Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks on Uttarakhand Sthapana Diwas
09 NOV 2024 12:55PM by PIB Delhi
Today marks the beginning of the silver jubilee year of Uttarakhand. That is, Uttarakhand is entering its 25th year. As we look ahead, we must embark on the journey of the next 25 years, committed to building a bright and prosperous future for Uttarakhand. There is a delightful coincidence in this: our progress coincides with Bharat's Amrit Kaal, a significant 25-year period dedicated to national growth. This confluence highlights the vision of a developed Uttarakhand as part of a developed Bharat, with our shared aspirations being realised in this era. I am delighted that the people of Uttarakhand are organising various programmes across the state, focused on the goals for the coming 25 years. Through these events, Uttarakhand’s pride will be celebrated, and the vision of a developed Uttarakhand will resonate with every resident. On this momentous occasion and for this crucial resolution, I extend my heartfelt best wishes to all of you. Just two days ago, the Pravasi Uttarakhand Sammelan was also successfully held. I am confident that our migrant Uttarakhandis will continue to play a significant role in the state’s development journey.
Friends,
The people of Uttarakhand had to fight long and hard for a separate state to realise their hopes and aspirations. This struggle culminated in success when the NDA government, under the esteemed leadership of Atal Ji and led by the BJP, came to power at the centre. It fills me with happiness to witness the dream that inspired Uttarakhand’s creation gradually coming to life. Devbhoomi Uttarakhand has always showered immense love and affection on all of us and the BJP. In return, the BJP is committed to the relentless development of Uttarakhand, driven by our dedication to serving Devbhoomi.
Friends, the doors of the Kedarnath temple closed only a few days ago. Several years back, after visiting Baba Kedarnath and sitting at his feet, I confidently declared that this decade would belong to Uttarakhand. The state has lived up to my faith and has proven me right in the past years. Today, Uttarakhand is setting and breaking new records of development. The state has achieved first place in last year’s Sustainable Development Goals index. It has been recognised as an achiever in the ease of doing business and as a leader in the startup rankings. Over the past year and a half, Uttarakhand’s development rate has surged by more than 1.25 times, while GST collections have grown by 14%. In 2014, the per capita income of Uttarakhand stood at approximately Rs 1.25 lakh per annum, which has now risen to Rs 2.60 lakh. Similarly, in 2014, the state’s Gross Domestic Product (GDP) was around Rs 1.5 lakh crore, and it has now almost doubled to nearly Rs 3.5 lakh crore. These figures reflect the creation of new opportunities for Uttarakhand’s youth and the state’s advancing industrial growth.
Thanks to the government’s efforts, life is becoming easier for the people of Uttarakhand, especially our mothers, sisters, and daughters. Before 2014, less than 5% of households in Uttarakhand had access to tap water. Today, that figure has risen to more than 96%, and we are on the path to achieving full coverage. Similarly, before 2014, only 6,000 km of rural roads under PM Gram Sadak Yojana had been constructed in the state. Now, the total length of these roads has exceeded 20,000 km. I am well aware of the challenges involved in constructing roads in the mountains and how essential they are. By building hundreds of thousands of toilets, supplying electricity to every household, distributing gas connections to countless families under the Ujjwala scheme, and offering free medical treatment through the Ayushman scheme, our government is acting as a partner to people of all ages and backgrounds.
Friends,
We can clearly see in Uttarakhand the benefits of a double-engine government. The financial support Uttarakhand receives from the Centre has nearly doubled. Under this governance model, the state has been gifted with an AIIMS satellite centre. During this period, Dehradun has also become home to the country’s first drone application research centre. Plans are in place to establish a smart industrial township in Udham Singh Nagar. Today, central government projects worth Rs 2 lakh crore are being implemented across Uttarakhand. Projects aimed at improving connectivity are progressing rapidly. The Rishikesh-Karnaprayag rail project is on track for completion by 2026, and 11 railway stations in Uttarakhand are being developed as Amrit stations. Once the Dehradun-Delhi Expressway is completed, the journey between the two cities will take only two and a half hours. In essence, a massive development effort is underway in Uttarakhand, enhancing the glory of this Devbhoomi and significantly reducing migration from the mountains.
