ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
'କର୍ମଯୋଗୀ ସପ୍ତାହ’ - ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ସପ୍ତାହର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ସପ୍ତାହ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଆମର ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ନାଗରିକ-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଅନୁସରଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବେସାମରିକ ସେବା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବା, ପରସ୍ପରଠାରୁ ଶିଖିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅଭ୍ୟାସ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ସଫଳ ଉପଯୋଗ କଲେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିପାରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
19 OCT 2024 6:57PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଡ. ଆମ୍ବେଦକର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ 'କର୍ମଯୋଗୀ ସପ୍ତାହ' - ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ସପ୍ତାହର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ଉପସ୍ଥିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମିଶନ କର୍ମଯୋଗୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ମାନବ ସମ୍ବଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଯାହା ଆମ ଦେଶର ବିକାଶର ପ୍ରେରକ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ ହେବ । ଏହି ଅଗ୍ରଗତିରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଆମେ ଏହି ଉତ୍ସାହର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବୁ, ତେବେ ଦେଶକୁ ପ୍ରଗତିରୁ କେହି ଅଟକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ । ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ସପ୍ତାହ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଯାହା ଆମକୁ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କ ମାନସିକତା ବଦଳାଇବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯାହାର ପ୍ରଭାବ ଆଜି ଲୋକମାନେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ସରକାରରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଓ ମିଶନ କର୍ମଯୋଗୀ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପର ପ୍ରଭାବ ଯୋଗୁଁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ)କୁ ବିଶ୍ୱ ଏକ ସୁଯୋଗ ଭାବେ ଦେଖୁଥିବା ବେଳେ ଭାରତ ପାଇଁ ଏହା ଉଭୟ ଆହ୍ୱାନ ଓ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଦୁଇଟି ଏଆଇ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଗୋଟିଏ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ହେଉଛି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଭୟଙ୍କୁ ସନ୍ତୁଳନ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଆମେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତର ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସକୁ ସଫଳତାର ସହ ବ୍ୟବହାର କରୁ, ତେବେ ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବ ।
ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆର ପ୍ରଭାବ ଯୋଗୁଁ ସୂଚନା ସମାନତା ଏକ ନିୟମରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏଆଇ ସହିତ, ସୂଚନା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ସହଜ ହେଉଛି ଯାହା ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରୁଛି ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ ନଜର ରଖିବାକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି । ତେଣୁ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତି ସହିତ ନିଜକୁ ସଚେତନ ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ନତ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ପୂରଣ କରାଯାଇପାରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ମିଶନ କର୍ମଯୋଗୀ ସହାୟକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇପାରିବ ।
ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ନାଗରିକ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଅନୁସରଣ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ପାଇବା ପାଇଁ ସେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଗବେଷଣା ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟ ଲୋଡ଼ିବା କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ମତାମତ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ସେ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଇଜିଓଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ୪୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି । ୧୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ସମାପ୍ତ ହେବାର ଦେଢ଼ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ମିଳିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବେସାମରିକ ସେବା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଖାଲରେ ପଡି କାମ କରିବାର ଶିକାର ହୋଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀ ଏବଂ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ । ଯୋଗାଯୋଗର ଉପଯୁକ୍ତ ମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା, ପରସ୍ପରଠାରୁ ଶିଖିବା, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ସେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୦ରେ ମିଶନ କର୍ମଯୋଗୀ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଭାରତୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧରେ ଆଧାରିତ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସିଭିଲ ସର୍ଭିସର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା । ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷଣ ସପ୍ତାହ (ଏନଏଲଡବ୍ଲୁ) ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ସାଂଗଠନିକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଦିଗରେ ଏକ "ଏକ ସରକାର" ବାର୍ତ୍ତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ ଆଜୀବନ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।

Prime Minister's Office
PM launches ‘Karmayogi Saptah’ - National Learning Week
New learnings during the National Learning Week will help in achieving our goal of Viksit Bharat by 2047: PM
PM stresses on the need for innovative thinking and following a citizen-centric approach
PM urges Civil services training institutions to communicate, learn from each other and adopt global best practices
Successfully utilising Artificial Intelligence to drive progress for Aspirational India could lead to transformative change: PM
19 OCT 2024 6:57PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched the ‘Karmayogi Saptah’ - National Learning Week at Dr Ambedkar International Centre in New Delhi today.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that through Mission Karmayogi our goal is to create human resources that would become the driving force of our country’s development. Expressing his satisfaction at the progress made, the Prime Minister added that if we keep working with this passion, no one can stop the country from progressing. He underlined that the new learnings and experiences during the National Learning Week will provide strength and help in improving working systems which will help us achieve our goal of Viksit Bharat by 2047.
Prime Minister discussed the steps taken to change the mindset of the government over the last ten years, whose impact is being felt by people today. He said this has become possible due to the efforts of the people working in the government and through the impact of steps like Mission Karmayogi.
Prime Minister emphasized that while the world views Artificial Intelligence (AI) as an opportunity, for India, it presents both a challenge and an opportunity. He spoke about two AIs, one being the Artificial Intelligence and the other, Aspirational India. Prime Minister stressed the importance of balancing both and said that if we successfully utilise Artificial Intelligence to drive progress for Aspirational India, it could lead to transformative change.
Prime Minister also said that information equality has become a norm due to the impact of the digital revolution and social media. With AI, information processing is also becoming equally easy making citizenry informed and empowering them to keep a tab on all of the activities of the government. So, the civil servants need to keep themselves abreast with latest technological developments so as to meet the rising standards, wherein Mission Karmayogi can prove to be of help.
He stressed on the need for innovative thinking and following a citizen-centric approach. He mentioned seeking help from startups, research agencies and youngsters for getting new ideas. He urged the departments to have a system of feedback mechanisms.
Prime Minister lauded the iGOT platform and said that more than 40 lakh government employees have registered on the platform. Over 1400 courses are available and more than 1.5 crore certificates of completion in various courses have been received by the officers.
Prime Minister noted that the Civil Services training Institutions have been a victim of working in silos. He said that we have tried to increase partnerships and collaborations among them. He urged the training institutions to establish proper channels of communication, to learn from each other, discuss and adopt global best practices and inculcate a whole-of-government approach.
Mission Karmayogi was launched in September 2020 envisioning a future-ready civil service rooted in Indian ethos, with a global perspective. National Learning Week (NLW) will provide fresh impetus towards individual and organisational capacity development for Civil Servants creating a “One Government” message and aligning everyone with national goals and promoting lifelong learning.