ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଜମି ରେକର୍ଡର ସର୍ଭେ-ପୁନଃ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କର୍ମଶାଳାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ
ଡିଜିଟାଲ ଭାବରେ ଅପଡେଟ୍ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜମି ରେକର୍ଡଗୁଡିକ ଭୂମି ସମ୍ପଦର ଅପ୍ଟିମାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ନୀତି ତଥା ଯୋଜନାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଏଜେନ୍ସି ସହିତ ସୂଚନା ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ: ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରୁ ଆମେ ଉପକୃତ ହେବୁ ଏବଂ ସେମାନେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ଜ୍ଞାନ ଆମକୁ ଭୂମି ପରିଚାଳନାରେ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପ୍ରୟୋଗ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ: କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ
ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଜମି ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଭୂ-ସ୍ଥାନୀୟ ଜ୍ଞାନ ଭିତ୍ତିକ ଜମି ସର୍ବେକ୍ଷଣ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ବିଭାଗ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି: ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
21 OCT 2024 5:19PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଡ. ଆମ୍ବେଦକର ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟରରେ "ସହରାଞ୍ଚଳ ଜମି ରେକର୍ଡ ପାଇଁ ସର୍ଭେ-ପୁନଃସର୍ଭିରେ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟବହାର" ଉପରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ କର୍ମଶାଳାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗଦେଇ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରେକର୍ଡ ଆଧୁନିକୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଡିଆଇଏଲ୍ଆରଏମପି) ଅଧୀନରେ ଜମି ରେକର୍ଡର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଗୁଣାତ୍ମକ ଜମି ରେକର୍ଡର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ଭାବେ ଅପଡେଟ୍ ହୋଇଥିବା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜମି ରେକର୍ଡ ଗୁଡିକ ଜମି ସମ୍ପଦର ଅପ୍ଟିମାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ନୀତି ଏବଂ ଯୋଜନାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଏଜେନ୍ସି ସହିତ ସୂଚନା ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ସମ୍ପତ୍ତି ରେକର୍ଡ ଏବଂ ଟିକସ ପ୍ରଶାସନ ପାଇଁ, କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଜନସେବା ପ୍ରଦାନର ଫଳପ୍ରଦତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଜମି ରେକର୍ଡ ଗୁଡିକର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଉପଲବ୍ଧତା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭୂମି ସମ୍ପଦ ବିଭାଗ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ସେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଜମି ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ୩୪ଟି ସହରରେ ଡ୍ରୋନ୍ ଉଡ଼ାଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ୧୨ଟି ସହରରେ ଆର୍ଥୋରେକ୍ଟିଫାଇଡ୍ ଇମେଜରି (ଓଆରଆଇ) ଉତ୍ପାଦନ ଶେଷ ହୋଇଛି ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଜମି ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭୂମି ସମ୍ପଦ ବିଭାଗର 'ନ୍ୟାସନାଲ ଜିଓସ୍ପାଟିଆଲ୍ ନଲେଜ୍ ବେସଡ୍‌ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ସର୍ଭେ ଅଫ୍ ଅର୍ବାନ୍ ହାବିଟେସନ୍ସ୍ (ଏନଏକେଏସଏଚଏ)' ନାମକ ପାଇଲଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ନେଇ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏହି ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ସହର/ଟାଉନରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ ଏବଂ ଏହା ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହାପରେ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ସର୍ବେକ୍ଷଣ କରାଯିବ ଯାହା ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ସମଗ୍ର ସହରାଞ୍ଚଳକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବ | ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୩ଡି ଚିତ୍ର ସହିତ ଆକାଶମାର୍ଗରୁ ଫଟୋଗ୍ରାଫି ସହରାଞ୍ଚଳ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉପକରଣ ବୋଲି ରିପୋର୍ଟ କରି ସେ ଆନନ୍ଦିତ। ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ବର୍ଷା ଓ ବନ୍ୟା ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଉନ୍ନତ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ଓ ବନ୍ୟା ପରିଚାଳନା ବିକାଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ସଠିକ ଜିପିଏସ୍ ସମନ୍ୱୟ ସହିତ ଆକାଶମାର୍ଗରୁ ଫଟୋଗ୍ରାଫି ଜମି ସର୍ବେକ୍ଷଣର ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ, ଯାହା ଶେଷରେ ସମ୍ପତ୍ତି ଟିକସ ଆକଳନ, ଉନ୍ନତ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଡ୍ରେନେଜ୍ ଏବଂ ବନ୍ୟା ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା ଏବଂ ଆମ ସହରାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଉପଯୋଗୀ ହେବ ।