Friends,
Our government is committed to preserving heritage while advancing development. A magnificent and spiritual reconstruction of Kedarnath Dham is underway, honouring the rich culture of Devbhoomi. Development work is progressing rapidly at Badrinath Dham. In the first phase of the Manas Khand Mandir Mala Mission, 16 ancient temple areas are being revitalised. The All Weather Road has made the Char Dham Yatra more accessible. Through the Parvatmala Project, ropeways are connecting religious and tourist destinations. I recall my visit to Mana village, where I experienced the overwhelming affection of our brothers and sisters at the border. The Vibrant Village Programme was launched from Mana itself, with our government considering border villages not as the last but the first villages of the country. Today, around 50 villages in Uttarakhand are being developed under this initiative. These efforts have given new momentum to tourism opportunities in Uttarakhand. And as tourism grows, more employment opportunities arise for the youth of the state. Just a few weeks ago, it was reported that nearly 6 crore tourists and pilgrims visited Uttarakhand this year. Before 2014, the record number of Char Dham pilgrims was 24 lakh; last year, more than 54 lakh pilgrims undertook the Char Dham journey. This has benefited everyone, from hotel and homestay owners to taxi drivers and textile merchants. Over the past years, more than 5,000 homestays have been registered.
Friends,
Today, Uttarakhand is making decisions and implementing policies that are setting an example for the nation. After a thorough study, Uttarakhand implemented the Uniform Civil Code, which I refer to as the Secular Civil Code. The whole country is now discussing the Uniform Civil Code and recognising its importance. The Uttarakhand government also passed the anti-cheating law to safeguard the future of the state's youth. Strict action has been taken against cheating mafias, and recruitments are now conducted with complete transparency and in a timely manner. Uttarakhand's successes in these areas are becoming a model for other states.
Friends,
Today is the 9th of November, a date marked by the auspicious number nine, a symbol of power. On this special day, I want to make nine requests—five to the people of Uttarakhand and four to the tourists and pilgrims who visit the state.
Friends,
The dialects of Uttarakhand, such as Garhwali, Kumaoni, and Jaunsari, are incredibly rich. Preserving them is crucial. My first request is that the people of Uttarakhand teach these dialects to future generations to maintain the cultural identity of the state. Uttarakhand is well-known for its deep respect for nature and the environment. It is the land of Gaura Devi, and every woman here is a manifestation of Maa Nanda. Protecting nature is vital, so my second request is to support the “Ek Ped Maa Ke Naam” movement, planting trees in the name of mothers. This campaign is gaining momentum nationwide, and Uttarakhand’s active participation will help us combat climate change. The tradition of worshipping 'Naul Dhara' must be upheld. My third request is for all of you to conserve rivers and Naul, and to support initiatives for water cleanliness. My fourth request is to stay connected to your roots by visiting your villages regularly, especially after retirement, to keep the bond strong. My fifth request is to preserve the old village houses, known as Tiwari houses. Do not abandon them; instead, convert them into homestays to generate income.
Friends,
Tourism in Uttarakhand is growing rapidly, with visitors coming from all over the country and the world. I have four requests for all tourists. First, when you visit the majestic Himalayas, prioritise cleanliness and commit to avoiding single-use plastic. Second, embrace the “Vocal for Local” mantra by spending at least 5% of your travel budget on locally made products. Third, adhere to traffic rules in the mountains, as safety is paramount. Fourth, learn about the customs and regulations of religious places before visiting and observe the decorum. The people of Uttarakhand will be glad to assist you in this regard. These five requests for the people of Uttarakhand and my four appeals to visitors will significantly strengthen Devbhoomi's identity and contribute to its development.
