লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহারাস্ত্রগী ৱাশিমদা লুপা করোর 23,300রোম ওইবা লৌউ-শিংউ অমসুং এনিমেল হসবেন্দ্রীগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা থৌশিল কয়ামরুম হৌদোকখ্রে
লৌমী করোর 9.4 রোমদা লুপা করোর 20,000গী পি.এম.-কিসান সম্মান নিধিগী 18শুবা ইন্সতোলমেন্ত কাইথখ্রে
লুপা করোর 1,920 হেনবগী এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ (AIF)কী মখাদা জাতিদা প্রোজেক্ত 7,500 হেন্না কত্থোকখ্রে
লুপা করোর 1,300রোমগী অপুনবা তর্নওভরগা লোয়ননা জাতিদা ফার্মর প্রস্যুসর ওর্গনাইজেসন (FPO) 9,200 জাতিদা কত্থোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কিসান সম্মান নিধি য়োজনাগী লুপা করোর 20,400 লৌমীশিংগী একাউন্তদা ত্রান্সফর তৌখ্রে: শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অসি লৌমীবু নুংশি, মন্ত্রী-মন্দলগী মীফম খুদিংমক্তা লৌমীশিংগী য়াইফনবা ৱারেপশিং লেপ্পা লৈতনা লৌরি: শ্রী চৌহান
মহারাস্ত্রগী তিলহৌ পুথোক্লিবা লৌমীশিংনা মমলশিং নীংথিনা ফংনবা এক্সপোর্ত দ্যুতী 40%দগী 20%দা হন্থহনখ্রে: কেন্দ্রগী মন্ত্রী
সরকারনা লৌমীশিংদা য়ুরিয়াগী 35 kgগী বেগ অমদা লুপা 2100 অমসুং DAPগী 50 kgগী বেগ অমদা লুপা 1083গী সবসিদী পীরি: শ্রী চৌহান
05 OCT 2024 5:54PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহারাস্ত্রগী ৱাশিমদা লুপা করোর 23,300 রোমগী লৌউ-শিংউ অমসুং এনিমেল হজবেন্দ্রী সেক্তরগা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা ইনিসি‌এতিবশিং ঙসি হৌদোকখ্রে। থৌশিলশিং অদুদা পি.এম.-কিসান সন্মান নিধিগী 18শুবা ইন্সতোলমেন্ত পীবা, নমো শেতকরি মহাসন্মান নিধি য়োজনাগী 5শুবা ইন্সতোলমেন্ত হৌদোকপা, এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ (AIF) গী মখাদা প্রোজেক্ত 7500 হেন্না কত্থোকপা, ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গানাইজেসন 9200, মহারাস্ত্রগী মফম কয়াদা পুন্না মেগাৱাৎ 19গী কেপাসিতি ওইবা সোলর পার্ক মঙা, অমসুং শা-শনগীদমক য়ুনিফাইদ জেনোমিক চিপ অমসুং ইন্দিজিনস সেক্স-সোর্তেদ সিমেন তেক্নোলোজী হৌদোকপা য়াওরি।
ঙসি চাউরাক্না লৌমী করোর 9.5দা লুপা করোর 20,000গী পি.এম.-কিসান সম্মান নিধিগী 18শুবা ইন্সতোলমেন্ত পীখিবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজ্য সরকারনা লৌমীশিংদা দবল বেনিফিৎ ফংহন্নবা হোৎনরি। শ্রী মোদীনা মহারাস্ত্রগী লৌমী লাখ 90দা চাউরাক্না লুপা করোর 1,900গী শেল-থুমগী তেংবাং পীরিবা নমো শেতকরি মহাসন্মান নিধি য়োজনাগী মতাংদসু পনখি। মহাক্না ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিংগা মরী লৈনবা লুপা করোর চাম্মরোমগী প্রোজেক্ত কয়া মরী লৈননা মীয়ামদা কত্থোকখিবা অদু পনখি।
ভারতকী লৌমীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৌখৎলিবা মরুওইবা খোঙথাংশিং অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিংগী স্তোরেজ, প্রোসেসিং অমসুং মেনেজমেন্ত তৌবা ঙম্বদা মতেং পাংনবা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (FPO) 9200 অমসুং মরুওইবা লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত কয়াগী অচেৎপা থৌরাংশিং অদু পনখি। “মহারাস্ত্রদা, হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিগী মখাদা লৌমীশিংনা শরুক অনিগী কান্নবা ফংলি," শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী একনাথ শিন্দেগী সরকারনা লৌমীশিংগীদমক জিরো ইলেক্ত্রিসিতী বিল পোলিসীবু থাগৎখি।
