কল্চর মন্ত্রালয়
রাইগর ফোর্ত: ছত্রপতি সিভাজীনা শেমগৎলম্বা খ্বায়দগী মশক নাইবা মরাথা লৈবাক্কী কোনুং
28 OCT 2024 1:45PM by PIB Imphal
খা মায়কৈগী শেংলবা লৈমায়সিদা‍‍।
ছত্রপতিগী খুয়াগী উফুলগী‍।‍।
ইকোক নোঞ্জরি রাইগরদা‍।
কোনুংনি মসি নীংতম্বা লৈবাক্কী‍।‍।
রাইগর ফোর্ত “মরাথা মিলিতরী লেন্দস্কেপ ওফ ইন্দিয়া” হায়বা মমিংগী মখাদা UNESCO ৱর্ল্দ হেরিতেজকীদমক নোমিনেত তৌখিবা লান্বন ১২গী মনুংদা অমনি‍।
নোমিনেত তৌখিবা লানবন ১২গী মনুংদা, রাইগর অসি মরাথা য়ুমশারোলকী চপ চারবা খুদম অমনি অমসুং চীং অমদা লৈবা কোনুং লানবনগী খ্বায়দগী ফরবা খুদম অমনি
চহি অসিগী গুজরাতকী কেবারিয়াদা পাঙথোক্কদবা রাস্ত্রিয় এক্তা দিবস থৌরমগী মরুমদা লৈরিবা থীমদি রাইগর ফোর্ত অসিনি
ছত্রপতি সিবাজী মহারাজকী অঙকপা ফংলবা মরিংজেল, মথৌনা লৈবা থৌওংশিং অমসুং ইনোভেতিব ওইবা লাল্লোংগী ৱারীশিং উৎনবগীদমক কেবারিয়াগী রাস্ত্রিয় এক্তা দিবস পেরেদকী মফমদা রাইগর ফোর্তকী রেপ্লিকা অমা বেকদ্রোপ ওইনা শেম্লে‍
ব্রিতিস পুৱারী নৈনবা গ্রান্ত দফনা রাইগর অমসুং রোক ওফ জিব্রালতাগা মান্নবা ৱাফমশিং পুথোক্লম্মি, রাইগরবু নোংপোক্কী জিব্রাল্তরনি হায়রম্মি
দুর্গরাজ রাইগর
মহারাস্ত্র তম্পাক্কী মথক্তা লৈরিবা রাইগর ফোর্ততা ছত্রপতি সিবাজী মহারাজকী লৈঙাক্কী ৱারীশিং খোন্থাং য়ৈরি‍। মতম অমদা মহাক্কী মরাথা লৈবাক্কী কোনুং ওইরম্বা চীংদোল অসিদা মথৌনা ফবা, অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং মরিংজেল খাবগী ৱারীশিং য়াওরি‍। রাইগরগী নুং খুদিংদা, মহাক্কী লুচিংতনা লানবন অসিবু মপাঙ্গল কনবগী খুদম অমা ওইহল্লম্বা সিবাজী মহারাজকী শিংথানিংঙাই ওইবা থৌনা অমসুং অশানবা মীৎয়েঙগী খোন্থাং থক্তোক্লি‍। ঙসিসু, মসিনা লেপ্তনা পুক্নিং থৌগত্তুনা, লৈবাক অমগী পুৱারী শেমখিবা তোপ তোপ্পা থবক থৌওংশিংবু মীরোল কয়াদা নীংশিংহল্লি‍।
“সভাসদ বখর” (অরিবা ময়েক)তা মতৌ করম্বা ছত্রপতি সিবাজী মহারাজনা রাইগর ফোর্তপু মরাথা লৈবাক্কী কোনুং ওইনা খল্লম্বগে হায়বগী মমি তারি‍। মসিনা ইরি, “ছত্রপতি সিবাজী মহারাজনা অঙম্বা চীংমায়শিং লৈবা অমসুং মফম অদুৱাইগী খ্বায়দগী ৱাংবা চীংশাং ওইরিবা চীং নৎত্রগা রাইরীগী মতিং উখি‍। মফমদগী নুংগী অতেক অকায় লৈতবা মতৌ অদুদা অচৌবা মতিং লৈরম্মি‍। দৌলতবাদকী লানবনসু অফবা লানবন অমনি, অদুম ওইনমক, মসি রাইগরগুম্না ফবদি ওইদে, মরমদি মসিনা হেন্না ৱাংই অমসুং ফৈ, অদুনা কোনুং অমা ওইনা অমসুং নিংথৌগী ফম্বাল লৈবদা হেন্না মতিক চাই‍।”
