Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister’s address at the Indian community programme in Nigeria
17 NOV 2024 11:08PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Sunnu Nigeria! Namaste!
Today, you have truly created a marvellous atmosphere in Abuja. Witnessing everything since last evening, it feels as though I am not in Abuja but in a city of Bharat. Many of you have travelled to Abuja from Lagos, Kano, Kaduna, and Port Harcourt, coming from diverse locations, and the glow on your faces, the energy and excitement you exude, reflect your eagerness to be here. I, too, eagerly awaited this opportunity to meet you. Your love and affection are a tremendous treasure for me. Being among you, spending time with you, these moments will remain etched in my memory for a lifetime.
Friends,
This is my first visit to Nigeria as Prime Minister. But I have not come alone; I have brought with me the fragrance of Indian soil. I have also brought with me countless good wishes from crores of Indians. Your happiness at Bharat's progress is heartfelt, and here, every Indian swells with pride at your achievements. How much pride, you ask? To an immense degree—mine swells to '56 inch Ka seena'!
Friends,
I wish to express my heartfelt gratitude to President Tinubu and the people of Nigeria for the extraordinary welcome I have received. Just a short while ago, President Tinubu honoured me with the National Award of Nigeria. This honour is not just for Modi; it belongs to the crores of Indians and to all of you, the Indian community here.
Friends,
I humbly dedicate this honour to all of you.
Friends,
During my discussions with President Tinubu, he repeatedly commended your contributions to Nigeria's progress. As I listened to him and observed the sparkle in his eyes, I felt an immense sense of pride. It was akin to the joy and pride a family feels when one of its members achieves great success. Just as parents and villagers celebrate the accomplishments of one of their own, I share in that same emotion. You have not only dedicated your hard work and effort to Nigeria but have also given your heart to this nation. The Indian community has always stood by Nigeria, sharing in both its joys and sorrows. Many Nigerians, now in their forties or sixties, will recall being taught by Indian teachers. Indian doctors continue to serve the people here. Indian entrepreneurs have established businesses in Nigeria, contributing significantly to the nation’s development. For example, Kishinchand Chellaram ji arrived here even before Bharat's independence, and who could have known then that his company would grow to become one of Nigeria’s leading business houses. Today, several Indian companies are strengthening Nigeria's economy. Tolaram ji’s noodles are enjoyed in households across the country. The foundation established by Tulsichand Rai ji is lighting up the lives of many Nigerians. The Indian community collaborates hand in hand with the local people for the betterment of Nigeria. This unity and shared purpose reflect the greatest strength of the Indian people—their values. Wherever we go, we uphold our values, striving for the welfare of all. These values, embedded in our veins for centuries, teach us to consider the entire world as one family. To us, the whole world truly is one family.
Friends,
The immense pride you have brought to Indian culture here in Nigeria is evident everywhere. Yoga, in particular, is becoming increasingly popular among the people here. I believe it is the Nigerians themselves practising yoga, rather than just you, and I gathered this from the sound of enthusiastic applause. Friends, earn money, gain fame, achieve whatever you desire, but also dedicate some time to yoga. I have heard that a weekly yoga programme is even broadcast on national television here. Perhaps you don't watch local TV, and are more interested in Indian channels—keeping up with the weather in Bharat, or the latest news and incidents. And here in Nigeria, the Hindi language is also gaining popularity. Many young Nigerians, especially students from Kano, are learning Hindi. In fact, in Kano, Hindi enthusiasts have even formed a group called Dostana, present here today. With so much camaraderie, it’s only natural to have an affinity for Indian films. During lunch, I chatted with some locals who know the names of all the Indian actors and films. In the northern regions, people gather for Indian cultural performances, and phrases like 'Namaste Wahala'—a term rooted in Gujarati, 'Maharawala'—are familiar here. Indian films like 'Namaste Wahala' and web series like 'Postcards' are highly appreciated in Nigeria.
Friends,
Gandhiji spent many years in Africa, sharing the joys and sorrows of its people. During the era of colonialism, both Indians and Nigerians played crucial roles in the struggle for freedom. Bharat's independence later inspired Nigeria’s freedom movement. Today, Bharat and Nigeria are advancing together as partners from those days of struggle. Bharat, as the Mother of Democracy, and Nigeria, the largest democracy in Africa, share the spirit of democracy, diversity, and demographic energy. Both countries are enriched with numerous languages and varied customs. Here in Nigeria, temples such as Lord Jagannath of Lagos, Lord Venkateswara, Ganapati Dada, and Kartikeya stand as symbols of respect for cultural diversity. Today, as I stand among you, I extend heartfelt gratitude on behalf of the people of Bharat to the government of Nigeria for their cooperation in building these sacred sites.
Friends,
When Bharat gained independence, the challenges were immense. Our forefathers worked relentlessly to overcome these obstacles, and today, the world is talking about Bharat's rapid development. Isn't that true? Does this news reach your ears? And when it does, does it make its way to your lips? And from your lips, does it settle in your heart? We all take immense pride in Bharat's achievements. Tell me, do you also feel that pride? When Chandrayaan landed on the moon, were you not brimming with pride? Did you not stay glued to your screens, eyes wide open, that day? And when Mangalyaan reached Mars, did it not fill you with joy? Seeing the Made-in-India fighter jet Tejas or the indigenously built aircraft carrier INS Vikrant, do you not feel a sense of pride? Today, Bharat stands on par with the world's leading nations in sectors like space, manufacturing, digital technology, and healthcare. We all know that the long years of colonial rule severely weakened our economy. Despite numerous challenges, Bharat's economy crossed the one trillion dollar mark in the 6 decades after independence. Do you remember how long that took? Six decades! Yes, six decades. I am not here to teach, just to remind you. We Indians persevered, and now let’s have a round of applause. Ah, you have clapped already, but let me tell you why we should clap even louder. In the past decade alone, Bharat has added approximately 2 trillion dollars to its GDP. In just ten years, our economy has doubled in size. Today, Bharat stands as the fifth-largest economy in the world. Will you remember that? And the day is not far when Bharat will become a 5 trillion dollar economy, ranking as the third-largest in the world.
