প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দস্ত্রী লুচিংবশিংনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিংবু ইন্তরনেস্নেল তেলিকম্ম্যুনিকেসন য়ুনিয়ন – ৱর্ল্দ তেলিকম্ম্যুনিকেসন স্তেন্দর্দাইজেসন এসেমব্লী ২০২৪দা থাগৎখ্রে
ইন্দস্ত্রী লুচিংবশিংনা প্রধান মন্ত্রীগী দিজিতেল ইন্দিয়াগী ইচঙ থৌবা মঙলানবু ৱাংনা থাঙ্গৎখি অমসুং রিফোর্ম, ইনোভেসন অমসুং কোলাবোরেসনগী লমদা লৈঙাক্না পীরিবা ঙাক্লৌবু থাগৎখি
ইন্দস্ত্রী লুচিংবশিংনা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা দিজিতেল গভর্নেন্সকী গ্লোবেল ফ্রেমৱর্ক্কী মথৌ তাবা ৱাফম পুখৎনখি
15 OCT 2024 2:23PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা পাঙথোক্লিবা ইন্তরনেস্নেল তেলিকম্ম্যুনিকেসন য়ুনিয়ন – ৱর্ল্দ তেলিকম্ম্যুনিকেসন স্তেন্দর্দাইজেসন এসেমব্লী (ITU-WTSA) ২০২৪দা ইন্দিয়া মোবাইল কংগ্রেসকী ৮শুবা ইদিসন হৌদোকখ্রে‍। WTSA অসি য়ুনাইতেদ নেসন্স এজেন্সী ফোর দিজিতেল তেক্নোলোজিজ ওইরিবা ইন্তরনেস্নেল তেলিকম্ম্যুনিকেন য়ুনিয়নগী চহি মরি খুদিংগী পাঙথোকপা স্তেন্দর্দাইজেসনগী থবক্কী গভর্নিং কন্ফরেন্সনি‍। ITU-WTSA ভারত অমসুং এসিয়া-পেসিফিক্তা পাঙথোকপা হন্দক্কী অসিনা অহান্বনি‍। মসি লৈববাক ১৯০ হেন্বদগী তেলিকোম, দিজিতেল অমসুং ICT সেক্তর মহুৎ শিন্দুনা ইন্দস্ত্রী লুচিংবা, পোলিসী-মেকর অমসুং তেক এক্সপর্ত ৩,০০০ হেন্বনা পুল্লিবা মরুওইবা মালেমগী থৌরম অমনি‍।
রিলাইন্স JIO-INFOCOMM লিমিতেদকী চেয়রমেন, শ্রী আকাস অম্বানীনা প্রথান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু ভারতকী শিংথানিংঙাই ওইরবা দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন পুরক্লিবা মহাক্কী মীৎয়েঙ শান্বা লুচিংগীদমক থাগৎখি‍। অহুমশুবা তর্মদা, শ্রী মোদীনা ইন্দিয়ন মোবাইল কংগ্রেসপু (IMC) ইনোভেসন অমসুং কোলাবোরেসনগী মশক নাইবা ফম্পাক অমা ওইহন্দুনা দিজিতেল সেক্তরদা হান্না পানরুদবা মওংদা খুমাঙ চাওশিন্বা পুরক্লি হায়না মহাক্না হায়খি‍। শ্রী অম্বানীনা ভারত অসি 2G স্পীদতা ৱানা লৈরম্বদগী মালেমগী খ্বায়দগী চাউবা দেতা মার্কেত ওইরক্তুনা অওন্বা চাউনা লাক্লি হায়না ফোঙদোকখি‍। ভারতনা মোবাইল ব্রোদবেন্দ শীজিন্নবদা ১৫৫শুবা থাক্তা লৈরম্বদগী হৌজিক লৈরিবা থাক অসি ফাওবদা লাক্লিবা খোঙচৎ অসিনা লৈঙাক অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মরক্তা লৈরিবা পুন্না চৎমিন্নবগী মতিক অসি তাক্লি হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। বেঙ্ককা শম্নরমদবা মীওই মিলিয়ন ৫৩০ হেনববু জন ধন একাউন্তকী খুত্থাঙদা পুশিনখিবা, মসিগী মনুংদা য়াম্লবা শরুক অমনা নুপীনা ওইখিববু মহাক্না মখা তানা ফোঙদোকখি‍। “ইনোভেসনগী লমদা লৈরিবা মোদীজীগী খোঙফম্না লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া থুংনা, কনাগুম্বা অমত্তবু হুন্দোক্লমদনা তেক্নোলোজী য়ৌহন্বা ঙমখিবনি,” হায়না শ্রী অম্বানীনা হায়খি‍। মহাক্না অর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স (AI)পু ২০৪৭ ফাওবদা চাওখৎলবা ভারত অমা