Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates the Passenger Terminal Building and Maitri Dwar in Petrapole, West Bengal, built at a cost of ₹487 crore by the Land Port Authority of India (LPAI)
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the central government is committed to the development of West Bengal
Today, LPAI is playing a significant role in connecting with neighboring countries, promoting legal trade to curb illegal trade, and facilitating the exchange of language, culture, and literature
Modi government has worked not only to secure the borders but also to connect them with development
Under Modi Ji's leadership, the LPAI is progressing on the 4-P mantra of Prosperity, Peace, Partnership, and Progress
Modi Ji has transformed the concept of LPAI, turning it into a gateway of prosperity and peace
Peace in West Bengal can only be established when the support for illegal infiltration is stopped, leading to a complete halt of such infiltrations, this will usher in a new era of partnership with neighboring countries
LPAI is advancing Modi Ji's vision of strong infrastructure in border areas
This initiative by the Modi govt will aid in establishing peace in West Bengal and will enhance the framework for legal trade and lawful movement
LPAI is opening pathways of friendship for border security, border trade, border connectivity, and connectivity among people in eastern India
During the previous government's 10 years, Bengal received ₹15,000 crore under MGNREGA, while Modi Ji has increased this to ₹54,000 crore in the last 10 years
Corruption eats up the funds send by Prime Minister Shri Narendra Modi to West Bengal
Currently, 12 land ports being operated in India, with plans to establish 23 more land ports in the future
27 OCT 2024 5:43PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurated a new Passenger Terminal Building and a Maitri Dwar in Petrapole, West Bengal built at a cost of Rs. 487 crore by the Land Port Authority of India (LPAI) today. The inauguration ceremony was graced by the presence of Shri Shantanu Thakur, Union Minister of State, Ministry of Ports, Shipping and Waterways, Shri Govind Mohan, Union Home Secretary, Dr Rajendra Kumar, Secretary, Border Management, Ministry of Home Affairs, Shri Daljit Singh, Director General, Border Security Force and Shri Aditya Mishra, Chairman of the Land Ports Authority of India (LPAI).
In his address, Shri Amit Shah said that the inauguration of Integrated Checkpost, Passenger Terminal Buildings, and Maitri Dwar in Petrapole are a reflection of Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of revitalizing every sector. He mentioned that since becoming Prime Minister in 2014, Modi Ji has initiated numerous new programs in areas like education, health, internal security, border security, and sports, and has lead them to a logical conclusion reaping success in every field.
Union Home Minister said that today the Land Port Authority of India (LPAI) is making a significant contribution to country’s development, along with improving relations with neighbours, and facilitating the exchange of language, culture, and literature. He emphasized that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the LPAI is working on the mantra of 4 Ps, viz. Prosperity, Peace, Partnership, and Progress.
Shri Shah noted that this new initiative will bring about a significant change in the prosperity of the entire region. He mentioned that this initiative by the LPAI will also help establish peace here, as the lack of a legal framework for movement has led to illegal crossings, which harm peace of India and West Bengal. He stated that peace in West Bengal can only be established when the support for illegal infiltration is stopped and it comes to a complete halt, which will usher in a new era of partnership with neighboring countries.
Shri Amit Shah highlighted that Prime Minister Shri Narendra Modi has also transformed the concept of the LPAI. He noted that it was previously seen merely as a means of trade, but now it has become a gateway to prosperity and peace, playing a significant role in connecting with neighboring nations, promoting legal trade to curb illegal trade, and contributing to the creation of a prosperous nation. Shri Shah mentioned that this terminal building, built at a cost of approximately ₹500 crore and covering an area of nearly 60,000 square meters, has the capacity to handle 25,000 passengers daily. He added that this will greatly boost medical and educational tourism. Union Home Minister remarked that this initiative by the LPAI will secure India's borders and create a conducive environment for development.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Maitri Dwar has been constructed at a cost of ₹6 crore which will allow smooth passage of transport with handling capacity of over 600 – 700 trucks per day. Home Minister directed officials to ensure the conservation of the local environment by planting 25,000 saplings of such trees having life of 200 years or more. He mentioned that facilities such as automatic number plate recognition, boom barriers, facial recognition machines, and access control for entry and exit have been provided for seamless movement. He added that Petrapole is the largest and busiest land port in South Asia, which enhances our trade and movement. He stated that 70% of the total trade between India and Bangladesh through land routes occurs via Petrapole. He noted that when Prime Minister Shri Narendra Modi initiated this in 2016-17, the trade volume was ₹18,000 crore, which has increased to ₹30,500 crore in 2023-24, reflecting a 64% growth.
