ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧୀନଗରଠାରେ ଆୟୋଜିତ ୫୦ତମ ସର୍ବଭାରତୀୟ ପୋଲିସ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ଏହାର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛି
ଆଗାମୀ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଦ୍ରୁତତମ ହେବ
ପୋଲିସ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉପଲବ୍ଧ ବିଭିନ୍ନ ତଥ୍ୟକୁ ଫଳାଫଳ ଭିତ୍ତିକ ଏବଂ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବା ପାଇଁ ଏଆଇ ର ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି
ସାଇବର ଅପରାଧ, ଅନୁପ୍ରବେଶ, ବେଆଇନ ଡ୍ରୋନ୍ ବ୍ୟବହାର ରୋକିବା, ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଏବଂ ଡାର୍କ ୱେବର ଅପବ୍ୟବହାର ଭଳି ପାଞ୍ଚଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଏଜେନ୍ସିମାନେ ଅପରାଧୀଙ୍କ ଠାରୁ ବହୁ ଆଗରେ ରହିବା ଉଚିତ୍
ମୋଦୀ ସରକାର ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବ ମାଧ୍ୟମରେ ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଏବଂ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିଛନ୍ତି
ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ସୁଲଭ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା
ବିଟ୍ କନଷ୍ଟେବଳ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଥାନାଗୁଡ଼ିକରେ ଢାଞ୍ଚା, ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ସୂଚନା ସଂଗ୍ରହ ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋଦୀ ସରକାର ପାଖାପାଖି ୩୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୫,୪୫,୦୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଜବତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଅମଳରେ ଜବତ
19 NOV 2024 5:33PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୁଜରାଟ ଗାନ୍ଧୀନଗରଠାରେ ଆୟୋଜିତ ୫୦ତମ ସର୍ବଭାରତୀୟ ପୁଲିସ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ ଗୋବିନ୍ଦ ମୋହନ ଏବଂ ପୁଲିସ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ବ୍ୟୁରୋ (ବିପିଆରଆଣ୍ଡଡି)ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ରାଜୀବ କୁମାର ଶର୍ମାଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ନିଜ ଅଭିଭାଷଣରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସର୍ବଭାରତୀୟ ପୋଲିସ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ମିଳନୀ ବିନା ଆଜି ଆମର ପୋଲିସ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ରଖିବା ଅସମ୍ଭବ । ଅପରାଧ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ଆମର ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ରଖିବା ପାଇଁ ପୋଲିସ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ମିଳନୀ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଥାନାଗୁଡ଼ିକରେ ବିଟ୍ କନଷ୍ଟେବଳ ସ୍ତରରେ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଢାଞ୍ଚା, ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ସୂଚନା ସଂଗ୍ରହ ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପୁନଃକାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହି ଦିଗଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟାପକ ପୁନଃ ମୂଲ୍ୟାୟନ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ୫୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହେ ତେବେ ତାହା ପୁରୁଣା ହୋଇଯାଏ । ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଗତ କିଛି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ, ବିଶ୍ୱ, ଅପରାଧ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପୋଲିସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । ତେବେ ପୁଲିସ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ମିଳନୀ ଏହି ପରିବର୍ତନ ଅନୁଯାୟୀ ବିକଶିତ ହୋଇଛି କି ବୋଲି ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଛନ୍ତି। ପୋଲିସ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ମିଳନୀରେ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ପଦ୍ଧତି, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ଆମେ କିଛି ମାତ୍ରାରେ ପଛରେ ରହିଛୁ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଭବିଷ୍ୟତର ଆହ୍ୱାନକୁ ନ ବୁଝିଲେ ଆମଯୋଜନା କେବେ ବି ସଫଳ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ନେତୃତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ ଆମର ଆହ୍ୱାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱର ୧୧ତମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରୁ ୫ମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ୨୦୨୮ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବୁ । