Prime Minister's Office
Second India-CARICOM Summit
21 NOV 2024 8:33PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi and the Prime Minister of Grenada, H.E. Mr. Dickon Mitchell, the current CARICOM Chair, chaired the 2nd India-CARICOM Summit in Georgetown on 20 November 2024. Prime Minister thanked President of Guyana, H.E. Irfaan Ali for graciously hosting the Summit. The first India-CARICOM Summit was held in 2019 in New York. In addition to President of Guyana and Prime Minister of Grenada, the Summit was attended by :
(i) President of Dominica, H.E. Sylvanie Burton & Prime Minister of Dominica, H.E. Roosevelt Skerrit;
(ii) President of Suriname, H.E. Chandrikapersad Santokhi;
(iii) Prime Minister of Trinidad & Tobago H.E. Dr. Keith Rowley;
(iv) Prime Minister of Barbados, H.E. Mia Amor Mottley;
(v) Prime Minister of Antigua & Barbuda, H.E. Mr. Gaston Browne;
(vi) Prime Minister of Grenada H.E. Dickon Mitchell;
(vii) Prime Minister & Minister of Finance of Bahamas, The Hon. Philip Edward Davis, K.C.
(viii) Prime Miniter of St. Lucia, H.E. Philip J Pierre
(ix) Prime Minister of St. Vincent, H.E. Ralph Everard Gonsalves
(x) Prime Minister of Bahamas, H.E. Mr. Philip Edward Davis
(xi) Foreign Minister of Belize, H.E. Francis Fonseca
(xii) Foreign Minister of Jamaica, H.E. Kamina Smith
(xiii) Foreign Minister of St. Kitts & Nevis H.E. Dr. Denzil Douglas
2. Expressing his deep solidarity with the people of CARICOM, Prime Minister conveyed his sympathies for the destruction caused by Hurricane Beryl in the region. Noting that the Global South countries were the most impacted by the challenges and conflicts of recent years, he reaffirmed India’s steadfast commitment to CARICOM countries as a reliable partner. Prime Minister emphasized that India’s development cooperation support was based on the needs and priorities of CARICOM countries.
3. To further build on India’s close development partnership and strong people to people ties with the region, Prime Minister offered assistance to CARICOM countries in seven key areas. These areas fit well with the CARICOM acronym and amplify the close bonds of friendship between India and the group. They are:
● C: Capacity Building
● A: Agriculture and Food Security
● R: Renewable Energy and Climate Change
● I: Innovation, Technology and Trade
● C: Cricket and Culture
● O: Ocean Economy and Maritime Security
● M: Medicine and Healthcare
4. On capacity building, Prime Minister announced one thousand more ITEC slots for CARICOM countries over the next five years. In the area of food security, a critical challenge for these countries, he shared India’s experience with embracing technology in the agriculture domain - drones, digital farming, farm mechanization and soil testing. Given that Sargassum seaweed poses a major challenge for tourism in the Caribbean, Prime Minister noted that India would be happy to help convert the seaweed into fertilizer.
5. Calling for enhancing collaboration between India and the CARICOM in the fields of renewable energy and climate change, Prime Minister urged members to join the global initiatives led by India such as the International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, Mission LiFE and Global Biofuel Alliance.
6. Speaking about transformative changes brought about by innovation, technology and trade in India, Prime Minister offered India’s Digital Public Infrastructure, cloud-based Digi locker and UPI models to countries in CARICOM to augment public service delivery.
7. CARICOM and India share close cultural and cricketing ties. Prime Minister announced training in India for 11 young women cricketers from each of the CARICOM countries. He also proposed organizing "Days of Indian Culture” in member countries next year to strengthen people-to-people ties.
8. To boost ocean economy and maritime security, Prime Minister noted that India was ready to work with CARICOM members on maritime domain mapping and hydrography in the Caribbean Sea.
9. Prime Minister highlighted India’s success with quality and affordable healthcare. He offered India’s model of making available generic medicine through the Jan Aushadhi Kendras [ generic medicine shops]. He also announced sending Yoga experts for promoting the e health and wellbeing of the people of CARICOM.
10. The CARICOM leaders welcomed Prime Minister’s Seven Point Plan for strengthening partnership between India and CARICOM. They appreciated India’s leadership of the Global South and its strong support for climate justice for the Small Island Developing States. They called for reform of global institutions and in this regard looked forward to working closely with India.
11. Prime Minister underscored that India stood firmly for giving voice to the concerns of the Global South. PM announced that the next India-CARICOM Summit would be hosted in India. He thanked President Irfaan Ali, Prime Minister Dickon Mitchell and CARICOM Secretariat for the successful conduct of the Summit.