Shri Shah mentioned that the increase in trade will boost transportation businesses, lead to the establishment of warehouses, and create various employment opportunities, including porters for loading and unloading goods. He added that approximately 24 lakh passengers traveled through Petrapole in 2023-24.
Shri Amit Shah highlighted that the LPAI is opening pathways of friendship for border security, border trade, border connectivity, and connectivity among people in eastern India. He mentioned that the Modi government has not only secured the borders but also linked them to development. Shri Shah noted that the LPAI is advancing Modi Ji’s vision of strong infrastructure in border areas. He explained that the LPAI serves as a one-stop solution that encompasses all aspects of immigration, customs, and border security. He added that there are currently 12 land ports being operated in India, including Petrapole, Agartala, Srimanpur Sutarkandi, Sabroom with Bangladesh; Raxaul, Jogbani, Rupaidiha with Nepal; and Attari and Moreh with Pakistan and Myanmar, respectively. Additionally, he mentioned that the Modi government has also worked on the Kartarpur Corridor as a tribute to Guru Nanak Dev Ji.
Union Home Minister mentioned that in the year 2023-24, trade worth ₹71,000 crore was conducted through all these land ports. He mentioned that 23 more land ports are set to be developed in the near future. He added that a comprehensive plan for the complete digitization of the LPAI, aimed at enhancing security through technology and minimizing issues, is almost ready.
Shri Amit Shah stated that Prime Minister Shri Narendra Modi is committed to the development of Bengal. He mentioned that during the UPA government's 10 years, Bengal received only ₹2,09,000 crore, whereas Prime Minister Shri Narendra Modi has provided ₹7,74,000 crore in the last 10 years. He noted that corruption eats up the funds send by Prime Minister Shri Narendra Modi to West Bengal. Shri Shah pointed out that under the previous government, ₹15,000 crore was allocated to Bengal through the MGNREGA scheme, which Modi Ji increased to ₹54,000 crore over the last 10 years. He emphasized the need to investigate why this money does not reach the beneficiaries of the schemes.
Union Home Minister Shri Shah also compared the funding under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, stating that the UPA government allocated only ₹5,400 crore in 10 years, while the Modi government has provided ₹17,000 crore. Similarly, under the housing scheme, the allocation in the previous regime was ₹4,500 crore, which Modi Ji increased to ₹50,000 crore. Under the National Rural Livelihood Mission, ₹630 crore was given, while the Modi government raised it to ₹91,000 crore.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ৱেস্ত বেঙ্গলগী পেত্রপোলদা লেন্দ পোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (LPAI)না ₹487 করোর চংনা শাবা পেসেঞ্জর তর্মিনেল বিলদিং অমসুং মাইত্রি দ্বার শঙ্গাখ্রে