কাল অমসুং গন্ধারী তুরেলশিংনা শেম্বা তম্পাকশিংনা কোয়শিন্বা রাইগরনা অকোয়বগী চীংশিংগা শম্নদনা নাইতোম তানা লৈরি‍। অঙম্বা চীংমায় অমসুং ফীত ১৫০০ ৱাংবা ফক্লাংগুম্লবা মমা অসিনা হেঞ্জিনবা ঙমদবা মসিগী মতৌ অসিনা লান্মীগী ঙাকশেলগী হৈ-শিংবগী মশক উৎলি‍।
মরাথা মতমগী ব্রিতিস পুৱারী নৈনবা গ্রান্ত দফনা রাইগরগা রোক ওফ জিব্রালতরগা মান্নবা ৱাফমশিং ফোঙদোক্লম্মি‍। মহাক্না রাইগরবু নোংপোকলমগী জিব্রালতর হায়না ফাওবা কৌরম্মি‍।
রাইগর ফোর্ত “মরাথা মিলিতরী লেন্দস্কেপ ওফ ইন্দিয়া” হায়বা মমিংগী মখাদা UNESCO ৱর্ল্দ হেরিতেজকীদমক নোমিনেত তৌখিবা লান্বন ১২গী মনুংদা অমনি‍। নোমিনেত তৌখিবা লানবন ১২গী মনুংদা, চীং অদুগী ফিজিওগ্রাফীগা নীংথিনা পুনশিন্দুনা অমসুং লানবন মনুংদা খ্বায়দগী মওং মরিল নাইবা শেমগৎপা তাইপোলোজীশিং লৈদুনা, রাইগর অসি মরাথা য়ুমশারোলকী চপ চারবা খুদম অমনি অমসুং চীং অমদা লৈবা কোনুং লানবনগী খ্বায়দগী ফরবা খুদম অমা ওইরি‍।
চহি অসিগী গুজরাতকী কেবারিয়াদা পাঙথোক্কদবা রাস্ত্রিয় এক্তা দিবস থৌরমগী মরুমদা লৈরিবা থীমদি রাইগর ফোর্ত অসিনি‍। ছত্রপতি সিবাজী মহারাজকী অঙকপা ফংলবা মরিংজেল, মথৌনা লৈবা থৌওংশিং অমসুং ইনোভেতিব ওইবা লাল্লোংগী ৱারীশিং উৎনবগীদমক কেবারিয়াগী রাস্ত্রিয় এক্তা দিবস পেরেদকী মফমদা রাইগর ফোর্তকী রেপ্লিকা অমা বেকদ্রোপ ওইনা শেম্লে‍‍।
রাইগর ফোর্তকী পুৱারী
১৬৫৩ CEদা, রাইগর (মতমদুদা রাইরী হায়না খঙনরম্বা) মোরেসকী মখুত্তগী মরাথা লান্মীনা লৌশিনখি‍। লানবন অদু কোনুং ওইবা মতিক চাহন্নবগীদমক, সিবাজী মহারাজনা লানবন অদু অমুক হন্না শেমগৎ শাগৎপগী থবক হিরোজী ইন্দুল্করদা খুৎশিন্নখি‍। মতুং তারকপদা, জুন ৬, ১৬৭৪ CEদা রাইগর লান্বন্দা সিবাজী মহারাজনা ফম্বাল কাবগী অচৌবা থৌরম অমা পাঙথোক্তুনা থৌরম অদুদা “ছত্রপতি” হায়বা মিংথোল লান্থোকখি‍। লান্বন অসিনা ছত্রপতি সিবাজী মহারাজকী অনিশুবা কোনুং ওইনা লৈরম্মি অমসুং মরাথা লৈবাক ঙাকপা অমসুং চাউথোকপদা মরুওইবা থৌদাং লৌখি‍।
রাইগর লান্বন্না মহারাস্ত্রগী অথোইবা মাঙলমচৎপু তুমিন্না নীংশিংহল্লি অমসুং মসিবু দুর্গরাজ (লান্বনশিংগী নিংথৌ) হায়না শকখঙনরি‍। তোঙান তোঙানবা মশক নাইবা মফমশিংনা মফম অসিবু ‘সীভ তীর্থ’গী মফম ওইনা মমিং চৎহল্লি‍। লান্বন অসি মাগী পারী পুরিগী লন ওইবা অমসুং চপ চারবা য়ুমশারোলগী খুদম ওইবগী মরমখক্তা নত্তনা মখোয়গী ফিদম ওইনা লৌনরিবা থৌনা, লিংজেল, লৈবাক ঙাকপগী হৈ-শিংবা, মীনুংশি চাউবা অমসুং মরৈবাক নীংবগীদমক খঙনবা ছত্রপতি সিবাজী মহারাজকী ফম্বাল লৈরম্বা মরম্না মীওই লিশিং কয়ানা মফমসিদা লাই খুরুম্বা চৎনরক্তুনা সিবঙক্তশিংগী অশেঙবা লাইফম ওইরে‍। খৃস্ত্যান অমসুং হিন্দু কেলেন্দরদা য়ুম্ফম ওইরগা সিবরাজঅভিশেক্কী কুমওন থৌরম হরাও কুমহৈগা লোয়ননা পাঙথোক্নদুনা মহারাস্ত্রগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী য়াম্লবা মীশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লি‍। মতৌ অসুম্না সিবাজী মহারাজকী লৈখিদবগী কুমওন থৌরম (পুন্যতিথি)সু চাউনা ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা পাঙথোকই‍।
