খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
শ্রী সাইলেস কুমার সিংহ, সেক্রেতরীনা রুরেল দিভেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী নয়ি চেত্না ৩.০ কেম্পেন এগেন্স্ত জেন্দর-বেজ ভাইওলেন্সতা সপ্পোর্ত হেনগৎহন্নবা ইন্তর-মিনিস্তরিএল মীফম পাঙথোকখ্রে
কেম্পেন অসি নবেম্বর ২৫, ২০২৪, ইন্তরনেস্নেল দে ফোর দি ইলিমিনেসন ওফ ভাইওলেন্স এগেন্স ৱুমেন নুমিত্তা হৌদোক্কনি
থা অমা চুপ্না চত্থগদবা কেম্পেন অসি দিসেম্বর ২৩, ২০২৪ ফাওবা ভারতকী স্তেত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতরী পুম্নমক্তা পাঙথোক্কনি
থৌশিল অসি DAY-NRLM গী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ নেতৱর্কনা লমজিংগনি
30 OCT 2024 2:31PM by PIB Imphal
রুরেল দিভেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা দীনদয়াল অন্দয়োদয়া য়োজনা – নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদ মিসন (DAY-NRLM) না নেস্নেল কেম্পেন এগেন্স্ত জেন্দর-বেজ ভাইওলেন্সকী অহুমশুবা ইদিসন ‘নয়ী চেত্না ৩.০’গী স্ত্রেতেজিক রোদমেপ য়াত্থোক্নবা ঙরাং ইন্তর-মিনিস্তরিএল মীফম অমা পাঙথোকখ্রে‍।
শ্রী সাইলেস কুমার সিংহ, সেক্রেতরী, রুরেল দিভেলপমেন্তনা থৌরম মপু ওইদুনা পাঙথোকখিবা মীফম অদুদা লৈবাক পুম্বদা জেন্দর-বেজ ভাইওএন্সকী মরমদা খঙবা হেনগৎহন্নবা অমসুং রেসপোন্স মেকানিজম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা অমসুং এক্সন প্লান য়াত্থোকপগী থৌরাং খন্ননবা লাইন মন্ত্রালয় তরেৎকী মীহুৎশিং পুনখি‍।
শ্রীমতী স্মৃতি শরন, জোইন্ত সেক্রেতরী, রুরেল দিভেলপমেন্তনা নয়ি চেত্না কেম্পেনগী মমাঙগী ইদিসনগী মরুওইবা ফাইন্দিংশিং পুথোক্তুনা পুক্না হোৎনমিন্নবগী মরুওইবা ৱাফমশিং থমদুনা মীফম হৌদোকখি, তুংদা নয়ি চেত্না ৩.০গী পান্দমশিং অমসুং মওং মতৌগী মরমদা মপুং ওইনা খন্নখি‍।
থা অমা চুপ্না চত্থগদবা কেম্পেন অসি নবেম্বর ২৫, ২০২৪দগী হৌগনি অমসুং দিসেম্বর ২৩, ২০২৪ ফাওবা ভারতকী স্তেত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতরী পুম্নমক্তা পাঙথোক্কনি‍। থৌশিল অসি জন অন্দোলন (মীয়ামগী ইহৌ)গী ৱাখল্লোন পুশিন্দুনা DAY-NRLMগী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ (SHG) নেতৱর্কনা লমজিংগনি‍।
রুরেল দিভেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না লমজিংবা মীফম অদুদা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং, নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাওখৎ থৌরাং, পঞ্চায়তী রাজ, য়ুথ এফ্যার্স, সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পৱারমেন্ত, অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসনচিংবা লাইন মন্ত্রালয়শিংদগী মীহুৎশিংনা শরুক য়াখি‍। খন্ন-নৈনখিবা অদুদা ঙাকথোক্নবা থৌরাংশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, সপ্পোর্ত সিস্তেম এক্সেস ফগৎহন্নবা, অমসুং কেম্পেনগী পান্দমশিং ফংনবগীদমক মন্ত্রালয়শিংগী এক্সপর্তিজ শীজিন্ননবা পুন্না হোৎনমিন্নবা হায়বসিদা মীৎয়েঙ থমখি‍। মন্ত্রালয় খুদিংগী থৌদাংশিং য়াত্থোক্লবা দ্রাইফ্ত জোইন্ত এদভাইজরী অমা খন্নখি অমসুং অমুক হন্না নৈনখি‍। খন্নখিবা অদুনা প্রাইওরিতী পীবা য়াবা ভাইওলেন্স মখলশিং অমসুং হায়রিবা পলশিং অসি নমখায়নবা পায়খৎপা য়াবা খোঙথাংশিংগী মরমদা নৈনখি‍।
মহাক্কী ৱারোলদা, শ্রী চরঞ্জিৎ সিংহ, এদিস্নেল সেক্রেতরী, রুরেল দিভেলপমেন্তনা মীফম অদুদা পুথোক্নরকখিবা সজেসনশিংবু থাগৎখি অমসুং কেম্পেন অসিবু মিসন মোদতা চঙশিন্নবগীদমক এদভাইজরীঈ অদু ফোর্মেলাইজ তৌনবা ৱাফম মখি‍।
মহাক্কী লোইশিনবগী ৱারোলদা, শ্রী সাইলেস কুমার সিংহনা জেন্দর-বেজ ভাইওলেন্স থেংননবা, খুন্নাইদা পাক শন্না অহোংবা পুরক্নবা মন্ত্রালয় পুম্নমক্তা থোং মান্ননা চঙশিমিন্ননবগী মরুওইবা ৱাফমশিং থমখি‍।
নয়ি চেত্না কেম্পেন্না গ্রাসরুতকী থাক্তা থৌশিল কয়া পায়খত্তুনা জেন্দর-বেজ ভাইওলেন্স মুত্থৎনবা মীয়ামদা পাক শন্না খঙবা অমসুং মরম খঙনা থবক পায়খৎপগী চাং হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি‍। হৌদোরকপদগী হৌনা, নয়ি চেত্নানা লৈবাক পুম্বদা মীওই মিলিয়ন কয়া মোবিলাইজ তৌদুনা নুপী-নুপা থোং মান্নবা অমসুং নুপীশিংগী মপাঙ্গল হাপ্নবা অচৌবা ইহৌ অমা শাগত্তুনা লাক্লি‍। মসিগী অহান্বা চহিদা, কেম্পেন অসিনা, য়াম্লবা লাইন মন্ত্রালয়শিংনা ঙাক্লৌ পীদুনা মীওই করোর ৩.৫ য়ৌখি অদুগা অনিশুবা ইদিসন, নয়ি চেত্না ২.০না স্তেত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতরী ৩১দা মীওই করোর ৫.৫না শরুক য়াদুনা লৈবাক শিন্বা থুংনা এৱ্যারনেসকী থবক থৌরম লাখ ৯ হেন্না পাঙথোকখি‍।

