প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে ১১খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ২,২৩৬ কোটি টকাৰ সীমান্ত পথ সংস্থা (বি আৰ অ')ৰ ৭৫টা আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে
ই সীমান্তৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু অধিক শক্তিশালী, প্ৰতিৰক্ষা প্ৰস্তুতি আৰু আৰ্থ-সামাজিক অগ্ৰগতি নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ প্ৰমাণ বুলি অভিহিত কৰে
"ভাৰত আহিবলগীয়া সময়ত আটাইতকৈ সুৰক্ষিত আৰু শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ ভিতৰত এখন হ'ব"
12 OCT 2024 1:28PM by PIB Guwahati
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে ২০২৪ চনৰ ১২ অক্টোবৰত সীমান্ত পথ সংস্থাৰ (বি আৰ অ’) ২,২৩৬ কোটি টকাৰ ৭৫টা আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহ – ২২টা পথ, ৫১খন দলং আৰু আন দুখন – ১১খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত বিস্তৃত। জম্মু-কাশ্মীৰত ঊনৈশ (১৯), অৰুণাচল প্ৰদেশত ১৮, লাডাখত ১১, উত্তৰাখণ্ডত ৯, ছিকিমত ছয়, হিমাচল প্ৰদেশত ৫, পশ্চিম বংগ আৰু ৰাজস্থানত দুজনকৈ আৰু নাগালেণ্ড, মিজোৰাম আৰু আন্দামান আৰু নিকোবৰত এটাকৈ আছে।
পশ্চিম বংগৰ সুকনাস্থিত ত্ৰিশক্তি কৰ্পছৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ৰ পৰা এই প্ৰকল্পসমূহ উদ্বোধন কৰে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। ইয়াৰে অন্যতম আলোকপাত আছিল ছিকিমৰ কুপুপ-শ্বেৰথাং পথৰ উদ্বোধন যিয়ে জৱাহৰলাল নেহৰু মাৰ্গ আৰু জুলুক অক্ষৰ মাজত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সংযোগ হিচাপে কাম কৰে।
Z83C.jpg)
ভাষণত প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই প্ৰকল্পসমূহক সীমান্তৰ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ লগতে এই অঞ্চলসমূহৰ আৰ্থ-সামাজিক অগ্ৰগতি নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ অটল সংকল্পৰ প্ৰমাণ বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ কয় যে এই প্ৰকল্পসমূহে দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা প্ৰস্তুতি বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত এক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ‘২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰত’ৰ সপোন এনেধৰণৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে বাস্তৱায়িত কৰিব পাৰি।
এই ৭৫টা প্ৰকল্প উদ্বোধনৰ সৈতে বিআৰঅ'য়ে ২০২৪ চনত মুঠ ৩৭৫১ কোটি টকা ব্যয়ৰে মুঠ ১১১টা আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰি তুলিছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ১৫০৮ কোটি টকাৰ ৩৬টা প্ৰকল্প, যেনে চলিত বৰ্ষৰ আৰম্ভণিতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰা অৰুণাচল প্ৰদেশৰ অত্যাধুনিক ছেলা সুৰংগ। বিগত বৰ্ষত ৩,৬১১ কোটি টকাৰ বি আৰ অ’ৰ ১২৫টা আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰা হৈছিল।
অতি প্ৰত্যাহ্বানজনক অঞ্চল আৰু প্ৰতিকূল বতৰতো প্ৰকল্পসমূহ সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে বি আৰ অ’ৰ কৰ্মীসকলৰ সাহস আৰু দৃঢ়তাৰ শলাগ লয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। তৃতীয় কাৰ্যকালত সীমান্তৰ আন্তঃগাঁথনি অধিক ক্ষিপ্ৰতাৰে শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্য লোৱা বুলিও তেওঁ কয়। ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত বিআৰঅ'ৰ বাবে ৬,৫০০ কোটি টকাৰ বৰ্ধিত আৱণ্টনৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ আশা ব্যক্ত কৰে যে ই কেৱল কৌশলগত আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশত অৰিহণা যোগোৱাই নহয়, লগতে উত্তৰ-পূবাঞ্চলকে ধৰি সীমান্ত অঞ্চলসমূহত আৰ্থ-সামাজিক প্ৰগতিতো সহায় কৰিব।
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনৰ আগৰ চৰকাৰসমূহে সীমান্ত অঞ্চলৰ উন্নয়নে বিৰূপ প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে বুলি বিশ্বাস কৰিছিল কাৰণ ইয়াক দেশৰ বিৰোধীয়ে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে। তেওঁ পুনৰ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বাধীন চৰকাৰখন ক্ষমতালৈ অহাৰ পৰাই সীমান্তৰ আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় হৈ পৰিছে কাৰণ এই অঞ্চলসমূহ বিশেষকৈ উত্তৰ-পূবৰ আৰ্থ-সামাজিক আৰু কৌশলগত দৃষ্টিকোণৰ পৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে যোৱা দশকত আমি গাঁৱৰ পৰা চহৰলৈ পথৰ এক বিশাল নেটৱৰ্ক নিৰ্মাণ কৰিছো, যাৰ ফলত দেশত অভূতপূৰ্ব গতিত অগ্ৰগতি হৈছে।
শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে ৰাইজক আশ্বাস দিয়ে যে সীমান্ত অঞ্চলৰ উন্নয়নত নতুন মাত্ৰা সংযোজন কৰা হ’ব। তেওঁ কয় যে আগন্তুক সময়ত ভাৰত অন্যতম নিৰাপদ আৰু শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰ হ’ব।
এই ভাৰ্চুৱেল উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীৰ সৈতে সেনা প্ৰধান জেনেৰেল উপেন্দ্ৰ দ্বিবেদী, ইষ্টাৰ্ণ কমাণ্ডৰ জেনেৰেল অফিচাৰ কমাণ্ডিং ইন চিফ লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল ৰাম চন্দ্ৰ তিৱাৰী, সীমান্ত পথ সংস্থা (বিআৰঅ)ৰ সঞ্চালক প্ৰধান লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল ৰঘু শ্ৰীনিবাসন, ত্ৰিশক্তি কৰ্পৰ জেনেৰেল অফিচাৰ কমাণ্ডিং লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল জুবিন এ মিনৱালাও উপস্থিত থাকে। আনহাতে শ্বেৰথাঙৰ মূল স্থানত ছিকিমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰেম সিং তামাং উপস্থিত থাকে।
