Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Indian Community of Guyana
The Indian diaspora in Guyana has made an impact across many sectors and contributed to Guyana’s development: PM
You can take an Indian out of India, but you cannot take India out of an Indian: PM
Three things, in particular, connect India and Guyana deeply,Culture, cuisine and cricket: PM
India's journey over the past decade has been one of scale, speed and sustainability: PM
India’s growth has not only been inspirational but also inclusive: PM
I always call our diaspora the Rashtradoots,They are Ambassadors of Indian culture and values: PM
22 NOV 2024 5:12AM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Indian Community at an event organised in Georgetown, Guyana today. The President of Guyana, Dr. Irfaan Ali, Prime Minister Mark Philips, Vice President Bharat Jagdeo, Former President Donald Ramotar were present among others. Addressing the gathering, Shri Modi thanked the President and expressed happiness over the grand welcome he received with special warmth on his arrival. He further thanked the President and his family for their warmth and kindness. “The Spirit of hospitality is at the heart of our culture”, said Shri Modi. The Prime Minister remarked that he planted a tree with the President and his Grandmother as part of the Ek Ped Maa ke Naam initiative of the Indian Government. He added that it was an emotional moment which he would remember forever.
The Prime Minister remarked that he was deeply honoured to receive the order of excellence, the highest national award of Guyana. He thanked the people of Guyana for the gesture. Shri Modi dedicated the award in honour of 1.4 billion Indians and the 3 lakh strong Indo-Guyanese community and their contributions to the development of Guyana.
Recalling the beautiful memories of his visit to Guyana two decades ago as a curious traveller, Shri Modi expressed happiness that now he had returned to the land of many rivers as the Prime Minister of India. Noting that there were a hoard of changes from then till now, he remarked that the love and affection of the Guyanese people remains the same. “You can take an Indian out of India, but you cannot take India out of an India”, said Shri Modi and added that his experience of the tour had reaffirmed it.
Recalling his visit to the Indian arrival monument, earlier in the day, the Prime Minister remarked that it brought to life the long and arduous journey of the ancestors of Indo- Guyanese people nearly two centuries ago. Noting that the people had come from different parts of India, Shri Modi said that they brought with them the diversity of cultures, languages and traditions and made Guyana their home over time. He added that these languages, stories and traditions are today a rich part of the culture of Guyana. He lauded the spirit of the Indo-Guyanese community for their fight for freedom and democracy. He noted that they had worked to make Guyana one of the fastest-growing economies leading to a rise to top from humble-beginnings. Lauding the efforts of Shri Cheddii Jagan, Shri Modi said Shri Jagan rose to be a leader of global stature from his beginnings in a humble background of a family of labourers. He added that President Irfan Ali, Vice President Bharrat Jagdeo, former President Donald Ramotar were all ambassadors of the Indo-Guyanese community. The Prime Minister also noted that many Indo-Guyanese like Joseph Roman, one of the earliest Indo-Guyanese intellectuals, Ram Jaridar Lalla, one of the earliest Indo-Guyanese poets, Shana Yardan, the renowned women poet and others have had a profound impact in the fields of art, academics, music and medicine.
Highlighting that our commonalities provided a strong foundation to India-Guyana friendship, Shri Modi said Culture, Cuisine and Cricket were three important things in particular that connected India with Guyana. He added that this year’s Diwali was special as Shri Ram Lalla had returned to Ayodhya after 500 years. He further added that the people of India also remembered that the holy water and shilas from Guyana were also sent to build the Ram Mandir in Ayodhya. He lauded that their cultural connection with Mother India was strong, despite being oceans apart and he could feel this when he visited the Arya Samaj Monument and Saraswati Vidya Niketan School earlier in the day. Shri Modi remarked that both India and Guyana were proud of our rich and diverse culture and saw diversity as something to be celebrated, not just accommodated. He added that both countries were showing how cultural diversity was their strength.
Touching upon the cuisine, the Prime Minister noted that the Indo-Guyanese community also has a unique food tradition which has both Indian and Guyanese elements.
