Ministry of Communications
Emerging Technologies Flourish at ITU-WTSA 2024’s Innovation Xchange
Groundbreaking event unites international tech leaders, academia, startups, researchers & industry to seek solutions in new-age technologies
“We are at a pivotal point where emerging technologies are converging & laying the foundation of a new world”: Dr. Pemmasani Chandra Sekhar, Minister of State for Communications and Rural Development
24 OCT 2024 9:19AM by PIB Delhi
The Innovation Xchange, a cornerstone event of the ITU-WTSA 2024 was held yesterday at Bharat Mandapam, New Delhi, marking a significant milestone in global technological collaboration.
The objective of the program was to foster international collaboration and innovation across key thematic areas in emerging technologies. There was extensive cross-pollination of ideas and global expertise. The program included thematic discussions on NextGen Networks (5G​/​6G), AI & robotics, Secured Communication Networks, and Quantum Communications.
The rapid technological advancements warrant the fusion of diverse perspectives from around the globe and therefore, each theme involved teams from India as well as some other ITU member countries namely USA, UK, UAE, Singapore. The composition of the teams included a lead faculty, a research student, and a startup working in the same thematic area.
The inaugural session was chaired by Dr. Pemmasani Chandra Sekhar, Minister of State for Communications and Rural Development and was attended by Ms. Madhu Arora, Member Technology, Digital Communications Commission, Department of Telecommunications, India, Dr. Cosmas Luckyson Zavazava, Director of the Telecommunication Development Bureau (BDT), International Telecommunication Union (ITU) and Mr. Sanjeev K Sharma, Deputy Director General, Department of Telecom, Ministry of Communication.
In his inaugural address, Dr. Pemmasani Chandra Sekhar, Minister of State for Communications and Rural Development India spoke about how over the last decade India has been tirelessly working under leadership of the Prime Minister, Shri Narendra Modi to create an ecosystem that is conducive to growth of businesses and in particular startups. Since the launch of “Startup India, Standup India” initiative in 2015, India has emerged as the 3rd largest ecosystem for startups globally with over 1.12 lakh Government recognized startups. The academic research and startups are solving problems in diverse industrial sectors. He also said that the Bharat 6G Alliance, a vital platform uniting industry leaders, academia, startups, and government, is set to drive 6G innovation, guided by the vision of "Innovate in India, for India and the World.”
Inspiring the audience, he quoted from his own experience of being a startup founder and said “To create a successful and impactful business, it’s essential to solve real problems rather than just creating products. Innovate and disrupt by thinking beyond the obvious” He advised youngsters to Start small, but think big, and act now. He quipped “You don’t need all the resources in the world to begin—just conviction. Many waits for perfect conditions or significant funding, but the best time to start is now. Action creates momentum, and momentum fuels success”. On the inevitability of setbacks, he encouraged the audience by saying “Be comfortable with failure—it’s part of the process. Embrace them, learn, and pivot when needed. Persistence is what separates dreamers from achievers”. He further advised to Build a purpose-driven business by focusing on impact – “When your mission aligns with a meaningful purpose, everything falls into place. Customers, partners, and investors are drawn to ventures that aim to make a difference.” He concluded by saying “invest in people—your team is your greatest asset. When your team feels invested in the mission, they will give their best every day.”
In her address, Ms Madhu Arora, highlighted some of the initiatives of the Indian Government that go a long way in promoting innovation and start-up ecosystems in next-generation technologies. She urged ITU to collaborate with India in these areas. These initiatives included ‘setting up of hundred ‘5G Use Case Labs’, 5G Intelligent Villages, AI led Digital Twins.
Dr. Cosmas Luckyson Zavazava, Director of the Telecommunication Development Bureau (BDT), International Telecommunication Union (ITU) mentioned “It’s important to remember that people decided to innovate because they wanted to improve the quality of life and open new doors of opportunities and choice. Technology is just a means to an end I call upon everyone in the development sector to work towards unmasking technology and showing its human impact. This includes coordinating food supply, medication, and shelter to save humanity.” He then spoke about the 17 Sustainable Development Goals (SDGs) and mentioned that “they can only be achieved if we put digital at the centre of everything we do”.
The Innovation Xchange event received an overwhelming response as it could connect the dots between research and productization. By integrating startup representatives into the teams, discussions were grounded in real-world applications and to the needs of productizing the research. By providing a platform for startups to engage with researchers and industry leaders, it facilitated a fertile ground for taking new research and ideas to market.
