ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଇଂରାଜୀ ମନ୍ତବ୍ୟ
09 NOV 2024 12:55PM by PIB Bhubaneshwar
ଆଜିଠାରୁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ରଜତ ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ଆମର ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏହାର ୨୫ତମ ବର୍ଷରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆମକୁ ଏବେ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏଥିରେ ଏକ ସୁଖଦ ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏହି ଯାତ୍ରା ଏମିତି ସମୟରେ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ୨୫ ବର୍ଷର ଅମୃତକାଳରେ ରହିଥିବ । ଅର୍ଥାତ୍ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ବିକଶିତ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ଦେଶ ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପୂରଣ ହେବା ଦେଖିବ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଆପଣ ଲୋକମାନେ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଗୌରବକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସାରିତ କରାଯିବ ଏବଂ ବିକଶିତ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳବାସୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବ । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ ଏବଂ ଏହି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ମାତ୍ର ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରବାସୀ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟ ସଫଳତାର ସହ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଆମର ପ୍ରବାସୀ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡବାସୀ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଏତେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜର ଆଶା ଓ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡିଥିଲା । ଏହି ପ୍ରୟାସ ଯେତେବେଳେ ପୂରଣ ହୋଇଥିବା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିଜେପିର ନେତୃତ୍ୱରେ ଏନଡିଏ ସରକାର ଗଠନ ହୋଇଥିଲା । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ନେଇ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ସାକାର ହେଉଥିବା ଦେଖୁଛୁ । ଦେବଭୂମି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଭାଜପା କୁ ସବୁବେଳେ ବହୁତ ଭଲ ପାଇବା ଓ ସ୍ନେହ ଦେଇଛି, ଆପାଣାତ୍ୱ ଦେଇଛି । ଭାଜପା ମଧ୍ୟ ଦେବଭୂମିର ସେବା କରିବାର ଭାବନା ସହିତ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବିକାଶରେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡୁନାହିଁ ।
ସାଥୀମାନେ
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ କେଦାରନାଥ ମନ୍ଦିରର କବାଟ ବନ୍ଦ ରହିଥିଲା। କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବାବା କେଦାରଙ୍କ ଦର୍ଶନ ପରେ ତାଙ୍କ ଚରଣରେ ବସି ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କହିଥିଲି ଯେ ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଦଶନ୍ଧି ହେବ। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ମୋର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଠିକ୍ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି । ଆଜି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ବିକାଶର ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ନୂଆ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଗତବର୍ଷର ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସୂଚକାଙ୍କରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛି । ବାଣିଜ୍ୟର ସୁଗମତାରେ ରାଜ୍ୟକୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରାଙ୍କିଙ୍ଗରେ ସଫଳତା ହାସଲ କରି ଅଗ୍ରଣୀ ମାନରେ ରଖିଛି । ଗତ ଦେଢ଼ରୁ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ରାଜ୍ୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୧.୨୫ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜିଏସଟି ଆଦାୟରେ ୧୪ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ୨୦୧୪ରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ମୁଣ୍ଡପିଛା ଆୟ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଥିଲା। ଯାହା ଆଜି ୨ ଲକ୍ଷ ୬୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ୨୦୧୪ରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଜିଡିପି ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ୫୦ ହଜାର କୋଟି ଥିଲା। ଯାହା ଏବେ ଏହା ପାଖାପାଖି ୩ ଲକ୍ଷ ୫୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ କିଭଳି ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ଏଠାରେ କିଭଳି ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଗତି ହେଉଛି ତାହା ଏହି ତଥ୍ୟରୁ ଜଣାପଡ଼ୁଛି।
ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡବାସୀ, ବିଶେଷ କରି ରାଜ୍ୟର ଆମର ମା', ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ସହଜ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୫% ରୁ କମ୍ ପରିବାର ପାଖରେ ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ଆସୁଥିଲା । ଆଜି ଏହା ପ୍ରାୟ ୯୬%ରୁ ଅଧିକ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆମେ ପାଖାପାଖି ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛୁ। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ୬୦୦୦ କିଲୋମିଟର ପିଏମ୍ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିଲା। ଆଜି ଏହି ରାସ୍ତାଗୁଡ଼ିକର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୨୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଜାଣେ ପାହାଡରେ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରିବା କେତେ କଷ୍ଟକର ଏବଂ ଏହା କେତେ ବଡ ଆବଶ୍ୟକତା । ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ବିଜୁଳି ପହଞ୍ଚାଇବା, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରି ଆମ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୟସର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଅର୍ଥ କ'ଣ ତାହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ମିଳୁଥିବା ଅନୁଦାନ ଆଜି ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ଏମ୍ସର ସାଟେଲାଇଟ୍ ସେଣ୍ଟରର ଉପହାର ମିଳିଲା । ଇତିମଧ୍ୟରେ ଡେରାଡୁନରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଡ୍ରୋନ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ ସେଣ୍ଟର ଖୋଲାଯାଇଛି। ଉଧମ ସିଂହ ନଗରରେ ଏକ ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ଟାଉନସିପ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଯୋଜନା ରହିଛି। ଆଜି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲିଛି। ଯୋଗାଯୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉଛି । ଋଷିକେଶ-କର୍ଣ୍ଣପ୍ରୟାଗ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ୧୧ଟି ଷ୍ଟେସନକୁ ଅମୃତ ଷ୍ଟେସନ ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ଡେରାଡୁନ୍‌-ଦିଲ୍ଲୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ଦୁଇ ସହର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ଅଢ଼େଇ ଘଣ୍ଟାରେ ଅତିକ୍ରମ କରାଯିବ। ଅର୍ଥାତ୍ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ବିକାଶର ମହାଯଜ୍ଞ ଚାଲିଛି। ଯାହା କି ଏହି ଦେବଭୂମିର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଉଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ପାହାଡ ଉପରକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ମଧ୍ୟ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆମ ସରକାର ବିକାଶ ସହିତ ଐତିହ୍ୟକୁ ସୁଗମ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଦେବଭୂମିର ସଂସ୍କୃତି ଅନୁଯାୟୀ କେଦାରନାଥ ଧାମର ଭବ୍ୟ ଓ ଦିବ୍ୟ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ବଦ୍ରିନାଥ ଧାମରେ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ମାନସ ଖଣ୍ଡ ମନ୍ଦିର ମାଳା ମିଶନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୧୬ଟି ପୌରାଣିକ ମନ୍ଦିର ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ କରାଯାଉଛି। ଚାରି ଧାମ ଯାତ୍ରାକୁ ସର୍ବକାଳୀନ ସଡ଼କ ଦ୍ୱାରା ସୁଗମ କରାଯାଇଛି । ପର୍ବତମାଳା ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ଏଠାକାର ଧାର୍ମିକ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀଗୁଡ଼ିକୁ ରୋପୱେ ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି। ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମାଣା ଗାଁକୁ ଯାଇଥିଲି । ମୁଁ ସେଠାରେ ସୀମାରେ ମୋର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଅସୀମ ସ୍ନେହ ଦେଖିଲି । ମାଣା ଗାଁରୁ ହିଁ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଆମ ସରକାର ସୀମାରେ ଥିବା ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ ଶେଷ ଗାଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗାଁ ଭାବେ ବିବେଚନା କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ପାଖାପାଖି ୫୦ଟି ଗାଁର ବିକାଶ କରାଯାଉଛି। ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ଫଳରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୁଯୋଗକୁ ନୂଆ ଗତି ହାସଲ କରୁଛି। ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧି ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ରୋଜଗାର । କିଛି ସପ୍ତାହ ତଳେ ଖବର ଆସିଥିଲା ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୬ କୋଟି ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଓ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ଚାରି ଧାମ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ୨୪ ଲକ୍ଷ ଥିବା ବେଳେ ଗତବର୍ଷ ୫୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଚାରି ଧାମକୁ ଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ହୋଟେଲଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ହୋମଷ୍ଟେ, ଟ୍ୟାକ୍ସି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବୟନ ଶିଳ୍ପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତେ ଏଥିରେ ବେଶ୍ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ୫୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ହୋମ୍ ଷ୍ଟେ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏଭଳି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛି, ଏପରି ନୀତି ନେଉଛି ଯାହା ଦେଶ ପାଇଁ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଗଭୀର ଅଧ୍ୟୟନ ପରେ ୟୁନିଫର୍ମ ସିଭିଲ କୋଡ୍ ଲାଗୁ କରିଥିଲା, ଯାହାକୁ ମୁଁ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷ ନାଗରିକ କୋଡ୍ ବୋଲି କହୁଛି। ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ୟୁନିଫର୍ମ ସିଭିଲ କୋଡ୍‌ର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଅନୁଭବ କରି ଆଲୋଚନା କରୁଛି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ସରକାର ରାଜ୍ୟର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଏକ ନକଲ ବିରୋଧୀ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ କପି ମାଫିଆଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ଏବେ ରାଜ୍ୟରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ସମୟ ସହ ନିଯୁକ୍ତି କରାଯାଉଛି। ଏମିତି ଅନେକ କାମ ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ସଫଳତା ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ହେଉଛି ନଭେମ୍ବର ୯। ନଅରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା କୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶୁଭ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଏହା ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ । ଆଜି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ଆସୁଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ନୂଆ ନିବେଦନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡବାସୀଙ୍କୁ ୫ଟି ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ଓ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କୁ ୪ଟି ଅନୁରୋଧ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆପଣଙ୍କର ଉପଭାଷା ବିଡ୍ ବହୁତ ସମୃଦ୍ଧ ଅଟେ । ଗଡ଼ୱାଲି, କୁମାଉଣୀ, ଜୌନସାରୀ ଆଦି ଉପଭାଷାର ସଂରକ୍ଷଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ମୋର ପ୍ରଥମ ଅନୁରୋଧ ହେଉଛି ଯେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ ଏହି ଉପଭାଷା ଶିଖାଇବା ଉଚିତ୍ । ଏହି ପରିଭାଷା ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ପରିଚୟ କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ । ଦେବ ଭୂମିର ଲୋକମାନେ ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ପରିବେଶକୁ ବହୁତ ଭଲ ପାଆନ୍ତି । ଏହା ସମଗ୍ର ଦେଶ ଜାଣିଛି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ହେଉଛି ଗୌରା ଦେବୀଙ୍କ ଭୂମି ଏବଂ ଏଠାକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାରୀ ମା' ନନ୍ଦଙ୍କ ରୂପ । ପ୍ରକୃତିର ସୁରକ୍ଷା କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ତେଣୁ ମୋର ଦ୍ୱିତୀୟ ଅନୁରୋଧ ହେଉଛି- ଏକ ପେଡ୍ ମାକେ ନାମ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆଜିକାଲି ଆପଣ ଦେଖିପାରୁଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି । ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏ ଦିଗରେ ଯେତେ ଶୀଘ୍ର କାମ କରିବ, ଆମେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବୁ। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ନାଉଲୋ ଧରୋଙ୍କୁ ପୂଜା କରିବାର ପରମ୍ପରା ରହିଛି। ନଦୀ ଓ ଡ୍ରେନ୍ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଜଳର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅଭିଯାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ତୃତୀୟ ନିବେଦନ କରୁଛି । ମୋର ଚତୁର୍ଥ ଅନୁରୋଧ ହେଉଛି- ନିଜର ଜଡ ମୂଳ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରୁହନ୍ତୁ, ନିୟମିତ ନିଜ ଗାଁକୁ ଯାଆନ୍ତୁ ଏବଂ ଅବସର ପରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ନିଜ ଗାଁକୁ ଯାଆନ୍ତୁ । ସେଠାରୁ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ ରଖନ୍ତୁ। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡବାସୀଙ୍କୁ ମୋର ପଞ୍ଚମ ନିବେଦନ ହେଉଛି- ଆପଣଙ୍କ ଗାଁର ପୁରୁଣା ଘରଗୁଡ଼ିକୁ ବଞ୍ଚାନ୍ତୁ, ଯାହାକୁ ଆପଣ ତିୱାରୀ ୱାଲି ଘର ବୋଲି କୁହନ୍ତି। ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକୁ ଭୁଲନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ହୋମଷ୍ଟେ କରି ଆପଣଙ୍କ ଆୟ ବଢ଼ାଇବାର ମାଧ୍ୟମ କରିପାରିବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ଆସୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରତିବର୍ଷ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏବଂ ସେମାନେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଏବଂ ବିଦେଶରୁ ଆସିଥାନ୍ତି । ମୁଁ ଆଜି ସମସ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ୪ଟି ନିବେଦନ ମଧ୍ୟ କରିବି । ପ୍ରଥମ ନିବେଦନ ହେଉଛି- ଯେତେବେଳେ ବି ଆପଣ ହିମାଳୟ କୋଳରେ ପର୍ବତରେ ବୁଲିବାକୁ ଯାଆନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦିଅନ୍ତୁ। ଆପଣ ଏକକ ବ୍ୟବହାର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ଶପଥ ନେଇ ଯାଆନ୍ତୁ। ଦ୍ୱିତୀୟ ନିବେଦନ ହେଉଛି- ସେଠାରେ ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲର ମନ୍ତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ରଖନ୍ତୁ। ଆପଣଙ୍କ ଯାତ୍ରା ଖର୍ଚ୍ଚର ଅତି କମରେ ୫% ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟ କିଣିବା ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରନ୍ତୁ। ତୃତୀୟ ନିବେଦନ ହେଉଛି- ଯଦି ଆପଣ ପାହାଡ଼କୁ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ସେଠାକାର ଟ୍ରାଫିକ୍ ନିୟମପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ। ସାବଧାନ ରୁହନ୍ତୁ, ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନ ମୂଲ୍ୟବାନ । ମୋର ଚତୁର୍ଥ ନିବେଦନ ହେଉଛି - ଯାତ୍ରା କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଆପଣ ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥଳର ରୀତିନୀତି ଏବଂ ନିୟମ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଜରୁରୀ । ସେଠାକାର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ , ଏଥିରେ ଆପଣ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡବାସୀଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ପାଇପାରିବେ । ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡବାସୀଙ୍କୁ ଏହି ୪ଟି ନିବେଦନ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ୫ଟି ନିବେଦନ ଦେବ ଭୂମିର ବିକାଶରେ ଦେବ ଭୂମିର ପରିଚୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମକୁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି ପଥରେ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଦେଶର ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଜାରି ରଖିବ । ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ରୌପ୍ୟ ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷ ଅବସରରେ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ବାବା କେଦାର ଆପଣଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନକୁ ମଙ୍ଗଳମୟ କରନ୍ତୁ । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks on Uttarakhand Sthapana Diwas