পুরক্নবগী পান্দমদা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা অওন্বা পুরক্নবা খুৎলায় অমা ওইনা শীজিন্ননবা ৱাফম মহাক্না ফোঙদোকখি অমসুং ভারতকী দেতা লৈবাক মনুংসিদা থমদুনা অচৌবা AI ইকোসিস্তেম অমা লৈহন্নবা দেতা সেন্তর পোলিসী অপদেত তৌনবা ৱাফমসু ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী দিজিতেল ইন্দিয়াগী মঙলানগী মতাঙদা পল্লুনা, ভারতী এয়রতেলগী ফাউন্দর অমসুং চেয়রমেন, শ্রী সুমিল ভারতী মিত্তলনা ভারতকী তেলিকোম খোঙচৎকী মরমদা ৱাফম কয়া থম্লদুনা, মসিনা তেলিকোম ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজীশিংগী লমদা অওন্বা পুরকপগী খোঙজেলবুসু ফোঙদোকখি‍। “তশেংবা অওন্বদি 4G রিভোলুসনগী মৈ চুখিবা ‘দিজিতেল ইন্দিয়া’গী প্রধান মন্ত্রী মোদীগী মঙলানগা লোয়ননা ২০১৪দগী হৌরকখিবনি‍। মসিনা, খুঙ্গংগী লমদমশিং য়াওনা মীওই মিলিয়ন কয়াদা স্মার্তফোন শীজিন্ননবা অমসুং মরুওইবা দিজিতেল সর্ভিসশিং শীজিন্নবা ঙম্নবা মপাঙ্গল হাপখি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না খুঙ্গংগী লমদম য়াওমা মীওই মিলিয়ন কয়াদা স্মার্তফোন অমসুং দিজিতেল সর্ভিস পুরকখিবা 4G তেক্নোলোজীনা অওন্বা পুরকপদা পীরিবা ইথিলগী মরমদা ফোঙদোকখি‍। প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (PLI) প্রোগ্রামগী খুত্থাঙদা লমদমসিগী মেনুফেকচরিংদা ইনোৎ হাপ্নবা লৈঙাক্কী থৌশিলশিংনা ভারতপু তেলিকোম ইকুইপমেন্ত পুথোকফম অমা ওইহনখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। “ঐখোয়না মপান্দগী পুশিল্লকপদা তাংবগী চাং হন্থহন্নবা খোঙফম চেৎনা লেপ্লি‍। প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (PLI) প্রোগ্রামনচিংবা থৌশিলশিংগা লোয়ননা, ঐখোয়না ভারতপু তেলিকোম ইকুইপমেন্তকী মেনুফেকচরিং হব অমা ওন্থোক্লি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍। তুংগী পান্দমশিংগী মতাঙদা খন্নবদা, ভারতনা লাক্কদৌরিবা থা ১২ দগী ১৮ ফাওবসিদা ময়োল্লম অমসুং খুঙ্গংগী মফম শিন্বা থুংনা পাক চাউনা রোল-আউত তৌদুনা ভারতনা 5G তেক্নোলোজীগী লমদা মাঙজিল থানা চৎনবা শেম শাদুনা লৈরে হায়না মিত্তলনা লাউথোকখি‍। লো আর্থ ওর্বিত (LEO) নেতৱর্ক্কী মতিংগী মতাঙদা খন্নবদা, “হায়রিবা নেতৱর্কশিং অসিনা ঐখোয়গী খ্বায়দগী শিংনবনা থল্লবা মফমশিংদা লৈরিবা কন্নেক্তিবিতীগী অহোবা মেনশিন্দুনা ভারত মচা পুম্নমক খোঙজেল য়াঙবা ইন্তরনেত সর্ভিস ফংহনগনি,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
অদিত্য বির্লা গ্রুপকী চেয়রমেন, শ্রী কুমার মঙ্গলম বিরলানা দিজিতেল কন্নেক্তিবিতীগী মরুওইবা খঙদুনা লৈঙাক্না হন্বা লৈতনা পীরিবা ঙাক্লৌ অমসুং ভারতপু হেন্না কন্নেক্তেদ, এম্পৱার্দ অমসুং ইনক্লুজিব ওইবা দিজিতেল নেসন অমগী মায়কৈদা থৌদুনা পুরিবা রিফোর্ম কয়া হৌখিবা চহিশিংসিদা হৌদোকখিববু পুথোক্তুনা থমখি‍। লৈঙাক্না মীয়ামগী অমসুং বিজিনেসশিংগী চপ মান্নবা মওংদা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমসুং দিজিতেল এদোপসন খোঙজেল য়াঙখৎহন্নবা লৈঙাক্না লেপ্তনা পীরিবা ইনোৎপুসসু