Friends,
We must propel Uttarakhand forward on the path of rapid progress. I am confident that our Uttarakhand will continue to play a crucial role in achieving the nation's goals. On this silver jubilee of Uttarakhand's establishment, I once again extend my best wishes to everyone. May Baba Kedar bless you all with prosperity. Thank you very much!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰাখণ্ড প্ৰতিষ্ঠা দিৱসত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মন্তব্যৰ অসমীয়া অনুবাদ
09 NOV 2024 12:55PM by PIB Guwahati
আজি উত্তৰাখণ্ডৰ ৰূপালী জয়ন্তী বৰ্ষৰ আৰম্ভণি। অৰ্থাৎ, উত্তৰাখণ্ডই ইয়াৰ ২৫সংখ্যক বৰ্ষত প্ৰৱেশ কৰিছে। আমি আগলৈ চালে, উত্তৰাখণ্ডৰ বাবে এক উজ্জ্বল আৰু সমৃদ্ধিশালী ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰীয়া যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিব লাগিব। ইয়াৰ ভিতৰত এটা আনন্দদায়ক কাকতালীয় ঘটনা আছেঃ আমাৰ প্ৰগতি ভাৰতৰ অমৃত কালৰ সৈতে মিলি যায়, যিটো ৰাষ্ট্ৰীয় বিকাশৰ বাবে উৎসর্গীকৃত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ২৫ বছৰীয়া সময়। এই সঙ্গমে এক উন্নত ভাৰতৰ অংশ হিচাপে উন্নত উত্তৰাখণ্ডৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, য'ত এই যুগত আমাৰ অংশীদাৰী আকাংক্ষা বাস্তৱায়িত হৈছে।
মই আনন্দিত যে উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণে আগন্তুক ২৫ বছৰৰ লক্ষ্যত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সমগ্ৰ ৰাজ্যখনত বিভিন্ন কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰিছে। এই অনুষ্ঠানসমূহৰ জৰিয়তে উত্তৰাখণ্ডৰ গৌৰৱ উদযাপন কৰা হ"ব আৰু উন্নত উত্তৰাখণ্ডৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰতিজন বাসিন্দাৰ মাজত প্ৰতিধ্বনিত হ"ব। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানত আৰু এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সংকল্পৰ বাবে, মই আপোনালোক সকলোকে মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছো। মাত্ৰ দুদিন পূৰ্বে, প্ৰৱাসী উত্তৰাখণ্ড সন্মিলনো সফলতাৰে অনুষ্ঠিত হৈছিল। মই আত্মবিশ্বাসী যে আমাৰ প্ৰব্ৰজনকাৰী উত্তৰাখণ্ড বাসীসকলে ৰাজ্যখনৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি থাকিব।
বন্ধুসকল,
উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণে নিজৰ আশা আৰু আকাংক্ষাক বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ এখন পৃথক ৰাজ্যৰ বাবে দীঘলীয়া আৰু কঠোৰ সংগ্ৰাম কৰিবলগীয়া হৈছিল। এই সংগ্ৰাম সফল হৈছিল যেতিয়া অটলজীৰ সন্মানীয় নেতৃত্বত আৰু বিজেপিৰ নেতৃত্বত এনডিএ চৰকাৰ কেন্দ্ৰত ক্ষমতালৈ আহিছিল। উত্তৰাখণ্ডৰ সৃষ্টিক ক্ৰমান্বয়ে প্ৰাণৱন্ত কৰি তোলাৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰা সপোনটো দেখি মোৰ আনন্দ হয়। দেৱভূমি উত্তৰাখণ্ডই সদায় আমাৰ সকলোৰে ওপৰত আৰু বিজেপিৰ ওপৰত অপৰিসীম মৰম আৰু মৰমৰ বৰষুণ দিছে। ইয়াৰ বিনিময়ত, উত্তৰাখণ্ড বিজেপি নিৰন্তৰ উন্নয়নৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, যি দেৱভূমিৰ সেৱাৰ প্ৰতি আমাৰ সমৰ্পণৰ দ্বাৰা পৰিচালিত।