Friends,
We often hear that only those who step out of their comfort zones achieve greatness. You certainly don’tneed this explained to you, as you have already ventured far. Today, Bharat and its youth are progressing with the same spirit, which is why Bharat is rapidly making strides in new sectors. You may not have even heard the term "startup" 10–15 years ago. Once, I organized a conference to promote startups. Only 8–10 attendees were involved in startups; the rest were there just to understand what startups were all about. A young woman from Bengal stood up to share her experience because I needed to illustrate what this new world entailed. She was well-educated, deserving of a good job, and was comfortably settled. Yet she gave it all up, and she explained her journey. She went to her village and told her mother that she had left everything, including her job, to start a venture. Her mother reacted in shock, exclaiming 'mahavinash' (great destruction). But today, this generation has resolved to leave their comfort zones and innovate for a new Bharat, and the results have been phenomenal. There are now more than 1.5 lakh registered startups in Bharat. The word "startup," which once made mothers cry 'mahavinash', has now transformed into 'mahavikas' (great development). In the past decade, Bharat has birthed over 100 unicorns. For context, a unicorn is a company valued at 8,000 to 10,000 crore rupees. More than 100 such companies, built by the youth of Bharat, are now bearing the flag of Bharat's startup culture. And why has this happened? How did this come about? It’s because Bharat has stepped out of its comfort zone.
Friends,
Let me give you another example. Bharat has long been recognized for its service sector, a major pillar of our economy. But we weren't content with just that. We chose to push beyond our comfort zone and committed to transforming Bharat into a world-class manufacturing hub. We have greatly expanded our manufacturing industry. Today, Bharat ranks among the largest mobile phone manufacturers in the world, producing over 30 crore mobile phones annually—far more than Nigeria’s needs. Over the last decade, our mobile phone exports have increased more than 75-fold. Likewise, our defence exports have multiplied nearly 30 times in the same period. Today, we export defence equipment to over 100 countries.
Friends,
The world is taking note of Bharat's achievements in the space industry and appreciating the same. Bharat has declared its ambition to soon send Indians into space through the Gaganyaan mission. Additionally, Bharat is preparing to build a space station.
Friends,
Leaving our comfort zone, innovating, and paving new paths have become defining characteristics of Bharat. In the last decade, we have lifted 25 crore people out of poverty. This massive reduction in poverty serves as an inspiring example for the world, instilling hope that if Bharat can do it, so can others. With newfound self-confidence, Bharat has embarked on a journey towards development. Our vision is to make Bharat a developed nation by 2047, when we celebrate 100 years of independence. For those of you hoping to retire comfortably and live well in your later years, know that I am laying the groundwork for your future now. As we work towards that grand vision for 2047, every Indian is striving collectively to build a developed and magnificent Bharat. Even you, living here in Nigeria, play a significant role in this mission.
Friends,
In areas such as growth, peace, prosperity, and democracy, Bharat has emerged as a beacon of hope for the world. Wherever you go, people look upon you with respect. Isn’t that true? Be honest, what do you experience? When you say you are from India—whether you call it India, Hindustan, or Bharat—people feel an energy, a connection, as if holding your hand will bring them strength.
Friends,
Whenever a crisis occurs anywhere in the world, India stands ready as a first responder, embracing our role as a global ally (Vishwa-Bandhu). You might recall the chaos during the coronavirus pandemic. The world was in turmoil, and every nation was preoccupied with vaccine shortages. At that critical moment, Bharat resolved to share vaccines with as many countries as possible. This is part of our cultural values, rooted in thousands of years of tradition. As a result, Bharat ramped up vaccine production and supplied medicines and vaccines to over 150 countries, including Nigeria. This is no small achievement. Thanks to these efforts, countless lives were saved in many African nations, including Nigeria.
Friends,
Today’s Bharat stands for ‘Sabka Saath, Sabka Vikas'. I see Africa, including Nigeria, as a key region for future development. In the last five years alone, Bharat has opened 18 new embassies across Africa. Over recent years, Bharat has also worked tirelessly to amplify Africa’s voice on the global stage. A prime example of this was last year when Bharat held the presidency of the G20 for the first time. We made significant efforts to ensure that the African Union became a permanent member, and we succeeded. I am delighted that every G20 member country fully supported Bharat's initiative. At Bharat's invitation, Nigeria witnessed this historic moment as an honoured guest nation. One of President Tinubu’s earliest visits after taking office was to Bharat, and he was one of the first leaders to attend the G20 Summit.