Discussing the love for cricket which binds our nations strongly, Shri Modi said it is not just a sport, but a way of life, deeply embedded in our national identity. He added that the Providence National Cricket Stadium in Guyana stands as a symbol of our friendship.Underling that Kanhai, Kalicharan, Chanderpaul were all well-known names in India, Shri Modi said Clive Lloyd and his team have been a favourite of many generations. He added that young players from Guyana also had a huge fan base in India. He further added that many Indians enjoyed the T-20 World Cup that was hosted there earlier in the year.
The Prime Minister remarked that he had the honour of addressing the Guyanese Parliament earlier in the day. He added that coming from the Mother of Democracy, he felt the spiritual connection with one of the most vibrant democracies in the Caribbean region. Shri Modi underlined that India and Guyana have a shared history that binds us together such as the common struggle against colonial rule, love for democratic values and respect for diversity. “We have a shared future that we want to create”, said Shri Modi emphasising the aspirations for growth and development, Commitment towards economy and ecology and belief in a just and inclusive world order.
Expressing that the people of Guyana are well-wishers of India, Shri Modi highlighted “India’s journey over the past decade has been one of scale, speed and” sustainability.”. He added that in In just 10 years, India has grown from the tenth largest economy to the fifth largest and soon, India will become the third-largest. Lauding the youth, he said they have made us the third largest start-up ecosystem in the world. Shri Modi further highlighted that India was a global hub for e-commerce, AI, fintech, agriculture, technology and more. Emphasising India’s space missions to Mars and the moon, the Prime Minister said from highways to i-ways, airways to railways, we are building state of art infrastructure. Underling that India had a strong service sector, Shri Modi said that now India was also becoming stronger in manufacturing and India had become the second largest mobile manufacturer in the world.
“India’s growth has not only been inspirational but also inclusive”, highlighted the Prime Minister and added that India’s digital public infrastructure was empowering the poor and the Government had opened over 500 million bank accounts for the people and connected these bank accounts with digital identity and mobiles. This, he said, helped people receive assistance directly in their bank accounts. Shri Modi also said that Ayushman Bharat was the world’s largest free health insurance scheme, benefiting over 500 million people. He added that the Government had built over 30 million homes for those in need. “In just one decade, we have lifted 250 million people out of poverty”, highlighted Shri Modi. He added that even among the poor, the initiatives had benefited women the most and Millions of women were becoming grassroots entrepreneurs, generating jobs and opportunities.
Emphasising that while all this massive growth was happening, India was also focused on sustainability, Shri Modi said that in just a decade, India’s solar energy capacity grew 30-fold and had moved towards green mobility, with 20 percent ethanol blending in petrol. He added that at the international level too, India had played a central role in many initiatives to combat climate change like the International Solar Alliance, the Global Biofuels Alliance, the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure among other initiatives having a special focus on empowering the Global South. The Prime Minister emphasised that India had also championed the International Big Cat Alliance and Guyana, with its majestic Jaguars, also stands to benefit from this.
Recalling that India had hosted President Irfaan Ali as the Chief Guest of the Pravasi Bharatiya Divas, last year, Shri Modi said India also received Prime Minister Mark Phillips and Vice President Bharrat Jagdeo in India. He added that together, they had worked to strengthen bilateral cooperation in many areas. Shri Modi remarked that today, both countries had agreed to widen the scope of our collaboration - from energy to enterprise, Ayurveda to agriculture, infrastructure to innovation, healthcare to human resources, and data to development and the partnership also holds significant value for the wider region. He added that the second India-CARICOM summit held yesterday was a testament to the same. The Prime Minister remarked that as members of the United Nations, both countries believed in reformed multilateralism and as developing countries, they understood the power of the Global South. He added that they sought strategic autonomy and support for inclusive development. Shri Modi said both countries prioritise sustainable development and climate justice and continue to call for dialogue and diplomacy to address global crises.
Referring to the diaspora as the Rashtradoots, Shri Modi said they were Ambassadors of Indian culture and values. He added that the Indo-Guyanese community was doubly blessed as they had Guyana as their motherland and Bharat Mata as their ancestral land. The Prime Minister underscored that today, when India was a land of opportunities, each one of them could play a bigger role in connecting our two countries.
Urging the diaspora to participate in the Bharat Ko Janiye Quiz which was launched, the Prime Minister said that the quiz was a good opportunity to understand India, its values, culture and diversity. He urged the people to invite their friends too to participate.
