হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
নাপীদগী অঙকপা পোৎ: কোবোকঙ স্বচ্ছ গ্রীন রিসোর্স অমা
অসামগী মোরিগাওগী ঈশিং-ঈচাও তোইনা থোকপা বোরচিলাদগী নুপী অমসুং দীপোল বীলদগী নহা ওইরিবা এন্ত্রপ্রেনর অনিনা স্বচ্ছ ভারত মিসন-অর্বানগী মখাদা কবোকঙবু ইকো ফ্রেনলী ওইবা পোত্থোকশিং অমসুং থবক্কী খুদোংচাবদা ওন্থোক্তুনা ফিভমদা অহোংবা পুরক্লি
24 OCT 2024 5:16PM by PIB Imphal
স্চ্ছ ভারত মিসন-অর্বানগী মখাদা হন্দক্তা লোইশিনখিবা MoHUAনা শিনবা স্বচ্ছতা হি সেৱা কেমপেন্না লৈবাক পুম্বগী ওইনা য়াম্না কনখৎলকখি, মসিদা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংনা একশেল অমসুং সেনিতেশন ফগৎহনবগী মতাংদা মাংজিল থাদুনা চৎলি, মরু ওইনা হরাও-কুম্মৈগী মতম নকশিল্লকপা অসিদা। রাজ্যশিং অসিনা প্রোএক্তিব ওইবা অনৌবা থৌরাংশিং কয়া অমা পাইখত্তুনা স্বচ্ছতাবু য়াম্না মরু ওইনা লৌদুনা সার্কুলর ইকোনোমীবু য়োকখৎনবা অনৌ-অনৌবা খোংথাংশিং কয়া অমা পাইখৎলি। কবোকঙ অসি লমদম অসিগী নত্তবা ঈশিংগী পাম্বি মখল অমনি, অমসুং মসি ভারত পাকশন্না শন্দোরক্লি। মসিদা মংগ্রা মচুগী ফজরবা লৈ শাৎলি। তৌইগুম্বশুং মশক য়াম্না ফজরবশু, কবোকঙ অসি য়াম্না নাতৈ চাদবা নাপী মখল অমা ওইরক্লি, মসিনা ফ্রেশৱাতর বোদিশিং খুদম ওইনা তুরেল, পুখই অমসুং পাতশিংদা য়াম্না কুংনা হৌজিল্লক্লি। মসি য়াম্না কা হেন্না হৌজিল্লকপনা মরম ওইরগা ঙা ফাবা, ত্রানসপোর্তেশন অমসুং রিক্রিয়েশনদা য়াম্না চাউনা অপনবা পীদুনা হায়রিবা ঈশিংগী সোর্সশিং অসিবু শিজিন্নবদা খুদোং চাহন্দে।
সেন্ত্রেল অসামগী মোরিগাও জিলাদা লৈবা ঈশিং-ঈচাউ তোইনা থোকপা বোরচিলা খুঙ্গংদা নুপীশিংগী ওইবা অপিকপা কাংলুপ অমনা য়াম্না মরাং কাইনা ফংবা কবোকঙ, ঈশিং অশেংবদা হৌবা, য়াম্না শন্দোক্কনবা নাপী অসিবু য়াম্না ফজরবা হেন্দিক্রাফতা ওন্থোক্তুনা ফত্ত-হাওদিদগী লন-থুমদা ওন্থোক্লি। মখোয়গী ভিজন অদু য়াম্না ময়েক শেংখি। মখোয়না য়াম্না মখোয়গী পুনশি অদুবু ইজত লৈবা, মমল লৈবা অমসুং পান্দম লৈবা পুনশি অমা ওইহনবা পামখি। মখোয় খুদিংমক্না হৌজিক্তি থা খুদিংগী লুপা ১০,০০০ তাল্লি। অসাম স্তেত রুরল লাইবলিহুদ মিসন (ASRLM)গী শরুক অমা ওইরিবা অনৌবা থৌরাং অসিনা মখোয়দা মীপাল তাংদনা মশা মথন্তা মরোমদোম লৈপচবা ঙম্নবগী খুদোংচাবশিং পীবদা নত্তনা মখোয়গী শেল-থুমগী অৱাবা অদুবুশু কোকহল্লে।
নিংহন্নবা লৈত্রবা নুপী ৬০না থবক কন্না শুদুনা মখোয়গী তুংলমচৎপু ওন্থোক্নবা হোৎনবদা, শেম্নবা মচাকশিং লৈনবা হোৎনবদা মখোয়না শেল-থুমগী অৱাবা কয়া ময়োক্নরকখি। লাইবক ফবনা মনাক নকপদা লৈবা সোনাই তুরেলদা য়াম্না মরাং কাইনা ফংবা কবোকঙনা মখোয়গীদমক্তা লোত্তুনা লৈরম্বা থৌজালগা পাঙখক ওইখি। লমদম অসিদা ‘পানি মেতেকা’ হায়নশু খঙনবা পাম্বি মখল অসি অসামদা য়াম্না মরাং কাইনা ফংই, মসিগী ফজরবা বায়োদাইভর্সিতীগীদমক্তা য়াম্না খঙনৈ অদুবু অনম্বনা ঈশিং তপ্না চেনপা ঈশিং খোংলমশিং ফুনগনবা মসিগী য়াম্না শন্দোরকপা অসিনা মরম ওইরগা মসিবু নাপী ওইনা উই। মসিগী পোতেন্সিয়েল অসিবু উরদুনা, মখোয়না রাজ্য অসিগী ঈশিং-ঈচাউ তোইনা থোকপা মফমশিং অসিদা য়াম্না কান্নবা পোত্থোকশিং শেম্নবগীদমক্তা মসিগী ঈশিংগী পাম্বি অসিবু শিজিন্ননবগী থৌরম অমা পাইখৎলকখি।
অসামগী ময়োলদা দীপোর বীল অসি লৈ, রাজ্য অসিগী অমত্তা ঙাইরবা রামসার সাইত, মফম অসিদা পাকতক্ননা ফককুম্না থানা হৌরিবা কবোকঙনা মরম ওইরগা ইকোসিস্তেমদা খুদোংথিনিংঙাই ওইহল্লে। গুৱাহাতিদগী য়াম্না থৱায় য়াওবা নহা অনি, রুপাঙ্কর ভত্তচার্জী অমসুং অনিকেত ধারনা অসিগুম্বা শিংনবশিং অসিগী মরক্তা খুদোংচাবা অমা উখি। মখোয়গী ইন্নোভেতিব ওইবা খোংথাংশিংগীদমক্তা মশক খঙনরবা মখোয়না কুমভি কাগজ পুথোরকখি, য়াম্না শন্দোক্কনবা মেতেকা পাম্বিদগী ১০০% বায়োদিগ্রেদেবল ওইবা, ব্লোত-ফ্রী ওইবা অমসুং কেমিকেল য়াওদবা খুৎনা শেম্বা চে শেম্বগীদমক্তা কত্থোক্লবা ভেঞ্চর অমনি। তমশিনবা অমসুং অনৌবাদা চুশিন্নবা হায়বা ফিরেপ অসিনা মশক তাকপা মখোয়গী খোংচৎ অদুনা জিরো ৱেস্ত সিতী চেলেঞ্জ ফংবা ঙমহনখি, হায়রিবা অসিনা গ্রীন এমপ্লোইমেন্তবু য়োকখত্তুনা ফত্ত-হাওদিবু ইকো-ফ্রেনলী ওইবা সোল্যুশনশিংদা ওন্থোকপা ঙম্বা এন্ত্রপ্রেনরশিং হেন্না মপাঙ্গল হাপ্পীনবগী পান্দম থম্লি। কুমভি কাগজকী অনৌবা থৌরাং অসিদা নুপী ৪০ রোম থবক পীরি।
