গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে ২০২৪ চনৰ ২১ অক্টোবৰ সোমবাৰে নতুন দিল্লীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী স্মাৰকত আৰক্ষী স্মৃতি দিৱস উপলক্ষে শ্বহীদসকললৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিব
১৯৫৯ চনৰ ২১ অক্টোবৰত লাডাখৰ হট স্প্ৰিংছত বৃহৎ অস্ত্ৰধাৰী চীনা সৈন্যই চলোৱা এম্বুছ আক্ৰমণত দহজন বীৰ আৰক্ষীয়ে প্ৰাণ হেৰুৱাইছিল
২১ অক্টোবৰৰ দিনটো এই শ্বহীদসকলৰ লগতে কৰ্তব্যৰত অৱস্থাত সেৱা আগবঢ়াই চৰম ত্যাগ কৰা আন সকলোৰে সন্মানত পালন কৰা হয়
আৰক্ষী জোৱানসকলে কৰা ত্যাগ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা আৰু অখণ্ডতা বজাই ৰখাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০১৮ চনৰ আৰক্ষী স্মৃতি দিৱসত ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী স্মৃতিসৌধ ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে
18 OCT 2024 6:11PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে অহা ২১ অক্টোবৰ, ২০২৪ সোমবাৰে নতুন দিল্লীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী স্মাৰকত আৰক্ষী স্মৃতি দিৱস উপলক্ষে শ্বহীদসকললৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিব।
১৯৫৯ চনৰ ২১ অক্টোবৰত লাডাখৰ হট স্প্ৰিংছত প্ৰচণ্ড অস্ত্ৰধাৰী চীনা সৈন্যৰ এম্বুছত দহজন সাহসী আৰক্ষীয়ে প্ৰাণ হেৰুৱাইছিল। এই শ্বহীদসকলৰ লগতে কৰ্তব্যৰত চৰম ত্যাগ কৰা আন সকলোকে সম্বৰ্ধনা জনোৱাৰ উদ্দেশ্যে এই দিৱস পালন কৰা হয়। আৰক্ষী জোৱানসকলে কৰা ত্যাগ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা আৰু অখণ্ডতা ৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০১৮ চনৰ আৰক্ষী স্মৃতি দিৱসত নতুন দিল্লীৰ চাণক্যপুৰীত ৰাষ্ট্রীয় আৰক্ষী স্মৃতিসৌধ (এন পি এম) দেশবাসীলৈ উচৰ্গা কৰে।
এই স্মৃতিসৌধে আৰক্ষী বাহিনীৰ মাজত জাতীয় পৰিচয়, গৌৰৱ আৰু উদ্দেশ্যৰ ঐক্যৰ ভাৱ জগাই তোলে, জাতিটোক ৰক্ষাৰ বাবে তেওঁলোকৰ দায়বদ্ধতাক শক্তিশালী কৰে, আনকি তেওঁলোকৰ জীৱনৰ মূল্যও। ইয়াত এটা কেন্দ্ৰীয় ভাস্কৰ্য্য, ‘ৱাল অৱ ভেল’ৰ,’ আৰু এটা সংগ্ৰহালয় আছে। ৩০ ফুট উচ্চতাৰ গ্ৰেনাইটৰ মনোলিথেৰে নিৰ্মিত মুখ্য ভাস্কৰ্যটো হৈছে আৰক্ষী কৰ্মীসকলৰ শক্তি, স্থিতিস্থাপকতা আৰু নিস্বাৰ্থ সেৱাৰ প্ৰতীক। শ্বহীদৰ নাম খোদিত কৰা শৌৰ্য্যৰ দেৱালখনে স্বাধীনতাৰ পিছৰে পৰা কৰ্তব্যৰ সময়ত প্ৰাণাহুতি দিয়াসকলৰ সাহস আৰু ত্যাগক অটল স্বীকৃতি হিচাপে স্বকীয়তা বহন কৰে। এই সংগ্ৰহালয়টো ভাৰতৰ আৰক্ষী ব্যৱস্থাৰ ওপৰত এক ঐতিহাসিক আৰু বিকশিত প্ৰদৰ্শনী হিচাপে ডিজাইন কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী স্মৃতিসৌধ আৰক্ষী কৰ্মী আৰু নাগৰিক উভয়ৰে বাবে তীৰ্থযাত্ৰাৰ দৰে আৰু এক পৰম শ্ৰদ্ধাৰ স্থান। সোমবাৰৰ বাহিৰে প্ৰতিদিনে জনসাধাৰণৰ বাবে ই মুকলি থাকে। ইয়াৰ উপৰিও কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীয়ে প্ৰতি শনিবাৰ আৰু দেওবাৰে সন্ধিয়া সূৰ্যাস্তৰ এঘণ্টা আগৰ পৰা স্মৃতিসৌধত বেণ্ড প্ৰদৰ্শন, পেৰেড, আৰু ৰিট্ৰিট অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰে।
২১ অক্টোবৰত পালন কৰা আৰক্ষী স্মৃতি দিৱস হৈছে দেশজোৰা অনুষ্ঠান য’ত আৰক্ষী শ্বহীদসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱা হয়, ইয়াৰ মূল অনুষ্ঠানটো ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী স্মৃতিসৌধত অনুষ্ঠিত হয়, সাধাৰণতে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীৰ সভাপতিত্বত অনুষ্ঠিত হয়। এই অনুষ্ঠানৰ সময়ত কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী (চিএপিএফ) আৰু দিল্লী আৰক্ষীৰ সৈতে যৌথ পেৰেড অনুষ্ঠিত হয়। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী, সংসদৰ সদস্য, আৰু CAPF আৰু কেন্দ্ৰীয় আৰক্ষী সংগঠনৰ মুৰব্বীসকলে শ্বহীদসকলক মাল্যাৰ্পণেৰে শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। ইয়াৰ পিছতে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে শ্বহীদসকলৰ ত্যাগৰ ওপৰত চিন্তা-চৰ্চা কৰি পুলিচিঙৰ ক্ষেত্ৰত সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। অৱসৰপ্ৰাপ্ত সঞ্চালক প্ৰধান, আৰক্ষী বিষয়া, আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলেও এই অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে। কাৰ্যসূচীৰ সামৰণি পৰে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে হট স্প্ৰিংছৰ শ্বহীদসকলৰ বাবে উৎসৰ্গিত বেদীত মাল্যাৰ্পণ কৰে।
আৰক্ষী স্মৃতি দিৱসৰ পিছত কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী (CAPF) আৰু কেন্দ্ৰীয় আৰক্ষী সংগঠন (CPO) সমূহে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী স্মৃতিসৌধত ২২ অক্টোবৰৰ পৰা ৩০ অক্টোবৰলৈ বিভিন্ন স্মৃতিচাৰণ অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰে ৰেলী, শ্বহীদৰ বাবে দৌৰ, ৰক্তদান শিবিৰ, আৰু ৰচনা আৰু চিত্ৰকলা প্ৰতিযোগিতা। ইয়াৰ উপৰিও আৰক্ষী কৰ্মীৰ ত্যাগ, সাহস আৰু সেৱা প্ৰদৰ্শন কৰা ভিডিঅ’ উপস্থাপন প্ৰদৰ্শিত কৰা হয়। এই সময়ছোৱাত আৰক্ষী বাহিনীয়ে দেশজুৰি একেধৰণৰ কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰে।
ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী স্মাৰক
চাণক্যপুৰী, নতুন দিল্লী

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah will pay homage to the martyrs on Police Commemoration Day at National Police Memorial in New Delhi on Monday, 21st October 2024
On October 21, 1959, ten valiant Policemen laid down their lives in an ambush laid by heavily armed Chinese troops at Hot Springs, Ladakh
October 21 is observed in commemoration of these martyrs and of all other martyrs who made the supreme sacrifice in the line of duty
In recognition of the sacrifices made by Police personnel and their paramount role in preserving national security and integrity, Prime Minister Shri Narendra Modi dedicated National Police Memorial to the nation on Police Commemoration Day-2018
18 OCT 2024 6:11PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah will pay homage to the martyrs on Police Commemoration Day at National Police Memorial in New Delhi on Monday, 21st October 2024.
On October 21, 1959, ten valiant Policemen laid down their lives in an ambush laid by heavily armed Chinese troops at Hot Springs, Ladakh. October 21 is observed in commemoration of these martyrs and of all other martyrs who made the supreme sacrifice in the line of duty. In recognition of the sacrifices made by Police personnel and their paramount role in preserving national security and integrity, Prime Minister Shri Narendra Modi dedicated National Police Memorial (NPM), Chanakyapuri, New Delhi to the nation on Police Commemoration Day-2018.
The Memorial gives Police Forces a sense of national identity, pride, unity of purpose, common history and destiny, besides reinforcing their commitment to protect the nation even at the cost of their lives. The Memorial comprises a Central Sculpture, the ‘Wall of Valour’ and a Museum. The Central Sculpture, which is a 30 feet high granite monolith cenotaph, stands for strength, resilience and selfless service of Police personnel. The Wall of Valour on which the names of martyrs are engraved stands as a steadfast acknowledgement of the bravery and sacrifice of Police personnel who have laid down their lives in the line of duty since Independence. The museum is conceptualized as a historical and evolving exhibition on policing in India. The Memorial is a site of pilgrimage, a place of reverence for Police personnel and citizen alike. The NPM is open to public on all days except Mondays. Central Armed Police Forces (CAPFs) organise band display, parade and retreat ceremony at the NPM on every Saturday and Sunday in the evening, starting one hour prior to sunset.
Police Commemoration Day i.e., October 21 is observed across the country and homage is paid to police martyrs with the main function organised at National Police Memorial which is customarily presided over by the Union Home Minister. A joint parade of CAPFs along with Delhi Police is held. Union Home Minister, MoS, MPs, Heads of CAPFs/CPOs etc pay homage to the martyrs by laying wreaths. Thereafter, Union Home Minister addresses the assembly remembering the martyrs and outlines the challenges of Policing. Retired DGs, officers from Police fraternity and other dignitaries also attend. The programme concludes with Union Home Minister laying wreath at the altar dedicated to the martyrs of Hot Springs.
Subsequently, CAPFs/CPOs organise various Commemorative Events at NPM from October 22 to 30, including visits of family members of martyrs, Police Band Display, motorcycle rallies, run for martyrs, blood donation camp, essay/painting competitions, display of video films showcasing sacrifice, valour and service of Police personnel. Similar programmes are organised across the country by all Police Forces during the period.
National Police Memorial
Chanakyapuri, New Delhi