হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা তি.বি. নারবশিং অমসুং মখোয়গী ইমুংগীদমক ন্যুত্রিসনগী তেংবাং হেনগৎনবা মরুওইবা ইনিসিয়েতিবশিং মায়খুম হাংদোকখ্রে
নি-কশে পোশন য়োজনাগী মখাদা তি.বি. নারবা পুম্নমক্কী ওইনা থা-থাগী ওইবা তেংবা হৌজিক লৈরিবা থাগী ওইবা লুপা ৫০০দগী থাগী ওইনা লুপা ১০০০দা হেনগৎলে: শ্রী জে পি নদ্দা
সরকারনা তি.বি. নারবশিংগীদমক ন্যুত্রিসনগী তেংবাং ওইনা নি-কশে পোশন য়োজনাদা লুপা করোর ১০৪০গী অহেনবা এলোকেসন অয়াবা পীখ্রে
তি.বি. নারবশিংগা শম্নবা হাউসহোল্দ পুম্নমক প্রধান মন্ত্রী তি.বি. মুক্ত ভারত অভিয়ানগী মখাদা কোনশিনগনি অমসুং কম্মুনিতীদগী সোসিয়েল সপোর্ত ফংবা য়ারগনি
“ঙসি ফাওবদা, নি-কশে পোশন য়োজনাগী মখাদা দাইরেক্ত বেনেফিত ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা বেনেফিসরী করোর ১.১৩দা লুপা করোর ৩,২০২ য়েন্থোকখ্রে”
07 OCT 2024 7:09PM by PIB Imphal
তি.বি. মুত্থৎপগা মরী লৈননা সস্তেনেবল দেবেলপমেন্ত গোলস (এস.দি.জি.শিং) ফংবদা খোংজেল য়াংশিন্নবা ৱারেপগী মতুং ইন্না হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বলগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জে পি নদ্দানা তি.বি. নারবশিং অমসুং মখোয়গী ইমুংগীদমক ন্যুত্রিসনগী তেংবাং হেনগৎপদা মীৎয়েং থমদুনা মরুওইবা ইনিসিয়েতিব কয়া অমা লাউথোকখ্রে।
তি.বি মুত্থৎনবা ভারতকী ৱারেপ অদু পল্লদুনা শ্রী নদ্দানা লাউথোকখি মদুদি লাইয়েং চত্থরিবা মতম পুম্বা নি-কশে পোশন য়োজনাগী মখাদা হৌজিক লৈরিবা থাগী/অনাবা অমদা ওইবা লুপা ৫০০দগী থাগী/অনাবা অমদা লুপা ১০০০দা হেনগৎলে। মহাক্না হায়খি “সরকারনা বি.এম.আই.<১৮.৫গা লোয়ননা অনাবা পুম্নমক্কীদমক ইনর্জী দেন্স ন্যুত্রিসন সপ্লিমেন্তেসন চৎনহন্নবা অমসুং তি.বি.নারবশিংগী ইমুংগী মীওইশিং (হাউসহোল্দ কন্তেক্তশিং)দা প্রধান মন্ত্রী তি.বি. মুক্ত ভারত অভিয়ান (পি.এম.তি.বি.এম.বি.এ.)গী মখাদা নি-কশে মিত্র ইনিসিয়েতিবকী স্কোপ অমসুং কবরেজগী পর্মিৎ এক্সপান তৌনবসু ৱারেপ লৌরে।”
নি-কশে পোশন য়োজনাগী মখাদা তি.বি. নারবা পুম্নমক্না হৌজিক লুপা ৩০০০দগী লুপা ৬০০০ ফাওবগী ন্ত্রুত্রিস্নেল সপোর্ত অমা ফংলগনি। এন.ৱাই.পি সপোর্ত হেনগৎহনবনা চহি অমদা তি.বি. নারবা অপুনবা লাখ ২৫ কানহল্লনি, ইনর্জী দেন্স ন্যুত্রিস্নেল সপ্লিমেন্তেসন (ই.দি.এন.এস.) চৎনহনবনা অরুম্বা শুদবা অনাবা (দাইগ্নোসিসকী মতমদা বি.এম.আই. ১৮.৫ kg/m2 গী মখাদা লৈবা) চাউরাক্না লাখ ১২ কোনশিনগনি। শ্রী নদ্দানা হায়খি, “খোংথাং অসিনা ভারত সরকারদা চাউরাক্না লুপা করোর ১,০৪০গী অহেনবা চাদিং তৌগনি মদু ৬০:৪০গী বেসিসতা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী মরক্তা শেয়র তৌগনি।”
মখা তানা, কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা তি.বি. নারবশিংগী হাউসহোল্দ কন্তেক্তশিংদা ন্যুত্রিস্নেল সপোর্তকী স্কোপ এক্সপান্দ তৌবগী দিমান্দ অয়াবা পীখি। তি.বি. নারবশিংগী মথক্তা নি-কশে মিত্রনা তি.বি. নারবশিংগী ইমুংগী মীওইশিংগী অম্যুনিতী ফগৎহন্নবা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা ফুদ বাস্কেৎশিং য়েন্থোক্নবগীদমক তি.বি নারবশিংগী হাউসহোল্দ কন্তেক্তশিং এদোপ্ত তৌগনি। মসিনা তি.বি.নারবশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং মনুংশিংনা নংলিবা খুদোং চাদবা আউত-ওফ-পোকেৎ এক্সপেন্সেস (ও.ও.পি.ই.) হন্থহল্লগনি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি ঙসি ফাওবদা, নি-কশে পোশন য়োজনাগী মখাদা দাইরেক্ত বেনেফিত ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা বেনেফিসরী করোর ১.১৩দা লুপা করোর ৩,২০২ য়েন্থোকখ্রে।
