Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone and inaugurates various development projects worth over Rs 4,900 crore in Amreli, Gujarat
These projects will significantly improve the ease of living for the people and accelerate the region's growth : PM
28 OCT 2024 7:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and inaugurated various development projects worth over Rs 4,900 crores in Amreli, Gujarat today. Today's development projects comprise rail, road, water development and tourism sectors. They will benefit the citizens of Amreli, Jamnagar, Morbi, Devbhoomi Dwarka, Junagadh, Porbandar, Kachchh and Botad districts of the state.
Addressing the gathering, the Prime Minister highlighted the festive spirit of Dhanteras and Diwali noting that while these festivals celebrate culture, the ongoing progress in development is equally significant. He shared updates on several major projects across Gujarat mentioning his visit to Vadodara where he inaugurated India’s first factory dedicated to manufacturing Made in India aircraft for the Indian Air Force. The Prime Minister mentioned inaugurating Bharat Mata Sarovar in Amreli earlier today and said that several large projects related to water, roads and railways have been inaugurated and the foundation laid here. He said that these projects would ease the lives of people in Saurashtra and Kutch, accelerate regional development, enrich local farmers and create new employment opportunities for the youth. He congratulated everyone on the development projects of today.
Remarking that the land of Amreli in Saurashtra had given many gems to India, the Prime Minister said that Amreli has a glorious past in every way, historically, culturally, literary- related and politically. He added that Amreli is the karmabhoomi of Shri Yogiji Maharaj and Bhoja Bhagat as well as folk singer and poet Dulabhayya Kag, poets like Kalapi, world-famous magician, K Lal and the leader of modern poetry, Ramesh Parekh. He further added that Amreli has also given Gujarat its first Chief Minister, Shri Jivraj Mehta ji. Shri Modi noted that the children of Amreli have also earned a big name in the business world with huge contributions to the society. He added that this tradition has been strengthened by the Dholkaiya Family, which was associated with the 80/20 schemes related to water conservation of the Gujarat government. The Prime Minister also noted that the changes were evident due to the continuous efforts in the last two and a half decades.
The Prime Minister emphasized the importance of water, particularly for the people of Gujarat and Saurashtra who have long faced water-related challenges. He reflected on the past when Saurashtra was known for migration due to water scarcity and said, “Today, the situation has transformed. Now, Narmada water reaches villages” as he lauded government initiatives like Jalsanchay and the Sauni scheme that have significantly raised groundwater levels. He said that the issue of floods can be mitigated and rainwater can also be stored effectively with river deepening and the construction of check dams. He further added that issues related to drinking water in surrounding areas would also be addressed benefitting millions of people.
The Prime Minister highlighted Gujarat's remarkable progress over the past two decades in ensuring water reaches every household and farm, setting an example for the entire nation. He said that the state's continuous efforts to provide water to every corner are ongoing and today's projects will further benefit millions of people in the region. Shri Modi informed that the Navda-Chavand Bulk Pipeline project would benefit nearly 1,300 villages and over 35 cities impacting districts like Amreli, Botad, Junagadh, Rajkot, and Porbandar. He said that the initiative would supply an additional 30 crore liters of water every day to these regions. Referring to the foundation stone laying for the second phase of the Pasvi Group Saurashtra Regional Water Supply Scheme, the Prime Minister said that it would address the needs of Talaja, Mahuva, and Palitana talukas. “Once completed, around 100 villages will directly benefit from this project”, he informed.
The Prime Minister said that the water projects of today exemplify the collaborative power of government and society with public participation at the core. He highlighted the success of linking India’s 75th year of independence with water conservation initiatives through the creation of at least 75 Amrit Sarovars in each district. Shri Modi expressed happiness over 60,000 Amrit Sarovars constructed across villages leaving behind a legacy for future generations. He praised the Catch the Rain campaign, which is gaining momentum under the leadership of Shri C R Patil. The Prime Minister informed that the campaign is making significant strides in states like Rajasthan, Madhya Pradesh, and Bihar with thousands of recharge wells being constructed through community participation. Shri Modi also acknowledged the enthusiasm of people coming forward to build recharge wells in their ancestral villages, stressing how the initiative ensures local water retention in villages and fields. He noted the commencement of hundreds of projects today, aimed at promoting agriculture and livestock through water conservation.