For regular updates, Follow DoT Handles
X - https://x.com/DoT_India
Insta- https://www.instagram.com/department_of_telecom?igsh=MXUxbHFjd3llZTU0YQ==
Fb - https://www.facebook.com/DoTIndia
YT- https://www.youtube.com/@departmentoftelecom]

কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ITU-WTSA 2024গী ইন্নোভেসন এক্সচেঞ্জতা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং পুথোকখ্রে
অনৌবা ইভেন্ত অসিনা ন্যু-এজ তেক্নোলোজীশিংদা সোল্যুসনশিং পুথোক্নবা মালেমগী থাক্কী তেক্কী লুচিংবশিং, একাদমিয়া, স্তার্তঅপশিং, রিসর্চররশিং অমসুং ইন্দস্ত্রী পুনশিনখ্রে
“অনৌবা তেক্নিলোজীশিংনা পুনশিল্লিবা অমসুং অনৌবা মালেমগী য়ুম্ফম থোল্লিবা মরু ওইবা তানফম অমদা লৈরি”: কম্ম্যুনিকেসন্স অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. পেম্মাসানি চন্দ্র সেখর
24 OCT 2024 9:19AM by PIB Imphal
নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা ঙরাং পাংথোকখিবা ITU-WTSA 2024গী মরু ওইবা থৌরম, ইন্নোভেসন এক্সচেঞ্জনা মালেমগী তেক্নোলোজিকেল কোল্লাবোরেসনগী মরু ওইবা পন্দুপ অমা ওইখি।
প্রোগ্রাম অসিগী পান্দমদি অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা মরুওইবা হীরমগী লমশিংদা ইন্তর্নেস্নেল কোল্লাবোরেসন অমসুং ইন্নোভেসন পুক্নিং থৌগৎপনি। ৱাখল্লোনশিং অমসুং মালেমগী ওইবা এক্সপর্তিসগী পাক চাউবা ক্রোস-পোল্লিনেসন অমা লৈখি। প্রোগ্রাম অসিদা নেক্স জেন নেৎৱার্কশিং (5G/6G), AI অমসুং রোবোতিক্স, সেক্যুরিত কম্ম্যুনিকেসন নেৎৱার্কশিং অমসুং ক্বান্তম কম্ম্যুনিকেসনশিংগী হীরমদা খন্ন-নৈনবগী থৌরমশিং য়াওরি।
তেক্নোলোজীগী খোংজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লকপনা মালেম পুম্বদগী তোঙান তোঙানবা মীৎয়েংশিং পুনশিনবা মথৌ তাই। মরম অদুনা, থীম খুদিংমক্তা ভারতকী তীমশিং য়াওখি অমসুং অতোপ্পা ITUগী মেম্বর লৈবাকশিং হায়বদি USA, UK, UAE, সিঙ্গাপুরসু য়াওখি। তীমশিং অসিদা মকোক থোংবা ফেকল্তী, রিসর্চ মহৈরোই অমসুং থিমেতিক এরিয়া অমদা থবক তৌরিবা স্তার্তঅপ অমা য়াওরি।
হৌদোকপগী মীফম অদু কম্ম্যুনিকেসন অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী দা. পেম্মাসানি চন্দ্র সেখর না চিয়র লৌখি অমসুং তেলিকম্ম্যুনিকেসন দিপার্তমেন্ত, ভারতকী দিজিতেল কম্ম্যুনিকেসন কম্মিসনগী মেম্বর তেক্নোলোজী, কুমারি মাধু অরোরা, ইন্তরনেস্নেল তেলিকম্ম্যুনিকেসন য়ুনিয়ন (ITU) গী তেলিকম্ম্যুনিকেসন দিবেলপমেন্ত ব্যুরো (BDT) গী দিরেক্তর দা. কোস্মাস লক্কিসন জায়াজায়া অমসুং কম্ম্যুনিকেসন মন্ত্রালয়গী, দিপার্তমেন্ত ওফ তেলিকোমগী দিপুতি দাইরেক্তর জেনরেল শ্রী সঞ্জিয় কে শর্মনা শরুক য়াখি।