বন্ধুসকল,
কেদাৰনাথ মন্দিৰৰ দুৱাৰ মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে বন্ধ হৈছিল। কেইবছৰমান আগতে বাবা কেদাৰনাথ ভ্ৰমণ কৰি তেওঁৰ পদতলত বহি মই আত্মবিশ্বাসেৰে ঘোষণা কৰিছিলোঁ যে এই দশকটো উত্তৰাখণ্ডৰ হ'ব। ৰাজ্যখনে মোৰ বিশ্বাস অনুসৰণ কৰিছে আৰু বিগত বছৰবোৰত মোক সঠিক বুলি প্ৰমাণ কৰিছে। আজি উত্তৰাখণ্ডই উন্নয়নৰ নতুন অভিলেখ স্থাপন কৰিছে আৰু সেয়া ভংগ কৰিছে। যোৱা বছৰৰ বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্য সূচকত ৰাজ্যখনে প্ৰথম স্থান লাভ কৰিছে। ই ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা আৰু ষ্টাৰ্টআপ ৰেংকিঙত এগৰাকী নেতা হিচাপে স্বীকৃতি লাভ কৰিছে।
যোৱা ডেৰ বছৰত উত্তৰাখণ্ডৰ উন্নয়নৰ হাৰ ১.২৫ গুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে, আনহাতে জিএছটি সংগ্ৰহ ১৪ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ চনত উত্তৰাখণ্ডৰ জনমূৰি আয় আছিল প্ৰতি বছৰে প্ৰায় ১ লাখ ২৫ হাজাৰ টকা, যিটো এতিয়া ২ লাখ ৬০ হাজাৰ টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। একেদৰে, ২০১৪ চনত ৰাজ্যখনৰ মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদন (জিডিপি) আছিল প্ৰায় ১.৫০ লাখ কোটি টকা আৰু এতিয়া ই প্ৰায় দুগুণ হৈ প্ৰায় ৩.৫০ লাখ কোটি টকা হৈছে। এই সংখ্যাবোৰে উত্তৰাখণ্ডৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি আৰু ৰাজ্যখনত অগ্ৰসৰ হোৱা ঔদ্যোগিক বিকাশক প্ৰতিফলিত কৰে।
চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলত উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণ, বিশেষকৈ আমাৰ মাতৃ, ভগ্নী আৰু কন্যাৰ জীৱন সহজ হৈ পৰিছে। ২০১৪ চনৰ আগতে উত্তৰাখণ্ডৰ ৫ শতাংশতকৈও কম পৰিয়ালে নলৰ পানী লাভ কৰিছিল। আজি, সেই সংখ্যা ৯৬ শতাংশতকৈ অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে, আৰু আমি সম্পূৰ্ণতাৰ পথত আগবাঢ়িছো। একেদৰে, ২০১৪ চনৰ আগতে ৰাজ্যখনত প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম পথ যোজনাৰ অধীনত মাত্ৰ ৬০০০ কিলোমিটাৰ গ্ৰাম্য পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। এতিয়া এই পথসমূহৰ মুঠ দৈৰ্ঘ্য ২০০০০ কিলোমিটাৰ অতিক্ৰম কৰিছে। পাহাৰত পথ নিৰ্মাণৰ সৈতে জড়িত প্ৰত্যাহ্বানসমূহ আৰু সেইবোৰ কিমান প্ৰয়োজনীয় সেই বিষয়ে মই ভালদৰে অৱগত। লাখ লাখ শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰি, প্ৰতিটো ঘৰলৈ বিদ্যুৎ যোগান ধৰি, উজ্জ্বলা আঁচনিৰ অধীনত অগণন পৰিয়ালক গেছ সংযোগ বিতৰণ কৰি, আৰু আয়ুষ্মান আঁচনিৰ জৰিয়তে বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰি, আমাৰ চৰকাৰে সকলো বয়স আৰু স্তৰৰ লোকৰ বাবে অংশীদাৰ হিচাপে কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আমি উত্তৰাখণ্ডত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ লাভালাভ স্পষ্টভাৱে দেখিবলৈ পাইছো। কেন্দ্ৰৰ পৰা উত্তৰাখণ্ডই লাভ কৰা বিত্তীয় সাহায্য প্ৰায় দুগুণ হৈছে। এই প্ৰশাসনৰ আৰ্হিৰ অধীনত ৰাজ্যখনক এইমছ উপগ্ৰহ কেন্দ্ৰ উপহাৰ হিচাপে দিয়া হৈছে। এই সময়ছোৱাত ডেৰাডুন দেশৰ প্ৰথমটো ড্ৰোন প্ৰায়োগিক গৱেষণা কেন্দ্ৰও হৈ পৰিছে। উধম সিং নগৰত এখন স্মাৰ্ট ঔদ্যোগিক নগৰ স্থাপনৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। আজি সমগ্ৰ উত্তৰাখণ্ডত ২ লাখ কোটি টকাৰ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰকল্পসমূহ ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।
সংযোগ উন্নত কৰাৰ লক্ষ্যৰে প্ৰকল্পসমূহ দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। ঋষিকেশ-কৰ্ণপ্ৰয়াগ ৰে"ল প্ৰকল্পটো ২০২৬ চনৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পথত আৰু উত্তৰাখণ্ডৰ ১১ টা ৰে"ল ষ্টেচনক অমৃত ষ্টেচন হিচাপে বিকশিত কৰা হৈছে। ডেৰাডুন-দিল্লী এক্সপ্ৰেছৱে সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত দুয়োখন চহৰৰ মাজৰ যাত্ৰাত মাত্ৰ আঢ়ৈ ঘণ্টা সময় লাগিব। গুৰুত্বপূৰ্ণভাৱে, উত্তৰাখণ্ডত এক ব্যাপক উন্নয়নমূলক প্ৰচেষ্টা চলি আছে, যাৰ ফলত এই দেৱভূমিৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি পাইছে আৰু পৰ্বতৰ পৰা হোৱা প্ৰব্ৰজন উল্লেখযোগ্যভাৱে হ্ৰাস পাইছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে উন্নয়নৰ দিশত অগ্ৰসৰ হোৱাৰ লগতে ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ বাবেও প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। দেৱভূমিৰ সমৃদ্ধ সংস্কৃতিক সন্মান জনাই কেদাৰনাথ ধামৰ এক সুন্দৰ আৰু আধ্যাত্মিক পুনৰ্নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। বদ্ৰীনাথ ধামত উন্নয়নমূলক কাম দ্ৰুতগতিত চলি আছে। মানস খণ্ড মন্দিৰ মালা মিছনৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত ১৬টা প্ৰাচীন মন্দিৰ এলেকা পুনৰুজ্জীৱিত কৰা হৈছে। অল ৱেডাৰ ৰোডটোৱে চাৰ ধাম যাত্ৰাক অধিক সুগম কৰি তুলিছে। পৰ্বতমালা প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে স্থাপিত ৰোপৱেই ধৰ্মীয় আৰু পৰ্যটনস্থলীসমূহক সংযোগ কৰিছে। মই মানা গাঁৱলৈ যোৱাৰ কথা স্মৰণ কৰিছো, য"ত মই সীমান্তত থকা আমাৰ ভাই-ভনীসকলৰ অপৰিসীম মৰম অনুভৱ কৰিছিলো।
ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ কাৰ্যসূচী মানাৰ পৰাই আৰম্ভ কৰা হৈছিল, আমাৰ চৰকাৰে সীমান্তৰ গাঁওসমূহক দেশৰ শেষৰখন নহয় বৰঞ্চ প্ৰথমখন গাঁও হিচাপে বিবেচনা কৰিছিল। আজি এই পদক্ষেপৰ অধীনত উত্তৰাখণ্ডৰ প্ৰায় ৫০খন গাঁৱৰ উন্নয়ন কৰা হৈছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে উত্তৰাখণ্ডত পৰ্যটনৰ সুযোগক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে। আৰু পৰ্যটন বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে লগে ৰাজ্যখনৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অধিক নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি হয়। মাত্ৰ কেইসপ্তাহমান পূৰ্বে খবৰ পোৱা গৈছিল যে এই বছৰ প্ৰায় ৬ কোটি পৰ্যটক আৰু তীৰ্থযাত্ৰীয়ে উত্তৰাখণ্ড ভ্ৰমণ কৰিছিল। ২০১৪ চনৰ আগতে চাৰ ধাম তীৰ্থযাত্ৰীৰ অভিলেখ সংখ্যা আছিল ২৪ লাখ; যোৱা বছৰ ৫৪ লাখতকৈও অধিক তীৰ্থযাত্ৰীয়ে চাৰ ধাম যাত্ৰা কৰিছিল। ইয়াৰ ফলত হোটেল আৰু হোমষ্টেৰ মালিকৰ পৰা আৰম্ভ কৰি টেক্সিচালক আৰু বস্ত্ৰ ব্যৱসায়ীলৈকে সকলোৱে উপকৃত হৈছে। বিগত বছৰবোৰত ৫০০০তকৈও অধিক হোমষ্টে পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি উত্তৰাখণ্ডই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে আৰু এনে নীতি ৰূপায়ণ কৰি আছে যিয়ে দেশৰ বাবে এক উদাহৰণ স্থাপন কৰিছে। সম্পূৰ্ণ অধ্যয়নৰ পিছত, উত্তৰাখণ্ডই ইউনিফৰ্ম ন্যায় সংহিতা প্ৰণয়ন কৰিছিল, যাক মই ধৰ্মনিৰপেক্ষ ন্যায় সংহিতা বুলি উল্লেখ কৰোঁ। সমগ্ৰ দেশে এতিয়া ইউনিফৰ্ম ন্যায় সংহিতাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছে আৰু ইয়াৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰিছে। উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰে ৰাজ্যখনৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যত সুৰক্ষিত কৰিবলৈ প্ৰতাৰণা বিৰোধী আইনো প্ৰণয়ন কৰিছিল। প্ৰতাৰণা কৰা মাফিয়াৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে, আৰু নিযুক্তি এতিয়া সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতাৰে আৰু সময়মতে সম্পন্ন কৰা হৈছে। এই অঞ্চলসমূহত উত্তৰাখণ্ডৰ সফলতা আন ৰাজ্যসমূহৰ বাবে এক আদৰ্শ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ৯ নৱেম্বৰ, শক্তিৰ প্ৰতীক শুভ সংখ্যা নৰ দ্বাৰা চিহ্নিত এক তাৰিখ। এই বিশেষ দিনটোত, মই নটা অনুৰোধ কৰিব বিচাৰো- উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণক পাঁচটা আৰু ৰাজ্যখন ভ্ৰমণ কৰা পৰ্যটক আৰু তীৰ্থযাত্ৰীসকলক চাৰিটা।
বন্ধুসকল,
উত্তৰাখণ্ডৰ উপভাষা যেনে গড়ৱালী, কুমাওনী আৰু জৌনছাৰী অবিশ্বাস্যভাৱে সমৃদ্ধ। সেইবোৰ সংৰক্ষণ কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মোৰ প্ৰথম অনুৰোধ হ"ল উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণে ৰাজ্যখনৰ সাংস্কৃতিক পৰিচয় বৰ্তাই ৰাখিবলৈ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক এই উপভাষাবোৰ শিকোৱা উচিত। উত্তৰাখণ্ড প্ৰকৃতি আৰু পৰিৱেশৰ প্ৰতি গভীৰ সন্মানৰ বাবে সুপৰিচিত। এইখন গৌৰা দেৱীৰ, আৰু ইয়াৰ প্ৰতিগৰাকী মহিলাই মা নন্দাৰ প্ৰকাশ। প্ৰকৃতিক সুৰক্ষিত কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ, সেয়েহে মোৰ দ্বিতীয় অনুৰোধ হৈছে মাতৃৰ নামত গছ ৰোপণ কৰা "এক পেড় মা কে নাম" আন্দোলনক সমৰ্থন কৰা।