The Prime Minister underscored that now due to the availability of more water, farming had become easier and with the water of Narmada, three-season farming was now possible in Amreli. “Today, Amreli district has emerged as a leader in the field of farming”, exclaimed the PM. He noted that cultivation of crops like cotton, groundnut, sesame and millet was getting a boost and Amreli's pride, Kesar mango, had received a GI tag. He added that GI tag status meant Amreli’s identity was associated with Kesar mango, wherever it was sold in the world. The Prime Minister also emphasized that Amreli was rapidly emerging as a major center of natural farming and the country's first Natural Farming University was being built in Halol. He added that under this university, Amreli had got Gujarat's first Natural Farming College. Shri Modi said that the effort was to ensure more and more farmers can engage in animal husbandry and also be benefitted from natural farming. Highlighting that Amreli's dairy industry has grown tremendously in recent years, Shri Modi said it was possible only due to the joint efforts of the government and cooperatives. Reminiscing the inception of Amar Dairy in 2007 when government committees of 25 villages were associated with it, Shri Modi said “Today more than 700 cooperative societies were associated with Amar Dairy and about 1.25 lakh liters of milk was being collected every day”.
Touching upon Amreli's rise to fame in the sweet revolution, Shri Modi said honey production had given the farmers an additional source of income. He noted that hundreds of farmers of Amreli had started businesses related to honey after being trained in beekeeping.
Speaking about the PM Surya Garh Yojana to eliminate electricity bills and generate income from electricity ensuring an annual savings of ₹25,000 to ₹30,000 for each family, the Prime Minister informed that approximately 200,000 solar panels have been installed on rooftops across Gujarat in just a few months since its implementation. He highlighted that Amreli district is rapidly advancing in solar energy exemplified by Dudhala village, where hundreds of households have solar panels installed. As a result, the Prime Minister said, the village is saving around Rs 75,000 per month in electricity bills with each home benefiting from an annual saving of ₹4,000. “Dudhala is quickly becoming Amreli's first solar village”, he added.
Noting that Saurashtra is a significant hub for tourism hosting numerous sacred sites and places of faith, the Prime Minister emphasized the importance of Sardar Sarovar Dam as a major tourist attraction. He informed that over 50 lakh visitors came to see the world’s tallest statue of Sardar Patel last year. He spoke about visiting the site in two days for Sardar Saheb’s Jayanti and witnessing the Rashtriya Ekta Parade.
The Prime Minister emphasized that Kerly Recharge Reservoir would become a major centre of eco-tourism in the times to come and Adventure tourism will get a big boost. He further added that it would also give a new identity to Kerly Bird Sanctuary in the world.
Highlighting the long coastline of Gujarat, Shri Modi remarked that the development along with preservation of heritage was the priority of the Government. Therefore, he added, that the centuries-old heritage related to fisheries and ports was being revived. The Prime Minister noted the approval of the construction of the National Maritime Heritage Complex in Lothal by the Government and said that the move would introduce and inspire the country and the world to India's glorious maritime heritage.
“Our endeavor is that the blue water of the ocean should give impetus to the blue revolution”, stated Shri Modi. He added that Port-led development should strengthen the resolve of a developed India. The Prime Minister informed that better infrastructure was being expanded for fishermen in Jafrabad, Shiyalbet; while the modernisation of the Pipavav port in Amreli had created new employment opportunities for thousands of people today along with the capacity to handle more than 10 lakh containers and thousands of vehicles. Shri Modi emphasized the Government’s endeavor to modernize the connectivity of Pipavav port and every such port in Gujarat with other parts of the country.
The Prime Minister reiterated that infrastructure such as pucca homes for the poor, electricity, roads, railways, airports and gas pipelines is essential for building a Viksit Bharat. He affirmed that the government in its third term is working swiftly on infrastructure development. He highlighted that the benefits of improved infrastructure connectivity in Saurashtra have significantly boosted industrial growth. “Launch of the ro-ro ferry service has simplified connectivity between Saurashtra and Surat with over 7 lakh people benefiting from it in recent years. More than 1 lakh cars and over 75,000 trucks and buses have been transported, saving both time and money”, he added.
The Prime Minister also mentioned the rapid progress in constructing the economic corridor from Jamnagar to Amritsar-Bhatinda, stating, “This project will benefit all states from Gujarat to Punjab. Today's inaugurations and foundation-laying of road projects will improve connectivity for major industrial centers like Jamnagar and Morbi, enhancing access to cement factories as well as facilitating easier pilgrimages to Somnath and Dwarka.” He further added that the expansion of railway connectivity in Kutch will further strengthen tourism and industrialization in Saurashtra and Kutch.
“As India is developing rapidly, India's pride in the world is also increasing continuously”, said the Prime Minister. He added that today the world was looking at India with a new perspective and recognizing India's potential and listening to India seriously. Noting that everyone was discussing India's possibilities these days, Shri Modi emphasized that Gujarat had a huge role in it. He remarked that Gujarat had shown the world about the potential India has in every city and village. Mentioning his recent visit to the BRICS conference in Russia, Shri Modi emphasized that everyone wanted to connect and invest in India. The Prime Minister also mentioned the recent visit of the Chancellor of Germany and the signing of many agreements with him. He added that Germany had now increased the annual visa quota to 90 thousand as against the current 20 thousand which would benefit the Indian youth. Shri Modi also highlighted today’s visit of the President of Spain to Gujarat and the huge investment of Spain in the form of a transport aircraft manufacturing factory in Vadodara. He added that it would give a boost to thousands of small and micro industries in Gujarat along with the development of a complete ecosystem for aircraft manufacturing leading to creation of lakhs of new employment opportunities.
