ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନାଇଜେରିଆରେ ଭାରତୀୟ ଗୋଷ୍ଠୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
17 NOV 2024 11:08PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ସୁନ୍ନୁ ନାଇଜେରିଆ । ନମସ୍କାର।
ଆଜି ଆପଣ ଅବୁଜାରେ ଚମତ୍କାର କରି ଦେଇଛନ୍ତି । ଅବୁଜାରେ ଆମେ ଏକ ଚମତ୍କାର ସମୟ ବାନ୍ଧିଛୁ। ଆଉ ଏସବୁ ଦେଖି ମୁଁ ଗତକାଲି ସନ୍ଧ୍ୟାରୁ ଦେଖୁଛି ଯେ ମୁଁ ଅବୁଜାରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ଏକ ସହରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଲୋକ ଲାଗୋସ୍‌, କାନୋ, କାଡୁନା ଏବଂ ପୋର୍ଟ ହାରର୍କୋର୍ଟରୁ, ଏମିତି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଅବୁଜାରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ମୁହଁରେ ଏହି ଚମକ, ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଉତ୍ସାହ ଯେତିକି ଆପଣ ଏଠାକୁ ଆସିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଥିଲେ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲି । ଆପଣମାନଙ୍କର ଭଲ ପାଇବା, ଏହି ସ୍ନେହ ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିବା, ଆପଣଙ୍କ ଭିତରେ ଆସୁଛି, ତୁମ ସହିତ ସମୟ ବିତାଇବା ଏବଂ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତଗୁଡ଼ିକ ମୋ ସହିତ ସାରା ଜୀବନ ରହିବ।
ସାଥୀମାନେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଏହା ମୋର ପ୍ରଥମ ନାଇଜେରିଆ ଗସ୍ତ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏକୁଟିଆ ଆସିନାହିଁ, ମୁଁ ସହିତ ଭାରତର ମାଟିର ମହକ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଆସିଛି । ଏବଂ ମୁଁ କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ତରଫରୁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ନେଇ ଆସିଛି । ଆପଣ ଭାରତର ପ୍ରଗତିରେ ଖୁସି ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଠାରେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଗତି ରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟବାସୀଙ୍କ ଛାତି ପ୍ରଶସ୍ତ ହୋଇଯାଇଥାଏ, କେତେ ଚଉଡା ହୋଇଯାଇଥାଏ... କେତେ? ମୋର ୫୬ ହୋଇଯାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ଆଜି ଏବେ ବର୍ତ୍ତମାନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଟିିନୁବୁ ଏବଂ ନାଇଜେରିଆବାସୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଏଠାରେ ସ୍ୱାଗତ ହେଲା, ସମାରୋହ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଥିଲା, ଏବଂ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଟିନୁବୁ ମୋତେ ନାଇଜେରିଆର ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ । ଏହି ସମ୍ମାନ କେବଳ ମୋଦୀଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ଏହା ଭାରତର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ଏହି ସମ୍ମାନ ଏଠାରେ ରହୁଥିବା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଟେ ।
ସାଥିମାନେ
ମୁଁ ବହୁତ ନମ୍ରତା ପୂର୍ବକ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ସମ୍ମାନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତିନୁବୁଙ୍କ ସହ ମୋର କଥାବାର୍ତ୍ତା ସମୟରେ ସେ ବାରମ୍ବାର ନାଇଜେରିଆର ପ୍ରଗତିରେ ଆପଣଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ତାଙ୍କ କଥା ଶୁଣୁଥିଲି, ତାଙ୍କ ଆଖିରେ ଯେଉଁ ଚମକ ଦେଖୁଥିଲି, ସେହି ସମୟରେମୋ ମୁଣ୍ଡ ଗର୍ବରେ ଉଠିଯାଉଥିଲା । ଯେମିତି କୌଣସି ମୋ କପାଳକୁ ଗର୍ବରେ ଉଠିଦେଇଥିଲା । ଯେମିତି ପରିବାରର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ କ୍ୟାରିୟରରେ ବହୁତ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚନ୍ତି ଏବଂ ଯେପରି ତାଙ୍କ ପିତାମାତା ଏବଂ ତାଙ୍କ ଗ୍ରାମବାସୀ ତାଙ୍କୁ ନେଇ ଗର୍ବି କରିଥାନ୍ତି ସେହିଭଳି, ମୁଁ ଭାବନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଇଛି । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ କେବଳ ନିଜର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ନାଇଜେରିଆକୁ ଦେଇନାହାଁନ୍ତି, ଆପଣ ମାନେ ନାଇଜେରିଆକୁ ନିଜର ହୃଦୟ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନାଇଜେରିଆର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁଖ ଦୁଃଖରେ ସର୍ବଦା ଅଂଶୀଦାର ରହିଆସିଛି । ଆଜିକାଲି ୪୦ ରୁ ୬୦ ବର୍ଷ ବୟସ୍କ ନାଇଜେରିଆମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିଥିବା ଜଣାପଡିଛି । ଏଠାରେ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଡାକ୍ତର ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ନାଇଜେରିଆବାସୀଙ୍କ ସେବା କରୁଛନ୍ତି। ଅନେକ ଭାରତୀୟ ନାଇଜେରିଆରେ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ଏହି ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶୀଦାର ହୋଇଛନ୍ତି । କିଶନଚନ୍ଦ ଚେଲ୍ଲାରାମଜୀ ସ୍ୱାଧୀନତାର ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲେ । ସେତେବେଳେ କେହି ଜାଣି ନଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ କମ୍ପାନୀ ନାଇଜେରିଆର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବ୍ୟବସାୟିକ ସଂସ୍ଥା ରେ ପରିଣତ ହେବ । ଆଜି