12. Address by PM at the Opening and Closing sessions may be seen at the following links:
Opening Remarks at 2nd India-CARICOM Summit
Closing Remarks at 2nd India-CARICOM Summit

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দ্বিতীয় ভাৰত-কেৰিকম সন্মিলন
21 NOV 2024 8:33PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু গ্ৰেনাডাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী বৰ্তমানৰ কেৰিকমৰ অধ্যক্ষ ডিকন মিচেলে ২০২৪ চনৰ ২০ নৱেম্বৰত জৰ্জটাউনত অনুষ্ঠিত দ্বিতীয় ভাৰত-কেৰিকম সন্মিলনৰ অধ্যক্ষতা কৰে। সন্মিলনখনি আয়োজন কৰাৰ বাবে গুয়ানাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ইৰফান আলীক ধন্যবাদ জনায় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। ২০১৯ চনত নিউয়ৰ্কত প্ৰথম ভাৰত-কেৰিকম সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল। গুয়ানাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু গ্ৰেনাডাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উপৰিও এই সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰা লোকসকল হ’ল ক্ৰমেঃ-
(i) ডমিনিকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ছিলভানি বাৰ্টন আৰু ডমিনিকাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰুজভেল্ট স্কেৰিট;
(ii) ছুৰিনামৰ ৰাষ্ট্ৰপতি চন্দ্ৰিকাপেৰছাদ সন্তোখী;
(iii) ট্ৰিনিদাদ আৰু ট’বাগোৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঃ কিথ ৰ’লি;
(iv) বাৰ্বাডোছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মিয়া আমোৰ মটলি;
(v) এন্টিগুয়া আৰু বাৰ্বুডাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত গেষ্টন ব্ৰাউন;
(vi) গ্ৰেনাডাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ডিকন মিচেল;
(vii) বাহামাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু বিত্তমন্ত্ৰী মাননীয় ড. ফিলিপ এডৱাৰ্ড ডেভিছ, কে.চি.
(viii) ছেণ্ট লুচিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ফিলিপ জে পিয়েৰ
(ix) চেণ্ট ভিনচেণ্টৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰালফ এভাৰাৰ্ড গনছালভেছ
(x) বাহামাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ফিলিপ এডৱাৰ্ড ডেভিছ
(xi) বেলিজৰ বৈদেশিক মন্ত্ৰী ফ্ৰান্সিছ ফনচেকা
(xii) জামাইকাৰ বৈদেশিক মন্ত্ৰী কামিনা স্মিথ
(xiii) ছেইণ্ট কিটছ আৰু নেভিছৰ বৈদেশিক মন্ত্ৰী ডাঃ ডেনজিল ডগলাছ
২। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেৰিকম অঞ্চলটোত বেৰিল হাৰিকেনে সৃষ্টি কৰা ধ্বংসলীলাৰ বাবে ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতি সহানুভূতি প্ৰকাশ কৰে। শেহতীয়া বছৰবোৰৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু সংঘাতৰ ফলত গ্ল’বেল ছাউথৰ দেশসমূহেই আটাইতকৈ বেছি প্ৰভাৱিত হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কেৰিকম দেশসমূহৰ প্ৰতি ভাৰতৰ অটল দায়বদ্ধতাক এক নিৰ্ভৰযোগ্য অংশীদাৰ হিচাপে পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতৰ উন্নয়ন সহযোগিতাৰ সমৰ্থন কেৰিকম দেশসমূহৰ প্ৰয়োজন আৰু অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি কৰা হৈছে।
৩। ভাৰতৰ ঘনিষ্ঠ উন্নয়ন অংশীদাৰিত্ব আৰু অঞ্চলটোৰ সৈতে জনসাধাৰণৰ মাজত শক্তিশালী সম্পৰ্কক আৰু অধিক গঢ়ি তুলিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেৰিকম দেশসমূহক সাতটা মূল ক্ষেত্ৰত সহায় আগবঢ়ায়। এই ক্ষেত্ৰসমূহে কেৰিকমৰ সংক্ষিপ্ত ৰূপৰ সৈতে যথেষ্ট মিল আছে আৰু ভাৰত আৰু গোটটোৰ মাজত বন্ধুত্বৰ ঘনিষ্ঠ বান্ধোনক শক্তিশালী কৰে। সেইবোৰ হৈছে:
● চি সামৰ্থ্য বিকাশ
● এঃ কৃষি আৰু খাদ্য সুৰক্ষা
● আৰ: নবীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন
● আই: উদ্ভাৱন, প্ৰযুক্তি আৰু বাণিজ্য
● চিঃ ক্ৰিকেট আৰু সংস্কৃতি
● অ: সাগৰীয় অৰ্থনীতি আৰু সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তা
● এম: চিকিৎসা আৰু স্বাস্থ্যসেৱা
