প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দূৰসংযোগ সংঘ – বিশ্ব দূৰসংযোগ মানক সমাৱেশ, ২০২৪ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বক প্ৰশংসা উদ্যোগ খণ্ডৰ নেতাসকলৰ
উদ্যোগ খণ্ডৰ নেতাসকলে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সাহসী দৃষ্টিভংগীক প্ৰশংসা কৰাৰ লগতে সংস্কাৰ, উদ্ভাৱন আৰু সহযোগিতাৰ দিশত চৰকাৰৰ সমৰ্থনৰ শলাগ লয়
ডিজিটেল প্ৰশাসনৰ বাবে বিশ্ব কাঠামোৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত উদ্যোগ খণ্ডৰ নেতাসকলৰ
15 OCT 2024 2:23PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত অনুষ্ঠিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দূৰসংযোগ সংঘ–বিশ্ব দূৰসংযোগ মানক সমাৱেশ (ITU-WTSA) ২০২৪ৰ সময়ত ভাৰত মোবাইল কংগ্ৰেছৰ অষ্টম সংস্কৰণৰ শুভাৰম্ভ কৰে। ডব্লিউটিএছএ হৈছে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দূৰসংযোগ সংঘ, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ডিজিটেল প্ৰযুক্তি সংস্থাৰ প্ৰামাণিককৰণৰ কামৰ বাবে প্ৰতি চাৰি বছৰৰ মূৰে মূৰে আয়োজন কৰা প্ৰশাসনিক সন্মিলন। ভাৰত আৰু এছিয়া-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত প্ৰথমবাৰৰ বাবে আইটিইউ-ডব্লিউটিএছএ আয়োজন কৰা হৈছে। ই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিশ্ব অনুষ্ঠান যিয়ে দূৰসংযোগ, ডিজিটেল আৰু আইচিটি খণ্ডক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা ১৯০খনতকৈও অধিক দেশৰ ৩,০০০ৰো অধিক উদ্যোগ খণ্ডৰ নেতা, নীতি নিৰ্ধাৰক আৰু প্ৰযুক্তি বিশেষজ্ঞক একত্ৰিত কৰিছে।
ৰিলায়েন্স জিঅ’-ইনফ’কম লিমিটেডৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী আকাশ আম্বানীয়ে ভাৰতৰ উল্লেখযোগ্য ডিজিটেল ৰূপান্তৰৰ অনুঘটক হিচাপে কাম কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক তেওঁৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয় যে তৃতীয় কাৰ্যকালত শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতীয় ম’বাইল কংগ্ৰেছক উদ্ভাৱন আৰু সহযোগিতাৰ এক উল্লেখযোগ্য মঞ্চ হিচাপে স্থান দিছে, ডিজিটেল খণ্ডত অভূতপূৰ্ব বৃদ্ধিৰ সূচনা কৰিছে। শ্ৰী আম্বানীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে ২জি গতিৰ সৈতে সংগ্ৰাম কৰি থকা ৰাষ্ট্ৰৰ পৰা বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ডাটা বজাৰলৈ পৰিৱৰ্তিত হৈছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতে মোবাইল ব্ৰডবেণ্ড গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত ১৫৫ নম্বৰ স্থানৰ পৰা বৰ্তমানৰ মৰ্যাদালৈকে চৰকাৰ আৰু উদ্যোগৰ মাজত সহযোগিতাৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে জন ধন একাউণ্টৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ৫৩ কোটিৰো অধিক বেংকৰ একাউণ্টবিহীন ভাৰতীয়ক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে, য’ত অধিকাংশই মহিলা। শ্ৰী আম্বানীয়ে কয়, “মোদী জীৰ উদ্ভাৱনৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাই নিশ্চিত কৰিছে যে প্ৰযুক্তিয়ে আমাৰ দেশৰ প্ৰতিটো চুকে-কোনে উপনীত হৈছে, কাকো পিছ পৰি থাকিব দিয়া নাই।” তেওঁ ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰে বিভিন্ন খণ্ডত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা(AI)ক এক পৰিৱৰ্তনশীল আহিলা হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায় আৰু দেশৰ ভিতৰতে ভাৰতীয় তথ্য ধৰি ৰখাৰ বাবে ডাটা চেণ্টাৰ নীতিৰ আপডেট কৰাৰ বাবে আহ্বান জনায়, যাৰ ফলত এক শক্তিশালী এআই পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ পোষকতা কৰা হয়।
ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ভাৰতী এয়াৰটেলৰ প্ৰতিষ্ঠাপক তথা অধ্যক্ষ শ্ৰী সুনীল ভাৰতী মিট্টলে ভাৰতৰ টেলিকম যাত্ৰাৰ ওপৰত চিন্তা-চৰ্চা কৰে, টেলিকম আন্তঃগাঁথনি আৰু ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ পৰিৱৰ্তনশীল অগ্ৰগতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয়, “২০১৪ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া’ৰ দৃষ্টিভংগীৰে প্ৰকৃত পৰিৱৰ্তন আৰম্ভ হৈছিল, যিয়ে ৪জি বিপ্লৱৰ শক্তি যোগাইছিল। ইয়াৰ ফলত আমাৰ গ্ৰামাঞ্চলৰ লোককে ধৰি লাখ লাখ লোকে স্মাৰ্টফোন আৰু অত্যাৱশ্যকীয় ডিজিটেল সেৱাসমূহ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।” তেওঁ ৪জি প্ৰযুক্তিৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যিয়ে গ্ৰামাঞ্চলকে ধৰি লাখ লাখ লোকৰ ওচৰলৈ স্মাৰ্টফোন আৰু ডিজিটেল সেৱা কঢ়িয়াই আনিছে। তেওঁ প্ৰডাকচন লিংকড ইনছেণ্টিভছ (পিএলআই) কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে স্থানীয় উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বাবে চৰকাৰৰ পদক্ষেপৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, ভাৰতক টেলিকম সঁজুলিৰ উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে স্থান প্ৰদান কৰে। তেওঁ কয়, ‘আমদানিৰ ওপৰত আমাৰ নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে আমি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। প্ৰডাকচন লিংকড ইনচেণ্টিভ (পিএলআই) কাৰ্যসূচীৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে আমি ভাৰতক টেলিকম সঁজুলিৰ উৎপাদন কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছো।’ ভৱিষ্যতৰ উচ্চাকাংক্ষাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি মিট্টলে ঘোষণা কৰে যে ভাৰতে ৫জি প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি যাব, আগন্তুক ১২ৰ পৰা ১৮ মাহৰ ভিতৰত সমগ্ৰ চহৰ আৰু গ্ৰামাঞ্চলত ব্যাপক হাৰত ৫জি ৰূপায়ণৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। তেওঁ নিম্ন পৃথিৱী কক্ষপথ (LEO) নেটৱৰ্কৰ সম্ভাৱনাৰ সন্দৰ্ভত কয়, “এই নেটৱৰ্কসমূহে আমাৰ অতি প্ৰত্যাহ্বানজনক ভূখণ্ডত সংযোগৰ ব্যৱধান দূৰ কৰিব, যাতে সকলো ভাৰতীয়ই দ্ৰুত ইণ্টাৰনেট সেৱাৰ সুবিধা লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব।”
আদিত্য বিৰলা গোটৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী কুমাৰ মংগলম বিৰলাই ডিজিটেল সংযোগৰ গুৰুত্বক ধাৰাবাহিকভাৱে স্বীকাৰ কৰি বছৰ বছৰ ধৰি কেইবাটাও সংস্কাৰ প্ৰৱৰ্তন কৰি ভাৰতক আৰু অধিক সংযুক্ত, সৱল আৰু সৰ্বাংগীন ডিজিটেল দেশৰ দিশত আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ অটল সমৰ্থনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰণ আৰু মানুহ আৰু ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবে সমানে ডিজিটেল গ্ৰহণ ত্বৰান্বিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে অব্যাহত ৰখাৰ প্ৰশংসা কৰে। এমএছএমই অৰ্থাৎ ক্ষুদ্ৰ, লঘু আৰু মজলীয়া উদ্যোগসমূহক সৰ্বাধিক সমৰ্থনৰ ওপৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উক্তিটো স্মৰণ কৰি শ্ৰী বিৰলাই কয় যে ভাৰতৰ ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীসকলক ডিজিটেল ৰূপান্তৰক প্ৰসাৰিত কৰি তেওঁলোকক ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰি তুলি সৰ্বাধিক সহায় আগবঢ়াবলৈ তেওঁলোকে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। তেওঁ ৫জি, আইঅ’টি, এআই আৰু ক্লাউড সেৱাৰ দৰে প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু ভাৰতৰ এমএছএমইসমূহক অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ বাবে শক্তিশালী কৰা এক সমৃদ্ধিশালী ডিজিটেল পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিব পৰা যাব বুলি বিশ্বাস কৰে। তেওঁ টেলি-চিকিৎসাত ১০ কোটি দূৰসংযোগ পৰামৰ্শৰ উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব ভাৰতে অৰ্জন কৰা বুলি অৱগত কৰি কয় যে ই প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ বাবে অতি গৌৰৱৰ বিষয়। বিগত এটা বছৰত চৰকাৰী নিয়ন্ত্ৰক আৰু উদ্যোগে উত্থাপন কৰি থকা অন্যতম জৰুৰী বিষয়টো আঙুলিয়াই দি শ্ৰী বিৰলাই স্পেম নিয়ন্ত্ৰণ আৰু জালিয়াতি সুৰক্ষাৰ কথা উনুকিয়ায়। ভাৰতীয় টেলিকম খণ্ডৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে কোৱাৰ সময়ত তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ডিজিটেল ভাৰতৰ সাহসী দৃষ্টিভংগীক প্ৰশংসা কৰে। চৰকাৰৰ অবিৰত সমৰ্থনত তেওঁলোকে নিজৰ অংশ পালন কৰিব আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ডিজিটেল ইণ্ডিয়া ভাগ্য বাস্তৱায়িত কৰাত সহায় কৰিব বুলি তেওঁ আত্মবিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে। যোৱা বছৰটোক সঁচাকৈয়ে ব্যতিক্ৰমী কৰি তোলাৰ বাবে তেওঁ চৰকাৰ, অংশীদাৰ আৰু সমগ্ৰ টেলিকম সম্প্ৰদায়ক ধন্যবাদ জনায়।
আইটিইউৰ মহাসচিব শ্ৰীমতী ড’ৰিন বগডান মাৰ্টিনে কয় যে ২০২৪ চনৰ বিশ্ব দূৰসংযোগ মানক সমাৱেশ আৰু ইণ্ডিয়া মোবাইল কংগ্ৰেছ উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে যৌথ অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকাটো এক বৃহৎ সন্মান। ই আইটিইউ আৰু ভাৰতৰ মাজত থকা গভীৰ সম্পৰ্কৰ এক শক্তিশালী প্ৰতীক বুলি উল্লেখ কৰি যোৱা বছৰ আইটিইউৰ এলেকা কাৰ্যালয় আৰু উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ উদ্বোধনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে হোৱা অৰ্থপূৰ্ণ কথা-বতৰাৰ কথা মনত পেলাই দিয়ে। মাত্ৰ কেইসপ্তাহমানৰ আগতে নিউয়ৰ্কত বিশ্বৰ নেতাসকলে একত্ৰিত হৈ ভৱিষ্যতৰ চুক্তি আৰু ইয়াৰ গ্লোবেল ডিজিটেল কম্পেক্ট গ্ৰহণ কৰাৰ বিষয়ে কয় য’ত ডিজিটেল ভৱিষ্যতৰ বিষয়ে বিশ্বলৈ এক শক্তিশালী বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্ব ডিজিটেল শাসনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁ আদৰ্শৰে নেতৃত্ব দিয়াৰ লগতে ইয়াৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি সমগ্ৰ বিশ্বৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ উচ্চাকাংক্ষাক কেনেকৈ অতি স্পষ্ট কৰি তুলিছিল সেই বিষয়ে আলোকপাত কৰে। ভাৰতৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰীমতী বগডান মাৰ্টিনে আইটিইউক জ্ঞানৰ অংশীদাৰ হোৱাত আনন্দ প্ৰকাশ কৰে, য’ত ডিপিআইক এক বৃহৎ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছিল। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ইউনিফাইড পেমেণ্ট ইণ্টাৰফেছৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সাফল্যৰ পৰা বিশ্বই বহু কথা শিকিবলগীয়া আছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে মানদণ্ডই বিশ্বাস গঢ়ি তোলে আৰু ইয়েই হৈছে এনে মঞ্চসমূহক শক্তি প্ৰদান কৰা ইঞ্জিন যিয়ে তেওঁলোকক পৰিসৰত কাম কৰিবলৈ অনুমতি দিয়ে আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক মোবাইল ডিভাইচৰ ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে জীৱন সলনি কৰা সেৱা প্ৰদান কৰে। বগডান মাৰ্টিনে লগতে কয় যে বিশ্বাসে অন্তৰ্ভুক্তিক লালন-পালন কৰে আৰু অন্তৰ্ভুক্তিয়ে সকলোৰে বাবে ডিজিটেল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা মুকলি কৰিব পাৰে, য’ত এতিয়াও অফলাইন হৈ থকা মানৱতাৰ তৃতীয়জন ব্যক্তিও অন্তৰ্ভুক্ত। এছিয়াত এয়া প্ৰথমখন বৈঠক বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ সাহসী সামূহিক পদক্ষেপৰ আহ্বান জনায়। অহা ১০ দিনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানদণ্ডৰ ভূমিকাক বিশ্ব ডিজিটেল শাসনৰ মূল আধাৰ হিচাপে শক্তিশালী কৰিব পৰা যাব বুলি তেওঁ আত্মবিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ এআইৰ নৈতিক ব্যৱহাৰৰ কথাও উল্লেখ কৰাৰ লগতে প্ৰযুক্তিগত অগ্ৰগতি ডিজিটেল অন্তৰ্ভুক্তিৰ সৈতে একাকাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।

Prime Minister's Office
Industry leaders laud Prime Minister Shri Narendra Modi’s leadership at International Telecommunication Union – World Telecommunication Standardization Assembly 2024
Industry leaders hail Prime Minister’s bold vision for a Digital India and appreciate government’s support towards reforms, innovation and collaboration
Industry leaders highlight Prime Minister’s emphasis on need for global framework for digital governance
15 OCT 2024 2:23PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 8th edition of India Mobile Congress during the International Telecommunication Union – World Telecommunication Standardization Assembly (ITU-WTSA) 2024 held at Bharat Mandapam in New Delhi today. WTSA is the governing conference for the standardization work of the International Telecommunication Union, the United Nations Agency for Digital Technologies, organized every four years. It is for the first time that the ITU-WTSA is being hosted in India and the Asia-Pacific. It is a pivotal global event that has brought together more than 3,000 industry leaders, policy-makers and tech experts from over 190 countries, representing telecom, digital, and ICT sectors.
Chairman of the Reliance JIO-INFOCOMM Limited, Shri Akash Ambani, commended Prime Minister Shri Narendra Modi for his visionary leadership, which has catalyzed India’s remarkable digital transformation. He said that in the third term, Shri Modi has positioned the Indian Mobile Congress (IMC) as a significant platform for innovation and collaboration, driving unprecedented growth in the digital sector. Shri Ambani noted that India has transitioned from a nation struggling with 2G speeds to becoming the world’s largest data market. He emphasized that India’s journey from ranking 155th in mobile broadband adoption to its current status demonstrates the power of synergy between government and industry. He further highlighted the inclusion of over 530 million unbanked Indians through initiatives like Jan Dhan accounts, with a significant portion being women. “Modi ji’s commitment to innovation has ensured that technology reaches every corner of our nation, leaving no one behind,” Shri Ambani stated. He proposed leveraging artificial intelligence (AI) as a transformative tool across various sectors, aiming for a developed India by 2047 and urged for updates to the data center policy to retain Indian data within the country, fostering a robust AI ecosystem.
Emphasizing Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision for a Digital India, Founder and Chairman of Bharti Airtel, Shri Sunil Bharti Mittal, reflected on India’s telecom journey, emphasizing its transformative progress in telecom infrastructure and digital technologies. He said, “the real transformation began in 2014 with Prime Minister Modi’s vision for a ‘Digital India,’ which ignited the 4G revolution. This has empowered millions, including those in our rural areas, to access smartphones and essential digital services.” He highlighted the transformative impact of 4G technology, which has brought smartphones and digital services to millions, including those in rural areas. He underscored the government’s initiatives to boost local manufacturing through the Production Linked Incentives (PLI) program, positioning India as a manufacturing hub for telecom equipment. “We are committed to reducing our dependence on imports. With initiatives like the Production Linked Incentive (PLI) program, we are transforming India into a manufacturing hub for telecom equipment,” he said. Discussing future ambitions, Mittal announced that India is set to lead in 5G technology, with extensive rollouts planned across urban and rural regions within the next 12 to 18 months. He also discussed the potential of Low Earth Orbit (LEO) networks, stating, “These networks will bridge the connectivity gap in our most challenging terrains, ensuring all Indians have access to fast internet services.”
Chairman of Aditya Birla Group, Shri Kumar Mangalam Birla highlighted the steadfast support by the government in consistently recognizing the importance of digital connectivity and introducing several reforms over the years to drive India towards an even more connected, empowered and inclusive digital nation. He lauded the government's continued thrust on expanding digital infrastructure and accelerating digital adoption for people and businesses equally. Recalling the Prime Minister’s quote on MSME meaning maximum support to micro, small and medium enterprises, Shri Birla said that they are committed to providing maximum support by promoting digital transformation to India's small businesses making them future ready. He laid emphasis on focus on technologies like 5G, IoT, AI and cloud services and expressed the belief that a thriving digital ecosystem can be created that empowers India’s MSMEs to drive economic growth. He informed that India achieved the remarkable feat of 10 crore telecommunication consultations in tele-medicine and said that it is a matter of great pride for every Indian. Pointing out one of the most pressing issues being addressed by the government regulator and industry in the past year, Shri Birla touched upon spam control and fraud protection. Talking about the potential of the Indian telecom sector he hailed the Prime Minister's bold vision of a digital India. He expressed confidence that they would do their part with the continued support of the government, and help in realizing the Prime Minister's digital India destiny. He thanked the government, partners and the entire telecom community for making the past year truly an exceptional one.
Secretary General ITU, Ms. Doreen Bogdan Martin said that it is a great honor to be present at the joint ceremony with the Prime Minister on the occasion of 2024 World Telecommunications Standardization Assembly and India Mobile Congress. She said that it is a powerful symbol of the deep ties between the ITU and India and recalled the meaningful conversation with the Prime Minister last year during the inauguration of ITU Area Office and Innovation Center. She spoke about world leaders coming together just a few weeks ago in New York and adopting the Pact of the Future and its global digital compact where a powerful message was sent out to the world about the digital future. She recalled the Prime Minister’s emphasis on the need for global digital governance and highlighted how he made India's ambition very clear to lead by example and share its digital public infrastructure with the entire world. Referring to India’s G20 Presidency where DPI was a huge priority, Ms Bogdan Martin expressed delight in ITU becoming a knowledge partner. She underlined that the world has a lot to learn from India’s accomplishments with regard to unified payments interface. She stressed that standards build trust and that they are the engine which powers such platforms allowing them to operate at scale and providing every Indian with life-changing services through mobile device access. Ms Bogdan Martin further added that trust nurtures inclusion and inclusion can unlock the full potential of digital and emerging technologies for everyone, including the third of humanity that's still offline. She noted that this is a first-of-its-kind meet in Asia and called for bold collective action. She expressed confidence that in the next 10 days the role of international standards can be strengthened as the bedrock of global digital governance. She also touched upon ethical use of AI and urged to align technological progress with digital inclusion.