ଅନେକ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀ ନାଇଜେରିଆର ସମଗ୍ର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛନ୍ତି। ତୋଲାରାମ ଜୀଙ୍କ ନୁଡଲ୍ସ ଏଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଆନନ୍ଦର ସହ ଖାଇଥାନ୍ତି । ତୁଳସୀଚାନ୍ଦ ରାୟଙ୍କ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ନାଇଜେରିଆବାସୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଆଲୋକିତ କରୁଛି। ନାଇଜେରିଆର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ସହ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଭାରତବାସୀଙ୍କ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଶକ୍ତି, ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ସଂସ୍କାର । ଠିକ୍ ଅଛି ଆମେ ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ଯାଇଯିବା କିନ୍ତୁ ଆମର ସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ମଙ୍ଗଳର ସଂସ୍କାରକୁ ଆମେ ଭୁଲି ନ ଥାଉ। ଆମେ ସେହି ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ସେହି ସଂସ୍କାରକୁ ଆମ ଶିରା ପ୍ରଶିରା ନେଇ ବଞ୍ଚିଛୁ, ଯେଉଁମାନେ ସମଗ୍ର ଦୁନିଆକୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଭାବରେ ବିବେଚନା କରନ୍ତି । ଆମ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ।
ସାଥୀମାନେ
ନାଇଜେରିଆରେ ଆପଣମାନେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଯେଉଁ ଗୌରବ ଆଣିଛନ୍ତି ତାହା ସବୁଠି ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗ ଦିନକୁ ଦିନ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆପଣମାନେ ଏହା କରୁନାହାଁନ୍ତି, ନାଇଜେରିଆର ଲୋକମାନେ ଏହା କରୁଛନ୍ତି, ମୁଁ ହାତର ତାଳି ଦ୍ୱାରା ଏହା ଜାଣିପାରିଛି ଦେଖୁଛି। ସାଥିମାନେ, ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରନ୍ତୁ, ନାମ ଅର୍ଜନ କରନ୍ତୁ, ଯାହା ରୋଜଗାର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ତାହା କରନ୍ତୁ , କିନ୍ତୁ ଅନ୍ତତଃ ଯୋଗ ପାଇଁ କିଛି ସମୟ ବିତାନ୍ତୁ । ଆଉ କେହି ଜଣେ ମୋତେ କହିଲେ ଯେ ଏଠାରେ ଜାତୀୟ ଟିଭିରେ ଯୋଗର ଏକ ସାପ୍ତାହିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେଉଛି । ଆପଣମାନେ ଏଠାରେ ଟିଭି ଦେଖୁନଥିବେ, ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଭାରତ ଦେଖୁଥିବେ । ସେଠାରେ କେତେ ପାଣି ଆସିଲା, ଆଜି କେଉଁଠି ଦୁର୍ଘଟଣା ଘଟିଲା । ଆଉ ଏଠାରେ ନାଇଜେରିଆରେ ହିନ୍ଦୀ ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ନାଇଜେରିଆର ଯୁବକମାନେ, ବିଶେଷକରି କାନୋର ଯୁବକମାନେ ଅନେକ ଛାତ୍ର ହିନ୍ଦୀ ଶିଖନ୍ତି ଏବଂ କାନୋରେ, ହିନ୍ଦୀ ପ୍ରେମୀମାନେ ଦୋସ୍ତାନା, ଦୋସ୍ତାନା ନାମକ ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ଏତେ ବନ୍ଧୁତା ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଭାରତୀୟ ଫିଲ୍ମ ସହ ବନ୍ଧୁତା ହେବା ସ୍ୱାଭାବିକ । ମୁଁ ଭୋଜନ ସମୟରେ ଚାଟିଂ କରୁଥିଲି, ଏଠାରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ସେମାନେ ଭାରତର ସମସ୍ତ କଳାକାରଙ୍କ ନାମ, ସମସ୍ତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ନାମ ଜାଣନ୍ତି । ଉତ୍ତରାଞ୍ଚଳରେ ଲୋକମାନେ ଭାରତୀୟ ଗବେଷଣା, ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଭିଡ଼ ଜମିଥାଏ, ନମସ୍ତେ ୱାଲା, ଏହି ୱାଲା ଶବ୍ଦ ବୁଝା ପଡିଥାଏ ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ଏହା ମୂଳତଃ ଗୁଜରାଟୀ ଶବ୍ଦ... ମୋର ଭାଷା ଭଳି। ନମସ୍ତେ ୱାଲା ଭଳି ଫିଲ୍ମ ଓ ପୋଷ୍ଟକାର୍ଡ... ପୋଷ୍ଟକାର୍ଡ ଭଳି ୱେବ୍ ସିରିଜ୍ କୁ ଏଠାରେ ଖୁବ୍ ପସନ୍ଦ କରାଯାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଗାନ୍ଧିଜୀ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଆଫ୍ରିକାରେ ରହିଥିଲେ, ସେ ଆଫ୍ରିକାବାସୀଙ୍କ ସୁଖ ଦୁଃଖ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ । ଦାସତ୍ୱର ସେହି ସମୟରେ ଭାରତ ଏବଂ ନାଇଜେରିଆର ଲୋକମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ଏହାର ସଂଗ୍ରାମ ପାଇଁ କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ିନଥିଲେ । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନ ହେଲା, ଏହା ନାଇଜେରିଆର ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା । ଆଜି ଭାରତ ଓ ନାଇଜେରିଆ ସଂଘର୍ଷ ର ଦିନରେ ସହଯୋଗୀ ଭାବେ ଏକାଠି ଆଗେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି। ଭାରତ ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ । ତେଣୁ ନାଇଜେରିଆ ହେଉଛି ଆଫ୍ରିକାର ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ର। ଆମ ଦୁହିଁଙ୍କର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସମାନତା ଅଛି, ଆମ ଦୁହିଁଙ୍କର ବିବିଧତାର ସମାନତା ଅଛି ଏବଂ ଆମ ଦୁହିଁଙ୍କ ପାଖରେ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଶକ୍ତି ଅଛି । ଉଭୟ ଭାରତ ଏବଂ ନାଇଜେରିଆରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭାଷା କହୁଥିବା ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଲୋକମାନେ ରୀତିନୀତି ଅନୁସରଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ଲୋଗୋସର ମହାପ୍ରଭୁ ଜଗନ୍ନାଥ, ଏଠାରେ ଭଗବାନ ଭେଙ୍କଟେଶ୍ୱର, ଗଣପତି ଦାଦା, କାର୍ତ୍ତିକେୟ ମନ୍ଦିର ନାଇଜେରିଆର ବିବିଧତା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ । ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଭାରତବାସୀଙ୍କ ତରଫରୁ ସେମାନଙ୍କ ନିର୍ମାଣରେ ନାଇଜେରିଆ ସରକାରଙ୍କୁ ସହଯୋଗ କରିଥିବାରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଆହ୍ୱାନ ଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଆମ ପୂର୍ବ ପୁରୁଷମାନେ ସେହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ଆଜି ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି କୁ ନେଇ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ଏହା ହେଉଛି କି ନାହିଁ? ଆପଣଙ୍କ କାନକୁ ପଡୁଛି କି ନାହିଁ? କାନରେ ଯାହା ଆସିଥାଏ, ତାହା କଥାରେ ମଧ୍ୟ ଆସି ଥାଏ । ଯାହା କଥାରେ ଆସେ ତାହା ହୃଦୟରେ ବସିଯାଇଥାଏ? ଭାରତର ସଫଳତା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଗର୍ବିତ। ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି କି ନାହିଁ? ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ପହଞ୍ଚିଲା, ଆପଣ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ କି ନାହିଁ? ଆପଣ ସେଦିନ ଆଖି ଖୋଲି ଟିଭି ସାମ୍ନାରେ ବସିଥିଲେ ନା ବସି ନ ଥିଲେ? ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ମଙ୍ଗଳଯାନ ମଙ୍ଗଳଗ୍ରହରେ ପହଞ୍ଚିଲା, ଆପଣଙ୍କୁ ଗର୍ବ ଲାଗୁଥିଲା କି ନାହିଁ? ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲଢୁଆ ବିମାନ ତେଜସ୍‌କୁ ଦେଖିଲେ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ କ୍ୟାରିୟର ଆଇଏନ୍‌ଏସ୍ ବିକ୍ରାନ୍ତ ଦେଖିଲେ ଆପଣ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି କି ନାହିଁ? ଆଜି ଭାରତ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉତ୍ପାଦନ, ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଶ୍ୱର ବଡ ବଡ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଛି । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଦାସତ୍ୱ ଆମ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ୬୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରି ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ୬ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। କେତେ ବର୍ଷରେ? ଭୁଲିଯାଇଛନ୍ତି କି? କେତେ ବର୍ଷରେ? କେତେ ଦଶନ୍ଧି? ଛଅ ଦଶନ୍ଧିରେ କେତେ? ମୁଁ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ନୁହେଁ, ମୁଁ ସେମିତି ପଚାରୁଛି । ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଠିଆ ହୋଇଥିଲୁ ଏବଂ ଏବେ ଆମକୁ ତାଳି ମାରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏମିତି ମାରିବେ କି? ଆପଣ ତାଳି ମାରିଦେଇଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ମୁଁ ର୍ଆପଣଙ୍କୁ ବର୍ତ୍ତମାନ କହିବି । ଛଅ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଯାହା ଘଟିଲା, ଆପଣ ଏବେ ତାଳି ମାରିଛନ୍ତି, ଏବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଦୁଇଗୁଣା ତାଳି ମାରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଗତ ଦଶନ୍ଧିମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏହାର ଜିଡିପିରେ ପ୍ରାୟ ୨ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଯୋଡ଼ିଛି। ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିର ଆକାର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି । ମନେ ରଖିବନା? କେତେ? ଆଉ ସେହି ଦିନ ଦୂରରେ ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବ । ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମେ ଅନେକ ସମୟରେ ଶୁଣିଥାଉ ଯେ ଯେଉଁ ମାନେ ନିଜ କମ୍ଫର୍ଟ ଜୋନରୁ ବାହାରକୁ ଯାଆନ୍ତି,ସେମାନେ କିଛି ବଡ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୁଅନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି କଥା ବୁଝାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ କାରଣ ଆପଣ ଏତେ ଦୂରକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତ ଏବଂ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଏହି ମାନସିକତାକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଭାରତ ନୂଆ ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ, ବୋଧହୁଏ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ୧୦-୧୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବିଷୟରେ ଶୁଣିନଥିବେ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ମିଳନୀ ଡାକିଥିଲି, ସେଠାରେ ୮-୧୦ ଜଣ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଥିଲେ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତେ ବୁଝିବାକୁ ଯାଉଥିଲେ ଯେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କ'ଣ। ତେଣୁ ବଙ୍ଗଳାର ଜଣେ ଝିଅ ନିଜ ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ। କାରଣ ମୋତେ ଲୋକଙ୍କୁ ବୁଝାଇବାକୁ ହେବ, ଏହା କେଉଁ ନୂଆ ଦୁନିଆ। ତେଣୁ ସେହି ଝିଅ ବହୁତ ଶିକ୍ଷିତ ଥିଲା, ଭଲ ଚାକିରି ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ଥିଲା ଏବଂ ଭଲ ଭାବରେ ସ୍ଥିର ହୋଇଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ସେ ସବୁ କିଛି ଛାଡି ଦେଲେ, ସେ ତାଙ୍କ ଅନୁଭୂତି କହିଲେ, ସେ ଜଣେ ବଙ୍ଗୀୟ ଥିଲେ । ତେଣୁ ସେ ନିଜ ଗାଁକୁ ଗଲେ, ସେ ତାଙ୍କ ମା'ଙ୍କୁ କହିଲେ ଯେ ମା, ମୁଁ ସବୁ କିଛି ଛାଡି ଦେଇଛି, ମୁଁ ଚାକିରି ଛାଡି ଦେଇଛି । ତେବେ ମା' 'ଣ କରିବେ? ସେ କହିଲେ ମୁଁ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଆରମ୍ଭ କରିବି, ସେ କହିଲେ ମହାବିନାଶ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମ ର ଯୁବପିଢ଼ି କମ୍ଫର୍ଟ ଜୋନରୁ ବାହାରି ଏକ ନୂତନ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ସମାଧାନ ଉପରେ କାମ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଫଳାଫଳ ଚମତ୍କାର ହେଉଛି । ଆଜି ଭାରତରେ ଦେଢ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରହିଛି। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ର ନାମ ଶୁଣି ମା' ଚିତ୍କାର କରୁଥିଲେ ଯେ ବିନାଶ... ସେହି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଆଜି ମହାବିକାଶ କହୁଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ତିଆରି ହୋଇଛି। ଯଦି ମୁଁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ କହିବି, ତା'ହେଲେ ଅଧିକ ପ୍ରଶଂସା ମିଳିବ। ୟୁନିକର୍ନ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ୮ରୁ ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର କମ୍ପାନୀ । ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ଏଭଳି ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ କମ୍ପାନୀ ଆଜି ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସଂସ୍କୃତିର ପତାକା ଉଡାଉଛନ୍ତି । ଆଉ ଏହା କାହିଁକି ହେଲା ଏଭଳି, କାହିଁକି ହେଲା ଏସବୁ ? କାହିଁକି ହେଲା ଏହା ସେଥିପାଇଁ ହେଲା ଯେ ଭାରତ ତା'ର କମ୍ଫର୍ଟ ଜୋନ୍ ରୁ ବାହାରକୁ ଚାଲିଯାଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବି । ଭାରତ ସର୍ବଦା ନିଜର ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା । ଏହା ଆମର ଅର୍ଥନୀତିର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଫିଲର ଅଟେ । କିନ୍ତୁ ଏତିକିରେ ଆମେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ନୁହଁ। ଆମେ ଆରାମରୁ ବାହାରକୁ ଯାଇଛୁ ଏବଂ ଆମେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ହବ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ । ଆମେ ଉତ୍ପାଦନ ଶିଳ୍ପକୁ ବହୁତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଥିଲୁ । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାତା ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଆଜି ଭାରତରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୩୦କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ନାଇଜେରିଆର ଆବଶ୍ୟକତା ଠାରୁ ଅଧିକ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ମୋବାଇଲ ଫୋନର ରପ୍ତାନି ୭୫ଥର ୭୫ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ପ୍ରାୟ ୩୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଜି ଆମେ ବିଶ୍ୱର ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ରପ୍ତାନି କରୁଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ
ମହାକାଶ ଶିଳ୍ପରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ଭଳି ଉନ୍ନତ ପ୍ରଦର୍ଶନ ତାହାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି । ଭାରତ ସ୍ଥିର କରିଛି ଯେ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଆମେ ଆମ ଗଗନଯାନ ସହ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ମହାକାଶକୁ ପଠାଇବୁ। ଭାରତ ମଧ୍ୟ ମହାକାଶରେ ଏକ ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
କମ୍ଫର୍ଟ ଜୋନ୍ ଛାଡି ନୂତନ ମାର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରି କିଛି ନୂଆ କରିବା, ନୂଆ ରାସ୍ତା କରିବା, ଏହା ଆଜି ଭାରତର ମାନସିକତା ପାଲଟିଛି। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ଭାରତ ୨୫କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛି । ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକୁଳିବା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା । ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ପାଇଁ ଆଶା ଦେଇଥାଏ, ଯଦି ଭାରତ ଏହା କରିଛି, ତେବେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏହା କରିପାରିବା । ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାରତ ଆଜି ଏକ ନୂତନ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବା । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୨୦୪୭କୁ ଆସିବୁ, ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଯେଉଁମାନେ ବୃଦ୍ଧାବସ୍ଥାରେ ଅବସର ନେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରକୃତରେ ଭଲ ଜୀବନ ଯାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରିସାରିଛି । ୨୦୪୭ ରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛୁ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ବିକଶିତ ଏବଂ ମହାନ ହୋଇପାରିବ । ଆଉ ଏଥିରେ ନାଇଜେରିଆରେ ରହୁଥିବା ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ମଧ୍ୟ ବଡ ଭୂମିକା ରହିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏବେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେଉ, ଶାନ୍ତି ହେଉ, ସମୃଦ୍ଧି ହେଉ କି ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ଆଶା ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଆପଣଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ହେବ ଯେ ଆପଣ ଦୁନିଆରେ ଯେଉଁଠିକୁ ଯାଇଛନ୍ତି, ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ସହ ସେହି ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି କି ନାହିଁ? ନା, ମୋତେ ସତ କୁହନ୍ତୁ, 'ଣ ହୁଏ? ଯେମିତି ଆପଣ କହୁଛନ୍ତି, ଇଣ୍ଡିଆ କିମ୍ବା ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ କିମ୍ବା ଭାରତ ସେ ନିଜ ହାତ ଛାଡ଼ନ୍ତି ନାହିଁ, ସେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ଯଦି ସେ ତାଙ୍କ ହାତ ରଖିବେ, ତେବେ ମୋ ଭିତରେ କିଛି ଶକ୍ତି ଆସିଯିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଯଦି ପୃଥିବୀରେ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ଆସିଥାଏ, ତେବେ ବିଶ୍ୱ ବନ୍ଧୁ ଭାବରେ ଭାରତ ସେଠାରେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଦାତା ଭାବରେ ପହଞ୍ଚିଥାଏ । କରୋନା ର ସମୟ ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ଥିବ । ସେହି ସମୟରେ ଦୁନିଆରେ ବହୁତ ବିଶୃଙ୍ଖଳା ଦେଖାଦେଇଥିଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ଟିକାକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଭାରତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲା ଯେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଟିକା ଦିଆଯିବ। ଏହା ହେଉଛି ଆମ ସଂସ୍କୃତି। ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଆମ ସଂସ୍କୃତି ଆମକୁ ଏହା ଶିଖାଇଛି। ତେଣୁ ଭାରତ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ବିଶ୍ୱର ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ, ଔଷଧ ଓ ଟିକା ପଠାଇଛି, କରୋନା ସମୟରେ ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଛୋଟ ନୁହେଁ। ନାଇଜେରିଆ ସମେତ ଆଫ୍ରିକାର ଅନେକ ଦେଶରେ ଭାରତର ଏହି ପ୍ରୟାସ ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇଥିଲା।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜିର ଭାରତ ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ । ମୁଁ ନାଇଜେରିଆ ସମେତ ଆଫ୍ରିକାକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଦେଖୁଛି । ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଆଫ୍ରିକାରେ ୧୮ଟି ନୂଆ ଦୂତାବାସ ଖୋଲିଛୁ। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଆଫ୍ରିକାର ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିଛି । ଗତ ବର୍ଷ ଆପଣ ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ଦେଖିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ଭାରତକୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜି-୨୦ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବାକୁ ମିଳିଲା, ଆମେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘକୁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସଫଳତା ପାଇଥିଲା । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଜି-୨୦ରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ସଦସ୍ୟ ଦେଶ ଭାରତର ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ଭାରତର ନିମନ୍ତ୍ରଣକ୍ରମେ ନାଇଜେରିଆ ସେଠାରେ ଅତିଥି ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଏହି ଇତିହାସକୁ ପୂରା ଗୌରବର ସହ ତିଆରି ହେଉଥିବା ଦେଖିଥିଲା । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହେବା ପରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଟିନୁବୁଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଭାରତ ଗସ୍ତ ଥିଲା । ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଟିନୁବୁ ଜି-୨୦ ପାଇଁ ଭାରତ ଆସିଥିବା ପ୍ରଥମ ଅତିଥିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଥିଲେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଲୋକ ସମୟ ସମୟରେ ଭାରତ କୁ ଆସନ୍ତି, ପର୍ବପର୍ବାଣୀରେ ଆପଣ ଘରର ସୁଖ ଦୁଃଖରେ ଜଡିତ ଥାଆନ୍ତି । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଭାରତରୁ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ପର୍କୀୟମାନେ ମଧ୍ୟ ମେସେଜ କରୁଛନ୍ତି, ଫୋନ୍ ମଧ୍ୟ କରନ୍ତୁ, ଏବେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଜାନୁଆରୀରେ ଭାରତରେ ଅନେକ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଏକାଠି ହେଉଛି । ପ୍ରତିବର୍ଷ ଜାନୁଆରୀ ମାସରେ ଆମେ ୨୬ ଜାନୁଆରୀକୁ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଭାବେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପାଳନ କରିଥାଉ । ଜାନୁଆରୀ ମାସର ଦ୍ୱିତୀୟ ସପ୍ତାହରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ଏଥର ଓଡ଼ିଶା ମାଟିରେ ମହାପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ଚରଣରେ ଏହି ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏଥିରେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ବନ୍ଧୁଭାରତରେ ଏକାଠି ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଜାନୁଆରୀ ୧୩ରୁ ଫେବ୍ରୁଆରି ୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪୫ ଦିନ ଧରି ପ୍ରୟାଗରାଜରେ କୁମ୍ଭ ମେଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଭାରତ ଆସିବାର ଅନେକ କାରଣ ରହିଛି, ଗୋଟିଏ ସାଥିରେ । ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଖୁସିର ସୌଭାଗ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଆପଣ ଏହି ସମୟରେ ଭାରତ ଆସନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଭାରତ କୁ ଆଣନ୍ତୁ ଏବଂ ସେହି ନାଇଜେରିଆ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ଆଣନ୍ତୁ ଏବଂ ପ୍ରୟାଗରାଜରୁ ନିକଟରେ ଅଯୋଧ୍ୟା ଜୀ ଅଛି, କାଶୀ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଦୂରରେ ନାହିଁ । ଯଦି ଆପଣ କୁମ୍ଭକୁ ଆସିବେ ତେବେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ସେଠାକୁ ଯିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ । ଆଉ କାଶୀରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିବା ନୂଆ ବିଶ୍ୱନାଥ ଭଗବାନଙ୍କ ଧାମ ହେଇଛି, ପୁରା ଦେଖିôବା ଭଳି । ଆଉ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ୫୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି । ଆପଣ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତଭାବେ ଦର୍ଶନ କରିବେ, ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ଦର୍ଶନ କରାଇବେ, ଆପଣ ନିଶ୍ଚତ ଭାବେ ଯୋଜନା କରନ୍ତୁ । ପ୍ରଥମେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସ, ତା'ପରେ ମହାକୁମ୍ଭ ଓ ପରେ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଅର୍ଥାତ୍ ତ୍ରିବେଣୀ ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ। ଭାରତର ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ତୁମେ ନିଶ୍ଚୟ ପୂର୍ବରୁ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି, ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଅନେକ ଥର ଆସିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ମୋ କଥା ଲେଖି ରଖନ୍ତୁ । ଏହି ଯାତ୍ରା ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ସ୍ମୃତି ରେ ପରିଣତ ହେବ, ଆପଣଙ୍କୁ ଜୀବନର ଏକ ବଡ ଆନନ୍ଦର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିବ । ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନେ ଗତକାଲିଠାରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ସେବେଠାରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣ ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ଓ ଉଦ୍ଦୀପନା ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ମୁଁ ଏତେ ସମୟ ବାହାର କରିଛି, ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି। ମୁଁ ଆପଣ ମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଅତ୍ୟନ୍ତ କୃତଜ୍ଞ।
ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ --
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister’s address at the Indian community programme in Nigeria
17 NOV 2024 11:08PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Sunnu Nigeria! Namaste!
Today, you have truly created a marvellous atmosphere in Abuja. Witnessing everything since last evening, it feels as though I am not in Abuja but in a city of Bharat. Many of you have travelled to Abuja from Lagos, Kano, Kaduna, and Port Harcourt, coming from diverse locations, and the glow on your faces, the energy and excitement you exude, reflect your eagerness to be here. I, too, eagerly awaited this opportunity to meet you. Your love and affection are a tremendous treasure for me. Being among you, spending time with you, these moments will remain etched in my memory for a lifetime.
Friends,
This is my first visit to Nigeria as Prime Minister. But I have not come alone; I have brought with me the fragrance of Indian soil. I have also brought with me countless good wishes from crores of Indians. Your happiness at Bharat's progress is heartfelt, and here, every Indian swells with pride at your achievements. How much pride, you ask? To an immense degree—mine swells to '56 inch Ka seena'!
Friends,
I wish to express my heartfelt gratitude to President Tinubu and the people of Nigeria for the extraordinary welcome I have received. Just a short while ago, President Tinubu honoured me with the National Award of Nigeria. This honour is not just for Modi; it belongs to the crores of Indians and to all of you, the Indian community here.
Friends,
I humbly dedicate this honour to all of you.