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦି ସରକାର ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବ ମାଧ୍ୟମରେ ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଏବଂ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ, ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନର ବ୍ୟବହାର, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା, ବ୍ଲକଚେନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ପ୍ରୟୋଗ, ସାଇବର ଠକେଇ, ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିରେ ପୋଲିସିଂ, ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ କମ୍ୟୁନିଟି ପୋଲିସିଂ ଏବଂ ଜେଲରେ ଉଗ୍ରବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଆଦି ବିଷୟରେ ଆଠଟି ଅଧିବେଶନରେ ଆଲୋଚନା ହେବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ଏହାର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି ବୋଲି ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ଦ୍ରୁତତମ ହେବ। ୩ଟି ନୂଆ ଅପରାଧିକ ଆଇନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଗଲେ ୩ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯେକୌଣସି ମାମଲାରେ ନ୍ୟାୟ ମିଳିବ, ଏପରିକି ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି କାଶ୍ମୀର, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଅଶାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ତେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ସରକାର ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହ ଏହି ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥିତିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛନ୍ତି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ତୁଳନାରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ହିଂସାକୁ ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦି ସରକାରଙ୍କ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ୩୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୫,୪୫,୦୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଜବତ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯାହା ମୋଦୀ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜବତ ହୋଇଥିବା ପରିମାଣଠାରୁ ୬ ଗୁଣ ଅଧିକ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଜବତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତିରେ ସଂଶୋଧନ କରିଛୁ ଏବଂ ଏଥିରେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ କୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଦିଗରେ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଥାନା ଅର୍ଥାତ୍ ସମସ୍ତ ୧୭,୦୦୦ ଥାନାକୁ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ କରାଯାଇ କ୍ରାଇମ ଆଣ୍ଡ କ୍ରିମିନାଲ ଟ୍ରାକିଂ ନେଟୱାର୍କ ଆଣ୍ଡ ସିଷ୍ଟମ (ସିସିଟିଏନଏସ) ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ୨୨,୦୦୦ ଅଦାଲତକୁ ଇ-କୋର୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଇ-ଜେଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ଏବେ ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କଏଦୀଙ୍କ ତଥ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି। ଇ-ପ୍ରସିକ୍ୟୁସନ ମାଧ୍ୟମରେ ୧.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମାମଲାର ତଥ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଥିବା ବେଳେ ଇ-ଫରେନସିକ୍ ଜରିଆରେ ୨୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଫରେନସିକ୍ ଫଳାଫଳର ତଥ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି। ନ୍ୟାସନାଲ ଅଟୋମେଟେଡ୍ ଫିଙ୍ଗରପ୍ରିଣ୍ଟ ଆଇଡେଣ୍ଟିଫିକେସନ୍ ସିଷ୍ଟମ (ଏନଏଏଫ୍ଆଇଏସ୍) ଅଧୀନରେ ୧.୬ କୋଟି ଫିଙ୍ଗରପ୍ରିଣ୍ଟ ରେକର୍ଡ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ମନିଟରିଂ ଅଫ୍ ଟେରରିଜମ୍ (ଆଇଏମ୍ଓଟି) ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବେଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ (ନିରୋଧ) ଆଇନ (ୟୁଏପିଏ) ଅଧୀନରେ ତଦାରଖ ପାଇଁ ୨୨,୦୦୦ ଆତଙ୍କବାଦ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମାମଲାର ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ନ୍ୟାସନାଲ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ଡାଟାବେସ୍ ଅନ୍ ଆରେଷ୍ଟେଡ୍ ନାର୍କୋ ଅପରାଧୀ (ଏନ୍ଆଇଡିଏଏନ୍) ଅଧୀନରେ ୭.୬ ଲକ୍ଷ ନାର୍କୋ ଅପରାଧୀଙ୍କ ତଥ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ନ୍ୟାସନାଲ ଡାଟାବେସ୍ ଅଫ୍ ହ୍ୟୁମାନ ଟ୍ରାଫିକିଂ ଏଣ୍ଡର୍ସ (ଏନଡିଏଚଟିଓ) ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷ ମାନବ ଚାଲାଣକାରୀଙ୍କ ତଥ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ କ୍ରାଇମ ମଲ୍ଟି ଏଜେନ୍ସି ସେଣ୍ଟର (କ୍ରି-ମାକ୍) ୧୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସତର୍କ ସୂଚନା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଆଣିବା ପୂର୍ବରୁ ମୋଦୀ ସରକାର ଅଦାଲତ, ପ୍ରସିକ୍ୟୁସନ, ପୋଲିସ, ଜେଲ ଏବଂ ଫରେନସିକ୍ ସାଇନ୍ସ ଲାବୋରେଟୋରୀ (ଏଫଏସଏଲ)କୁ ସଂଯୋଗ କରିବାର ଏକ ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଇଂରେଜମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସରକାରଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆଇନ ତିଆରି କରିଥିଲେ ଏବଂ ନାଗରିକମାନେ ସେମାନଙ୍କର କେନ୍ଦ୍ରରେ ନଥିଲେ । ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଆଣିଥିବା ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନରେ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ନୂତନ ତିନୋଟି ଆଇନରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଏପରି ଭାବରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବୈଷୟିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେତୁ ଆଇନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡିବ ନାହିଁ । ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକରେ ଶୀଘ୍ର ନ୍ୟାୟ ପାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି। ପୋଲିସକୁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଓ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଆଇନରେ ଅନେକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ସୁଲଭ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି।
ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ)ର ବ୍ୟବହାର ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ସଂଗୃହୀତ ତଥ୍ୟକୁ ସାମୂହିକ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର ଉପଯୋଗୀ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପୋଲିସ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ମିଳନୀର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଡାଟା ବ୍ୟବହାରରୁ ଯେଉଁ ଫଳାଫଳ ଆସିବ ତାହାକୁ ଆମ ପୋଲିସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବିଶ୍ଳେଷଣ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ । ଏହି ବିଶ୍ଳେଷଣ ପରେ ଅପରାଧ ତଦନ୍ତ ଏବଂ ଅପରାଧ ରୋକିବା ପାଇଁ ତ୍ୱରିତ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଆମ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇପାରିବ । ପୁଲିସ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ମିଳନୀ ଏଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କଲେ ହିଁ ଏହି ସମଗ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଲାଭଦାୟକ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ହାକାଥନ ଆୟୋଜନ କରାଯିବା ଦରକାର ବୋଲି ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ, ଏଆଇ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ବିଭିନ୍ନ ସଂଗୃହୀତ ଡାଟାର ଉପଯୋଗିତା ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏଥିରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ବିଶ୍ଳେଷଣକୁ ସିଷ୍ଟମରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଭାରତ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନ ରହିଛି, ଯାହାର ସମାଧାନ ଆମେ ଭାରତରେ ଖୋଜିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୫ଟି କ୍ଷେତ୍ର ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନକାରୀ ଏଜେନ୍ସି ସର୍ବଦା ଅପରାଧୀଙ୍କ ଠାରୁ ଆଗୁଆ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ସାଇବର ଅପରାଧର ମୁକାବିଲା, ଅନୁପ୍ରବେଶ ରୋକିବା ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରି ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା, ଡ୍ରୋନର ବେଆଇନ ବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା, ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ସଚେତନତାରେ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଡାର୍କ ୱେବ୍ ର ଅପବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଏହାର ସମାଧାନ କରିବା ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ ବିପିଆରଆଣ୍ଡଡି ଏବଂ ପୋଲିସ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ମିଳନୀ ଏହି ପାଞ୍ଚଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବା ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶରେ ଦକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ସହ ସହଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଦାଲତ, ପ୍ରସିକ୍ୟୁସନ, ପୋଲିସ, ସିଏପିଏଫ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ରିଜର୍ଭ ପୋଲିସ ମିଳିତ ଭାବେ ପ୍ରାୟ ୧୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଏକ ମିଳିତ ପରିବାର ଗଠନ କରନ୍ତି ଯାହା ଆମ ଦେଶର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୋଲିସ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ପଦ୍ଧତି ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି । ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିପିଆରଆଣ୍ଡଡି ଆଗାମୀ ୧୦ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପୋଲିସ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ସମୀକ୍ଷା, ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପରେ ପୁନଃ ମୂଲ୍ୟାୟନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଆଗାମୀ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଆମ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ରୋଡମ୍ୟାପ୍ କୁ ଏପରି ଭାବେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, କାରଣ ସେତେବେଳେ ହିଁ ବିପିଆର୍ ଆଣ୍ଡଡି ଏବଂ ପୋଲିସ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ମିଳନୀ ସଫଳ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯିବ ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the 50th All India Police Science Conference as the chief guest in Gandhinagar, Gujarat
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India has witnessed revolutionary changes in its internal security and criminal justice system