Friends,
Many of you frequently travel to Bharat, joining your families for celebrations, festivals, and times of joy or sorrow. Your relatives often call or send messages from Bharat. Now, as a member of your extended family, I am here in person and have a special invitation for you. In January next year, Bharat will be hosting a series of major festivals. Every year, on 26 January, we celebrate Republic Day in Delhi. In the second week of January, Pravasi Bharatiya Divas will be celebrated, and this time it will be hosted in Odisha at the sacred feet of Lord Jagannath. Friends from across the globe will gather for this occasion. Additionally, from 13 January to 26 February, the Maha Kumbh Mela will take place in Prayagraj for 45 days. It’s a wonderful alignment of events, and a perfect time for you to visit Bharat. I encourage you to come, bring your children, and even invite your Nigerian friends to experience the spirit of Bharat. Prayagraj is near Ayodhya and Kashi isn’t far either. If you visit for the Kumbh Mela, don’t miss the chance to explore these sacred sites. The newly constructed Vishwanath Dham in Kashi is breathtaking. And in Ayodhya, after 500 years, a magnificent temple dedicated to Lord Shri Ram has been built. You should see it, and bring your children along. This journey, starting with Pravasi Bharatiya Divas, followed by the Maha Kumbh and then Republic Day, will be a unique 'Triveni' for you. It’san extraordinary opportunity to connect with Bharat's progress and rich heritage. I know many of you have visited Bharat before, perhaps several times. But mark my words; this visit will create unforgettable memories and bring immense joy. Since my arrival yesterday, your warmth, enthusiasm, and love have been overwhelming. It has been a privilege to meet you, and I am deeply grateful to you.
Say along with me—
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thanks a lot!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নাইজেৰিয়াত ভাৰতীয় সমুদায়ৰ কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
17 NOV 2024 11:08PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ছুন্নু নাইজেৰিয়া! নমস্তে!
আজি আবুজাৰ পৰিৱেশ সঁচাকৈয়ে বৰ মনোৰম অনুভৱ হৈছে। যোৱা সন্ধিয়াৰ পৰা যিমানখিনি প্ৰত্যক্ষ কৰিছো তাৰ পৰা প্ৰায় এনে লাগিছে যেন মই আবুজাত নহয়, ভাৰতৰ এখন চহৰত আছো। আপোনালোকৰ বহুতেই লাগোছ, কানো, কাডুনা, প’ৰ্ট হাৰক’ৰ্টৰ দৰে বিভিন্ন ঠাইৰ পৰা আহি আপোনাৰ বৈচিত্ৰময় মনোশক্তিবোৰ লগত লৈ আহিছে। আপোনালোকৰ চকুত দেখা উল্লাস আৰু মনৰ পৰা ওলোৱা উষ্মাই ইয়াত থকাৰ আপোনাৰ আগ্ৰহৰ বিষয়ে বহু কথাই কৈ গৈছে। ময়ো আপোনালোক সকলোকে লগ পোৱাৰ এই মুহূৰ্তটোলৈ আগ্ৰহেৰে বাট চাই আছিলো। আপোনালোকৰ মৰম আৰু সস্নেহ মোৰ বাবে অমূল্য, আৰু আপোনাৰ লগত ইয়াত থকা, এই বিনিময় কৰা মুহুৰ্তবোৰ মোৰ হৃদয়ত চিৰদিনৰ বাবে থাকিব।
বন্ধুসকল,
প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে নাইজেৰিয়ালৈ মোৰ এয়া প্ৰথম ভ্ৰমণ। কিন্তু মই অকলে অহা নাই; লগত লৈ আহিছো ভাৰতীয় মাটিৰ সুগন্ধি। কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰ অগণন শুভেচ্ছাও লগত লৈ আহিছো। ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ প্ৰতি আপোনাৰ আনন্দই আমাৰ মাজত গভীৰভাৱে অনুৰণন ঘটায়, আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই আপোনাৰ এই কৃতিত্বৰ বাবে অপৰিসীম গৌৰৱ অনুভৱ কৰে। কিমান গৌৰৱ, আপুনি সুধিব? সঁচাকৈয়ে অপৰিসীম মাত্ৰাত, অনন্য গৌৰৱত মোৰ বুকু ‘৫৬ ইঞ্চিৰ’ ফুলি উঠে!