মহাক্কী হৌদোক ৱারোলদা, কম্ম্যুনিকেসন অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী, দা. পেমসানি চন্দ্র সেখরনা হৌখিবা চহি তরা অসিদা ভারতনা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা করম্না বিজিনেসশিং অমসুং অখন্ননা স্তার্ত-অপশিং চাউখৎহনবদা মতেং ওইগদবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা কনবা নাইদনা থবক তৌরকখিবগে হায়বগী মতাংদা ফোঙদোকখি। 2015দা 'স্তার্ত অপ ইন্দিয়া, স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া' ইনিসিএতিব হৌদোকখিবদগী ভারত অসি সরকারনা শকখঙলবা স্তার্ত অপ লাখ 1.12 হেনবগা লোয়ননা মালেমগী ওইনা স্তার্ত অপশিংগীদমক খ্বাইদগী চাউবা ইকো-সিস্তেমগী অহুমশুবদা লৈরে। একাদমিক রিসর্চ অমসুং স্তার্ত-অপশিংনা তোঙান তোঙানবা ইন্দস্ত্রীএল সেক্তরশিংদা লৈরিবা প্রোব্লেমশিং কোকহল্লি। ভারত 6G এল্লাইন্স অসি ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং, একাদমিয়া, স্তার্ত-অপশিং অমসুং সরকারবু পুনশিন্নবা মরুওইবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরিবা অসিনা "ইন্নোভেৎ ইন ইন্দিয়া, ফোর ইন্দিয়া অমসুং ৱর্ল্দ"কী ভিজনগী লমজিং মখাদা 6G ইন্নোভেসন পুরক্নবা শেম-শারি হায়না মহাক্না হায়খি।
মহাক্না স্তার্তঅপ ফাউন্দর অমা ওইনা মহাক্কী মশাগী এক্সপরিয়েন্স অমা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি “মায় পাকপা অমসুং ইম্পেক্ত লৈরবা বিজিনেস অমা শেম্নবগীদমক্তা, প্রদক্তশিং শেম্বা খক্তদা নত্তনা অশেংবা প্রোব্লেমশিং কোকহনবা অসি তঙাইফদে। ইন্নোভেৎ তৌবা অমসুং ওইথোকপা য়াবদগী হেন্দোক্তুন ৱাখল হন্দুনা দিসরপ্ত তৌগদবনি”।মহাক্না নহাশিংদা অপীকপা মওংদা হৌনবা, অদুবু অচৌবা মওংদা খনবা অমসুং হৌজিক্তি থবক লৌখৎনবা খঙহনখি। মহাক্না হায়খি, "অদোম্না হৌনবা মালেমগী রিসোর্স পুম্নমক মথৌ তাদে।" কয়া অমনা মপুং ফাবা ফিভম নত্ত্রগা অচৌবা শেনফমগীদমক ঙাইরি, অদুবু হৌনবা খ্বাইদগী ফবা মতমদি হৌজিক্নি। এক্সন অসিনা মোমেন্তম শেম্মি, অমসুং মোমেন্তম্না মায় পাকপা পুরকই”। মায়থিবা লাকপা হায়বসি তঙাইফদে হায়বা ৱাফম থম্লদুনা মহাক্না মীয়াম্বু থৌগৎখি। মহাক্না হায়খি, "মায়থিবা মায়োক্নবদা নুংঙাইবা ফাওগনু, মসি থৌওং অসিগী শরুক অমনি। মখোয়বু লৌশিনবা, তমশিনবা, অমসুং মথৌ তাবা মতমদা হোংদোকপা। তুং কোইনা চৎপা হায়বসিদি মঙলান থম্বা মীওইশিংগা মায় পাকপা মীওইশিংগা খেন্নহল্লি। “মহাক্না মখা তানা ইম্পেক্ততা মীৎয়েং থমদুনা পান্দমদা য়ুম্ফম ওইবা বিজিনেস অমা শেমগৎনবা খঙহনখি। “অদোমগী মিসন অসি ৱাহন্থোক লৈবা পান্দম অমগা চুন্নহনবা মতমদা, পুম্নমক অসি মওং চুম্না চৎনগনি। কাস্তমরশিং, পার্তনরশিং অমসুং ইনভেস্তরশিং অসি অহোংবা পুরক্নবা পান্দম থম্লিবা ভেঞ্চরশিংদা পুক্নিং চিংশিল্লি।" “মীয়ামদা শেল থাদৌ - নহাক্কী তীম অসি নহাক্কী খ্বাইদগী চাউবা এসেৎনি। অদোমগী তীমনা মিসন অসিদা শেল থাদবা ফংলে হায়না খল্লবদি, মখোয়না নুমিৎ খুদিংগী মখোয়গী খ্বাইদগী ফবা মওংদা শরুক তমগনি" হায়বসিনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