Friends,
During my discussions with President Tinubu, he repeatedly commended your contributions to Nigeria's progress. As I listened to him and observed the sparkle in his eyes, I felt an immense sense of pride. It was akin to the joy and pride a family feels when one of its members achieves great success. Just as parents and villagers celebrate the accomplishments of one of their own, I share in that same emotion. You have not only dedicated your hard work and effort to Nigeria but have also given your heart to this nation. The Indian community has always stood by Nigeria, sharing in both its joys and sorrows. Many Nigerians, now in their forties or sixties, will recall being taught by Indian teachers. Indian doctors continue to serve the people here. Indian entrepreneurs have established businesses in Nigeria, contributing significantly to the nation’s development. For example, Kishinchand Chellaram ji arrived here even before Bharat's independence, and who could have known then that his company would grow to become one of Nigeria’s leading business houses. Today, several Indian companies are strengthening Nigeria's economy. Tolaram ji’s noodles are enjoyed in households across the country. The foundation established by Tulsichand Rai ji is lighting up the lives of many Nigerians. The Indian community collaborates hand in hand with the local people for the betterment of Nigeria. This unity and shared purpose reflect the greatest strength of the Indian people—their values. Wherever we go, we uphold our values, striving for the welfare of all. These values, embedded in our veins for centuries, teach us to consider the entire world as one family. To us, the whole world truly is one family.
Friends,
The immense pride you have brought to Indian culture here in Nigeria is evident everywhere. Yoga, in particular, is becoming increasingly popular among the people here. I believe it is the Nigerians themselves practising yoga, rather than just you, and I gathered this from the sound of enthusiastic applause. Friends, earn money, gain fame, achieve whatever you desire, but also dedicate some time to yoga. I have heard that a weekly yoga programme is even broadcast on national television here. Perhaps you don't watch local TV, and are more interested in Indian channels—keeping up with the weather in Bharat, or the latest news and incidents. And here in Nigeria, the Hindi language is also gaining popularity. Many young Nigerians, especially students from Kano, are learning Hindi. In fact, in Kano, Hindi enthusiasts have even formed a group called Dostana, present here today. With so much camaraderie, it’s only natural to have an affinity for Indian films. During lunch, I chatted with some locals who know the names of all the Indian actors and films. In the northern regions, people gather for Indian cultural performances, and phrases like 'Namaste Wahala'—a term rooted in Gujarati, 'Maharawala'—are familiar here. Indian films like 'Namaste Wahala' and web series like 'Postcards' are highly appreciated in Nigeria.
Friends,
Gandhiji spent many years in Africa, sharing the joys and sorrows of its people. During the era of colonialism, both Indians and Nigerians played crucial roles in the struggle for freedom. Bharat's independence later inspired Nigeria’s freedom movement. Today, Bharat and Nigeria are advancing together as partners from those days of struggle. Bharat, as the Mother of Democracy, and Nigeria, the largest democracy in Africa, share the spirit of democracy, diversity, and demographic energy. Both countries are enriched with numerous languages and varied customs. Here in Nigeria, temples such as Lord Jagannath of Lagos, Lord Venkateswara, Ganapati Dada, and Kartikeya stand as symbols of respect for cultural diversity. Today, as I stand among you, I extend heartfelt gratitude on behalf of the people of Bharat to the government of Nigeria for their cooperation in building these sacred sites.
Friends,
When Bharat gained independence, the challenges were immense. Our forefathers worked relentlessly to overcome these obstacles, and today, the world is talking about Bharat's rapid development. Isn't that true? Does this news reach your ears? And when it does, does it make its way to your lips? And from your lips, does it settle in your heart? We all take immense pride in Bharat's achievements. Tell me, do you also feel that pride? When Chandrayaan landed on the moon, were you not brimming with pride? Did you not stay glued to your screens, eyes wide open, that day? And when Mangalyaan reached Mars, did it not fill you with joy? Seeing the Made-in-India fighter jet Tejas or the indigenously built aircraft carrier INS Vikrant, do you not feel a sense of pride? Today, Bharat stands on par with the world's leading nations in sectors like space, manufacturing, digital technology, and healthcare. We all know that the long years of colonial rule severely weakened our economy. Despite numerous challenges, Bharat's economy crossed the one trillion dollar mark in the 6 decades after independence. Do you remember how long that took? Six decades! Yes, six decades. I am not here to teach, just to remind you. We Indians persevered, and now let’s have a round of applause. Ah, you have clapped already, but let me tell you why we should clap even louder. In the past decade alone, Bharat has added approximately 2 trillion dollars to its GDP. In just ten years, our economy has doubled in size. Today, Bharat stands as the fifth-largest economy in the world. Will you remember that? And the day is not far when Bharat will become a 5 trillion dollar economy, ranking as the third-largest in the world.
Friends,
We often hear that only those who step out of their comfort zones achieve greatness. You certainly don’tneed this explained to you, as you have already ventured far. Today, Bharat and its youth are progressing with the same spirit, which is why Bharat is rapidly making strides in new sectors. You may not have even heard the term "startup" 10–15 years ago. Once, I organized a conference to promote startups. Only 8–10 attendees were involved in startups; the rest were there just to understand what startups were all about. A young woman from Bengal stood up to share her experience because I needed to illustrate what this new world entailed. She was well-educated, deserving of a good job, and was comfortably settled. Yet she gave it all up, and she explained her journey. She went to her village and told her mother that she had left everything, including her job, to start a venture. Her mother reacted in shock, exclaiming 'mahavinash' (great destruction). But today, this generation has resolved to leave their comfort zones and innovate for a new Bharat, and the results have been phenomenal. There are now more than 1.5 lakh registered startups in Bharat. The word "startup," which once made mothers cry 'mahavinash', has now transformed into 'mahavikas' (great development). In the past decade, Bharat has birthed over 100 unicorns. For context, a unicorn is a company valued at 8,000 to 10,000 crore rupees. More than 100 such companies, built by the youth of Bharat, are now bearing the flag of Bharat's startup culture. And why has this happened? How did this come about? It’s because Bharat has stepped out of its comfort zone.
