হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী শ্রী জগত প্রকাশ নাদ্দানা রিজনেল কম্মিতী ওব WHO সাউথইস্ত এসিয়া রিজনগী ৭৭শুবা তাংকক্তা ৱা ঙাংখ্রে
ভারতকী হকশেলগী পথাপ অসিনা "লৈঙাক্কী অপুনবা" অমস্নগ "খুন্নাইগী অপুনববু" কোনশিনবা খোঙথাং অমদা প্রাইমরী হেল্থকেয়র অমসুং ইসেন্সিএল সর্ভিসশিং মপাঙ্গল পীনবা হোৎনবগা লোইননা য়ুনিভর্সেল হেল্থ কভরেজ পীনবা হোৎনরিঃ শ্রী জে পি নাদ্দা
"কেন্দ্র সরকারনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা পব্লিক ওইনা ফন্দ তৌবা হকশেল শোইদনা পীনবগী স্কিম আয়ুশ্মান ভারত প্রধান মন্ত্রী – জন আরোগ্যা য়োজনা হৌদোকখ্রে। মসিগী থৌরাং অসিনা ইমুং মিলিয়ন ১২০ হেন্না কোনশিল্লদুনা ইমুং অমদা য়ু.এস.দি. ৬,০০০ গী চহিগী হোস্পিতালগী খুদোংচাবা পীরি"
"ভারতকী নেসনেল প্রোগ্রাম ফোর প্রিভেন্সন এন্দ কন্ত্রোল ওব এন.সি.দি.না এন.সি.দি. ক্লিনিক ৭৫৩, দে কেয়র সেন্তর ৩৬৫, অমসুং কম্ম্যুনিতী হেল্থ সেন্তর ৬২৩৮ লিংখৎতুনা ঙন্না প্রিভেন্তিব ওইবা খোঙথাং লৌখৎনবা মীতয়েং থম্লি"
ভারতনা দিজিতেল হেল্থকী লমদা মঙাল পীবা লৈবাক অমা ওইনা আয়ুশ্মান ভারত দিজিতেল মিসন, ই-সঞ্জিবানি, IHIP, SAKSHAM অসিনচিংবশিংগুম্বা দি.পি.আই.শিং অসি দিজিতেল হেল্থ WHOনা মেনেজ তৌবা নেৎৱার্ক্কী খুত্থাংদা তেক্নিকেল অমসুং ফাইনান্সিএল সপ্পোর্ত পীনবা হোৎনরি
07 OCT 2024 12:07PM by PIB Imphal
"ভারতকী হকশেলগী পথাপ অসিনা "লৈঙাক্কী অপুনবা" অমস্নগ "খুন্নাইগী অপুনববু" কোনশিনবা খোঙথাং অমদা প্রাইমরী হেল্থকেয়র অমসুং ইসেন্সিএল সর্ভিসশিং মপাঙ্গল পীনবা হোৎনবগা লোইননা য়ুনিভর্সেল হেল্থ কভরেজ পীনবা হোৎনরি।" ৱাফম অসি কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী শ্রী জগত প্রকাশ নাদ্দানা ঙসি মফম অসিদা রিজনেল কম্মিতী ওব WHO সাউথইস্ত এসিয়া রিজনগী ৭৭শুবা তাংকক হৌদোকপগী ৱারোলদা ফোংদোকখিবনি।
রিজনেল কম্মিতীগী মীফমগী হৌদোকপগী সেসন্দা থৌ পুবশিং খনবা, "রিজোলুসন অমসুং দিসিজনশিংগী দ্রাফতিং গ্রুপ" লিংখৎপা, সেসন হৌদোক্নবা অমসুং প্রোভিজনেল এজেন্দা রিগুলেত তৌনবা "অখন্নবা প্রোসিজ্যুর"শিং লৌখৎপা য়াওরি। থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা মীথুংলেনশিংগী মরক্তা, দা. রাজিয়া পেন্দসে, চেফ দি কেবিনেত, WHO ময়াই লোইশঙ; শ্রী লিওনপো তান্দিন ৱাংচুক, হকশেল মন্ত্রী, ভুতান; শ্রী অবদুলা নজিম ইব্রাহিম, হকশেল মন্ত্রী, মালদিবস; শ্রী প্রদিপ পৌদেল, হকশেল অমসুং পোপুলেসন মন্ত্রী, নেপাল, দা. ইলিয়া এন্তোনিও দে অরাউজো দোস রৈস অমরাল, হকশেল মন্ত্রী, তিমোর লেস্ত; শ্রী এম এ অক্মল হোসৈন অজাদ, সেনিয়র সেক্রেতরী, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়, বঙ্গলাদেশ; রী কুন্তা ৱিবাৱা দাস নুগ্রাহা, জেনরেল সেক্রেতরী, হকশেল মন্ত্রী, ইন্দোনেসিয়া; দা. পিজি মাহিপালা, সেক্রেতরী, হকশেল মন্ত্রী, শ্রী লঙ্কা; শ্রী চোই হুই চোল, অম্বাসেদর ওব দি দেমোক্রেতিক পিপলস রিপব্লিক ওব কোরিয়া তু দি রিপব্লিক ওব ইন্দিয়া অমসুং দা. ৱিরাৱুৎ ইমসাম্রান, দিপুতি পার্মনেন্ত সেক্রেতরী, পব্লিক হেল্থ মন্ত্রী, থাইলেন্দ য়াওখি।
