কেবিনেট
কেবিনেটে মেধাৱী শিক্ষাৰ্থীসকলক বিত্তীয় সহায় প্ৰদানৰ উদ্দেশ্যে প্ৰধানমন্ত্ৰী-বিদ্যালক্ষ্মী আঁচনিত অনুমোদন জনাইছে যাতে আৰ্থিক সীমাবদ্ধতাই ভাৰতৰ কোনো যুৱক-যুৱতীক গুণগত উচ্চ শিক্ষা গ্ৰহণত বাধাৰ সৃষ্টি নকৰে
অভিযানৰ ৰূপত ৰূপায়ন হ’বলগীয়া এই আঁচনিয়ে দেশৰ শীৰ্ষৰ ৮৬০ খন গুণগত উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানত নামভৰ্তি কৰা মেধাৱী শিক্ষাৰ্থীসকলক শিক্ষা ঋণৰ সম্প্ৰসাৰণৰ সুবিধা আগবঢ়াব, প্ৰতি বছৰে ২২ লাখতকৈও অধিক শিক্ষাৰ্থীক সামৰি ল'ব।
এক বিশেষ ঋণৰ সহায়ত সৰল, স্বচ্ছ, শিক্ষাৰ্থী-অনুকূল আৰু সম্পূৰ্ণ ডিজিটেল প্ৰক্ৰিয়াৰ দ্বাৰা জামানত মুক্ত, গেৰাণ্টৰ মুক্ত শিক্ষা ঋণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব
06 NOV 2024 3:14PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে নতুন কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি-প্ৰধানমন্ত্ৰী বিদ্যালক্ষ্মী আঁচনিত অনুমোদন জনাইছে, যাৰ জৰিয়তে মেধাৱী শিক্ষাৰ্থীসকলক বিত্তীয় সহায় আগবঢ়োৱা হ'ব, যাতে উচ্চ শিক্ষা গ্ৰহণ ক্ষেত্ৰত আৰ্থিক সীমাবদ্ধতাই কোনো ধৰণৰ বাধাৰ সৃষ্টি নকৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী বিদ্যালক্ষ্মী হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি, ২০২০-ৰ সৈতে সংহতি ৰাখি গ্ৰহণ কৰা আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। প্ৰধানমন্ত্ৰী বিদ্যালক্ষ্মী আঁচনিৰ অধীনত, গুণগত উচ্চশিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানত (কিউএইচইআই) নামভৰ্তি কৰা যিকোনো শিক্ষাৰ্থীয়ে পাঠ্যক্ৰমৰ সৈতে সম্পৰ্কিত সম্পূৰ্ণ পৰিমাণৰ শিক্ষা মাচুল আৰু অন্যান্য ব্যয়ৰ জোৰা মাৰিবলৈ বেংক আৰু বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ পৰা জামানত মুক্ত, গেৰাণ্টৰ মুক্ত ঋণৰ সুবিধা লাভ কৰিব। আঁচনিখন এক সৰল, স্বচ্ছ আৰু শিক্ষাৰ্থী-অনুকূল প্ৰণালীৰ জৰিয়তে পৰিচালনা কৰা হ'ব যি আন্তঃকাৰ্যক্ষম আৰু সম্পূৰ্ণৰূপে ডিজিটেল হ'ব।
এই আঁচনিখন এন আই আৰ এফ ৰেংকিঙৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰণ কৰা দেশৰ শীৰ্ষ মানদণ্ডৰ উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহৰ বাবে প্ৰযোজ্য হ'ব - যাৰ ভিতৰত আছে চৰকাৰী আৰু ব্যক্তিগত সকলোবোৰ উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান, যি সামগ্ৰিকভাৱে এন আই আৰ এফ-ৰ শীৰ্ষৰ ১০০ খনৰ ভিতৰত স্থান লাভ কৰিছে আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ শ্ৰেণী-নিৰ্দিষ্ট তথা ডমেইন নিৰ্দিষ্ট উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানৰ তালিকাত ১০১-২০০ত স্থান লাভ কৰিছে আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ পৰিচালিত সকলোবোৰ প্ৰতিষ্ঠান। এই তালিকাখন শেহতীয়া এন আই আৰ এফ ৰেংকিং ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰতিবছৰে উন্নীত কৰা হ'ব আৰু ২২ লাখতকৈও অধিক শিক্ষাৰ্থীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী-বিদ্যালক্ষ্মীৰ সম্ভাৱ্য লাভালাভ প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব।
৭.৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত ঋণৰ পৰিমাণৰ বাবে, অনাদায় ঋণৰ ক্ষেত্ৰত শিক্ষাৰ্থীগৰাকী ৭৫% ক্ৰেডিট গেৰাণ্টিৰ বাবেও যোগ্য হ'ব। ইয়ে আঁচনিখনৰ অধীনত শিক্ষাৰ্থীসকলক শিক্ষা ঋণ উপলব্ধ কৰোৱাত বেংকসমূহক সমৰ্থন প্ৰদান কৰিব।
ওপৰোক্ত সমূহৰ উপৰিও, বছৰি ৮লাখ টকা পৰ্যন্ত পৰিয়ালৰ উপাৰ্জন থকা, আৰু আন কোনো চৰকাৰী বৃত্তি বা সূত ৰেহাই আঁচনিৰ অধীনত লাভালাভৰ বাবে যোগ্য নোহোৱা শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে, স্থগিতাদেশৰ সময়ত ১০লাখ টকা পৰ্যন্ত ঋণৰ বাবে ৩ শতাংশ সূতৰ ৰেহাই প্ৰদান কৰা হ'ব। প্ৰতি বছৰে এক লাখ শিক্ষাৰ্থীক সূত ৰেহাই প্ৰদান কৰা হ'ব। চৰকাৰী প্ৰতিষ্ঠানৰ পৰা অহা আৰু কাৰিকৰী/পেছাদাৰী পাঠ্যক্ৰম বাছনি কৰা শিক্ষাৰ্থীসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ'ব। ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ পৰা ২০৩০-৩১ বৰ্ষলৈ ৩,৬০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হ'ব, আৰু এই সময়ছোৱাত ৭ লাখ নতুন শিক্ষাৰ্থীয়ে এই সূত ৰেহাইৰ সুবিধা লাভ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