মফম অসিদনি সিবাজী মহারাজনা তরাতরেৎশুবা চহিচাদা (১৬৭৪ CE) মহাক্কী কোনুং লিংখৎখিবা‍। সিবরাজ মহারাজনা ১৬৫৬ CEদা লানবন অসি চন্দ্ররাও মোরেদগী মুনখিবনি‍। কুপ্না খন্নরবা অমসুং মফমসিগী লাল্লোং য়াৎপদা চপ চাবা অমসুং মীনা পাক হেক চঙবা ঙমদবা মতৌসি য়েংলগা মফমসিবু হিন্দ্বী স্বরাজকী কোনুং ওইবদা খ্বায়দগী চুনগনি হায়না লেপখিবনি‍। চীংদোল অসি চীং অসিগী নাকল নাম্মখক্তগী য়ৌবা য়াই‍। সিবাজী মহারাজনা রাইগর লান্বন্দগী হিন্দ্বী স্বরাজপ চহি তরুক ১৬৮০ CEদা চুপ্না মহাক্না লৈখিদবা মতমদু ফাওবা পাল্লম্মি‍। রাইগর লান্বন্দা ছত্রপতি সিবাজী মহারাজকী মংফম অমা লৈ‍।
রাইগর লান্বন অসি চীং লেম্না শেম শারবা হোজঙ, লানবনগুম্না খারিবা ফক্লাং অমসুং অচৌবা মোনুমেন্তশিংগীদমক মশক নাইনা লৈ‍। লাইবক থিবদি, সিবাজী মহারাজকী মংফমখক নত্তনা, নক্কর খানা, সির্কাই দেবী লাইশঙ, জগদিস্বর লাইশঙ – প্রভু সিভদা কৎপা খুফম, - মীয়াম তিনফম হোল (রাজসদর), রোয়েল কমপ্লেক্স, লৈমগী কোনুং (রানিবাস), বজারপেথ, মনোর (প্লেজর পেবিলিয়ন), ৱদেস্বর লাইশঙ, খুব্লাদা বুর্জ, মসিদ মোর্চা, নন্নে দর্ৱাজা য়াওনা লান্বন মনুংদা লৈরিবা স্ত্রকচর অয়াম্বা ফীভম চাদনা লৈরি‍।
রোয়েল কমপ্লেক্স: রানিবাসস, রাজসদর, নক্করখানা, মিনা দর্ৱাজা, অমসুং বল্খি দর্ৱাজা য়াওরিবা রোয়েল কমপ্লেক্স অসি নীংথিনা লানবনগুম্না খাগৎলি অমসুং নক্করখানা, নিমা দর্ৱাজা অমসুং পল্খি দর্ৱাজা হায়রিবা হোজঙ অহুম অসিখক্তদগী চঙবা য়াই‍। লানবনগুম্না খাগৎলিবা কমপ্লেক্স অসি বল্লে কিলা (চোঙাবোন) হায়না খঙনৈ‍। বল্লে কিলা অসিগা থংননা নীংথিরবা তৱার অহুম লৈ‍। অমনা অৱাংলোমদা লৈ, অদুগা অতোপ্পা অনিদুনা লানবনখুম্লবা ফক্লাংদুগী নোংপোক্লোমদা লৈ‍। মথোল অহুমগী তৱার (মনোর)শিং অদু খুৎ চঙনা শেম শাই অমসুং প্লেজর পেবিলিয়ন ওইনা শীজিন্নরম্বগুম উই‍। নীংথিনা নলা পীবা তোইলেত অমা লৈরিবদু পন্বা য়াই‍। লৈনুংগী সেলর (খলবত খানা) অমা নোংপোক্লোমদা লৈ, মসি অরোনবা মীফম, লনাই ইরাৎপা, অমসুং সনা-লুপা লন-থুম থম্ফম ওইনা শীজিন্নরম্বা য়াই‍।