​​​​​​​
ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଖୁସିରେ ସୂଚନା ଦେଉଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ବିଭାଗ ଏ ଦିଗରେ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି । ସେ ଜମି ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ଉପରେ ଅନ୍ୟ ଦେଶର ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସହ ପରାମର୍ଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଦୁଇ ଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀ ଏ ଦିଗରେ ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟବହାରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରୟାସ । ସେ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ବିଶିଷ୍ଟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ ରଖିବେ ଯାହା ଅଧିବେଶନରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ । ସେ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି, କାରଣ କେବଳ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଆମେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଭୂମି ପ୍ରଶାସନରେ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିପାରିବା ଏବଂ ଭୂମି ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବା । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରୁ ଆମେ ଉପକୃତ ହୋଇବୁ ଏବଂ ସେମାନେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ଜ୍ଞାନ ଆମକୁ ଭୂମି ପରିଚାଳନାରେ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପ୍ରୟୋଗ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ |
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି ଏବଂ କର୍ମଶାଳାରୁ ମିଳିଥିବା ସୂଚନା ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିବାରେ ସରକାରଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଭୂମି ସମ୍ପଦ ବିଭାଗ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ଯୋଶୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଆମେ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ସର୍ଭେ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପାଇଲଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏଥିପାଇଁ ସର୍ଭେ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ହେଉଛି ଆମର ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗୀ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ ସହରରେ ଡ୍ରୋନ୍ ଉଡ଼ାଣ ହୋଇପାରିବ। ଡ୍ରୋନ୍ ଉଡ଼ାଣରୁ ମିଳିଥିବା ଫଟୋରୁ ରାଜ୍ୟର ରାଜସ୍ୱ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିଭାଗ ସହରଗୁଡ଼ିକର ସହରାଞ୍ଚଳ ଜମି ରେକର୍ଡ, ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍ ଏବଂ ଡ୍ରେନେଜ୍ ରେକର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ। ଏହି କର୍ମଶାଳାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଜମି ରେକର୍ଡରେ ବିଦେଶୀ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ସଫ୍ଟୱେରରେ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସୁବିଧା ନେଇପାରିବେ। ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟମାନେ ଜମି ରେକର୍ଡ ସର୍ଭେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ପରସ୍ପର ସହ ସୂଚନା ବାଣ୍ଟିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ। ଆମେ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜମି ରେକର୍ଡର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବୁ |
ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଭୂମି ସମ୍ପଦ ବିଭାଗର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ କୁନାଲ ସତ୍ୟାର୍ଥୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହ କର୍ମଶାଳାର କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ସ୍ଥିର କରିଥିଲେ। ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଭାଗର ସହରାଞ୍ଚଳ ଓ ଭୂମି ପାଇଁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାଙ୍କର ପ୍ରାକ୍ଟିସ ମ୍ୟାନେଜର ଶ୍ରୀ ଆବେଦେଲରାଜକ ଖଲିଲ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଜମି ରେକର୍ଡର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ବିବେକ ଭରଦ୍ୱାଜ ସ୍ୱାମିତ୍ଵ ଯୋଜନାର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା ସହ ସହରାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ଜମି ରେକର୍ଡର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ସହରାଞ୍ଚଳ ଡିଜିଟାଲ ଜମି ରେକର୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ କର୍ମଶାଳାର ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନରେ ଭୂମି ସମ୍ପଦ ବିଭାଗ ର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ଯୋଶୀ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କର ମୁଖ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞ କ୍ଲାଉସ୍ ଡିନିଙ୍ଗର ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ । ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆ, ସ୍ପେନ୍, ନେଦରଲାଣ୍ଡ, ଫ୍ରାନ୍ସ, ବ୍ରିଟେନ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ଜାପାନ, ଆମେରିକା, ଜର୍ମାନୀର ଭୂମି ପଞ୍ଜୀକରଣ/ସର୍ବେକ୍ଷଣ ବିଭାଗରୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହୋଇଥିଲା । ପଞ୍ଜୀକରଣ ଆଇନ, ଭୂମି ସର୍ବେକ୍ଷଣ, ଆକାଶମାର୍ଗର ମ୍ୟାପିଂ ଏବଂ ଜିଆଇଏସର ଏକୀକରଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା |
ଏହି କର୍ମଶାଳା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ, ୩୪ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ରାଜସ୍ୱ ଓ ନଗର ଉନ୍ନୟନ ସଚିବ, ମ୍ୟୁନିସିପାଲ କମିଶନର, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ପାଖାପାଖି ୧୨୦ଟି ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାର ମ୍ୟୁନିସିପାଲିଟି ଅଫିସର/ ସିଇଓମାନଙ୍କର ଏକ ଅନନ୍ୟ ସମାବେଶ, ଯେଉଁମାନେ ଭାରତ ତଥା ବିଦେଶରୁ ସହରାଞ୍ଚଳ ଜମି ରେକର୍ଡର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ପାଇଲଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଜିଓସ୍ପାଟିଆଲ୍ ନଲେଜ୍ ବେସଡ୍‌ ସର୍ଭେ ଅଫ୍‌ ହାବିଟେସନସ (ଏନଏକେଏସଏଚରେ)ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଭାରତ ତଥା ବିଦେଶର ୩୦ରୁ ଅଧିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କମ୍ପାନୀକୁ ନେଇ ସର୍ଭେ ଓ ପୁନଃ ସର୍ଭେ ଉପରେ ଏକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଭୂମି ସମ୍ପଦ ବିଭାଗର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ଯୋଶୀ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ।

Ministry of Rural Development
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan inaugurates the International Workshop on Use of Modern Technology in Survey-ReSurvey of Urban Land Records in New Delhi today
Digitally updated and transparent land records facilitate optimization of the land resources and sharing of information with various agencies for assisting in policy and planning: Shri Shivraj Singh Chouhan
We will benefit from the presence of experts from around the world and the knowledge they present will help us apply modern technologies in land management: Union Minister
The department has approved the National Geo-Spatial Knowledge Based Land Survey of Urban Habitations pilot project for creation of land records in urban areas: Shri Chouhan
21 OCT 2024 5:19PM by PIB Delhi
Union Minister for Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan inaugurated the International Workshop on the use of "Modern Technologies in Survey-Resurvey for Urban Land Records" at Dr. Ambedkar International Centre in New Delhi today through video conferencing. Shri Shivraj Singh Chouhan, in his keynote address as the Chief Guest reaffirmed the commitment of Govt. of India in boosting digitization and maintenance of land records under the Digital India Land Records Modernization Programme (DILRMP). Highlighting the importance of the quality land records, Minister stated that digitally updated and transparent land records facilitate optimization of the land resources and sharing of information with various agencies for assisting in policy and planning. He elaborated that for a robust property record and tax administration, seamless access to land records is crucial to enhance the effectiveness and efficiency of public service delivery through various schemes of the Centre and States. Minister emphasized the need for close coordination in the Central and State Governments and requested the Department of Land Resources and State Governments to work in close coordination.