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্ৰপতি টিনুবু আৰু নাইজেৰিয়াৰ জনসাধাৰণক মই লাভ কৰা অসাধাৰণ আদৰণিৰ বাবে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিব বিচাৰিছো। মাত্ৰ অলপ আগতে ৰাষ্ট্ৰপতি টিনুবুৱে মোক নাইজেৰিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটাৰে সন্মানিত কৰিছিল। এই সন্মান কেৱল মোডীৰ বাবেই নহয়; ই কোটি কোটি ভাৰতীয় আৰু আপোনালোক সকলোৰে, ইয়াৰ ভাৰতীয় সমুদায়ৰ।
বন্ধুসকল,
এই সন্মান আপোনালোক সকলোকে বিনম্ৰতাৰে উৎসৰ্গা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্ৰপতি টিনুবুৰ সৈতে মোৰ আলোচনাৰ সময়ত তেওঁ নাইজেৰিয়াৰ অগ্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত আপোনাৰ অৱদানৰ প্ৰায়ে প্ৰশংসা কৰিছিল। তেওঁৰ কথা শুনি তেওঁৰ চকুত গৌৰৱ দেখি মই নিজেও গভীৰ গৌৰৱ অনুভৱ কৰিলোঁ। পৰিয়ালৰ কোনোবা এজন সদস্যই সফল হ’লে যি আনন্দ অনুভৱ কৰে, সেই আনন্দৰ দৰেই আছিল। পিতৃ-মাতৃ বা গাঁৱৰ মানুহে যেনেকৈ নিজৰ কোনোবা এজনৰ কৃতিত্ব উদযাপন কৰে, মোৰো সেই একে অনুভৱেই আছে। আপুনি কেৱল নাইজেৰিয়াৰ বাবে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰাই নহয় এই দেশখনকো আপোনাৰ হৃদয় দিছে। ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ে সদায় নাইজেৰিয়াৰ কাষত থিয় দি আহিছে, ইয়াৰ আনন্দ আৰু সংগ্ৰাম দুয়োটাতে ভাগ লৈছে। এতিয়া চল্লিশ বা ষাঠিৰ দশকত ভৰি দিয়া বহু নাইজেৰিয়ানে ভাৰতীয় শিক্ষকে পঢ়াইছিল বুলি মনত ৰাখিব। ভাৰতীয় চিকিৎসকে নাইজেৰিয়াৰ জনসাধাৰণৰ সেৱা অব্যাহত ৰাখিছে, আনহাতে ভাৰতীয় উদ্যোগীসকলে ইয়াত ব্যৱসায় স্থাপন কৰি দেশখনৰ বিকাশত উল্লেখযোগ্য অৰিহণা যোগাইছে। উদাহৰণস্বৰূপে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ আগতেই নাইজেৰিয়ালৈ অহা কিশিনচান্দ চেল্লাৰম জীৰ কথাই ধৰি লওক। তেতিয়া তেওঁৰ কোম্পানীটোৱে নাইজেৰিয়াৰ অন্যতম শীৰ্ষ ব্যৱসায়িক গোট হিচাপে পৰিগণিত হ’ব বুলি কোনেও কল্পনা কৰিব পৰা নাছিল। আজি কেইবাটাও ভাৰতীয় কোম্পানীয়ে নাইজেৰিয়াৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰিছে। টোলাৰাম জীৰ নুডলছ এতিয়া সমগ্ৰ দেশৰ ঘৰবোৰত উপভোগ কৰা হয়, আৰু তুলচিন্দ ৰায় জীয়ে স্থাপন কৰা ভেটিটোৱে বহু নাইজেৰিয়ানৰ জীৱন উজ্জ্বল কৰি তুলিছে। ভাৰতীয় সমুদায়ে নাইজেৰিয়াৰ উন্নতিৰ বাবে স্থানীয় জনসাধাৰণৰ সৈতে হাতে কামে কাম কৰে, আৰু এই ঐক্যই ভাৰতীয় জনসাধাৰণৰ প্ৰকৃত শক্তিক প্ৰতিফলিত কৰে—আমাৰ মূল্যবোধ। আমি য’তেই যাওঁ, আমি এই মূল্যবোধবোৰ লগত লৈ ফুৰো, সদায় সকলোৰে মংগলৰ বাবে চেষ্টা কৰোঁ। শতিকাজুৰি চলি অহা এই মূল্যবোধবোৰে আমাক সমগ্ৰ পৃথিৱীখনক এটা পৰিয়াল হিচাপে চাবলৈ শিকাইছে। আমাৰ বাবে পৃথিৱীখন সঁচাকৈয়ে এটা পৰিয়াল।
বন্ধুসকল,
ইয়াত নাইজেৰিয়াত ভাৰতীয় সংস্কৃতিলৈ আপুনি যি অপৰিসীম গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিছে সেয়া সকলোৰে বাবে স্পষ্ট। বিশেষকৈ যোগৰ জনপ্ৰিয়তা ৰাইজৰ মাজত বাঢ়িছে। মোৰ বিশ্বাস কেৱল ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ে যোগাসন কৰা নাই, নাইজেৰিয়ানসকলে নিজেই, কিয়নো উৎসাহী হাতচাপৰিৰ শব্দ শুনিবলৈ পালোঁ। বন্ধুসকল, ধন-সম্পত্তি অৰ্জন কৰক, স্বীকৃতি লাভ কৰক, আৰু যি ইচ্ছা তাকে লাভ কৰক, কিন্তু যোগাসনৰ বাবে কিছু সময় উচৰ্গা কৰিবলৈ নাপাহৰিব। শুনিছোঁ ইয়াত ৰাষ্ট্ৰীয় টেলিভিছনত আনকি সাপ্তাহিক যোগাসনৰ অনুষ্ঠান এটাও সম্প্ৰচাৰিত হয়। হয়তো আপুনি স্থানীয় টিভি বেছি নাচায়, ভাৰতৰ বতৰ বা শেহতীয়া খবৰৰ বিষয়ে আপডেট হৈ থাকিবলৈ ভাৰতীয় চেনেলক পছন্দ কৰে। আৰু ইয়াত নাইজেৰিয়াত হিন্দীয়েও স্থান লাভ কৰিছে। বহু নাইজেৰিয়ান যুৱক-যুৱতী, বিশেষকৈ কানোৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে হিন্দী শিকিছে। আচলতে কানোত আনকি "দোস্তানা" নামৰ হিন্দী অনুৰাগীৰ এটা দল গঠন হৈছে, আৰু তেওঁলোক আজি আমাৰ লগত ইয়াত আছে। ইমান ঘনিষ্ঠ বন্ধনৰ মাজত ভাৰতীয় ছবিৰ প্ৰতি প্ৰবল প্ৰেম থকাটো কোনো আচৰিত কথা নহয়। দুপৰীয়াৰ আহাৰ গ্ৰহণৰ সময়ত সকলো ভাৰতীয় অভিনেতা আৰু ছবিৰ নাম ল’ব পৰা স্থানীয় কেইজনমান লোকৰ লগত কথা পাতিলোঁ। উত্তৰ নাইজেৰিয়াত ভাৰতীয় সাংস্কৃতিক পৰিবেশনৰ বাবে মানুহে প্ৰায়ে গোট খায়, আৰু "নমস্তে ৱাহালা" (গুজৰাটীৰ পৰা) আৰু "মহাৰাৱালা"ৰ দৰে শব্দবোৰ সুপৰিচিত। নমস্তে ৱাহালাৰ দৰে ভাৰতীয় ছবি আৰু পোষ্টকাৰ্ডৰ দৰে ৱেব ছিৰিজো নাইজেৰিয়াত অতি জনপ্ৰিয় আৰু প্ৰশংসিত।
বন্ধুসকল,
গান্ধীজীয়ে বহু বছৰ আফ্ৰিকাত কটায়, ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ আনন্দ আৰু সংগ্ৰাম দুয়োটাতে অংশ লৈছিল। ঔপনিৱেশিক যুগত ভাৰতীয় আৰু নাইজেৰিয়ান উভয়েই স্বাধীনতাৰ যুঁজত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল। ভাৰতৰ স্বাধীনতা পিছলৈ নাইজেৰিয়াৰ নিজা স্বাধীনতা আন্দোলনৰ প্ৰেৰণা হৈ পৰে। আজি ভাৰত আৰু নাইজেৰিয়াই সেই ভাগ-বতৰা কৰা সংগ্ৰামৰ ভেটিত নিৰ্মিত অংশীদাৰ হিচাপে একেলগে আগবাঢ়িছে। গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ ভাৰত আৰু আফ্ৰিকাৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰ নাইজেৰিয়া দুয়োখনেই গণতন্ত্ৰ, বৈচিত্ৰ্য আৰু যুৱ শক্তিৰ মনোভাৱক মূৰ্ত কৰি তুলিছে। দুয়োখন দেশতে ভাষা আৰু পৰম্পৰাৰ চহকী টেপেষ্ট্ৰী। ইয়াত নাইজেৰিয়াত লাগোছৰ লৰ্ড জগন্নাথ, লৰ্ড ভেংকটেশ্বৰ, গণপতি দাদা, কাৰ্তিকেয়াৰ দৰে মন্দিৰ সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্যৰ প্ৰতি সন্মানৰ প্ৰতীক হিচাপে থিয় দিছে। আজি মই ইয়াত আপোনালোকৰ মাজত থিয় হৈ থকাৰ সময়তে, এই পবিত্ৰ স্থানসমূহ নিৰ্মাণ আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণত সহায় আগবঢ়োৱা নাইজেৰিয়া চৰকাৰক ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ হৈ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া ভাৰতে স্বাধীনতা লাভ কৰিছিল, তেতিয়া আমি সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ আছিল বিশাল। আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে এই বাধাসমূহ অতিক্ৰম কৰিবলৈ অক্লান্তভাৱে কাম কৰিছিল, আৰু আজি বিশ্বই ভাৰতৰ দ্ৰুত বিকাশৰ কথা কৈছে। সঁচা নহয়নে? খবৰটো শুনিছেনে? আৰু যেতিয়া আপুনি কৰে, তেতিয়া ই আপোনাৰ ওঁঠলৈকে ঠাই পায়নে? আৰু ওঁঠৰ পৰাই হৃদয়ৰ গভীৰতাত থিতাপি লয় নেকি? ভাৰতৰ এই কৃতিত্বৰ বাবে আমি সকলোৱে অপৰিসীম গৌৰৱ কৰো। কোৱাচোন, আপোনাৰো সেই একেই গৌৰৱ অনুভৱ হয়নে? চন্দ্ৰযান যেতিয়া চন্দ্ৰত অৱতৰণ কৰিছিল, তেতিয়া আপুনি অহংকাৰে ভৰি পৰা নাছিল নেকি? সেই মুহূৰ্তটো খোল খাই যোৱাৰ লগে লগে আপুনি চকু দুটা মেলি পৰ্দাত আঠা লগাই নাথাকিলনে? আৰু যেতিয়া মংগল্যান মংগল গ্ৰহ পালে, তেতিয়া আপোনাৰ হৃদয়ত আনন্দ কঢ়িয়াই অনা নাছিল নেকি? মেড-ইন-ইণ্ডিয়া যুঁজাৰু বিমান তেজছ বা থলুৱাভাৱে নিৰ্মিত বিমানবাহী জাহাজ আই এন এছ বিক্ৰান্ত দেখিলে গৌৰৱৰ ঢৌ অনুভৱ নকৰেনে? আজি ভাৰতে মহাকাশ অন্বেষণ, উৎপাদন, ডিজিটেল প্ৰযুক্তি, স্বাস্থ্যসেৱাৰ দৰে ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় দিছে। আমি সকলোৱে জানো যে ঔপনিৱেশিক শাসনৰ দীৰ্ঘ বছৰবোৰত আমাৰ অৰ্থনীতি যথেষ্ট দুৰ্বল হৈ পৰিছিল। তথাপিও আমি সন্মুখীন হোৱা বহু প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজতো স্বাধীনতাৰ পিছৰ ছয় দশকত ভাৰতৰ অৰ্থনীতিয়ে এক ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিলে। মনত আছেনে সেইটোৱে কিমান সময় লৈছিল? ছয় দশক! হয়, ছয় দশক। মই ইয়াত পঢ়ুৱাবলৈ নহয়, কেৱল আপোনালোকক সোঁৱৰাই দিবলৈহে আহিছো। আমি ভাৰতীয়সকলে অধ্যৱসায় কৰিলোঁ, আৰু এতিয়া, নিজকে হাতচাপৰিৰ ৰাউণ্ড দিওঁ৷ আহ, আপুনি