Concluding the address, the Prime Minister said, “When I was the Chief Minister of Gujarat, I used to say that the country develops through the development of Gujarat. A Viksit Gujarat will strengthen the path to a Viksit India”, as he congratulated everyone for the development projects of today.
Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Union Minister of Jal Shakti, Shri C R Patil and Member of Parliament, Shri Parshottam Rupala were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister inaugurated the Bharat Mata Sarovar in Dudhala, Amreli. This project was developed through a collaboration between the Government of Gujarat and the Dholkaiya Foundation under the Public-Private Partnership (PPP) model. Dholkaiya Foundation improved a check dam, which originally, the dam could hold 4.5 crore litres of water but after deepening, widening, and reinforcing it, the capacity has increased to 24.5 crore litres. This improvement has raised water levels in nearby wells and bores which will help local villages and farmers by providing better irrigation.
Further, the Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of projects worth around Rs 4,900 Crore at Amreli, Gujarat. These projects will benefit the citizens of Amreli, Jamnagar, Morbi, Devbhoomi Dwarka, Junagadh, Porbandar, Kachchh, and Botad districts of the state.
The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone for various road projects worth more than Rs 2,800 crores. The projects include four-laning of various sections of NH 151, NH 151A and NH 51 and the Junagadh bypass. The foundation stone for the four-laning project of the remaining section from the Dhrol bypass in Jamnagar district to Amran in Morbi district, will also be laid.
The Prime Minister dedicated to the nation Bhuj-Naliya Rail Gauge Conversion Project, completed at a cost of around Rs 1,100 crores. This extensive project features 24 major bridges, 254 minor bridges, 3 road overbridges and 30 road underbridges, and will play a crucial role in enhancing the socio-economic development of Kachchh district.
The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone for various development projects worth over Rs 700 crore of the water supply department from Amreli district. Projects inaugurated include Navda to Chavand bulk pipeline which will provide an additional 28 crore litres of water to approximately 67 lakh beneficiaries across 36 cities and 1,298 villages of Botad, Amreli, Junagadh, Rajkot, and Porbandar districts. The foundation stone of Pasavi Group Augmentation Water Supply Scheme Phase 2 in Bhavnagar district will also be laid which will benefit 95 villages in the Mahuva, Talaja, and Palitana talukas, in Bhavnagar district.
The Prime Minister also laid the foundation stone for tourism-related development initiatives which includes transforming the Karli Recharge Reservoir at Mokarsagar in Porbandar district into a world-class sustainable eco-tourism destination, among others.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ আমৰেলীত ৪৯০০ কোটিৰো অধিক ব্যয়সাপেক্ষে বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
এই প্ৰকল্পসমূহে জনসাধাৰণৰ জীৱন-যাপনৰ সহজতা যথেষ্ট উন্নত কৰাৰ লগতে অঞ্চলটোৰ বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত কৰিব : প্ৰধানমন্ত্ৰী
