Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah to inaugurate Passenger Terminal building and Maitri Dwar at Land Port, Petrapole in West Bengal on tomorrow
Prime Minister Shri Narendra Modi has provided the Land Ports Authority of India a new momentum, direction and dimension to take forward our cultural and trade relations with all South Asian countries
Petrapole (India)-Benapole (Bangladesh) is one of the most important land border crossings for India-Bangladesh both in terms of trade and passenger movement
Petrapole Passenger Terminal is set to redefine infrastructure and service standards, enhancing the travel experience between India and Bangladesh and positioning itself as a pivotal hub in Asia
Maitri Dwar to significantly accelerate release and clearance of goods at the border, thereby enhancing trade efficiency
26 OCT 2024 1:07PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah will inaugurate Passenger Terminal Building and Maitri Dwar at Land Port, Petrapole in West Bengal on Sunday, 27th October 2024. Prime Minister Shri Narendra Modi has provided the Land Ports Authority of India a new momentum, direction and dimension to take forward our cultural and trade relations with all South Asian countries.
The Land Port Petrapole is the largest Land Port in South Asia and it is a vital gateway for trade and commerce between India and Bangladesh. Petrapole (India)-Benapole (Bangladesh) is one of the most important land border crossings for India-Bangladesh both in terms of trade and passenger movement. Nearly 70 percent of land-based trade (by value) between India and Bangladesh takes place through this Land Port. Petrapole Land Port is also the eighth largest international immigration port of India and facilitates movement of over 23.5 lakh passengers annually between India and Bangladesh.
Passenger Terminal Building, Petrapole
• The New Passenger Terminal Building at Land Port Petrapole is a significant addition to the region's infrastructure, set to enhance the travel experience between India and Bangladesh.
• With its robust construction and advanced technological systems, the terminal promises safety, efficiency, and comfort for all users.
• Designed to reflect the grandeur of international transport hubs, the PTB at Petrapole is equipped with all modern facilities such as VIP lounges, Duty free shop, Basis medical facility, Infant/baby feeding Room, Food and beverages outlets etc.
• A passenger handling capacity of 20,000 per day, and will house immigration, customs, and security services under one roof.
• A substantial built-up area of 59,800 square meters.
• Implementation of automated entry and exit systems through flap barrier integration.
• This ambitious project is set to redefine infrastructure and service standards, enhancing the travel experience between India and Bangladesh and positioning itself as a pivotal hub in Asia.
Maitri Dwar
• Maitri Dwar is a Joint Cargo gate at zero line agreed by both the countries.
• Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah had laid the foundation stone on 9th May 2023.
• In response to the daily cross-border traffic movement at Land Port Petrapole, which sees approximately 600-700 trucks per day, LPAI established a new common second cargo gate named Maitri Dwar along the India-Bangladesh border.
• This dedicated gate for cargo movement is aimed at easing and streamlining the flow of goods between the two nations.
• The introduction of Maitri Dwar is anticipated to significantly accelerate the release and clearance of goods at the border, thereby enhancing trade efficiency.
• Gate is equipped with modern day facilities such as ANPR, Boom barriers, Facial recognition camaras and access-controlled entry/ exit points for Indian and Bangladeshi Trucks.
• It will be a dedicated gate for cargo movement.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা হয়েং ৱেস্ত বেঙ্গলগীঈ পাত্রপোলগী লেন্দ পোর্ত্তা পেসেঞ্জর তর্মিনেল বিল্দিং অমসুং মাইত্রি দ্বার শঙ্গাগদৌরি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লেন্দ পোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়াগী মফমদা অনৌবা খোঙজেল, মায়কৈ অমসুং খা এসিয়া লৈবাক পুম্নমক্কা লৈনরিবা ঐখোয়গী নাৎ অমসুং লল্লোই ইতিক্কী মরীবু মাঙদা পুখৎনবা লম্বী পীরি