ইতিমধ্যে হাত চাপৰি বজাইছে, কিন্তু আমি কিয় আৰু জোৰেৰে হাত চাপৰি বজাব লাগে কওঁ। কেৱল যোৱা দশকত ভাৰতে জিডিপিত প্ৰায় ২ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰ যোগ কৰিছে। মাত্ৰ দহ বছৰৰ ভিতৰতে আমাৰ অৰ্থনীতিৰ আকাৰ দুগুণ হৈছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতি। সেইটো মনত আছেনে? আৰু সেই দিনটো বহু দূৰত নহয় যেতিয়া ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম দেশ হিচাপে স্থান লাভ কৰি ৫ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিলৈ পৰিণত হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমি প্ৰায়ে শুনিবলৈ পাওঁ যে নিজৰ আৰামৰ জ’নৰ পৰা ওলাই অহাসকলেহে মহানতা লাভ কৰে। এই কথাটো আপোনাক বুজাই দিয়াৰ প্ৰয়োজন নাই, কিয়নো আপুনি ইতিমধ্যে নিজৰ কম্ফাৰ্ট জ’নৰ পৰা বহু দূৰলৈ আগবাঢ়িছে। আজি ভাৰত আৰু ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলেও একে মনোভাৱেৰে আগবাঢ়িছে, যাৰ বাবে দেশে নতুন খণ্ডত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। মাত্ৰ ১০ৰ পৰা ১৫ বছৰ আগতে "ষ্টাৰ্টআপ" শব্দটো প্ৰায়েই জনা নাছিল। মনত আছে, ষ্টাৰ্টআপৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এখন সন্মিলন আয়োজন কৰিছিলোঁ, আৰু কোঠাটোৰ মাত্ৰ ৮ৰ পৰা ১০জন মানুহহে আচলতে ষ্টাৰ্টআপৰ সৈতে জড়িত আছিল; বাকীবোৰ কেৱল ষ্টাৰ্টআপবোৰ কি সেই বিষয়ে জানিবলৈহে আছিল। সেই সময়ত বংগৰ এগৰাকী যুৱতীয়ে নিজৰ অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ থিয় হৈছিল। তাই সুশিক্ষিত আছিল, ভাল চাকৰি কৰিছিল আৰু আৰামত জীৱন অতিবাহিত কৰিছিল। কিন্তু তাই নিজৰ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিবলৈ সকলো এৰি দিলে। তাই নিজৰ গাঁৱলৈ ঘৰলৈ গৈ মাকক এই কথা ক'লে, স্বাভাৱিকতে মাকে থতমত খালে, আৰু "মহাবিনাশ" বুলি চিঞৰি উঠিল। কিন্তু আজি এই প্ৰজন্মই নিজৰ কম্ফৰ্ট জ’নৰ পৰা ওলাই আহি নতুন ভাৰতৰ বাবে উদ্ভাৱন কৰাৰ সাহস বিচাৰি পাইছে—আৰু ইয়াৰ ফল অসাধাৰণ হৈছে। ভাৰতত এতিয়া ১.৫ লাখৰো অধিক পঞ্জীয়নভুক্ত ষ্টাৰ্টআপ আছে। এসময়ত মাতৃসকলক "মহাবিনাশ"ক লৈ চিন্তিত কৰা "ষ্টাৰ্টআপ" শব্দটো এতিয়া "মহাবিকাশ"ৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে। কেৱল বিগত দশকত ভাৰতে ১০০ৰো অধিক ইউনিকৰ্ণ সৃষ্টি কৰিছে। প্ৰসংগ অনুসৰি ইউনিকৰ্ণ হৈছে ৮,০০০ৰ পৰা ১০,০০০ কোটি টকাৰ মূল্যৰ কোম্পানী। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে প্ৰতিষ্ঠা কৰা এনে এক শতাধিক কোম্পানীয়ে এতিয়া ভাৰতৰ ষ্টাৰ্টআপ সংস্কৃতিৰ পতাকা উৰুৱাইছে। আৰু কিয় এনেকুৱা হৈছে? এই ৰূপান্তৰ কেনেকৈ হ’ল? কাৰণ ভাৰতে নিজৰ কম্ফৰ্ট জ’নৰ পৰা ওলাই আহিল৷
বন্ধুসকল,
আন এটা উদাহৰণ দিওঁ। ভাৰত দীৰ্ঘদিন ধৰি সেৱা খণ্ডৰ বাবে পৰিচিত, যিটো আমাৰ অৰ্থনীতিৰ এক মূল স্তম্ভ হৈ আহিছে। কিন্তু আমি ইয়াতেই ৰৈ নাথাকিলোঁ৷ আমি আমাৰ কম্ফাৰ্ট জ’নৰ বাহিৰলৈ খোজ দিবলৈ বাছি লৈছিলো আৰু ভাৰতক বিশ্বমানৰ উৎপাদন কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছিলো। আৰু আমি বৃহৎ অগ্ৰগতি লাভ কৰিছো। আজি ভাৰতবৰ্ষই বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ মোবাইল ফোন নিৰ্মাতা কোম্পানীসমূহৰ ভিতৰত স্থান লাভ কৰিছে, বছৰি ৩০ কোটি (৩০ কোটি)তকৈ অধিক মোবাইল ফোন উৎপাদন কৰিছে—আন দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তা দূৰৰ কথা, আমাৰ নিজৰ দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তাতকৈ বহু বেছি। কেৱল যোৱা দশকত আমাৰ মোবাইল ফোন ৰপ্তানি ৭৫গুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। একেদৰে আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানিও একে সময়ছোৱাত প্ৰায় ৩০ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। আজি আমি ১০০ খনতকৈও অধিক দেশলৈ প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি ৰপ্তানি কৰিছো।