দিকেদ কয়াগী মমাংদগী অৱাবা কয়া মায়োক্নদুনা লাক্লবা মহারাস্ত্র অমসুং বিদর্ভাগী লৌমীশিংগী অৱাবদা থম্মোয় শোক্না নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা, মমাংগী সরকারশিংনা লৌমীশিংবু অৱাবা অমসুং লায়রবা ওইহনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহারাস্ত্রদা লৈঙাক পায়রিঙৈদা গ্রান্দ কোলিজন গভর্নমেন্তনা এজেন্দা অনি খক্তদা থবক তৌখি। মখোয়দি লৌমীশিংগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং থিংবা অমসুং প্রোজেক্তশিং অসিগী শেনফমদা শেঞ্জা-থুমজা তৌবা অসিনি। কেন্দ্রদগী পীরকপা শেনফমশিং অসি বেনিফিসরীশিংদগী লৌথোকখি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহারাস্ত্রগী হৌজিক লৈরিবা মহায়ুতি সরকারনা লৌমীশিংদা কিসান সম্মান নিধিগা লোয়ননা তোঙানবা শেনফম পীবগুম্না কর্নাতকাদা BJP সরকারনা চপ মান্নবা শেনফম পীরম্মি হায়না মীয়ামদা নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক অনৌবা সরকারনা লৈঙাক পায়রকপগা লোয়ননা মসি লেপখ্রে। শ্রী মোদীনা হায়খি তেলঙ্গনাগী লৌমীশিংনা ঙসি রাজ্য সরকারদা লোন কোকপীবগী মীখলগী ৱাশক শকপগী মতাংদা ৱাহং হংনরক্লি।
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহাননা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা কিসান সম্মান নিধিগী লুপা করোর 20,400 ত্রান্সফর তৌখ্রে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অসি লৌমীশিংগী মরুপনি অমসুং মন্ত্রীমন্দল খুদিংমক্তা লৌমীশিংগী মাইকৈদা লেপ্তনা ৱারেপ লৌরি। শ্রী চৌহাননা হায়খি মদুদি কিসান সম্মান নিধি খক্তমক নত্তনা লৌমীশিংদা অনৌবা পোত্থোক য়াম্না লৈবা মরুগী ময়াত মখল 109সু কত্থোকখ্রে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী চৌহাননা হায়খি মদুদি নুং হৱাইগী মমল হন্থরকপা মতমদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী মোদীনা লৌমীশিংগী কান্নবা ফংনবা ৱারেপ লৌখি অমসুং মপান্দগী লাকপা সোয়াবিন ওইলদা 20%গী ইম্পোর্ত দ্যুতী লৌখৎখি। মসিগী মহৈ ওইনা, সোয়াবিনগী মমল হৌজিক লেপ্তনা হেনগৎলক্লি অমসুং লৌমীশিংনা অফবা মমল ফংলি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী মোদীনা মহারাস্ত্রাগী ইচম চম্লবা লৌমীশিংনা হেন্না ফবা মমল ফংহন্নবা এক্সপোর্ত দ্যুতী 40%দগী 20%দা হন্থহনখ্রে। শ্রী মোদীনা MSPনা মমলগী চাদা 50গী শেন্দোং ফংহল্লি। মিনিমম সপোর্ত প্রাইসতা সোয়াবিনগী পোৎলমশিং লৌনবা অয়াবা পীখি।
শ্রী চৌহাননা হায়খি মদুদি লৌমীশিংদা কিলোগ্রাম 35গী য়ুরিয়াগী বেগ অমদা লুপা 2100গী সবসিদী পীরি, অদুবু মসি লৌমীশিংদা লুপা 266দা য়োল্লি অদুগা মসিগী মমলদি লুপা 2366নি। DAPগী কিলোগ্রাম 50গী বেগ অমদা, সরকারনা লৌমীশিংদা লুপা 1083গী সবসিদী পীরি অমসুং মসি লৌমীশিংদা লুপা 1350দা য়োল্লি।
বেকগ্রাউন্দ