শ্রী নাদ্দানা হায়খি মদুদি "মীপুম খুদিংমক্তা হকশেল পীনবগীদমক কেন্দ্র সরকারনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা পব্লিক ওইনা ফন্দ তৌবা হকশেল শোইদনা পীনবগী স্কিম আয়ুশ্মান ভারত প্রধান মন্ত্রী – জন আরোগ্যা য়োজনা হৌদোকখ্রে। মসিগী থৌরাং অসিনা ইমুং মিলিয়ন ১২০ হেন্না কোনশিল্লদুনা ইমুং অমদা য়ু.এস.দি. ৬,০০০ গী চহিগী হোস্পিতালগী খুদোংচাবা পীরি।" মহাক্না ফোঙদোকখি মদুদি লৈঙাক অসিনা হন্দক্তা স্কিম অসি চহি ৭০গী মথক্তা লৈবা মীওইশিংদসু ফংহন্নবা পাকথোক চাউথোকখ্রে। "অসুম্না পাকথোক চাউথোকপনা ইমুং মিলিয়ন ৪৫ হেন্না কান্নবা পীগনি, মসিদা অহল ওইরবা মীওই মিলিয়ন ৬০ য়াওরি। মসিনা অহল ওইরবা মীওইশিংগীদমক লৈঙাক্না হকশেল পীনবা হোৎনরি হায়বদু তাক্লে," হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
নোন-কম্ম্যুনিকেবল দিজিজ (এন.সি.দি.)না মীয়ামগী হকশেলদা পীরিবা শিংনবশিং খঙলদুনা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি " ভারতনা ২০১০দগী হৌদুনা নেসনেল প্রোগ্রাম ফোর প্রিভেন্সন এন্দ কন্ত্রোল ওব এন.সি.দি. চলাইদুনা হায়পর্তেন্সন, দাইএবিতিস, অমসুং কার্দিওভেস্কুলার দিজিজশিং লাকশিন্নবা হোৎনরক্লি। থৌরাং অসিনা এন.সি.দি. ক্লিনিক ৭৫৩, দে কেয়র সেন্তর ৩৬৫, অমসুং কম্ম্যুনিতী হেল্থ সেন্তর ৬২৩৮ লিংখৎতুনা ঙন্না প্রিভেন্তিব ওইবা খোঙথাং লৌখৎনবা মীতয়েং থম্লি।"
শ্রী নাদ্দানা হায়খি মদুদি ভারতনা দিজিতেল হেল্থকী লমদা মঙাল পীবা লৈবাক অমা ওইনা আয়ুশ্মান ভারত দিজিতেল মিসন, ই-সঞ্জিবানি, IHIP, SAKSHAM অসিনচিংবশিংগুম্বা দি.পি.আই.শিং অসি ভারতকী জি২০গী মনুংদা লিংখৎখিবা দিজিতেল হেল্থ WHOনা মেনেজ তৌবা নেৎৱার্ক্কী খুত্থাংদা তেক্নিকেল অমসুং ফাইনান্সিএল সপ্পোর্ত পীনবা হোৎনরি। মহাক্না মসিমসু হায়খি মদুদি "কোৱিন দিজিতেল প্লেৎফোর্মগী কোবিদ ১৯ লাইচৎকী মনুংদা মায় পাকখিবগা লোইননা ভারতনা য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রামগীদমক ওনলাইন দিজিতেল প্লেৎফোর্ম UWIN শেমগৎনবা হোৎনরি। পোর্তেল অসিনা তিকা থাবগী থবকশিং রেজিস্তর তৌগনি, ত্রেক তৌগনি অমসুং মোনিতর তৌগনি।"
সাউথ এসিয়ন মেম্বর স্তেতশিংগী মরক্তা ত্রেদিসনেল অমসুং কমপ্লিমেন্তরী মেদিসিন্না লৌরিবা থৌদাংশিং অসিবু খঙলদুনা শ্রী নাদ্দানা মরুওইবা থমখি মদুদি হায়রিবা সিস্তেমশিং অসিবু মালেমগী থাক্তা শেমগৎনবা পান্দমদা ভারতনা WHO বু গ্লোবেল ত্রেদিসনেল মেদিসিন সেন্তর শেমগৎপদা মতেং পাংলি। মহাক্না হায়খি মদুদি "ভারতকী হায়রিবাই সিস্তেমশিং অসিবু হিদাক লাংথক্কী মহৌশাগী পথাপকা