মহাক্না শিংথাখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা MSMEগী মতাঙদা মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম এন্তরপ্রাইজশিংদা ঙাক্লৌ খ্বায়দগী য়াম্না পীননবা ফোঙদোকখিবা ৱাফম নীংশিংলদুনা, মখোয়না ভারতকী অপিকপা বিজিনেসশিংবু তুংগীদমক শেম শাদুনা লৈহন্নবা দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন য়োকখত্তুনা ঙাক্লৌ খ্বায়দগী য়াম্না পীননবা খোঙফম চেৎনা লেপ্লি হায়না শ্রী বিরলানা হায়খি‍। মহাক্না 5G, IoT, AI অমসুং ক্লাউদ সর্ভিসনচিংবা তেক্নোলোজীশিংদা মীৎয়েঙ থম্বগী মরুওইবা ৱাফম থমখি অমসুং ভারতকী MSMEs শিংবু শেন্মিৎলোন খুমাঙ চাওশিলহন্বদা মপাঙ্গল হাপকদবা মখোঙ য়াঙবা দিজিতেল ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপা য়াগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি‍। ভারতনা তেলি-মেদিসিন্দা শিংথানিংঙাই ওইবা চাংদা তেলিকম্ম্যুনিকেসন কন্সলতেসন করোর ১০ য়ৌবা ঙমখ্রে হায়না পাউদম্লদুনা, মসি ভারত মচা খুদিংমক্কী য়াম্না চাউথোকচনিংঙাইগী ৱাফম অমনি হায়খি‍। হৌখিবা চহিদা লৈঙাক্কী রিগুলেতর অমসুং ইন্দস্ত্রীনা পাম্বৈ পুরকখিবা খ্বায়দগী মরুওইবা ৱাফমশিংগী মরক্তা অমা পল্লদুনা, শ্রী বিরলানা স্পাম কন্ত্রোল অমসুং ফ্রোদ প্রোতেক্সনগী মতাঙদা ফোঙদোকখি‍। ভারতকী তেলিকোম সেক্তরগী মরমদা ৱা ঙাংলদুনা, মহাক্না প্রধান মন্ত্রীগী দিজিতেল ইন্দিয়াগী ইচঙ থৌরবা মঙলানবু থাগৎখি‍। মখোয়না লৈঙাক্কী লেপ্পা লৈতবা ঙাক্লৌগা লোয়ননা মখোয়গী থৌদাং লৌবা ঙমগনি, অমসুং প্রধান মন্ত্রীগী দিজিতেল ইন্দিয়াগী পান্দম ফংবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোকখি‍। মহাক্না লৈঙাক, খোঙবুশিং, অমসুং তেলিকোম কম্ম্যুনিতী পুম্ববু হৌখিবা চহি অসি তোপ তোপ্পা চহি অমা ওইহনখিবগীদমক থাগৎখি‍।
ITUগী সেক্রেতরী জেনেরেল, মিস দোরীন বোগদন মার্তিন্না ২০২৪ ৱর্ল্দ তেলিকম্ম্যুনিকেসন্স সস্তেন্দর্দাইজেসন এসেমব্লী অমসুং ইন্দিয়া মোবাইল কংগ্রেস অনি পুন্না পাঙথোকমিন্নবা থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীগা পুন্না শরুক য়ামিন্নবা ফংবা অসি চাউথোকচনিংঙাইবা মশক্নি হায়খি‍। মসি ITU অমসুং ভারতকী মরক্তা লৈনরিবা অচেৎপা মরীগি মতিক লৈবা খুদম অমনি হায়না মহাক্না হায়খি অমসুং মমাঙ চহিদা ITU এরিয়া ওফিস এন্দ ইনোভেসন সেন্তর শঙ্গাবদা প্রধান মন্ত্রীগা শানখিবা ৱাহন্থোক লৈবা ৱারীবুসু নীংশিংখি‍। মালেমগী লুচিংবশিংনা চয়োল খরগী মমাঙদা নিউ য়োর্কতা পুন্না উনদুনা পেক্ত ওফ ফ্যুচর এন্দ ইতস গ্লোবেল দিজিতেল কম্পেক্ত চৎননবা য়ানদুনা মালেমগী মফমদা দিজিতেল ফ্যুচরগী মতিক লৈবা পাউজেল অমা পীখিবা থৌদোক্কী মরমদা মহাক্না ৱাফম কয়া থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা গ্লোবেল দিজিতেল গভর্নেন্স লৈহনবগী মথৌ তাবা ৱাফম ফোঙদোকখিবা অমসুং ভারতনা থবক্না উত্তুনা লুচিংদুনা চৎনিংবগী অমসুং মাগী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরবু মালেম পুম্বগা তাথোক তাশিন তৌনিংবগী অপামবা ফোঙদোকখিববু মহাক্না নীংশিংখি‍। ভারতনা