He also discussed the steps taken by the Government of Madhya Pradesh in creating urban land records and informed that drone flying has been completed in 34 towns and Orthorectified Imagery (ORI) production is complete in 12 towns. He expressed his happiness on the pilot programme called the “National geospatial Knowledge-based land Survey of urban Habitations (NAKSHA)” of the Department of Land Resources with a view to create Land Records in Urban Areas. The Pilot project will be started in more than 100 cities/towns in all the States / UTs and it is expected to be completed in one year’s time. This will be followed by full-fledged survey which would cover the entire urban area in the country within a period of 5 years. Shri Chouhan added that he is happy to report that aerial photography with 3D imagery is a powerful tool for urban planning. Considering the rainfall and flood situation at the local level, it is very important to develop better drainage and flood management. Aerial photography with accurate GPS coordinates will help in accelerating the speed of land survey, which will ultimately be useful in property tax assessment, better transport system, planning of drainage and flood management and preparation of master plans for our urban areas.
Shri Shivraj Singh Chouhan said that he is happy to inform that his department is making tireless efforts in this direction. He wanted to consult with experts from other countries on creation and reconciliation of land records and this two-day conference is an effort to discuss and understand global best practices in the use of new and emerging technologies in this regard. He is sure that the distinguished participants will put forth their views which will be discussed in detail during the sessions. He requests the representatives of the State Governments present here to actively participate in the discussions, because only with the cooperation of the States will we be able to integrate modern technologies in urban land administration and improve efficiency and transparency in land management systems. We will benefit from the presence of experts from around the world and the knowledge they present will help us apply modern technologies in land management.
Union minister extended his best wishes for successful organization of this event and he hope that the information gained from the workshop will help the government in formulating policies to further strengthen the urban local bodies.
Secretary, Department of Land Resources, Ministry of Rural Development, Shri Manoj Joshi said that this international workshop has been organized and along with this we have started a pilot program to conduct surveys in urban areas. For this, Survey of India is our technical partner so that drone flying can be done in all the cities. From the images obtained from drone flying, the revenue and urban departments of the states will prepare urban land records, master plans and drainage records of cities. The objective of this workshop is that foreign experts in land records can take advantage of the experts in software. States which have done the land record survey work. They will be able to share information with each other. We will be able to complete this work of land records in one year.
In the inaugural session, Shri Kunal Satyarthi, Joint Secretary, Department of Land Resources, Govt. of India welcomed the participants and set the agenda of the workshop. Shri Abedelrazq Khalil, World Bank's Practice Manager for Urban and Land, South Asia Infrastructure Department highlighted the importance of land records in Urban area. Shri Vivek Bharadwaj, Secretary, Ministry of Panchayati Raj, Govt. of India shared experience of SVAMITVA Scheme and stressed the urgent need for digital land records for urban area too.
The first session of the Workshop on International Best Practices in Establishing and Maintaining Urban Digital Land Record was chaired by Shri Manoj Joshi, Secretary, Department of Land Resources and moderated by Mr. Klaus Deininger, Lead Economist, World Bank. This session had global participation from the land registration/survey departments of South Korea, Spain, Netherlands, France, United Kingdom, Australia, Japan, USA, Germany. The importance of registration laws, land surveying, aerial mapping and the integration and implementation of GIS was discussed extensively, during this session.
The workshop is a unique gathering of the stakeholders from the Ministries/Departments of the Government of India, Revenue and Urban Development Secretaries of 34 States/UTs, the Municipal Commissioners, international experts, Municipal officers /CEOs of around 120 Urban Local Bodies which are taking part in the Pilot programme National Geospatial Knowledge based Survey of habitations (NAKSHA) for Modernization of Urban Land records and industry &technology partners from India and abroad.
Further, a Technology Exhibition on survey and resurvey featuring more than 30 Technology Companies from India as well as abroad was inaugurated by Shri Manoj Joshi, Secretary, Department of Land Resources, Govt. of India.