Cabinet
Cabinet approves PM-Vidyalaxmi scheme to provide financial support to meritorious students so that financial constraints do not prevent any youth of India from pursuing quality higher education
A mission mode mechanism will facilitate and drive the extension of education loans to meritorious students who get admission in the top 860 quality higher educational institutions of the nation, translating to covering more than 22 lakh students every year
A special loan product will enable for collateral free, guarantor free education loans; made accessible through a simple, transparent, student-friendly and entirely digital application process
Loan amounts up to ₹ 7.5 lakhs will be provided a 75% credit guarantee by the Government of India, to support banks to expand coverage
Furthermore, for students with up to Rs. 8 lakhs annual family income, the scheme will also provide for 3% interest subvention on loans up to Rs 10 lakh
This is in addition to the full interest subvention already offered to students with up to Rs. 4.5 lakhs annual family income
PM Vidyalaxmi will build on the scope and reach of initiatives taken over the last decade for maximizing access to quality higher education for the youth
06 NOV 2024 3:14PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved PM Vidyalaxmi, a new Central Sector scheme that seeks to provide financial support to meritorious students so that financial constraints do not prevent anyone from pursuing higher studies. PM Vidyalaxmi is another key initiative stemming out of the National Education Policy, 2020, which had recommended that financial assistance should be made available to meritorious students through various measures in both public and private HEIs. Under the PM Vidyalaxmi scheme, any student who gets admission in quality Higher Education Institution (QHEIs) will be eligible to get collateral free, guarantor free loan from banks and financial institutions to cover full amount of tuition fees and other expenses related to the course. The scheme will be administered through a simple, transparent and student-friendly system that will be inter-operable and entirely digital.
The scheme will be applicable to the top quality higher educational institutions of the nation, as determined by the NIRF rankings - including all HEIs, government and private, that are ranked within the top 100 in NIRF in overall, category-specific and domain specific rankings; state government HEIs ranked in 101-200 in NIRF and all central government governed institutions. This list will be updated every year using the latest NIRF ranking, and to begin starts with 860 qualifying QHEIs, covering more than 22 lakh students to be able to potentially avail benefits of PM-Vidyalaxmi; if they so desire.
For loan amount up to ₹ 7.5 lakhs, the student will also be eligible for a credit guarantee of 75% of outstanding default. This will give support to banks in making education loans available to students under the scheme.
In addition to the above, for students having an annual family income of up to ₹ 8 lakhs, and not eligible for benefits under any other government scholarship or interest subvention schemes, 3 percent interest subvention for loan up to ₹ 10 lakhs will also be provided during moratorium period. The interest subvention support will be given to one lakh students every year. Preference will be given to students who are from government institutions and have opted for technical/ professional courses. An outlay of ₹ 3,600 Crore has been made during 2024-25 to 2030-31, and 7 lakh fresh students are expected to get the benefit of this interest subvention during the period.
The Department of Higher Education will have a unified portal “PM-Vidyalaxmi” on which students will be able to apply for the education loan as well as interest subvention, through a simplified application process to be used by all banks. Payment of interest subvention will be made through E-voucher and Central Bank Digital Currency (CBDC) wallets.
PM Vidyalaxmi will build on and further enhance the scope and reach of the range of initiatives undertaken by the Government of India over the past decade in the domains of education and financial inclusion, for maximizing access to quality higher education for the youth of India. This will supplement the Central Sector Interest Subsidy (CSIS) and Credit Guarantee Fund Scheme for Education Loans (CGFSEL), the two component schemes of PM-USP, being implemented by the Department of Higher Education. Under the PM-USP CSIS, students with annual family income up to ₹ 4.5 lakhs and pursuing technical/ professional courses from approved institutions get full interest subvention during moratorium period for education loans up to ₹ 10 lakhs. Thus, PM Vidyalaxmi and PM-USP will together provide holistic support to all deserving students to pursue higher education in quality HEIs and technical/ professional education in approved HEIs.