G20 প্রেসিদেন্সী পায়খিবা মতমদা DPI না অচৌবা প্রাইওরিতী ওইখিবগী মতাঙদা পল্লদুনা, মিস বোগদন মার্তিন্না হীরমসিদা ITU না নোলেজ পার্ত্নর অমা ওইরকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। মালেম অসিনা য়ুনিফাইদ পেমেন্ত ইন্তরফেসকী লমদা ভারতনা ফংবা ঙমখিবশিং অসিদগী তমশিন্বা য়াবা কয়ামরুম লৈ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। স্তেন্দর্দ্সনা থাজবা পুরকই অমসুং মখোয়সিনা অসিগুম্বা ফম্পাক অসিবু চলাইরিবা ইঞ্জিন ওইদুনা পাক চাউনা মথৌ চলাইদুনা ভারত মচা খুদিংমক্তা মোবাইল দিভাইস এক্সেসকী খুত্থাঙদা পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা মখলগী সর্ভিস ফংহল্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। মিস বোগদন মার্তিন্না মখা তারদুনা, থাজবনা ইনক্লুজন পুরকই অদুগা ইনক্লুজন্না হৌজিকসু ওফলাইন্দা লৈরিবা মীওই কাঙলুপশিং য়াওনা মীপুম খুদিংগীদমক দিজিতেল অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজীশিংগী মতিং মপুং ফানা ফুদোকহল্লি হায়খি‍। মসি এসিয়াদা পাঙথোকপা অসিগুম্বা মখলগী অহান্বা মীফম অমনি হায়রদুনা, মহাক্না ইচঙ থৌনা পুন্না হোৎনমিন্ননবা ৱাফম থমখি‍। লাক্কদৌরিবা নুমিৎ ১০নিসিদা ইন্তরনেস্নেল স্তেন্দর্দকী শক্লোনবু গ্লোবেল দিজিতেল গভর্নেন্সকী য়ুম্ফম ওইনা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি হায়না মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি‍। মহাক্না AI বু মরম চুম্না শীজিন্নবগী মতাঙদসু ফোঙদোকখি অমসুং তেক্নোলোজিগী খোঙজেলগা দিজিতেল ইনক্লুজনগা তুনা চৎমিন্নহন্নবা ৱাফম থমখি‍।

Prime Minister's Office
Industry leaders laud Prime Minister Shri Narendra Modi’s leadership at International Telecommunication Union – World Telecommunication Standardization Assembly 2024
Industry leaders hail Prime Minister’s bold vision for a Digital India and appreciate government’s support towards reforms, innovation and collaboration
Industry leaders highlight Prime Minister’s emphasis on need for global framework for digital governance
15 OCT 2024 2:23PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 8th edition of India Mobile Congress during the International Telecommunication Union – World Telecommunication Standardization Assembly (ITU-WTSA) 2024 held at Bharat Mandapam in New Delhi today. WTSA is the governing conference for the standardization work of the International Telecommunication Union, the United Nations Agency for Digital Technologies, organized every four years. It is for the first time that the ITU-WTSA is being hosted in India and the Asia-Pacific. It is a pivotal global event that has brought together more than 3,000 industry leaders, policy-makers and tech experts from over 190 countries, representing telecom, digital, and ICT sectors.