28 OCT 2024 7:45PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ আমৰেলীত ৪৯০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰে। আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহে ৰেল, পথ, জল উন্নয়ন আৰু পৰ্যটন খণ্ডক সামৰি লৈছে। ৰাজ্যৰ আমৰেলী, জামনগৰ, মৰ্বি, দেৱভূমি দ্বাৰকা, জুনাগড়, পৰবন্দৰ, কাছ্চ আৰু বোটাড জিলাৰ নাগৰিকক উপকৃত কৰিব।
সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ধনেৰাছ আৰু দীপাৱলীৰ উৎসৱমুখৰ মনোভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি উল্লেখ কৰে যে এই উৎসৱসমূহে সংস্কৃতিক উদযাপন কৰে যদিও উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা অগ্ৰগতিও সমানেই তাৎপৰ্যপূৰ্ণ। তেওঁ সমগ্ৰ গুজৰাটৰ কেইবাটাও ডাঙৰ প্ৰকল্পৰ আপডেট শ্বেয়াৰ কৰি বদোদৰা ভ্ৰমণৰ কথা উল্লেখ কৰে য’ত তেওঁ ভাৰতীয় বায়ুসেনাৰ বাবে মেড ইন ইণ্ডিয়া বিমান নিৰ্মাণৰ বাবে নিবেদিত ভাৰতৰ প্ৰথমটো কাৰখানা উদ্বোধন কৰে। আজিৰ পূর্বে আমৰেলীত ভাৰত মাতা সৰোৱৰ উদ্বোধনীৰ কথা উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে পানী, পথ আৰু ৰে’লপথৰ সৈতে জড়িত কেইবাটাও বৃহৎ প্রকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু ইয়াত ভেটি স্থাপন কৰা হৈছে৷ তেওঁ কয় যে এই প্ৰকল্পসমূহে সৌৰাষ্ট্ৰ আৰু কুচৰ লোকসকলৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিব, আঞ্চলিক উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিব, স্থানীয় কৃষকসকলক চহকী কৰিব আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে সকলোকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
সৌৰাষ্ট্ৰৰ আমৰেলীৰ ভূমি ভাৰতক বহু ৰত্ন প্ৰদান কৰা বুলি মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমৰেলীৰ সকলো দিশতে, ঐতিহাসিক, সাংস্কৃতিক, সাহিত্য-সম্পৰ্কীয় আৰু ৰাজনৈতিকভাৱে এক গৌৰৱময় অতীত আছে। তেওঁ লগতে কয় যে আমৰেলি শ্ৰী যোগীজী মহাৰাজ আৰু ভোজা ভগতৰ লগতে লোকগায়ক আৰু কবি দুলাভয়া কাগ, কালাপিৰ দৰে কবি, বিশ্ববিখ্যাত যাদুকৰ, কে লাল আৰু আধুনিক কবিতাৰ নেতা ৰমেশ পাৰেখৰ কৰ্মভূমি। তেওঁ আৰু কয় যে আমৰেলিয়ে গুজৰাটক প্ৰথম মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জীৱৰাজ মেহতা জীকো প্ৰদান কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে আমৰেলীৰ সন্তানসকলেও সমাজলৈ বিপুল অৱদান দি ব্যৱসায়িক জগতত এক বৃহৎ নাম অৰ্জন কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে গুজৰাট চৰকাৰৰ জল সংৰক্ষণৰ সৈতে জড়িত ৮০/২০ আঁচনিৰ সৈতে জড়িত ঢোলকাইয়া পৰিয়ালে এই পৰম্পৰাক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে বিগত ডেৰ-দুই দশকত অবিৰত প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই এই পৰিৱৰ্তন স্পষ্ট হৈ পৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পানীৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, বিশেষকৈ গুজৰাট আৰু সৌৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণৰ বাবে যিসকলে দীৰ্ঘদিন ধৰি পানী সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈ আহিছে। সৌৰাষ্ট্ৰ পানীৰ অভাৱৰ বাবে প্ৰব্ৰজনৰ বাবে পৰিচিত হোৱা অতীতৰ কথা চিন্তা কৰি তেওঁ কয় যে, “আজি পৰিস্থিতিৰ পৰিৱৰ্তন হৈছে।এতিয়া নৰ্মদাৰ পানী গাঁৱলৈ যায়” আৰু জলচায়ন আৰু সৌনী আঁচনিৰ দৰে চৰকাৰী পদক্ষেপৰ প্ৰশংসা কৰি ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ মাত্ৰা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ কয় যে নদীৰ গভীৰতা আৰু চেক ডেম নিৰ্মাণৰ জৰিয়তে বানপানীৰ সমস্যাটো লাঘৱ কৰিব পৰা যায় আৰু বৰষুণৰ পানীও ফলপ্ৰসূভাৱে জমা কৰিব পৰা যায়। তেওঁ আৰু কয় যে আশে-পাশে থকা অঞ্চলৰ খোৱাপানীৰ সৈতে জড়িত সমস্যাসমূহো সমাধান কৰা হ’ব যাৰ ফলত লাখ লাখ লোক উপকৃত হ’ব৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ জাতিটোৰ বাবে এক আদৰ্শ দাঙি ধৰি প্ৰতিটো ঘৰ আৰু খেতিপথাৰত পানী পোৱাটো নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত যোৱা দুটা দশকত গুজৰাটৰ উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰতিটো চুকলৈ পানী যোগান ধৰাৰ বাবে ৰাজ্যৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে আৰু আজিৰ প্ৰকল্পসমূহে অঞ্চলটোৰ লাখ লাখ লোকক আৰু অধিক উপকৃত কৰিব বুলিও তেওঁ কয়। শ্ৰী মোদীয়ে জনায় যে নৱদা-চাৱন্দ বাল্ক পাইপলাইন প্ৰকল্পই আমৰেলি, বোটাড, জুনাগড়, ৰাজকোট, আৰু পোৰবন্দৰৰ দৰে জিলাক প্ৰভাৱিত কৰা প্ৰায় ১৩০০ গাঁও আৰু ৩৫খনতকৈও অধিক চহৰ উপকৃত কৰিব। তেওঁ কয় যে এই পদক্ষেপে এই অঞ্চলসমূহলৈ প্ৰতিদিনে অতিৰিক্ত ৩০ কোটি লিটাৰ পানী যোগান ধৰিব। পাছভি গ্ৰুপ সৌৰাষ্ট্ৰ আঞ্চলিক জল যোগান আঁচনিৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা তালাজা, মহুভা, আৰু পালিতানা তালুকৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ হ’ব। “এবাৰ সম্পূৰ্ণ হ’লে প্ৰায় ১০০ খন গাঁও এই প্ৰকল্পৰ পৰা প্ৰত্যক্ষভাৱে লাভৱান হ’ব”, তেওঁ জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ জল প্ৰকল্পসমূহে চৰকাৰ আৰু সমাজৰ সহযোগিতামূলক শক্তিৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে যাৰ মূলতে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ। তেওঁ প্ৰতিখন জিলাত কমেও ৭৫টা অমৃত সৰোবৰ সৃষ্টিৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ সংখ্যক বছৰক জল সংৰক্ষণৰ পদক্ষেপৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ সফলতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে এক উত্তৰাধিকাৰ এৰি গাঁৱে গাঁৱে নিৰ্মাণ কৰা ৬০,০০০ অমৃত সৰোভাৰৰ ওপৰত সুখ প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী চি আৰ পাটিলৰ নেতৃত্বত গতি লাভ কৰা কেচ দ্য ৰেইন অভিযানক তেওঁ প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনোৱা মতে, জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে হাজাৰ হাজাৰ ৰিচাৰ্জ কূপ নিৰ্মাণ কৰি ৰাজস্থান, মধ্যপ্ৰদেশ, বিহাৰৰ দৰে ৰাজ্যত এই অভিযানে উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে নিজৰ পূৰ্বপুৰুষৰ গাঁৱত ৰিচাৰ্জ কূপ নিৰ্মাণৰ বাবে আগবাঢ়ি অহা লোকসকলৰ উৎসাহকো স্বীকাৰ কৰি এই পদক্ষেপে গাঁও আৰু পথাৰত স্থানীয় পানী ধৰি ৰখাটো কেনেদৰে নিশ্চিত কৰে তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ আজি প্ৰকল্প আৰম্ভ হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে জল সংৰক্ষণৰ জৰিয়তে কৃষি আৰু পশুপালনক প্ৰসাৰিত কৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে এতিয়া অধিক পানীৰ উপলব্ধতাৰ বাবে খেতি কৰাটো সহজ হৈ পৰিছে আৰু নৰ্মদাৰ পানীৰ লগে লগে আমৰেলীত এতিয়া তিনিমৌসুমী খেতি সম্ভৱ হৈ উঠিছে। “আজি আমৰেলি জিলা খেতিৰ ক্ষেত্ৰত আগশাৰীৰ ৰূপত আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে”, উচ্চাৰণ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কপাহ, মাটিমাহ, তিল, বাজৰাৰ দৰে শস্যৰ খেতিয়ে উত্থান লাভ কৰিছে আৰু আমৰেলিৰ গৌৰৱ কেছাৰ আময়ে জি আই টেগ লাভ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে জি আই টেগ ষ্টেটাছৰ অৰ্থ হ’ল আমৰেলীৰ পৰিচয় কেছাৰ আমৰ সৈতে জড়িত, বিশ্বৰ য’তেই ইয়াক বিক্ৰী কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে আমৰেলিয়ে প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে দ্ৰুতগতিত উত্থান ঘটিছে আৰু হালোলত দেশৰ প্ৰথমখন প্ৰাকৃতিক কৃষি বিশ্ববিদ্যালয় নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই বিশ্ববিদ্যালয়ৰ অধীনত আমৰেলিয়ে গুজৰাটৰ প্ৰথমখন প্ৰাকৃতিক কৃষি মহাবিদ্যালয় লাভ কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই প্ৰচেষ্টা আছিল অধিক সংখ্যক কৃষকে পশুপালনৰ কামত নিয়োজিত হ’ব পাৰে আৰু প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ পৰাও উপকৃত হ’ব পাৰে। যোৱা কিছু বছৰত আমৰেলীৰ দুগ্ধ উদ্যোগ প্ৰচণ্ডভাৱে বৃদ্ধি পোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চৰকাৰ আৰু সমবায়ৰ যৌথ প্ৰচেষ্টাৰ বাবেহে সেয়া সম্ভৱ হৈছে। ২০০৭ চনত অমৰ ডেইৰী আৰম্ভ হোৱাৰ কথা মনত পেলাই শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে “আজি ৭০০ৰো অধিক সমবায় সমিতি অমৰ ডেইৰীৰ সৈতে জড়িত হৈ আছিল আৰু প্ৰতিদিনে প্ৰায় ১.২৫ লাখ লিটাৰ গাখীৰ সংগ্ৰহ কৰা হৈছিল”।