রাজসদর (মীয়াম তিনফম হোল): মফমসিদনি সিবাজী মহারাজনা মতম মতমগী ৱাফমশিংদা ৱায়েল পীনবা অমসুং মীথুংশিং অমসুং অতোপ্পা লৈবাক্কী মীওইশিং ওক্নবা মহাক্কী দর্বার পাঙথোক্লম্লিবসি‍। মসিগী মওং মতৌ রেক্তেঙ্গুলর ওই অমসুং মমায় নোংপোক ওল্লি‍। মসি নক্করখানা কৌবা চীং-লেম্লবা হোজঙ অমা ফাওরগা নোংপোক মায়কৈদগী চঙলকই‍। হোজঙ অসি নিংথৌগী ফম্বাল মায়োক্ননা মথোল অহুম ৱাংনা লৈবা নীংথিরবা স্ত্রকচর অমনি‍। মথক ইথং থংবা মথোল অসি চেক্না শাই, অদুগা মখাগী মথোলশিংনা নুং মতুপ মতুপশিংনা শাই‍। নক্করখানাদা কোনুংগী বেন্দ অমনা ঈশৈ নোংমাই শকপা খোংবা তৌরম্মি হায়না থাজনৈ‍। মফম অসি অঙকপা একুস্তিক প্রোপর্তীশিং লৈবা য়ুমশারোলগী অথোইবা খুদম অমনি‍। নক্করখানা অমসুং নিংথৌ ফম্বালগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পসি মিতর ৬৫ রোম্নি, অদুবু য়াম্না তপ্না শোনবা ফাওবা মতাই অনিমক্তা তাবা ফংই‍। রাজসদর অসি সিবাজী মহারাজকী নুংঙাইবা, অৱাবা, অশাওবা, মায় পাকপা, লৈঙাক্লোনগী হৈশিংবা, অমসুং পুকচেল চাওবা মতৌগী মরোল থোক্ত্রবা ৱিতনেস অমনি‍।
মপুং ওইবা ফম্পাক অসিদা ফম্বাল লৈরম্বা মফমদুদা ছত্রপতি সিবাজী মহারাজকী ফমদুনা লৈবা শক্তম অমা লৈবা মমায় নিপান লোঙবা মেঘদম্বারি (ওর্নেত কেনোপী) অমা লৈ‍।‍ দাইমন্দ অমসুং সনাতনা লৈতেংবা নিংথৌ ফম্বাল অদু কেজি ১০০০ রোম লুম্বা সনাগী য়ুম্বী নিপানদা তোংদুনা লৈরম্মি হায়না রেকোর্দ তৌই‍। মসিদা সিবাজী মহারাজকী কোনুংগী এমব্লেমসু হাপ্লি‍। ফম্বাল মথক্তা খল্লিবা শাতিন অদু মমল য়াম্লবা নুং অমসুং মুক্তাগী পরেংশিংনা লৈতেংই‍।
হোলিচা মাল: মসি নক্করখানাগী মপান্দা লৈ‍। মসি অপাকপা অহাঙবা চহিগী হোলী কুমহৈ পাঙথোকফম ওইনা শীজিন্নরম্বা য়াবা মফম অমনি‍। হোলিচা মালগী নোংচুপথংবা চিদাইদা, লানবন অসিবু কোল্লিবা লাই সির্কাই ভবানীগী অপীকপা লাইশঙ অমা লৈ‍। হৌজিক লৈরিবা মফম অসিদা হোংদোকত্রিঙৈদা মফম অসিবু কোল্লিবা লাই অসি হোলিচা মালগী মৈরমলোমদা লৈবা অৱাংবা নুংপাকথক্তা লৈরম্মি হায়না থাজনৈ‍। হোলিচা মালগী অৱাংলোমদা, বজার পেথ হায়না খঙনবা পাক চাউরবা অমসুং নীংথিনা শেম শারবা খমব্রাংনবা স্ত্রকচরেল য়ুনিৎ পরেংশিং লৈ‍। কমপ্লেক্স অসিদা লৈরিবা য়ুনিৎ খুদিংগী মমাঙদা মাঙ্গোল অমসুং মনিংলোমদা থংন-থংননা কা অনি/অনি লৈ‍। চীংখোঙ অমসুং ফক্লাংশিং অদু হাইরপ নানহল্লবা নুং মতুপশিং অমসুং রুবল নুংশিংনা শুনু শীজিন্নরগা শেম্বনি‍।
জগদিস্বর মন্দির: মমায় নোংপোক ওন্বা লাইশঙ অসি রেক্তেঙ্গুলর ওই মমাঙদা মান্দপ অমা লৈ অদুগা মনিংলোমদা লাই খুফম লৈ‍। লাইশঙ অসি অনেম্বা থোঙ অমদগী চঙগদবনি‍। লাই খুফম অসিদা সিব লিঙ্গ অমা লৈ, মসি হৌজিকসু ইরাৎনরি‍। লাইশঙ অসিগী মনুংগী ফক্লাংশিংদা করিগুম্বা মখল অমত্তগী হক্তুনা শেম্বা লৈতে‍। অদুম ওইনমক থিন্দোরক্লিবা সুপরস্ত্রকচরশিং অদু নীংথিনা হক্লবা ব্রেকেতশিংনা চৈঙাক ওইরদুনা লৈ‍।