বন্ধুসকল,
মহাকাশ উদ্যোগত ভাৰতৰ সাফল্যক বিশ্বই লক্ষ্য কৰি একেই শলাগ লৈছে। ভাৰতে অতি শীঘ্ৰে গগণিয়ান অভিযানৰ জৰিয়তে মহাকাশলৈ ভাৰতীয়ক প্ৰেৰণ কৰাৰ উচ্চাকাংক্ষা ঘোষণা কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও ভাৰতে মহাকাশ কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰস্তুতি চলাইছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ আৰামৰ জ’ন এৰি, উদ্ভাৱন, নতুন পথ গঢ়ি তোলা ভাৰতৰ সংজ্ঞায়িত বৈশিষ্ট্য হৈ পৰিছে। কেৱল যোৱা এটা দশকত আমি ২৫ কোটি (২৫ কোটি) মানুহক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই আনিছো। এই উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব আমাৰ বাবে কেৱল এক মাইলৰ খুঁটি নহয়, বিশ্বৰ বাবে এক প্ৰেৰণাদায়ক আদৰ্শ, যিয়ে দেখুৱাইছে যে ভাৰতে যদি কৰিব পাৰে তেন্তে আনসকলেও কৰিব পাৰে। নৱীকৃত আত্মবিশ্বাসেৰে ভাৰতে উন্নয়নৰ দিশে যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছে। আমাৰ দৃষ্টিভংগী স্পষ্ট: ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক সম্পূৰ্ণ উন্নত জাতি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো, যেতিয়া আমি স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপন কৰিম। যিসকলে আৰামত অৱসৰ ল’ব আৰু পিছৰ বছৰবোৰ উপভোগ কৰিব বুলি আশা কৰিছে, তেওঁলোকৰ বাবে জানি থওক যে মই আজি সেই ভৱিষ্যতৰ ভেটি স্থাপন কৰিবলৈ কাম কৰি আছো। ২০৪৭ চনৰ এই অভিলাষী লক্ষ্যৰ দিশে আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই এখন সমৃদ্ধিশালী আৰু শক্তিশালী ভাৰত গঢ়াত অৰিহণা যোগাইছে। আনকি আপুনিও, ইয়াত নাইজেৰিয়াত, এই অভিযানত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে। আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টা, আপোনাৰ সমৰ্থন, আৰু আপোনাৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম এই সকলোবোৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ দিশত এই সামূহিক যাত্ৰাৰ অংশ।
বন্ধুসকল,
বৃদ্ধি, শান্তি, সমৃদ্ধি, গণতন্ত্ৰ আদি ক্ষেত্ৰত ভাৰত বিশ্বৰ বাবে আশাৰ ৰেঙণি হৈ পৰিছে। য'তেই যাওক, মানুহে আপোনাক সন্মান আৰু প্ৰশংসাৰে চায়। সঁচা নহয়নে? সঁচা কথা কওক, আপুনি কি অনুভৱ কৰে? যেতিয়া আপুনি কাৰোবাক কয় যে আপুনি ভাৰতৰ—ভাৰত, হিন্দুস্তান, বা ভাৰত বুলি কওক—তেতিয়া এটা দৃশ্যমান পৰিৱৰ্তন ঘটে। মানুহে এটা শক্তি, এটা সংযোগ অনুভৱ কৰে, যেন কেৱল হাতখন ধৰিলেই তেওঁলোকৰ শক্তি আহিব।
বন্ধুসকল,
বিশ্বৰ যিকোনো ঠাইতে যেতিয়াই সংকটৰ সৃষ্টি হয়, তেতিয়াই ভাৰতে বিশ্বৰ মিত্ৰ হিচাপে আমাৰ ভূমিকাক আকোৱালি লৈ প্ৰথম সঁহাৰিদাতা হিচাপে খোজ দিবলৈ সদায় সাজু থাকে—*বিশ্ব-বন্ধু*।
কৰ’না মহামাৰীৰ সময়ত হোৱা বিশৃংখলতাৰ কথা আপোনালোকৰ মনত পৰিব পাৰে। পৃথিৱীখন অস্থিৰ হৈ পৰিছিল, প্ৰতিটো জাতিয়ে ভেকচিনৰ নাটনিৰ সৈতে যুঁজি আছিল। বিশ্বজনীন অনিশ্চয়তাৰ সেই মুহূৰ্তত ভাৰতে যিমান পাৰি সিমান দেশৰ সৈতে ভেকচিন ভাগ-বতৰা কৰাৰ নিৰ্ণায়ক বাছনি কৰিলে। এই প্ৰতিশ্ৰুতি আমাৰ সাংস্কৃতিক মূল্যবোধৰ মাজত গভীৰভাৱে শিপাই আছে, যিবোৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি গঢ় লৈ উঠিছে। ভাৰতে কেৱল ভেকচিন উৎপাদন বৃদ্ধি কৰাই নহয়, নাইজেৰিয়াকে ধৰি ১৫০খনতকৈও অধিক দেশলৈ ঔষধ আৰু ভেকচিন যোগান ধৰিছিল। এয়া কোনো সৰু কৃতিত্ব নহয়। এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ফলত নাইজেৰিয়াকে ধৰি সমগ্ৰ আফ্ৰিকাত অগণন লোকৰ জীৱন ৰক্ষা পৰিল।