মধুৰ বিপ্লৱত আমৰেলিৰ খ্যাতিৰ উত্থানক স্পৰ্শ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে মৌ উৎপাদনে কৃষকসকলক অতিৰিক্ত আয়ৰ উৎস দিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আমৰেলীৰ শতাধিক কৃষকে মৌপালনৰ প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰি মৌ সম্পৰ্কীয় ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিছিল।
প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ বাবে ২৫ হাজাৰৰ পৰা ৩০ হাজাৰ টকাৰ বাৰ্ষিক সঞ্চয় নিশ্চিত কৰি বিদ্যুতৰ বিল নিৰ্মূল আৰু বিদ্যুতৰ পৰা আয় আহৰণৰ বাবে পি এম সূৰ্য্য গড় যোজনা সম্পৰ্কে ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনাইছে যে ইয়াৰ কাৰ্যকৰী হোৱাৰ মাত্ৰ কেইমাহমানৰ ভিতৰতে সমগ্ৰ গুজৰাটৰ ছাদত প্ৰায় লাখ সৌৰ পেনেল স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে আমৰেলি জিলা সৌৰশক্তিৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে যাৰ উদাহৰণ দুধলা গাঁও, য’ত পৰিয়ালত সৌৰ পেনেল স্থাপন কৰা হৈছে। ফলত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গাঁওখনে প্ৰতিমাহে প্ৰায় ৭৫ হাজাৰ টকা বিদ্যুতৰ বিল ৰাহি কৰি আছে আৰু প্ৰতিটো ঘৰে বছৰি হাজাৰ টকা ৰাহি কৰি লাভৱান হৈছে। “দুধলা দ্ৰুতগতিত আমৰেলিৰ প্ৰথম সৌৰ গাঁও হৈ পৰিছে”, তেওঁ লগতে কয়।
সৌৰাষ্ট্ৰ অসংখ্য পবিত্ৰ স্থান আৰু বিশ্বাসস্থলীৰ আতিথ্য থকা পৰ্যটনৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য কেন্দ্ৰ বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰ্দাৰ সৰোবৰ বান্ধক এক প্ৰধান পৰ্যটন আকৰ্ষণৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ জনোৱা মতে, যোৱা বছৰ বিশ্বৰ আটাইতকৈ ওখ চৰ্দাৰ পেটেলৰ মূৰ্তিটো চাবলৈ ৫০ লাখৰো অধিক দৰ্শনাৰ্থী আহিছিল। তেওঁ চৰ্দাৰ চাহেবৰ জয়ন্তীৰ বাবে দুদিনৰ ভিতৰতে ঠাইখন ভ্ৰমণ কৰাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰীয় একতা পেৰেডৰ সাক্ষী হোৱাৰ কথা কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে কেৰ্লি ৰিচাৰ্জ জলাশয় আগন্তুক সময়ত ইক’-টুৰিজিমৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব আৰু এডভেঞ্চাৰ পৰ্যটনে ডাঙৰ উত্থান পাব। তেওঁ আৰু কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা বিশ্বৰ কেৰ্লি চৰাই অভয়াৰণ্যকো এক নতুন পৰিচয় দিয়া হ’ব।
গুজৰাটৰ দীঘলীয়া উপকূলৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ লগতে উন্নয়ন চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ। সেয়েহে তেওঁ লগতে কয় যে মীনপালন আৰু বন্দৰৰ সৈতে জড়িত শতিকা পুৰণি ঐতিহ্যক পুনৰুজ্জীৱিত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লোথালত ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্স নিৰ্মাণৰ বাবে চৰকাৰে অনুমোদন জনোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে এই পদক্ষেপে দেশ আৰু বিশ্বক ভাৰতৰ গৌৰৱময় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিব আৰু অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
“আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে যে সাগৰৰ নীলা পানীয়ে নীলা বিপ্লৱক গতি প্ৰদান কৰক”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে বন্দৰ নেতৃত্বাধীন উন্নয়নে উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প শক্তিশালী কৰিব লাগে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে জাফৰাবাদ, শ্বিয়ালবেটত মাছমৰীয়াৰ বাবে উন্নত আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে; আনহাতে আমৰেলিৰ পিপাভাভ বন্দৰৰ আধুনিকীকৰণে আজি হাজাৰ হাজাৰ লোকৰ বাবে নতুন নিয়োগৰ সুযোগৰ সৃষ্টি কৰাৰ লগতে ১০ লাখতকৈ অধিক কণ্টেইনাৰ আৰু হাজাৰ হাজাৰ বাহন চম্ভালিব পৰা ক্ষমতাও সৃষ্টি কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে পিপাভাভ বন্দৰ আৰু গুজৰাটৰ এনে প্ৰতিটো বন্দৰৰ দেশৰ অন্যান্য অংশৰ সৈতে সংযোগ আধুনিকীকৰণৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে বিক্ষিত ভাৰত নিৰ্মাণৰ বাবে দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে পুক্কা ঘৰ, বিদ্যুৎ, পথ, ৰেলৱে, বিমানবন্দৰ, গেছ পাইপলাইন আদি আন্তঃগাঁথনি অতি প্ৰয়োজনীয়। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰে তৃতীয় কাৰ্যকালত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে সৌৰাষ্ট্ৰত আন্তঃগাঁথনি সংযোগৰ উন্নতিৰ সুবিধাই ঔদ্যোগিক বৃদ্ধি যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিছে। "ৰো-ৰো ফেৰী সেৱা আৰম্ভ কৰাৰ ফলত সৌৰাষ্ট্ৰ আৰু চুৰাটৰ মাজত সংযোগ সৰল হৈছে আৰু যোৱা কিছু বছৰত ইয়াৰ দ্বাৰা লাখৰো অধিক লোকে লাভৱান হৈছে। লাখতকৈ অধিক গাড়ী আৰু ৭৫ হাজাৰৰো অধিক ট্ৰাক আৰু বাছ পৰিবহণ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত সময় আৰু ধন দুয়োটা ৰাহি হৈছে", তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জামনগৰৰ পৰা অমৃতসৰ-ভাটিন্দালৈ অৰ্থনৈতিক কৰিড’ৰ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে, ‘এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে গুজৰাটৰ পৰা পঞ্জাৱলৈকে সকলো ৰাজ্যই উপকৃত হ’ব।আজিৰ উদ্বোধনী আৰু পথ প্ৰকল্পৰ ভেটি স্থাপনৰ জৰিয়তে জামনগৰ আৰু মৰ্বিৰ দৰে বৃহৎ উদ্যোগিক কেন্দ্ৰসমূহৰ সংযোগ ক্ষমতা বৃদ্ধি পোৱাৰ লগতে চিমেণ্ট কাৰখানাৰ সুবিধা বৃদ্ধি হোৱাৰ লগতে তীৰ্থযাত্ৰাৰ সুবিধাও অধিক হ’ব সোমনাথ আৰু দ্বাৰকা।” তেওঁ আৰু কয় যে কুচত ৰে’ল সংযোগ সম্প্ৰসাৰণে সৌৰাষ্ট্ৰ আৰু কুচ্চৰ পৰ্যটন আৰু উদ্যোগীকৰণ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব।
“যিদৰে ভাৰতৰ বিকাশ দ্ৰুতগতিত হৈছে, ভাৰতৰ বিশ্বৰ প্ৰতি গৌৰৱো ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে আজি বিশ্বই ভাৰতক এক নতুন দৃষ্টিভংগীৰে চাই ভাৰতৰ সম্ভাৱনাক স্বীকৃতি দি ভাৰতৰ কথা গুৰুত্বসহকাৰে শুনিছে। এইকেইদিন সকলোৱে ভাৰতৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি থকাটো লক্ষ্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে ইয়াত গুজৰাটৰ এক বৃহৎ ভূমিকা আছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে গুজৰাটে প্ৰতিখন চহৰ আৰু গাঁৱতে ভাৰতৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে বিশ্ববাসীক দেখুৱাইছে। শেহতীয়াকৈ ৰাছিয়াত অনুষ্ঠিত ব্ৰিকছ সন্মিলনত তেওঁৰ ভ্ৰমণৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে সকলোৱে ভাৰতত সংযোগ আৰু বিনিয়োগ কৰিব বিচাৰে। শেহতীয়াকৈ জাৰ্মানীৰ চ্যান্সেলৰ ভ্ৰমণ আৰু তেওঁৰ সৈতে বহু চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। তেওঁ লগতে কয় যে জাৰ্মানীয়ে বৰ্তমান ২০ হাজাৰৰ বিপৰীতে বাৰ্ষিক ভিছা কোটা ৯০ হাজাৰলৈ বৃদ্ধি কৰিছে যিয়ে ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলক উপকৃত কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে আজিৰ স্পেইনৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ গুজৰাট ভ্ৰমণ আৰু বদোদৰাত পৰিবহণ বিমান নিৰ্মাণ কাৰখানাৰ ৰূপত স্পেইনৰ বিশাল বিনিয়োগৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা গুজৰাটৰ হাজাৰ হাজাৰ ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগক বুজ দিয়াৰ লগতে বিমান নিৰ্মাণৰ বাবে এক সম্পূৰ্ণ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বিকাশৰ ফলত লাখ লাখ নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘মই গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থাকোঁতে কৈছিলোঁ যে গুজৰাটৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে দেশৰ বিকাশ হয়।এখন বিক্ষিত গুজৰাটে বিক্ষিত ভাৰতৰ পথ শক্তিশালী কৰিব”, যিহেতু আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে সকলোকে অভিনন্দন জনায়।