Shri Modi invited the diaspora to participate with families and friends in the Maha Kumbh to be held at Prayagraj, from 13 January to 26 February next year. He also added that they could visit the Ram Temple at Ayodhya.
Concluding the address, the Prime Minister also invited the diaspora to come and participate in the Pravasi Bharatiya Divas that will be held in Bhubaneswar in January and partake in the blessings of Mahaprabhu Jagannath in Puri.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁୟାନାରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଗୁୟାନାରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟମାନେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛନ୍ତି ଓ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆପଣ କୌଣସି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ବାହାରକୁ ନେଇପାରିବେ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ତାଙ୍କ ମନରୁ ଭାରତକୁ ବାହାର କରିପାରିବେ ନାହିଁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସଂସ୍କୃତି, ଖାଦ୍ୟ ଓ କ୍ରିକେଟ – ଏହି ତିନିଟି କ୍ଷେତ୍ର ବିଶେଷ କରି ଭାରତ ଓ ଗୁୟାନାକୁ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କରେ ସଂଯୋଗ କରୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତର ଯାତ୍ରା ବ୍ୟାପକ, ଗତିଶୀଳ ଏବଂ ସ୍ଥିରତାର ରହିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ବିକାଶ କେବଳ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ନୁହେଁ ବରଂ ସମାବେଶୀ ମଧ୍ୟ ଅଟେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମୁଁ ସର୍ବଦା ମୋର ପ୍ରବାସୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ କହିଥାଏ, ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଓ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
22 NOV 2024 5:12AM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁୟାନାର ଜର୍ଜଟାଉନ୍‌ରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ଗୁୟାନାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଡ. ଇରଫାନ୍ ଅଲି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାର୍କ ଫିଲିପ୍ସ, ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାରତ ଜଗଦେବ, ପୂର୍ବ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଡୋନାଲ୍ଡ ରାମୋତାରଙ୍କ ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗଣମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ସହ ତାଙ୍କ ଆଗମନରେ ବିଶେଷ ଉତ୍ସାହ ସହ ତାଙ୍କୁ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନା ଦେଇଥିବାରୁ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ପରିବାରକୁ ସେମାନଙ୍କର ଆତିଥ୍ୟ ଏବଂ ସହୃଦୟତା ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆତିଥ୍ୟର ଭାବନା ଆମ ସଂସ୍କୃତିର ଆତ୍ମାରେ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କର ‘ଏକ୍ ପେଡ୍ ମାଁ କେ ନାମ୍‌’ (ଗୋଟିଏ ଗଛ ମାଆଙ୍କ ନାମରେ) ଅଭିଯାନର ଅଂଶ ଭାବରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ତାଙ୍କର ଜେଜେମାଆଙ୍କ ସହ ଏକ ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଏକ ଭାବପ୍ରମଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ, ଯାହାକୁ ସେ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ମନେ ରଖିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗୁୟାନାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାର, ‘ଅର୍ଡର୍ ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ’ ପାଇ ସେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ନିଜକୁ ସମ୍ମାନିତ ମନେ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ସେ ଗୁୟାନାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ପୁରସ୍କାରକୁ ୧.୪ ବିଲିୟନ୍ ଭାରତୀୟ ତଥା ୩ ଲକ୍ଷ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଇଣ୍ଡୋ-ଗୁୟାନା ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ତଥା ଗୁୟାନାର ବିକାଶରେ ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ।
ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଜଣେ ଜିଜ୍ଞାସୁ ଯାତ୍ରୀ ଭାବରେ ଗୁୟାନା ଗସ୍ତରେ ଆସିଥିବା ସମୟରେ ନିଜର ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ସ୍ମୃତିକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସେ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଅନେକ ନଦୀର ଭୂମିକୁ ପୁଣି ଥରେ ଆସିଛନ୍ତି । ସେବେଠାରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଥିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁୟାନାର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରେମ ଓ ସ୍ନେହ ସମାନ ରହିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, “ଆପଣ ଜଣେ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଭାରତରୁ ବାହାରକୁ ନେଇଯାଇପାରିବେ, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ହୃଦୟରୁ ଭାରତକୁ ବାହାର କରିପାରିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହି ଗସ୍ତର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏହାକୁ ପୁନଃ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ।