Chairman of the Reliance JIO-INFOCOMM Limited, Shri Akash Ambani, commended Prime Minister Shri Narendra Modi for his visionary leadership, which has catalyzed India’s remarkable digital transformation. He said that in the third term, Shri Modi has positioned the Indian Mobile Congress (IMC) as a significant platform for innovation and collaboration, driving unprecedented growth in the digital sector. Shri Ambani noted that India has transitioned from a nation struggling with 2G speeds to becoming the world’s largest data market. He emphasized that India’s journey from ranking 155th in mobile broadband adoption to its current status demonstrates the power of synergy between government and industry. He further highlighted the inclusion of over 530 million unbanked Indians through initiatives like Jan Dhan accounts, with a significant portion being women. “Modi ji’s commitment to innovation has ensured that technology reaches every corner of our nation, leaving no one behind,” Shri Ambani stated. He proposed leveraging artificial intelligence (AI) as a transformative tool across various sectors, aiming for a developed India by 2047 and urged for updates to the data center policy to retain Indian data within the country, fostering a robust AI ecosystem.
Emphasizing Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision for a Digital India, Founder and Chairman of Bharti Airtel, Shri Sunil Bharti Mittal, reflected on India’s telecom journey, emphasizing its transformative progress in telecom infrastructure and digital technologies. He said, “the real transformation began in 2014 with Prime Minister Modi’s vision for a ‘Digital India,’ which ignited the 4G revolution. This has empowered millions, including those in our rural areas, to access smartphones and essential digital services.” He highlighted the transformative impact of 4G technology, which has brought smartphones and digital services to millions, including those in rural areas. He underscored the government’s initiatives to boost local manufacturing through the Production Linked Incentives (PLI) program, positioning India as a manufacturing hub for telecom equipment. “We are committed to reducing our dependence on imports. With initiatives like the Production Linked Incentive (PLI) program, we are transforming India into a manufacturing hub for telecom equipment,” he said. Discussing future ambitions, Mittal announced that India is set to lead in 5G technology, with extensive rollouts planned across urban and rural regions within the next 12 to 18 months. He also discussed the potential of Low Earth Orbit (LEO) networks, stating, “These networks will bridge the connectivity gap in our most challenging terrains, ensuring all Indians have access to fast internet services.”
Chairman of Aditya Birla Group, Shri Kumar Mangalam Birla highlighted the steadfast support by the government in consistently recognizing the importance of digital connectivity and introducing several reforms over the years to drive India towards an even more connected, empowered and inclusive digital nation. He lauded the government's continued thrust on expanding digital infrastructure and accelerating digital adoption for people and businesses equally. Recalling the Prime Minister’s quote on MSME meaning maximum support to micro, small and medium enterprises, Shri Birla said that they are committed to providing maximum support by promoting digital transformation to India's small businesses making them future ready. He laid emphasis on focus on technologies like 5G, IoT, AI and cloud services and expressed the belief that a thriving digital ecosystem can be created that empowers India’s MSMEs to drive economic growth. He informed that India achieved the remarkable feat of 10 crore telecommunication consultations in tele-medicine and said that it is a matter of great pride for every Indian. Pointing out one of the most pressing issues being addressed by the government regulator and industry in the past year, Shri Birla touched upon spam control and fraud protection. Talking about the potential of the Indian telecom sector he hailed the Prime Minister's bold vision of a digital India. He expressed confidence that they would do their part with the continued support of the government, and help in realizing the Prime Minister's digital India destiny. He thanked the government, partners and the entire telecom community for making the past year truly an exceptional one.
Secretary General ITU, Ms. Doreen Bogdan Martin said that it is a great honor to be present at the joint ceremony with the Prime Minister on the occasion of 2024 World Telecommunications Standardization Assembly and India Mobile Congress. She said that it is a powerful symbol of the deep ties between the ITU and India and recalled the meaningful conversation with the Prime Minister last year during the inauguration of ITU Area Office and Innovation Center. She spoke about world leaders coming together just a few weeks ago in New York and adopting the Pact of the Future and its global digital compact where a powerful message was sent out to the world about the digital future. She recalled the Prime Minister’s emphasis on the need for global digital governance and highlighted how he made India's ambition very clear to lead by example and share its digital public infrastructure with the entire world. Referring to India’s G20 Presidency where DPI was a huge priority, Ms Bogdan Martin expressed delight in ITU becoming a knowledge partner. She underlined that the world has a lot to learn from India’s accomplishments with regard to unified payments interface. She stressed that standards build trust and that they are the engine which powers such platforms allowing them to operate at scale and providing every Indian with life-changing services through mobile device access. Ms Bogdan Martin further added that trust nurtures inclusion and inclusion can unlock the full potential of digital and emerging technologies for everyone, including the third of humanity that's still offline. She noted that this is a first-of-its-kind meet in Asia and called for bold collective action. She expressed confidence that in the next 10 days the role of international standards can be strengthened as the bedrock of global digital governance. She also touched upon ethical use of AI and urged to align technological progress with digital inclusion.