Ministry of Rural Development
Shri Shailesh Kumar Singh, Secretary chaired the inter-ministerial meeting to bolster support for the Ministry of Rural Development’s Nayi Chetna 3.0 Campaign Against Gender-Based Violence
Campaign to be launched on 25 November 2024, the International Day for the Elimination of Violence Against Women
The month long campaign will run across all Indian States and Union Territories until December 23, 2024
The initiative will be led by DAY-NRLM’s Self-Help Group network
30 OCT 2024 2:31PM by PIB Delhi
The Deendayal Antyodaya Yojana - National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM) under the Ministry of Rural Development convened an inter-ministerial meeting yesterday to outline the strategic roadmap for ‘Nayi Chetna 3.0’ – the third edition of its National Campaign Against Gender-Based Violence.
Chaired by Shri Shailesh Kumar Singh, Secretary, Rural Development, the meeting brought together representatives from seven line ministries to discuss collaboration and action plans to raise awareness and reinforce response mechanisms against gender-based violence nationwide.
Smt. Smriti Sharan, Joint Secretary, Rural Development, commenced the meeting by presenting key findings from previous editions of the Nayi Chetna Campaign emphasizing the need for collaborative efforts, followed by an overview of the goals and structure for Nayi Chetna-3.0.
The month-long campaign will launch on November 25, 2024 and will run across all Indian States and Union Territories until December 23, 2024. The initiative will be led by DAY-NRLM’s Self-Help Group (SHG) network, embodying the spirit of Jan Andolan (people’s movement)
Led by the Ministry of Rural Development, the meeting saw participation from line ministries including the Ministries of Health and Family Welfare, Information and Broadcasting, Women and Child Development, Panchayati Raj, Youth Affairs, Social Justice and Empowerment and the Department of Justice. Discussions focused on fostering convergence to strengthen preventive efforts, improve access to support systems, and leverage each ministry's expertise to drive the campaign's objectives. A draft joint advisory delineating each ministry's role was discussed and reviewed. The discussion threw light on the different forms of violence that could be prioritized and steps that could be taken to address these barriers.
In his remarks, Shri Charanjit Singh, Additional Secretary, Rural Development, commended the suggestions made during the meeting and called for formalizing the advisory to drive the campaign in mission mode.
In his closing remarks, Shri Shailesh Kumar Singh emphasized the necessity for a united approach across ministries to combat gender-based violence, fostering widespread social change.
The Nayi Chetna Campaign seeks to amplify awareness and drive informed action to address gender-based violence through grassroots initiatives. Since its inception, Nayi Chetna has mobilized millions nationwide, creating a substantial movement for gender equality and women’s empowerment. In its first year, the campaign reached 3.5 crore people, supported by multiple line ministries, while the second edition, Nayi Chetna 2.0, involved 5.5 crore participants across 31 States and Union Territories, with over 9 lakh awareness activities on gender-based violence conducted nationwide.