In the next 10 years, India's criminal justice system will be the most modern, scientific, and speedy in the world
Police Science Conference needs to use AI to make the various available data result-oriented and more effective
In five areas—cybercrime, infiltration, prevention of illegal drone use, narcotics, and misuse of the dark web—law enforcement agencies must stay much ahead of the criminals
Modi government has made the judicial process faster and more transparent through the digital revolution
Providing speedy and accessible justice to every citizen of India is a priority of the Modi government
There is a need to rework the structure, participation, methods of gathering inputs, and the delivery of research and development in the police stations down to the beat constable level
In the past 10 years, Modi government has seized 5,45,000 kilograms of narcotics worth approximately ₹35,000 crores, which is six times more than the amount seized in the previous decade during earlier regime
In the implementation of the new criminal laws, nearly 100% of the country's police stations have been computerized and connected to the CCTNS
22,000 courts have been connected to the e-court system, and under e-prison, data for over two crore prisoners is available
19 NOV 2024 5:33PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addressed the 50th All India Police Science Conference as the chief guest in Gandhinagar, Gujarat today. On this occasion, Gujarat’s Chief Minister Shri Bhupendra Patel, Union Home Secretary Shri Govind Mohan, and Director General of Bureau of Police Research and Development (BPR&D), Shri Rajiv Kumar Sharma, along with many other dignitaries, were present.
In his address, Home Minsiter said that it is impossible to keep our policing and security systems relevant today without the All India Police Science Conference. He highlighted that the Police Science Conference is meant to keep our entire system relevant in the fight against crime. Shri Shah emphasised that there is a need to rework the structure, participation, methods of gathering inputs, and the system of delivering research and development down to the beat constable level in the police stations. He added that it is time to comprehensively re-evaluate these aspects.
Union Home Minister said that any system becomes obsolete if it remains unchanged for 50 years. He pointed out that over the past several decades there have been significant changes in the country, the world, the realm of crime, and policing. However, he questioned whether the Police Science Conference has evolved in line with these changes. He emphasized that we are somewhat behind in making timely changes in the methodology, objectives, and implementation of decisions in the Police Science Conference. Shri Shah also said that without understanding the challenges of the future, our planning can never be successful.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India has advanced in every field to take a leadership role globally, and as a result, our challenges have increased. He mentioned that India's economy has moved from being the 11th largest to the 5th largest in the world, and by 2028, we will become the third-largest economy in the world. Shri Shah said that Modi government has made the judicial process faster and more transparent through the digital revolution.
Union Home Minister stated that during this conference, discussions will take place across eight sessions on topics such as new criminal laws, the use of forensic science, disaster management, the application of block-chain technology, cyber fraud, policing in smart cities, community policing in tribal areas, and measures to address radicalization in prisons. Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India has undergone a transformative change in internal security and its criminal justice system. In the next 10 years, India's criminal justice system will be the most modern, scientific, and speedy in the world. He mentioned that with the full implementation of the three new criminal laws, justice will be delivered in any case within three years, even at the Supreme Court level.