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ অৰ্থ হৈছে *‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’*—একেলগে, সকলোৰে প্ৰগতিৰ বাবে। নাইজেৰিয়াকে ধৰি আফ্ৰিকাক ভৱিষ্যতৰ বৃদ্ধি আৰু উন্নয়নৰ বাবে এক মূল অঞ্চল হিচাপে মই দেখিছোঁ। মাত্ৰ যোৱা পাঁচ বছৰত ভাৰতে সমগ্ৰ আফ্ৰিকাত ১৮টা নতুন দূতাবাস মুকলি কৰিছে, যিয়ে এই সজীৱ মহাদেশখনৰ সৈতে আমাৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিছে। ভাৰতে আফ্ৰিকাৰ কণ্ঠক বিশ্বৰ মঞ্চত বৃদ্ধি কৰাৰ বাবেও অক্লান্তভাৱে কাম কৰিছে। ইয়াৰ এক উদাহৰণ আছিল যোৱা বছৰ, যেতিয়া ভাৰতে প্ৰথমবাৰৰ বাবে জি-২০ৰ সভাপতিত্ব লাভ কৰিছিল। আফ্ৰিকান ইউনিয়নক যাতে স্থায়ী সদস্যপদ দিয়া হয় তাৰ বাবে আমি উল্লেখযোগ্য প্ৰচেষ্টা চলাইছিলো আৰু আমি সফল হৈছিলো। মই এইটো ক’বলৈ পাই আনন্দিত হৈছো যে প্ৰতিখন জি-২০ সদস্য দেশেই ভাৰতৰ এই পদক্ষেপক সম্পূৰ্ণৰূপে সমৰ্থন কৰিছিল। ভাৰতৰ আমন্ত্ৰণত নাইজেৰিয়াই এই ঐতিহাসিক মুহূৰ্তত অতিথি ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ গৌৰৱ লাভ কৰিছিল। কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত ৰাষ্ট্ৰপতি টিনুবুৰ অন্যতম প্ৰাথমিক ভ্ৰমণ আছিল ভাৰতলৈ, আৰু তেওঁ আছিল জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰা প্ৰথম নেতাসকলৰ ভিতৰত অন্যতম। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ দুয়োটা জাতিৰ মাজত গভীৰ অংশীদাৰিত্ব আৰু সমৃদ্ধিশালী ভৱিষ্যতৰ বাবে ভাগ-বতৰা কৰা দৃষ্টিভংগী প্ৰতিফলিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ বহুতেই সঘনাই ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰে, পৰিয়ালৰ লগত উদযাপন, উৎসৱ, আনন্দ আৰু দুখ দুয়োটা সময়ৰ বাবে যোগদান কৰে। আপোনাৰ আত্মীয়ই প্ৰায়ে ভাৰতৰ পৰা ফোন বা মেছেজ কৰে। এতিয়া আপোনাৰ বহল পৰিয়ালৰ অংশ হিচাপে মই আপোনাৰ বাবে বিশেষ আমন্ত্ৰণ লৈ ব্যক্তিগতভাৱে ইয়াত উপস্থিত হৈছো। অহা বছৰৰ জানুৱাৰী মাহত ভাৰতত ধাৰাবাহিকভাৱে বৃহৎ মহোৎসৱৰ আয়োজন কৰা হ’ব। প্ৰতি বছৰে ২৬ জানুৱাৰীত আমি দিল্লীত গণৰাজ্য দিৱস পালন কৰো। জানুৱাৰী মাহৰ দ্বিতীয় সপ্তাহত আমিও প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱস উদযাপন কৰিম, এইবাৰ ওড়িশাত, ভগৱান জগন্নাথৰ পবিত্ৰ চৰণত। এই উপলক্ষে সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা বন্ধু-বান্ধৱী গোট খাব। ইয়াৰ উপৰিও ১৩ জানুৱাৰীৰ পৰা ২৬ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ প্ৰয়াগৰাজত ৪৫ দিনৰ বাবে মহাকুম্ভ মেলা অনুষ্ঠিত হ’ব। ই এক আচৰিত ধৰণৰ অনুষ্ঠান আৰু আপোনাৰ বাবে ভাৰত ভ্ৰমণৰ এক নিখুঁত সময়৷ মই আপোনালোকক আহিবলৈ উৎসাহিত কৰিছো, আপোনাৰ সন্তানক লৈ আহিব, আনকি আপোনাৰ নাইজেৰিয়ান বন্ধুসকলকো ভাৰতৰ আত্মা অনুভৱ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। প্ৰয়াগৰাজ অযোধ্যাৰ ওচৰত, কাশীও দূৰত নহয়। যদি আপুনি কুম্ভ মেলাৰ বাবে ভ্ৰমণ কৰে, তেন্তে এই পবিত্ৰ স্থানসমূহ অন্বেষণ কৰাৰ সুযোগ নাপাব। কাশীত নতুনকৈ নিৰ্মিত বিশ্বনাথ ধাম সঁচা অৰ্থত উশাহ লোৱাৰ দৰে, আৰু অযোধ্যাত ৫০০ বছৰৰ পাছত ভগৱান শ্ৰীৰামক উৎসৰ্গিত এক ভয়ংকৰ মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আপুনি ইয়াক চাব লাগে, আৰু আপোনাৰ সন্তানকো লগত লৈ আহিব লাগে। এই যাত্ৰা—প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱসৰ পৰা আৰম্ভ কৰি, তাৰ পিছত মহাকুম্ভ, আৰু তাৰ পিছত গণৰাজ্য দিৱস—আপোনাৰ বাবে এক অনন্য *ত্ৰিবেণী* (ত্ৰিগুণ সংগম) হ’ব। ভাৰতৰ প্ৰগতি আৰু চহকী ঐতিহ্যৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ এক অসাধাৰণ সুযোগ৷ মই জানো আপোনালোকৰ বহুতেই আগতেও ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিছে, হয়তো কেইবাবাৰো, কিন্তু মোৰ কথাত চিহ্নিত কৰক, এই ভ্ৰমণে অবিস্মৰণীয় স্মৃতিৰ সৃষ্টি কৰিব আৰু অপৰিসীম আনন্দ কঢ়িয়াই আনিব। কালি মোৰ আগমনৰ পিছৰে পৰা আপোনালোকৰ উষ্ণতা, উৎসাহ, প্ৰেমে আৱৰি ধৰিছে। আপোনাক লগ পোৱাটো এক সৌভাগ্যৰ কথা, আৰু আপোনাৰ আতিথ্যৰ বাবে মই গভীৰভাৱে কৃতজ্ঞ।
মোৰ লগত সমস্বৰে কওক -
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
বহু বহু ধন্যবাদ!