ছত্রপতি সিবাজী মহারাজকী মংফম: লাইশঙ অসিগা নক্ননা, জগদিস্পর লাইশঙগী নোংপোক থংবা চঙফমগী মায়োক্নবদা ছত্রপতি সিবাজী মহারাজকী মংফম লৈ‍। অশেংবদি, মংফম অসি অনেম্বা মমায় নিপান লোঙবা ফম্বাক অমা ওইরম্মি‍। অদুবু, কুনশুবা চহিচাগী হৌরকপা মতমদা মসি হেন্না ৱাংখৎহনখিবতা নত্তনা মফম অসিমক্তদা কেনোপী অমসু শাগৎখ্রে‍।
চীংখোঙদা, রাইগরৱাদি খুঙ্গং মনাক্তা চিত্তা দর্ৱাজা লৈ‍। মসিবু মফমদুগী মীয়াম্না জিত দর্ৱাচা হায়নসু খঙনৈ‍। মিতর ৭০-৮০ রোম খোঙনা চৎলবা মতুংদা, খুব লদা বুর্জ লৈ‍। মসি লান্বন অদুদা নক্না চঙশিল্লকপা মীওই অমা হেক্তবু ঙাক শেল্লিবা মীওইশিংনা লায়না উবা ঙম্নবগীদমক লাল্লোং য়াত্তুনা শেমখিবা তৱার অমনি‍।

Ministry of Culture
Raigad Fort: Capital of most illustrious Maratha sovereign, nurtured by Chhatrapati Shivaji Maharaj
28 OCT 2024 1:45PM by PIB Delhi
दख्खन की यह पावन मिट्टी।
छत्रपति के चरण धूल की।।
सर झुकता है रायगड पर।
राजधानी यह स्वराज्य की।।
The fort of Raigad is part of the 12 forts nominated for UNESCO World Heritage under the title “Maratha Military Landscapes of India”
Among the 12 nominated forts, Raigad is the classic example of Maratha architecture and best representation of the capital fort on a hill
Theme of the backdrop of this year’s Rashtriya Ekta Divas celebrations at Kevadiya, Gujarat is the Raigad Fort
A replica of Raigad Fort has been made as backdrop at the venue of Rashtriya Ekta Diwas parade in Kevadiya to showcase the stories of incredible valour, heroic deeds and innovative warfare techniques of Chhatrapati Shivaji Maharaj
Grant Duff, a British historian drawn parallels between Raigad and the Rock of Gibraltar, labeled Raigad as the Gibraltar of the east
DURGRAJ RAIGAD
Towering above the valleys of Maharashtra, Raigad Fort carries the echoes of Chhatrapati Shivaji Maharaj’s reign. Once the capital of his flourishing Maratha Empire, this hilltop stronghold carries with it the stories of bravery, innovation, and heroism. Each stone of Raigad echoes the remarkable courage and visionary tactics of Shivaji Maharaj, whose leadership transformed this fort into a symbol of strength. Today, it continues to inspire, reminding generations of the extraordinary deeds that shaped the history of an empire.