Shri Amit Shah stated that for decades, Kashmir, Northeast, and Naxal-affected areas were considered troubled regions. However, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the government has strengthened security and brought significant improvements in situations in these areas. He mentioned that in the past 10 years, compared to the previous decade, we have successfully reduced violence by nearly 70%. Shri Shah noted that in the past 10 years of the Modi government, authorities have successfully seized 5,45,000 kilograms of narcotics worth ₹35,000 crores, which is six times more than the amount seized in the 10 years before the Modi govt came into power. He said that this means that in the past 10 years, we have revamped the seizure process in a scientific manner and have achieved success in it.
Union Home Minister said computerisation was the first step towards implementing the new criminal laws. He mentioned that 100% of the country’s police stations, that is, all 17,000 police stations, have been computerised and connected to the Crime and Criminal Tracking Network & Systems (CCTNS). Additionally, 22,000 courts have been integrated with the e-court system, and data for over two crore prisoners is now available under the e-prison system. Through e-prosecution, data for over 1.5 crore prosecutions is available, and through e-forensics, data for over 23 lakh forensic results is also accessible. Under the National Automated Fingerprint Identification System (NAFIS), 1.6 crore fingerprint records are available. Additionally, the Integrated Monitoring of Terrorism (IMOT) system provides data on 22,000 terrorism-related cases for monitoring under the Unlawful Activities (Prevention) Act (UAPA). Under the National Integrated Database on Arrested Narco Offenders (NIDAAN), data for 7.6 lakh narco offenders is available. Additionally, under the National Database of Human Trafficking Offenders (NDHTO), data for nearly one lakh human traffickers is accessible. Moreover, the Crime Multi-Agency Centre (Cri-MAC) has generated over 16 lakh alerts.
Shri Amit Shah said that even before bringing the three new criminal laws, the Modi government made a comprehensive system of connecting the court, prosecution, police, jail and Forensic Science Laboratory (FSL). He said that the Britishers had made laws 150 years ago to protect their government and the citizens were not at the centre of them. Home Minister stated that the three new criminal laws introduced by the Modi government focus on ensuring the safety of the country's citizens and safeguarding the rights granted by the Constitution. He said that the latest technology has been incorporated in these new three laws in such a way that the law will not need to be changed due to technological changes in the future. Shri Shah said that there will be a system of getting speedy justice in these laws. He said that many provisions have also been made in these laws to make the police accountable and strong. Shri Shah added that providing speedy and accessible justice to every citizen of India is the priority of the Modi government.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that it is the responsibility of the Police Science Conference to work towards integrating and making various collected data usable collectively through the use of Artificial Intelligence (AI). He said that the results that will come from the use of this data can be used to create a platform for analysis in our police system. After this analysis, changes can be made in our judicial system for crime investigation and speedy justice to prevent crimes. Shri Shah said that this entire process will be beneficial only when the Police Science Conference accepts such issues as a challenge. Home Minister said that to achieve this, a large number of hackathons should be organized. Additionally, to resolve issues, the utility of the various collected data should be enhanced by working with AI experts, and the analysis derived from this should be used to improve the system.
Shri Amit Shah said that in the coming days, there are many challenges facing India and the whole World, for which we should try to find solutions in India. Shri Shah said that there are 5 areas in which law enforcement agencies should always stay ahead of criminals. He mentioned that these include tackling cybercrime, preventing infiltration and securing borders using technology, stopping the illegal use of drones, maximizing the use of modern technology in narcotics investigation and awareness, and preventing and addressing the misuse of the dark web. Shri Shah stated that BPR&D and the Police Science Conference should collaborate with capable individuals in research and development to advance in these five areas.
Union Home Minister said that the courts, prosecution, police, CAPFs and State Reserve Police together form a joint family of about 10-crore people who strengthen the criminal justice system of our country. He said that people participating in the Police Science Conference have the potential to change the entire country through discussion and inclusive methodologies. Home Minister stated that BPR&D should create a roadmap for the Police Science Conference for the next 10 years, which includes annual reviews, a five-year review, and a reassessment after five years. He emphasized that this roadmap should be designed in a way that ensures we reach our destination in the next 10 years, as only then will BPR&D and the Police Science Conference be considered successful.