors of Indian culture and values: PM
22 NOV 2024 5:12AM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Indian Community at an event organised in Georgetown, Guyana today. The President of Guyana, Dr. Irfaan Ali, Prime Minister Mark Philips, Vice President Bharat Jagdeo, Former President Donald Ramotar were present among others. Addressing the gathering, Shri Modi thanked the President and expressed happiness over the grand welcome he received with special warmth on his arrival. He further thanked the President and his family for their warmth and kindness. “The Spirit of hospitality is at the heart of our culture”, said Shri Modi. The Prime Minister remarked that he planted a tree with the President and his Grandmother as part of the Ek Ped Maa ke Naam initiative of the Indian Government. He added that it was an emotional moment which he would remember forever.
The Prime Minister remarked that he was deeply honoured to receive the order of excellence, the highest national award of Guyana. He thanked the people of Guyana for the gesture. Shri Modi dedicated the award in honour of 1.4 billion Indians and the 3 lakh strong Indo-Guyanese community and their contributions to the development of Guyana.
Recalling the beautiful memories of his visit to Guyana two decades ago as a curious traveller, Shri Modi expressed happiness that now he had returned to the land of many rivers as the Prime Minister of India. Noting that there were a hoard of changes from then till now, he remarked that the love and affection of the Guyanese people remains the same. “You can take an Indian out of India, but you cannot take India out of an India”, said Shri Modi and added that his experience of the tour had reaffirmed it.
Recalling his visit to the Indian arrival monument, earlier in the day, the Prime Minister remarked that it brought to life the long and arduous journey of the ancestors of Indo- Guyanese people nearly two centuries ago. Noting that the people had come from different parts of India, Shri Modi said that they brought with them the diversity of cultures, languages and traditions and made Guyana their home over time. He added that these languages, stories and traditions are today a rich part of the culture of Guyana. He lauded the spirit of the Indo-Guyanese community for their fight for freedom and democracy. He noted that they had worked to make Guyana one of the fastest-growing economies leading to a rise to top from humble-beginnings. Lauding the efforts of Shri Cheddii Jagan, Shri Modi said Shri Jagan rose to be a leader of global stature from his beginnings in a humble background of a family of labourers. He added that President Irfan Ali, Vice President Bharrat Jagdeo, former President Donald Ramotar were all ambassadors of the Indo-Guyanese community. The Prime Minister also noted that many Indo-Guyanese like Joseph Roman, one of the earliest Indo-Guyanese intellectuals, Ram Jaridar Lalla, one of the earliest Indo-Guyanese poets, Shana Yardan, the renowned women poet and others have had a profound impact in the fields of art, academics, music and medicine.
Highlighting that our commonalities provided a strong foundation to India-Guyana friendship, Shri Modi said Culture, Cuisine and Cricket were three important things in particular that connected India with Guyana. He added that this year’s Diwali was special as Shri Ram Lalla had returned to Ayodhya after 500 years. He further added that the people of India also remembered that the holy water and shilas from Guyana were also sent to build the Ram Mandir in Ayodhya. He lauded that their cultural connection with Mother India was strong, despite being oceans apart and he could feel this when he visited the Arya Samaj Monument and Saraswati Vidya Niketan School earlier in the day. Shri Modi remarked that both India and Guyana were proud of our rich and diverse culture and saw diversity as something to be celebrated, not just accommodated. He added that both countries were showing how cultural diversity was their strength.
Touching upon the cuisine, the Prime Minister noted that the Indo-Guyanese community also has a unique food tradition which has both Indian and Guyanese elements.
Discussing the love for cricket which binds our nations strongly, Shri Modi said it is not just a sport, but a way of life, deeply embedded in our national identity. He added that the Providence National Cricket Stadium in Guyana stands as a symbol of our friendship.Underling that Kanhai, Kalicharan, Chanderpaul were all well-known names in India, Shri Modi said Clive Lloyd and his team have been a favourite of many generations. He added that young players from Guyana also had a huge fan base in India. He further added that many Indians enjoyed the T-20 World Cup that was hosted there earlier in the year.
