Ministry of Education
Shri Dharmendra Pradhan to announce 3 AI - Centres of Excellence on Healthcare, Agriculture and Sustainable Cities on 15th October, 2024
14 OCT 2024 1:28PM by PIB Delhi
Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan, will be announcing three AI Centres of Excellence (CoE) focused on Healthcare, Agriculture, and Sustainable Cities on 15th October 2024 in New Delhi.
To realize the vision of "Viksit Bharat," these three CoEs for Artificial Intelligence (AI) will be led by top educational institutions, in consortium with industry partners and startups. They will conduct interdisciplinary research, develop cutting-edge applications, and create scalable solutions in these three areas. This initiative aims to galvanize an effective AI ecosystem and nurture quality human resources in these critical fields.
As part of the vision to "Make AI in India and Make AI work for India," the establishment of these centres was announced under Para 60 of the Budget Announcement for 2023-24. In alignment with this, the Government has approved the creation of the three AI Centres of Excellence, with a total financial outlay of Rs. 990.00 Cr over the period of FY 2023-24 to FY 2027-28.
To oversee the implementation of this initiative, an industry heavy Apex Committee has been constituted, co-chaired by Dr. Sridhar Vembu, Founder and CEO of Zoho Corporation.
Shri K.Sanjay Murthy, Secretary/HE will grace the occasion, along with Directors of IITs, Heads of higher educational institutions (HEIs), industry leaders, start-up founders and senior officials from various ministries of the Government of India.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান্না ওক্তোবর ১৫, ২০২৪দা হেল্থকেয়র, এগ্রিকলচর অমসুং সস্তেনেবল সিতীশিংগী AI – সেন্তর্স ওফ এক্সেলেন্স ৩ লাউথোক্কদৌরি
14 OCT 2024 1:28PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মহৈ মশিংগী মন্ত্রী, শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান্না নই দিল্লীদা ওক্তোবর ১৫, ২০২৪দা হেল্থকেয়র, এগ্রিকলচর, অমসুং সস্তেনেবল সিতীশিংদা মীৎয়েঙ থম্বা AI সেন্তর্স ওফ এক্সেলেন্স (CoE) ৩ লাউথোক্কদৌরি‍।
“বিক্সিত ভারত”কী মঙলান মঙফাওনহন্নবগীদমক, হায়রিবা CoEs ফোর অর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স (AI) অহুম অসি ইন্দস্ত্রী পার্ত্নর অমসুং স্তার্তঅপশিংগা খুৎশম্নদুনা মকোক থোংবা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিনা লমজিংগনি‍। মখোয়না ইন্তরদিসিপ্লিনরী রিছর্চ পাঙথোক্কনি, কত্তিং-এদ্জ এপ্লিকেসনশিং শেমগৎকনি, অমসুং হায়রিবা হীরম অহুমসিদা পাকথোক চাউথোকহন্বা য়াবা পাম্বৈশিং শেমগৎকনি‍। থৌশিল অসিনা মতিং লৈবা AI ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা অমসুং হায়রিবা মরুওইবা হীরমশিংসিদা ক্বালিতী লৈবা হ্যুমেন রিসোর্স মখোঙ শেম্নবা পান্দম থম্লি‍।
“মেক AI ইন ইন্দিয়া এন্দ মেক AI ৱর্ক ফোর ইন্দিয়া”গী মঙলানগী মনুং চন্না, সেন্তর অহুম লিংখৎনবা ৱাফম অসি ২০২৩-২৪গী বজেত এনাউন্সমেন্তকী পেরা ৬০গী মখাদা লাউথোকখিবনি‍। মসিগী পরিংদা, লৈঙাক্না শেনবা চহি ২০২৩-২৪ দগী শেন্বা চহি ২০২৭-২৮গী মনুংদা পুন্না লুপা করোর ৯৯০.০০গী শেনফমগা লোয়ননা AI সেন্তর্স ওফ এক্সেলেন্স অহুম শেমগৎনবা অয়াবা পীখিবনি‍।
থৌশিল অসি পায়খৎপগী থবক থৌওং য়েংশিন্নবগীদমক, জোহ, কোর্পোরেসনগী ফাউন্দর অমসুং CEO, দোক্তর স্রিধর বেম্বুনা কো-চেয়র তৌবা ইন্দস্ত্রী হেভী এপেক্স কম্মিতী অমা শেমখ্রে‍।
থৌরম অদু শ্রী কে. সঞ্জয় মুর্তী, সেক্রেতরী/HE না IITsগী দাইরেক্তরশিং, হাইয়র এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী (HEIs) মকোকশিং, ইন্দস্ত্রী লুচিংবশিং, স্তার্ত-অপ ফাউন্দরশিং অমসুং ভারত লৈঙাক্কী তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংদগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা শরুক য়াগনি‍।