এই অভিযানে দেশজুৰি গতি লাভ কৰিছে, আৰু উত্তৰাখণ্ডৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণে আমাক জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ সহায় কৰিব। 'নল ধাৰা" পূজা কৰাৰ পৰম্পৰা বৰ্তাই ৰাখিব লাগিব। মোৰ তৃতীয় অনুৰোধ হ"ল আপোনালোক সকলোৱে নদী আৰু নল সংৰক্ষণ কৰক আৰু পানী পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে লোৱা পদক্ষেপসমূহক সমৰ্থন কৰক। মোৰ চতুৰ্থ অনুৰোধটো হ"ল নিয়মিতভাৱে আপোনালোকৰ গাঁওসমূহ ভ্ৰমণ কৰি আপোনালোকৰ মূলৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ থাকক, বিশেষকৈ অৱসৰৰ পিছত এই বান্ধোন শক্তিশালী কৰি ৰাখিবলৈ। মোৰ পঞ্চম অনুৰোধ হৈছে তিৱাৰী হাউচ নামেৰে জনাজাত পুৰণি গাঁৱৰ ঘৰবোৰ সংৰক্ষণ কৰা। তেওঁলোকক পৰিত্যাগ নকৰিব; ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে, উপাৰ্জন সৃষ্টি কৰিবলৈ তেওঁলোকক হোমষ্টেলৈ ৰূপান্তৰিত কৰক।
বন্ধুসকল,
সমগ্ৰ দেশ আৰু বিশ্বৰ পৰা অহা পৰ্যটকৰ সৈতে উত্তৰাখণ্ডত পৰ্যটন দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। সকলো পৰ্যটকৰ বাবে মোৰ চাৰিটা অনুৰোধ আছে। প্ৰথমতে, যেতিয়া আপুনি ৰাজকীয় হিমালয় ভ্ৰমণ কৰে, পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ক আৰু এবাৰ ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা প্লাষ্টিক পৰিহাৰ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হওক। দ্বিতীয়তে, আপোনাৰ ভ্ৰমণ বাজেটৰ কমেও ৫ শতাংশ স্থানীয়ভাৱে নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ বাবে ব্যয় কৰি "ভোকেল ফৰ লোকেল" মন্ত্ৰটো গ্ৰহণ কৰক। তৃতীয়তে, পৰ্বতত যান-বাহনৰ নিয়ম মানি চলা, কিয়নো সুৰক্ষা সৰ্বাধিক প্ৰাধান্য। চতুৰ্থতে, ভ্ৰমণ কৰাৰ আগতে ধৰ্মীয় স্থানসমূহৰ ৰীতি-নীতি আৰু নিয়মাৱলীৰ বিষয়ে জানক আৰু আচাৰ-নীতি পালন কৰক। উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণে এই ক্ষেত্ৰত আপোনালোকক সহায় কৰি আনন্দিত হ'ব। উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণৰ বাবে এই পাঁচটা অনুৰোধ আৰু দৰ্শনাৰ্থীসকলক মোৰ চাৰিটা অনুৰোধে দেৱভূমিৰ পৰিচয় যথেষ্ট শক্তিশালী কৰিব আৰু ইয়াৰ বিকাশত অৰিহণা যোগাব।
বন্ধুসকল,
আমি উত্তৰাখণ্ডক দ্ৰুত প্ৰগতিৰ পথত আগুৱাই নিব লাগিব। মই নিশ্চিত যে আমাৰ উত্তৰাখণ্ডই দেশৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি থাকিব। উত্তৰাখণ্ড প্ৰতিষ্ঠাৰ ৰূপালী জয়ন্তী উপলক্ষে মই পুনৰবাৰ সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছো। বাবা কেদাৰে আপোনালোক সকলোকে সমৃদ্ধিৰ আশীৰ্বাদ দিয়ক। বহুত বহুত ধন্যবাদ!