Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Union Minister Dr. S. Jaishankar inaugurates second edition of Art Exhibition ‘Silent Conversation: From Margins to the Centre’ in New Delhi
Union Minister Sh. Bhupendra Yadav says Coexistence Vital in Addressing Climate Change and Biodiversity Loss
Exhibition displays the Conservation Wisdom of Tribal Communities
18 OCT 2024 1:49PM by PIB Delhi
Union Minister for External Affairs, Dr. S. Jaishankar inaugurated the second edition of the art exhibition "Silent Conversation: From Margins to the Centre" in New Delhi on 17 October, 2024. The four-day exhibition has been organized by the National Tiger Conservation Authority in collaboration with the Sankala Foundation, the National Human Rights Commission and the International Big Cat Alliance .
While inaugurating the exhibition, Dr. S Jaishankar emphasized that India's development journey is deeply connected with environmental conservation. He reaffirmed the government's commitment to the welfare of Scheduled Tribes through various initiatives, highlighting that the Antyodaya scheme is rooted in the principle of uplifting marginalized communities and ensuring that no one is left behind.
Union Minister Dr. Jaishankar said India had achieved remarkable progress in environmental conservation under the leadership of the Prime Minister, Narendra Modi. He highlighted that the 2022 amendments to the Wildlife Protection Act aim to balance environmental conservation with development needs. He credited the success of the National Tiger Conservation Authority to tribal communities and forest dwellers, whose guardianship has helped forests thrive and who actively combat poaching. He emphasized that policies are most effective when embraced by all citizens, referring to the concept of Janbhagidari
Union Minister for Environment, Forests, and Climate Change, Shri Bhupendra Yadav, emphasized in the video message, that the spirit of coexistence reflects how communities live in harmony with, protect, and respect nature. He praised this approach, especially as the world faces critical challenges such as climate change, biodiversity loss, and soil desertification.
On the occasion, a book titled "Hidden Treasures: India’s Heritage in Tiger Reserves" and a magazine called "Big Cats" were also released.
A cultural program was also organized in the evening, that was attended by Dr. Gajendra Singh Shekhawat, Union Minister for Culture and Tourism.
Background
The exhibition aims to recognize the conservation ethos of tribal communities and highlight the symbiotic relationship between these communities and the environment. It seeks to inspire future generations to appreciate this connection and provides tribal artists an opportunity to engage with visitors.
The exhibition features over 200 paintings and 100 art pieces from 22 tiger reserves across India. Tribal art forms such as Gond, Warli, Pata Chitra, Bhil, and Sohrai are showcased and available for sale, with proceeds directly benefiting the artisans. All artworks are crafted using sustainable materials, reflecting the eco-friendly lifestyle of indigenous communities.
Of the 49 participating artists, 10 hail from tiger reserves in Madhya Pradesh, with others from Maharashtra, Chhattisgarh, Odisha, Telangana, Rajasthan, Arunachal Pradesh, Jharkhand, and Mizoram.
According to the 2011 Census, over 1,70,000 villages in India are located near forested areas, and the India State of Forest Report 2021 indicates that more than 300 million people rely on forests for their livelihoods. On the tiger conservation front, India is home to 75% of the global tiger population, with an estimated 3,682 big cats in 55 tiger reserves as of 2023.
Shri Jitendra Kumar, Director General (Forests) and Special Secretary, Dr Gobind Sagar Bhardwaj, Member Secretary, NTCA and Shri Bharat Lal, Member Secretary, NHRC and senior officers of the ministry were present.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর এস. জয়শঙ্করনা নই দিল্লীদা ‘সাইলেন্ত কনভরসেসন: ফ্রোম মার্জিন্স তু দি সেন্তর’ আর্ত একজিবিসনগী অনিশুবা ইদিসন হৌদোকখ্রে
কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদবনা অইং অশাগী খল হোংলকপা অমসুং বাইওদাইভর্সিতী মাঙশিল্লকপা থেংননা পুন্না হিংমিন্নবা মরু ওই হায়খ্রে
একজিবিসন অসিদা ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী ৱারী ৱাতায়গী লৌশিং উৎলি
18 OCT 2024 1:49PM by PIB Imphal
মপান থৌরমগী কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর এস. জয়শঙ্করনা নই দিল্লীদা ওক্তোবর ১৭, ২০২৪দা “সাইলেন্ত কনভরসেসন: ফ্রোম মার্জিন্স তু দি সেন্তর” আর্ত একজিবিসনগী অনিশুবা ইদিসন হৌদোকখ্রে‍। নুমিৎ মরিনি চত্থগদবা একজিবিসন অসি নেস্নেল তাইগর কঞ্জার্বেসন ওথোরিতীনা সঙ্কলা ফাউন্দেসন, নেস্নেল হ্যুমেন রাইতস কম্মিসন অমসুং ইন্তরনেস্নেল বিগ কেত এলাইএন্সকা খুৎশম্নরগা পাঙথোকপনি‍।
একজিবিসন অদু হৌদোক্লদুনা, দোক্তর এস. জয়শঙ্করনা ভারতকী চাওখৎ খোঙচৎ অসি অকোয়বগী ফীভম ঙাক শেনবগা অচেৎপা মরী লৈনৈ হায়বা ৱাফম থমখি‍। অন্ত্যোদয়া স্কীম অসি শোত্থহৌরবা ফুরুপশিংগী ফীভম ফগৎহন্বা অমসুং কনাগুম্বা অমত্তা তুংদা লৈথহৌদনবা হায়বা ৱাখল্লোন্দা পায়খৎপনি হায়রদুনা, মহাক্না তোঙান তোঙানবা থৌশিলশিংগী খু্ত্থাঙদা সিদ্যুল ত্রাইবশিংগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক লৈঙাক্না লেপ্লিবা খোঙফম অমুক নৌহৌননা ফোঙদোকখি‍।
কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর জয়শঙ্করনা ভারতনা প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা অকোয়বগী ফীভম ঙাক শেনবদা শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা খুমাঙ চাওশিন্না চৎলি হায়খি‍। ২০২২দা ৱাইল্দলাইফ প্রোতেক্সন এক্ততা শেমদোকখিবা অসিনা অকোয়বগী ফীভম ঙাক শেনবগা চাওখৎপগী মথৌ তাবা অনিগী মরক্তা খল কায়হন্দনবা পান্দম থম্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। নেস্নেল তাইগর কঞ্জার্বেসন ওথোরিতীনা মায় পাক্লিবা অসি, উমংশিং নীংথিনা য়েংশিন্দুনা হিংহল্লিবা অমসুং শা তান্ববু থেংনরিবা ত্রাইবেল ফুরুপ অমসুং উমংদা খুন্দাবা মীওইশিংগী মপান্ননি হায়না মহাক্না হায়খি‍। জনভাগিদারীগী ৱাখল্লোনগী মতাঙদা পল্লদুনা, খুজিল থৌরাংশিং অসি মীয়াম্না মপুং ফানা লৌশিল্লবা মতমদা খ্বায়দগী হেন্না মতিং লৈ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদবনা, ভিদিও পাউজেল অমদা, পুন্না হিংমিন্নবগী ৱাখল্লোন অসি কমদৌনা মীয়াম্না মহৌশাগা পুন্না, মসিবু ঙাক শেন্দুনা অমসুং ইকায়খুম্ননা লৈমিন্নরিবা অসিদা মমি তাবগে হায়বগী ৱাফম থমখি‍। মরুওইনা মালেম অসিনা অইং-অশাগী খল হোংলকপা, বাইওদাইভর্সিতী মাঙশিল্লকপা, অমসুং লৈবাক লৈহাউ কংশিল্লকপনচিংবা অরুবা শিংনবশিং থেংনরিবা মতমসিদা থৌওং অসিনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি হায়না মহাক্না শিংথাখি‍।
থৌরম অদুদা, “হিদন ত্রেজর্স: ইন্দিয়া’স হেরিতেজ ইন তাইগর রিজর্ব্স” কৌবা লাইরিক অমা অমসুং “বিগ কেতস” কৌবা মেগজিন অমসু ফোঙদোকখি‍।
নুমিদাংৱাইরমদা, কলচর অমসুং তুরিজমগী কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱতনা শরুক য়াদুনা কলচরেল প্রোগ্রাম অমসু পাঙথোকখি‍।
বেকগ্রাউন্দ
একজিবিসন অসিনা ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী অকোয়বগী ফীভম ঙাক শেনবগী মচৎপু অমসুং হায়রিবা ফুরুপশিং অসিগা মহৌশাগা লৈনরিবা অচেৎপা মরীবু শকখঙনবা পান্দম থম্লি‍। মসিনা তুংগী মীরোলশিংবু পুক্নিং থৌগত্তুনা মরী অসিবু লুম্না লৌনবা অমসুং ত্রাইবেল আর্তিস্তশিংদা ভিজিতরশিংগা এঙ্গেজ তৌনবা তাঞ্জা অমা পীননবা পান্দম থম্লি‍।
একজিবিসন অদুদা ভারত পুম্বদগী তাইগর রিজর্ব্স ২২দগী অয়েকপা লাই ২০০ অমসুং আর্ত পীস ১০০ হেনবা উৎলি‍। গোন্দ, ৱর্লি চিত্র, ভিল, অমসুং সোহরাইনচিংবা ত্রাইবেল আর্ত ফোর্মশিং উৎলি অমসুং লৈবা য়াহন্দুনা মদুদগী ফংলকপা শেন্দোংশিংনা খুৎহৈবশিংদা কান্নহল্লি‍। মসিদা উৎলিবা আর্তৱর্ক পুম্নমক সস্তেনেবল মচাকশিংনা শেম-শাদুনা য়েলহৌ ফুরুপশিংগী মহৌশাগা থাগোন্ননা হিংলিবা মচৎকী মমি তারি‍।
শরুক য়াখিবা আর্তিস্ত ৪৯গী মনুংদা, ১০দি মধ্য প্রদেশকী তাইগর রিজর্ব্সশিংদগী লাকপনি, অদুগা অতৈনা মহারাস্ত্র, ছত্তিসগর, ওরিসা, তেলঙ্গনা, রাজস্থান, অরুনাচল প্রদেশ, ঝার্খন্দ, অমসুং মিজোরমদগীনি‍।
২০১১ সেন্সসকী মতুং ইন্না, ভারতকী খুঙ্গং ১,৭০,০০০ হেনবদি উমং নক্না খুন্দারি, অমসুং ইন্দিয়া স্তেত ওফ ফোরেস্ত রিপোর্ত ২০২১না মীওই মিলিয়ন ৩০০ হেনবনা হিংনবগীদমক উমংদা তাংদুনা লৈ হায়বা উৎলি‍। কৈ য়োকখৎপগী মতাঙদা, ভারতনা, ২০২৩ ফালবদা তাইগর রিজর্ব ৫৫দা কৈ ৩,৬৮২ রোম লৈদুনা মালেমগী কৈগী মশিংগী ৭৫%গী ময়ুম ওইরি‍।‍।
দাইরেক্তর জেনেরেল (ফোরেস্ত) অমসুং স্পিসিএল সেক্রেতরী শ্রী জিতেন্দ্র কুমার, NCTA মেম্বর সেক্রেতরী দোক্তর গোবিন্দ সাগর, অমসুং NHRC মেম্বর সেক্রেতরী শ্রী ভারত লাল লোয়ননা মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।