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, কেন্দ্র সরকার অসিনা ৱেস্ত বেঙ্গলগী চাউখৎ-থৌরাংদা অচেৎপা ফিরেপ লৌরি
ঙসি, LPAIনা য়ুমথংনবা লৈবাকশিংগা শম্নহনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরি, আইননা য়াদবা মওংদা লাল্লোন-ইতিক তৌবা থিংনবা আইননা য়াবা মওংদা লাল্লোন-ইতিক তৌবা থৌগৎপা, অমসুং লেগ্বেজ, কলচর অমসুং লিতরেচরগী এক্সচেঞ্জতা মতেং পাংলি
মোদী সরকারনা বোর্দরশিংবু ঙাক-শেনবদা নত্তনা মখোয়বু চাউখৎ-থৌরাং য়ৌহন্নবশু থবক তৌরি
মোদী জীগী লুচিং মখাদা, LPAIনা প্রোসপরিতী, পীস, পার্তনরশিপ অমসুং প্রোগ্রেসকী 4-P মন্ত্রদা খুমাং চাউশিল্লি
মোদী জীনা LPAIগী কন্সেপতা অওনবা পুরক্তুনা প্রোসপরিতী অমসুং পীসকী গেতৱেদা ওন্থোখ্রে
ৱেস্ত বেঙ্গলদা শান্তি পুরকপা হায়বসি নারোলদগী আইন্না য়াদবা মওংদা চংশিল্লক্লিবশিংগীদমক্তা সপোর্ত পীবা লপ্পা মতমদতা ওইথোকপা য়াগনি, মসিনা অসিগুম্বা মখলগী চংশিল্লক্লিবশিং অসিবু মপুং ফানা লেপহল্লগনি, মসিনা য়ুমথংনবা লৈবাকশিংগা পার্তনরশিপ তৌবগী অনৌবা য়ুগ অমা পুরক্লগনি
LPAIনা মোদী জীগী বোর্দরগী মফমশিংদা অরিংবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ভিজন অদুবু খুমাং-চাউশিনহল্লি
মোদী সরকারনা লৌখৎলিবা অনৌবা
27 OCT 2024 5:43PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ৱেস্ত বেঙ্গলগী পেত্রপোলদা লেন্দ পোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (LPAI)না ₹487 করোর চংনা শাবা অনৌবা পেসেঞ্জর তর্মিনেল বিলদিং অমসুং মাইত্রি দ্বার শঙ্গাখ্রে। থৌরম অসিদা দিগ্নিতরীশিং, কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী, শ্রী গোৱিন্দ মোহন য়াওনা, য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়গী বোর্দর মেনেজমেন্তকী সেক্রেতরী, অমসুং LPAIগী চীয়রমেন্না শরুক য়াখি।
মহাক্না ৱা ঙাংবা মতমদা, শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ইন্তেগ্রেতেদ চেকপোস্ত, পেসেঞ্জর তর্মিনেল বিলদিংশিং অমসুং পেত্রাপোলদা মাইত্রি দ্বার শঙ্গাবা অসি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী সেক্তর খুদিংমক অমুক হন্না হিংগৎহন্নবগী ভিজন অদুবু মশক তাই। মহাক্না পনখি মদুদি, 2014দা প্রধান মন্ত্রী হেক ওইবদগী, মোদী জীনা এজুকেশন, হেল্থ, ইন্তর্নেল সেক্যুরিতী, বোর্দর সেক্যিুরিতী, অমসুং স্পোর্তসগুম্বা হিরমশিং অসিদা অনৌবা প্রোগ্রাম কয়া অমা হৌদোকখ্রে অমসুং মখোয়বু লোজিকেল ওইবা ৱারোইশিন অমা পুরক্নবগী লমজিং-লমতাক পীবীদুনা হিরম খুদিংমক্তা মাইপাকপা পুরকখি।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি, লেন্দ পোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া LPAIনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি, লোইননা য়ুমথংনবা লৈবাকশিংগা মরি ফগৎহনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরি, আইননা য়াদবা মওংদা লাল্লোন-ইতিক তৌবা থিংনবা আইননা য়াবা মওংদা লাল্লোন-ইতিক তৌবা থৌগৎপা, অমসুং লেগ্বেজ, কলচর অমসুং লিতরেচরগী এক্সচেঞ্জতা মতেং পাংলি। মহাক্না য়াম্না মরু ওইনা পনখি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, LPAIনা প্রোসপরিতী, পীস, পার্তনরশিপ অমসুং প্রোগ্রেসকী 4-P মন্ত্রদা থবক তৌরি।