খোংথাংশিং অসিনা ন্যুত্রিস্নেল রিকবরী এদ তৌবা, ত্রিতমেন্ত অমসুং আউতকমস ফগৎহনবা অমসুং ভারত্তা তি.বি.না মরম ওইদুনা শিবগী চাং হন্থহনবগী আশা তৌরি।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Unveils Key Initiatives to boost Nutrition Support for TB Patients and their Families
Monthly support under Ni-Kshay Poshan Yojana increased from the existing ₹500 per month to ₹1000 per month for all TB patients: Shri J P Nadda
Government approves additional allocation of ₹ 1040 crores to Ni-Kshay Poshan Yojana as nutritional support for all TB patients
All household contacts of TB patients to be covered under the Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyaan and will be eligible to receive social support from the community
“Till date, ₹ 3,202 crores, have been disbursed to 1.13 crore beneficiaries through Direct Benefit Transfer under Ni-kshay Poshan Yojana”
07 OCT 2024 7:09PM by PIB Delhi
In alignment with its commitment to accelerate the achievement of Sustainable Development Goals (SDGs) related to TB elimination, Union Minister of Health and Family Welfare, Shri J P Nadda, announced several key initiatives aimed at enhancing nutrition support for TB patients and their household contacts.
Underscoring India’s resolute commitment to end TB, Shri Nadda announced that Nutrition support under Ni-Kshay Poshan Yojana (NPY) has been increased from existing Rs. 500 per month/patient to Rs. 1,000/month/patient for entire duration of the treatment. “The government has also decided to introduce energy dense nutrition supplementation for all patients with BMI<18.5 and to permit expansion of scope & coverage of Ni-Kshay Mitra initiative under Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyaan (PMTBMBA) to the family members (household contacts) of TB patients”, he said.
All TB patients will now receive a nutritional support of ₹ 3,000 to ₹ 6,000 under Ni-Kshay Poshan Yojana (NPY). While enhancement of NPY support will benefit all 25 lakh TB patients in a year, introduction of Energy Dense Nutritional Supplementation (EDNS) would cover approximately 12 lakh underweight patients (BMI less than 18.5 kg/m2 at the time of diagnosis). EDNS would be provided to all eligible patients for the first two months of their treatment. “This move will cost the Government of India approximately an additional ₹1,040 crores to be shared between the center and states on 60:40 basis”, Shri Nadda said.
Further, the Union Health Ministry has approved demand on expanding scope of nutritional support to household contacts of TB patients. In addition to TB patients, Ni-kshay Mitras will adopt the household contacts of TB patients for distribution of food baskets with a view to improve the immunity of the family members of TB patients. This would lead to a significant reduction in out-of-pocket expenses (OOPE) incurred by TB patients and their families.
The Union Health Minister stated that till date, ₹3,202 crores have been disbursed to 1.13 crore beneficiaries through Direct Benefit Transfer under Ni-kshay Poshan Yojana.
These measures are expected to aid nutritional recovery, improve response to treatment and outcomes and reduce mortality due to TB in India.