লৌমীশিংদা শক্তি পীনবা মহাক্কী ফিরেপকী পরিং মখাদা প্রধান মন্ত্রীনা লৌমী করোর 9.4 রোমদা লুপা করোর 20,000 রোমগী পি.এম-কিসান সম্মান নিধিগী 18শুবা ইন্সতোলমেন্ত য়েন্থোকখ্রে। 18শুবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোকপা অসিগা লোয়ননা, পি.এম-কিসানগী মখাদা লৌমীশিংদা পীখিবা অপুনবা শেনফম লুপা করোর লাখ 3.45 রোম শুরে। মখা তানা, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর 2,000 রোমগী নমো সেতকরি মহাসন্মান নিধি য়োজনাগী 5শুবা ইন্সতোলমেন্তসু য়েন্থোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর 1,920 হেনবগী এগ্রিকলর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দগী মখাদা প্রোজেক 7500 হেন্না লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। মসিদা য়াওরিবা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা কস্তম হাইয়ারিং সেন্তরশিং, প্রাইমারি প্রোসেসিং য়ুনিতশিং, ৱায়ারহাওসশিং, সোর্তিং অমসুং গ্রেদিং প্লান্তশিং, কোল্দ স্তোরেজ প্রোজেকশিং, পোস্ত-হারভেস্ত মেনেজমেন্ত প্রোজেকশিং য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর 1300 রোমগী অপুনবা তর্নওভর লৈরবা ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন 9200 মীয়ামদা কত্থোকখ্রে।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Prime Minister Shri Narendra Modi launches various initiatives related to the agricultural and animal husbandry sector worth around Rs 23,300 crore in Washim, Maharashtra
Disburses 18th installment of the PM-KISAN Samman Nidhi worth about Rs 20,000 crore to around 9.4 crore farmers
Dedicates to nation more than 7,500 projects under the Agriculture Infrastructure Fund (AIF) worth over Rs 1,920 crore
Dedicates to nation 9,200 Farmer Producer Organizations (FPOs) with a combined turnover of around Rs 1,300 crore
Prime Minister Shri Narendra Modi transfers Rs 20,400 crore of Kisan Samman Nidhi to the accounts of farmers: Shri Shivraj Singh Chouhan
Prime Minister Shri Narendra Modi is farmer friendly, decisions in favour of farmers are being taken continuously in every cabinet: Shri Chouhan
Export duty reduced from 40% to 20% so that onion producing farmers of Maharashtra can get better prices: Union Minister
Government gives farmers a subsidy of Rs 2100 on a 35 kg bag of urea and Rs1083 on a 50 kg pack of DAP: Shri Chouhan
05 OCT 2024 5:54PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched various initiatives related to the agricultural and animal husbandry sector worth around Rs 23,300 crore in Washim, Maharashtra today. The initiatives include disbursing the 18th installment of the PM-KISAN Samman Nidhi, launching the 5th installment of NaMo Shetkari Mahasanman Nidhi Yojana, the dedication of more than 7,500 projects under the Agriculture Infrastructure Fund (AIF), 9,200 Farmer Producer Organizations, five solar parks across Maharashtra with a total capacity of 19 MW and the launch of Unified Genomic Chip for cattle and indigenous sex-sorted semen technology.