ছিকিম, অৰুণাচল প্ৰদেশ, ৰাজস্থান, হিমাচল প্ৰদেশ, নাগালেণ্ড আৰু মিজোৰামৰ ৰাজ্যপাল; জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ লেফটেনেণ্ট গৱৰ্ণৰ; অৰুণাচল প্ৰদেশ আৰু উত্তৰাখণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী; কেন্দ্ৰীয় বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয় আৰু কৰ্মচাৰী আৰু ৰাজহুৱা অভিযোগ বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী আৰু আইন আৰু ন্যায় আৰু সংসদীয় পৰিক্ৰমা বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীসকলে ভাৰ্চুৱেল ভাৱে অনুষ্ঠানটোত অংশগ্ৰহণ কৰে।

Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh virtually dedicates to the nation 75 BRO infrastructure projects, worth Rs 2,236 crore, across 11 States/UTs
Terms it as a testament to the Govt’s commitment to further strengthen border infrastructure, defence preparedness & ensure socio-economic progress
“India will be one of the safest & strongest nations in the times to come”
12 OCT 2024 1:28PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh, on October 12, 2024, virtually dedicated to the nation 75 infrastructure projects of Border Roads Organisation (BRO) at a cost of Rs 2,236 crore. These projects - 22 roads, 51 bridges & two others - are spread across 11 States/Union Territories. Nineteen (19) are in Jammu & Kashmir, 18 in Arunachal Pradesh, 11 in Ladakh, nine in Uttarakhand, six in Sikkim, five in Himachal Pradesh, two each in West Bengal & Rajasthan and one each in Nagaland, Mizoram and Andaman & Nicobar Islands.
Raksha Mantri inaugurated the projects from the Headquarters, Trishakti Corps in Sukna, West Bengal. One of the main highlights was the inauguration of the Kupup-Sherathang Road in Sikkim which serves as a crucial link between Jawahar Lal Nehru Marg and Zuluk axis.
In his address, Raksha Mantri termed the projects as a testament to the Government’s unwavering resolve to keep strengthening the border infrastructure and ensuring socio-economic progress of these areas. He added that these projects will go a long way in enhancing the defence preparedness of the country. Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of ‘Viksit Bharat by 2047’ can be realised through such infrastructure projects, he said.
With the inauguration of these 75 projects, BRO has completed a total of 111 infrastructure projects in 2024 at an overall cost of Rs 3,751 crore. This includes 36 projects worth Rs 1,508 crore, such as the state-of-the-art Sela Tunnel in Arunachal Pradesh, inaugurated by the Prime Minister earlier this year. Last year, 125 infrastructure projects of BRO were dedicated to the nation at a cost of Rs 3,611 crore.
Raksha Mantri commended the grit and determination of the BRO personnel for completing the projects in a time-bound manner even in most challenging terrains and harsh weather conditions, adding that the government, in its third term, aims to further bolster the border infrastructure with more promptness. Referring to the increased allocation of Rs 6,500 crore for BRO in Union Budget 2024-25, he expressed hope that it would not only contribute to strategic infrastructure development, but will also prove helpful in socio-economic progress in the border areas, including the North East region.
Raksha Mantri pointed out that the governments before 2014 were of the view that the development of border areas can have an adverse impact as it may be used by the country’s adversaries. He emphasised that border infrastructure development has been the priority area of PM Modi-led Government ever since it came to power as these regions, especially the North-east, is crucial from the socio-economic & strategic perspectives. “In the last decade, we have built a vast network of roads from villages to cities, which has resulted in the country witnessing progress at an unprecedented pace,” he said.
Shri Rajnath Singh assured the people that new dimensions will be added to the development of border areas. India will be one of the safest and strongest nations in the times to come, he said.
Chief of the Army Staff General Upendra Dwivedi, Defence Secretary-designate Shri RK Singh, General Officer Commanding-in-Chief, Eastern Command Lt Gen Ram Chander Tiwari, DG Border Roads Lt Gen Raghu Srinivasan, General Officer Commanding, Trishakti Corps Lt Gen Zubin A Minwalla were present with Raksha Mantri during the virtual inauguration, while Sikkim Chief Minister Shri Prem Singh Tamang was at the main site in Sherathang.
Governors of Sikkim, Arunachal Pradesh, Rajasthan, Himachal Pradesh, Nagaland and Mizoram; Lt Governors of Jammu and Kashmir & Ladakh; Chief Ministers of Arunachal Pradesh & Uttarakhand; Union Minister of State (Independent Charge) of Science & Technology and Earth Sciences & MoS in Prime Minister’s Office and Personnel & Public Grievances and MoS of Law & Justice and Parliamentary Affairs attended the event virtually.