উচ্চ শিক্ষা বিভাগৰ "পিএম-বিদ্যালক্ষ্মী" নামৰ এটা একত্ৰিত পৰ্টেল থাকিব যাৰ জৰিয়তে শিক্ষাৰ্থীসকলে সকলো বেঙ্কে ব্যৱহাৰ কৰিব লগা এক সৰলীকৃত আবেদন প্ৰক্ৰিয়াৰ দ্বাৰা শিক্ষা ঋণৰ লগতে সূত ৰেহাইৰ বাবে আবেদন কৰিব পাৰিব। ই-ভাউচাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় বেঙ্ক ডিজিটেল মুদ্ৰা (চিবিডিচি) ৱালেটৰ জৰিয়তে সূত ৰেহাই পৰিশোধ কৰা হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী বিদ্যালক্ষ্মীয়ে ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে গুণগত উচ্চ শিক্ষাৰ সৰ্বাধিক প্ৰৱেশাধিকাৰৰ বাবে শিক্ষা আৰু বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বিগত এটা দশকত ভাৰত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ পৰিসৰ আৰু প্ৰসাৰ বৃদ্ধি কৰিব। ই উচ্চ শিক্ষা বিভাগৰ দ্বাৰা ৰূপায়ণ কৰা পিএম-ইউএছপিৰ দুটা উপাদান আঁচনি- শিক্ষা ঋণৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ সূত ৰাজসাহায্য (চিএছআইএছ) আৰু ক্ৰেডিট গেৰাণ্টি পুঁজি আঁচনি (চিজিএফএছইএল)ৰ পৰিপূৰক হ'ব। পি এম-ইউএছপি চিএছআইএছ-ৰ অধীনত, বছৰি ৪.৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত পৰিয়ালৰ উপাৰ্জন থকা আৰু অনুমোদিত প্ৰতিষ্ঠানবোৰৰ পৰা কাৰিকৰী/পেছাদাৰী পাঠ্যক্ৰম অনুসৰণ কৰা শিক্ষাৰ্থীসকলে ১০লাখ টকা পৰ্যন্ত শিক্ষা ঋণৰ বাবে স্থগিতাদেশৰ সময়ত সম্পূৰ্ণ সূত ৰেহাই লাভ কৰিব। সেয়েহে, প্ৰধানমন্ত্ৰী বিদ্যালক্ষ্মী আৰু পিএম-ইউএছপিয়ে অনুমোদিত এইচইআইত মানদণ্ডৰ এইচইআই আৰু কাৰিকৰী/পেছাদাৰী শিক্ষাত উচ্চ শিক্ষা গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে সকলো যোগ্য শিক্ষাৰ্থীক একেলগে সামগ্ৰিক সমৰ্থন প্ৰদান কৰিব।

Cabinet
Cabinet approves PM-Vidyalaxmi scheme to provide financial support to meritorious students so that financial constraints do not prevent any youth of India from pursuing quality higher education
A mission mode mechanism will facilitate and drive the extension of education loans to meritorious students who get admission in the top 860 quality higher educational institutions of the nation, translating to covering more than 22 lakh students every year
A special loan product will enable for collateral free, guarantor free education loans; made accessible through a simple, transparent, student-friendly and entirely digital application process
Loan amounts up to ₹ 7.5 lakhs will be provided a 75% credit guarantee by the Government of India, to support banks to expand coverage
Furthermore, for students with up to Rs. 8 lakhs annual family income, the scheme will also provide for 3% interest subvention on loans up to Rs 10 lakh
This is in addition to the full interest subvention already offered to students with up to Rs. 4.5 lakhs annual family income
PM Vidyalaxmi will build on the scope and reach of initiatives taken over the last decade for maximizing access to quality higher education for the youth