ଦିନର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଭାରତୀୟ ଅଗାମନ ସ୍ମାରକୀ ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ, ଏହା ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ-ଗୁୟାନାର ପୂର୍ବପୁରୁଷଙ୍କ ଦୀର୍ଘ ତଥା କଷ୍ଟଦାୟକ ଯାତ୍ରାକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିଥିଲା । ଲୋକମାନେ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ଆସିଥିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସେମାନେ ସଂସ୍କୃତି, ଭାଷା ଏବଂ ପରମ୍ପରାର ବିବିଧତା ଆଣିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମୟ ସହିତ ଗୁୟାନାକୁ ସେମାନଙ୍କ ଘର ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରିମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଭାଷା କାହାଣୀ ଏବଂ ପରମ୍ପରା ଆଜି ଗୁୟାନା ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଅଂଶ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର ନିମନ୍ତେ ତାଙ୍କର ସଂଘର୍ଷ ପାଇଁ ଭାରତ-ଗୁୟାନା ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉତ୍ସାହର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଗୁୟାନାକୁ ଦ୍ରୁତତମ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାେନେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେ ଏକ ସାଧାରଣ ଆରମ୍ଭରୁ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ôଚଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଚେଡ୍ଡି ଜଗନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରମିକ ପରିବାରର ଏକ ସାଧାରଣ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଶ୍ରୀ ଜଗନ୍ ବିଶ୍ୱସ୍ତରର ଅଗ୍ରଣୀ ନେତା ହୋଇପାରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଇର୍‌ଫାନ ଅଲି, ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାରତ ଜଗଦେବ, ପୂର୍ବ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଡୋନାଲ୍ଡ ରାମୋତାର ସମସ୍ତ ଭାରତ-ଗୁୟାନା ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଭରତ-ଗୁୟାନା ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ ଜୋସେଫ ରୋମନ୍‌, ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଭାରତୀୟ-ଗୁୟାନା କବିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଜଣେ ରାମ ଜରୀଦାର ଲଲ୍ଲା, ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମହିଳା କବୟତ୍ରୀ ଶାନା ୟରଦାନ ତଥା ଅନ୍ୟ ବହୁ ଭାରତୀୟ-ଗୁୟାନାବାସୀଙ୍କ କଳା, ଶିକ୍ଷା, ସଂଗୀତ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗଭୀର ପ୍ରଭାବ ପଡିଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆମର ସମାନତା ଭାରତ-ଗୁୟାନା ବନ୍ଧୁତାକୁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଆଧାର ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କୃତି, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ କ୍ରିକେଟ ହେଉଛି ତିନିଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜିନିଷ ଯାହାକି ଭାରତକୁ ଗୁୟାନା ସହ ଯୋଡିଥିଲା । ସେ ଆହୁରିମଧ୍ୟ ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ଦିପାବଳୀ ବିଶେଷ ଥିଲା କାରଣ ଶ୍ରୀ ରାମ ଲାଲା ୫୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ଫେରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ମନେ ରଖିଛନ୍ତି ଯେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଗୁୟାନାର ପବିତ୍ର ଜଳ ଏବଂ ଶିଳା ମଧ୍ୟ ପଠାଯାଇଥିଲା। ଭାରତ ମାତା ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ଦୃଢ଼ ଥିଲା, ମହାସାଗର ଅଲଗା ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେ ଏହା ପୂର୍ବର ଅନୁଭବ କରିପାରନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ସେ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ସ୍ମାରକୀ ଏବଂ ସରସ୍ୱତୀ ବିଦ୍ୟା ନିକେତନ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଉଭୟ ଭାରତ ଏବଂ ଗୁଇନ୍ଦା ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ତଥା ବିବିଧ ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ଗର୍ବିତ ଏବଂ ବିବିଧତାକୁ କେବଳ ପାଳନ କରାଯିବା ନୁହେଁ, ପାଳନ କରାଯିବା ଭଳି ଦେଖୁଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତା କିପରି ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ତାହା ଉଭୟ ଦେଶ ଦର୍ଶାଉଛନ୍ତି ।
ଖାଦ୍ୟ ଉପରେ ନିଜର ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତୀୟ-ଗୁୟାନା ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମଧ୍ୟ ଏକ ନିଆରା ଖାଦ୍ୟ ପରମ୍ପରା ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଉଭୟ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଗୁୟାନାର ମିଳିତ ପରମ୍ପରା ରହିଛି ।