09 NOV 2024 12:55PM by PIB Delhi
Today marks the beginning of the silver jubilee year of Uttarakhand. That is, Uttarakhand is entering its 25th year. As we look ahead, we must embark on the journey of the next 25 years, committed to building a bright and prosperous future for Uttarakhand. There is a delightful coincidence in this: our progress coincides with Bharat's Amrit Kaal, a significant 25-year period dedicated to national growth. This confluence highlights the vision of a developed Uttarakhand as part of a developed Bharat, with our shared aspirations being realised in this era. I am delighted that the people of Uttarakhand are organising various programmes across the state, focused on the goals for the coming 25 years. Through these events, Uttarakhand’s pride will be celebrated, and the vision of a developed Uttarakhand will resonate with every resident. On this momentous occasion and for this crucial resolution, I extend my heartfelt best wishes to all of you. Just two days ago, the Pravasi Uttarakhand Sammelan was also successfully held. I am confident that our migrant Uttarakhandis will continue to play a significant role in the state’s development journey.
Friends,
The people of Uttarakhand had to fight long and hard for a separate state to realise their hopes and aspirations. This struggle culminated in success when the NDA government, under the esteemed leadership of Atal Ji and led by the BJP, came to power at the centre. It fills me with happiness to witness the dream that inspired Uttarakhand’s creation gradually coming to life. Devbhoomi Uttarakhand has always showered immense love and affection on all of us and the BJP. In return, the BJP is committed to the relentless development of Uttarakhand, driven by our dedication to serving Devbhoomi.
Friends, the doors of the Kedarnath temple closed only a few days ago. Several years back, after visiting Baba Kedarnath and sitting at his feet, I confidently declared that this decade would belong to Uttarakhand. The state has lived up to my faith and has proven me right in the past years. Today, Uttarakhand is setting and breaking new records of development. The state has achieved first place in last year’s Sustainable Development Goals index. It has been recognised as an achiever in the ease of doing business and as a leader in the startup rankings. Over the past year and a half, Uttarakhand’s development rate has surged by more than 1.25 times, while GST collections have grown by 14%. In 2014, the per capita income of Uttarakhand stood at approximately Rs 1.25 lakh per annum, which has now risen to Rs 2.60 lakh. Similarly, in 2014, the state’s Gross Domestic Product (GDP) was around Rs 1.5 lakh crore, and it has now almost doubled to nearly Rs 3.5 lakh crore. These figures reflect the creation of new opportunities for Uttarakhand’s youth and the state’s advancing industrial growth.
Thanks to the government’s efforts, life is becoming easier for the people of Uttarakhand, especially our mothers, sisters, and daughters. Before 2014, less than 5% of households in Uttarakhand had access to tap water. Today, that figure has risen to more than 96%, and we are on the path to achieving full coverage. Similarly, before 2014, only 6,000 km of rural roads under PM Gram Sadak Yojana had been constructed in the state. Now, the total length of these roads has exceeded 20,000 km. I am well aware of the challenges involved in constructing roads in the mountains and how essential they are. By building hundreds of thousands of toilets, supplying electricity to every household, distributing gas connections to countless families under the Ujjwala scheme, and offering free medical treatment through the Ayushman scheme, our government is acting as a partner to people of all ages and backgrounds.
