কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়
লৈবাক পুম্বদা জন ঔশধি কেন্দ্র ১৩,৮২২ লিংখৎখ্রে
হৌখিবা চহি ১০দা, প্রধান মন্ত্রী ভারতিয়া জনঔশধি পরিয়োজনাগী থোংদা লুপা করোর ৬১০০গী হিদাক য়োনখ্রে; মসিনা নাগরিকশিংদা ব্রান্দেদ ওইবা হিদাকশিংগা চাংদম্নবদা চাউরাক্না লুপা করোর ৩০,০০০ সেবিং তৌরে
03 OCT 2024 7:16PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী ভারতিয়া জনঔশধি পরিয়োজনাগী মখাদা ২০২৪গী সেপ্তেম্বর ৩০ ফাওবদা লৈবাক পুম্বদা জন ঔশধি কেন্দ্র পুন্না ১৩,৮২২ লিংখৎখ্রে। খংজিন্নিংঙাই ওইবদি, ২০২৪গী সেপ্তেম্বরদা, প্রধান মন্ত্রী ভারতিয়া জনঔশধি পরিয়োজনাগী কেন্দ্রশিং অসিনা পুৱারীদা থা অমদা লুপা করোর ২০০ য়োন্দুনা হৌজিক ফাওবগী খ্বাইদগী য়াম্বা রেকোর্দ থমখি।
চাংদম্নিংঙাই ওইনা, ২০২৩গী সেপ্তেম্বরদা, লুপা করোর ১৪১ য়োনদুনা চহি চহিগী ওইনা চাদা ৪২ হেনগৎখি। শিংথানিংঙাই ওইনা হেনগৎলক্লিবা অসিনা পুম্নমক্কী মফমদা এফোর্দেবল অমসুং এসেসিবল হেল্থকেয়র সোলুসনশিং ফংহনবদা প্রোগ্রাম অসি মায় পাকপগী মমি তারি। সেপ্তেম্বর ২০২৪ ফাওবদা লুপা করোর ৯১৩.৩০ গী সেলস তার্গেৎ ফংবগা লোয়ননা অপুনবা চাদা ৩১.২০গী এনুয়েল গ্রোথ ফংবা ঙমখি। জন ঔশধি কেন্দ্রশিংদগী চাউরাক্না মীওই লাখ ১০না হিদাক লাংথকশিং লেরি।
প্রধান মন্ত্রী ভারতিয়া জনঔশধি পরিয়োজনা (PMBJP)গী মখাদা, হৌখিবা চহি ১০দা কেন্দ্রশিংগী থোংদা লুপা করোর ৬১০০গী হিদাক য়োনখ্রে, মদুনা নাগরিকশিংদা ব্রান্দেদ ওইবা হিদাকশিংগা চাংদম্নবদা চাউরাক্না লুপা করোর ৩০,০০০ সেবিং তৌরে।
PMBJPগী মখাদা, মরুওইবা ব্রান্দেদ হিদাক অহুমগী মমলগী চাংচৎকী চাদা ৫০গী মেক্সিমম অমগী প্রিন্সিপলদা হিদাক অমগী মমল লেপ্পি। জন ঔশধি হিদাকশিং, সর্জিকেল দিবাইসশিং অমসুং ন্যুত্রাস্যুতিকেল প্রদক্তশিংগী মমল চাদা ৫০ তাথৈ অমদি কেস খরদা বজারদা ফংলিবা ব্রান্দেদ হিদাকশিংগী মমলগা চাংদম্নবদা চাদা ৮০দগী ৯০ ফাওবা তাথৈ। PMBIনা ভারত্তা জন ঔশধি কেন্দ্র ২৫০০০গী তার্গেৎ ফংনবগী মায়কৈদা হান্ননা খোংজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
13,822 Jan Aushadhi Kendras have been established across the country
In the last 10 years, medicines worth Rs.6100 crores sold through Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana; led to estimated savings of Rs. 30,000 Crores for citizens as compared to the branded medicines
03 OCT 2024 7:16PM by PIB Delhi
Under the Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana, as of September 30, 2024, a total of 13,822 Jan Aushadhi Kendras have been established across the country. Notably, in September 2024, these Kendras achieved record sales of ₹200 Crores - the highest monthly sales in the history of the Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana.
For comparison, in September 2023, sales were ₹141 Crores, highlighting a significant 42% growth on year to year basis. This remarkable increase reflects the programs success in providing affordable and accessible healthcare solutions to the masses. Overall up to September 2024, there has been 31.20% of total annual growth as sales target of Rs. 913.30 Cr. has already been achieved. Almost 10 lakh people daily purchase medicines from Jan Aushadhi Kendras.
Under Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP), in last 10 years, sale of medicines worth Rs. 6100 crores have been done through Kendras, which has led to estimated savings of Rs. 30,000 Crores for the citizens as compared to the branded medicines.
Under the PMBJP, a medicine is priced on the principle of a maximum of 50% of the average price of the top three branded medicines. The price of Jan Aushadhi Medicines, surgical devices and nutraceutical products are cheaper at least by 50% and in some cases, by 80% to 90% of the market price of branded medicines available in the market. PMBI has already been progressing at very fact pace towards achieving the target of 25000 Jan Aushadhi Kendras in India.