শ্রী শাহনা পনখি মদুদি মসিগী অনৌবা থৌরাং অসিনা রিজন অসিগী নুংঙাই-য়াইফবদা য়াম্না মরু ওইবা হহোংবা অমা পুরক্লগননি। মহাক্না পনখি মদুদি LPAIনা মফম অসিদা শান্তি পুরকপদশু মতেং পাংগনি, চত্থোক-চৎশিন তৌবগী লিগেল ফ্রেমৱার্ক লৈতবনা মরম ওইরগা আইননা য়াদবা মওংদা লান্থোক-লানশিন তৌহল্লে, মসিনা ভারত অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলগী শান্তি খাইহল্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি ৱেস্ত বেঙ্গলদা শান্তি পুরকপা হায়বসি নারোলদগী আইন্না য়াদবা মওংদা চংশিল্লক্লিবশিংগীদমক্তা সপোর্ত পীবা লপ্পা মতমদতা ওইথোকপা য়াগনি, মসিনা অসিগুম্বা মখলগী চংশিল্লক্লিবশিং অসিবু মপুং ফানা লেপহল্লগনি, মসিনা য়ুমথংনবা লৈবাকশিংগা পার্তনরশিপ তৌবগী অনৌবা য়ুগ অমা পুরক্লগনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা LPAIগী কন্সেপ অদুবুশু অওনবা পুরকখ্রে। মহাক্না পনখি মদুদি মমাংদদি মসিবু লাল্লোন ইতিক তৌবগী পাম্বৈ অমা ওইনা উরম্মি, অদুবু হৌজিক্তি নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং শান্তিগী লম্বেল অমা ওইরে, য়ুমথংনবা লৈবাকশিংগা মরি থম্বদা মরু ওইবা থৌদাং লৌদুনা আইননা য়াদবা লাল্লোন-ইতিক তৌবা থিংনবা আইননা য়াবা লাল্লোন-ইতিক তৌববু য়োকখৎপা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা লৈবাক অমা শেম্বদা শরুক য়ারি। শ্রী শাহনা পনখি মদুদি মসিগী তর্মিনেল বিলদিং অসি চাউরাক্না ₹500 করোর চংনা শাখি অমসুং মসিনা স্ক্ব্যার মিতর 60,000গী মফম কোল্লি অমসুং নুমিৎ খুদিংগি পেসেঞ্জর 25,000 হেন্দল তৌবগী কেপাসিতি লৈ। মহাক্না মখা তারকখি মদুদি মসিনা মেদিকেল অমসুং এজুকেস্নেল তুরিজমদা য়াম্না চাউনা ঈনোৎ হাপ্লগনি। কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা LPAIনা পাইখৎপা অসিগী অনৌবা থৌরাং আসিনা ভারতকী ঙমখৈবু নিথিনা ঙাক-শেন্দুনা থম্লগনি অমসুং চাউখৎ-থৌরাং য়াম্না মতিক চাবা মফম অমা ওইহল্লগনি।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মাইত্রি দ্বার অসি ₹6 করোর চংনা শাখিবনি, মসিনা নোংমদা ত্রক 600 – 700কী মথক্তা হেন্দল তৌবা ঙম্বগী কেপাসিতী লৈবগা লোইননা ত্রান্সপোর্ত য়াম্না কোম্না চত্থোক-চৎশিন তৌবা য়াহল্লগনি। য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা ওফিসিয়েলশিংদা চহি 200 নত্রগা অদুদগী হেন্না শাংনা হিংবা ঙম্বা উশিংগী চার 25,000 থাদুনা লোকেল এনভাইরনমেন্তপু শোকহন্দনা থম্নবা হায়রকখ্রে। মহাক্না পনখি মদুদি অথিংবা-অপনবা অমত্তা লৈতনা চত্থো-চৎশিন তৌবা কোম্নবগীদমক্তা ওতোমেতিক নম্বর প্লেত রিকোগ্নিশন, বুম বেরিয়রশিং, ফেসিয়েল রিকোগ্নিশন মেছিন অমসুং এন্ত্রী অমসংউ একজিতকী এক্সেস কন্ত্রোলগুম্বা ফেসিলিতীশিং অসি পীখ্রে। মহাক্না মখা তারকখি মদুদি পেত্রাপোল অসি সাউথ এসিয়াদা খ্বাইদগী চাউবা অমসুং চিনবা লেন্দ পোর্তনি, মসিনা ঐখোয়গী ঐখোয়গী ত্রেদ মুবমেন্তবু হেন্না ফগৎহল্লে। মহাক্না পনখি মদুদি লেন্দ রুতশিংগী খুত্থাংদা ভারত অমসুং বংগ্লাদেশকী মরক্তা অপুনবা ত্রেদকী 70%দি পেত্রাপোলদা পাংথোকই। মহাক্না পনখি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীনা মসি 2016-17দা হৌদোকখি, মতম অদুদা ত্রেদ ভোল্যুম অসি ₹18,000 করোর ওইরম্মি, মসি 2023-24দা ₹30,500 করোরদা হেনগৎলক্তুনা 64%গী শাহৌ লাকখি।