Friends,
We can clearly see in Uttarakhand the benefits of a double-engine government. The financial support Uttarakhand receives from the Centre has nearly doubled. Under this governance model, the state has been gifted with an AIIMS satellite centre. During this period, Dehradun has also become home to the country’s first drone application research centre. Plans are in place to establish a smart industrial township in Udham Singh Nagar. Today, central government projects worth Rs 2 lakh crore are being implemented across Uttarakhand. Projects aimed at improving connectivity are progressing rapidly. The Rishikesh-Karnaprayag rail project is on track for completion by 2026, and 11 railway stations in Uttarakhand are being developed as Amrit stations. Once the Dehradun-Delhi Expressway is completed, the journey between the two cities will take only two and a half hours. In essence, a massive development effort is underway in Uttarakhand, enhancing the glory of this Devbhoomi and significantly reducing migration from the mountains.
Friends,
Our government is committed to preserving heritage while advancing development. A magnificent and spiritual reconstruction of Kedarnath Dham is underway, honouring the rich culture of Devbhoomi. Development work is progressing rapidly at Badrinath Dham. In the first phase of the Manas Khand Mandir Mala Mission, 16 ancient temple areas are being revitalised. The All Weather Road has made the Char Dham Yatra more accessible. Through the Parvatmala Project, ropeways are connecting religious and tourist destinations. I recall my visit to Mana village, where I experienced the overwhelming affection of our brothers and sisters at the border. The Vibrant Village Programme was launched from Mana itself, with our government considering border villages not as the last but the first villages of the country. Today, around 50 villages in Uttarakhand are being developed under this initiative. These efforts have given new momentum to tourism opportunities in Uttarakhand. And as tourism grows, more employment opportunities arise for the youth of the state. Just a few weeks ago, it was reported that nearly 6 crore tourists and pilgrims visited Uttarakhand this year. Before 2014, the record number of Char Dham pilgrims was 24 lakh; last year, more than 54 lakh pilgrims undertook the Char Dham journey. This has benefited everyone, from hotel and homestay owners to taxi drivers and textile merchants. Over the past years, more than 5,000 homestays have been registered.
Friends,
Today, Uttarakhand is making decisions and implementing policies that are setting an example for the nation. After a thorough study, Uttarakhand implemented the Uniform Civil Code, which I refer to as the Secular Civil Code. The whole country is now discussing the Uniform Civil Code and recognising its importance. The Uttarakhand government also passed the anti-cheating law to safeguard the future of the state's youth. Strict action has been taken against cheating mafias, and recruitments are now conducted with complete transparency and in a timely manner. Uttarakhand's successes in these areas are becoming a model for other states.
Friends,
Today is the 9th of November, a date marked by the auspicious number nine, a symbol of power. On this special day, I want to make nine requests—five to the people of Uttarakhand and four to the tourists and pilgrims who visit the state.
Friends,
The dialects of Uttarakhand, such as Garhwali, Kumaoni, and Jaunsari, are incredibly rich. Preserving them is crucial. My first request is that the people of Uttarakhand teach these dialects to future generations to maintain the cultural identity of the state. Uttarakhand is well-known for its deep respect for nature and the environment. It is the land of Gaura Devi, and every woman here is a manifestation of Maa Nanda. Protecting nature is vital, so my second request is to support the “Ek Ped Maa Ke Naam” movement, planting trees in the name of mothers. This campaign is gaining momentum nationwide, and Uttarakhand’s active participation will help us combat climate change. The tradition of worshipping 'Naul Dhara' must be upheld. My third request is for all of you to conserve rivers and Naul, and to support initiatives for water cleanliness. My fourth request is to stay connected to your roots by visiting your villages regularly, especially after retirement, to keep the bond strong. My fifth request is to preserve the old village houses, known as Tiwari houses. Do not abandon them; instead, convert them into homestays to generate income.
Friends,
Tourism in Uttarakhand is growing rapidly, with visitors coming from all over the country and the world. I have four requests for all tourists. First, when you visit the majestic Himalayas, prioritise cleanliness and commit to avoiding single-use plastic. Second, embrace the “Vocal for Local” mantra by spending at least 5% of your travel budget on locally made products. Third, adhere to traffic rules in the mountains, as safety is paramount. Fourth, learn about the customs and regulations of religious places before visiting and observe the decorum. The people of Uttarakhand will be glad to assist you in this regard. These five requests for the people of Uttarakhand and my four appeals to visitors will significantly strengthen Devbhoomi's identity and contribute to its development.
Friends,
We must propel Uttarakhand forward on the path of rapid progress. I am confident that our Uttarakhand will continue to play a crucial role in achieving the nation's goals. On this silver jubilee of Uttarakhand's establishment, I once again extend my best wishes to everyone. May Baba Kedar bless you all with prosperity. Thank you very much!