The “Sabhasad Bakhar” (Ancient letter) reflects how Chhatrapati Shivaji Maharaj selected the Raigad fort as the capital of the Maratha Empire. It mentions, “Chhatrapati Shivaji Maharaj observed the potential of the hill or Rairi, which has steep escarpment and is the tallest of all mountains and hills in the region. The seamless and unbroken nature of the rock was a great potential. The fort of Daulatabad is also a good fort, however, it is not as good as Raigad, as this is taller and better, hence will be most suitable as a capital and a throne for the king.”
Raigad, surrounded by valleys shaped by the Kal and Gandhari rivers, stands as an isolated massif without connections to neighbouring hills. Its impregnable nature, attributed to physiographic features like steep cliffs and 1500-foot escarpments, is underscored by innovative military defence tactics.
Grant Duff, a British historian of the Maratha period has drawn parallels between Raigad and the Rock of Gibraltar. He has gone to the extent of labelling Raigad as the Gibraltar of the east.
The fort of Raigad is part of the 12 forts nominated for UNESCO World Heritage under the title “Maratha Military Landscapes of India”. Among the 12 nominated forts, Raigad is the classic example of Maratha architecture and best representation of the capital fort on a hill, well integrated with the physiography of the hill with the most developed typologies of structures within the fort.
The theme of the backdrop of this year’s Rashtriya Ekta Divas celebrations at Kevadiya, Gujarat is the Raigad Fort. A replica of Raigad Fort has been made as backdrop at the venue of Rashtriya Ekta Diwas parade in Kevadiya to showcase the stories of incredible valour, heroic deeds and innovative warfare techniques of Chhatrapati Shivaji Maharaj.
History of Raigad Fort
In 1653 CE, Raigad (then known as Rairi) was captured by the Maratha forces from the Mores'. In order to make the fort worthy of being a capital, Shivaji Maharaj assigned the work of reconstruction of the fort to Hiroji Indulkar. Subsquently, on 6th June, 1674 CE a grand coronation ceremony of Shivaji Maharaj was held on Raigad post, during which he attained the title of “Chhatrapati”. The fort served as the second capital of Chhatrapati Shivaji Maharaj and played an important role in the administration and expansion of the Maratha Kingdom.
The Raigad Fort stands as a silent reminder of Maharashtra's glorious past and it is identified as Durgaraj (king of forts). Various landmarks have lent it the credo of 'Shiva teerth'. The fort has attained the status of a holy shrine for the Shivbhakts as thousands of people throng the fort not only for its heritage character and it being a specimen of perfect defence architecture but also for being the seat of their role model, Chhatrapati Shivaji Maharaj, who is well known for valour, courage, administrative acumen, benevolence and patriotism. Anniversary of Shivrajyabhishek on the basis of Christian and Hindu calendars is celebrated with great enthusiasm which attract huge crowd from different parts of Maharashtra. Similarly, the death anniversary (punyatithi) of Shivaji Maharaj is also observed with great reverence.
It was here that Shivaji Maharaj had established his capital in the seventeenth century (1674 CE). Shivaji Maharaj had wrested the Fort from Chandrarao More in 1656 CE. It was considered most suitable for the capital of Hindvi Swaraj after due diligence and considering its strategic location and inaccessibility. The hilltop may only be accessed from one side of the hill. Shivaji Maharaj had ruled Hindvi Swaraj from Raigad Fort for six years till his death in 1680 CE. There is a Samadhi of Chhatrapati Shivaji Maharaj at Raigad Fort.