শ্রী শাহনা পনখি মদুদি লাল্লোন-ইতিক্তা হেনগৎলকপনা ত্রান্সপোর্তেশন বিজনেসতা ইনোৎ হাপকৎলক্কনি, মসিনা মরম ওইরগা ৱেয়র হাউসশিং থম্বা হৌরকপা অমসুং পোৎচৈশিং হাপ্পা অমসুং লৌথনবগীদমক্তা পোর্তরশিং য়াওনা, থবক্কী খুদোংচাবা কয়া অমা পীরগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি 2023-24দা পেত্রেপোলগী খুত্থাংদা চাউরাক্না পেসেঞ্জর লাখ 24না মসিদা চৎখি।
শ্রী অমিত শাহনা পনখি মদুদি LPAIনা বোর্দর সেক্যুরিতী, বোর্দর ত্রেদ, বোর্দর কেনক্তিবিতী অমসুং ইস্তর্ন ইন্দিয়াগী মীশিংগী মরক্তা কেনেক্তিবিতী লৈহন্নবগীদমক্তা মরুপ-মপাংগী ওইবা লম্বি অমা হাংদোক্লি। মহাক্না পনখি মদুদি মোদী সরকার অসিনা বোর্দরশিংবু নিংথিনা ঙাক-শেনবদা নত্তনা মখোয়দা চাউখৎ-থৌরাং য়ৌহল্লে। শ্রী শাহনা পনখি মদুদি LPAIনা বোর্দর এরিয়াশিংদা অরিংবা ইনফ্রাস্ত্রকচর থম্নবা মোদী জীগী ভিজন অদুবু খুমাং চাউশিনহল্লি। মহাক্নাহায়রকখি মদুদি LPAI না ইম্মিগ্রেশন, কস্তমস অমসুং বোর্দর সেক্যুরিতীগী শক্তম খুদিংমক য়াওবা ৱান-স্তোপ সোল্যুশন অমা ওইনা মথৌ তৌই। মহাক্না মখা তারকখি মদুদি ভারত্তা হৌজিক-হৌজিক লেন্দ পোর্ত ১২ মথৌ তৌরি, মসিদা পেত্রাপোল, আগর্তলা, স্রিমানপুর, সুতারকান্দি, সাব্রুমনা বংগ্লাদেশকা লোইননা পাংথোকই; নেপালগা লোইনা রাক্সোল, জোগবানি, রুপাইদিহা; অমসুং অত্তারি অমসুং মোরেহনা মথংশিৎনা পাকিস্তান অমসুং ম্যানমারগা পাংথোকই। মসিগী মথক্তা মআক্না পনখি মদুদি মোদী সরকারনা গুরু নানক দেব জীদা ইকাইখুম্নবা ওইনা কর্তারপুর কোরিদোরদশু থবক তৌখি।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা পনখি মদুদি চহি 2023-24দা, মসিগী লেন্দ পোর্তশিং অসিগী খুত্থাংদা ₹71,000 করোরগী লাল্লোন-ইতিক তৌখি। মহাক্না পনখি মদুদি য়াম্না অনকপা মতমদা লেন্দপোর্ত 23 অমশু শেমগৎলগনি। মহাক্না তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা সেক্যুরিতী ফগৎহনবা অমসুং ইশুশিং হন্থহনবগী পান্দমদা LPAIগী মপুং ফানা দিজিতাইজ তৌনবগী কমপ্রেহেন্সিব ওইবা প্লান অদু শেম্বা লোইরগুম্বনি।
শ্রী অমিত শাহনা পবখি মদুদি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা বেঙ্গলগী চাউখৎ-থৌরাংদা অচেৎপা ফিরেপ লৌরি। মহাক্না পনখি মুদুদি UPA সরকারগী চহি 10গী মনুং অদুদা বেঙ্গলনা ₹2,09,000 করোর খক্তমক ফংখি, অদুগা প্রধান মন্ত্রীশ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌখিবা চহি 10 অসিদা ₹7,74,000 করোর পীখি। মহাক্না পনখি মদুদি ৱেস্ত বেঙ্গলদা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থাখিবা ফন্দশিং অদু করপশন্না চাথোকখ্রে। শ্রী শাহনা খঙহল্লকখি মদুদি মমাংগী সরকারগী মখাদা MGNREGA স্কীমগী খুত্থাংদা বেঙ্গলদা ₹15,000 করোর কাইথোকখি, মসিবু মোদী জীনা হৌখিবা চহি 10 অসিদা ₹54,000 করোরদা হেনগৎখ্রে। মহাক্না য়াম্না মরুওইনা মসিগী শেলশিং অদু স্কীম অসিগী বেনিফসরীশিংদা য়ৌদ্রিবগী মরম করিগীনো হায়বা অসি থিজিনবগগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা পনখি।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রী, শ্রী শাহনা প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী মখাদা কাইথখিবা শেনফম অদুবুশু চাংদম্নখি, মহাক্না হায়খি মদুদি UPA সরকারনা চহি 10 অসিদা ₹5,400 করোর কাইথোকখ্রে, অদুগা মোদী সরকারনা ₹17,000 করোর পীখ্রে। অসিগা চপ মান্ননা হাউসিং স্কীমগী মখাদা হান্নগী পাল্লম্বা সরকারনা কাইথোকখিবা শেনফম অদু ₹4,500 করোর ওইখি, হায়রিবা অসি মোদী জীনা ₹50,000 করোরদা হেনগৎখি। নেস্নেল রুরল লাইবলিহুদ মিসনগী মখাদা, ₹630 করোর পীখ্রে অদুগা মোদী সরকারনা মদুবু ₹91,000 করোরদা হেনগৎখ্রে।