বোরচিলা খুঙ্গংগী নুপীশিং অমসুং ইন্নোভেতর রুপাঙ্কর অমসুং অনিকেতকী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা খোংচৎ অদুনা কবোকঙ অসিবু নাপীদগী করম্না লন-থুমদা ওন্থকপা য়াবগে হায়দু উৎলি। ইকো-ফ্রেনলী ওইবা পোত্থোকশিং অমসুং সস্তেনেবল পেপরশিং শেমদুনা, মখোয়না মখোয়গী কম্যুনিতীশিংবু থাক ৱাংনা থাংগৎপদা নত্তনা এনভাইরনমেন্তেল সস্তেনেবিলিতীবুশু য়োকখৎলি।

Ministry of Housing & Urban Affairs
From Weed to Wonder: Water Hyacinth a Swachh Green Resource
Women from flood-prone Borchila in Assam's Morigaon and two young entrepreneurs from Deepor Beel are turning the tide by transforming Water Hyacinth into eco-friendly products and job opportunities under the Swachh Bharat Mission-Urban
24 OCT 2024 5:16PM by PIB Delhi
The recently concluded MoHUA-led Swachhata Hi Sewa campaign under the Swachh Bharat Mission-Urban gained strong traction across the nation, with the Northeastern States leading the charge in improving health and sanitation, especially as the festive season approached. These States are taking innovative steps to promote circular economy, prioritizing swachhata through a variety of proactive initiatives. Water hyacinth is a non-native aquatic plant that has become widespread in India. It features attractive purple flowers. However, despite its aesthetic appeal, water hyacinth has become a problematic weed, overcrowding freshwater bodies such as rivers, ponds, and lakes. Its overgrowth hampers activities like fishing, transportation and recreation, making these water sources less viable.
A small group of women in flood-prone Borchila village, located in central Assam’s Morigaon district, embarked on a mission to transform the abundant water hyacinth, a pervasive freshwater weed, into beautiful handicrafts, creating wealth out of waste. Their vision was clear. They aspired to create a life of dignity and purpose. Each of them, now make at least Rs. 10,000 per month. The initiative, which is part of Assam State Rural Livelihood Misson (ASRLM), not only gave them an opportunity to become self-reliant, but also put an endo their financial struggles.
As 60 determined women sought to transform their futures through hard work, they faced financial constraints in acquiring raw materials. Fortunately, the abundant water hyacinth found in the nearby Sonai River became a hidden blessing. Locally known as 'pani meteka' this species is prevalent in Assam, celebrated for its rich biodiversity, but often seen as a weed due to its rapid growth that clogs slow-moving waterways. Recognizing its potential, they implemented a program to harness this aquatic plant for crafting useful products in the State’s flood-prone regions.
In the heart of Assam lies Deepor Beel, the State's only Ramsar site, where sprawling mats of water hyacinth threaten the ecosystem. Two passionate youths from Guwahati, Rupankar Bhattacharjee and Aniket Dhar, saw an opportunity amidst the challenge. Recognized for their innovative approach, they developed Kumbhi Kagaz, a venture dedicated to crafting 100% biodegradable, blot-free, and chemical-free handmade paper from the invasive meteka plant. Their journey, marked by a commitment to learning and adaptation, culminated in winning the Zero Waste Cities Challenge, which seeks to empower entrepreneurs who can transform waste into eco-friendly solutions while fostering green employment. Nearly 40 women are employed in the Kumbhi Kagaz initiative.
The inspiring journeys of the women in Borchila village and the innovators Rupankar and Aniket show how water hyacinth can be transformed from weed to wealth. By creating eco-friendly products and sustainable paper, they not only uplift their own communities but also promote environmental sustainability.