পুনশিনবগী খঙ হৈবনা মপুং ওইবা হকশেল পীবদা মতেং ওইরগনি।" "কম্ম্যুনিতী হেল্থকেয়র অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিং ওইরিবা ঐখোয়গী আয়ুশ্মান আরোগ্যা মন্দিরশিং অসিনা ত্রেদিসনেল অমসুং কনভেসনেল সিস্তেমগী হিদাক লাংথকশিং পীনবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরি," হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোলবু ইকাইখুম্নজরিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজিগী 'সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিসশ্বাস, সবকা প্রয়াস' হায়বদি 'পুম্নমক্না শরুক য়াদুনা, পুম্নমক্কী ওইবা চাউখৎপা, পুম্নমক্কী থাজবা, পুম্নমক্কী থৌরাং' হায়বগী মঙলান অসিবু পন্দু লোইশিনখি। মসিনা মালেমগী শিংনবশিং থেংননবা হোৎনবদা, পুম্নমকপু কোনশিনবদা, মীওইবদা মীৎয়েং থম্বা চাউখৎপা পুরক্নবা, লৈবাক খুদিংমক্না মালেমগী য়াইফনবা লৌখৎলকপা থবকশিংবু শকখঙবীবগী পান্দমশিং য়াওরি। "ঐখোয়না থাজৈ মদুদি পুন্না হোৎনমিন্নবনা লৈবাক খুদিংমক্তা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকপা ঙমগনি। হকশেল হায়বসিদা ঙমখৈ লৈতে, অপুনবগী থৌরাং অমা চঙই। অমগা অমগগী অখংবশিং লান্থোক্নদুনা ঐখোয়না হকশেলগী পথাপ অসিবু হেন্না মপাঙ্গল কলহনবা ঙমগনি", হায়না মহাক্না হায়খি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা সাইমা ৱাজেদ, রিজনেল দিরেক্তর, WHO SEARO না হায়খি, "১৯৪৮দা, অহানবা রিজনেল কম্মিতী ফোর সাউথ-ইস্ত এসিয়া অসিনা অহানবা ওইনা শেমখিবা মতমদা, ইনফেন্ত মোর্তালিতী রেত অসি মালেমগী ওইনা ১৪৭ দা লৈরম্মি। ঙসিদি মসি ২৫তা লৈরে। মসিদগী এন্তিবাইওতিক এজ লাকপা হৌখ্রে। ঙসিদি ঐখোয়না এন্তিমাইক্রোবাইএল রেজিস্তেন্স অমুক থেংনরে।" অমসুং মসিদগী, ঐখোয়না অরিবা অকিবশিং থেংনরবা মতুংদা অনৌবা অমুক থেংনরে। ঐখোয়গী মাংদা থেংনরিবশিং অসি ২১শুবা চহি চাগী খুৎলাইশিংগা লোইননা ঐখোয়না অপুনবা ওইনা থেংনগনি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
শ্রীমতি পুনিয়া সলিলা শ্রীবাস্তব, কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরী; শ্রীমতি হেকালি ঝিনোমি, এদিসনেল সেক্রেতরী, হকশেল মন্ত্রী; শ্রীমতি অরাধানা পত্নাইক, এদিসনেল সেক্রেতরী, হকশেল মন্ত্রালয়; দা. রোদ্রিগো ওফ্রিন, ভারতকী WHO রিপ্রজেন্তেতিব অমসুং কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসরশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Shri Jagat Prakash Nadda addresses 77th Session of Regional Committee of WHO Southeast Asia RegionUnion Health Minister Shri Jagat Prakash Nadda addresses 77th Session of Regional Committee of WHO Southeast Asia Region
India's health system embraces a “whole of government” and “whole of society” approach to achieve Universal Health Coverage, with emphasis on strengthening primary healthcare and essential services: Shri J P Nadda
“Union Government launched the world’s largest publicly funded health assurance scheme, the Ayushman Bharat Pradhan Mantri - Jan Arogya Yojana. This initiative covers over 120 million families, providing an annual hospitalization benefit of USD 6,000 per family”
“India’s National Programme for Prevention and Control of NCDs has led to the establishment of 753 NCD clinics, 356 Day Care Centers, and 6,238 Community Health Centers to focus on preventive measures at an early stage”
“India as a lighthouse country in the digital health arena, is poised to share its DPIs such as Ayushman Bharat Digital Mission, e-Sanjeevani, IHIP, SAKSHAM etc. by providing technical and financial support through the Global Initiative on Digital Health – a WHO-managed network, launched
07 OCT 2024 12:07PM by PIB Delhi
“India's health system embraces a “whole of government” and “whole of society” approach to achieve Universal Health Coverage (UHC), with emphasis on strengthening primary healthcare and essential services.” This was stated by Union Health Minister Shri Jagat Prakash Nadda during his inaugural address to the 77th session of WHO Southeast Asia Region (SEARO), here today.
The opening session of the Regional Committee meeting included election of office bearers, establishment of a “Drafting Group for Resolutions and Decisions”, adoption of “Special Procedures” to regulate the conduct of the session and adoption of the provisional Agenda. Dignitaries present at the event included Dr Razia Pendse, Chef de Cabinet, WHO Headquarters; Mr. Lyonpo Tandin Wangchuk, Minister of Health, Bhutan; Mr Abdulla Nazim Ibrahim, Minister of Health, Maldives; Mr. Pradip Paudel, Minister of Health and Population, Nepal; Dr Elia Antonio de Araujo Dos Reis Amaral, Minister of Health, Timor Leste; Mr MA Akmall Hossain Azad, Senior Secretary, Ministry of Health and Family Welfare, Bangladesh; Mr. Kunta Wibawa Dasa Nugraha, General Secretary, Ministry of Health, Indonesia; Dr PG Mahipala, Secretary, Ministry of Health, Sri Lanka; Mr. Choe Hui Chol, Ambassador of the Democratic People’s Republic of Korea to the Republic of India and Dr Weerawut Imsamran, Deputy Permanent Secretary, Ministry of Public Health, Thailand.