এই উপলক্ষে গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আচাৰ্য দেৱভ্ৰাত, গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ভূপেন্দ্ৰ পেটেল, কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী চি আৰ পাটিল আৰু সংসদ সদস্য শ্ৰীযুত পাৰ্শ্বোত্তম ৰূপালা আদিৰ লগতে অন্যান্য সকল উপস্থিত থাকে।
পটভূমি
আমৰেলীৰ দুধলাত ভাৰত মাতা সৰোৱৰ উদ্বোধন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। এই প্ৰকল্পটো ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব (পিপিপি) আৰ্হিৰ অধীনত গুজৰাট চৰকাৰ আৰু ঢোলকাইয়া ফাউণ্ডেশ্যনৰ সহযোগিতাৰ জৰিয়তে গঢ়ি তোলা হৈছিল। ঢোলকাইয়া ফাউণ্ডেচনে এটা চেক বান্ধৰ উন্নতি সাধন কৰিছিল, যিটোৱে প্ৰথমে, বান্ধটোত ৪.৫ কোটি লিটাৰ পানী ৰাখিব পাৰিছিল যদিও ইয়াক গভীৰ, বহল, আৰু শক্তিশালী কৰাৰ পিছত ইয়াৰ ক্ষমতা ২৪.৫ কোটি লিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। এই উন্নতিৰ ফলত ওচৰৰ কূপ আৰু ব’ৰত পানীৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি পাইছে যিয়ে স্থানীয় গাঁও আৰু কৃষকসকলক উন্নত জলসিঞ্চনৰ ব্যৱস্থা কৰি সহায় কৰিব।
ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটৰ আমৰেলীত প্ৰায় ৪,৯০০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহে ৰাজ্যৰ আমৰেলী, জামনগৰ, মৰ্বি, দেৱভূমি দ্বাৰকা, জুনাগড়, পোৰবন্দৰ, কাচ্চ, আৰু বোটাড জিলাৰ নাগৰিকসকলক উপকৃত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৮০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন পথ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত ১৫১ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ, ১৫১এ আৰু ৫১ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ বিভিন্ন অংশৰ চাৰিলেনিং আৰু জুনাগড় বাইপাছৰ ব্যৱস্থা আছে। জামনগৰ জিলাৰ ধৰোল বাইপাছৰ পৰা মৰ্বি জিলাৰ আমৰাণলৈকে বাকী থকা অংশটোৰ চাৰিলেনযুক্ত প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হ’ব।
প্ৰায় ১১০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে সম্পূৰ্ণ হোৱা দেশৰ বাবে উৎসৰ্গিত প্ৰধানমন্ত্ৰী ভুজ-নলিয়া ৰেল গেজ ৰূপান্তৰ প্ৰকল্প। এই বিস্তৃত প্ৰকল্পটোত ২৪খন ডাঙৰ দলং, ২৫৪খন সৰু দলং, ৩খন পথৰ ওভাৰব্ৰিজ আৰু ৩০খন পথৰ আণ্ডাৰব্ৰীজ আছে, আৰু ই কাচ্চ জিলাৰ আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়ন বৃদ্ধিত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আমৰেলি জিলাৰ পৰা পানী যোগান বিভাগৰ ৭০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। উদ্বোধন কৰা প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে নৱদাৰ পৰা চাভান্দলৈ বাল্ক পাইপলাইন যিয়ে ৩৬খন চহৰ আৰু বোটাড, আমৰেলি, জুনাগড়, ৰাজকোট, আৰু পোৰবন্দৰ জিলাৰ ৩৬খন চহৰ আৰু ১২৯৮খন গাঁৱৰ প্ৰায় ৬৭ লাখ হিতাধিকাৰীক অতিৰিক্ত ২৮ কোটি লিটাৰ পানী যোগান ধৰিব। ভৱনগৰ জিলাত পাছাৱী গোট বৃদ্ধি পানী যোগান আঁচনিৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হ’ব যিয়ে ভৱনগৰ জিলাৰ মহুভা, তালাজা, আৰু পালিতানা তালুকৰ ৯৫খন গাঁৱক উপকৃত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰ্যটন সম্পৰ্কীয় উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে য’ত প’ৰবন্দৰ জিলাৰ মকাৰসাগৰত থকা কাৰ্লি ৰিচাৰ্জ জলাশয়ক বিশ্বমানৰ বহনক্ষম পৰিৱেশ পৰ্যটন গন্তব্যস্থানলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাটোকে ধৰি অন্যান্য বিষয়ৰ লগতে।