मन्त्रीमण्डल
मन्त्रिपरिषद्ले मेधावी विद्यार्थीहरूलाई वित्तीय सहायता प्रदान गर्नका लागि पीएम - विद्यालक्ष्मी योजनालाई मञ्जुरी दियो, ताकि वित्तीय बाधाहरूको कारण भारतका कुनै पनि युवालाई गुणस्तरीय उच्च शिक्षा प्राप्त गर्नबाट रोक्न नसकियोस्
एक मिशन मोड संयन्त्रले देशका शीर्ष 860 गुणस्तरीय उच्च शैक्षिक संस्थाहरूमा भर्ना पाउने मेधावी विद्यार्थीहरूलाई शैक्षिक ऋण विस्तारलाई सुगम बनाउनेछ र अघि बढ़ाइनेछ, जसको अर्थ हो प्रत्येक वर्ष 22 लाखभन्दा अधिक विद्यार्थीहरूलाई कभर गरिनेछ।
एक विशेष ऋण उत्पादले संपार्श्विक मुक्त, ग्यारेन्टर मुक्त शिक्षा ऋणको लागि सक्षम गर्नेछ; सरल, पारदर्शी, विद्यार्थी-मैत्री र पूर्ण रूपमा डिजिटल आवेदन प्रक्रियाको माध्यमद्वारा सुलभ बनाइएको छ।
7.5 लाख रुपियाँसम्मको ऋण राशिमा भारत सरकारद्वारा 75% क्रेडिट ग्यारेन्टी प्रदान गरिनेछ, ताकि ब्याङ्कहरूलाई कभरेज विस्तार गर्न सहयोग मिल्न सक्नेछ।
यस अतिरिक्त, वार्षिक 8 लाख रुपियाँसम्मको पारिवारिक आम्दानी भएका विद्यार्थीहरूलाई यो योजनाले 10 लाख रुपियाँसम्मको ऋणमा 3% ब्याज सहुलियत पनि दिनेछ।
यो 4.5 लाख रुपियाँसम्मको वार्षिक पारिवारिक आय भएका विद्यार्थीहरूलाई पहिले नै प्रस्ताव गरिएको पूर्ण ब्याज अनुदानको अतिरिक्त हो।
पीएम विद्यालक्ष्मीले युवाहरूको लागि गुणस्तरीय उच्च शिक्षामा अधिकतम पहुँचको लागि विगत दशकमा भएका पहलहरूको दायरा र पहुँचलाई निर्माण गर्नेछ।
06 NOV 2024 3:14PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा सम्पन्न भएको केन्द्रीय मन्त्रिपरिषद्ले पीएम विद्यालक्ष्मीलाई मजुरी दिएको छ, जो एक नयाँ केन्द्रीय क्षेत्र योजना हो, जसको उद्देश्य मेधावी विद्यार्थीहरूलाई वित्तीय सहयोग प्रदान गर्नु हो, ताकि वित्तीय बाधाहरूले कसैलाई उच्च अध्ययन गर्नबाट रोक्न नसकोस्। पीएम विद्यालक्ष्मी राष्ट्रिय शिक्षा नीति, 2020 बाट बाहिर निस्किएको एक अर्को महत्त्वपूर्ण पहल हो, जसले मेधावी विद्यार्थीहरूलाई सार्वजनिक र निजी उच्च शैक्षिक संस्थानमा विभिन्न उपायहरूको माध्यमद्वारा वित्तीय सहायता उपलब्ध गराउन सिफारिश गरेको थियो। पीएम विद्यालक्ष्मी योजना अन्तर्गत, गुणस्तरीय उच्च शिक्षा संस्था (क्यूएचईआईएस) मा भर्ना पाउने कुनै पनि विद्यार्थीले ट्यूशन शुल्क र पाठ्यक्रमसँग सम्बन्धित अन्य खर्चहरूको पूरा गर्न कवर गर्नका लागि ब्याङ्क तथा वित्तीय संस्थाहरूबाट धितो निःशुल्क, ग्यारेन्टर मुक्त ऋण प्राप्त गर्न योग्य हुनेछन्। यो योजना एक सरल, पारदर्शी र विद्यार्थी मैत्री प्रणालीको माध्यमद्वारा सञ्चालन गरिनेछ, जुन अन्तर-सञ्चालन योग्य र पूर्ण रूपमा डिजिटल हुनेछ।