Raigad Fort is remarkable for magnificently designed gates, fortification walls and imposing monuments. It is quite unfortunate that except Shivaji Maharaj's Samadhi, Naqqar Khana, Sirkai Devi Temple, Jagadishwar Temple – a shrine dedicated to Lord Siva - most of the structures located within the fort, including the Hall of Public Audience (Rajsadar), Royal Complex, Queens' palace (Ranivasa), Bazarpeth, Manore (pleasure pavilions), Wadeshwar Temple, Khublada Burj, Massid Morcha, Nanne Darwaza are in a bad state of preservation.
The royal complex: The Royal Complex which includes Ranivasa, Rajsadar, Naqqarkhana, Mena Darwaza, and Palkhi Darwaja, is well-fortified and accessible only through three entrances: Naqqarkhana, Mena Darwaja, and Palkhi Darwaja. This fortified complex is commonly known as Balle Qilla (citadel). Adjacent to Balle Qilla are three elegant towers. One is located to the north, while the other two are situated to the east of the fortification wall. The three-storied towers (Manore) are highly ornate in design and appear to have originally served as pleasure pavilions. A toilet connected with proper drainage is noteworthy. An underground cellar (Khalbat Khana) is situated on the east, which was possibly used for secret meetings, personal worship, and also as a treasury.
Rajsadar (Hall of Public Audience): This is where Shivaji Maharaj used to hold his court (darbar) to dispense justice on routine matters and to receive dignitaries and envoys. It is a rectangular structure facing east. It can be approached from the east through a magnificent gateway commonly known as Naqqarkhana. The gateway is a lofty three-storeyed structure facing the royal throne. While the topmost storey is built of bricks, the lower ones are constructed of stone blocks. It is believed that a royal band used to play at Naqqarkhana. It is an excellent example of architecture with astounding acoustic properties. The distance between Naqqarkhana and the royal throne is about 65 meters, yet even the slightest whisper can be heard clearly from both ends. Rajsadar is a mute witness to the joys, sorrows, anger, victories, administrative acumen, and overwhelming generosity of Shivaji Maharaj.
The main platform accommodates an octagonal meghdambari (ornate canopy) with a seated image of Chhatrapati Shivaji Maharaj raised over the original site of the throne. It has been recorded that the royal throne, studded with diamonds and gold, rested on eight columns of gold weighing almost 1000 kg. It also bore the royal emblem of Shivaji Maharaj. The umbrella over the throne was adorned with strings of precious stones and pearls.
Holicha Mal: It is located outside Naqqarkhana. It is a wide-open ground that was most likely used for the annual Holi festival. On the western periphery of Holicha Mal, there is a small temple dedicated to Shirkai Bhavani, the presiding deity of the fort. It is believed that the presiding deity was originally housed on a high stone plinth located in the southwest of Holicha Mal, which was later shifted to its current location. To the north of Holicha Mal, there is a spacious and well-laid-out parallel row of structural units, commonly known as Bazar Peth. Each unit in this complex features a veranda in front and two back-to-back rooms in the rear. The plinth and walls are constructed from semi-dressed basalt stone blocks and random rubble stones, with lime invariably used as mortar.
Jagadishwar Mandir: The temple, facing east, is rectangular on plan with a mandapa in front and sanctum sanctorum on the rear. The temple could be entered through a low-height entrance. The sanctum sanctorum has a Siva linga which is under worship even now. The interior walls of the temple are without any carvings. However, the projected superstructure is supported by elegantly carved brackets.
Samadhi of Chhatrapati Shivaji Maharaj: Adjacent to the Temple, the Samadhi of Chhatrapati Shivaji Maharaj is located almost opposite to the eastern entrance of Jagadishwar Mandir. Originally, the Samadhi had a low height octagonal platform only. But, sometimes in the beginning of the twentieth century not only the height of the platform was raised but a canopy too had been constructed at the same site.
At the foothills, near the Raigadwadi village, is located Chitta Darwaza. It is also known locally as Jit Darwaja. After trekking by foot for about 70-80 m, there exists Khoob Lada Burj. It is a strategically located tower from where anyone coming close to the fort could easily be spotted by the security personnel.