The Prime Minister remarked that he had the honour of addressing the Guyanese Parliament earlier in the day. He added that coming from the Mother of Democracy, he felt the spiritual connection with one of the most vibrant democracies in the Caribbean region. Shri Modi underlined that India and Guyana have a shared history that binds us together such as the common struggle against colonial rule, love for democratic values and respect for diversity. “We have a shared future that we want to create”, said Shri Modi emphasising the aspirations for growth and development, Commitment towards economy and ecology and belief in a just and inclusive world order.
Expressing that the people of Guyana are well-wishers of India, Shri Modi highlighted “India’s journey over the past decade has been one of scale, speed and” sustainability.”. He added that in In just 10 years, India has grown from the tenth largest economy to the fifth largest and soon, India will become the third-largest. Lauding the youth, he said they have made us the third largest start-up ecosystem in the world. Shri Modi further highlighted that India was a global hub for e-commerce, AI, fintech, agriculture, technology and more. Emphasising India’s space missions to Mars and the moon, the Prime Minister said from highways to i-ways, airways to railways, we are building state of art infrastructure. Underling that India had a strong service sector, Shri Modi said that now India was also becoming stronger in manufacturing and India had become the second largest mobile manufacturer in the world.
“India’s growth has not only been inspirational but also inclusive”, highlighted the Prime Minister and added that India’s digital public infrastructure was empowering the poor and the Government had opened over 500 million bank accounts for the people and connected these bank accounts with digital identity and mobiles. This, he said, helped people receive assistance directly in their bank accounts. Shri Modi also said that Ayushman Bharat was the world’s largest free health insurance scheme, benefiting over 500 million people. He added that the Government had built over 30 million homes for those in need. “In just one decade, we have lifted 250 million people out of poverty”, highlighted Shri Modi. He added that even among the poor, the initiatives had benefited women the most and Millions of women were becoming grassroots entrepreneurs, generating jobs and opportunities.
Emphasising that while all this massive growth was happening, India was also focused on sustainability, Shri Modi said that in just a decade, India’s solar energy capacity grew 30-fold and had moved towards green mobility, with 20 percent ethanol blending in petrol. He added that at the international level too, India had played a central role in many initiatives to combat climate change like the International Solar Alliance, the Global Biofuels Alliance, the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure among other initiatives having a special focus on empowering the Global South. The Prime Minister emphasised that India had also championed the International Big Cat Alliance and Guyana, with its majestic Jaguars, also stands to benefit from this.
Recalling that India had hosted President Irfaan Ali as the Chief Guest of the Pravasi Bharatiya Divas, last year, Shri Modi said India also received Prime Minister Mark Phillips and Vice President Bharrat Jagdeo in India. He added that together, they had worked to strengthen bilateral cooperation in many areas. Shri Modi remarked that today, both countries had agreed to widen the scope of our collaboration - from energy to enterprise, Ayurveda to agriculture, infrastructure to innovation, healthcare to human resources, and data to development and the partnership also holds significant value for the wider region. He added that the second India-CARICOM summit held yesterday was a testament to the same. The Prime Minister remarked that as members of the United Nations, both countries believed in reformed multilateralism and as developing countries, they understood the power of the Global South. He added that they sought strategic autonomy and support for inclusive development. Shri Modi said both countries prioritise sustainable development and climate justice and continue to call for dialogue and diplomacy to address global crises.
Referring to the diaspora as the Rashtradoots, Shri Modi said they were Ambassadors of Indian culture and values. He added that the Indo-Guyanese community was doubly blessed as they had Guyana as their motherland and Bharat Mata as their ancestral land. The Prime Minister underscored that today, when India was a land of opportunities, each one of them could play a bigger role in connecting our two countries.
Urging the diaspora to participate in the Bharat Ko Janiye Quiz which was launched, the Prime Minister said that the quiz was a good opportunity to understand India, its values, culture and diversity. He urged the people to invite their friends too to participate.
Shri Modi invited the diaspora to participate with families and friends in the Maha Kumbh to be held at Prayagraj, from 13 January to 26 February next year. He also added that they could visit the Ram Temple at Ayodhya.
Concluding the address, the Prime Minister also invited the diaspora to come and participate in the Pravasi Bharatiya Divas that will be held in Bhubaneswar in January and partake in the blessings of Mahaprabhu Jagannath in Puri.