06 NOV 2024 3:14PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved PM Vidyalaxmi, a new Central Sector scheme that seeks to provide financial support to meritorious students so that financial constraints do not prevent anyone from pursuing higher studies. PM Vidyalaxmi is another key initiative stemming out of the National Education Policy, 2020, which had recommended that financial assistance should be made available to meritorious students through various measures in both public and private HEIs. Under the PM Vidyalaxmi scheme, any student who gets admission in quality Higher Education Institution (QHEIs) will be eligible to get collateral free, guarantor free loan from banks and financial institutions to cover full amount of tuition fees and other expenses related to the course. The scheme will be administered through a simple, transparent and student-friendly system that will be inter-operable and entirely digital.
The scheme will be applicable to the top quality higher educational institutions of the nation, as determined by the NIRF rankings - including all HEIs, government and private, that are ranked within the top 100 in NIRF in overall, category-specific and domain specific rankings; state government HEIs ranked in 101-200 in NIRF and all central government governed institutions. This list will be updated every year using the latest NIRF ranking, and to begin starts with 860 qualifying QHEIs, covering more than 22 lakh students to be able to potentially avail benefits of PM-Vidyalaxmi; if they so desire.
For loan amount up to ₹ 7.5 lakhs, the student will also be eligible for a credit guarantee of 75% of outstanding default. This will give support to banks in making education loans available to students under the scheme.
In addition to the above, for students having an annual family income of up to ₹ 8 lakhs, and not eligible for benefits under any other government scholarship or interest subvention schemes, 3 percent interest subvention for loan up to ₹ 10 lakhs will also be provided during moratorium period. The interest subvention support will be given to one lakh students every year. Preference will be given to students who are from government institutions and have opted for technical/ professional courses. An outlay of ₹ 3,600 Crore has been made during 2024-25 to 2030-31, and 7 lakh fresh students are expected to get the benefit of this interest subvention during the period.
The Department of Higher Education will have a unified portal “PM-Vidyalaxmi” on which students will be able to apply for the education loan as well as interest subvention, through a simplified application process to be used by all banks. Payment of interest subvention will be made through E-voucher and Central Bank Digital Currency (CBDC) wallets.
PM Vidyalaxmi will build on and further enhance the scope and reach of the range of initiatives undertaken by the Government of India over the past decade in the domains of education and financial inclusion, for maximizing access to quality higher education for the youth of India. This will supplement the Central Sector Interest Subsidy (CSIS) and Credit Guarantee Fund Scheme for Education Loans (CGFSEL), the two component schemes of PM-USP, being implemented by the Department of Higher Education. Under the PM-USP CSIS, students with annual family income up to ₹ 4.5 lakhs and pursuing technical/ professional courses from approved institutions get full interest subvention during moratorium period for education loans up to ₹ 10 lakhs. Thus, PM Vidyalaxmi and PM-USP will together provide holistic support to all deserving students to pursue higher education in quality HEIs and technical/ professional education in approved HEIs.