କ୍ରିକେଟ୍ ପ୍ରତି ଥିବା ଭଲପାଇବା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କ୍ରିକେଟ ଆମ ଦେଶକୁ ଏକ ଏକତା ସୂତ୍ରରେ ମଜବୁତ ଭାବରେ ବାନ୍ଧି ରଖିଛି ଏବଂ ଏହା କେବଳ ଏକ ଖେଳ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ଜୀବନ ଶୈଳୀ, ଯାହା ଆମର ଜାତୀୟ ପରିଚୟରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡିତ ହୋଇଛି । ସେ ଆହୁରିମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗୁୟାନା ସ୍ଥିତ ପ୍ରୋଭିଡେନ୍ସ ନ୍ୟାସନାଲ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଟିୟମ୍ ଆମର ବନ୍ଧୁତ୍ୱର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଛିଡା ହୋଇଛି । କହ୍ନାଇ, କାଳୀଚରଣ, ଚାନ୍ଦପାଲ, ଭାରତରେ ଜଣାଶୁଣା ନାମ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କ୍ଲାଇଭ୍ ଲୟର୍ଡ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଟିମ୍ ବହୁ ପିଢ଼ିର ପ୍ରିୟ ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରିମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗୁୟାନାର ଯୁବ ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ଏକ ବଡ ପ୍ରଶଂସକ ବର୍ଗ ଅଛନ୍ତି । ବହୁ ଭାରତୀୟ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭରେ ସେଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଟି-୨୦ ବିଶ୍ୱ କପ୍‌କୁ ଉପଭୋଗ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ସକାଳେ ତାଙ୍କୁ ଗୁୟାନାର ସଂସଦକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବାର ଗୌରବ ମିଳିଛି । ସେ ଆହୁରିମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲୋକତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ହୋଇଥିବାରୁ ସେ କାରିବିଆନ୍ ଅଞ୍ଚଳର ଅନ୍ୟତମ ଜୀବନ୍ତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ସହିତ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସଂଯୋଗ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ଏବଂ ଗୁୟାନାର ଏକ ସହଭାଗୀ ଇତିହାସ ଅଛି ଯେପରିକି ଉପନିବେଶ ଶାସନ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସାଧାରଣ ସଂଗ୍ରାମ, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଭଲ ପାଇବା ଏବଂ ବିବିଧତା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନଯାହା ଆମକୁ ଏକତ୍ର ବାନ୍ଧି ରଖିଛି । ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିକାଶର ଆକାଂକ୍ଷା, ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ପରିବେଶ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏକ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥା ସମାବେଶୀ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ।
ଗୁୟାନାର ଲୋକମାନେ ଭାରତର ଶୁଭଚିନ୍ତକ ବୋଲି ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଯାତ୍ରା ବ୍ୟାପକ, ଗତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମାତ୍ର ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଦଶମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀନି ହୋଇଛି ଏବଂ ଖୁବ୍‌ଶୀଘ୍ର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବ । ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଆମକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍‌ରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଇ-କମର୍ସ, ଏଆଇଏ ଫିନ୍‌ଟେକ୍‌, କୃଷି, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହବ୍ ଥିଲା । ମଙ୍ଗଳ ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ରକୁ ଭାରତର ମହାକାଶ ମିଶନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ରାଜପଥରୁ ଆଇ-ୱେ, ଏୟାରୱେରୁ ରେଳ ମାର୍ଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଢ଼ାଞ୍ଚା ଗଠନ କରୁଛି । ଭାରତର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଥିବା ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେଉଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ୍ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ହୋଇପାରିଛି ।
ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କେବଳ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ନୁହେଁ ବରଂ ସମାବେଶୀ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ଜନସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି ଏବଂ ସରକାର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ୫୦୦ ମିଲିୟନ୍‌ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଖୋଲିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟଗୁଡିକୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିଚୟ ପତ୍ର ଏବଂ ମୋବାଇଲ ସହ ଯୋଡିଛନ୍ତି । ଏହା ଜରିଆରେ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ସିଧାସଳଖ ସହାୟତା ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ଯୋଜନା, ଯେଉଁଥିରେ ୫୦୦ ମିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଆବଶ୍ୟଖ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ୩୦ ମିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ୨୫୦ ନିୟୁତ ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛୁ । ଗରିବଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଦେଇଛି ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ତୃଣମୂଳ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହୋଇ ଚାକିରି ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ।