৪। সামৰ্থ্য বিকাশৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অহা পাঁচ বছৰত কেৰিকম দেশসমূহৰ বাবে আৰু এক হাজাৰ আইটিইচি শ্লট ঘোষণা কৰে। এই দেশসমূহৰ বাবে এক জটিল প্ৰত্যাহ্বান খাদ্য সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁ কৃষি ক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তি যেনে-ড্ৰ’ন, ডিজিটেল কৃষি, কৃষিখণ্ডৰ যান্ত্ৰিকীকৰণ আৰু মাটি পৰীক্ষণ আঁকোৱালি লোৱাৰ ভাৰতৰ অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰে। কেৰিবিয়ানত পৰ্যটনৰ বাবে সাৰ্গাছম সাগৰীয় ছীৱিডে যে এক বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰিছে, সেই কথা লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতে এই সাগৰীয় ছীৱীডে সাৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাত সহায় কৰিবলৈ সুখী হ’ব বুলি কয়।
৫। নবীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু কেৰিকমৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সদস্যসকলক ভাৰতৰ নেতৃত্বত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁট, দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধী আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁট, মিছন লাইফ আৰু বিশ্ব জৈৱ ইন্ধন মৈত্ৰী আদি বিশ্বব্যাপী পদক্ষেপসমূহত যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
৬। ভাৰতত উদ্ভাৱন, প্ৰযুক্তি আৰু বাণিজ্যই কঢ়িয়াই অনা পৰিৱৰ্তনশীল পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ে কোৱাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজহুৱা সেৱা প্ৰদান বৃদ্ধিৰ বাবে কেৰিকমৰ দেশসমূহক ভাৰতৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, ক্লাউড ভিত্তিক ডিজি লকাৰ আৰু ইউপিআই মডেলৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়।
৭। কেৰিকম আৰু ভাৰতৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সাংস্কৃতিক আৰু ক্ৰিকেট সম্পৰ্ক আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেৰিকম দেশৰ প্ৰতিখন দেশৰ ১১ গৰাকী যুৱতী ক্ৰিকেটাৰক ভাৰতত প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ কথা ঘোষণা কৰে। তেওঁ অহা বছৰ সদস্য দেশসমূহত "ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ দিৱস"ৰ আয়োজন কৰি জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্ক সুদৃঢ় কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়।
৮। সাগৰীয় অৰ্থনীতি আৰু সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰত কেৰিবিয়ান সাগৰত সামুদ্ৰিক ডমেইন মেপিং আৰু হাইড্ৰ’গ্ৰাফীৰ ক্ষেত্ৰত কেৰিকমৰ সদস্যসকলৰ সৈতে কাম কৰিবলৈ সাজু।
৯। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুণগত আৰু সুলভ স্বাস্থ্যসেৱাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সফলতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ জন ঔষধি কেন্দ্ৰ [ জেনেৰিক ঔষধৰ দোকান]ৰ জৰিয়তে জেনেৰিক ঔষধ উপলব্ধ কৰাৰ ভাৰতৰ আৰ্হি আগবঢ়াইছিল। কেৰিকমৰ জনসাধাৰণৰ ই স্বাস্থ্য আৰু মংগলৰ বাবে যোগ বিশেষজ্ঞ প্ৰেৰণৰ কথাও ঘোষণা কৰে।
১০।ভাৰত আৰু কেৰিকমৰ মাজত অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সাত পইণ্ট পৰিকল্পনাক কেৰিকমৰ নেতাসকলে আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে গ্ল’বেল চাউথৰ ভাৰতৰ নেতৃত্ব আৰু ক্ষুদ্ৰ দ্বীপ উন্নয়নশীল ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ বাবে জলবায়ু ন্যায়ৰ বাবে ইয়াৰ দৃঢ় সমৰ্থনৰ শলাগ লয়। তেওঁলোকে বিশ্বৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সংস্কাৰৰ আহ্বান জনায় আৰু এই ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰাৰ বাবে আগ্ৰহী।
১১। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতে গ্ল’বেল ছাউথৰ উদ্বেগক মাত দিয়াৰ পক্ষত দৃঢ়তাৰে থিয় দিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে পৰৱৰ্তী ভাৰত-কেৰিকম সন্মিলন ভাৰতত আয়োজন কৰা হ’ব। তেওঁ সন্মিলনখন সফল পৰিচালনাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি ইৰফান আলী, প্ৰধানমন্ত্ৰী ডিকন মিচেল আৰু কেৰিকম সচিবালয়ক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
১২। মুকলি আৰু সামৰণি অধিবেশনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণসমূহ এই লিংকসমূহত চাব পাৰিব:
Opening Remarks at 2nd India-CARICOM Summit
Closing Remarks at 2nd India-CARICOM Summit