यो योजना एनआईआरएफ र्‍याङ्किङद्वारा निर्धारण गरिए अनुसार राष्ट्रका उच्च गुणस्तरका उच्च शैक्षिक संस्थाहरूमा लागू हुनेछ - सबै एचईआई, सरकारी र निजी, जुन समग्र, श्रेणी-विशिष्ट र क्षेत्र विशिष्ट श्रेणीकरणमा एनआईआरएफमा शीर्ष 100 भित्र परेका छन्; राज्य सरकारको एचईआई एनआईआरएफमा 101-200 मा स्थानमा रहेको र सबै केन्द्र सरकारद्वारा सञ्चालित संस्थान आदि पर्छन्। यो सूची हरेक वर्ष नवीनतम एनआईआरएफ र्‍याङ्किङको प्रयोग गरेर अद्यावधिक गरिनेछ र यसको शुरुआत 860 योग्य क्यूएचईआईबाट हुनेछ, जसमा 22 लाखभन्दा अधिक विद्यार्थीहरू सामेल हुनेछन्, जसले सम्भावित रूपमा पीएम-विद्यालक्ष्मीको लाभ उठाउन सक्नेछन्; यदि उनीहरू यसो गर्न चाहन्छन् भने।
7.5 लाख रुपियाँसम्मको ऋण रकमको लागि विद्यार्थी बकाया डिफल्टको 75% को क्रेडिट ग्यारेन्टीको लागि पनि योग्य हुनेछन्। यसले ब्याङ्कहरूलाई योजना अन्तर्गत विद्यार्थीहरूलाई शैक्षिक ऋण उपलब्ध गराउन सहयोग गर्नेछ।
उपरोक्तका अतिरिक्त, वार्षिक 8 लाख रुपियाँसम्मको पारिवारिक आम्दानी भएका र अन्य सरकारी छात्रवृत्ति वा ब्याज सहुलियत योजना अन्तर्गतको लाभका लागि अयोग्य भएका विद्यार्थीहरूलाई अधिस्थगन अवधिका लागि 10 लाख रुपियाँसम्मको ऋणमा 3 प्रतिशत ब्याज छुट पनि प्रदान गरिनेछ। प्रत्येक वर्ष एक लाख विद्यार्थीहरूलाई ब्याज अनुदान सहयोग दिइनेछ। सरकारी संस्थाबाट आएका र प्राविधिक/व्यावसायिक पाठ्यक्रमहरू छनोट गरेका विद्यार्थीहरूलाई प्राथमिकता दिइनेछ। 2024-25 देखि 2030-31 को अवधिमा रु. 3,600 करोडको परिव्यय गरिएको छ र 7 लाख नयाँ विद्यार्थीहरूले यस अवधिमा ब्याज अनुदानको लाभ पाउने अपेक्षा गरिएको छ।
उच्च शिक्षा विभागको एक एकीकृत पोर्टल पीएम-विद्यालक्ष्मी हुनेछ, जसमा विद्यार्थीहरूले सबै बैंकहरूले प्रयोग गर्ने सरलीकृत आवेदन प्रक्रियाको माध्यमद्वारा शैक्षिक ऋण र ब्याज सहुलियतका लागि आवेदन दिन सक्नेछन्। ब्याज अनुदानको भुक्तानी ई-भाउचर र केन्द्रीय ब्याङ्क डिजिटल मुद्रा (सीबीडीसी) वालेटको माध्यमद्वारा गरिनेछ।
पीएम विद्यालक्ष्मीले भारतका युवाहरूको लागि गुणस्तरीय उच्च शिक्षामा अधिकतम पहुँचको लागि शिक्षा र वित्तीय समावेशीकरणको क्षेत्रमा विगत एक दशकमा भारत सरकारले गरेका पहलहरूको दायरा र पहुँचलाई थप विस्तार गर्नेछ। यसले केन्द्रीय क्षेत्र ब्याज अनुदान (सीएसआईएस) र शिक्षा ऋणका लागि क्रेडिट ग्यारेन्टी कोष योजना (सीजीएफएसईएल), पीएम-यूएसपी सीएसआईएसका दुई घटक योजनाहरू, उच्च शिक्षा विभागद्वारा लागू गरिँदैछ। पीएम-यूएसपी सीएसआईएस अन्तर्गत, वार्षिक पारिवारिक आम्दानी रु. 4.5 लाखसम्म भएका र स्वीकृत संस्थाहरूबाट प्राविधिक/व्यावसायिक पाठ्यक्रमहरू गर्दै आएका विद्यार्थीहरूले 10 लाख रुपियाँसम्मको शिक्षा ऋणको लागि स्थगन अवधिमा पूर्ण ब्याज अनुदान पाउँछन्। यसरी, पीएम विजयलक्ष्मी र पीएम-यूएसपीले मिलेर सबै योग्य विद्यार्थीहरूलाई गुणस्तरीय उच्च शिक्षा संस्थानहरूमा उच्च शिक्षा र स्वीकृत उच्च शिक्षा संस्थानहरूमा प्राविधिक/व्यावसायिक शिक्षा लिनको लागि समग्र समर्थन प्रदान गर्नेछ।