মহাক্কী ৱারোলদা শ্রীমতী মধু অরোরানা ভারত সরকারগী খোংথাং খরগী মতাংদা পনখি। খোংথাংশিং অসিনা ইন্নোভেসন অমসুং স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমশিংবু নেক্স জেনরেসনগী তেক্নোলোজীশিংদা চাউনা মতেং পাংলি। মহাক্না ITUদা হিরমশিং অসিদা ভারতকা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হায়খি। থৌরাংশিং অসিগী মনুংদা "5G য়ুজ কেস লেব 100, 5G ইন্তেলিজেন্ত ভিলেজশিং, AIনা লমজিংবা দিজিতেল ত্বিনশিং" য়াওরি।
ইন্তরনেস্নেল তেলিকম্ম্যুনিকেসন য়ুনিয়ন (ITU) গী তেলিকম্ম্যুনিকেসন দিবেলপমেন্ত ব্যুরো (BDT) গী দিরেক্তর কোস্মাস লক্কিসন জায়াজায়ানা হায়খি মদুদি "মীওইশিংনা পুন্সি মহিং ফগৎহনবা অমসুং খুদোংচাবা অমসুং অপাম্বগী অনৌবা থোঙ হাংদোকপা পাম্বদগী ইন্নোভেসন তৌনবা ৱারেপ লৌখিবদু নীংশিংবা মরু ওই। তেক্নোলোজী অসি অরোইবা অমা ফংনবগী পাম্বৈ অমনি। ঐনা দিবেলপমেন্ত সেক্তরদা লৈরিবা মীওই খুদিংমকপু তেক্নোলোজী অসিবু ময়েক শেংহন্নবা অমসুং মসিনা মীওইবদা পীরিবা শাফু অদু উৎনবগীদমক থবক তৌনবা হায়জরি। মসিদা মীওইবা খুন্নাইবু কন্নবগীদমক্তা ফুদ সপ্লাই, হিদাক-লাংথক অমসুং য়ুম-কৈ শেম্বা য়াওরি।“ মতুংদা মহাক্না সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোল (SDG) 17গী মতাংদা ৱা ঙাংখি অমসুং হায়খি মদুদি "ঐখোয়না তৌরিবা পুম্নমক্কী ময়াইদা দিজিতেল থম্লবদি মখোয়শিং অসি ফংহনবা ঙমগনি।"
ইন্নোভেসন এক্সচেঞ্জ থৌরম অসি রিসর্চ অমসুং প্রদক্তাইজেসনগী মরক্তা লৈরিবা দোৎশিং অসি শম্নহনবা ঙম্বনা মরম ওইদুনা য়াম্না চাউনা রেস্পোন্স ফংখি। স্তার্ত-অপকী মীহুৎশিংবু তীমশিং অসিদা পুনশিন্দুনা, খন্ন-নৈনবশিং অসি অশেংবা মালেমগী এপ্লিকেসনশিংদা অমসুং রিসর্চ অদুগী প্রদক্তাইজিংগী মথৌ তাবশিংদা য়ুম্ফম ওইখি। স্তার্ত-অপশিংনা রিসর্চ তৌবশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিংগা ৱারী শানবগীদমক প্লেৎফোর্ম অমা পীদুনা, মসিনা অনৌবা রিসর্চ অমসুং ৱাখল্লোনশিং কৈথেলদা পুথোক্নবগীদমক মতিক চাবা লম অমা ওইহল্লি।
চাং নাইনা অপদেৎশিং ফংনবগীদমক DoT হেন্দলশিং ফোল্লো তৌবীয়ু,
X - https://x.com/DoT_India
ইনস্তা- https://www.instagram.com/department_of_telecom?igsh=MXUxbHFjd3llZTU0YQ==
Fb - https://www.facebook.com/DoTIndia
YT- https://www.youtube.com/@departmentoftelecom]