Highlighting the disbursement of the 18th installment of the PM-KISAN Samman Nidhi worth about Rs 20,000 crore to around 9.5 crore farmers today, the Prime Minister said that the state government strives to provide double benefits to its farmers. Shri Modi also touched upon NaMo Shetkari Mahasanman Nidhi Yojana where about 90 lakh farmers from Maharashtra have been handed financial assistance of approximately Rs 1900 crore. He mentioned dedicating multiple projects concerning Farmer Producer Organizations worth hundreds of crores.
Throwing light on the major steps taken to strengthen the farmers of India, the Prime Minister mentioned the dedication of 9,200 Farmer Producer Organizations (FPOs) and several key agricultural infrastructure projects to bolster the storage, processing, and management capabilities of agricultural products, thereby increasing the income of the farmers. “In Maharashtra, farmers are getting double the benefit under the present government,” Shri Modi added, praising the zero electricity bill policy for farmers by Chief Minister Shri Eknath Shinde’s government.
Sympathizing the farmers of Maharashtra and Vidarbha who have faced great hardships for many decades, the Prime Minister remarked that the previous governments had made the farmers miserable and poor. He lambasted that the grand coalition government as long as it was in power in Maharashtra, functioned with only two agendas, namely to stop the projects related to farmers and to commit corruption in the money of these projects. Shri Modi remarked that the funds which were sent from the Center were being diverted away from the beneficiaries. Reminding the people that, like the present Mahayuti government of Maharashtra which gives separate money along with the Kisan Samman Nidhi to the farmers, the BJP government used to give the same in Karnataka, the Prime Minister said that now it had been stopped with the new Government in power. Shri Modi also added that the farmers of Telangana are today questioning the state Government on the poll-promise of loan waivers.
Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare and Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan said that Prime Minister Shri Narendra Modi has transferred Rs 20,400 crore of Kisan Samman Nidhi to the accounts of farmers. Prime Minister Shri Narendra Modi is farmer friendly and decisions are being taken continuously in favour of farmers in every cabinet. Shri Chouhan said that not only Kisan Samman Nidhi but also 109 high yielding new seed varieties have been dedicated to the farmers.
Union Minister Shri Chouhan said that when the price of soybean fell, Prime Minister Shri Modi took a decision in the interest of farmers and imposed 20% import duty on soyabean oil coming from abroad and as a result, the price of soyabean is now increasing continuously and farmers are also getting good prices. Prime Minister Shri Modi reduced the export duty from 40% to 20% so that onion producing farmers of Maharashtra can get better prices. Shri Modi declared the minimum support price i.e. MSP by giving a profit of 50% on the cost. Permission was also given to buy soyabean at the minimum support price.
Shri Chouhan said that while giving a subsidy of Rs 2100 on a 35 kg bag of urea to farmers, it is sold to farmers for Rs 266 whereas its cost is Rs 2366. On a 50 kg pack of DAP, the government gives a subsidy of Rs 1083 to farmers and it is sold to farmers for Rs 1350.
Background
In line with his commitment to empowering farmers, the Prime Minister disbursed the 18th installment of the PM-KISAN Samman Nidhi worth about Rs 20,000 crore to around 9.4 crore farmers. With the 18th installment release, the total funds released to farmers under PM-KISAN will be around Rs 3.45 lakh crore. Further, the Prime Minister also launched the 5th installment of NaMo Shetkari Mahasanman Nidhi Yojana disbursing about Rs 2,000 crore.
The Prime Minister dedicated to the nation more than 7,500 projects under the Agriculture Infrastructure Fund (AIF), worth over Rs 1,920 crore. The major projects include custom hiring centers, primary processing units, warehouses, sorting and grading units, cold storage projects, and post-harvest management projects among others.
The Prime Minister also dedicated to the nation 9,200 Farmer Producer Organizations (FPOs) with a combined turnover of around Rs 1,300 crore.