ଏହି ବୃହତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତର ସ୍ଥିରତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମାତ୍ର ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସୌର ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ୩୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଶରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରିତ ହୋଇ ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତା ଆଡକୁ ଗତି କରୁଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ଆଲାଇନ୍ସ ଗ୍ଲୋବାଲ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଆଲାଏନ୍ସ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମନ୍ୱୟ ସମିତି ଭଳି ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ ଆଲାଏନ୍ସର ସମର୍ଥନ କରୁଛି ଏବଂ ଗୁୟାନା ଏହାର ମହାନ ଜାଗୁଆର୍ସ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେଉଛନ୍ତି ।
ଗତ ବର୍ଷ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସର ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବରେ ଭାରତ ମୁଖ୍ୟଅତିଥି ଭାବରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଇରଫାନ୍ ଅଲିଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାର୍କ ଫିଲିପ୍ସ ଏବଂ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭରତ ଜଗଦେବଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲା । ମିଳିତ ଭାବରେ ସେମାନେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଉଭୟ ଦେଶ ଆମର ସହଯୋଗର ପରିସରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ – ଶକ୍ତିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉଦ୍ୟୋଗ, ଆୟୁର୍ବେଦରୁ କୃଷି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭିତ୍ତିଭୂମିରୁ ନବୀକରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରୁ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ବିକାଶରୁ ତଥ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଓ ସହଭାଗୀତାକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଛୁ ଏବଂ ଏହି ସହଭାଗିତା ବ୍ୟାପକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ସେ ଆହୁରିମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗତ କାଲି ଅନୁଷ୍ଠିତ ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାରତ-କାରିକମ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଏହାର ଏକ ପ୍ରମାଣ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ଉଭୟ ଦେଶ ସଂସ୍କାରିତ ବହୁପକ୍ଷୀୟତା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶ ଭାବରେ ସେମାନେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍‌ର ଶକ୍ତିକୁ ବୁଝିଥିଲେ । ସେମାନେ ରଣନୈତିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ସମାବେଶୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ଲୋଡିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉଭୟ ଦେଶ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ନ୍ୟାୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସଂକଟରୁ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଏବଂ କୂଟନୈତିକ ଆହ୍ୱାନ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ବୋଲି କହିବା ସହ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ । ସେ ଆହୁରିମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ-ଗୁୟାନା ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣ ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି କାରଣ ସେମାନଙ୍କର ଗୁୟାନା ମାତୃଭୂମି ଏବଂ ଭାରତ ମାତା ସେମାନଙ୍କର ପୈତୃକ ଭୂମି ଭାବରେ ରହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଏକ ସୁଯୋଗର ଦେଶ, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦୁଇ ଦେଶକୁ ଯୋଡିବାରେ ବଡ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରନ୍ତି ।
ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଭାରତ କୋ ଜାନିଏ କୁଇଜ୍‌ରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି କୁଇଜ୍ ଭାରତ, ଏହାର ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ବିବିଧତାକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ ଅଟେ । ସେ ସେମାନଙ୍କର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ୧୩ ଜାନୁଆରୀରୁ ୨୬ ଫେବୃଆରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରୟାଗରେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ମହାକୁମ୍ଭରେ ପରିବାର ଏବଂ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରିମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନେ ଅଯୋଧ୍ୟାର ରାମ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ ।
ଠିକଣା ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଜାନୁଆରୀରେ ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ଏବଂ ପୁରୀରେ ମହାପ୍ରଭୁ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ।