প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ থানেত ৩২,৮০০ কোটি টকাৰ এলানি প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে বহুকেইটা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
‘মুম্বাই মেট্ৰ' লাইন ৩’-ৰ ‘পৰ্যায়-১’ৰ আৰে জেভিএলআৰ-ৰ পৰা বি কে চি পৰ্যন্ত শাখাটো উদ্বোধন কৰে
থানে ‘ইণ্টিগ্ৰেল ৰিং মেট্ৰ' ৰেল প্ৰকল্প’ আৰু ‘এলিভেটেড ইষ্টাৰ্ণ ফ্ৰীৱে’ এক্সটেনশ্যন প্ৰকল্প’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
‘নৱী মুম্বাই বিমানবন্দৰ প্ৰভাৱ অধিসূচিত এলেকা’ (নাইনা) প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
‘থানে পৌৰ নিগম’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
মহাৰাষ্ট্ৰই ভাৰতৰ প্ৰগতিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে, ৰাজ্যখনৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিবলৈকে থানেৰ পৰা কেবাটাও ৰূপান্তৰশীল প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত, সমাধান আৰু পদক্ষেপ ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ লক্ষ্যৰ প্ৰতি সমৰ্পিত: প্ৰধানমন্ত্ৰী
05 OCT 2024 6:15PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ থানেত ৩২,৮০০ কোটি টকাৰ এলানি প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰাৰ লগতে বহুকেইটা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু অঞ্চলটোত নগৰীয়া গতিশীলতা বৃদ্ধিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
অনুষ্ঠানত সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে মাৰাঠীক ‘ধ্ৰুপদী ভাষা’ৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰিছে আৰু গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ই কেৱল মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু মাৰাঠী ভাষাৰ প্ৰতিয়েই সন্মান নহয়, বৰঞ্চ পৰম্পৰাৰ প্ৰতিও এক সন্মান যিয়ে ভাৰতক জ্ঞান, দৰ্শন, আধ্যাত্মিকতা আৰু সাহিত্যৰ এক সমৃদ্ধ সংস্কৃতি প্ৰদান কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সকলো মাৰাঠী ভাষীসকলক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
নৱৰাত্ৰি উপলক্ষে একাধিক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপনৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি পুৱাৰ ভাগত ৱাছিম ভ্ৰমণৰ কথা উল্লেখ কৰে য'ত তেওঁ দেশৰ ৯.৫ কোটি কৃষকক ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি’ বিতৰণ কৰে আৰু কেবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প শুভাৰম্ভ কৰে। তেওঁ কয় যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ আধুনিক উন্নয়নৰ দিশত থানেত নতুন মাইলৰ খুঁটি স্থাপন কৰা হৈছে আৰু আজিৰ অনুষ্ঠানটোৱে ৰাজ্যখনৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ এক আভাস প্ৰদান কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে মুম্বাইৰ ৩০,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ‘এমএমআৰ প্ৰকল্প’ আজি আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু আজি ১২,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ‘থানে ইণ্টিগ্ৰেল ৰিং মেট্ৰ' ৰে'ল প্ৰকল্প’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই মুম্বাই আৰু থানেক এক আধুনিক পৰিচয় প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে মুম্বাইৰ ‘আৰেৰ পৰা বিকেচি পৰ্যন্ত একুৱা লাইন মেট্ৰ'ও আজিৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে। তেওঁ যোগ দি কয় যে মুম্বাইৰ মানুহে এই মেট্ৰ' লাইনটো হবগৈ বুলি বহুদিন ধৰি অশা কৰি আহিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে জাপান চৰকাৰ আৰু ‘জাপানৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নিগম সংস্থা’ (জেআইচিএ)ক বিশেষকৈ একুৱা মেট্ৰ' লাইনলৈ আগবঢ়োৱা সহযোগিতাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। সেয়েহে, তেওঁ কয় যে "এই মেট্ৰ' লাইনটো ভাৰত-জাপান বন্ধুত্বৰ প্ৰতীক"।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে শ্ৰী বালা চাহেব ঠাকৰেৰ থানেৰ প্ৰতি বিশেষ মৰম আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে থানে স্বৰ্গীয় শ্ৰী আনন্দ দিঘেৰো চহৰ আছিল। "থানেই ভাৰতৰ প্ৰথমগৰাকী মহিলা চিকিৎসক ড০ আনন্দী ভাই যোশীক দিছিল", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে আজি উন্নয়নমূলক কামৰ জৰিয়তে আমি এইসকল দূৰদৰ্শী ব্যক্তিত্বৰ সপোন পূৰণ কৰি আছো। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি আৰম্ভ হোৱা উন্নয়নমূলক কাম-কাজৰ বাবে থানে, মুম্বাই আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
"বিকশিত ভাৰত’ আজি প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ লক্ষ্য", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ কয় যে আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত, সংকল্প আৰু সপোন বিকশিত ভাৰতৰ প্ৰতি সমৰ্পিত। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে বিকশিত ভাৰতৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে মুম্বাই, থানে আদি চহৰক ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰি তোলাটো প্ৰয়োজনীয়। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে ইয়াৰ প্ৰচেষ্টা দুগুণ কৰিব লাগিব কিয়নো ই উন্নয়নৰ যত্ন ল'ব লাগিব আৰু লগতে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ ক্ষতিসমূহ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব লাগিব। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে মুম্বাইত বৰ্ধিত জনসংখ্যা আৰু যান-বাহনৰ ঘনত্ব বৃদ্ধি হোৱা স্বত্বেও সমস্যাসমূহৰ সমাধানৰ বাবে কোনো সমাধানৰ পদক্ষেপ হাতত লোৱা হোৱা নাছিল। তেওঁ লগতে কয় যে দ্ৰুতগতিত বিস্তাৰিত হোৱাৰ বাবেই ভাৰতৰ বিত্তীয় ৰাজধানী মুম্বাই আজি এক অভাৱনীয় অৱস্থাত পতিত হোৱাৰ আশংকাই দেখা দিছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে সমস্যাসমূহ সমাধান কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে আৰু আজি ৩০০ কিলোমিটাৰ মেট্ৰ' নেটৱৰ্ক বিকশিত কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে উপকূলীয় পথে ‘মেৰিন ড্ৰাইভ’ৰ পৰা বান্দ্ৰালৈ যাত্ৰা কৰিবলৈ লোৱা সময় ১২ মিনিটলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে, আনহাতে ‘অটল সেতু’য়ে উত্তৰ আৰু দক্ষিণ মুম্বাইৰ মাজৰ দূৰত্ব হ্ৰাস কৰিছে। তেওঁ এইটোও উল্লেখ কৰে যে মেৰিন ড্ৰাইভৰ ভূগৰ্ভস্থ সুৰংগ প্ৰকল্পৰ ‘অৰেঞ্জ গেট’টোৱেও গতি লাভ কৰিছে। ৱাৰ্ছোভাৰ পৰা বান্দ্ৰা সাগৰীয় দলং প্ৰকল্প, ‘ইষ্টাৰ্ন ফ্ৰীৱে’’, ‘থানে-বৰিভালি টানেল’, ‘থানে চাৰ্কুলাৰ মেট্ৰ' ৰে'ল প্ৰকল্প’ৰ দৰে চহৰখনৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ তালিকা দাঙি ধৰি শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহে মুম্বাইৰ চেহেৰা সলনি কৰি আছে আৰু মুম্বাই আৰু ইয়াৰ চাৰিওফালৰ চহৰসমূহৰ সমস্যা হ্ৰাস কৰি মুম্বাইৰ জনসাধাৰণক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে এই প্ৰকল্পসমূহে উদ্যোগসমূহৰ বিকাশৰ লগতে নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমানৰ ৰাজ্য চৰকাৰখনে মহাৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নক ইয়াৰ একমাত্ৰ উদ্দেশ্য হিচাপে গণ্য কৰে। তেওঁ লগতে বিগত চৰকাৰসমূহৰ সোপা-ঢিলা মৰা দৃষ্টিভংগীৰ বাবে দুখ প্ৰকাশ কৰে, ইয়াৰ পৰিণতিতে মুম্বাই মেট্ৰ'ৰ নিৰ্মাণ ২.৫ বছৰৰ বাবে বিলম্বিত হয়, যাৰ ফলত প্ৰকল্পটোৰ নিৰ্মাণ ব্যয়ৰ পৰিমাণে ১৪,০০০ কোটি টকাৰ ঘৰ অতিক্ৰম কৰে। "এই ধন মহাৰাষ্ট্ৰৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমী কৰদাতাসকলৰ আছিল"বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আক্ষেপেৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ কাম-কাজৰ নমুনাই প্ৰমাণ কৰে যে তেওঁলোক উন্নয়ন বিৰোধী আৰু ‘অটল সেতু’ৰ বিৰুদ্ধে হোৱা প্ৰতিবাদ, ‘মুম্বাই-আহমেদাবাদ বুলেট ৰে'ল’ বন্ধ কৰাৰ ষড়যন্ত্ৰ আৰু ৰাজ্যখনৰ খৰাং পীড়িত অঞ্চলত পানী যোগান সম্পৰ্কীয় প্ৰকল্পসমূহ বন্ধ কৰাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অতীতৰ পৰা শিক্ষা গ্ৰহণৰ পৰামৰ্শ দিয়ে আৰু তোষণৰ ৰাজনীতিত লিপ্ত লোকসকলৰ বিৰুদ্ধে সতৰ্ক হৈ থাকিবলৈ আহ্বান জনায়।
ভাষণৰ সামৰণি মাৰিবলৈ লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ বাবে সৎ আৰু স্থিৰ নীতি গ্ৰহণ কৰা চৰকাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে কেৱল আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণেই নহয়, সামাজিক আন্তঃগাঁথনিও শক্তিশালী কৰি আহিছে। "আমি ঘাইপথ, এক্সপ্ৰেছৱে, ৰে'লৱে আৰু বিমানবন্দৰৰ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰতো এক অভিলেখ গঢ়িছোঁ আৰু লগতে ২৫ কোটি লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই আনিছোঁ। আমি এতিয়াও দেশক আৰু অধিক আগুৱাই নিব লাগিব", মহাৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকে এই প্ৰস্তাৱৰ সৈতে থিয় দিছে বুলি বিশ্বাস ব্যক্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী চি পি ৰাধাকৃষ্ণণ, মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ চিন্দে, মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফড়নৱিশ আৰু শ্ৰী অজিত পাৱাৰ অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকে।
পটভূমি
অঞ্চলটোত নগৰীয় গতিশীলতা বৃদ্ধিৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ মেট্ৰ' আৰু পথ প্ৰকল্পসমূহৰ উদ্বোধন কৰাৰ লগতে বহুকেইটা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘মুম্বাই মেট্ৰ' লাইন-৩’ৰ প্ৰায় ১৪,১২০ কোটি টকামূল্যৰ ‘আৰে জেভিএলআৰ-বিকেচি শাখা’টো উদ্বোধন কৰে। এই শাখাত ১০ টা ষ্টেশ্যন থাকিব, যাৰ ভিতৰত ৯ টা ভূগৰ্ভস্থ হ'ব। ‘মুম্বাই মেট্ৰ' লাইন- ৩’ হৈছে এক মুখ্য ৰাজহুৱা পৰিবহন প্ৰকল্প যি মুম্বাই চহৰ আৰু উপনগৰসমূহৰ মাজত যাতায়ত উন্নত কৰিব। সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী ‘লাইন-৩’-য়ে দৈনিক প্ৰায় ১২ লাখ যাত্ৰীক সেৱা আগবঢ়াব বুলি আশা কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ১২,২০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ'ব লগা ‘থানে ইণ্টিগ্ৰেল ৰিং মেট্ৰ' ৰে'ল প্ৰকল্প’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। প্ৰকল্পটোৰ মুঠ দৈৰ্ঘ্য ২৯ কিলোমিটাৰ আৰু ২০ টা ‘এলিভেটেড’ আৰু ২ টা ভূগৰ্ভস্থ ষ্টেশ্যন থাকিব। এই উচ্চাভিলাষী আন্তঃগাঁথনিমূলক প্ৰকল্পটো মহাৰাষ্ট্ৰৰ এক মুখ্য ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক কেন্দ্ৰ থানেৰ বৰ্ধিত পৰিবহনৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছেদানগৰৰ পৰা থানেৰ আনন্দনগৰলৈ প্ৰায় ৩,৩১০ কোটি টকাৰ এলিভেটেড ইষ্টাৰ্ণ ফ্ৰীৱে এক্সটেনশ্বন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। প্ৰকল্পটোৱে দক্ষিণ মুম্বাইৰ পৰা থানেলৈ অবিৰাম সংযোগ প্ৰদান কৰিব।
তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘নৱী মুম্বাই বিমানবন্দৰ প্ৰভাৱ অধিসূচিত এলেকা’ (নাইনা) প্ৰকল্পৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে যাৰ নিৰ্মাণ ব্যয় প্ৰায় ২,৫৫০ কোটি টকা। প্ৰকল্পটোত মুখ্য পথ, দলং, ফ্লাইঅভাৰ, আণ্ডাৰপাছ আৰু একত্ৰিত উপযোগিতা আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
প্ৰায় ৭০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ'ব লগা ‘থানে পৌৰ নিগম’ৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। থানে পৌৰ নিগমৰ উচ্চ প্ৰশাসনিক ভৱনটোৱে থানেৰ নাগৰিকসকলক কেন্দ্ৰীয়ভাৱে অৱস্থিত এটা ভৱনত সৰহ ভাগ পৌৰ কাৰ্যালয় স্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates and lays foundation stone for various projects worth over Rs 32,800 crore in Thane, Maharashtra
Inaugurates Aarey JVLR to BKC section of Mumbai Metro Line 3 Phase – 1
Lays foundation stones for Thane Integral Ring Metro Rail Project and Elevated Eastern Freeway Extension
Lays foundation stone for Navi Mumbai Airport Influence Notified Area (NAINA) project
Lays foundation stone for Thane Municipal Corporation
Maharashtra plays a crucial role in India's progress, to accelerate the state's development, several transformative projects are being launched from Thane: PM
Every decision, resolution and initiative of our Government is dedicated to the goal of Viksit Bharat: PM
05 OCT 2024 6:15PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone for various projects worth over Rs 32,800 crore in Thane, Maharashtra today with a key focus on boosting urban mobility in the region.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the Central Government has conferred Classical Language status to Marathi and emphasized that it is not just respect towards Maharashtra and the Marathi language but an ode to the tradition which gave India a rich culture of knowledge, philosophy, spirituality and literature. Shri Modi congratulated all Marathi speakers across the globe.
Noting the inauguration and foundation stone laying of multiple projects on the occasion of Navratri, the Prime Minister mentioned visiting Washim earlier today where he disbursed PM Kisan Samman Nidhi to 9.5 crore farmers of the country and initiated several development projects. He said that new milestones are being achieved in Thane towards modern development of Maharashtra and highlighted that today’s occasion gives a glimpse of the state’s bright future. Shri Modi informed that Mumbai MMR projects worth more than Rs 30,000 crore have been initiated today and the foundation stone for Thane Integral Ring Metro Rail Project worth more than Rs 12,000 crore has been laid today. Referring to the development projects of today, the Prime Minister said that it would give a modern identity to Mumbai and Thane.
The Prime Minister announced that the aqua line metro from Mumbai’s Aarey to BKC was also starting off today. He added that people of Mumbai were anticipating this metro line for quite a long time now. Shri Modi thanked the Government of Japan and Japanese International Corporation Agency (JICA) in particular for their support of the Aqua metro line. Therefore, he said “this metro line is also a symbol of India-Japan friendship”.
Shri Modi remarked that Shri Bala Saheb Thackeray had special affection for Thane. He added that Thane was the city of late Shri Anand Dighe as well. “Thane gave India’s first female doctor, Dr. Anandi Bhai Joshi”, exclaimed Shri Modi. He added that with the developmental works today we are fulfilling the dreams of all these visionaries. The Prime Minister congratulated the people of Thane, Mumbai and Maharashtra for the developmental works started today.
“Viksit Bharat is the goal of every Indian today”, exclaimed Shri Modi. He said that every decision, resolution and dream of our Government is dedicated to Viksit Bharat. The Prime Minister remarked that to achieve the goal of Viksit Bharat, it is necessary to make cities like Mumbai, Thane etc. to be future-ready. He added that the Government had to double its efforts as it had to take care of the development as well as manage the pitfalls of the previous Governments. Talking about the previous governments, he said that despite growing population and rising traffic density in Mumbai, there were no solutions undertaken to solve the issues. He added that there were apprehensions of bringing the financial capital of India, Mumbai to a grinding halt, due to the burgeoning issues. Shri Modi highlighted that the current Government has tried to resolve the issues and today, there was a metro network of 300 kilometers being developed. He added that the time taken to travel from Marine drive to Bandra was reduced to 12 minutes due to the coastal road, while Atal Setu had cut short the distance between North and South Mumbai. He also noted that the Orange gate to Marine Drive underground tunnel project had also gained momentum. Listing the various projects of the city like Versova to Bandra Sea Bridge Project, Eastern Free-way, Thane-Borivali Tunnel, Thane Circular Metro Rail Project, Shri Modi emphasized that the developmental projects are changing the face of Mumbai and will immensely benefit the people of Mumbai by reducing the problems of Mumbai and the surrounding cities. He added that these projects will also create new employment opportunities along with the growth of industries.
The Prime Minister underlined that the present state government considers the development of Maharashtra as its sole objective. He also lamented the dilly-dallying approach of the past governments which led to Mumbai Metro being delayed for 2.5 years leading to a cost overrun of Rs 14,000 crore. “This money belonged to the hardworking taxpayers of Maharashtra”, the Prime Minister asserted.
The Prime Minister stated that the track record of the previous government is proof that they are anti-development and gave examples of protests against Atal Setu, conspiracy to shut down the Mumbai-Ahmedabad bullet train and stalling of water-related projects in drought areas of the state. The Prime Minister suggested learning lessons from the past and cautioned against those indulging in appeasement politics.
Concluding the address, the Prime Minister stressed the need for a government with honest and stable policies for the country and Maharashtra. He highlighted that the present government has not only built modern infrastructure but has also strengthened social infrastructure. “We have also set a record for the development of highways, expressways, railways and airports, and have also lifted 25 crore people out of poverty. We still have to take the country much further”, the Prime Minister said, expressing confidence that every citizen of Maharashtra stands with this resolution.
Governor of Maharashtra, Shri C P Radhakrishnan, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar,
Background
In a major push to boost urban mobility in the region, the Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of key metro and road projects. The Prime Minister inaugurated the BKC to Aarey JVLR section of Mumbai Metro Line - 3 worth around Rs 14,120 crore. This section will have 10 stations, of which 9 will be underground. Mumbai Metro Line - 3 is a key public transport project that will improve commuting between Mumbai city and Suburbs. Fully operational line-3 is expected to cater to about 12 lakh passengers daily.
The Prime Minister laid the foundation stone of Thane Integral Ring Metro Rail Project to be constructed at the cost of around Rs 12,200 crore. The total length of the project is 29 km with 20 elevated and 2 underground stations. This ambitious infrastructure project is a key initiative to address the growing transportation needs of Thane, a major industrial and commercial hub in Maharashtra.
The Prime Minister also laid the foundation stone of Elevated Eastern Freeway Extension from Chheda Nagar to Anand Nagar, Thane worth around Rs 3,310 crore. The project will provide seamless connectivity from South Mumbai to Thane.
Further, the Prime Minister laid the foundation stone of Phase-1 of Navi Mumbai Airport Influence Notified Area (NAINA) project worth around Rs 2,550 crore. The project comprises construction of major arterial roads, bridges, flyovers, underpasses and integrated utility infrastructure.
The Prime Minister also laid the foundation stone for Thane Municipal Corporation to be constructed at a cost of around Rs 700 crore. The high rise administrative building of Thane Municipal Corporation will provide benefits to citizens of Thane by accommodating most Municipal offices at a centrally located building.