Shri Nadda said that “In line with the commitment to provide health cover for all, the Union Government launched the world’s largest publicly funded health assurance scheme, the Ayushman Bharat Pradhan Mantri - Jan Arogya Yojana (AB PM-JAY). This initiative covers over 120 million families, providing an annual hospitalization benefit of USD 6,000 per family.” He highlighted that the government has recently expanded the scheme to all citizens aged 70 years and above. “This expansion will benefit around 45 million families, including 60 million elderly population, by providing them free health insurance coverage. It underscores the government's commitment to ensuring universal and inclusive healthcare for India’s growing elderly demographic”, he said.
Recognizing the growing public health challenges posed by non-communicable diseases (NCDs), the Union Health Minister stated that “India is implementing the National Programme for Prevention and Control of NCDs since 2010 to address conditions such as hypertension, diabetes and cardiovascular diseases. This initiative has led to establishment of 753 NCD clinics, 356 Day Care Centers, and 6,238 Community Health Centers to focus on preventive measures at an early stage.”
Shri Nadda said that India as a lighthouse country in the digital health arena, is poised to share its Digital Public Infrastructure (DPIs) such as Ayushman Bharat Digital Mission, e-Sanjeevani, Integrated Health Information Platform (IHIP), SAKSHAM etc. by providing technical and financial support through the Global Initiative on Digital Health – a WHO-managed network, launched during India’s G20 Presidency. He also stated that “following the remarkable success of the CoWIN digital platform during the COVID-19 pandemic, India has conceptualized the online digital platform-UWIN, for the Universal Immunization Programme. The portal will register, track and monitor all vaccination events.”
Understanding the important role that traditional and complementary medicine plays across numerous Southeast Asian member states, Shri Nadda emphasized that India has backed the WHO in creating the Global Traditional Medicine Centre, aimed at promoting these systems on a global scale. He said that “India’s experience in integrating this system with the conventional system of medicine has led to the provision of holistic healthcare, promoting overall well-being and expanding the range of healthcare services”. “Our Ayushman Aarogya Mandirs that are community Health & Wellness Centres are significant in providing comprehensive healthcare through both traditional and conventional systems of medicines, ensuring the physical and mental well-being of our citizens”, he added.
The Union Health Minister concluded his address by highlighting Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi ji vision of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas' which literally means ‘Involvement of all, Development of all, Trust of all, Efforts of all’. This envisages unity in addressing global challenges, fostering inclusive, human-centric growth, building trust by acknowledging aspirations and harnessing each nation's strengths for the global good. “We believe that collective experiences can drive transformative actions across countries. Health transcends borders, necessitating a holistic and collaborative approach. By learning from each other's successes and challenges, we can enhance the resilience of health systems”, he stated.
Addressing the session, Saima Wazed, Regional Director, WHO SEARO said, “In 1948, when the first Regional Committee for South-East Asia was formed, the infant mortality rate globally was around 147. Today it is 25. Then, the antibiotic age had just begun. Today, we are faced with antimicrobial resistance”. And so, as we conquer old threats, we are faced with new ones. It is upon us to confront the perils of today, with the collective wisdom of all who came before us - and with the tools of the 21st century, she added.
Smt. Punya Salila Srivastava, Union Health Secretary; Smt. Hekali Zhimomi, Addl. Secretary, Health Ministry; Smt. Aradhana Patnaik, Addl. Secretary, Health Ministry; Dr Rodrigo Offrin, WHO Representative to India and senior officers of the Union Health Ministry were present at the event.