পেত্রাপোল (ভারত)-বেনাপোল (বঙ্গলাদেশ) লল্লোন ইতিক অমসুং মী চত্থোক চৎশিনগী লমদা ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশ অনিমক্কী খ্বায়দগী মরুওইবা কংফালগী ঙমখৈ লান্থোকফমশিংগী মনুংদা অমনি
পাত্রপোল পেসেঞ্জর তর্মিনেলনা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং সর্ভিস স্তেন্দর্দ্সকী মশক নৌনা তাক্তুনা ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশকী মরক্তা চত্থোক চৎশিনগী এক্সপিরিএন্স হেনগৎহনগনি অমসুং মফমসিবু এসিয়াগী মরুওইবা হব অমা ওইহনগনি
মাইত্রি দ্বারনা ঙমখৈদা পোৎলমশিং থাদোকপা অমসুং ক্লিয়রেন্স পীবদা মশক থোক্না থুজিলহন্দুনা লল্লোন ইতিক্কী মতিক হেনগৎহনগনি
26 OCT 2024 1:07PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা নোংমাইজিং নুমিৎ নবেম্বর ২৭, ২০২৪দা ৱেস্ত বেঙ্গলগীঈ পাত্রপোলগী লেন্দ পোর্ত্তা পেসেঞ্জর তর্মিনেল বিল্দিং অমসুং মাইত্রি দ্বার শঙ্গাগদৌরি‍। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লেন্দ পোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়াগী মফমদা অনৌবা খোঙজেল, মায়কৈ অমসুং খা এসিয়া লৈবাক পুম্নমক্কা লৈনরিবা ঐখোয়গী নাৎ অমসুং লল্লোই ইতিক্কী মরীবু মাঙদা পুখৎনবা লম্বী পীরি‍।
পেত্রাপোলগী লেন্দ পোর্ত অসি খা এসিয়াগী খ্বায়দগী চাউবা লেন্দ পোর্তনি অমসুং মসি ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশকী মরক্তা লল্লোন ইতিক্কী মরুওইবা হোজঙ অমনি‍। পেত্রাপোল (ভারত)-বেনাপোল (বঙ্গলাদেশ) লল্লোন ইতিক অমসুং মী চত্থোক চৎশিনগী লমদা ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশ অনিমক্কী খ্বায়দগী মরুওইবা কংফালগী ঙমখৈ লান্থোকফমশিংগী মনুংদা অমনি‍। ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশ অনিগী মরক্তা তৌনরিবা কংফালগী লল্লোন ইতিক্কী চাদা ৭০ রোমদি (মমলগী পাদমদা) লেন্দ পোর্ত অসিগী খুত্থাঙদা পাঙথোকই‍। পেত্রাপোল লেন্দ পোর্ত অসি ভারতকী নিপানশুবা খ্বায়দগী চাউবা ইন্তরনেস্নেল ইমাইগ্রেসন পোর্তনি অমসুং ভার অমসুং বঙ্গলাদেশকী মরক্তা চহিদা পেসেঞ্জর লাখ ২৩.৫ হেন্না চত্থোক চৎশিন তৌরি‍।
পেসেঞ্জর তর্মিনেল বিল্দিং, পেত্রাপোল
• লেন্দ পোর্ত পেত্রাপোলদা লৈরিবা অনৌবা পেসেঞ্জর তর্মিনেল বিল্দিং অসি ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশকী মরক্তা চত্থোক চৎশিনগী এক্সপিরিএন্স হেনগৎহনগদবা লমদম অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শিংথানিংঙাই ওইনা হাপচিল্লকপা অমনি‍।
• চাউনা শাগৎলিবা অমসুং খুমাঙ চাওশিল্লবা তেক্নোলোজিকেল সিস্তেমগা লোয়ননা, তর্মিনেল অসিনা য়ুজর পুম্নমক্কী মফমদা শাফবা, মতিং লৈবা অমসুং নুংঙাইবা মহাও অমা পীগদৌরি‍।
• ইন্তরনেস্নেল ত্রান্সপোর্ত হবকী ফজরবা মতৌ উৎনবা দিজাইন তৌরবা পেত্রাপোলগী PTB অসিদা VIP লোঞ্জ, দ্যুতী ফ্রী দুকান, বেসিক মেদিকেল ফেসিলিতী, ইনফেন্ত/বেবী ফীদিং রুম অমসুং বিভরেজ আউতলেতনচিংবা মতমগা চুনরবা ফেসিলিতী পুম্নমক য়াওরি‍।
• নোংমদা ২০,০০০গী পেসেঞ্জর হেন্দ্লিং কেপাসিতী লৈদুনা, মফম অসিদা ইমাইগ্রেসন, কস্তম, অমসুং সিক্যুরিতী সর্ভিস মফম অমত্তদা ফংহনগনি‍।
• স্ক্বার মীতর ৫৯,৮০০গী পাক চাউরবা বিল্ত-অপ এরিয়া‍।
• ফ্লেপ বেরিয়র ইন্তিগ্রেসনগী খুত্থাঙদা ওতোমেতেদ এন্ত্রী অমসুং একজিত সিস্তেম য়াওরি‍।
• মঙলান চাউবা প্রোজেক্ত অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং সর্ভিস স্তেন্দর্দ্সকী মশক নৌনা তাক্তুনা ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশকী মরক্তা চত্থোক চৎশিনগী এক্সপিরিএন্স হেনগৎহনগনি অমসুং মফমসিবু এসিয়াগী মরুওইবা হব অমা ওইহনগ‍নি‍।
মাইত্রি দ্বার
• মাইত্রি দ্বার অসি লৈবাক অনিমক্না য়ানবা জিরো লাইন্দা লৈবা জোইন্ত কার্গো গেতনি‍।
• কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত সাহনা মে ৯, ২০২৩দা উরেপ উয়ুং তমখি‍।
• নোংমদা ত্রক ৬০০-৭০০ লোম চত্থোক চৎশিন তৌরিবা লেন্দ পোর্ত পেত্রাপোলদা লৈরিবা নুমিৎ খুদিংগী ঙমখৈ লান্না চত্থোক চৎশিন তৌরিবা অসি য়েংলগা, LPAI না ইন্দিয়া-বঙ্গলাদেশ ঙমখৈ পরিংদা মাইত্রি দ্বার কৌবা অনৌবা অনিসুবা কম্মন কার্গো গেত অমা শাগৎপনি‍।
• কার্গো পুথোক পুশিনগী তৌনবগী দেদিকেতেদ গেত অসিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা পোৎ-চৈ পুথোক পুশিনগী থৌওং লায়থোকহন্নবা অমসুং মওং মরিল নাইহন্নবা পান্দম থম্লি‍।
• মাইত্রি দ্বার চৎনরকপা অসিনা ঙমখৈদা পোৎলমশিং থাদোকপা অমসুং ক্লিয়রেন্স পীবদা মশক থোক্না থুজিলহন্দুনা লল্লোন ইতিক্কী মতিক হেনগৎহনগনি‍।
• গেত অসি ANPR, বুম বেরিয়র, ফেসিএল রিকোগনিসন কেমেরা অমসুং ভারত অমদি বঙ্গলাদেশকী ত্রকশিংগী এক্সেস কন্ত্রোল এন্ত্রী/ একজিৎ পোইন্তনচিংবা মতমগা চুনরবা ফেসিলিতীশিং য়াওরি‍।
• মসি কার্গো পুথোক পুশিনগী অখন্নবা গেত ওইগনি‍।