Friends,
Let me give you another example. Bharat has long been recognized for its service sector, a major pillar of our economy. But we weren't content with just that. We chose to push beyond our comfort zone and committed to transforming Bharat into a world-class manufacturing hub. We have greatly expanded our manufacturing industry. Today, Bharat ranks among the largest mobile phone manufacturers in the world, producing over 30 crore mobile phones annually—far more than Nigeria’s needs. Over the last decade, our mobile phone exports have increased more than 75-fold. Likewise, our defence exports have multiplied nearly 30 times in the same period. Today, we export defence equipment to over 100 countries.
Friends,
The world is taking note of Bharat's achievements in the space industry and appreciating the same. Bharat has declared its ambition to soon send Indians into space through the Gaganyaan mission. Additionally, Bharat is preparing to build a space station.
Friends,
Leaving our comfort zone, innovating, and paving new paths have become defining characteristics of Bharat. In the last decade, we have lifted 25 crore people out of poverty. This massive reduction in poverty serves as an inspiring example for the world, instilling hope that if Bharat can do it, so can others. With newfound self-confidence, Bharat has embarked on a journey towards development. Our vision is to make Bharat a developed nation by 2047, when we celebrate 100 years of independence. For those of you hoping to retire comfortably and live well in your later years, know that I am laying the groundwork for your future now. As we work towards that grand vision for 2047, every Indian is striving collectively to build a developed and magnificent Bharat. Even you, living here in Nigeria, play a significant role in this mission.
Friends,
In areas such as growth, peace, prosperity, and democracy, Bharat has emerged as a beacon of hope for the world. Wherever you go, people look upon you with respect. Isn’t that true? Be honest, what do you experience? When you say you are from India—whether you call it India, Hindustan, or Bharat—people feel an energy, a connection, as if holding your hand will bring them strength.
Friends,
Whenever a crisis occurs anywhere in the world, India stands ready as a first responder, embracing our role as a global ally (Vishwa-Bandhu). You might recall the chaos during the coronavirus pandemic. The world was in turmoil, and every nation was preoccupied with vaccine shortages. At that critical moment, Bharat resolved to share vaccines with as many countries as possible. This is part of our cultural values, rooted in thousands of years of tradition. As a result, Bharat ramped up vaccine production and supplied medicines and vaccines to over 150 countries, including Nigeria. This is no small achievement. Thanks to these efforts, countless lives were saved in many African nations, including Nigeria.
Friends,
Today’s Bharat stands for ‘Sabka Saath, Sabka Vikas'. I see Africa, including Nigeria, as a key region for future development. In the last five years alone, Bharat has opened 18 new embassies across Africa. Over recent years, Bharat has also worked tirelessly to amplify Africa’s voice on the global stage. A prime example of this was last year when Bharat held the presidency of the G20 for the first time. We made significant efforts to ensure that the African Union became a permanent member, and we succeeded. I am delighted that every G20 member country fully supported Bharat's initiative. At Bharat's invitation, Nigeria witnessed this historic moment as an honoured guest nation. One of President Tinubu’s earliest visits after taking office was to Bharat, and he was one of the first leaders to attend the G20 Summit.
Friends,
Many of you frequently travel to Bharat, joining your families for celebrations, festivals, and times of joy or sorrow. Your relatives often call or send messages from Bharat. Now, as a member of your extended family, I am here in person and have a special invitation for you. In January next year, Bharat will be hosting a series of major festivals. Every year, on 26 January, we celebrate Republic Day in Delhi. In the second week of January, Pravasi Bharatiya Divas will be celebrated, and this time it will be hosted in Odisha at the sacred feet of Lord Jagannath. Friends from across the globe will gather for this occasion. Additionally, from 13 January to 26 February, the Maha Kumbh Mela will take place in Prayagraj for 45 days. It’s a wonderful alignment of events, and a perfect time for you to visit Bharat. I encourage you to come, bring your children, and even invite your Nigerian friends to experience the spirit of Bharat. Prayagraj is near Ayodhya and Kashi isn’t far either. If you visit for the Kumbh Mela, don’t miss the chance to explore these sacred sites. The newly constructed Vishwanath Dham in Kashi is breathtaking. And in Ayodhya, after 500 years, a magnificent temple dedicated to Lord Shri Ram has been built. You should see it, and bring your children along. This journey, starting with Pravasi Bharatiya Divas, followed by the Maha Kumbh and then Republic Day, will be a unique 'Triveni' for you. It’san extraordinary opportunity to connect with Bharat's progress and rich heritage. I know many of you have visited Bharat before, perhaps several times. But mark my words; this visit will create unforgettable memories and bring immense joy. Since my arrival yesterday, your warmth, enthusiasm, and love have been overwhelming. It has been a privilege to meet you, and I am deeply grateful to you.
Say along with me—
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thanks a lot!